Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 47
1
Ръководителят на супер държавата ни прави остра забележка, че той* харчи много пари да ни пази от тези на които непрекъснато даваме много пари за горива, суровини и други. Същевременно ни мъмри, че са ни малки военните разходи.

Очевидно ние никога няма да разберем какво е да си роден в супер държава, но можем да наблюдаваме случващото се.

Супер държавата плаща 4.5% от своето БВП за отбрана на военната организация, която ръководи. Понеже ги плаща преимуществено на собствени производители, то ефектът, е че плаща минимум 35-40% по-малко, колкото е преразпределението през бюджета. Така само по очевидни съображения се оказва, че разходите й са всъщност 2.7% от БВП.

Останалите, които харчат по 1-2% от своето БВП всъщност наистина харчат толкова. Колкото по-слаба е дадена държава съюзник, толкова по-близки са стойностите на похарченото и действителният процент от БВП, защото нямат собствено производство на оръжие.

Икономиката на НАТО е остаряла. Когато САЩ са си правили сметката, повечето оръжие в алианса е било американско производство. Стотици и дори хиляди самолети Старфайтър и Фантом заедно с хиляди боеприпаси са продавани от САЩ на съюзническите държави за сметка на задължителните им военни бюджети. Така разходите на САЩ са се компенсирали вероятно до степен да излязат на печалба.

Напоследък обаче Европа е започнала да лети на собствени самолети. Да, по-малките като Швеция слагат американски двигатели в своите СААБ Грипен, но да видим до кога. Англия, Италия и Германия имат Юрофайтър, Франция има Рафал. Всеки произвежда нещо, дори военно джудже като България има оръжейна промишленост способна да произведе танкове, бронетранспортьори и самоходни артилерийски установки, всички боеприпаси и калашници.
Най-големите ни разходи за отбрана бидейки политическо, военно и икономическо джудже са за кораби европейско производство.
Както се вижда от таблицата:
https://bg.wikipedia.org/wiki/Военновъздушни_сили_на_България
Единственото ни американско оръжие са няколко малки учебни хеликоптера, всичко останало е европейско или съветско.

Отделно от тези съображения са още две:

1. Имаме ли нужда някой да ни пази от руснаците с цената на 4.5% от 17 трилиона долара?
Това е военен бюджет от 765 милиарда долара. Руснаците са 147 милиона. Излиза, че САЩ харчат по 5.200 долара годишно за охрана от всеки един руснак.

В действителност НАТО или САЩ не са изхарчили и един долар за да защитават когото и да било от Русия. Всъщност НАТО никога никого не е защитавало.

За сметка на това само в Ирак и Афганистан са похарчили поне 600, а може би над 1.200 милиарда.
Американците кръстосват моретата и се репчат на Китай с 11 атомни супер самолетоносача, строят и още няколко. Поддържат флотилия от стелт бомбардировачи, които са изцяло нападателно оръжие до колкото не са необходими за поддържане на атомния паритет и принципа за гарантирано взаимно унищожение.

2. Русия има ли намерение някога да ни напада? Живеят добре и се конкурират с Финландия за най-образована държава в света. Първата пост социалистическа държава с положителен демогравски прираст (2012 г.) и за сега единствената. Може би единствената или една от малкото в Европа. Дали това са условия за подемане на завоевателна война?

Не съм НАТО скептик. Алианса трябва и ни е изгодно да съществува по много други причини, които нямят нищо общо с Русия. Всъщност НАТО съществува в лъжа от самото си създаване. НАТО е изгодно на Европа с нейния бурен социален, икономически и политически живот за избягване на войните. Изгодно е и на държави като България за защита от съседите. На балканите силите са много изравнени и има регионална супер сила. Ако не бяхме в НАТО опасността някой да реши да си пробва късмета да заграби малко територия щеше да бъде реална.

Европа обаче няма външни врагове.

Време е НАТО да бъде поставено на основата на реалността.

Струва ми се, че Тръмп е по-добър педагог отколкото сме склонни да вярваме. Може би трябва да гледаме до какво водят действията му вместо да обсъждаме думите с които ги обяснява при това буквално.
Тръмп ни казва, че не иска да плаща за да ни охранява от търговските ни партньори. Разбира се това е облечено в политическа коректност с думи като "недопустимо", плащате милиарди... Цитат:

"Много е тъжно, когато Германия сключва огромни сделки за нефт и газ с Русия. От нас се очаква да я пазим от Русия, а тя отива и плаща на Русия милиарди долари. Смятам, че това е много нередно."

Кое е много нередно според Тръмп?

______________________________
* Тази и следващите персонификации на държавата с нейният избран администратор са по Бойко Борисов, който харчи държавни, сиреч наши пари с манифестиран анимус**, че са му лични спестявания.

** Анимусът е вътрешното отношение на дееца към... деянието.

2


А защо не и електромотор/генератор, който да подпомага двигателя и спирачките?

4
Представям Ви Кадилак Елдорадо произвеждан до 1978 г. и неговите седалки.

Колата има уникални размери:
Дължина - 5692 мм;
Ширина - 2027 мм;
Междуосие - 3208 мм;
Височина - 1374 мм.

Коловоза е 1618мм отпред и 1615 отзад.
Джантите са 6J15, а гумите LR78-15B, което съответства на P235/75Rl5, разкошни гуми.

Както виждате, колата има уникални пропорции, много дълга и широка, а много ниска с много голям диаметър на колелата - 733 мм, което е доста повече от днешните 69-70 см колела на А8 и S-клас.

Двигателя е 7.0 или 8.2 литров 8 цилиндров с около 220 коня.

Седалките на този автомобил също са уникални, представляват нормална автомобилни седалки върху които има още едни седалки във вид на големи кожени възглавници.
В днешно време този дизайн на седалки се възражда в моделите на Линкълн.

Друга много забележителна особеност на автомобила echa купето е тип тарга със два странично прибиращи се шибидаха.


5
Ето това е яка кола:*всеки - почти всеки

6
Carspotting / ПРЕМЕСТЕНО: чат
« -: Юли 04, 2018, 07:52:40 19:52 »
Тази тема е преместена в Чат.

http://penkiller.com/index.php?topic=2175.0

7
И така, облагородяваме балкона.
Калта на снимките е от пресаждането на растенияята.

Планът е да се получи приятно пространство за пиене на кафе или ракия сред зеленина.

Растенията са от района на Кале Чифлик и Банкя. Цената на купените такива е незначителна около 30-40 лева общо.
Масата и столовете са много леки и са комплект от Бриколаж, на промоция 70-80 лева.

Лампата е от Практикер, диодна, 3 вата от SMD диоди с насочена надолу светлина.
Струва 26.50 лева.
Свети неутрално към топло - 4000K и изненадващо силно.
Силно влаго защитена е с гумени тапи и хубаво уплътнение под долния прозрачен капак, който е на цели 6 болта.

От всичко най-интересна е лампата.
Като потърпевш от силни лампи от блока отсреща, който е на 50 метра и в страни знам колко е важно да не пречиш с лампите си. Отсреща има една-две лампи на балкон от които буквално не може да се спи, а не са нищо особено, вероятно под 100W, ставам да дърпам пердета.

Получи се перфектно, над перваза има буквално едва 10 сантиметра периферна светлина, а напред няма абсолютно никакво излъчване.

Плановете продължамат с още 7 лампи, импрегринрана и байцвана челна дъска под тях и някаква тента или сгъваемо остъкляване отгоре и отпред.
Балкона е открит и на последен етаж и се цапа много, а зимата имаме и по половин метър сняг. Някакъв вид покрив ще подобри нещата много.
Имам една-две идеи за твърд сгъваем покрив...

8
За какво използвате Интернет?

Аз го използвам за:

- Гугъл, много питам Гугъл;
- Уикипедия, но я ползвам през Гугъл;
- Новини от сводката на Хуавей, която е единственото хубаво нещо в този телефон;
- Ютуб;
- Този форум;
- други форуми, но относително по-малко и само чета;
- Фейсбук, но качеството клони към нула, ползваемостта е откровено неприятна с много стъпки и недоправени браузъри, които не дават признаци да се подобряват;
- Инстаграм много малък процент - имам няколко публикации годишно;
- Мобиле.де и бг;
- Чат през вайбър и месинджър, като от месинджър не съм доволен, защото отново отвлича линковете в собствен прото браузър;
- поща;

Ако сравним днешното ми ползване с ползването от 1994-та до 2009-та, нещата са коренно различни.
Преди социалните мрежи сърфирахме в определени сайтове и използвахме търсачката за да намираме и сайтове и конкретна информация.
Новинарските сайтове бяха много по-качествени, а сайтовете в които сърфирахме съдържаха линкове към други сайтове в които продължавахме да сърфираме.

Още нещо:
Цитат
В момента се обсъжда за приемането на европейска директива, която ще задължи онлайн платформите и останалите доставчици на Интернет услуги да контролират и филтрират потребителски генерираното съдържание.

Свободният Интернет, в това число и Уикипедия, е под заплаха! Информирайте се за проблема и покажете, че не сте съгласни!
https://bg.wikipedia.org/wiki/Начална_страница

Дарявал съм средства за Уикипедия и пак ще го направя.

Онлайн филтрирането ще сложи край на свободния Интернет: https://blog.wikimedia.bg/2018/05/06/online-filtering-prevents-free-internet/
Петиция против цензурата: https://www.change.org/p/stop-censorship-in-europe

9
Качете рисунка на идеалният според Вас автомобил.

Аз показвам автомобила с идеална форма и аеродинамика. Може да се скалира и да бъдат променяни пропорциите според нуждите.
Качвам и самообясняваща се рисунка върху силуета на класически седан. Очевидно седанът трябва да получи вдигнат високо спойлер, дифузьор и престилки за да накараме въздуха да се движи около него подобно на начина по който го прави около идеалната аеродинамика.
Силуетите Ви напомнят на Порше 936? - Не е случайно. https://en.wikipedia.org/wiki/Porsche_936

Така оформеният пътнически балон с променени пропорции, електрическо задвижване и автопилот е идеалният автомобил. Разбира се обзаведен с кожени кресла, климатик и Интернет, който ни разказва всичко за нещата заобикалящи пътя като проектира информацията върху прозорците стил augmented reality.

10
Колко са бавни "спортните" GT-2, 3, 4... автомобили - центробежни сили
Центробежни сили и бегачки, или колко са бавни "спортните автомобили"

Какво е спортен автомобил четете тук: http://penkiller.com/index.php/topic,2157.0.html

Ами много са бавни.

Една 1774 кг "спортна" кола генерира 2229 кг. центробежни сили при 1.25g  движейки се с 80 км/ч през завой с радиус 40 метра.

При същите нива на сцепление, което изисква същите гуми и двойно по-твърди стабилизиращи щанги, един 750 кг болид ще може да премине завоя със 123 км/ч при което ще генерира същите центробежни сили и странично ускорение от 2.98g...

Ако добавим притискащата сила от аеродинамиката ще достигнем до 5g, колкото прави Формула-1 при което скоростта ще бъде вече 162 км/ч...

Калкулатор: http://www.calctool.org/CALC/phys/newtonian/centrifugal

Отделно от това, всички автомобили с еднакво налягане в гумите имат еднакво натоварване на единица площ от контактното петно. Например, при 2.2 бара, всеки 1 см2 от контактното пегно носи 2.2 кг. Така нашият 1774 кг. автомобил ако е с разпределение 50/50, ще има по 443,5 кг на гума. 443,5/2.2 бара прави 201,6 см2 контакт на гумата с пътя.

Така при равен диаметър, съответно обиколка на колелото и равно налягане, по-тънката гума ще се сплеска повече и ще има точно същата площ на контактното петно. Следователно при спиране 205/65/15 и 285/35/18 са еднакви.

По-тясната гума ще се сплеска и ще стъпи на пътя с 9,8 см от своята 203 сантимитрова обиколка, което прави малко под 5% сплескване.
По-широката гума обаче ще се сплеска едва 7,3 см, което са около 3%. Разликата е над 50%, такова е и разликата в количеството генерирана топлина. Има разлика и във времето за охлаждане, което е по-малко за тясната гума.

Освен това, F=uN, където F е силата на триене, u е коефициента на триене, а N е натиска върху гумата. Очевидно до много голяма степен размера на гумата няма никакво значение до момента в който закона на Амонтонс престане да действа, защото гумата се е втечнила от прегряване: https://en.wikipedia.org/wiki/Guillaume_Amontons
Докато имаме постоянен коефициент на триене ще имаме и равна сила на триене при напълно различни гуми натоварени еднакво. Тоест, Ламборджини ще продължи да бъде Ламборджини дори с гуми за Лада до момента в който ги прегрее (части от секундата). Друг извод, е че най-яките "спортни" коли имат абсолютно същият потенциал за скорост и тунинг като най-обикновените градски автомобили при единствено условие да имат еднакво твърдо окачване.
Просто автомобилите за превоз на пътници и багаж генерират една и съща сила на триене за единица маса поради което са еднакво бързи по трасе със завои, като по-леките са малко по-бързи.
Болидите със сликове генерират по-голяма сила на триене за единица маса и съответно са значително по-бързи от автомобилите за пътници и багаж.
Следователно:
- колкото по-лек е един автомобил, толкова по-бърз е той;
- колкото по-голям коефициент на триене има материала на гумите, толкова по-бърз е автомобила;
- колкото по-твърдо е окачването включително стабилизиращите щанги, толкова по-бърз е автомобила, защото гумите от които зависи вземането на завоя (външните) получават повече сила на притискате и от там силата на триене е по-голяма;

Очевидно бързите автомобили са ниски, леки и широки с големи по диаметър и широки колела от мека гума с широко и късо контактно петно, твърди стабилизиращи щанги. Всички останали автомобили по-добре да бъдат комфортни, защото така или иначе всички завиват еднакво с максимум 1g. Разликите идват от термичния капацитет на колелата. Така например предните гуми на Ламборджини широки 245 мм не могат да издържат и една обиколка на Нюрбургринг, докато същите на болид могат да издържат стотици състезателни километри при три до пет пъти по-голямо странично ускорение.

Като добавим и факта, че тяговъоръжеността на болидите е между 2:1 и 1:1 кг/к.с., то става очевидно и обяснимо, защо ГТ-сериите с изключение на LMP и GT-1 са до голяма степен интересни само на участниците в тях.

11
Защо автомобилите вървят по-малко към края на дълго пътуване?

Естествената ни логика казва, че след дълго каране извън града двигателя трябва да е добре "продухан".
Смята се и че акумулатора би трябвало да бъде добре зареден след дълго пътуване, но така ли става всъщност?

Това е един от не малкото случаи, когато очевидната логика не води до правилни изводи.

Очевидно не малко коли с определени или дори с всички горива изпитват намалена динамика след 3-4 часа интензивно каране.

Работата е в естественото свойство на чистото гориво и бензин и дизел да прави отлагания по инжекторите и дюзите и нагар по различни детайли в контакт с горивната камера.

Затова към горивото задължително се добавят миещи добавки. Тези добавки до някъде предотвратяват налепите по впръскващите елементи - игла, плунжер, ръзпръсквач и елементи от помпите. Миещите добавки обаче действат много по-слабо спрямо нагара по буталата, свещите, главата или клапаните, затова нагара, обикновено от твърд въглерод и други продукти на горенето се трупа непрекъснато от запалването до спирането на двигателя.
Трупат се и налеп и нагар по впръскващите елементи на системите за директно впръскване.

Когато загасите двигателя и той изстине напълно, метала на частите му се свива и нагара и налепите падат почти изцяло.

Същото става и в катализатор, който е тръгнал да си ходи, трупа нагар между циклите на пълно изстиване.

Ако наблюдавате такова поведение, то: а. горивото може би не е достатъчно качествено;  б. възможно е въздушния филтър да е зацапан и двигателя да работи с не оптимална смес; в. възможно е нещо да предизвиква влошено смесообразуване.

По правило новите двигатели проявяват по-малко този феномен, а старите при които повърхностите вече не са толкова гладки и дозирането на горивото не е толкова точно съответно повече.

Срещу това не може да се направи нищо, само смяна с нови части и полиране на буталата.

Разбира се най-лекия и прост случай е когато горивото не е по стандарта в нашия случай EN590 или EN228. Тогава смяната на бензиностанцията и малко почистваща добавка решават проблема.

Истината, е че всеки ДВГ винаги се стреми да се самозапуши с налепи и нагар.

12
Как звучи 1hd-fte с доста добавка и смес с двутактово масло 1:192 (0.5л. на 96 л.)А ето как звучи само с дизелово гориво:


Телефона с който снимам е един и същи.

Тема в раздела само за регистрирани: защо добавянето на двутактово масло в дизеловото гориво би могло да навреди: http://penkiller.com/index.php/topic,2165.0.html

Целта на добавката е да се използват миещите и почистващи свойства на маслото заедно с алкалната му база (TBN), която да неутрализира евентуалните киселини. Надявам се също да поизмие горивната камера, изпускателните клапани и турбото. Продухването може евентуално да доведе до почистване и на сегментите и каналите на буталата.


13
Цензурираха ме във Фейсбук
Цензура във Фейсбух

В деня на гей парада пуснах следната публикация във Фейсбук, която по-късно беше цензурирана:
"Педераси, не ми пука за Вас."
Имаше и към 20 харесвания и няколко коментара.
Коментарите бяха относно това, че извратеняците искат да осиновяват деца, че ни натрапват сексуалността си като социално определяща, а тя е всъщност безразлична.

Не може да има социален слой от педераси и извратеняци. Няма такъв социален слой. Това би означавало да има и общност на хетеросексуалните.

Смисълът на публикацията ми беше, че наистина те ме интересуват. Същевременно ми натрапват прекалено много пропаганда.
Ако вземем дори само балоните от прайда, те бяха като гроздове от дълги пениси с тестеси. Значи те могат да парадират с хуйове на рояци, а аз не мога да им тегля една майна.

Питам, аз мълчяливя жертва на педерастка пропаганда ли трябва да ставам? Да стоя безмълвно и да понасям пропагандата на сексуалните им ексцесии?

Кога ще има репортаж от гей клуб от малките часове? Което ще бъде риалити гей порно.

Кога ще има публична дискусия относно социалните им и сексуални практики на полигамия без предпазни средства.

Какво да направя следващият път като видя гей след като обществените услуги ми запушват устата?

14
Това е най-гадната и недобросъвестна таксиметрова фирма в София.
Системно приемат адреси и после ги отказват. Или приемат адрес и просто не идват и не се обаждат.
Днес чашата преля, звъняха, естествено не им вдигнахме, защото на повикването за слизане не се вдига. След това се обадихме ние и ни казаха, че нямали коли в района и адреса бил отказан. Често обажданията им били за това, вече да сме били вдигали.

Познати ми казаха, че 91119 Yellow taxi са взели обслужването на много хотели и болници и затова нямат коли за адреси. То и по хотелите много се чака.

15
Заглавието:
"Климаком Мицубиши Зимен комплект високо напрежение опасно за живота теч, мухъл и ръжда" е достатъчно самоописателно за съдържанието,
Забавлявайте се:


За по-малко от 5 години след като Климаком монтираха климатици у нас положението е следното:
Монтаж на тръби за конденз с повреда на улук. Конденза тече и отвън и отвътре. Термо главата на нагревателния маркуч се стопила и хвърля искри с което прави целия улук и парапета опасни за живота. Казанчетата под външните тела ръждиви и се разпадат.
Една стена е напълно съсипана.

Първо монтираха две външни тела тип мулти сплит, които не можеха да затоплят помещенията. Обясняваха ми, че трябва да се доотоплявам с печки. Нещо на което не бях съгласен предвид цената от над 18.000 лева.
Сменихме мултисплитовете с шест външни тела, две големи и четири малки и капацитета за отопление е достатъчен дори при -20.
От операцията по замяната се образува разлика в цената от 700-800 лева, които трябваше да ми върнат, те го отбелязаха като някакви си 700 лева и не ми ги върнаха.

Страници: [1] 2 3 ... 47