Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 299
1
Днес обаче в магазина на Мотул стана среща на Тойота.
Колегата си взе маслото за камион в подобаваща опаковка.
Повозихме се на тойоти.
Оказа се, че сме с еднакви гуми.

2
Охлаждането е с топлообменник преди масления филтър. Устройството се казва модина - търси във форума с ключ мудина или модина.
Този топлообменник трябва да има термостат. Или поне би трябвало.
Трябва да огледам.
Другия вариант е да няма и температурата и налягането на маслото да се движат с температупата на охлаждането на двигателя.

Автоматика има отделен радиатор пред водния и климатика. Серпентината през водния е само да загрее по-бързо.

3
Дойде ми нещо наум. По принцип моя съм го наблюдавал дълго. По магистралата на авто пилот налягането на маслото мърда една дебелина на стрелката нагоре-надолу без никакво участие на шофьора при една и съща скорост, температура и на равно. Единственото обяснение, е че работи термостат, какъвто всъщност наистина работи. Маслото в тези тойоти се охлажда от част от охладителната течност на двигателя за което има термостат.
Вчера ми пристигна състезателен термостат за мустанга, който освен, че е на 71 градуса има и 7-8 перфорации в кръг примерно по 1.5 мм в малката клапа при основата. Със сигурност ако този термостат бъде изваден и разпробит ще държи малко по-ниска температура и на затворено и на отворено.

4
Нивото може да ти мръдне и като се сгъсти маслото.

За тези пари и аз искам да пробвам честно казано.

Вървенето с газ до дупка е повече от на Q7 3.0 tdi  и ховечу от 120-ка с чип.
На моя редовно му обръшам километража.
Автоматика и настройката на двигателя са малко странни и предразполагащи към влачене.
Обаче дори да настъпваш и турбото постоянно да надува пак е впечатляващо икономичен. Това пък е заради бедните смеси. Тествал съм го на дино като нов и смесите бяха около 20 и нагоре. Което бело нормално и умишлено. Вероятно затова 1HD-FTE на 390.000  карано с 15W40 не харчи масло.

И тук да ти напиша, пушенуто вероятно е от мръсен смукател, вихрови клапи и егер, което вероятно е от вакуумните маркучета, които са за смяна.
Мини и няколко резервоара с конски дози Бардал BDC. Аз няколко пъти слагах Бардал one shot и след това двойно BDC. Всичко заради няколко резервоара Ромпетрол и един Авиа.

5
И моя се вдига бавно. Дължи се на големия товар от съпровождащият нагревател в смукателя. Първите 40-90 секунди товара е такъв, че напрежението е под 13 волта, след това се чува щракане на реле и напрежението бавно се вдига до 14.

6
Една тема за масла от преди 14 години:
https://www.bobistheoilguy.com/forums/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=106055

Повечето обсъждани масла са PAO, естери или комбинация от двете.
Някои са гпупа III и ПАО и минават за долнопробни. Сега Кастрол ни продават чиста група III с глупави означения като FST и титан и ние се радваме.
Тогава дори Могул Текма 15W40 е било с базово масло смес от група III и ПАО.

От изброените в темата съм карал с 8100 x-cess, което го има и до сега и с него кярат всички мерцедеси. Вероятно вече е с друга формула.
Кастрол RS formula 0W40 сипвах в сенатора, което е било 100% ПАО и всички дървени философи не можеха да разберат защо му няма нищо...
Мотул е-тех 0W40 100% естери сипвах на лексуса много дълго време, последната туба в България я кухих аз. Карал съм и Омега 2.5тдс с такова, изпочупих бутала, блок, глава, обаче износването беше 0 (нула). В интерес на истината в картера и в капака на клапаните открихме няколко буркана мармаладообразна субстанция, доста гнусна.

Сега такива масла няма. Тук-там пускат някое по-скъпо масло със истинска 100% синтетика, останалото е група III евентуално подсилена с 10-20% някаква синтетика. Това е и причината да пусна тази тема и да го обяснявам на дълго и на широко. С тези масла двигателите буквално не усещаха 200.000 км. при това става въпрос за 200.000 карани от студент с газ до дупка при най-лошите възможни условия. Погасено е по давност, затова ще споделя, че ходех на лекции със 180-200 по Цар Борис III-ти. От НДК до НБУ го вземах за 3-4 минути. Както искате ме разбирайте. Къси пътувания, много студени стартове, много градско и магистрала при 35-40 градуса. Тогава магистралата стигаше до Чирпан, след това по шосе с непрекъснати изпреварвания с газ до дупка. Баири, жега, завои и т.н. Сменял съм на 6-7.500 километра и буквално съм отчел 0 НУЛА износване на не един автомобил.

7
Според мен е алгоритъм да го чисти, като го тупа. Понеже на тойотата оста му минава през смукателната тръба, този егр се задръства малко по-трудно.
А тръгва да го чисти, защото засича по-малко или повече въздух, богата смес или не достатъчно надуване. Всичко това можу да е причинено, както от не затварящ егр, така и от задръстен със сажди катализатор.

На твоите км задължително всички маркучи трябва да се сменят. Аз смених всичко без маркуча от помпата и един, който не излиза. Всички маркучи бяха хлабави и 100% са смукали въздух. Използвах вай-обикновен маркуч за 10 лева 3 метра.

Важно: Тези маркучи и въздушните филтърчета на управляващите соленоиди може за са отговорни за задръстване на катаризатора със сажди и пушенето от което се оплакваш.
Разликата от 1 бар на два цилиндъра може да е от клапани или от самото измерване и не е страшна.
Боклука в цилиндрите също се обяснява с пушене поради проблеми с ЕГР.

Чистенето в крайна сметка е с чистител за дроселови клапи.

8
Един приятел, който има фирма с много камиони каза, че се опасява, че камионското масло е по-слабо, защото камиона се върти бавно, има 40 литра масло и днеска като загрее един път и всички паления са му топли.
Въпреки, че имат турбо, което се върти бързо.

Аз бих използвал ful saps пълна синтетика 5W30 в твоя случай. За себе си бих използвал Low saps пак 5W-30 да не ми трови катализатора.

10W-40 се опасявам да не те спъва, аз поне много усещам ако маслото е гъсто и тегаво.
Допълнение: другото, което много спъва е не оригиналния въздушен филтър. Пробвал съм Блупринт и не върви по същия начин. Затова купувам от Тойота. Маслени съм ползвал само Тойота и Бош made in Japan. Сега си купих Хенгст.
Поръчал съм си въздушен в магазшна на Мотул сега от някаква нова марка да ги пробвам.

Направи две смени на 3.000 км... На тези цени... На 6.000 с нашите горива зимно в София, ти не промиваш, а сменяш навреме.

Приятеля с камионите предложи да сипеш сега два литра масло за мотоциклет 300V. Ако пушенето намалее, направо да направиш една смяна с мотоциклетно масло. Бил го пробвал навремето на Хонда.

Не разбрах харчи ли масло или само пуши?

9
Каква марка и модел са тмоите гуми?
Моите са Nokian Line Suv и освен, че са криви съм много доволен. Иначе са тихи и комфортни.
След още едно сваляне и качване се оправят, но малка вибрация си остава.
Гадно.
Убедих се, че гумите колкото ги караш 2-3 сезона, толкова. След това се вкоравяват.

Даже, напоследък ми просветна, защо на запад си продават и старите гуми и старите ски след определено време.

10
Вече било модерно да се слагат диоди.

11
И до 500 спокойно.
Искам да кажа, че за разлика от 12211, 12212 няма супер аудиофилска мембрана изпечена в калъпи с кривина като на Дека-Кели, ама по-хубави, защото са доработени от проф. Иван Вълчев. Има просто оребрена и малко по-тежка мембрана като на нормален бас. Тоест, няма излишни и неприсъщи способности, които да те карат да се раздвояваш какво да го правиш.

12
Не, якото за което говоря е RS0W40 ето го: http://shop.yacco-bulgaria.com/index.php?route=product/category&path=95_96_258 100% PAO синтетика.

Обаче имаш много голям интерес да направиш 15 мнения възможно най-скоро: http://penkiller.com/index.php/topic,2127.0.html ... да поръчаме едни разфасовки...
Не се бъзикам! Разрешавам ти умурен спам по темата, където пожелаеш.

И от мен комплименти, че сериозно си се зачел по темата.

Щом пише, че HTHS е над 3.5 по стандарт, значи е така. Иначе някой двигател, който е за по-ниско налягане просто ще задере.

13
Още нещо: по гъстото масло не е непременно по-добро. А маслото което е гъсто на студен двигател със сигурност не е по-добро.
Рработата е там че горния компресионен сегмент официално е на нещо наречено полусухо мазане.
Като имаш гъсто масло в двигателя си при въртенето на стартер на първото минаване сегментите избутват маслото в двете посоки ако остане нещо то е между първия и втория сегмент но със сигурност е събрана от стената на цилиндъра и не влиза в холдинга особено на стари леко износен двигател.
Тоест веднага след като запалиш мазането не е полусухо а съвсем сухо.
Винаги съм се чудил най-извратената логика според която на износен хонинг тоест по-плитък трябва да слагаме не по-рядко масло е по гъсто. Тоест в по-плитките грапавини на износеният хонинг слагаме по-дебело масло което не може да се задържи там и при остъргването му ги оставя напълно сухи.
Двигатели има противоречиви нужди от смазване сегментите се нуждаят от най рядкото и тънко масло което да достигне до най-горния компресионен сегменти да му осигури смазване това масло същевременно трябва да бъде много устойчиво на окисляване и горене лагерите и газове с пределение то се нуждаят от масло което да им осигурява маслен клин и да омекотява евентуалните удари и да предотвратява задиране.

България е малка държава София е относително малък град с големи задръствания тоест двигателят и често работиш студен на място и не успява да загрее напълно до края на цялото пътуване.

При всички положения нашите двигатели се чувстват най-добре със студен вискозитет 0W или 5W Пробвал съм 10W40 два вида и не съм доволен.
За промиване нещо тънко качествено longlife и с висок hths вискозитет. Видях че от маслата за камиони има 5W30.

Както казах аз смятам да използвам 0 до 40 с умерен топъл вискозитет от 13,5 при 100 градуса.

14
От тези само 4 ома. 8 ома версията е с доста по-висок Qts.

12212 решава един фундаментален проблем с 12211 и той, е прекрасния тембър и прекрасната линейност на прекрасните мембрана, окачване и бобина на стария модел 211/311, които са абсолютно непотребни свойства за един 12 инчов говорител с нисък резонанс. Освен ако не построиш нещо огромно и много скъпо с тях.
Още отначало да бяха инвестирали в магнитна система, 50 мм бобина и окачване с по-голям ход и да имаме ниско свирещи 12-ки, които се побират в хола на нормално жилище.

15
Това са безумни цени.
Миналата година съм купувал по 150 лева оригинален филтър с о-пръстен.
Като ходя до магазина на Мотул ще попитам дали могат да доставят филтър за автоматика.

38 лева без ДДС?! Мотул имат масло WS и аз лично имам 25% отстъпка. Както казах купувам и за членове на форума, като ги водя с мен в магазина. Да не реши някой, че въртя търговийка.

* * *

Нещата обаче рязко се усложниха - виж двата пдф-а...
тази тема в Боб Оил Гай: https://www.bobistheoilguy.com/forums/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=1165056
И това масло на Рейвънойл: http://www.ravenol.de/en/products/usage/d/Product/show/p/ravenol-atf-t-ws-lifetime.html
Базови масла от хидрокрекинг на група III и PAO със сериозна заявка за качество.
Това:
Цитат
RAVENOL special transmission fluid is special development for special gear and cannot be selected on the basis of technical parameters
(viscosity, etc.). Therefore the decision was made not to give technical data.
е изнудване да си го купим. Колко основателно обаче?

Има и история на АТФ.

Извода до който стигам, е че от всички WS масла трябва да изберем най-рядкото при ниски температури и най9гъстото при високи.
На мен ми се е случвало след малък пробег кутията буквално да не може да предава въртящия момент под 2000 оборота, все едно буксува хидротрансформатора.

сигурен бях, че при руснаците това не може да се продаде ако не пуснат пълните характеристики:
Цитат
Основные характеристики
Страна производства    Германия
Производители масел    Ravenol
Наличие Сертификата соответствия, подтверждающего оригинальность масла / смазки    да
По производителю автомобиля   Lexus, Toyota, Chrysler, Fiat, Isuzu, Land Rover, Volvo, Audi, Volkswagen, Citroen, Peugeot
Область применения    Трансмиссионное масло
Тип продукта   Гидрокрекинг, Синтетические
Спецификации производителей автомобилей   Chrysler 05189978AA, Chrysler 05189979AA, Isuzu 2-90531-200-0, Isuzu 2-90531-201-0, Land Rover LR022460, Mopar AS68RC, JWS 3324, Toyota 08886-02305, Toyota 08886-81210, Volvo 31256774, Volvo 31256775, Volvo 31256776, VW G 055 540 A2, Toyota type WS lifetime ATF
Допуски производителей автомобилей   Fiat 9.55550-AV2
Тип двигателя    4х-тактный
Тип топлива    бензин / дизель / газ / биотопливо
Срок годности, мес    60
Физико-химические свойства
Внешний вид масла, смазки   прозрачное
Цвет продукта    Красный
Индекс вязкости    129
Вязкость кинематическая при 40°С    34
Вязкость кинематическая при 100°С   7.7
Плотность при +15 цельсия    0,849
Температура застывания    -63
Температура вспышки    210
Общее щелочное число (TBN)    6
Цена за литр (1)   689
Цена за литр (20)   616
Цена за литр (60)   586
Цена за литр (208)   9999
Цена за литр (4)   639
Цена за 1 литр, руб    586

https://motoroil24.ru/catalog/type/sinteticheskoe/oil-ravenol-atf-t-ws-lifetime-offer-7519/

Продава се и в България: http://shop.grid-trade.com/ravenol-atf-tws-lifetime-sintetichna-transmisionna-hidravlichna-tecnost-1-lityr-cena-lexus-toyota-aisin.html

Да ме прощават приятелите ми от вносителя на Мотул, но ще им изневеря двойно това лято. Включвам малко допълнителна информация в скритата тема...

https://www.bobistheoilguy.com/forums/ubbthreads.php/topics/920161/1 - руснаците по-скоро лъжат, защото 7.7/34 cst ми се струва гъсто като по-стар модел течност.

Тук са извадили всичко http://www.toyota-4runner.org/4th-gen-t4rs/179708-help-toyota-ws-atf-maxlife-atf.html
Цитат
Toyota WS / JWS 3324 (manufactured by Exxon Mobil per the MSDS)
cst at 40 is unknown
cst at 100 is 7.2
VI is unknown

Ravenol WS / JWS 3324
29,9 cst
6.o5 cst
VI is unknown

Mobil Dexron VI
29.5 cst
5,83
145 VI

Mobil 3309 / JWS 3309 (should be Toyota IV)
35 cst
7.2 cst
180 VI

Motorcraft Mercon V
33,2 cst
7.5 cst
205 VI

Mobil 1 ATF
36.3 cst
7.4 cst
VI 176

General internet Toyota WS discussions mention, but do not back up with data
25 cst
6.0
Unknown VI

If my notes are correct, the Toyota WS, Toyota IV, have identical hot cst of 7,2

Някакъв Валволин:
Цитат
Sorry I forgot to include the maxlife data

Viscosity @ 100°C, cSt 5.91
Viscosity @ 40°C, cSt 28.82
Viscosity Index 156
Specific Gravity @ 60°F 0.843
Pour Point, °C, -48
Brookfield Viscosity @ -40°C, cP 10200
Flash Point, COC, °C 202
ASTM 7
Color Appearance Red

Тук още едно масло: https://www.mitasuoil.com/en/mj-331
Цитат
SPECIFICATION
Technical Property   Method   Result
Density at 15°C   ASTM D-4052   0,8489
Flash point, °C   ASTM D-92   208
Pour point, °C   ASTM D-97   -45
Colour   Visual   Red
Viscosity index   ASTM D-2270   173
Kinematic viscosity at 40°C (cSt)   ASTM D-445   26,46
Kinematic viscosity at 100°C (cSt)   ASTM D-445   5,91

Отново се връщам на Рейвънойл, защото имат директна претенция за сериозно наличие на PAO, което е група IV синтетика.


Страници: [1] 2 3 ... 299