Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 42
1
Искам да споделя нещо важно за текущото производство на завода в Благоевград "Високоговорители" АД. Информацията е актуална към 17.01.2018 г.
Купих си тези говорители: http://penkiller.com/index.php/topic,1846.0.html - произведени са на 12.06.2017 г. и са ОК. След това поръчах още един чифт, които още не са се разпаднали, но малко ме съмняват. Подарих ги, но ако има нещо ще пиша. Произведени са със сигурност няколко месеца по-късно.

Есента исках да купя чифт ВВК131Б или ВВК13100Б, но бях неприятно изненадан, че капачките на мембраните вече са от някакъв полимер или пластмаса,а звука вече не е същият.
Промяната е от лятото на 2017-та година, да кажем от 7-ми месец.
Прослушах ги в магазина, не ми хареса какво чух, което не е гаранция за нищо, защото не е мерено, не е слаган филтър, а е субективно.
Не ми хареса и какво видях. Шасито, сглобката, нещата не са същите.
До средата на 2017-та такива проблеми нямаше, купувал съм и ВВК131Б 50 вата и 13100Б 100 вата и са напълно ОК. Имам 2-3 чифта, а са ми минали през ръзете още 3-4 чифта нови от т.н. ново производство. Проблем не е имало, всичко е било отлично.
Видите ли пластмасова капачка внимавайте, това е променен спрямо оригинала дизайн.

Преди това през 2014-та имах неприятен сблъсък с ВКН10211/311, който документирах тук: http://penkiller.com/index.php/topic,1212.0.html
Бобината беше късо навита, недостатъчен механичен ход, треприлката се разлепи при разработването, гънката беше некачествена и се превръщаше вместо да върви плавно.

Същото разлепяне на треприлката на ВКН09370 се случи на Милен и е документирано в тази тема: http://penkiller.com/index.php/topic,1979.0.html

На въпросните 09370 капачките изглеждат от същата пластмаса като капачките на ВВК131хх произведени след средата на 2017-та.

09360 бяха хубави, но са ги спряли.

За 12311 и 12211 вече няма шасита, поради което са спряни от повече от година, може би две. До последно бяха ОК, даже много прецизно и чисто сглобени и с добър вид. Техните мембрани се забъркват и пекат в завода по оригиналната технология. Тоест, може би трябва да пиша в минало време.

Защитавам българските говорители от около десет години и твърдя, че до съвсем скоро не само нямаха проблем с качеството, но и т.н. ново производство беше по-добро от т.н. старо. Да, имаше изключения, като например VVK-200, който в ретро версията си от 70-те и 80-те е с резонанс 30 херца и Qts 0,34, докато сега е с по-твърдо окачване и по-слаб мотор, тоест не може да извади бас в същите малки кутии. ВКН10211/311 също е пример за влошени параметри. Високочестотните от типа на ВВ108 и 104 пострадаха основно от замяната на мрежичките с едни дебилни капачици като на говорител за детска играчка.
Останалите високочестотни са ОК, имам ново производство ВЛД и са супер, имам ВКВ3734, ОДТ, всичко е точно, съвсем качествени екземпляри.
Имам и доста нови 12-ки, които след скромно разработване слязоха на 25 Херца резонанс и общо-взето на параметрите на говорителите за износ Гамма 1231.

Друго, което е добре да се знае от всички, е че в Благоевград не могат да правят добри 8 и 12 инчови басови говорители на 8 ома. Като имам сериозни основания да се съмнявам и в 10-ките. Среди и високи, ОК. Басове само 4 Ома.
09360 са ОК в 8 ома. 12-ките обаче в 8 омовата версия изобщо не влизат в кутии проектирани за 4 Ома. Различни параметри. И то сериозно различни. Нямат явно технолог да вкара същото сечение проводник в междината.

Обща критика, е че комбинират нисък Qms с не достатъчно силен мотор. До колкото T/S параметрите са малосигнални около резонанса, то това означава, че имат окачване разсейващо много енергия около най-ниските възпроизвеждани честоти.
Е познайте как ги възпроизвеждат при недостиг на енергия... Както натоварена кола със слаб двигател катери стръмен баир или ускорява. Трудно.
Говорител с Qms 1.6-1.8 не е за Qts 0.5, защото това означава висок Qes, тоест слаб мотор.
ОК, школата за висока точност с безрезонансно окачване има научна основа, но в комбинация с правилните предпоставки.
Защо не сложиха по-дебел проводник и не удължиха намотките не знам, от простотия. Както и не проумявам, защо не направиха 12-ка с 4 слойна дълга намотка, хем по-тежка, хем по-силна. Е на такова да му сложат окачване с големи загуби.
Аз направих чифт такива говорители, Fs 22, Qts 0,2xx, Qms 1,6... и 15 Ома.

Няма да се ядосвам повече.
Положението е това, вече нямаме качествено производство. През предишните 10 години имахме, аз съм свидетел и разполагам с образци, които го доказват.

2
Монтаж на огледала  и други към стена с импровизирани плитки и плоски окачалки.
Вчера посетихме Бриколаж само за да разберем, че нямат плоски окачалки за стена.
Трябваха ни четири окачалки, които да завинтим за гърба на две огледала с винтове за дърво, а окачалките на свой ред да се нанижат отготре на винтове в дюбели на стената.
Видях се в чудо, даден ми е зор да монтирам, а материали няма.
В критичната ситуация в която бях избаднал между щандовете въображението ми конструира окачалки от ъглова пламна завинтена на гърба на изделието подлежащо на окачване тъй както буквата Л с връх оставен по-свободен.
Взех четири планки и пликче винтове за дърво 4х20 мм.

Оказа се относително проста и бърза работа, изглежда технологичния детайл е добър, защото нямам нищо поправи и разликите ляво дясно лесно се компенсират.
Разширителни във височината се компенсират като единия дюбел се монтира съответно по-ниско или по-високо. Фината настройка е като всичко от по-ниската страна се притяга, а от по-високата малко се отпуска.
В случая трябваше да се внимава да не се презатегне инцидентно и огледалото да бъде пробито от винт.
Монтажа е много лесен, държи се ниско с две ръце и се влачи по стената леко. Двете планки сами си подвеждат и всичко ляга идеално.
В нито един случай не изпуснаха и не подминаха.

3
Ремонт на стара, но сложна офис система за СОТ

Напоследък започна да създава големи проблеми. Най-различни задействия, по 3-4-5 на нощ. Точките са различни, първо един датчик, после втори, накрая започна да записва грешки от групи датчици.

Обаждам се на фирмата за поддръжка, могат след десет дни. Обаждам се на СОТ, не разбират от системата да я сменим, ама тяхната фирма може след месец. Междувременно това всяка нощ ме разиграва.
Иначе системата е супер сериозна с процесор 80386 произведен от Сименс и е от производител на системи за сигурност на самолетоносачи, крайцери и ескадреният миноносци. Всичко помни и всичко казва.

Качеството на тока в офиса е много лошо, играе, примигва, понякога спира. Сетих се, че всяка стара аудио техника е с износени филтрови кондензатори в захранването.
Накарах секретарката да се обади на СОТ, че ще правим ремонт и ще отваряме кутиите. Онези питат, кой е техника, тя вика, тука един голям специалист. ;D ;D ;D
Отворих, има общо три електролитни кондензатора, един 4700 мФ/35 волта на главната платка, един 2200 мФ/35в. на платката за зареждане и точене на батерията и един 100 мФ/35в. не гледах, но вероятно против искрене и смущения при разклащане. И трите на 105 градуса.

Отидох до магазина в техническия и купих резервни, нова батерия Панасоник, както и мултицет, поялник и припой за по 10 лева. Старата батерия беше на няколко месеца, но тока спира два пъти за цял ден заради съседите и два пъти се разрежда до нула. Освен това куче марките са 2-3 пъти по-евтини от Панасоник и понеже ми писна да ме будят играх на сигурно.

Главния кондензатор го взех един същия и ако се събере един 10.000 мФ/100в. Големия се събра. Естествено, нямаше кондензатори с изводи в двата края, та се наложи да побългаря като пусна кабелче.
На едната снимка се вижда един червен диод. Правих проби с бушона, със стария кондензатор при сваляне на бушона диода видимо примигва, това е времето за което електрониката на батерията минава от зареждане в разреждане. Тоест филтрови кондензатор 4.700 мФ не държи в промеждутъка. Смятайте, че не поема нито колебания на тока, нито примигвания.
Като сложих новия 10.000 мФ, сваляш, пускаш, нищо не мърда, все едно нищо не правиш.
Всички нови кондензатори са по-големи като обем и са на по-голям волтаж.

Затворих с новите кондензатори и батерия, обадихме се на спра да ни вземат под охрана и тази нощ не са ми звъняли нито веднъж!

Намерих следната информация за кондензаторите:

""Rule of thumb" is that capacitor life halves for every 10 degrees C rise in temperature. If your capacitors are ~ 45C externally assume that the core is at say 55C. That's (105-55) = 50C lower than rated so lifetime will be about 2^5 = 32 times longer than nominal rating. Most capacitors (especially 105C rated ones) have a 2000 hour or better rating so you could expect a lifetime of about 2000 x 32 = 64000 hours or about 8 years of continuous operation. Even if core temperature was 65C that would give 4 years continuous. If the modem is run 24/7, as it may well be, then capacitor failure in the say 2 to 10 year timescale is not unexpected."

Нашите бяха тамън топли на пипане и 18-20 годишни. Тоест, живота им е свършил 3-4 пъти.

Не снимах по-подробно, защото бързах да затворя и да пусна секретарката и да ходя на протест.

Не мога да не отбележа, че майсторите на СОТ са нещастници като всички останали. Системата ни е със вградено опроводяване с адеесируеми цифрови датчици. Модерна работа. Няколко датчика ползват една линия, всеки има цифров адрес и затова няма кабели до всеки от нас 50-те датчика по отделно. Идват ми някакви, които обясняват, че ще ме преокабеляват?!
- Вие луди ли сте бе?! Преди20 години можаха да сложат цифрови адеесируеми датчици, сега ще ме окабеляване като търговския дом?!

Та, така отремонтираха, обаче въпроса за нов СОТ си стои. Новите системи, които съм виждал отвътре са с някакви много афиф части и процесор четириядрен, нищо общо с нашите военни технологии. Не мога да го чакам да му изфиряса още нещо. Самите датчици стават свръх чувствителни с времето и трябва да се намаляват.
Доста разочароващо, че полупроводникова техника не може да изкара 20-25 години. Тази система и преди е създавала проблеми, както и сме намалявали датчици, които са станали прекалено чувствителни.
Разочарован съм и че на охранителна система за сериозни обекти електролитите не са в гнезда позволяващи бърза и лесна смяна. Тоест, военната ни охранителна система има проектен живот на безпроблемна работа до 8-10 години?! Защо да не напишат някъде електролитите да се сменят на 8 години и точка? Същия номер на японката като със сферите на тойотата ми, никой не ти казва, че газа им изфирясва.
Понеже кондензаторите ме изненадаха с размера си, допускам, че са оразмерени така че системата да запази работоспособност и след като капацитета започне да намалява поради стареене. Очаквах да са малки, аз да сложа 1000-2000 мФ, което да е супер много и да забравя за случая. Къде, 4700 мФ е филтър на приличен усилвател.

Поздрави!

4
Новини / Протест срещу застрояването на Пирин
« -: Януари 05, 2018, 10:48:31 10:48 »
Моите причини (нито една екологична) да протестирам:

I. Австрия и Алпите са толкова несъпоставими с Пирин, че сравнението е налудничаво и всеки, който го прави е или луд или лъжец.

II. След многогодишно излагане на приумиците и гьонсуратлъка на банскалии и концесионера съм  направил изложените наблюдения. Накратко, по-скоро трябва да се отнеме концесията и ДНСК да влезе в Банско, отколкото да им се разрешава каквото и да било и да бъдат поощрявани да продължават да рушат и да грабят. Накрая банскалии ще бъдат най-пострадали от всичко това.

III. Концесионера няма връзка с реалността. Ние едва го понасяме и проклинаме злощастното стечение на обстоятелствата, което го е довело, той тръгнал да се разширява. Банскалийте пък тръгнали да си разширяват строителните граници и да искат да правят упита в парка. Това е неадекватно.

1. Не може след многогодишна кампания да ни показват надраскана със сини боички рисунка вместо проект за лифт. Това е обида;
2. Не може без инвестиционен проект и без заявено инвестиционно намерение да се разрешава разширяване на ски зоната. Тоест, да се разрешава да си правят каквото си искат;
3. Не може в 45% от парка да бъде разрешавано строителство дори на водохващания;
4. Не може банскалии да искат включване в строителните граници на Банско на 8 местности от парка, които се припокриват с териториите в които е разрешено строителство уж само на водохващания;
5. Концесионера надхвърлил концесионната територия повече от двойно и не е наказан, нито е платил;
6. Концесионера е офшорка. Ако на някого плащат чуждите курорти може да е на него, а и винаги могат да го купят всякакви международни бизнесмени или дори престъпници;
7. Условията в Банско и в ски зоната са унизителни за Българи, качеството на услугата е под всякаква критика, цените са по-високи от всяко място в Алпите където съм бил, както и от всеки друг български курорт;
8. Пистите редовно са занемарени;
9. Витоша спря да работи при същия концесионер;
10. Презастрояването е фрапиращо и гротескно, хотели на временен ток с проточени бучащи кабели, кал, мръсотия и теснотия;
11. Заради дискриминацията в цените, Банско е таргетирано към най-бедните чужденци и най-богатите българи в широкия смисъл на понятието. Така на лифта и навсякъде български адвокати и английски безработни се оказват едни до други;
12. Ски зоната е малка и претъпкана и нищо не може да се направи, защото останалите склонове на малката ни, ниска и южна планина са или южни, или полегати, или отвесни. Гледаш го планина, а малко и място за повече писти няма из цялата планина;
13. Пирин е висок средно 1050 метра, а Алпите 2500, същевременно Пирин е 500 километра по на юг от южните Алпи;
14. Ограничените природни ресурси на България не са за да тупат тарикати милиони в офшорки, а за да спортуват българите и да се учат да карат ски българчетата. Всичко това става все по-невъзможно;
15. България изглежда като планинска държава с пресечен терен и тя наистина е такава... Да не забравяме, че връх Ботев (2376 м.) е пасище и сбор на каракачани обаче! Планините ни са много малки, двудневните преходи обикновенно не са по права линия... От хижа Вихрен се стига навсякъде в рамките на няколко часа. Витоша също се качва и се слиза от Княжево до черни връх и обратно за ден;
16. Вижте картата, горе са Алпите и Тирол, долу под червената стрелка е Пирин. Няма какво повече да се обяснява.

Допълнение:
17. От много години карти след 16.30 не се продават. Например, няма как да пристигнеш следобед и да отидеш да си купиш карта след като си се настанил. Има създадени сложни условия за различните видове карти. Правят се снимки и други излишни дейности, които създават опашки;
18. Поне половината опашка и навалица е всъщност за карти;
19. Карти вече не се продават по хотелите, а преди се продаваха само в определени хотели. Още по-отдавна карти се носеха по рецепциите и проблеми нямаше;
20. По пистите се карат стари модели моторни шейни които оставят силна миризма на бензин;
21. Има ВИП опашка за кабината, която включва изключително разширен кръг лица и това създава още повече неразбория;
22. Отново за цените. Тристепенно меню от супа, основно, десерт и нещо за пиене струва около 60-70 лева, точно двойно на Кицбюел! Качеството е отвратително, полуфабрикати в пластмаса с найлонче отгоре, обслужването също е отвратително, чака се около час. Паркинга е платен при това е скъп 10-15 лева - европейски и зимен и летен прецедент ендемичен за Банско.

Това не е заяждане на дребно, а им е оправията на концесионера и банскалийте. Сега са тръгнали да разширяват окепазеното си бетонно безумие.

23. Банско няма пътища и паркинги, а наличните са кални и тесни. Колите са по тротоарите, хората са по платното.
Няма връзка от хотелите до лифтовете, а паркинга на лифта е тесен.
24. В тази връзка, нов лифт до стария без място за нов паркинг е безумие. До стария се стига трудно и изнервено по кривите и кръстосани улички. Паркинга пък се препълва и сега.

25. Отново за сините боички върху рисунка. Банско не е курорт затова са и повечето проблеми.
За да се получи нещо хубаво и приемливо, Банско трябва да бъде проектирано като курортен комплекс.
- Проекта трябва да започне от ски зоната и да определи нейните обхват и капацитет.
- Въз основа на капацитета трябва да се проектира курортна част от града с нужния капацитет и инфраструктура.
- Всичко това трябва да се обоснове, обсъди, защити, одобри, приеме, обнародва и да влезе в сила.
- Може би вече правите очевидното заключение, че в написаното има противоречие с обстоятелството, че Банско е толкова презастроено, че няма как тепърва да се проектира каквото и да било.
Не е вярно, че има противоречие. Има проектантски печат за конструиране, има и за разрушаване.

*
>>Банско трябва първо да се проектира, после да се събори и накрая да се доизгради до обществено приемлив вид.<<
*

Пояснение на първите точки:
- как да не протестираш, когато самият концесионер не е готов да представи истинските си проекти?
- водохващанията са необходими, защото искат да строят писти там където такива не може да има. Ще хвърлят изкуствен сняг и ще се мъчат да разширяват курорта.
- комбинацията с опитите да завземат 8 местности за строителство на 40.000 нови легла за туристи показва, че отново се надува строителен балон.
- на новите писти единствената дейност, която ще може да се развива е ски училище, защото сериозните скиори на такова не карат.
- същевременно българите вече сами си учат децата да карат ски.
Свидетелствам, че няма нищо по-гадно и мизерно от принудителния направи си сам поради държавно индуцирани дефицит, скъпотия или немотия.

5
Ако сте философска натура, сигурно си задавате въпроса, защо холандците и французите си намалиха работния ден. Защото няма за какво да се трудят. Е сега вече има.

Може би от време на време си задавате и въпроса, как бихме могли да достигнем звездите. След това бързо си отговаряте, че това е невъзможно заради огромните разстояния и несъпоставимо то с човешкия живот време за път.
От 1994-та година насам обаче съществува концепция, която на теория позволява пътуване със свръх светлинна скорост и съответно придвижване до всяка точка на вселената в рамките на човешкия живот и без да бъдат нарушавани законите на физиката. Всъщност без да бъде нарушен нито един днешен закон на физиката.
Има само едно дребно условие, да намерим отнякъде малко материя с отрицателна маса.
Принципа на работа на космическия кораб е като на сърф.
Както знаем материята и нейната маса изкривяват пространството, като го правят да изглежда вдлъбнато. Ние всъщност падаме във вдлъбнатината от гравитацията на околните обекти.
Материята с отрицателна маса обаче не прави вдлъбнатина, а издутина...
Така ако зад космическия кораб сложим материя с отрицателна маса, а пред него нещо тежко, кораба ще се задвижи напред точно както дъската на сърфиста започва да се спуска по вълната.
Ускорението ще бъде константно, тоест ще ускоряваме докато условията са налице,а по-хубавото, е че между издутината и вдлъбнатината в пространството нищо не се случва, там нищо не се движи, цари спокойствие и няма пречка цялата система да развие скорост по-голяма от тази на светлината без да наруши нито един закон на физиката.
Теорията не е особено популярна, защото материята с отрицателна маса до скоро беше просто една фикция.
Напоследък обаче учени от различни държави започват да достигат до един и същи извод, че материя с отрицателна маса може да съществува...

6
Пускам текста на руски, ще го преведа на български и английски като имам време. Заглавието е Вежливата Русия.

ВЕЖЛИВАЯ РОССИЯ

Veikko Korhonen - блогер из города Oulu (Финляндия), как и большинство современных финнов периодически подпадал под тлетворное влияние прозападных учебников истории.


Всё в них, что относилось к русскому, как правило поливалось тотальной грязью, совместная российско - финская история выдавалась за сплошной кошмар, а тлетворное влияние настоящего, постоянно поддерживалось рассказами об агрессивности и военной вражде ближайшего соседа.

К счастью, у Вейко Корхоненна была очень мудрая и образованная бабушка, и потому он с малых лет прекрасно знал о верном ходе нашей совместной истории.

И вот однажды, устав от постоянных споров с анти - российски настроенными соотечественниками, он написал на своей странице в Faсebook, небольшую статью, и всякий раз когда встречал очередного русофоба, просто давал на нее, свою прямую ссылку.


Вы спрашиваете о результатах "агрессий" России? Они таковы: половина Европы и часть Азии получили свою государственность из рук именно этого государства.

Давайте вспомним кто именно:

- Финляндия в 1802 и 1918 гг.. (До 1802 г. никогда не имела собственного государства).

- Латвия в 1918 г. (до 1918 г. никогда не имела собственного государства).

- Эстония в 1918 г. (до 1918 г. никогда не имела собственного государства).

- Литва восстановила государственность в 1918 г. также благодаря России.

- Польша восстанавливала государство с помощью России дважды, в 1918 и 1944 гг. Раздел Польши между СССР и Германией — это лишь короткий период!

- Румыния родилась в результате русско-турецких войн, а суверенной стала по воле России в 1877–1878 гг.

- Молдавия как государство родилась внутри СССР.

- Болгария освобождена от гнета Османской империи и восстановила свою независимость в результате победы русского оружия в русско-турецкой войне 1877-1878 гг., которая и имела это своей целью. В качестве благодарности государство Болгария в двух мировых войнах участвовала в составе антирусских коалиций. Сейчас Болгария – член НАТО, и на ее территории размещены базы США. После 1945 года на ее территории не было ни одного русского солдата...

- Сербия как суверенное государство родилась тоже в результате этой войны.

- Азербайджан как государство оформился впервые только в составе СССР.

- Армения сохранилась физически и возродилась как государство только в составе СССР.

- Грузия сохранилась физически и возродилась как государство благодаря Российской империи

- Туркмения никогда не имела государственности и сформировала ее только в составе СССР.

- Киргизия никогда не имела государственности и сформировала ее только в составе СССР.

- Казахстан никогда не имел государственности и сформировал ее только в составе СССР.

- Монголия никогда не имела государственности и сформировала ее только с помощью СССР.

- Белоруссия и Украина также впервые обрели государственность как следствие Великой Октябрьской революции в составе республик СССР. И лишь в 1991 году (также от России) получили свою полную независимость.

Также стоит учитывать роль России-СССР в рождении и становлении таких государств как КНР, Вьетнам, КНДР, Индия, Греция (была отбита у турок Россией в далёком 1821 году), Алжира, Кубы, Израиля, Анголы, Мозамбика и т. д...

Вот такая странная "агрессия" исторически проявлялась со стороны русских!

При значимом вкладе этой страны даже Швейцария добилась независимости от Франции. А точнее это было сделано благодаря Суворову (217 лет назад) и с тех пор Швейцария ни разу (!) не воевала;

Также имело место:

- Освобождение Австрии от Третьего рейха 1945 г;

- Освобождение Чехословакии от Третьего рейха 1945 г.;

- Позиция Екатерины II в 1780 г. с созданием Лиги вооруженного нейтралитета и фактическая поддержка Северо-американских Соединённых штатов в борьбе за их независимость от Британии.

- дважды за последние 2 века подаренная Россией независимость большинству европейских государств после уничтожения ею Гитлера и Наполеона;

- Позиция Сталина в переговорах с США и Англией давшая Германии возможность сохранить государственность после поражения в 1945 г.;

- Позиция Горбачева позволившая без лишних проблем в 1990 г. повторно объединить обе Германии;

- Помощь СССР Египту, после которой тот смог выстоять и закрепить свою независимость в войне с Израилем, Британией и Францией в 1956-57 г.

- Вмешательство СССР в 1967 г. остановившее войну Израиля и Египта (фактически спасшее арабов от разгрома в двух войнах в 1967-74 годах).

- Решающая роль Союза обеспечившая завоевание Анголой своей независимости в 1975г.

И наконец, главное. Именно СССР после победы во Второй мировой войне сыграл ключевую роль в том, чтобы большинство колоний Западной Европы получили свою независимость в запущенном Союзом процессе общемировой деколонизации.

Вся история России говорит о том, что она была последовательна при любой власти и строе в отстаивании принципов независимости и самоопределения наций и народов. Именно она всячески помогала созданию многополярного мира в любую эпоху и во все времена.

К сожалению, очень часто при этом, она жертвовала собственными интересами, и если бы политика России-матушки хоть на долю, была бы аналогична Британской, то сейчас полмира находилось бы в составе Российского Императорского Содружества наций, а русский народ купался бы в роскоши, как шейхи Саудовской Аравии, за счет освобожденных от других колонизаторов государств, стран и их капиталов.

Вот почему полмира обязаны России по гроб жизни. И вот почему вы все, так виноваты перед этой великой страной.

Руслан Хубиев (RoSsi BaRBeRa),
ВЕЖЛИВАЯ РОССИЯ

7
Ето как водещият Дъг Демуро видя Тесла Модел-3


Най-много ме впечатляват въздуховодите на климатика. Нямат подвижни части, всичко се управлява от вечни изпълнителни устройства.
Всичко което в днешните автомобили или в автомобилите на читателите е пуснато през ключ или реле в теслата се управлява от полупроводник. Тоест, Tesla има вечна електрическа инсталация.
Доколкото основното тегло на автомобила е съсредоточено в дъното там е съсредоточена и основната якост на конструкцията. Тоест, Тесла има конструкция аналогична на шаси и отделна каросерия. Тоест Тесла може да бъде сравнена например с голям съвременен джип като Toyota Land Cruiser 100 или 200 които са с проектен експлоатационен живот 25 години или четвърт век.

Официална страница на Модел-3:
https://www.tesla.com/model3

Вдига 100 за малко над 5 секунди и е прекрасна.

8
Блумбърг са изчислили, че Тесла има загуби от 8.000 долара на минута, или 480.000 на час. С тези темпове трябвало да фалират до 06.08.2018 г.
Какви са фактите?
Тази година акциите на Тесла са поскъпнали от 195 до 318 долара за брой.
*****
Теми за Тесла в Пенкилер:
Модел S - http://penkiller.com/index.php/topic,918.0.html
Tesla Roadster и Semi Tuck: http://penkiller.com/index.php/topic,1957.0.html
Tesla street racing: http://penkiller.com/index.php/topic,1778.0.html
Тесла Модел-3: http://penkiller.com/index.php/topic,1975.0.html
*****
Предварителните депозити за Тесла Модел 3 са 500.000, това е половин милион. През последните две седмици с колегите всеки ден обсъждаме каква ще бъде цената на Модел 3 в Европа и дали в България ще има субсидия както в западноевропейските държави.
При субсидирана цена от 30 хиляди долара Тесла модел 3 може спокойно да замени автомобили като Опел Инсигния, Шкода Кодиак, Шкода Супърб и други от ценовата категория между 50 и 60 хиляди лева. Като при интензивна употреба и достатъчна първоначална вноска икономията от месечните разходи за гориво ще покрива по-голямата част от лизинга. Като си отбележете че с конвенционалните автомобили, хем си плащаш горивото хем си плащаш лизинга.
Друг факт който си заслужава да бъде споменат, е че пазарната капитализация на Tesla е по-голяма от тази на Ford Motor corporation.
Ford са единствените от голямата тройка които не фалираха по време на Световната финансова криза.
Bloomberg продължават с лъже аргументите като окачествяват Tesla и Елън Мъск като компания с аматьорски ентусиазъм. По-натам надълго и нашироко развива теорията как производството на автомобили е нещо много сложно към което не може да се подхожда с споменатия аматьорски ентусиазъм трябвало тестови автомобили за да се изпипа производството, имало много подводни камъни и останалите автопроизводители за 100 години се били научили да внимават и да се предпазват.
Не можело тертипа по който се състоя Интернет революцията преди 20-25 години да се използва за революционизиране на авто индустрията. Елин Мъск не бил зъл измамник, само се бил заблудил и подведен от собственият си успех се бил превърнал във фактически функционален измамник. Преведено на езика на правото, от Блумбърг обвиняват Мъск в измамничество извършвано при форма на вината/вътрешно отношение към деянието престъпна небрежност или престъпна самонадеяност. Точно това е правния извод от думите им.
Моя правен извод, е че някой от жертвите на раздухваната борсова паника може да поиска да ги осъди. Умисълът им е пряк, а мотивите са неясни и недопускащи оправдателни или извинително тълкуване. Този някой не е непременно друго стопанско лице, може някой прокурор да упражни държавния монопол върху обвинението.
Истината е че аз мога да си направя абсолютно годен и безопасен автомобил в гаража. В момента пия кафе, обичам работните дрехи, слизам в гаража и почвам да си правя автомобил. Този автомобил ще издържа краш тестове, ще има нормален разход на гориво, ще бъде безопасен, ще завива и ще спира достатъчно добре. Автомобилът повече не е висока технология той не е и конвенционална технология. Автомобилът е банална технология, със сигурност има домакински уреди които са по-високотехнологични.
Ето защо един съвременен човек, още повече съвременен инженер не може да бъде аматьор в производството на автомобили доколкото то е сравнимо по-скоро с беленето на картофи отколкото с истинските високи технологии.
Високотехнологичният елемент в автомобилите са именно хибридните технологии или изцяло електрическото задвижване.
Компанията на Илон Мъск използва именно такива специфични собствени технологии които й дават технологично предимство пред всички останали. Що се отнася до автомобила без задвижването, той е наистина банален колкото каруца или файтон.
Подводни камъни няма и Тесла ще успее по простата причина че е вече отдавна на пазара, пуска втори, трети и четвърти модел, плюс два камиона преди конкуренцията да е пуснала какъвто и да било адекватен отговор. Днес можем да караме Тесла или да не караме електромобил изобщо, това са алтернативите.

Вчера от HiComm пуснаха това видео: http://penkiller.com/index.php/topic,1971.0.html
В него журналист от медията управлява или по-скоро се вози на шофьорската седалка на прототип на автономен автомобил Рено Symbioz.
Моделът ще излезе на пазара през 2023 година.
Без да твърдя че съм преровил всички източници за информация за предстоящи електрически автомобили модели, това е първия сигурен бъдещ модел който ще бъде някакъв аналог на моделите на Тесла.
2023 година е малко след средата на живота на Модел 3. Тоест малко след вероятният и фейслифт в средата на живота на модела.
Всеки достатъчно начетен човек знае че историята циклично се повтаря. От началото на 20-ти век до 20-те години автомобилите са се превърнали от високотехнологично в конвенционално изделие. Производство на автомобили е станало изключително диверсифицирано. Двигатели за произвеждали много фирми, много фирми са произвеждали шасита и още повече фирми са произвеждали каросерии. Типичното е било двигателя шасито и окачването да бъдат на една марка а каросерията да бъде изработена от местна фирма според изискванията на клиента. Така на едно шаси е имало лимузини, кабриолети, автобуси и камиончета включително пожарни коли. Марката на всички тези разновидности на автомобили е била давана от производителя на шасито и двигателя.
Шаситата оцеляха в масовото автомобилостроене от световни марки до спирането на платформата Пантер на която бяха Линкълн Таун кар и Ford Crown Victoria до 2012г.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ford_Panther_platform
Шасито обаче не е претърпяло пълен морален крах. Автомобилите използващи шаси не са нито по-некачествени, нито по-скъпи, нито по-малко безопасни.
Напротив, произвеждат се и се ремонтират по-лесно и са по-дълговечни.
Конструкцията на Тесла е по-скоро с отделни шаси и каросерия. Това е обусловено от нуждата батерията да може да бъде отделена от автомобила а същевременно да е добре интегрирана в него.
След модел 3, мечтата ми е за шаси и задвижване от Тесла и отгоре аеродинамична каросерия тип миниван с много остъкляване, удобни големи седалки за шест човека тип първа класа - между фотьойл и шезлонг.
Автомобилната индустрия явно е много озлобена че усложнената им и елитаризирана ниша бива превземана от така наречените ентусиазираните аматьори.

Нещо повече...
Блумберг се опитват да пукат и балона с криптовалутите.
Тази седмица от телевизията излязоха с гръмки заглавия и пространни анализи, че цената Биткоин ще падне до 0 (нула), които бяха доусилени от техните медийни мегафони.
Балони ли са обаче Тесла и биткоина?
И двете имат добавена стойност, Тесла доста повече. Биткоините имат доста повече стойност отколкото се предполага. Първо, те предлагат сигурност, второ са средство за разплащане и преводи, трето добивът им струва пари, както и хардуера, който изпълнява блокчейн веригата. Тоест, добавена стойност на услуга има.
Това поведение на Блумберг по-скоро ще доведе до свиреп иск, който ще унищожи самите тях.
Смята се, че Мъск е основател и на Биткойн и е най-големия собственик на биткоини - Сатоши.
Така че двете атаки може да са срещу едно и също лице.
Въпросът е кой е дал заповедта.

За Пенкилер и против противното статукво, което си показва жълтите зъби: Тодор Борисов

9
Skoda/WV 1.6 TDI + DPF проблеми с масла и горива

ДПФ-а на колата на жена ми от време на време, да кажем веднъж-два пъти месечно създава проблеми. Пуши, мирише, колата се тресе и няма мощност.
Случва се така наречената извънредна регенерация. Когато условията за прочистване на ДПФ-а неусетно и в движение не са се осъществили или не са продължили достатъчно дълго ЕКУ-то прави принудителна регенерация.
Принудителната регенерация се състои пръскане на по-голямо количество гориво по-късно така че температурата на изгорелите газове да се повиши до поне 600 градуса това изгаря натрупаните сажди в джобовете на дпф-а.
Отначало не знаехме защо понякога двигателя се тресе, пуши и създава проблеми и когато правеше така го гасяхме и го палехме отново.
Оказа се че когато прекъснеш и по този начин да осуетил и принудителната регенерация започват да се натрупват още повече сажди и накрая на таблото светва един символ който показва гърне пълно с точици. Този символ означава че е DPF е пълен на над 90%.

ВАЖНО:
Когато двигателя започне да работи лошо, да мирише, да пуши и да няма мощност в никакъв случай не гасете колата. Не се е задавила, нито има софтуерен проблем. Чисти си ДПФ-а, ако я прекъснете ще се задръсти и ще стане по-лошо. Знам, че е много срамно и че хората от задръстването ви гледат накриво и Ви правят забележки, но това е положението. Колата Ви упражнява законното си право да се самопочисти. Да не забравяме и дизелгейт...
Ако Ви светне лампата с гърнето пълно с точки в никакъв случай не гасете двигателя, започнете да карате с между 1800 и 2500 оборота на 3-та, 4-та и 5-та предавки. Карайте докато лампата не изгасне. Случи ми се усеща справих. Всъщност ми се случи само на мен първия път, когато взех колата на жена ми да покажа н колегите колко хубаво вози. Обикалях 90 километра из София.

Колата е изправна на деветдесет и наяколко хиляди километра.

Причината за честите принудителни регенерации може да бъде една от следните три:

1. Запушен или мръсен EGR клапан или запушено скъсано или мръсно управление на пневматичната задвижка на Егер клапана.
Клапана не затваря турбото се развърта по-бавно защото изгорелите газове се разтоварват в смукателя като през Уестгейт съответно говоренето е при недостиг на кислород отделят се много сажди дпф-а се запушва.

Не е много популярно като причина и обяснение но все пак съм го срещал на български и няма да претендирам за първа публикация по темата както правя обикновено.

2. Масло което не е съвместимо с DPF. Маслата за коли с DPF, първо, трябва да имат така наречените low SAPS, ниски нива на сяра, фосфор и сулфатни пепели второ, висока температура на възпламеняване за да издържат горещите режими на регенерация и трето, устойчивост на продуктите на горене включително на сяра, гориво и сажди.
Ако маслото има високи нива на сяра фосфор и пепели техните изпарения увреждат DPF и катализатора.
Ако маслото няма достатъчно висока пламна температура то при циклите на регенерация високите температури ще го говорят и ще го уважат , тоест ще го състаряват.
Не на последно място маслото трябва да бъде химически устойчиво на продуктите на горене и на съставките на горивото които попадат в него.
Тоест, когато сипете масло покриващо висок екологичен Стандарт с ниски нива на 75l то трябва да остане такова през целия експлоатационен пробег а не да формира ферми съединения пепел и сажди с продуктите на горенето. Или трябва да ги уловя или трябва да ги изхвърля но не трябва да реагира с тях.

3. Третия възможен виновник за проблемите с дпф е горивото.
Пробваме отвсякъде Марешки OMV Екопетролиум Лукойл и Петрол. Ромпетрол с шкодата май още не сме пробвали.


* * *

До сега майстора е наливал масло Фухс, вероятно Титан 5W-30 C3, тоест правилното.
След известно проучване попаднах на пояснение, че Фухс Титан С3 може да се използва само с горива с ниско съдържание на сяра.
Като имам предвид резултатите от всички проверки на горивата у нас, това означава, че Фухс Титан GT1 pro C3 XTL 5W-30 DPF и последния да затвори вратата не може да се използва в България.
Линк: https://www.opieoils.co.uk/p-980-fuchs-titan-gt1-pro-c-3-xtl-5w-30-fully-synthetic-engine-oil.aspx
Цитат:
Цитат
Benefits:
TITAN GT1 PRO C-3 XTL 5W-30 fulfils all requirements of engine oils for vehicles fitted with exhaust gas after treatment devices. Also the product can be applied in many vehicles of Asian manufacturers if the use of a C3 engine oil is specified.

TITAN GT1 PRO C-3 XTL 5W-30 may only be used in diesel engines when also low sulphur diesel fuel is being used. TITAN GT1 PRO C-3 XTL 5W-30 is miscible and compatible with conventional branded engine oils. However, intermixtures with other engine oils should be avoided in order to fully utilise the product’s benefits. Consequently a complete oil change is recommended when converting to TITAN GT1 PRO C-3 XTL 5W-30.

    Oil circulation time at low temperatures is up to 55% faster and engine start time is improved by up to 35%
    Due to XTL-Technology even further improved fuel economy of up to 1.7% compared to engine oils of the same SAE-viscosity
    Up to 18% lower oil consumption offered by XTL-technology
    Improved ageing stability due to XTL-Technology: up to 38% lower viscosity increase in standardised engine test
    Protects exhaust gas after treatment systems
    Excellent wear protection with maximum power output
    Applicable in diesel and gasoline engines
    Prevents deposits in engines and turbochargers

Започнах да проучвам от какво масло се нуждае Шкодата, която е около и между еко стандарт Евро-4 и Евро-5. Първо проверих Мотул като на Тойотата x-clean FE, става, но е за японски коли. Освен това е малко по-слабо като базови масла с точка на пламване 226°C, иначе като HTHS е същото 3.5, а като вискозитет при 100 градуса е малко по-гъсто.

Оказа се че има Мотул специално за Фолксваген с ДПФ от това поколение и той се казва Motul Specific WV50400/50700 C3 SAE5W-30 и има уникални качества:
ФИЗИКО-ХИМИЧНИ СВОЙСТВА
Висозитетен градус SAE J 300 5W-30
Плътност при 20°C (68°F) ASTM D1298 0.848
Вискозитет при 40°C (104°F) ASTM D445 72.3 mm²/s
Вискозитет при100°C (212°F) ASTM D445 11.7 mm²/s
Вискозитет при 150°C (302°F) ASTM D4741 3.5 mPa.s
Вискозитетен индекс ASTM D2270 157
Точка на течливост ASTM D97 -39°C / -38.2°F
Точка на възпламеняване ASTM D92 242°C / 467.6°F
Сулфатна пепел ASTM D874 0.6% weight
Алкално число ASTM D2896 7.2 mg KOH/g

Високата точка на възпламеняване и високият динамичен вискозитет (hths) говорят за наистина синтетични базови масла от групи IV и V.

Да се надяваме и че ще се смущава по-малко от нашенските горива.

Цената е брутална - 150 лева за 5 литра, ползвах стандартна отстъпка, пак е много скъпо.
Може да се използва само още едно масло на Мотул- Motul X-clean+ SAE 5W-30, което е с още по-добри характеристики като масло HTHS 3.6, което вече е фантастично и същата пламна температура.
ФИЗИКО-ХИМИЧНИ СВОЙСТВА
Висозитет SAE J 300 5W-30
Плътност при 20°C (68°F) ASTM D1298 0.847
Вискозитет при 40°C (104°F) ASTM D445 71.7 mm2
/s
Вискозитет при100°C (212°F) ASTM D445 11.7 mm2
/s
Вискозитет при 150°C (302°F) ASTM D4741 3.6 mPas
Вискозитетен индекс ASTM D2270 158
Точка на течливост ASTM D97 -39°C / -38.2°F
Точка на възпламеняване ASTM D92 242°C / 467.6°F
Сулфатна пепел ASTM D874 0.61% weight
Алкално число ASTM D2896 6.0 mg KOH/g

Прилагам и двата ПДФ-а най-отдолу.


10
Бъдещ модел на Рено - Симбиоз, автономен електрически футуристичен и качествен. Най-важното от всичко е реален съществуващ действащ и използваем.


https://www.facebook.com/HiCommMagazine/videos/10155881487252350/

Междувременно атаките и всяването на борсова паника срещу Тесла започнаха: http://penkiller.com/index.php/topic,1974.0.html Как така ще фалира иноваторът, който днес реално произвежда и продава на нормална цена, това което останалите планират да произвеждат и продават евентуално чак през 2023-та?

11
Плочите на Тома Спространов се продават в Дюкян Меломан

Много ми харесва, че казва истината за Майлс Дейвис, че е пълен миш-маш
https://www.blitz.bg/article/43392

Аз също смятам, че Майлс Дейвис за нищо не става, да не говорим, че и записите му не са добре мастерирани.

Резултата от спирането на правата за излъчване на музика от страна на Музик Аутор:
http://www.faktor.bg/bg/articles/kultura/art-faktor/toma-sprostranov-blagodarya-na-muzikautor-sega-si-pravya-kupon-s-dzhaz-93723
В крайна сметка в началото на тази година предаването Пулсиращи ноти беше дадено на друг водещ:
http://www.crimes.bg/krimi-2/106401-тома-спространов-спира-да-води-“пулсиращи-ноти”.html

12
Тази нагла реклама така ме възпали, че мисля да купя няколко техни тухли, както и една четворка и да направя опитна постановка с термометри.
https://wienerberger.bg/resheniya/porotherm-38-w.i.-plan-za-vseki-po-neshto

Какво ме дразни?
- Няма ПДФ с технически данни и спецификации;
- Вместо това има купчина глупости, свидетелска реклама и как строяли влюбените.

Патетично.

13
Резили и нескопосани изделия / Ташак тунинг II
« -: Ноември 29, 2017, 02:26:26 14:26 »
Водещият просто ги съсипа, макар и любезно:Правили, стрували, вътре по-тясно, волана гаден, педалите не са като хората...

Единственият начин да я подобрят: да я направят по-близо до оригинала.

Не пропускайте и оригиналната тема за ташак тунинг: http://penkiller.com/index.php/topic,743.0.html

14
Съдбата на Фейсбук ще бъде като на останалите... не модерирани или зле модерирани платформи за комуникация.

Фейсбук толерира простаците, словесната агресия, обидите и всичко вулгарно.
Законите за троленето са изведени и записани в зората на Интернет и важат и до днес. Когато определен процент от съдържанието стане не по темата или генериран на основа на лични нападки общността или платформата запада.

Пример #1
Коментари под статия на Наука-Офнюз за това, кое е по-вредно, канабисът или алкохолът http://nauka.offnews.bg/news/Skeptik_3/Koj-narkotik-e-po-vreden-kanabisat-ili-alkoholat-video_98299.html

Моето мнение:
Цитат
Медицината може да отговори много точно.
Няколко питиета седмично не се отразяват на продължителността или качеството на живота.
Няколко треви седмично видят до оглупяване, вазо спазъм, пристрастяване, а понякога и до инфаркт и смърт. Отделно другите увреждания.
Алкохола не е стъпало към други наркотици, докато тревата е.
Цитат
Пушачите на марихуана в България се казват наркомани.
Цитат
Във Фейсбук се използват разговорни термини. Имам къде да говоря на по-висок стил.
Цитат
Всички останали, отидете и запалете една трева пред някое районно. Полицаите ще Ви обяснят много подробно правния статут на тревата през следващите 24 часа.
Ако количеството е много малко и Ви е за първи път ще се приеме за незначително престъпление. Ако си носите повечко или Ви хващат за пореден път ще бъдете разследвани, съдени и осъдени.
Това е положението с наркотиците у нас в момента.
За останалите ми твърдения използвайте Гугъл или питайте кардиолог или личния лекар.
Цитат
е не са пристрастени, не. Те само нападат вербално непознати хора, които не харесват хобито им да бъдат наркомани. И го смятат за вредно и опасно.
Цитат
Няма нищо нередно в това човек да се държи агресивно и неприлично на обществено място.
Дребните престъпления не са престъпления. Малко наркотик не е наркотик.
Щом аз пуша значи е готино.
Кой си ти да ми казваш, че употребявам наркотици?!
Абсолютно безогледното сипене на обиди по адрес на непознат не е престъпление и нарушение на обществения ред. Щом пафкам аз имам право да погазвам правата и достойнството на всеки, който не пафка.

Останалите коментари няма да ги пренасям, защото са откровенно обидни, вулгарни и унизителни.

Това е един от много малкото случаи в които изобщо съм се вързал и съм отговорил.
Блокирах всички, които ме псуваха и обиждаха.

Бих ли си го причинил отново?
- Не и скоро, не и на сериозно. Тоест, в известен смисъл тролското е посято в мен макар и да не съм пристрастен или трол по принцип. Бих направил нещо за да накарал троловете да се чувстват зле, защото самият аз съм разочарован.

Пример #2
Статия за дълговечността на двигателите с вътрешно горене на Авто Медия към Инвестор.БГ http://automedia.investor.bg/a/0-nachalo/32648-kogato-400-000-km-ne-e-limit/

Цитат
От старите двигатели единици са дълговечни, а от новите всички.
При една и съща смяна на масло на 7-8.000 км съвременните са с почти неограничен ресурс.
Неколко човека ми обясниха, че съм глупав. А пък аз не съм глупав, говоря от чисто практически опит. в прав текст те наричат глупав и те обиждат. Не те познават, за първи път те срещат и те обиждат.

Пример #3
Статия против Тръмп в Дневник http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/11/27/3084982_reshava_li_se_dulbokiiat_problem_ako_bude_otstranen/

Цитат
Стефан Попов ще го помоля да ми анализира Хилари. Ама да бъде пределно честен и откровен. Да използва здравия си разум и житейския си опит до колкото ги има.
Статията има характер на не аргументиран братвеж изпълнен с възприети безпочвени обидни квалификации.
Веднага ме нарекоха глупак и какъв ли още не. Някакъв дежурен трол изскочи. Обиди, квалификации и говорене не по темата.
Хилари не била президент, нямало как да я анализират.

Как да няма, анализа, е че издигналите кандидатурата на Хилари подариха президентството на Тръмп. Отделно тя е несъстоятелна кандидатура сама по себе си не само на фона на доказан патер фамилиас и милиардер.


***
Просто събота и неделя бах повече вкъщи, болен и участник в предколедно почистване. Реших да коментирам теми, които ме интересуват, здраве, техника и политика. Пуснал съм обосновани, аргументирани и относително неутрални поне по отношение на квалификации коментари. Заляха ме тролове. Така не става. По-стар съм от Фейсбук и от Цукерберг. И издавам форум с нормална атмосфера.

Администрацията и ръководството трябва да следят съдържанието и трябва да бъдат компетентни арбитри. Иначе не може. Ако имаш капацитет да стопанисваш малък форум, стопанисваш малък форум. Ако нямаш капацитет да стопанисваш социална мрежа и вътре става гнусотия, не стопанисваш социална мрежа. Точка по въпроса.

Тези трябваше за по няколко такива изяви да са с последно предупреждение за вечен БАН от социалната мрежа. Изказвания в защита на наркотик в държава в която са забранени притежанието и употребата?! Напълно необосновани обиди заради техническо мнение?! Обиди заради неутрално мнение по политическа тема?! Вън! Това са хора без елементарно възпитание и с нисък умствен и социален капацитет.
Лошото, е че липсата на правила и възспиране онлайн възпитава модел на поведение, който се пренася и в обществото. Тези тролове стават социални тролове и когато са сред реални хора.

Трола унищожава интелектуалния елемент на средата.
Виртуалната среда е по начало с основен интелектуален елемент. потребява се и се разпространява информация, която се осмисля и с която потребителя си служи. Трола като враг на интелектуалните продукти на другите хора - тяхното мнение е враг и на самата среда и на всички нейни потребители. Даже враг не е точно, трола е рушител.
Организъм, който влиза в симбиоза с антагонистите си погива.
Администрацията толерира троловете, защото се ръководи от статистиките, че се генерира повече трафик. Етапа на развитие е такъв, че трафика е право пропорционален на пари. Троловете обаче разрушават средата и отвращават нормалните, като ги правят по-пасивни. Като правило трол с трол не се закача, те са еднакво хлъзгави и безлични и не могат да намерят повод да се скарат. Когато средата стане пасивна и троловете губят интерес.

Тази тема ме кара да се замисля отново за национализацията на социалните мрежи. Публикация по въпроса за национализирането на търсачките, социалните мрежи и торент тракерите във Пенкилер: http://penkiller.com/index.php/topic,1814.0.html Ако приемем, че вече са естествена човешка дейност, то нуждата от национализация и гарантирането им от държавата, тоест обществените органи става очевидна. Тогава и наказанието вечен бан би трябвало да е последна мярка. Бановете с определен срок от дни, седмици, месеци и години изглеждат подходящи.
Вече и аз ще налагам банове със срок. Това е по-хуманно.

Налага се вече и още един извод. Необходимо е да се създаде професия - ръководител на виртуална общност. Форумите и социалните мрежи се нуждаят от професионални ръководители. Трябва да има изпит и лиценз.

Звучи бюрократично, но при пазар на принципа "победителя взема всичко" не можем да разчитаме на невидимата ръка на пазара да премести потребителите в добре ръководените мрежи и форуми.

Трябва да има и онлайн полиция.

Междувременно троловете ще унищожат и Фейсбук. Аз лично ще празнувам.

15
Има ли качествени и нормални места за хранене?

Ресторант от среден ценови клас, много широко понятие и точно това имам предвид - едно сядане да бъде между 15 и 60 лева на човек, където следните нещата са наред:
- любезно, качествено и своевременно обслужване;
- качествена и прясна храна с нормални ястия;
- нормален интериор;
- други.

Давам няколко примера от последния месец:

1. Вентана, сервитьора в непринуден разговор за обедното меню ни препоръчва Блек Ангъс, аржентинско телешко и т.н. аз му напомням, че принципно сме ги чували и опитвали, но някак не е удобно да се обядва с ястия от 40 лева.
Тоест, правят ни на идиоти. Твърдя, че с колегите не приличаме на идиоти.

Сметка накрая към 60 лева, аз съм ял таратор, салата и кюфтета и съм пил чай, колегата подобно.

2. Същото ни се случи във Форест до кортовете лятото. Тогава обаче деянието не беше само опит, а бе довършено.
Пак питахме за обедно без да четем менюто, бе ни препоръчано някакво свинско задушено, чакахме близо час и дойде нещо буквално недоварено и недоготвено и с косъм.
Пробутаха ни и още някакво ястие от 35 лева също не ставащото за ядене.
Като им обърнах внимание, че нито са от обедното, нито са сготвени и освен това имат косъм ни ги извадиха от сметката.

Това е безобразие.

Сигурно се дължи на желанието на сервитьорите да продават по-скъпи ястия.

Първа сметка (довършен опит) - към 90 лева, втора без двете бльоджи, 16-18 лева, тръгнахме си гладни и ходихме за сандвичи.

3. Хепи в Парадайз
Ами вдигнаха ми чинията изпод последната хапка. Буквално.
Хванах последното парче с клечките, наведох се, отворих си устата, хапката не беше изминала и половината път, когато сервитьор извън периферното ми зрение дръпна чинията.
Супер комфортна ситуация.
Попита да ми я върне ли, казах му да влачи.
Не се извини, нито веднага, нито после.
После така и не дойдоха за сметката от 72.70, почаках, оставих им точно.

4. Мерак. Сервитьорите са мрачни, собственичката шари напред-назад непрекъснато и гледа по чиниите, което изнервя.
Слагат ти резерве на масата докато още си чакаш основното.
Променливо качество.
Веднъж се усъмнихме веднага пържола, която освен всичко чакахме ужасно дълго. Взехме я за вкъщи, че нямахме време.
Дадохме я на немската овчарка, обиди се. Немската овчарка ни гледаше с поглед в който се четеше обида и: "така ли решихте да приключим".
Уж евтино, пак сме правили по 50 лева за двама човека със без нищо.

5. Любимата ни Каза Мия, как да я пропусна? Еми носи ти менюто на полу-празна кръчма, 7-8 минути по часовник не идва, тръгваш си.
Идват джолани полу-фабрикати, отвън препечени, отвътре лед. После имаше пургативен ефект. Подчертавам, разхлабват, а не хранително отравяне или нещо подобно. Така са суровоядците, имат по-добра проходимост.

Ще продължа утре след съвещание с колегите за идеи и припомняне.

Има позитивен списък, който ще дам отделно. Общо взето столове, ресторант и пицария.

Района в който се развива действието е София, Изток, Изгрев, Плиска и 4-ти километър.

Не знам, ще ме гонят ли вече от кръчмите, опровержения ли ще пишат, каквото искат да правят. Ще се обиждат ли. Аз ги съветвам да се стегнат и да бъдат професионалисти. Не може мющерия на крака да ти иде, ти да се излагаш по този глупав начин.

Страници: [1] 2 3 ... 42