Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 279
1
Темата е най-вече, защото материалите са сменени. Капачките вече масово са пластмасови.

2
Благодаря!
Дами и господа, първата бобина, която навих - голямата с 53 мм отвор вляво.. И първата, която развих - малката вдясно  :D ;D :) ;) ;D
За 0.36 мХ ме домързя, затова развих налична, която друг е навивал.

Точната стойност получавам като местя бобината по платката, малката е всъщност 111 uH (микро) или 0.111 мХ (мили), когато е 100% над платката пада на 65-75 uH, затова малко се подава и сега е точно 80 uH.

Екранирането на паралелни индуктивности е нещо хем научни, хем езотерично, което много ми допада.
Индуктивността пада, защото платката е намотка на късо. Това е една стъпка по-напред в същата посока като преминаването от метална или феритна сърцевина към въздушна. Би трябвало да имат по-нисък импеданс и по-малко изкривявания поради паразитни и остатъчни токове.

И моя LR-4 на 10 кХз. е готов.

3
Не, защото се лепят,а могат да се сложат и в кутия.
Проблема, е че в калкулатора пише 0,36 мХ, уреда дава 36uH и аз решавам, че всичко е точно.
Обаче нищо не е точно защото бобините са с точно 10 пъти по-малка индуктивност отколкото трябва. Вместо 8 и 36 uH е трябвало да бъдат 80 и 360 uH.
Много неприятна грешка. Причината, е че на екрана виждаш същото число със същия брой цифри.
Дайте моля тази програма за смятане.

4
Аз ползвам Wima, МБГО, полипропиленови руски К73 и Визатон електролитни биполярни и фолойни жълти и черни.
Най-добър ESR обаче имат сивите кондензатори в дясно на последната снимка.

Направих страшна глупост с тоя уред, изложих се като обикновен журналист.

5
Господа, Вие откъде се снабдявате с проводник?
Аз също бих си навивал, но не знам откъде да си купя.

6
Мързи ги да мислят и да гледат. Първото мнение е допълнено.

Сега като изчезнат от пазара, същите, които ги плюха докато си бяха хубави ще започнат да ги хвалят.

Аз така докато карах Чероки и то не кой знае колко ново, но все пак на 10 до 15 години, се наслушах на комплексари с Ниви, Уазки, нисанчета и сузукита, колко не било джип, било паркетно, нямало проходимост. Черокито всъщност е луд звяр, 4.0 с два блокажа и заден шпер, ръчни скорости и върти гуми до четвърта. На стръмен баир нагоре в дълбока кал с баластра и гумите потънали до главините като го изрежеш излиза на глисаж и полита нагоре, ще ти счупи врата. Няма половин метър сняг, няма лед, няма гора,  няма зима.
Ей, станаха на по 20 години тия черокита, започнаха да им никнат крила, големи офроудъри, много биле добри, много проходими. Като причините за тези аномалии са не само финансви, но и обикновена психопатия.

7
Искам да споделя нещо важно за текущото производство на завода в Благоевград "Високоговорители" АД. Информацията е актуална към 17.01.2018 г.
Купих си тези говорители: http://penkiller.com/index.php/topic,1846.0.html - произведени са на 12.06.2017 г. и са ОК. След това поръчах още един чифт, които още не са се разпаднали, но малко ме съмняват. Подарих ги, но ако има нещо ще пиша. Произведени са със сигурност няколко месеца по-късно.

Есента исках да купя чифт ВВК131Б или ВВК13100Б, но бях неприятно изненадан, че капачките на мембраните вече са от някакъв полимер или пластмаса,а звука вече не е същият.
Промяната е от лятото на 2017-та година, да кажем от 7-ми месец.
Прослушах ги в магазина, не ми хареса какво чух, което не е гаранция за нищо, защото не е мерено, не е слаган филтър, а е субективно.
Не ми хареса и какво видях. Шасито, сглобката, нещата не са същите.
До средата на 2017-та такива проблеми нямаше, купувал съм и ВВК131Б 50 вата и 13100Б 100 вата и са напълно ОК. Имам 2-3 чифта, а са ми минали през ръзете още 3-4 чифта нови от т.н. ново производство. Проблем не е имало, всичко е било отлично.
Видите ли пластмасова капачка внимавайте, това е променен спрямо оригинала дизайн.

Преди това през 2014-та имах неприятен сблъсък с ВКН10211/311, който документирах тук: http://penkiller.com/index.php/topic,1212.0.html
Бобината беше късо навита, недостатъчен механичен ход, треприлката се разлепи при разработването, гънката беше некачествена и се превръщаше вместо да върви плавно.

Същото разлепяне на треприлката на ВКН09370 се случи на Милен и е документирано в тази тема: http://penkiller.com/index.php/topic,1979.0.html

На въпросните 09370 капачките изглеждат от същата пластмаса като капачките на ВВК131хх произведени след средата на 2017-та.

09360 бяха хубави, но са ги спряли.

За 12311 и 12211 вече няма шасита, поради което са спряни от повече от година, може би две. До последно бяха ОК, даже много прецизно и чисто сглобени и с добър вид. Техните мембрани се забъркват и пекат в завода по оригиналната технология. Тоест, може би трябва да пиша в минало време.

Защитавам българските говорители от около десет години и твърдя, че до съвсем скоро не само нямаха проблем с качеството, но и т.н. ново производство беше по-добро от т.н. старо. Да, имаше изключения, като например VVK-200, който в ретро версията си от 70-те и 80-те е с резонанс 30 херца и Qts 0,34, докато сега е с по-твърдо окачване и по-слаб мотор, тоест не може да извади бас в същите малки кутии. ВКН10211/311 също е пример за влошени параметри. Високочестотните от типа на ВВ108 и 104 пострадаха основно от замяната на мрежичките с едни дебилни капачици като на говорител за детска играчка.
Останалите високочестотни са ОК, имам ново производство ВЛД и са супер, имам ВКВ3734, ОДТ, всичко е точно, съвсем качествени екземпляри.
Имам и доста нови 12-ки, които след скромно разработване слязоха на 25 Херца резонанс и общо-взето на параметрите на говорителите за износ Гамма 1231.

Друго, което е добре да се знае от всички, е че в Благоевград не могат да правят добри 8 и 12 инчови басови говорители на 8 ома. Като имам сериозни основания да се съмнявам и в 10-ките. Среди и високи, ОК. Басове само 4 Ома.
09360 са ОК в 8 ома. 12-ките обаче в 8 омовата версия изобщо не влизат в кутии проектирани за 4 Ома. Различни параметри. И то сериозно различни. Нямат явно технолог да вкара същото сечение проводник в междината.

Обща критика, е че комбинират нисък Qms с не достатъчно силен мотор. До колкото T/S параметрите са малосигнални около резонанса, то това означава, че имат окачване разсейващо много енергия около най-ниските възпроизвеждани честоти.
Е познайте как ги възпроизвеждат при недостиг на енергия... Както натоварена кола със слаб двигател катери стръмен баир или ускорява. Трудно.
Говорител с Qms 1.6-1.8 не е за Qts 0.5, защото това означава висок Qes, тоест слаб мотор.
ОК, школата за висока точност с безрезонансно окачване има научна основа, но в комбинация с правилните предпоставки.
Защо не сложиха по-дебел проводник и не удължиха намотките не знам, от простотия. Както и не проумявам, защо не направиха 12-ка с 4 слойна дълга намотка, хем по-тежка, хем по-силна. Е на такова да му сложат окачване с големи загуби.
Аз направих чифт такива говорители, Fs 22, Qts 0,2xx, Qms 1,6... и 15 Ома.

Няма да се ядосвам повече.
Положението е това, вече нямаме качествено производство. През предишните 10 години имахме, аз съм свидетел и разполагам с образци, които го доказват.

8
За какво съжаляваш?

Обективната реалност е че откакто скрих два раздела са се регистрирали поне 50 човека.
Каква тема смяташ да пуснеш?

9
Здравей,а ти самият къде си?
Като гледам накъде отиват нещата, всичко, което ти трябва е тук:
http://www.hifikit.se/varumarken/gamma

4х12315, 2xBBK200F и два супер туитъра.

Определи си и бюджет, защото всичко е много разтегливо.

Ако не искаше да използваш български говорители, които както виждаш не са евтини нещата са много лесни, Еминенс Алфа 15-А + чифт качествени 4-5 инчови широколентови, общо говорители около 400 лева, като добавим и материали за 150-200, общо за около 500-600 ще получиш страхотни колони. Крайната цена вече зависи от дървото и филтрите и колко ще се изхвърлиш.

С българските говорители нещата с лекота отиват над 1.000 лева.

Същевременно има ОБ кит на Визатон, който е под 1.000 лева без ДДС и е готов и направен, само трябва да сковеш екраните.

За 1.300-1.400 аз си направих трилентови ОБ с 18-ки и неодимови лентови високочестотни.

Що не вземеш чифт ВВК200, чифт среди 138А и чифт NdRL-81 на проф Вълчев и пак да впечатлиш англичаните?

п.п. 4х60 ми звучи като да нямаш усилвател. особено ако нямаш и 4 отделни входа на които да пуснеш активно разделен сигнал.

10
За 19 лева толкова...
Намажи го там щедро.

11
Кои, аудио или авто проекти?
До преди два месеца бях публикувал всичко тук. Никой не пишеше, всички само четяха. Дори без да се регистрират...

12
Намажи мястото хубаво с хелметекс и притисни леко с ръка през найлон за няколко минути.
Същото стана и с моите 10311, които бяха супер зле. Това ме накара да престана да колекционирам благоевградски говорители. Бях много възмутен от много неща в тях.
Звук с повечко среди, може да трябва да използваме и втори ред филтър, което не е проблем.
Ако искаш, залепи ги, доразработи ги и може да минеш на гости да ги прослушаме и да ги сравним с 09360.

13
Здравей, добре дошъл.
Разгледах набързо форума ти, не видях тема за хедър или изпускателната система.
Може би ще пуснеш такава тук.
При качване на линк тук е редно и колегиално да пуснеш линк към тема от Пенкилер в твоя форум.
За прохпдните ауспуси имаме много да си говорим :-)

14
А, добре, на записа звучат подозрително добре.
Описанието се доближава до очакваното.

15
DIY (Направи си Сам) / Re: Руските Планети 360°
« -: Януари 16, 2018, 12:24:18 12:24 »
Май не е фолио ами прилича на хартия. Може да имат хубав звук.
Ако не те мързи направи направо LR-4 на 3 килохерца.

Импеданса с един последователен резистор е резистора + номиналния на говорителя. Т.е. 4+4 е 8 ома. Разбира се резистора трябва да бъде след филтъра.
На баса LR-2 на 3000 трябва да му стигне.
Ослушай се да не крещи и да не качва чувствителност към високите, ако е плавен е ОК.

Страници: [1] 2 3 ... 279