Пенкилер Форум

Други => Наука => Темата е започната от: Toshko в Март 25, 2017, 02:07:56 14:07

Титла: Измеренията на светът в който живеем
Публикувано от: Toshko в Март 25, 2017, 02:07:56 14:07
Две измерения не съществуват и светът със сигурност е нито повече, нито по-малко от триизмерен, като третото измерение е променливо.
Тази променливост на третото измерение е задължително алтернативна. Превключването от едната алтернатива към другата е задължително с необратима трансформация на информацията.
Сингуларност наричаме състоянието на пространството при което третото измерение на обект се е трансформирало от линеен размер в количествено измерение. Така информацията за отделните съставящи го обекти е била заличена и вместо това е трансформирана в информация за количеството материя. Косвено разчитаме тази информация за черните дупки по тяхната гравитация и по тяхното лъчение.
Никои две тела не могат да се намират на едно и също място, освен ако не се намират в сингуларност или черна дупка. Тоест, освен ако третото им измерение не си е сменило състоянието от линеен размер в енергия/маса.
Самото съществуване на черните дупки е доказателство за големият взрив. Черните дупки доказват, че на материята от която е съставена вселената е присъщо състоянието на сингуларност.

Редовно чета научнопопулярни статии в свободното си време.
Всички знаем, че темата за това дали вселената е крайна или безкрайна е любима на физиците и на редакторите на научни издания.
Във въпросните статии редовно се спекулира с броя на измеренията. Например, ако вселената била двуизмерна, то тя щяла да бъде безкрайна, а ако била двуизмерна, но с изкривяване, то тя щяла да бъде друга по-различна. Нататък редовно се разглеждат хипотези с повече измерения и с различни изкривявания.
Всъщност, всяка теория основаваща на аргументи изведени от мислени експерименти с две измерения е невярна, защото двуизмерно пространство не съществува.
Двуизмерно пространство не съществва, защото тогава обектите не биха имали противопоставими на останалите обекти граници. Иначе казано всички предмети в двуизмерното пространство биха могли да се съберат в една точка един върху друг без това да противоречи на законите на това пространство. Тоест, двуизмерното пространство е сингуларност или иначе казано черна дупка.
Освен това представете си, че сте двуизмерни.  Вие не бихте могли нито да се огледате наоколо, нито да взъимодействате с околните.
Просто две измерения не предоставят достатъчно информация за паралелно съществуване на отделни обекти в пространство.
Двуизмерният начин на представяне е абстракция създадена от триизмерни същества за улеснение.
Това трябва да се знае много добре, защото едно невъзможно нещо не може да служи за аргумент на каквото и да било.
Аргументите минават за пред публиката, защото всеки си мисли, че двуизмерното е нещо просто и ясно, затова подминаваме частта с двете измерения и продължаваме да четем и мислим.

Защо вместо това не се занимаем със скоростта на светлината и червеното отместване. Две наблюдаеми свойства на пространството в което живеем.
Да, от гледна точка на фотона той изминава разстоянията мигновенно, докато по-бавно движещите се обекти стареят, но остава ли това без последствия за самият фотон? Не, честотата на вълна-частицата пада, тоест при движението си той претърпява наблюдаемото червено отместване.
Какво ще се случи с метален космически кораб пътуващ със скоростта на светлината? Ще се загуби ли част от енергията на материята от която е направен? Какво би означавало това? Че ще пристигне направен от елементи намиращи се няколко позиции по-надолу в менделеевата таблица? Изотоп? Камък? Дърво? Или просто ще олекне? Или ще се загуби? Може би ще изчезне? Или ще се трансформира в тъмна материя?
Как изглежда фотон идващ от толкова далече, че е претърпял всичкото червено отместване и вече дължината на вълната му съответства на радио вълна? Възможно ли е? Може ли да се върне обратно към предишното си състояние на частица?

Интересно защо учените не се занимават с ето такива въпроси.

Дали вселената е безкрайна? Разбира се! Тя предоставя на материята възможност да се разширява безкрайно. До колкото ни е известно, където има материя важат и законите на физиката, които познаваме и няма никакви доказателства, дори подозрения, че това правило е ограничено по някакъв начин. Естествено, че вселената е безкрайна, няма и доказателство, че е крайна или, че има същинско начало.

Самият въпрос за началото, размерите и края на вселената е ужасно странен.
Титла: Re: Измеренията на светът в който живеем
Публикувано от: Toshko в Март 25, 2017, 05:51:37 17:51
Ето видео в което обяснявам:
https://www.youtube.com/watch?v=WtCPtdXghig

Даже малка корекция, при сингуларността, която е за сега единствената двуизмерност, която познаваме, от три измерения, маса и други свойства получаваме само две измерения, които са сингуларност и маса. Тоест, при преминаването на по-нисък ред измерения се губи доста информация и нещата се опростяват.
И пак подчертавам, че две измерения са възможни за предмети, но не и за пространства. Защото пространство с две измерения няма място за нищо, то има нулев обем, следователно то е сингуларност и е не пространство, а точка. Просто защото нашата вселена не търпи неща без трето измерение.

По-добре учените да се занимават с тези въпроси. Какво става ако се качиш в по-горно измерение. Възможно ли е изобщо?
Защото изходът от сингуларността за сега е единствено лъчението на черните дупки. (колкото е по-масивна една черна дупка, толкова по-интензивно се "изпарява" тя чрез лъчението си)
Има ли материя или свят от по-горен ред от нашия, който да е способен да слиза към нас със съответните загуби на информация?

Това, което е сигурно и умозримо, е че свят от по-долен ред няма, просто защото е логически немислимо заради недостатъчната определеност, водеща до сингуларност.
Титла: Re: Измеренията на светът в който живеем
Публикувано от: zlatkoo в Март 28, 2017, 12:57:11 12:57
А колко сме големи/малки всъщност. Въпрос на гледна точка.
http://scaleofuniverse.com/
Титла: Re: Измеренията на светът в който живеем
Публикувано от: Toshko в Март 28, 2017, 01:25:39 13:25
Много сме големи, щом виждаме всичко това! ;)
Това ще да е бездната на абсолютното прозрение II  ;D
Смятам обаче, че вселената е доста по-голяма и по-точно безкрайна.
Въобще като се замислиш, как може да има нещо без начало? А после да стане с край?
Абсурд!
Щом няма начало, няма и край. Нито граници.
Титла: Re: Измеренията на светът в който живеем
Публикувано от: zlatkoo в Март 28, 2017, 04:23:44 16:23
Че няма край е ясно, защото винаги следва въпроса, а какво има след това.
 Само кремвирша има два края.