Здравей Гост

Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
Културни Дискусии / Терминатор - 6, но всъщност 3
« Последна публикация от Toshko - Септември 22, 2017, 08:25:19 20:25 »
Джеймс Камерън в момента заедно със сценаристи разработва нови три епизода на поредицата „Терминатор“, в които ще видим отновдо Линда Хамилтън в ролята на Сара Конър. За по-младите, Линда Хамилтън изигра ролята на Сара Конър в Терминатор-2. Камерън е обявил, че освен актрисата Линда Хамилтън във филма ще участва и Арнолд Шварценегер. Последното съвместно появяване на големия екран за двете звезди беше в Терминатор-2 "Деня на Страшният съд" преди 26 години.

Новият филм ще бъде продължение на Терминатор-2, а 3, 4 и 5 ще останат глуха улица в епоса на терминаторите.
Първият нов епизод, явяващ се трети от режисираните от Камерън филми ще се режисира от него заедно с Тим Милър.

До колкото познаваме Арни, той е двигателят на идеята за продължаване на филмите за героят му - Терминатора от бъдещето.
Припомняме също, че сле здравословни проблеми и операцията на сърцето му през 1997-ма година кариерата му на филмов актьор претърпя голям спад поради опасенията на продуцентите да работят с него - информацията у от последната му книга "Моята невероятна история".
Арнолд Шварценегер не се отказва лесно и винаги успява да ни изненада с нещо. От културиста, който покори върховете на спорта, киното, бизнеса и политиката до улегналият или не чак толкова общественик в днешно време.
Последните три епизода на Терминатор не бяха много добри, липсваше им класата на филми на Джеймс Камерън, а комедийният и драматичен талант на Арнолд сами по себе си не могат да запълнят липсата на добри сценаристи и режисьор.
Дали тандема Шварценегер-Камерън ще успее да произведе и поднесе зрелището от преди 26 години? Дали имат също толкова значими послания? Ще разберем.
2
Тази тема е преместена в Резили и Нескопосани Изделия.

http://penkiller.com/index.php?topic=1854.0
Безпредметен спам резултат от некадърно мерене или всъщност не ме интересува резултат от какво.
3
DIY (Направи си Сам) / Re: ВКН10211-11 и ВКН10211/311
« Последна публикация от Toshko - Септември 22, 2017, 02:56:54 14:56 »
Стара, но интересна тема.
Аз не бих правил субуфер с ВКН1231 или ВКН12311.

Мисля, че скоро успях да конструирани правилното акустично оформление за тях. Няма да го публикувам при сегашните нива на четене без регистрация и писане.

ВКН12211/311 има един основен проблем и той, е че съвместява несъвместими параметри, ниска резонансна честота и обхват до 4 килохерца (2.5 за 1231 и по-старите). Говорителя действително е с резонанс под 30 Херца и стига равно до 4 килохерца...
Проблема не е в големият еквивалентен обем, както масово неправилно се идентифицира от професионалисти и любители.
Проблема е в леката мембрана. С лека мембрана не можеш да извадиш бас в кутии с нормален, дори голям обем, те трябва да бъдат огромни. Затова и парадокса, че ВКН12311 се представя добре на акустичен екран (оупън бафъл) въпреки, че параметрите му не са за ОБ. Той би се представил добре и на безкраен екран, тоест монтиран на стената между две стаи.
Едно от малкото смислени и честни неща в книгата на Попянев, е че много добре обяснява изискването басовите говорители да имат тежка мембрана.

ВКН12311 не е басов говорител, той е странен говорител.
Ако имаше по-мощна магнитна система щеше да може да има по-тежка мембрана или бобина, но пък щеше да загуби способността си да свири до 4 кХз. И със сигурност способността си да свири равно.
Мембраната на ВКН12311 е безкомпромисна по отношение на звука, може би дори е близко до идеалната. Въпреки това, в супер системата ми функцията им е на ниски средночестотни говорители между 100 и 1000 херца, където са брилянтни.
Как да накараш благоевградска 12-ка да свири бас, когато тя просто не желае. Или има начин? ;)

Както и да е, конструкцията на безкомпромисна кутия с дълбок бас за ВКН12311/211 е първата информация, която няма да споделя свободно. Имаме буквално хиляди сваляния, а под 500 потребители от които активно са 5-15 или 25??
Ще обмисля какво да направя по въпроса.
4
Сърфиране в Интернет / Знаете ли какво е 9gag и харесвате ли меме-та и черен хумор?
« Последна публикация от jungleraver - Септември 22, 2017, 12:45:21 00:45 »
От известно време често влизам в 9gag за по няколко минутки няколо пъти на ден, съдържанието там е предимно memes (меме-та) - язвителни картинки на наболели теми, забавни gif-чета, яко черен хумор и расизъм, под всяка публикация могат да се оставят коментари, които в повечето случаи са също толкова забавни. Всеки може да поства, стига да се регистрира, забранено е само откровно порно. Освен голямото количество глупости и материали от компютърни игри и сериали, има някои толкова правилни попадения, че направо се разсипвам от смях.
Приложенията за мобилни устройства са много по-удобни от самия сайт 9gag.com, за съжаление има не малко реклами, но на фона на съдържанието си заслужава.
За начинаещи препоръчвам секциите funny, WTF, GIF, а за вече закоравели dark humor. За да ви е забавно, трябва да разбирате Английски, в противен случай може да гледате само секцията GIF.
Няма да поствам линкове или съдържание, ако на някой му допадат подобни теми, и се чувства малко по-широко скроен, може да провери за какво става въпрос.
5
Астрономия / Re: Покажете ми самолетите им и ще Ви кажа от какво се страхуват
« Последна публикация от Toshko - Септември 21, 2017, 11:45:33 23:45 »
Благодаря!
Имам още материал, но не е систематизиран.
Как са достигнали до лимита на практичното и икономичното и са се върнали назад.
Как последната ясна доктрина на САЩ е смяната на концепцията на Б1-Б и как същото се случва и със Су-24, който до преди това е бърз колкото Ф-111 Аардварк.

Още, СССР няма благозвучни имена на корпорации и търговски марки като САЩ, няма и култ към личността но кръщава конструкторско те бюра са кръстени на имената на главните конструктори.
Сухой, Микоян и Гуревич, Архип Люлка, Кузнецов, Тумански, Качатуров, Туполев, Антонов, това са гиганти чийто мащаб е трудно да бъде осъзнат.
САЩ няма планова икономика, но аналогично на съветското ЦАГИ има централна научна агенция по аеродинамика - NACA. Крилата на всички самолети, както и аеродинамиката са разработени в ЦАГИ и NACA.

Като споменах конструктори, да не забравяме Кели Джонсън от Локхийд Мартин, който е конструирал Ф-104 Старфайтър и SR-71 Блекбърн.
Профила на Т-50/СУ-57 много напомня на отпадналия прототип YF-23 кандидат за Ф-22, а също и на Старфайтър и Блекбърн. СУ-57 е създаден да бъде много бърз.

Самолети с променлива геометрия на крилото, Ф-111 МиГ-23, Б1-Б, СУ-24, ТУ-160, Ф-14. Всички са от една епоха и след това изчезват, но защо ги има на първо място? Стелт?
Типична тактика и мисии?

Историята е много интересна всъщност.
6
Астрономия / Re: Покажете ми самолетите им и ще Ви кажа от какво се страхуват
« Последна публикация от jungleraver - Септември 21, 2017, 11:18:30 23:18 »
Супер четиво, и доста интересен анализ, ще пусна линк при феновете на СААБ, доста от тях се интересуват от бойни самолети, така че може да се престрашат да се включат  :)
7
Астрономия / Покажете ми самолетите им и ще Ви кажа от какво се страхуват
« Последна публикация от Toshko - Септември 21, 2017, 07:27:46 19:27 »
Публикация за различните поколения изтребители сама по себе си не би значила нищо, просто периоди и списък със модели самолети формално причислени към съответното поколение самолети.
Същото се отнася за останалите видове въоръжения, ракети, бомбардировачи и подводници, ако се систематизират знания по всяка една тема това не дава достатъчно пълна картина. Просто набор от данни и любопитни факти, които в някаква степен отразяват развитието на науката и техниката.

Оръжейните технологии обаче могат да бъдат източник на много информация по-голямата част от която не ни се съобщава официално.

Повечето хора обвързват емоционално политическите и културните си пристрастия с военната техника на една от двете супер сили.
Русофилите хвалят руската военна техника и вярват, че тя е по-добра.
Американофилите имат малко по-различен подход, разправят, че руската е скапана, а американската е по-добра без много да се обосновават.
И едните и другите те набеждават или за рубладжия или за соросоид ако им намериш кусур на любимият танк, самолет или кораб.

Истината както винаги няма нищо общо със залитанията на обществото.

Истината, е че е постигнат паритет по доктрината на гарантираното взаимно унищожение. Всички по-нататъшни разсъждения и страсти са безпредметни и показват дълбока несериозност на хората, които задълбават в безмислени спорове, защото всички по-нататъшни аргументи са грешни като минимум, а доста често детинщини и измишльотини.

Гарантираното взаимно унищожение се крепи на три стълба, стратегическите междуконтинентални балистични ракети (МКБР) с наземно и мобилно базиране, стратегическата авиация и стратегическите междуконтинентални балистични ракети базирани на подводници.

Всеки един от стълбовете на гарантираното взаимно унищожение е ограничен по договор между САЩ и Съветския Съюз/Русия. Не съм се интересувал от авиацията и наземните МКБР, стратегическите подводници и на двете супер държави са ограничени до 14 (четиринадесет), като общият брой МКБР с базиране на подводница е приблизително равен за двете държави с известно преимущество в броя бойни глави за Русия защото техните ракети са малко по-големи.

Следващото важно нещо за оръжията на двете супер сили, е че оръжията са проектирани с оглед тотална трета световна война някъде до 3-то поколение изтребители и до отменените проекти за Норт Американ XB-70 Валкирия и Сухой Т-4.
От края на 70-те години на 20-ти век насам супер силите не дават признаци, че се подготвят за световна война и тотално унищожение.
Самолетите от 4-то поколение са много по-малко на брой.

Изтребителите от края на 2-ро поколение като МиГ-21 и Ф-104 са произведени в хиляди бройки.
Изтребители 2-ро поколение в Уикипедия - обърнете внимание, произведените от СССР изтребители са приблизително 15-16.000, същият е броя на произведените от САЩ и страните от НАТО изтребители от същото поколение.

Да погледнем и третото поколение реактивни изтребители: https://en.wikipedia.org/wiki/Third-generation_jet_fighter
Първото, което се набива на очи, е че Ф-4 Фантом II и МиГ-23 са произведени в еднакъв тираж от по 5.000 самолета.
Отново бройката на самолетите е приблизително еднаква - по 7.000 самолета.

Четвъртото поколение изтребители обаче е вече на повече от 40 години https://en.wikipedia.org/wiki/Fourth-generation_jet_fighter
Западните изтребители от четвърто поколение са около 10.000, докато съветските/руските са едва 3.500.
Пенсионираните изтребители от четвърто поколение са Торнадо, Хериър и Ф-14, което са общо под 1.000 самолета. Стратегическо значение имат 700-те Ф-14. Апропо, не е вярно, че са пенсионирани, 90 Ф-14 все още се използват от Иран. Смята се, че американските Ф-14 бяха преждевременно спряни, защото САЩ не са могли да овладеят контрабандата на части и ноу-хау към Иран.
Очевидно при четвъртото поколение изтлебители страните от нато са постигнали почти тройно числено превъзходство в изтребители спрямо Русия. Съотношението вероятно е по-близо до около 2:1, защото западните страни използват изтребителите си много повече и по-различно от Русия.
Също така трябва да се отбележи, че със стратегическа тежест са само тежките изтребители от класа на Ф-15, Су-27, Юрофайтър Тайфун и МиГ-31, леките изтребители нямат достатъчно големи радари за да видят навреме тежките поради което съпоставки като Ф-16 срещу Су-27 или МиГ-29 срещу Ф-15 са безпредметни, защото никога няма да се срещнат на бойното поле.
Всъщност не е съвсем изяснено защо изобщо се произвеждат леки изтребители, съдейки по броя произведени Ф-16 е за да бъдат продавани на приятелски и съюзнически държави.

Отбележете си, че благоразположението на САЩ към дадена държава, която е замесена в конфликт може лесно да бъде отгатнато на тактическо и краткосрочно ниво по изпращането или изтеглянето на ескадрила Ф-15. Имаше няколко такива движения на американска ескадрила Ф-15 към и от Турция миналата и по-миналата година. Наличието на Ф-15 или СУ-27 някъде означава, че там е затворено за всички освен за тези, които командира на ескадрилата тежки изтребители желае.

Руските изтребители са основно в ролята на прехващачи и охранители на руското въздушно пространство. Например експедиционният корпус, който обърна войната в Сирия е със средно 30 самолета базирани на територията на Сирия и се финансира с бюджета за тренировъчни полети на руските въздушно-космически сили...
Систематично тук е първото място където споменавам "прехващач", последният специализиран американски прехващач е Ф-106 Делта Дарт и той е отдавна пенсиониран. Очевидно САЩ свмятат, че нямат нужда от прехващач.

Супер самолетоносачите от клас Нимиц носят три-четири пъти повече самолети отколкото Русия поддържа в Сирия, до 130 Ф-18 или 80-90 самолета от различен клас.
САЩ разполагат с 10 самолетоносача от клас Нимиц, които теоретично могат да носят над 1.000 съвременни изтребителя.

За да запазят паритета руснаците наблегнаха на не симетричния отговор и развиха най-модерните ПВО-системи. Вече продават С-400 на страни от НАТО, което означава, че С-500 работи, а С-600 се разработва.

Стигнахме до днешни дни, когато Русия има въоръжена до зъби ПВО разполагаща с най-модерните ПВО системи и с прехващачите без аналог МиГ-31 и МиГ-25, който тихомълком все още се използва. САЩ разполагат с 10 авионосни съединения и се канят да строят още. Китай правят наглед странни големи самолети от условни 4-то и 5-то поколение, които изненадващо полетяха. Същевременно след пенсионирането на Ф-14 САЩ нямат тежка ракета въздух-въздух, защото Ф-14 беше единствената платформа за изстрелването на ракетата Феникс https://en.wikipedia.org/wiki/AIM-54_Phoenix (произвеждана от корпорацията Хюз (Hughes) основана от Хауърд Хюз - вж. филма Авиаторът с Леонардо Дикаприо, ракетата Феникс е замесена в още една интересна история, която скоро влезе в сюжета на филма "American Made"/ "Бари Сийл - Наркотрафикантът" с Том Круз - аферата Иран-Контра - има препратка в статията ва Феникс в Уикипедия)

От четвърто поколение изтребители насам сме в период на корупция, мир и спокойствие.
Първото поколение реактивни изтребители (право крило) не е живяло и 10 години, когато през 50-те го заменя второто поколение (със стреловидни и делтовидни крила) и остава съвсем малко повече от 10 години, когато третото поколение започва да го извества към края на 60-те. Самото трето поколение е може би най-кратко използваното, то служи за кръпка докато дойде четвъртото поколение в средата на 70-те.
Всъщност, причината МиГ-29 и Су-27 да бъдат по-съвършени от Ф-16 и Ф-15 е защото Руснаците не са ги уцелили баш от първия път. Всичко с поколенията на изтребителите е малко условно, но ако приемем, че самолета е основно крило, тоест аеродинамика, а оборудването е вторично, то двата основни американски самолета са поколение 3.5, а двата руски 4++ да не кажа 4.5. Първото с което ЦАГИ и конструкторските бюра са излезли е била несъвършена аеродинамика, която не е позволявала на Су-27 да постигне заданието да превъзхожда Ф-15 с определени проценти. Самолета е бил посредствен. Затова след произведени няколко десетки самолета са спрели производството и са направили планера на самолета на ново, включително нов профил на крилете, активно роботизирано крило, променяща се стреловидност и така известните и уникални наплави в корена на крилото отпред, които произвеждат вихри. МиГ-29 взема наготово аеродинамичната схема и полита на върхово ниво от първия път.
Аеродинамичното изоставане на американските самолети е такова, че САЩ преценяват, че не си заслужава да сменят преждевременно поколенията и остават с първоначалната аеродинамика и до днес.

Четвъртото поколение изтребители овенчава края и може би практичният оптимум и максимум в аеродинамиката при скорости около 2 мах с конвенционални материали.

Самолетите от четвърто поколение ни показват, че мира, бизнеса и леката корупция са приоритетите на супер силите. Независимо какво се говори и спекулира по индивидуални поводи.

Самолетите от пето поколение закъсняха с около 25 ходини, защото след условния край на студената война държавите решиха да теглят своя дивидент от мира и намалиха разходите си за въоръжаване оставайки със четвъртото поколение.
По принцип, ако нещата вървяха още по-добре самолети от 5-то поколение не трябва ше да има, но те бяха създадени и вече летят.
Ф-22 Раптор е първият самолет от пето поколение и е произведен в много малък тираж от 187 самолета. Както и да го разглеждаме, 187 бройки, които вероятно са следени денонощно физически всяка една по отделно не могат да бъдат разглеждани като стратегическа сила. Освен това самолета има не голям обсег, ограничена далечина ма мисията и като цяло не съвсем ясно предназначение. Например Ф-22 не е базиран на самолетоносачи.
Ф-35 е вторият самолет от пето поколение, който има големи трудности и програмата по разработването му струва 1.5 трилиона долара. Все пак вече полетя.
Т-50/Су-57 е третият самолет от пето поколение, който вече лети, но с около 15% по-слаби двигатели от междинно поколение, защото наличните двигатели 5-то поколение са прекалено големи и сега се разработва т.н. изделие 30, което е нова разработка от бял лист.
Има китайски самолет 5-то поколение в разработка, който е голям и тежък като руския.

Двата американски самолета са на пръв поглед с тактическо предназначение срещу по-слаб противник.

Руския и китайския самолет са с по-лесно за разгадаване предназначение. Големи и много бързи с голям обсег и относително по-слаб СТЕЛТ. Очевидно са предназначени да носят големи и тежки противокорабни ракети.

Всъщност единствената реална надпревара във въоръжаването от 70-те до сега е в противокорабните ракети и ракетите против летателните апарати носещи противокорабни ракети, както и ракетите против противокорабни ракети. Ситуацията е следната: авионосното съединение може да се защити от всяка заплаха в радиус от 500 километра. Противокорабните ракети са с обсег 500 километра. - Имаме паритет.
Може би Ф-14 отпадна като платформа за тежки ракети, защото има доказани загуби от едно поколение по-стария МиГ-23 при това в експортния му орязян вариант, което е крайна степен на ненадеждност. Ако МиГ-23 би могъл да служи като ескорт или отбрана на платформата за пускане на противокорабна ракета, то Ф-14 не е достатъчно надежден за да предотврати въпросната атака.
Смята се, че доктрината за защита на авионосни съединения е секретна и неясна. Вероятно се разчита на ракетата Стандард-6 (SM-6), която има способност за борба с бойните глави на балистични ракети, самолети, вероятно и с противокорабни ракети. СМ-6 може да бъде използвана и като противокорабна ракета https://en.wikipedia.org/wiki/RIM-174_Standard_ERAM

Очевидно, е че икономическата изостаналост на Русия обуславя нейната роля на страна в глобалното противостоене развиваща отбранителни системи. Същевременно САЩ имат свръх развита нападателна военна доктрина с 10 атомни авионосни съединения,  все пак САЩ за разлика от Русия не граничат с повече от половината обитаем свят и няма как да участват в конфликти като вземат чартерни курсове с круизни кораби. Отбелязвам, че тези обстоятелства не са непременно укорими за САЩ, защото ако те нямаха тези инструменти за влияние светът щеше да развие регионални супер сили, които щяха да правят каквото си искат. По-близките до границите на Русия/СССР щяха да са в постоянен сговор с тях срещу по-малките, а по-далечните щяха да бъдат абсолютно безконтролни. Днес не знаем кои биха могли да бъдат тези държави, защото никой не се бие с никого без да пита САЩ, а ако граничи с Русия без да пита тях и САЩ за всеки случай.

Какво показват самолетите от пето поколение? https://en.wikipedia.org/wiki/Fifth-generation_jet_fighter
Русия и Китай залагат на скорост и далечина на полета. САЩ на нещо друго.

Всъщност САЩ упорито разработват противоракетен щит. Надпреварата в самолетите и подводниците, където руснаците са силни е намалена до степен на поддържане на относителен паритет. Американците се опитват да пробият гарантираното взаимно унищожение, което крепи сегашния световен ред.
Системи против балистични ракети: https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-ballistic_missile

Какъв изтребител трябва да си купи България?
- Първо желание: никакъв. Това е истината. България не е военна сила, която може да си позволи или да оползотвори тежък изтребител даващ реални стратегически възможности на въоръжените ни сили.
Както се вижда от анализа по-нагоре, леките изтребители служат за да бъдат продавани на съюзниците на супер държавите. Оръжие купено от руснаците или американците може да бъде изключено дистанционно от производителя. Освен това експортните версии са с орязани функции на авиониката.
Защо не МиГ-29 или Ф-16? - Защото са създанени през 70-те години в разгара на студената война леки фронтови изтребители с неясна цел и предназначение. Скъпи са и не вършат никаква работа.

България има задължения по Еър Полисинг http://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_132685.htm и http://sofiaglobe.com/2017/02/23/italian-air-force-to-aid-in-bulgarian-air-policing-in-summer-2017/ охраната на въздушното пространство на НАТО. НАТО няма официален враг, който да има свръхзвуков самолет или самолети въоръжени с ракети въздух-въздух, затова най-елементарния и евтин изтребител можеш да догони дозвукова въздушна цел е достатъчен.
По стечение на обстоятелствата, това е европейски модел от поколение 4.5 или 4+++, който има най-ниска цена на летателен час и е по-маневрен от Ф-16 и се казва СААБ JAS-39 Grippen.
Освен това е единственото оръжие на пазара създадено за не симетричен отговор от малка държава срещу супер сила. Поради което може да се обслужва от 5 не квалифицирани механика и един главен механик, да излита и каца от шосе дълго 600 метра и широко 10. Тоест, това е единственият самолет позволяващ на командването да запази способността да решава тактически задачи при условията на тотална война с по-силен противник. Самолетите правени от супер сили за световна война стават негодни в първия ден на войната, а при лош късмет ти ги изключват. https://en.wikipedia.org/wiki/Saab_JAS_39_Gripen

Заключение
- Винаги е полезно да се оказва политически натиск върху всяко правителство за мир и разоръжаване. Никога не знаем колко нива на военни доктрини има една супер сила, какви планове разработва и за какво се готви. Повечето потенциали един ден се реализират.
- Винаги е полезно да се води борбата за прозрачност. Прозрачността пречи на най-мрачните и параноични военни и политически кръгове да развиват и осъществяват плановете и идеите си.
- Плурализмът и демокрацията са някаква гаранция за мира и спокойствието и против мрачните и параноични военни и политици. Никога не знаем кой десетилетен или вековен план все още не е отменен и продължава да се изпълнява и кои налудничави сценарии за унищожение все още се вземат предвид. Смяната на политиците гарантира, че корените на параноята няма да стигат надълбоко и няма да бъдат наторявани прекалено дълго.
- Не само параноята е опасна. Мира, просперитета и благоденствието са привилегия на изповядващите морал, образованите, работещите и способните. Наличието на всички ценности в обществото гарантира, че военните средства няма да изглеждат най-изгодният инструмент за постигане на благоденствие.

© Тодор Борисов - Всички права запазени, публикацията или части от нея не могат да бъдат използвани без съгласието на автора.
8
Всичко свързано с автомобила / Re: Купуване на стар или ретро хоби автомобил.
« Последна публикация от Toshko - Септември 21, 2017, 11:40:55 11:40 »
Да обърнем специално внимание на БМВ E30 и Мерцедес W124.
Имиджовите статии и видео репортажи в специализираните авто медии се редуват една след друга, Мерцедес 124  на 2100000 километра, BMW E30 M power - специално на този модел са се изредили абсолютно всички водещи и не съм чул критики*, Мерцедес 124 E500 - дето в първите години на производство е сглобяван във фабриката на Порше, Мерцедес 126 пура 500 или 560 и навсякъде хвалебствия.

*Един момент, през 90-те години когато в квартала момчетата започнаха да наближават и да прехвърлят 18 започнаха да се карат евтини и западни коли на старо. Аз бях с една от най-евтините коли Опел Сенатор силно амортизиран от баща ми който едва крепях в движение, имаше Subaru 1800 awd, много красиво без рамки на стъклата на вратите, имаше Лади и други по-малко вълнуващи автомобили.
Имаше и 6 цилиндрова Е30-ка купе с две врати 2 литра 129 коня. Водеше се много мизерна и невзрачна кола. По това време е била на има-няма 10 години. Ладите ни бяха по-интересни с малко доработки изглеждаха доста по елегантно и агресивно. Както искате ме разбирайте. За вървене изобщо не вървеше както и всички останали 20-ки. Дори собствениците им не ги харесваха защото имаха необоснован разход, никаква динамика и бяха крайно непредставителни и некомфортни.
Навремето когато стрийтрейсъри те се събираха в Орландовци до гробищата идваха една-две E30-ки M-power, много им се чудехме Как така са четирицилиндрови струваха ни се доста долнопробни и статута им не беше по-добър от на стара Opel manta. Нито пък се представяха по-добре. Хората които караха такива коли минаваха за особняци чудехме им се защо се мъча с тях и никой не поддържа такъв автомобил упорито за две-три години интензивна употреба за забавление тези коли са изхвърляха. Когато бяха относителна актуален модел не съм чул някой да повтори с E30-ка. Които бяха BMW ge Много бързо се прехвърлиха на по-новите модели и се опитваха да не си спомнят за BMW то което приличаше и се държеше като Лада. Които не бяха заклети BMWджий повече не повтаряха с никакво BMW.
124-ката за известно време Имаше статус на престижен автомобил но още преди края на 90-те години преминаха изцяло в ръцете на цигани амбулантни търговци и хора които ги ползват за работни автомобили. Масово не вървят и имат лошо пътно поведение. Когато бяха актуални ако се приложеха върху тях навиците от каране на Лада например често катастрофираха. Хората които имаха възможност да си сменят автомобилите много малко време се задържаха със 124-ката. Относително тесен зле оборудван и първобитен автомобил. Бяхме студенти относителна новите 10-15-годишни 124 вече имаха грозно напукан салон, имаха много износени части и се нуждаеха от непрекъсната и относително скъпа поддръжка.
Вълнение предизвикваха единствено шестцилиндровите 24 копанови купета300 и 320-CE-24, разбира се имаше четириврато чочоне e500 както и уникални кабриолети e500. Да говорим за е 500 като за 124-ка е несериозно, Да колекционерска особено купетата и кабриолетите но отбележете си че тези автомобили бяха много ползвани и на практика за погинали с употребата си не е сериозно да се отделя време внимание и мисли на автомобили които вече не съществуват.
Да не забравяме все пак че дори чочонето, е500 и е60 AMG са просто 124-ка.
Има достатъчно съвременни класики които возят вървят и изглеждат не по-зле при съвременна елементарна и евтина поддръжка.
Пак ще повторя 124-те които се ползват ежедневно по времето когато бях актуален модел или на до 10 години бяха изключително неприятни на собствениците си защото непрекъснато изискваха ремонти и поддръжка. Масовият двигател 2.0 - 122 коня е с хоризонтален карбуратор с дозиране на горивото през шибърен кран, казано на просто човешки, това е жигльор с игла като на много елементарен мотоциклет Балканче. Масово няма такива ц*** масово са със сестрите и скъсана тапицерия и бяха такива преди 15 години в момента не ми се мисли. Имам приятел който кара вече втора 124-ка този път 260 е дано не прочете. Истината е че нито 230 нито 260 вървят да може между 80 и 120 да показват някакво забележимо бих казал измеримо ускорение но това не е нещо което да радва един съвременен автомобилист. Нито спирачки нито поведение в Завой нито дори вече и возията са адекватни или достатъчни за безопасно движение между второто и третото десетилетие на 21-ви век. Тези коли и като нови всъщност не са били Кой знае какви шампиони по маневреност устойчивост или удоволствие за шофьора.

Ако погледнете w124 отпред или отзад ще видите формата му на шифон диамант. Прекрасно ще каже някой. Не това е форма на автомобил който не е предвиден да се движи бързо. На кожните участници които придават тази характерна форма на каросерията са такива за да позволяват на въздуха да се движи надолу покрай каросерията. Това намалява въздуха който автомобила мести заедно със себе си и съответно въздушното съпротивление. Обаче позволявайки на въздуха над купето да слиза надолу и да влиза под него Това позволява и да се генерира подемна сила при движение. Формата показва че автомобила е оптимизиран за движение с ниска скорост.
Ако продължим в същата посока на мисли ще забележим че автомобил произвеждан до 95-та година използва учудващо малки гуми. Спирачките също са малки. Ще бъда много изненадан Ако се намери човек който да каже че скоростния лост и начина по който се превключват скоростите са му удобни или приятни.

Редно е да се качите поне на един тест драйв в новия Nissan Qashqai нова Мазда SKODA Fabia второ или трето поколение за да разберете как съвременните евтини малки автомобили са се развили и са станали по-удобни по-просторни и подчертавам с по добра возия по-добри спирачки и по-голяма устойчивост от средните по размер водещи се за престижни или луксозни автомобили от 80-те и 90-те. Като споменавам комфорта на возене ме разбирайте абсолютно буквално старите коли друсат буквално друсат подмятат подхвърлят новите коли возят много много по-плавно и комфортно.
9
Спорт Туризъм Излети Пътешествия / България мези
« Последна публикация от zlatkoo - Септември 21, 2017, 10:39:42 10:39 »
Аз пък да ви покажа тия дни до неделя, в западния парк се провежда "България мези".

https://www.vbox7.com/play:d1a660a81d
Въпреки дъжда който се изля по едно време танцьорите от ансамбъл Средец не спряха.
https://www.vbox7.com/play:0e4c61b6e6


 Сега за недостатъците, всичката бира беше само на каменица, а аз не обичам такава. Но ако искаш може да си купиш и от магазина никой не те спира. Втория недостатък беше, че бях по къси гащи, и не успях да дочакам .
10
Научни Дискусии / Re: Статии за самолети
« Последна публикация от Toshko - Септември 21, 2017, 12:11:37 00:11 »
Любопитен факт:
Цитат
МиГ-23 показва доста добра способност за незабележимо проникване във въздушното пространство на други държави. През 1989 г. сирийски пилот с МиГ-23МЛД пресича на малка височина израелската граница и каца на военно летище, искайки политическо убежище. През същата година кубински пилот с МиГ-23 по същия начин бяга в САЩ. И в двата случая присъствието на МиГ-овете във въздушното пространство е открито едва когато те приближават летищата и започват радиопреговори за кацане. През същата тази 1989 г. либийски МиГ-23 се разбиват в планински масиви в Южна Италия и о-в Крит. И в двата случая не са открити от ПВО на държавите.

Познавам пилот на МиГ-23, казва, че с лекота е правел 2.4 мах и че е било известно, че е труднозабележим за радари и е ползвал тактика да лети по коритата на реки. Влизали са по съседните държави основно без да искат без никой да разбере.
Страници: [1] 2 3 ... 10