Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 289
1
Температура след интеркулера по-ниска от околната

Наскоро се сблъсках с този привиден парадокс в един известен състезателен автомобил.

Отговора четете в тази тема в раздела за регистрирани:
http://penkiller.com/index.php/topic,2074.0.html

2
Напазарувах малко части.

3
Начи, това, че е песен работа не е баш така.
Особено с конкретните режещи дискчета. Малко отиват към досадно и шумно нещата.

Резултатите са доста прилични обаче.

Предвидливо пробвах пистолета за горещ силикон на едното крило на ОБ колоните, което беше счупено. За дърво и шперплат става супер.
Обаче не е в състояние да прави плавен и непрекъснат лепилен шев. Първото пускане е рязко и прави купчинка, която трябва да разнесеш.

4
Резултата е супер. Акумулатора държи 13.08 дни след като е зареден.
Процедурата е точно следната:
- Разреждане до около 9 волта, но гледайте да не пада под 9. 9.15-9.2 под товар е ОК, без товар много бавно пак се връща над 11;
- Зареждане на голям ток до 15.6-15.7 волта;
- Превключване на малък ток при което напрежението пада на 13 8-13.9 волта. Това е и доказателство, че на големия ток акумулатор не може да се зареди напълно;
- Зареждане на малък ток до 14.6-14.7;
- Опционално, превключване на поддържащо напрежение 13.8-13.9 волта.

Важно: дълговременното поддържащо напрежение е 13.4 волта, като на 6 месеца трябва да се прави разрядно-зарядна процедура.

Важно: При разреждане напрежението постепенно пада до 11.6 волта след което остава там известно време като се колебае между 11.6-11.7 волта. Когато най-сетне падне под 11.6 под товар, това означава, че акумулатора е напълно разреден от използваемият си заряд. След това форазреждате на собствен риск. Най-безопасно е като видите 11.5 и после 11.4 да прекъснете разреждането и да започнете зареждането. Ако е паднал или слаб акумулатор риска от разреждане до 9 волта е оправдан.

Колкото и да е странно, разклащането така че да се чуе, че електролита се Плиска е много полезно. Акумулатора работи като мести сярна киселина от електролита на плочите и обратно. Когато го разреждаме стационарно, електролита около плочите отслабва, докато в останалият му обем има още активна киселина.
Същото се отнася за края на зареждането, около плочите има много концентрирана киселина, а по-далеч от тях по-слаб електролит. Разклащането ще помогне да се смесят и електролита да поеме още киселина от плочите. Това помага и за по-добрата десулфатизация.

Всъщност, цялата процедура е за да разбие стабилните химически форми, които се образуват по плочите и намаляват ефективно участващите в реакцията съответно площ и киселина.

Сега прилагам процедурата на единия дежурен акумулатор.

5
Мислех, че ще бъде много по-тежка и неблагодарна работа. Оказа се съвсем приемливо трудно и сложно. Най-важното, е че успях да измисля как да стане сравнително бързо.

Отделих частите необходими за дългите и лесно ще стане отделен фар.

Късите също се движат добре, ще успея да запазя дори автоматичното регулиране на нивото и май и мигача.

6
Малко инструменти...
Ръчна фреза и пистолет за горещ силикон...

Снимах и баластите и декоративния елемент от който ще си изрежа. Единия баласт е китайски много добре работещ от фаровете на омегата.

С фрезичката особено с дисковете за рязане се работи само с очила и с маска.

7
Подготвих се с по два филтъра за тойотата и за мустанга.
Hengst H17W24 е с увеличен обем от някакъв бус. Иначе е М22х1.5 с гумичка 72.

8
Направих зарядно-разрядна процедура на акумулатора на мустанга.
Дано не съм го презорил.

Разредих го до 9 волта, което беше прекалено.
След това го зсреждах до 15.7 волта на 8А, което само спадна на 5-6А.
След това го дозаредих на 2А.
При превключването от 8 на 2 ампера напрежението падна от 15.7 на 13.88.
След това го зсреждах до 14.35 на малкия ток.
На 14.35 волта премериха тока и той се оказа 0.44 ампера. При превключване на голямата мощност тока ставаше 1.05 ампера.
Дозареждане до 14.7 волта, когато тока вече беше незначителен.
Цялата процедура отне 15-16 часа. Върнах се от работа за да превключва и после да изключа. Добре, че имах ходения насам-натам.

Тема за мустанга и мнение за конкретното обслужване: http://penkiller.com/index.php/topic,163.msg15131.html#msg15131

9
Всичко свързано с автомобила / Re: Горива
« -: Март 16, 2018, 03:38:27 03:38 »
Накратко за Авиа в една снимка...
Сипах един шот добавка Бардал по спешност и мисля да ги забравя. Нещо подобно на лошия Ромпетрол. Не чак толкова зле, но и не съм чакал повече от четвърт резервоар да се запуши нещо или да се натрупат сажди.

10
Отзад-напред, разглобяването става с леко нагряване, лепкавото нещо между стъклото и корпуса омеква, минаваш с отвертката и леко надигаш. Кара се внимателно и подред.
Задължително с ГОЛЯМА права отвертка, малката не върши работа. Корпуса е еластичен и се забива в него и не може да повдигне. С малка може да се чупи и стъклото. Самото стъкло също е леко еластично.

И така, фарове на Лексус GS300 трябва да се присадят на Опел Сенатор.
Късия рефлектор идеално влиза във фара на сенатора и много добре свети през стъклото.
Дългите ще ги обособя като отделни фарове, тоест ще отрежа тяхната част, ще запуша дупката отстрани и ще станат отделни фарове за дълги, които ще стоят в решетката.

Първите четири снимки на тестовата плоскост са на стандартен фар със стандартен рефлектор и крушка H4 на къси.

Следват две снимки на стандартния фар на дълги.

След това има две снимки на рефлектора с ксенонова крушка от Лексус без стъкло.

Накрая има две снимки на рефлектора от Лексус с ксенонова крушка вече зад стъклото от сенатора. Колкото можах нагласите. Мисля, че завъртането не беше съвсем точно, иначе като височина лъча минаваше откъдето трябва.
Направи ми впечатление, че видимо работи само горната част от рефлектора и че е симетричен като рефлектора на сенатора. Според мен тези рефлектори могат да работят и като къси/дълги.
Изобщо не заслепяват и със и без стъкло и не видях някакво кофти отражения и отблясъци.
Формата на лъчите на рефлектора съвпада с фигурите по стъклото доста точно.

Снимките са по две, защото са обикновена и HDR за да се види по различни начини.

Материалите от които са направени фаровете на лексуса са супер качествени. Впечатлен съм.

Допълнение: халогенната крушка в оригиналния фар е Narwa от вече забранения тип 90/100 W.

11
Започна пролетната подготовка за сезона.
Мотул Еко Лайт 0W-20 8.8@100°C и HTHS 2.7 с естерно базово масло.
Филтър Хенгст H17W24, който е на същите резба и уплътнение като H10W18, но е доста по-голям. Ще кажа ако стане.
Имам и един Bosch 0​ 986​ 452​ 015, който със сигурност става. Тема за двойна смяна на маслени филтри: http://penkiller.com/index.php/topic,2067.0.html


Най-после успях а натикам нормален въздушен филтър Henhst E1054L в т.н. колд Еър бокс. Дано да ърши работа. Бялото отгоре е филтър за финни частици, има го на шкодата на жена ми и откакто го видях завиждах.
Напоследък въздуха в София е невероятно мръсен и просто не мога да си позволя лукса а карам със спортен филтър в... това.
Ще трябва леко да модифицирам капака с флекса, необходими са два прореза да обърна един ръб отвътре-наън.

Трябваше малко да нагрея тръбата и да влезе по-лесно, но и така стана. Сцепи се малко, но ще го залепя със силикон.

Направих цикъл на разреждане на акумулатора за да го десулфатиирам. За товар използвах халогенни крушка H4 Разредих го до 9 волта на отговорност на инж. Митко и го пуснах на хубавото зарядно на 8 ампера. Над 14.6 волта ще го пусна на дозареждане на 2 ампера.
По принцип под товар напълно разредената олоно-кисела клетка дава 1.8 волта. Тоест, напрежение от 10.8 волта оначава, че акумулатора е напълно разреден. На 10.8 обаче крушката още си светеше почти нормално.
На 9 вече беше много отслабнала и дори имаше моменти флуктуации в яркостта, тоест леко примигваше.

Тема за зареждане на акумулатори и мнение за конкретната операция: http://penkiller.com/index.php/topic,1872.msg15140.html#msg1514012
Какви резонанси на кутията?
Не вярвам, че свири по-добре в кутия, извини ме. Колко литра е тази кутия?
Направи една кутия като на Инфинити, тури й един голям порт на 25 херца и ще чуеш чудо!

Въпроса за фазата е винаги свързан с конкретна честота.
Фазата е закъснена в полето на действие на филтъра със 180 градуса при втори ред. Там където пропуска без затихване обаче фазата е почти същата, няма лаг.

13
Всичко свързано с автомобила / Re: Ягуар V8...
« -: Март 14, 2018, 10:52:06 10:52 »
Класация за най-лоши автомобили

Според мен Ягуар са чак на шесто място, защото собствениците са по-заможни и се оплакват по-малко.
Нещо, което не е съвсем очевидно е че групата Jaguar-Land Rover участва и с двамата си членове, като другия се бори в челото на класацията.

14
Имайте предвид нещо много важно, синтетични масла и то точно естери има още от 60-те години на 20-ти век. Още от тогава се използват масово от всеки,който може да си ги позволи особено в Америка, където са по правило по-грамотни и едновременно по-богати, тоест могат да си го позволят.
До много скоро, буквално от 2-3 години, в САЩ имаше желязно правило масло да се сменя на 3.000 мили, което са 4.830 километра. Някои сменят маслен филтър на 1.500 мили. Пише го в книжките на колите. Още спорят може ли да се кара безопасно 5.000 мили с едно масло, някои по-смели достигат 7.500 мили, другите ги критикуват, че са пинтии, разсипват двигателя и т.н. На европейските коли някои американци спазват каквото пише в книжките и карат обикновено по 16.000 км. (10.000 мили)1 но други, които не са малко не малко си сменят на 3.000 като на американска кола или най-много на 5-6.000 мили.

Същевременно... Маслата станаха по-лоши и ги направиха с по-евтини съставки, това е причината да пусна настоящата тема. Поевтинели са както използваните базови масла, така и присадка.

Мобил-1 2003 г. със силна база и много добавки: http://www.bobistheoilguy.com/forums/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=475190

Мобил-1 2011 г. с по-евтини Атанас формула: http://www.bobistheoilguy.com/forums/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=2243763

Мотул 2013 г.: http://www.oil-club.ru/forum/topic/7187-7187 и тук базата и присадка са поевтинели.
Едно от малкото масла, които през 2018-та е подобрено спрамо 2013 г.

Резултатът: благодарение на честата смяна на  масло колите в САЩ масово изкарват в свеж и безпроблемен вид 30-50% по-голям пробег отколкото колите в Европа.

Моите наблюдения са, че има масла, които се скапват на 5.000 километра във всеки двигател, който съм карал. По-правилно е да се каже обаче, че има комбинации от условия и масла, които не позволяват пробег по-голям от 5.000. Например, зима, кратки пътувания и лошо гориво в комбинация с лош въздух.

Бензиновите двигатели като че ли могат да понасят пробег до 7.500, като това е горна граница ако поне половината километри са по магистрала без много зор. За да карате повече трябва да има наистина основателна причина, много нова кола, която държи маслото много чисто например. И пак, всичко над 10.000 км. е в разрез с наистина добрите практики. Повече обяснения не приемаме.
На спортни двигатели като на мустанга трябва да им се сменя маслото на 5.000, а дори и на по-малко километри. Всичко останало е несериозно. Вече над 10 пъти му сменям масло, винаги променя работата и има забележима разлика. Тоест, дори този кратък пробег му е много.

Дизеловите двигатели изглежда могат да правят двойно по-големи пробези ако са налице достатъчно добри условия. Безопасно и обосновано постижимият максимум е 15.000 километра, като има аудита и шкоди, които карат точно с този интервал и масово постигат 350.000 километра в добро здраве. Предписанията при дизелите достигат до 30.000 километра, но единодушното мнение, е че това е прекалено и не трябва да се прави, защото ще съкрати живота на двигателя в пъти.
Някои дизелови БМВ-та имат плашещ пробег - проверете немското мобиле, има F10 и F11 520d и 525d на по 400-500 и дори 600.000 километра на цени 15-16.000 евро. Тоест, продавачите и купуваите вярват, че тези автомобили имат остатъчен ресурс оправдаващ цена на старо колкото нови Пежо, Шкода, Дачия или Рено...

По-старите дизели имат пробег между смените колкото бензиновите коли, около 7.500 километра.

Тойотата ми има предписание за смяна на 20.000 километра, докато имаше Мобил-1 пълна синтетика от ЕС и после Мотул 8100 беше наистина пълна синтетика карах 5W-40 по 12.000. И до сега с хубаво 5W-40 колата започва да върви по-хубаво на 8500-9000 и спира да върви на 12.000. От тази гледна точка не е правилно, че съм чакал до 12.000, когато маслото пък е започвало да се сгъстява.
5W-30 е доста по-нетрайно в този двигател, но пък първоначално колата върви като на 9.000 с другото. Трябва да се има предвид, че са разрешени всички вискозитети от 5-30 до 15-50.

Тоест, някой, който се е наканил да прави милионни пробези трябва да сменя на:
- <5.000 км. на спортен или стар бензинов двигател;
- <7.000 км. на стар дизел;
- <7.500 км. на бензинов двигател от предишно поколение с катализатор и поне евро 3;
- <9.000 км на съвременен дизел от евро 3-4 нагоре;
- <10.000 км. на съвременен бензинов двигател поне евро-5 с фирмено масло на марката или т.н. "specific", стига да не е малолитражен или с масло по-малко от 5 литра;
- <15-16.000  километра пробег е възможен единствено на нов съвременен дизел в който е налято фирмено или т.н. "specific" масло и същевременно производителя предписва 30.000 километра или 2 години.

Специални случаи:
- Масло, което не е от върхова серия, няма одобрения и сертификати или отговаря на по-стари от предпоследните стандарти може да се кара до 5.000 в бензинов и до 7.000 в дизелов двигател, а в спортен бензинов или много нов дизелов двигател изобщо не трябва да се налива;
- полу-синтетика може да се кара 2.000 километра;
- състезателно масло, което не е предназначено и за ежедневна употреба може да се кара само при реална преценка на нуждата и ползите и вредите и при съкратен пробег;
- минерално масло може да се кара 500 километра.

Доказателства: Фухс Титан, Мотул 300V, Амсойл, това самасла, които нямат сертификати и одобрения и въпреки, че претендират че имат качествени съставки, резултатите на пътя са лоши.

С Фухс Титан 5W-30 ДПФ-а на шкодата на жена ми се регенерираше непрекъснато. Маслото беше "правилното" за колата, но без одобрения, само с препоръки. Оказа се, че Фухс Титан е ДПФ съвместим само при условие, че се използва гориво с ниско съдържание на сяра.

Мотул 300V 5W-30 за 1000 километра така се сгъсти в двигателя на тойотата ми, че двигателя нямаше мощност и колата нещеше да върви.

С Амсойл 10W40 и то два пъти еднакво, след не голям пробег едновременно падна налягането на маслото и колата спря да върви. За да проверя какво става смених въздушен филтър на 3.000 километра, но невървенето си беше от маслото и при двете смени. Двата пъти го хвърлих на 7 и 6.000 съответно.

С Мобил полу-синтетика за 1000 км много внимателно каране маслото и съответно двигателя си промени работата толкова, колкото с другите масла за 8-9.000 километра.

С Хаволин/Тексако/Приста синтетика 5W-40, което купих заради промоция с големи отстъпки на части в Тойота съм имал най-фрапиращият случай. Първите 500-600 километра вървенето беше като с разработено 5W-30 или като с хубави Мобил или Мотул на 8-9.000, когато вървят най-много. Фрапиращото беше, че работата на двигателя се промени докато карах. Отивах на ски в Австрия и имах възможност да наблюдавам в реално време как от леко и мощно вървенето стана по-тегаво и разхода малко се вдигна. Завърших пътуването с около 3.000 километра общо в двете посоки и го смених веднага.
Карането особено по сръбската магистрала е доста умерено със 120-130 с добре напомпани гуми, без климатик и с температурана околната среда около и малко над нулата. Просто идеални условия с умерено натоварване. Терена е изцяло равнинен. Един резервоар ми изкарва малко под 900 км, а разликата се усети още с първия резервоар, тоест със същото гориво с което отначало вървеше супер. Това масло повече не тръгна, каквото и да му наливах в няколко различни държави след това.


Смяна на маслен филтър на средата на пробега не съм правил, въпреки, че над 5-6.000 километра това се препоръчва от доста на брой независими източници. Това се подкрепя и от многото анализи на скъпи масла, които показват масло със запазен вискозитет и присадки, но мръсно. Проблема с маслените филтри, е че са физически и механично нетрайни, особено хартиените, които трябва да се избягват. Трябва да се използват филтри от влакнеста тъкан.

Събраната информация в темата ми помогна да си отговоря категорично на доста въпроси по които преди това имах колебания. Основното и най-важното, е че качествените масла са малко и са буквално единици в гамата на добрите производители. Ето, че с усилено търсене изскочиха две нормални масла със синтетична база и параметри оправдаващи цената и претенциите. Ако намерите още, пишете.

Разбира се написаното е от личен опит, който макар и голям все пак не е събран и обобщен по правилата на научните доказателства. Вашият опит може да се различава, както и действителните пробези и факти да са малко по-различни, ама се съмнявам.

Чакаме електромобилите, ДВГ е прекалено сложен и скъп, а експлоатационно не е чак такова чудо, че да го оправдае.

15
Мотул Еко лайт 0W-20 е за ежедневна употреба, 100% синтетично и "базирано на естери", което може да означава, че базата е смес от няколко вида.
Второ масло след Яко RS 0W-40, което декларира синтетична база, посочва коя е точно и характеристиките го потвърждават.

Показателите, които са по-добри от на повечето други масла са в червено.

PROPERTIES
Viscosity grade SAE J 300 0W-20
Density at 20°C (68°F) ASTM D1298 0.838
Viscosity at 40°C (104°F) ASTM D445 48.6 mm²/s
Viscosity at 100°C (212°F) ASTM D445 8.8 mm²/s
HTHS viscosity at 150°C (302°F) ASTM D4741 2.7 mPa.s
Viscosity index ASTM D2270 162
Pour point ASTM D97 < -50°C / < -58°F
Flash point ASTM D92 238°C / 460.4°F
Sulfated ash ASTM D874 0.8% weight
TBN ASTM D2896 8.4 mg KOH/g

HTHS Май е сред най-високите за този вискозитет.
Плътността при 100 градуса също е на горната граница, срещат се масла САЕ-20 НА 7.8, 8.1, 8.5 и т.н.
Пламната температура от 238 градуса е уникална.

Ето че маслата със синтетична база от група IV и V си личат.

Руснаците са тествали такова няколко пъти и резултатите са много интересни. http://www.oil-club.ru/forum/topic/7900-motul-8100-eco-lite-0w20-sm-otrabotka-na-mitsubishi-outlander-xl-posle-4000-km/
Сипват го два отделни пъти след качествено 5W-30, но все пак без претенции за базирано на естери и двата пъти износването става почти нулево.

* * *

Интересно, като не пише базирано на Естери или ПАО, но пише синтетично или 100% синтетично, какво всъщност има вътре.

Страници: [1] 2 3 ... 289