Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Зимно Плетиво

Страници: [1]
1
Презентация на пуловери и плетива от мохер

Представям Ви моите модели от вълна и мохер
Мохерът е преждата, която се прави от вълната на ангорските кози.
Като вид прежда тя спада към вълнените прежди, а като клас се причислява към най-високият клас прежди.
Космите от руното на ангорската коза имат изключителни качества. Мохера още е наричан диамантеното влакно заради здравината си, която е по-голяма от на стоманена нишка със същият диаметър. Мохера е прозрачен и бляскав, боядисва се много добре и придава на цветовете уникални преливащи оттенъци. Дрехите от мохер са изключително топли, като същевременно не запарват, защото отделят топлината от тялото. През лятото пък държат хладно, защото позволяват на въздуха да циркулира около тялото.
Дрехите изплетени от мохер са дрехи с настроение, защото изглеждат различно в различните части от денонощието. Видът им се влияе също и от влажността и температурата на която са изложени. Тези промени са бавни, но забележими и дрехата от мохер изглежда различно всеки път, когато я погледнете.
Мохерът е изключително здрав и естествено еластичен, не гори и не се цапа. състои се основно от кератин, което е протеин разпространен в козината, вълната, рогата и кожата на бозайниците. Люспичките на влакната са много по-малко развити отколкото на овчата вълна, затова мохера не се степва като вълната и не дразни кожата като нея.
Влакната на ангорската коза са приблизително 20 до 40 микрона в диаметър, като мохера от първите стригания се казва бебешки мохер и е около 13 микрона. С възрастта на животните, влакната на козината им стават по-дебели. Това, което използваме за плетене на дрехи е мохер от млади животни. Мохера на възрастните животни се използва за тъкане на по-груби платове подобни на дънковия плат.
Интересен факт за вашия форум ще бъде, че повечето автомобилни гюруци са направени от мохер. От мохер се правят също и ленти за ски, килими и плат за мъжки костюми.
Мохера има близка по име луксозна прежда и това е преждата от ангорски зайци. По-възрастните плетачки наричат тези прежди "ангора" без значение, дали е мохер, ангора или нещо друго, което след кардиране вади косъм. Ангората е много по-различно влакно и се добива от ангорски зайци, а не от ангорски кози. Ангората е още по-топла от мохера, защото влакната са кухи, но механичните качества на тази прежда са много по-лоши от на мохерната. Изделията от ангора се скубят повече, по-нежни са и имат всички недостатъци като вълнените, но при тях те са още по-силно изразени. Дрехите от мохер са почти вечни, мохера не се степва, не се изтрива и не се разтегля, на практика имате дреха изплетена от много мека и приятна стомана.

Преждата има тежест бих казала над 90% в ефекта и качествата на крайното изделие. Мохера винаги е смесен със синтетични влакна, които му придават технологичност и пригодност за работа. Комбинациите на мохер с вълна са много красиви и приятни, но вълната пък привнася някои от собствените си недостатъци. Класиката е мохер с акрил или мохер с два вида добавки, като акрил и коприна или акрил и найлон или коприна и найлон. На прежди с по-малко от 75% мохер не трябва да се гледа сериозно. При цената на преждите и труда за изработване на изделията не си заслужава да се обсъждат прежди с под 80% съдържание на мохер. Има изключения като технологични прежди при които синтетиката е 50%, но е въведена като носител около който има усукани дългокосмест мохер и вълна.
наличието на висок процент мохер все още не е гаранция, че ще получите впечатляващо и красиво изделие. При употреба на непозната прежда задължително се купува първо само едно кълбо и се плете достатъчно голяма проба, която се кардира и се разглежда, дали отговаря на очакванията Ви за пухкавост и външен вид.
На едри куки и единично се плете само специални обемни плетки и дебела прежда до 200м/100 г., 220м/100 г. вече е тънка за единично на куки 5 мм. и се плете двойно слабо пресукано.

Първите пет снимки са на пуловер от тройна нишка от е-бей, две нишки са зелена прежда, една е тъмно синя.

Получило се е уникално. Самият модел не е нищо особено освен, че има 33 сантиметрово поло, ластиците и завършването са обикновени, плетката е права. Преждата е невероятна, зеленото английски мохер 83%, а синьото най-вероятно е Ярн Арт коктейл. Английската прежда я крият и твърдят, че е от затворена фабрика и вече не се произвежда. Най-вероятно е местен слабо известен производител.

На следващо място са два много свежи мохерни пуловера за ски и свободно време, които направих за клиенти момиче и момче.
Материала е Ализе Ню Мохер, двойна нишка на 5 мм игли плетено стегнато. Пуловерите са добре кардирани.Когато пуловера е чисто нов и кардиран пуска много косми, трябва да се реши няколко пъти и да се мине с прахосмукачка. След пране отново е необходимо ресане и смучене, след едно ресане и едно пране и ресане и прахосмукачка мохера пуска по-малко косми от качествена ангора, която нищо не може да я спре да пуска косми.показах палитра от цветове на преждите на клиентите:

Вижте в снимките има още комбинации.
Те си избраха коралово-неоновата комбинация и сиво-синята, която по мнението на всички ни се оказа по-добра.
Напрамихме тест с модел с цветовете от мохерната прежда -


И избрахме преждата неонов и коралов мохер-


Следващият модел, който ще Ви представя е дамска дълга жилетка от мохер жилетка направена от ето такива цветя -

За пробата детайла е кардиран, но крайното изделие остана не кардирано.

Страници: [1]