Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 343
1
Основно е заради гумите.
Cx от поне 5 години се качва заради дизайна. 0.30 ги устройва за разход в града и до 120 км/ч.
S90 и XC 90 са доста огромни и тежки, 4 буталца няма да ги местят леко.

XC90:
Цитат
Aerodynamics, (Cd)   0,29   0,29   0,29
Aerodynamics, (Frontal area)   2,78 m²   2,78 m²   2,78 m²

V90:
Цитат
Aerodynamics, (Cd)   0,30 - 0,33   0,30 - 0,33   0,30 - 0,33
Aerodynamics, (Frontal area)   2,30 m²   2,30 m²   2,30 m²

S90:
Цитат
Aerodynamics, (Cd)   0,26 - 0,29   0,26 - 0,29   0,26 - 0,29
Aerodynamics, (Frontal area)   2,29 m²   2,29 m²   2,29 m²

За мен всички тези данни са равносилни на Опел Омега Б с багажник на покрива, тоест зле. На омегата и 6 цилиндъра не й стигат и чупи всички мотори до 2.6 включително.

Не знам защо е посочен обхват, а не конкретна аеродинамика.
От новите коли само W222 преди фейслифта и C-класата от същото поколение са Cx 0.24, на всичко отгоре имат и огромни мотори.

Ауди също са около 0.30.

2
Новите волва щели да бъдат ограничени на 180 км/ч. Обаче защо?
От Волво обясняват, че ограничението се въвеждало с цел безопасност.

В САЩ от много време колите са ограничени съобразно скоростния индекс на гумите с които излизат от завода.
Повечето нови фордове, дори такива с 300 коня са ограничени на 182 км/ч, защото излизат от завода с всесезонни гуми със скоростен индекс H или V. Въпреки че Таурус с 292 коня с лекота би достигнал 250 км/ч.
Фордове със спортни претенции са ограничени на 210, а Мустанг 2005-2014 (S197) е ограничен на 235. Новото Шелби е ограничен о на 290 км/ч.

Вероятно едно от съображенията на Волво е икономия от цената на фабричните гуми.

Друго съображение очевидно са 2.0 литровите двигатели. Новите волева имат основно два 2.0 литрови двигатели, бензин и дизел с различни степени на форсиране, освен това са хибриди.
И тук е очевидно, че мощността която се разпределя на всяко от 4-те бутала при продължително движение с висока скорост може да създаде проблеми с топлината.
6 или 8 бутала биха работили в по-облекчен режим при постоянно натоварване.
По света има много магистрали с голям наклон, не е сигурно дали при отпадането на електрическата част от хибридната система при изтощаване на батерията автомобила би могъл да поддържа по-висока скорост.

3
Кондензаторите са големи боклуци.
Представляват навито фолио и диелектрик. Имат механични, електрически и физични проблеми. Освен това имат и живот, който е ограничен и по време и по работа.
Чувам и кондензатори, интерконекти и други неща, но никъде не го споменавам, защото не са критерий за дизайн, нито средство за настройка. Тоест, не трябва да се отчитат.

Като си уточниш системата по фази и нива можеш да ъпгрейдват последователните кондензатори.

Бобините са една идея по-добре, но пак страдат и от механични и от електрически проблеми и имат Q фактор, който значи нещо различно от не говорителите и има значение.

Противофаза компенсира точно 1/2-ра от дължината на вълната в честотата на разделяне, затова и самата разделителна честота се подбира по разликата между дълбочината на акустичните центрове.

Двулентовата система затова е за начинаещи и е благодатна за начинаещи, защото сега донастроихза може да дойде от височината на колоните и от наклона напред-назад и от разстоянието помежду им и от ъгъла на завъртане към слушателя.

Всичко изброено барабар с кабелите о частите от филтъра като го уточниш тогава правиш изводи и го пишеш във форума да не забравиш или поне в дневник.

Разликата между аудиофилско и нормалния човек идва от там, че втория първо прави нормален цялостен дизайн, донаглася и си прави изводи въз основа на научни аргументи, тоест обяснява си как да елиминира нуждата от всички изброени настройки и защо са необходими и следващият път прави направо дизайн, който ги минимизира или ги изключва.

4
Не излязох, жената и бебето ме водиха на ресторант, пих и ракия  ;D

Благодаря за пожеланията!

Рождения ми ден е на 21.04  ;D

5
Прав си за промивното, аз също вече не ползвам. Просто над 7-8.000 сменям маслото, а на мустанга над 3-4.000 и нищо не промивам.

Още не мога да си обясня обилното количество мармалад от шипки по целия двигател на омегата навремето. А я карах с 0-40 Мотул е-тех. Може и от промивното да е.

За миенето и добавките не съм съгласен.
Абсолютно всички масла имат 95% еднакви присадки. На Равенола са посочили изрично няколко съединения на цинка. Всичките имат калций, молибден, фосфор, сяра, цинк и други или т.н. ZDDP и SAPS.

Знам ги тези легенди, не се плаши. Продухай с въздух от капачката за маслото и ще си ОК.

От същото е част и легендата, че масло се сменя на 40.000 км, защото то е с изкуствен интелект, първо си чисти при което износва мотора, после маже, накрая работи. Пълни глупости.
Демек, молекулите са му големи колкото капсули за лекарства, а вътре са като матрьошка и излиза следващата молекула.

Истината, е че между двата вида присадки миещите и мажещите има постоянен конфликт, едните поглъщат част от другите. Чел съм го виждал от достоверен източник.

6
Трябва да си пуснеш телевизора през тях за да ги разсвирил, иначе ще отнеме години. Златко е прав.

Христо, изречението, което те обърква означава да направиш BSC без самите L-R елементи, като направиш относително тесен лицев панел, симулираш го с The Edge например, намериш честотата от която тръгва платото на дифракционното повдигане и прицелваш там разделителната честота. Ако СЧ или ВЧ е 6 дб по-малко чувствителен идеално, ако не е се затихва допълнително.

7
Разделих темата за маслата Равенол в нова тема: http://penkiller.com/index.php/topic,2349.0.html
Идват с кодове за търкане за да проверите дали маслото Ви е истинско!

8
В групата "история и реставрация на ретро автомобили и мотоциклети"  от която вероятно с месец закъснение установих, че съм отстранен се оказа, че не можеш да имаш лошо мнение за Ягуар.

Кратка история на автомобилната марка Ягуар:
Правят кошове за мотоциклети между двете световни войни;
Правят кола марка SS Ягуар около началото на втората световна;
Сменят името само на Ягуар, заради лошите асоциации на SS;
Имат прилични успехи в автомобилните състезания през 50-те години на 20-ти век;
Във връзка с горното разработват 6-цилиндров редови двигател с прилична мощност;
6-така се прави в различни версии между 2.4 и 4.2 литра, а успоредно с него за много кратко през 50-те има и малък V-8 под 3 литра;
Като казах прилична мощност... Мощностите варират от обявени 220 до претендирани 280 конски сили. Колите обаче вървят по-скоро като със 160-180 конски сили, мнение по въпроса дава лично Джей Лено, а не някой друг. Мощността е много просто да се прецени, ако 1000 кг автомобил развива 100 км/ч за 10 секунди, то той е около 100 конски сили. При автоматичните могат да се добавят 1-2 секунди. Независимо от ускорението до 100, няма как опитен колекционер или автомобилист да подкара дадена кола и да не разбере колко е мощна.
Истината за класическите ягуари, е че са значително по-малко мощни, а седаните са доста тежки.
Моделите им през 50-те са истински спортни открити автомобили малки и леки доста бързи, но евтини на фона на всичко останало в класа поради което се продават добре в щатите. Да не забравяме и атрактивното име Ягуар, което всъщност ги крепи;
Около 60-та година на 20-ти век и малко след нея имат три основни модела Е-тайп, Голям Даймлер и среден модел в лизето на архаичния по това време S-тайп;
Големия и наистина луксозен модел спира да се произвежда в края на 60-те, остават Е-тайп и новия XJ, който е среден клас, но с добра динамика, адекватно окачване и приличен салон, основното му предимство е че е адекватен технически, има атрактивен макар и не върховен дизайн и струва между 30% и наполовина по-евтино от немските алтернативи;
Двигателите дори и през 70-те остават същите редови 6-таци разработени на практика в началото на 50-те;
А също и през 80-те... до края им...
Дори и до средата на 90-те...
Имат неуспешен опит да разработят V-8... опит... цяло мъчение от края на 60-те чак до средата на 70-те... и се отказват...
Разработват може би най-чупливия и неадекватен V-12 в историята на човечеството с 300 конски сили и го използват от около 70-та до 90-те на 20-ти век;
Мощността през цялото време си е все 300 конски сили;
Автоматика през цялото време си е все същият 3 степенен...
А през това време... Мерцедес сменят няколко поколения 6.3-600, 450СЕЛ-6.9, БМВ правят 3.2 и 3.5 турбо 745, Ролс Ройс използват 6.75 литров V-8, Бентли използват 6.75 лтров V-8 от Ролс Ройс... с Турбо... мъсъл карите идват и си отиват с чудовищни мощности, дори ГАЗ-12 и 13 имат V-8 с 300 конски сили, Тойота прави тихомълком V-12 с 300 конски сили... А автоматиците са 4-степенни в Мерцедес още от преди 70-та...
Броя на спрелите по междублокови градинки поради боклучивост и собственици измекяри Ягуари през 90-те превишаваше общият брой на всички останали спрели коли с подобни размери;
Сещам се за поне 3-4 смени на собствеността на Ягуар между 50-та и 2010-та година, защото непрекъснато фалират;
Основните потребители на тези автомобили са... съпругите на хората с Ролс Ройс, Бентли и Мерцедес... защото Ягуар винаги е бил по-евтин, а същевременно има т.н. предвзет (да не кажа друга дума с П);
У нас основните потребители са дендита, бонвивани и кукувци, които просто нямат пари за нормален качествен съвременен автомобил;
Няма ягуар в изправност;
Възхода на марката е толкова голям, че новия модел Х-351 използва дъното и шасито на стария Х-350/358, обаче с въздушно окачване само отзад, отпрез стандартните Билщайн Б-6 с възглавници са заменени със стоманени пружини... в епоха в която всички немски коли са на въздух, както и повечето СУВ-ове и дори средния клас като RX-300 и Туарег. Просто липса на средства за R&D.
В средата на 90-те най-после успяват да направят V-8 благодарение на Форд, които и до днес произвеждат двигателите им (но през 2020-та ще престанат), английските дизайнери слагат пластмасови части по ангренажа, затова той се чупи след едва няколко години и двигателя е за кофата, имат също и никасил, който пада от цилиндрите. След като 8 години ползват потребителите за тест пилоти през 2003-та най-после правят читав V-8 4.2 литра с 300 коня, който е по-лош по всички показатели от няколко години по-старите немски машини и всъщност си създава собствен клас на неадекватната кола с претенции - ниша заета понастоящем и от Инфинити... Качеството и окачването са трагични, като абсурдните повреди следват една след друга.
Седалката на флагмана XJ от поколението Х-350 е напълно неадекватна, малка и паянтова с очевидна прилика по дизайн и размер с тази на Форд Мондео. Нямаш ли седалка, нямаш нищо;
Поредицата гротескни клипове в Ютуб е безкрайна, от Дъг Демуро през всички останали авторитетни Влогъри, това са най-евтините и най-некачествени автомобили, които могат да съществуват. Най-евтиното V-12, най-евтините 6-цилиндрови янгтаймери, новите ягуари са най-евтините коли с 500 коня, Х-тайп е най-евтиното 6-цилиндрово 4х4, новия S-тайп е най-евтината кола с V-8 и като нова и като стара. Карат ги бедни хора с лош характер и големи претенции.

Аз лично си търсех Ягуар миналата година, ходих на 8 или 10 огледа. Положението с ягуарите втора ръка е трагично. Просто такъв автомобил не съществува. Като дори всички прегледани автомобили са много под бюджета ми. Не става и не става.

9
Да ги пита човек защо не е един по-голям говорител.

Сметнали са колко обем въздух трябва да местят и го местят. Какво ти пука как го правят?
Магнитите може да са неодимови. 2 има са, защото в колата напрежението е ниско и иначе ще им трябва инвертор.
Вероятно в усилвателчето има и корекция.

10
Да, BSC действа пред цялата колона все едно е един говорител. Можеш да го оставиш и във веригата на баса, но преди филтъра, защото така променяш и импеданса на баса при разделителната честота, BSC все пак действа на по-ниска честота. Ако е преди целия филтър можеш да го използваш да си регулираш високите, като добавиш и кондензатор и му променяш стойността.
Интересно, като долепиш колоните отзад до стена не става ли по-плътен звука?
Разкажи малко по-подробно как звучат.

11
Супер са, браво!
Защо BSC е след филтъра на баса, а не пред цялата колона където по принцип се слага? Затова и е трябвало да увеличаваш резистора на високите.

12
Кажи какво си чел?

Равенол били държавната рафинерия на ГДР. Навремето са правили и масло за Вартбург  ;D
Обаче с търкането ме разбиха! Всички вече търкат! В случая е проверка за автентичност. Самите туби и капачките са направо луксозни!

13
И аз поръчах,много са бързи и любезни.
Поръчах 12 литра 0W-30 SSO с HTHS 3.57 (3.5 за Мотул 5-30 x-clean FE) и
6 литра 5W-20 SFE с HTHS 2.9, което е уникален показател, не съм виждал каквото и да е САЕ-20 с над 2.7!

Моите никак не бяха намалени 128 лв за 6-те литра и 292 за 12-те.

14
Супер!
Дай данни откъде го поръча, аз съм поръчал да ми поръчат, обаче майсторите си питат ушите.

Със сигурност е по-добро. Би трябвало да е дори малко над нивото на Х-макс и Яко RS.

15
Хоби / Re: Нек'ва декорация.
« -: Март 12, 2019, 11:47:16 11:47 »
Много добре изглежда, браво!
Не съм виждал подобно нещо.

Страници: [1] 2 3 ... 343