Здравей Гост

Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
DIY (Направи си Сам) / Re: Индуктивности и части за филтри
« Последна публикация от Явор - Януари 19, 2018, 07:59:37 19:59 »
Нещо за окото:
Мустаците на бобината са усукани и запоени за емайлирания проводник.
На последната снимка се виждат и любимите ми руски жични регулируеми резистори. Много удобни за експерименти. 15 вата им дават. Има и 50 ватови - огромни.
2
DIY (Направи си Сам) / Re: Важно за българските говорители
« Последна публикация от Явор - Януари 19, 2018, 07:52:39 19:52 »
Да, сещам се че ти обърна внимание на капачките в други теми във форума. Това е недопустимо.
3
DIY (Направи си Сам) / Re: Важно за българските говорители
« Последна публикация от Toshko - Януари 19, 2018, 06:49:47 18:49 »
Темата е най-вече, защото материалите са сменени. Капачките вече масово са пластмасови.
4
DIY (Направи си Сам) / Re: Индуктивности и части за филтри
« Последна публикация от Явор - Януари 19, 2018, 04:17:00 16:17 »
Няколко пъти се оправдавам, че не мога да дам повече инфо, защото правя ремонт на апартамента, но пак да кажа, че като се нанеса обратно, ще снимам бобинарката си (самоделна) с брояч на броя навивки. С него става много лесно навиването. Има си тънкости, например може да се слага малко тиксо на всеки слой, за да не потъва проводника и да стават равни и красиви бобини. После ти е много гот, че имаш самоделна бобинка. А най-хубавото е, че можеш да си правиш т.нар. променлива бобина. Прави се, като през примерно 20-30 витки пускам едно кабелче настрани и така, докато станат примерно 12 мустачета. После може да се монтира галета и да се сменя индуктивността. По този начин може да се вързват и помежду си в различни комбинации, което прави възможни много различни стойности на една бобина.
Добавям, че тези цени на проводник в радимекс ми изглеждат изключително високи. Аз съм си купувал проводника по 10-15 лв. кг. миналата година.
5
DIY (Направи си Сам) / Re: Индуктивности и части за филтри
« Последна публикация от Явор - Януари 19, 2018, 04:13:05 16:13 »
Усещам, че това ще се превърне в една от любимите ми теми. Проводник си купувам на старо. Доста хора продават останали макари с различно сечение. Аз съм си купил 1мм, 1,6мм. и 2.4мм. По няколко килограма от всичките. Старото производство, както всичко друго е за предпочитане, стига да е съхраняван правилно. Ако не се напуква лакът при прегъване, значи е ОК. Тошко тези индуктивности защо са по този начин. Мисля , че многослойния (стандартен) начин на навиване осигурява по-голяма индуктивност за количество проводник. За софтуера мога да кажа, че съм си правил експерименти и койл маестро е най-добрия вариант - винаги точно изчислява. И пак да кажа, че с него можеш да разиграеш всякакви комбинации на размер на бобината. Примерно може да задаваш по готова макаричка или пък да изчислиш какъв размер макаричка да направиш за оптимална бобина. Последното е особено важно, за да се постигне минимално съпротивление и малък разход на проводник. Кондензатори ползвам руски МБГО, КБГН, МБГЧ и всичките "металобумажни" кондери. Харесват ми, защото са евтини, имат добро ESR и са вечни :) Имат и близък до обявения капацитет. Имам няколко стотин от тях, отделно десетки К73. Кондерите К-73-16 пък са полиетилен-терафталатни, което ги прави неповторими при филтрирането за средни и високи честоти. Това е преобладаващото разбиране за тях, което се потвърждава от моя скромен опит. МБГО пък осезаемо помътняват средите и високите, но пък са перфектни за ниските честоти. Това нека не се взема за всемирна истина, а мое лично мнение.
6
DIY (Направи си Сам) / Re: Важно за българските говорители
« Последна публикация от Явор - Януари 19, 2018, 03:42:45 15:42 »
Аз винаги съм харесвал БГ говорителите. Да попаднеш на дефектна бройка, при положение, че си купувал по-голямата част от асортимента на производителя, е напълно нормално. Това важи за всички производители, които правят високоговорители от този клас. Ясно е, че по-скъпите аналози са с много по-малко брак. При Високоговорители АД явно проблема е точно този, че стока, която е за брак достига до пазара. Много е възможно да има намесени и нелоялни търговци и т.н. Не знам  и не мога да твърдя нищо. Жалко ще бъде да се затрие производството. По едно време съм си купувал благоевградски високоговорители, които знам , че никога няма да използвам, но от родно умиление ли, де да знам, а може би от колекционерски подтик. Някои все още си стоят в кашончетата, други съм разпродал. Ще трябва да се съглася с горния ти пост и конкретно изводите за 10-ки и 12-ки на 8 ома. Там според мен куца не само предварителното задание, но и практичното изпълнение. По този въпрос сигурно ще сме единодушни всички.
7
DIY (Направи си Сам) / Re: Индуктивности и части за филтри
« Последна публикация от Toshko - Януари 19, 2018, 02:48:25 14:48 »
Благодаря!
Дами и господа, първата бобина, която навих - голямата с 53 мм отвор вляво.. И първата, която развих - малката вдясно  :D ;D :) ;) ;D
За 0.36 мХ ме домързя, затова развих налична, която друг е навивал.

Точната стойност получавам като местя бобината по платката, малката е всъщност 111 uH (микро) или 0.111 мХ (мили), когато е 100% над платката пада на 65-75 uH, затова малко се подава и сега е точно 80 uH.

Екранирането на паралелни индуктивности е нещо хем научни, хем езотерично, което много ми допада.
Индуктивността пада, защото платката е намотка на късо. Това е една стъпка по-напред в същата посока като преминаването от метална или феритна сърцевина към въздушна. Би трябвало да имат по-нисък импеданс и по-малко изкривявания поради паразитни и остатъчни токове.

И моя LR-4 на 10 кХз. е готов.
8
DIY (Направи си Сам) / Re: Индуктивности и части за филтри
« Последна публикация от yavor - Януари 19, 2018, 01:48:45 13:48 »
Заповядай
9
DIY (Направи си Сам) / Re: Индуктивности и части за филтри
« Последна публикация от Toshko - Януари 19, 2018, 10:23:13 10:23 »
Не, защото се лепят,а могат да се сложат и в кутия.
Проблема, е че в калкулатора пише 0,36 мХ, уреда дава 36uH и аз решавам, че всичко е точно.
Обаче нищо не е точно защото бобините са с точно 10 пъти по-малка индуктивност отколкото трябва. Вместо 8 и 36 uH е трябвало да бъдат 80 и 360 uH.
Много неприятна грешка. Причината, е че на екрана виждаш същото число със същия брой цифри.
Дайте моля тази програма за смятане.
10
DIY (Направи си Сам) / Re: Индуктивности и части за филтри
« Последна публикация от yavor - Януари 19, 2018, 06:54:30 06:54 »
Така конструирани индукторите няма ли да вибрират при силни нива на звука?
Страници: [1] 2 3 ... 10