Здравей Гост

Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
PDF-а съм го пропуснал, че е със ситен шрифт и съм го помислил че е към подписа.Аз влизам през телефона, че в нас не се спирам много.
2
Познавам дистрибутор, който ми е и приятел и колега по старите опели... още не е успял да ми продаде  ;D
Ти какво мислиш?

Гледам, че никой не е свалил ПДФ-ите от предишната страница... Ако прочетете документа на ACEA ще разберете колко е HTHS-а на Xenum.
3
Да, но разликата си проличава при високи натоварвания и температури.
Аз съм държал стария двигател на магистралата по 20-30мин. с пълна газ.
Какво мислите за Xenum и цената от 55лв. за литър ?Не е много коментирано масло.
4
Може да звучи тъпо, и аз също не съм привърженик, и не си карам колите по този начин, но последната кола, която купих, е карана 10 години в Италия, и след това 10 години тук, САМО със 10-40 полусинтетика, вярно, сменяно на не повече от 10000 км. говорим за 2.0 турбо бензин 185 коне. Като я взех, малко след това реших да сменя биелни и основни лагери, защото стана на 240000км, и по книга дават ревизия на тия км. еми биелните наистина ги хванах точно на време за смяна, но основните бяха като нови, и в сервиза ми викаха че съм луд да ги сменям. Турбото го смених поради ъпгрейд, и луфт в лагера НЯМА, съвсем леко припушваше при спускане на много дълъг наклон без газ, заради тъпия сегмент на топлата част. Така че, може би наистина при нормално каране и редовна смяна, маслото не е чак такъв огромен фактор, разбира се ако производителя на двигателя е посочил че такова масло е допустимо за използване, и самото масло отговаря на посочените в изискването норми и спесификации.
5
100% ПАО, мисля, че написах, нали е в позитивния списък на доказано синтетичните масла. То е за ГТР и го пише в ПДФ-а.
Х-макс и х-клийн са двете масла, които устискват над 8.000 в мотора на Тойотата. Поне 5-6 години не можех да уцеля такова.
Остава някой да пробва Яко RS, че все не стигам до него.
6
Фухс е пълен....
Искаше ми се да сложа нещо по-така.Иначе аз преди време нали поръчах х-макс и си стои неотваряно.Коя група е х-макс ?
7
Просто се чупят и със и без Ред Лайн.
В BITOG извън UOA няма какво смислено да се прочете. Чел съм им темите, само разтягане на локуми и ЕЖК.
Включително се говорят глупости, че ако караш спокойно можело и какво да е масло, което не е вярно. Разликата в натоварването между празен ход и пълна мощност не е толкова голяма колкото може да ни се струва особено при дизелите. Пика на налягането е по-малко от 90 градуса на коляновия вал, а целия цикъл е 720, тоест по-малко от 1/8-ма от товара се пада на работния такт. Самата работа на двигателя, инерционните сили и разкъсващите сили са много по-важни, а те са почти константни и пропорционални на оборотите. Да не забравяме студения старт и устойчивостта във времето. Да, ДВГ вдига по-голям шум като му даваш повече газ, но това не означава, че има разлика дори 100% между бабешко каране и яко раздаване на газ.

Категорично съм против 300V. Амсойл е първото масло, което ми изцапа двигателите и на двете коли. Имам приятел, който също го сипа на 4 цилиндрови Хонда и Мерцедес и там стана чернилка и не му изкара особено дълго може би 4-5  смени на масло. Освен това, тези измислени марки плюс Фухс нямат сертификати и одобрения. Ти ще отидеш ли при адвокат без диплома?
8
Редлайна и Амсойла ги хвалят много при Боб.
Аз ги питах и ми препоръчват тях или 300V.
Защо се е чупило това Субару от редлайна ?
9
Нищо, не съм го пробвал.
Обаче форума на Субару колективно страда последователно и от Ред Лайн и от Роял Пърпъл. Един приятел имаше Субару Аутбек 3.0 H-6 и нищо не помагаше да не се чупи постоянно.
Аз съм пробвал тамън три Мотула с естери, 8100 е-тех, което го спряха, 300V и Еко Лайт и не съм никак впечатлен.
Може би е-тех беше най-подходящо за ежедневна употреба 7-8.000 км, другите са нетрайни.

Таблица с различните базови масла: https://www.machinerylubrication.com/Read/30730/base-oil-formulations
Очевидно естетите са добри, но са най-нестабилни. Полиолифените - PAO са най-добри с най-малко недостатъци, най-вече ниска способност да разтварят присадки, поради което тубата трябва да се тръска много преди наливане.
10
Да, групата и присадките са отделен въпрос.
Какво мислиш за Redline, много го хвалят и уж бил истинска V-та група.
Страници: [1] 2 3 ... 10