Пенкилер Форум

Автомобили => Всичко свързано с автомобила => Темата е започната от: Toshko в Юни 13, 2018, 09:49:06 21:49

Титла: Технологичен пробег на различните поколения автомобили
Публикувано от: Toshko в Юни 13, 2018, 09:49:06 21:49
Колко е нормалния технически ресурс на автомобилите

Автомобилите от различните десетилетия имат различен ресурс. Трябва да се отбележи обаче и че стила и скоростта на шофиране са различни през различните периоди.

Моето мнение, което не се базира на задълбочено проучване е изложено по-долу в две колонки, вертикално имаме десетилетие, лява колонка средна продължителност на живота на автомобила и дясна колонка средни скорости във и извън града.

Десетилетие - ресурс в км - скорост в града, по шосе и по магистрала

1900 - няма* - 8-25-45
1910 - няма* - 20-40-50 (Ролс Ройс постигат 15.000 км без повреда)
1920 -
1930 -
1940 -

Колите от периода до 50-те са нещо средно между индустриален и занаятчийски продукт. Употребата им е нещо средно между потребителско и инженерно-ремонтно изживяване. Нямат конкретен живот, но непрекъснято са в ремонто-поддръжка.
Особено от първите две десетилетия на 20-ти век ресурса им е неопределим, защото са остарявали морално толкова бързо, че са се задържали при първите и вторите собственици много кратко и просто са били изхвърляни.
Всички коли до 50-те нямят конкретни параметри, нямят устойчиви каросерии или мощни двигатели, те са сбор от агрегати работещи едновременно и осъществяващи целта да се транспортираме с автомобил.

1950 - 75.000 - 50-70-85
1960 - под 100.000, има голяма разлика между масовите автомобили и по-мощните и по-скъпите. Настройката на обществото е консуматорска и никой не мисли да го погребват с колата му. 3 до 5 години са обичаен престой при първия собственик. Дори сепиозни модели излизат без никаква корозионна защита и дори с небоядисани детайли по дъното и окачването.
През 60-те основните детайли изглеждат по начина по който изглеждат днешните.
Металургията е малко по-несъвършена, но се появяват първите коли способни на почти неограничен пробег от около милион километра. Това обаче типично за големи скъпи автомобили с големи двигатели карани бавно в сух и топъл климат. През 60-те се появявят и синтетичните масла, ПАО и естери, както и всички днешни присадки, сулфатни пепели, молибден, цинк, ZDDP, калций и други.
Един двигател с добре прогонени и успокоени хромирани сегменти и чугунов блок може да издържи изключително дълго при такива условия.

Разбира се говорим за каране с до 100-120 по пътища без дупки на кола, която харчи 13/100 в най-добрият случай и поне 21 в останалите.

Масовият автомобил е много евтин и некачествен от сорта на костенурка, Ауди 50 и БМВ 1600 са лукс и пак са много боклучиви. Масовата кола на 60-те е по-долнопробна във всички отношения от Лада и Москвич каквито ги познаваме.
През 60-те европа кара с до 100 с наченки на обществено течение и мода за по-бързо и темпово каране.

През първата половина на 70-те продължават 60-те, но колите са по-големи, по-мощни и по-скъпи. Обаче са същите ръждиви боклуци еднодневки. Разбира се отново има изключения, но съгласете се, че никой от нас не е имал комшия първи собственик на 300SEL.
През втората половина на 70-те обаче нещата се променят много. Навлиза компютърното проектиране. Петролната криза удря света и хората вече не са склонни да плащат за чак такива еднодневки. Колите започват да прехвърлят 100.000 без проблем. Живота на купето вече е 6 до 10 години през което време може да не избие много ръжда и боята има приличен вид. Моделите от края на 70-те са проектирани да се произвеждат и през 80-те с фейслифт. Пробега достига 200.000 километра за първи път при повечето автомобили. Голф-1 вече се произвежда. Представете си Голф-1 на 200.000. Омекнало купе, тракащ двигател с намаляла компресия, изгнило гърне и износени окачване и спирачки, седалките протрити и смачкани, купето мирише на старо, има четири електрически устройства три от които не работят.

Колите от 80-те разработени през 80-те изглеждат доста различно. Мерцедес са едни от първите, които се обновяват дж пластмасови брони, те дори започват с  W126 още през 70-те. Ауси като малка марка с малка гама успява да премине към аеродинамични яйцевидни каросерии още хреди средата на 80-те. В САЩ до края на 80-те железните брони и формата на кутия оцеляват само в магистрални лайнери като Форд Краун Виктория, иначе дори Мустанг е с големи интегрирани аеродинамични брони още от 1979-та година.
Разликата между типичната кола с железни брони и типичната с пластмасови е огромна, първите имат Cx 0.5, докато вторите са под 0.4.
Еволюирали европейски модели с железни брони постигат 0.34, но при компромиси при висока скорост.
Титла: Re: Технологичен пробег на различните поколения автомобили
Публикувано от: bdd в Юни 17, 2018, 12:35:12 00:35
Тъй като поддръжката на един автомобил е огромен фактор за пробега ще коментирам само няколко автомобила,за които знам,че не са "глезени",а просто нормално поддържани откъм консумативи,не са и безхаберно лашкани по неравности и дупки по пътя,с изключение на първата.Която е първата кола на баща ми  ;D
А тя е ВАЗ 2103 Лада 1500 производство 1976г.Този автомобил преживя много понеже сме граждани,дълбоко свързани със селото  ;D.Земеделие и много товарене,докато все още съществуваше "Булгарплод". Ладата е със слабо купе,ръждясва,праговете нямат пряка връзка с гредите отпред и отзад,връзката им е само ламарината на пода,което води до значително усукване на купето и вярвам,че за това предните калници са заварени за подкалниците - така се подсилва купето.Помпата за течност за стъклочистачките беше долу в ляво до съединителя,натискаш с крака и така пръска по стъклото  ;D ;D. Като двигател и трансмисия ладата беше безотказна.Най-голямото й предимство на трансмисията беше,че скоростната кутия има директна предавка.Двигателят предаде душа на около 400 хил.км,защото задвижването на маслената отказа.Ладата има паразитно колело на ангренажа,което върти вал със зъбна предавака,задвижващ маслената помпа и ексцентрик,задействащ бензиновата помпа.Ако зъбната предавка не се беше предала нямаше да има проблем с мотора,който се оказа,че е много издръжлив.За разлика от братовчеда й фиат 125,който е само с три основни лагера на коляновия вал и след 150 хил.км е за ремонт.Ладата се караше с масло М10Д,колко ли щеше да изкара мотора ако се караше с малко по-качествено масло?Няма как да разбера вече,но за кола от 1976г. ладата беше само с проблемно купе.Въпреки всичко я бракувахме в края на 90-те,защото купето просто изгни.
Другата кола е моята първа -опел аскона 1,3S 75к.с.,производство 1981г. или може би беше 1982г.,не помня вече кое от двете.Изключително здраво купе,не знам какъв пробег има двигателя,защото когато я купих през 2002г, километража й не работеше,имаше износени зъби на механиката на километража.За три години й навъртях около 100 хил.км,после започна смяна на двигатели и експерименти в името на личното развитие на познанията по ДВГ.Бракувах я през 2009г,защото след като я продадох на приятел след пореден тунинг на мотора,той я преобърна.За малко над 200 хил.км,които направих за 7 години с асконата,впечатлението ми е,че имаше много здраво купе без да има преден мост.Асконите след 1986г. гният много.Явно от опел са направили икономии при производството.След асконата за около година имах кадет,гниеща черупка.Продадох го набързо след като като му изкърпих гредите над пружините отзад и го боядисах.Мерцедеса ми W124 комби,2.5 дизел 90к.с. беше безпроблемен,но ми дойде скъпо да му наливам нафта,а и като му настъпиш педала нямаше желание да ускорява,автоматик,климатик,нивомат,ел.люк,ел.стъкла,АБС,ел.затваряне на багажната врата,стартиране на мотора с дистанционното на алармата.Купих го от приятел,който откровено каза,че не знае на колко пробег е,защото скоростомера работи,но не и километража.Единствения ми проблем с него беше патрона на контактния ключ,който изведнъж отказа да се завърти.
Другата ми кола е пасат Б3 комби 1991г. с двигател 2.0 115к.с. Нямам представа на колко реални километра е,по километраж е на 280 хил,което няма как да е вярно за 27 години.Много здраво купе,няма ръжда или изгнило,за 8 хил.км. маслото спада с около 0,5 литра по масломерна щека,т.е. не доливам масло между две маслени обслужвания.Пасата е внесен от Италия,ако вярвам на документите,които ми дадоха като го купих,аз съм трети собственик,което няма значение.
Астрата ми модел F 1994г.няма какво толкова да я коментирам.Заводско беше 1.6 моно 75к.с.,закупена през 2008г на 280 хил.км. ако е вярно.Експериментална кола,смених няколко двигателя,всъщност като опел това беше продължение на асконта,тормоз от всякъде,защото е евтин за поддръжка автомобил.Странно,но астата ми е с оригиналните прагове (каза ми го приятел тенекиджия),ремонтирах веждите отзад с ламарината на калника около капачката за резервоара,една кръпка отзад на пода до задната седалка и толкова.Чудно защо,но астрата ми не гние по класически известния начин,гредите отзад все още се държат,пружините не потъват в тях.
Другите коли са на приятели.БМВ Е30,318,производство 1989г.,115к.с.,не знам защо още я кара,но купето е здраво,има леки повърхностни ръжди,двигателя харчи около 0,7литра масло за 8000 км.Зимата колата е като шейна на лед ако няма хубави гуми отзад.Пробег по километраж около 430 хил.км. ако не е връщан,което е малко вероятно.
Опел вектра Б 1998г.,V6 2.5 170к.с.,безпроблемна с ръжди по праговете и веждите на калниците отзад,неизвестен пробег,защото няма как кола на 20 години да е на 250 хил.км,но за около 4 години момчето има около 160 хил.км.Ходи с нея на екскурзия в Италия и се върна,като само за седмица направи около 4 хил.км.Разход на масло по негови думи около 0.5 литра между две смени.Разход на газ 9/100 извънградско и 8/100 с италианска газ,която е по-скъпа от тази в България.
БМВ Е36 318,115кс 1997г.,безпроблемен,това нещо по километраж е на около 350 хил.км,не вярвам да са реалните за 21 години.Харчи масло около 0.5 литра между две смени.Купето е с леки ръжди по прага и веждите на задните калници.
Хонда сивик Type R 2008г,2.2 дизел 140к.с.,безпроблемен,разход на гориво 4,8л./100км при 120км/ч на 6-та предавка извънградско,лично засякано от мен.До момента с пробег от 180 хил.км,като собственика е първи и единствен за момента.Разход на масло около 0.8 литра между две смени,така е откакто е купена,свалена от витрината на магазина.Невероятно усещане да караш чисто нова кола,имах тоя късмет,но не е моя  :-\
БМВ Х5 4.4 V8 320к.с. 2005г,разход на газ при 100км/ч 12/100.Газова BRC лично слагана от мен.Тоя автомобил и хондата не знам дали се водят за стари,но Х5 е безпроблемна за момента,няма ръжди или други технически проблеми,с изключение на това,че уплътнението на помпата на резервоара на стъклочистачките е за смяна и тече течност за стъклочистачки  ;D ;D ;D.Не й знам точния пробег,но е над 200 хил.км.
Опел Зафира 1.8 125к.с. 2004г.,италианка.Няма ръжди никъде,пробег 230 хил.км. ако е вярно показанието.Нищожен разход на масло между две смени,всичко работи.Абсолютно безпроблемна кола.

До тук са ми личните наблюдения от реалната експлоатация,другите коли,за които имам някакво мнение,са нов внос и са ремонтирани в сервиз на приятели,но тези коли всъщност са стока,която трябва да бъде продадена.Тъй че до колко са пример за качество на кола след 2010г не ми е много ясно,защото предполагам са коли,които са дефектирали и са закупени евтино,ремонта в България със сигурност е по-евтин.Основните проблеми са с двигателите,проблем с биелни лагери и колянов вал,може би нередовна смяна на масло.Направи ми впечатление,че имаше някаква Хонда офроуд джип,няма ремонтни лагери.Не съществува такова нещо като шлайф на вала и ремонтни размери на лагерите.Износи ли се сменяш целия вал,което е много скъпо.Мерцедес А-класа няма вътрешна черупка на лагера на скоростната кутия,в смисъл оста на зъбните колела директно контактува с ролките (или бяха сачми) на лагера.Износи ли се оста (поява на язвички),сменя се цялата скоростна кутия.Честито!
Титла: Re: Технологичен пробег на различните поколения автомобили
Публикувано от: Toshko в Юни 17, 2018, 10:12:00 10:12
На ладата двигателя не е ли отварян за 400.000?

Сам виждаш колко ремонти и поддръжка трьбват за да се добута кола от 80-те и 90-те до приличен пробег от 300.000.
Същевременно виждаш, че съвременните коли с лекота понасят изключително интензивна употреба с минимална поддръжка и за 5 години правят 2/3 от пробега на старите модели за 30.

Колите, които ги набеждаваш за връщан километраж най-вероятно са на толкова колкото пише. На към 300.000 седалката на шофьора не прилича на нищо. Кола с прилична седалка не може да е много стара.
Титла: Re: Технологичен пробег на различните поколения автомобили
Публикувано от: bdd в Юни 17, 2018, 11:03:26 11:03
Не,защо да се отваря двигател щом работи безпроблемно.Единствено периодично е свалян капака на клапаните за проверка и центровка на хлабината на клапаните и два пъти е сменян обтегач на веригата,която за толкова време не може да няма някакво разтягане,но в интерес на истината не е сменяна.След като направихме тотален основен ремонт на двигателя,повече нищо по него не е правено.Единственото,което много ме дразнеше беше бензиновата помпа,която често се кривеше и течеше бензин покрай платното заради неуплътняване.Лада от 2101 до модел 2107 имат здрави двигатели,от самара насам нямам представа,но старите им мотори са много издръжливи.

На показанията на километражите не вярвам,защото тия показания се манипулират и в чужбина преди да дойдат в България.Все пак който си купува кола на старо трябва да гледа състоянието,а не километрите по километраж.Питай твои приятели вярват ли,че колите,които се продават по автокъщите са на реални километри.Вероятно самия ти си забелязал колко много коли пушат черно или сиво през ауспуха,а са коли на около 15 години с по на 200 хил.км. по километраж.Основно дизели.
Не вярвам на показанията на километража на по-новите коли.

Покрай сервиза на приятелите съм имал възможността да чуя как работи дизелов мотор след основен ремонт.Конкретно ауди А4 1.9. Меко тракане,нищо общо с това което съм свикнал да чувам.Ега ти и автопарка дето имаме.
Титла: Re: Технологичен пробег на различните поколения автомобили
Публикувано от: Toshko в Юни 17, 2018, 11:26:37 11:26
Не знаех, че ладата може да изкара толкова. На колко е сменяно маслото.
Софийските таксита лади и жигули едвам кретаха на 200.000, а наближаванито на 300.000 се смяташе за извънредно постижение. За 400.000 не е ставало дума. Но имай предвид, че беше нещо обичайно таксито да те вози със 120. Возили са ме с над 140 приз нощта на порой с Kiss нацепени до дупка през благоевградски говорители и някакъв як японски плеър.
Като излязоха ОК-такси с Деу Рийсър и после с Хюндай Лантра не можеха да се движат със скоростта на ладите.

Напоследък пушенето е доста често и на по-нови коли, или запекли сегменти, или отворен егер. При тези удължени смени на масло всичко запича.

Счупения километраж не е доказателство за 500.000-1.000.000 км, и на двата опела съм сменял километражи на много скромен пробег.

Колкото повече го мислеш сам ще се убедиш, че колкото по-нова е една кола, толкова повече може да измине с минимална елементарна поддръжка. Разбира се винаги има неспоручливи модели като Тойота Ярис от 2000 г., които на 100.000 бяха с несервизируемо износен блок.
Титла: Re: Технологичен пробег на различните поколения автомобили
Публикувано от: bdd в Юни 17, 2018, 11:46:50 11:46
Градското шофиране е тежък режим за автомобила.Непрекъснато ускоряване и спиране.Двигателят работи значително време и на място по светофари,което означава и повече часове работа. 200-300 хил. градски режим е постижение.Да излезеш на магистралата,от София да отидеш до Бургас и после да се върнеш са колко,може би 700-800 км? Двигателят ще се амортезира повече ако тоя пробег е в градски условия.Условията на експлоатация са голям критерий.

Маслото на ладата се сменяше на 4-5 хил.км.
Титла: Re: Технологичен пробег на различните поколения автомобили
Публикувано от: турбината в Юни 17, 2018, 12:49:35 12:49
Трябва да се търси в техническите ръководства за подръжка на амотомобилите за тая периодичност на ремонта . Практически ако се подменят агрегати то автомобила е вечен , но не това е идеята на въпроса . Аз го приемам във вид примерно колко км дава производителя до първи капитален ремонт на двигателя ?Идеята според мен е колко пробег изкарва двигателя покривайки основни показатели които има при излизане от завода .  Иначе то може да крета и до 1млн км но това не е същото . Купето е ясно , според климатичните условия и корозионната защита може да изкара различно . По спомен соц возилата бяха с 3 години гаранция по купето , после западните производители почнаха с разни кампании за 10 години пълна гаранция от корозия и сега това е почти стандартно като срок дори не се коментира толкова . Но едно време гниеха много и западните и соц мозилата още помече . За ладите имаше предписание за замяна на определени км сегменти 1ви ремонт после втори на други км . Биелни и основни лагери и още други неща . Вече не помня точно но на 75000 мисля че беше първи а на 300 000 се препоръчваше пълен капитален ремонт на агрегата със смяна на цялата група . Ремонтни бутала сегменти , шлайф на валове и още куп дефицитни по онова време части . Помня че разпределителните валове на ладите бяха много слаби , изкарваха по 100 - 150 к км и имаше голям глад за такива части . Един познат на вуйчо ми беше си направил шлайф копирна машина и ги възстановяваше такива износени . Чакаха на опашка за такова нещо .
Титла: Re: Технологичен пробег на различните поколения автомобили
Публикувано от: Toshko в Юни 17, 2018, 03:14:22 15:14
И на двата опела съм сменял повдигачи на под 200.000, а на сенатора съм сменял и разпределителен вал.
ТДС-а като счупи бутало на малко над 100.000 веригата мухсе беше закъсала в едно звено. Иначе нула износване в двигателя заради хубавите масла.

Все не успявам да го кажа:
Старите коли са евтино и елементарно направени от некачествени материали.
Титла: Re: Технологичен пробег на различните поколения автомобили
Публикувано от: bdd в Юни 17, 2018, 04:58:04 16:58
Нямам впечатление за слаб вал на соц. лада.Помня,че имаше момент в който като мода се появи да се слагат разпределителни валове от лада "нива",защото имали по-голямо отваряне на клапаните.През 90-те имаше безброй части за лада,които бяха пълен боклук произведен някъде си.Руски части в "Мототехника" се чакаше наистина,но някои бяха и налични.
Титла: Re: Технологичен пробег на различните поколения автомобили
Публикувано от: Toshko в Юни 17, 2018, 05:26:23 17:26
Специално на ладата в книжката й пише кога се прави капитален ремонт против ръжда на купето, както и на двигателя. Имаше фрапиращи числа като 60.000 км. Лично с очите си съм го чел.

Само като вземеш историята на технологията за производство на сегменти и всичко ще ти стане ясно. Кога започнаха да могат да правят успокоени и прогонени сегменти? Соц возилата първо се разработваха 8.000 километра и след това живееха към 40-80.000 преди първите признаци за нужда от нов ремонт.
Металургията от 60-те до 80-те включително позволява производството на точни цилиндър, бутало и сегменти в размери над 95-100 мм, например 109,22мм буталото на Кадилак 500 или 101,6 мм за Шеви Смол Блок 5.7.
Ладата има цилиндър 76-79 мм и знаем от кого е произведена.

Последното усъвършенстване на класическите цилиндри от стомана или чугун беше, когато Ауди въведоха нов процес на хонинговане за V6TDI моделите, който толкова намали съпротивлението, че им позволи да олекотят конструкцията на блока с 8 кг. 8 килограма метал по-малко заради намалено вътрешно триене заради оптимизиран хонинг! Това стана през 2010-та година. Някъде тогава осъзнах, че колите стават много, много по-добри. Даже си мисля да си взема едно Ауди, да му сменям 9-те литра масло на 7.500 км и да ми гледате сеира 500.000 км.

Представете си 70-те и 80-те каква металургия и каква обработка имат частите на един двигател. Буталата също имат много сложна форма.

Въобще, кой не си спомня само преди 10-15 години как историите от типа, някой давал газ в жегата и строшил мотора не спираха. Някой постоянно правеше ремонт.
Титла: Re: Технологичен пробег на различните поколения автомобили
Публикувано от: bdd в Юни 17, 2018, 08:10:46 20:10
Лада е на базата на фиат,москвич на БМВ.Волга май взаимстваха двигателите от мерцедес.
Преди Съюза да произведе тия собствени автомобили,те вече са разработени като двигатели от други.Тъй,че изобщо не започват от нулата.Металургията днес е по-напреднала,но дори и през 60-те не са пасяли трева.Руснаците са традиционно напред в металургията,особено в производството на ракетни двигатели,които точно заради метални сплави издържат много по-големи налягания от американските.След падането на комунизма в СССР американци купуват руски двигатели и в последствие американски ракети летят с руски двигатели,защото са много по-напреднала технология именно заради метала.
Конкретно за соцвозилата,те не са и замисляни да бъдат особено удобни,за да са евтини и в типичен техен тогавашен стил са направени груби,но издръжливи.Като изключим лимузините ЗИЛ и може би Волга,сещаш ли се за съветска техника,която да не отговаря на идеята "грубо,но надеждно",типично в стил философия танк Т34.Соцвозилата тогава не са направени да са много удобни,колко руснаци в национализиран СССР са богати достатъчно за да си купят скъпа кола,за кого да я произведат?Волга е била голямата работа на тоя фон. Когато руснаците купуват лиценза на спортен фиат и пускат модела "Жигули",те правят кардинални промени по двигателя,изразяващи се във вече 5 основни лагера и разпределителен вал в главата,последното подобрява динамиката на мотора.И тогава са били достатъчно наясно с двигателите.Не знам дали знаеш,но тогава производството на коляновите и разпределителните валове е било автоматизирано.Родителите ми през 80-те правиха парични вноски за ВАЗ 2110,която трябваше да се появи в края на 80-те и която никой не знаеше какво представлява.Сега знам,че е било разработка на 16 клапанов двигател.Заради икономически проблеми тая лада се появи много късно и не във вида,в който е била предвиждана.
Москвич се славят със слаби скоростни кутии,но точно модел 412 с 1.5 литров двигател е подобрена версия на БМВ двигателя,от който е взаимстван.
Абсолютно съм съгласен,че днес инженерите са много по-напред в химията и материалознанието.Но икономическата политика сега е да не се прави кола за 20 години,не че не могат,а не искат.Сравнявайки продукт,произведен да не е с излишно дълъг живот,с продукт който е направен да е здрав,днешните автомобили няма как да имат ресурса на старите.Най-вече тези през 80-те и началото на 90-те.
Пасат Б3 като моя може да видиш много често по пътя,моя е '91г.Надали след време ще видиш масово толкова много стари коли,по на 20-30 години,произведени след 2010г.Те не са замислени да живеят толкова,а просто достатъчно дълго,пълни с екстри и електроника за удобство,оптималност,екологичност,стабилност и т.н.Могат да бъдат направени да са дълговечни,не че не могат,а не искат,няма сметка.Пак ще се повторя за да подчертая виждането си по въпроса за ресурса на автомобилите:
Сравнявайки продукт,произведен да не е с излишно дълъг живот,с продукт който е направен да е здрав,днешните автомобили няма как да имат ресурса на старите.

То май вече с всяка техника е така.Ако ми се развали телевизора,телефона или умната модерна пералня,няма смисъл да ги ремонтирам,просто купувам нови,цената на ремонта е неоправдана,за да ползвам старата техника.Старото отива за скрап и рециклиране,купувам следващия произведен продукт.Ако щеш вярвай,но дори електролитните кондензатори са предвидени да живеят определено време и изсъхват.
Титла: Re: Технологичен пробег на различните поколения автомобили
Публикувано от: Toshko в Юни 17, 2018, 10:38:28 22:38
За кондензаторите знам те са най-големият технологичен проблем на електрониката в последният век и половина. Между 1900-та и 1940-та на 5 години живота и капацитета са се удесеторявали. И до сега ги подобряват непрекъснато.

За старите коли ми се струва, че имаш романтично, но неправилно мнение дължащо се отчасти на това, че караш относително бавно.

Няма такава възраст 200.000 на кола от последните 10 години. Продават се на 350.000 и продължават да се карат интензивно по поне 20.000 на година.

Дай да не спорим, пожелавам ти по-скоро всички изброени от автопарка, който поддържаш са ги смениш с един нов СУВ, да видиш возия, икономия, здравина, удобство и пространство в едно. И да го караш 10 години и да го смениш защото ти е омръзнал.
Титла: Re: Технологичен пробег на различните поколения автомобили
Публикувано от: турбината в Юни 17, 2018, 10:39:59 22:39
С битовата техника ясно , обаче с автомобил за 60-70-100к лева някак си не върви да е пълен с фабрични недомислици и да дефектира често . Според мен има една разумна граница за технологична сложност на автомобила и тя е вече премината . Цената им расте а нищо ново кой знае какво не се предлага . По луксозни , безобразно натрупани с електроника и със сложна специализирана подръжка .
В световното автомобилостроене има няколко основни школи така да се каже . Бих ги разделил американските , европейските  и азиатските . Всяка си има своите особености и характерни черти . Американските двигатели са обикновено опростени но със много сериозни технологии и материали заложени в конструкцията за подобрена технологичност на процеса . Немските изключително сложни и капризни със високотехнологични  процеси в обработката и конструкциите , иновативни решения в голяма степен дори прекалено. Японците обикновено използват странни технически решения , висока прецизност но си личи че метала е кът при тях . Няма грам излишно по отливките  и блоковете . Кооперираните доставки при големите производители си казват своето , крайния продукт зависи от голям брой производитеи и това е определено минус според мен .
Руснаците не ги броя вече щото си продадоха автомобилната промишленост на чужди производители .
Промишления дизайн и ергономика е интересна наука , нужна е голяма доза визия за бъдещето тъй като една автомобилна платформа се проектира с години и използва поне 8-10 години . До колкото знам 1 млрд евро и нагоре е инвестицията  да се проектира нова платформа за автомобил . А може да се окаже куц кон с непродаваем дизайн и остарели мотори щото пазара е завил в друга посока междувременно.
Титла: Re: Технологичен пробег на различните поколения автомобили
Публикувано от: Toshko в Юни 17, 2018, 11:18:01 23:18
Да пусне някой тема с примери да оплюем новите коли за глупави дефекти. Съгласен съм, че маркетинга прекалява.

Гледам редовно Дъг Демуро, новите коли са пълни буквално с идиотщини. Някакви тъчове, жестове, просто абсурдни функции.
Сядам, пускам си хладно и пътувам на круиз контрол като целя пътя.
Никой не казва, че една от четирите камери и двата радара на новите мерцедеси вечно не работи поради което половината екстри не работят. Стъклото се замъглява пред тях, защото реотаните прегряват ламината.
Както 90-те можеше да ти изгори копчето за аварийните или дори копчето за фаровете, така сега горят други неща.
През 80-те нямаше електроника затова гореше каквото има, чупеха се километражи, не можеха да правят стартери още, вентилатора на парното на всяка втора кола виеше. Нямаше ролки в газоразпределението, всичко беше директно действие към повдигач или пул, мослевите помпи бяха малки.

И всъщност, какво хубаво има във вечна кола, кжато харчи много, не върви и е малка и тасна?
Титла: Re: Технологичен пробег на различните поколения автомобили
Публикувано от: турбината в Юни 18, 2018, 11:12:59 11:12
Според мен пазара и автомобилните производитли се хипнотизират един друг постоянно . Тренда се сменя постоянно и най-важния показател е колко си продал а не какви мотори и какъв ресурс има под капака . Помните ли че 90те години рекламите на автомобили бяха главно колко са икономични и безопасни ? После въртяха доста разни имиджови реклами .  Сега тренда е комфорт и екология . Разхода почти никой не коментира , гледат се коне и какви екстри са набити в купето .
Титла: Re: Технологичен пробег на различните поколения автомобили
Публикувано от: Toshko в Юни 18, 2018, 02:48:39 14:48
Абсолютно прав си, новия Кадилак CT6 има Cx 0.3?! При положение, че актуалната S-класа е с 0.24...
Новия голям седан на Кадилак е с по-лоша обтекаемост от 24 годишна Омега?!
Титла: Re: Технологичен пробег на различните поколения автомобили
Публикувано от: турбината в Юни 21, 2018, 05:58:29 17:58
Ето нагледно какво имам пред вид като говоря за школите и тенденциите в проектирането на ДВГ
Германия
https://www.youtube.com/watch?v=iEoZH4sRh7U
и Мърика
https://www.youtube.com/watch?v=kbrWcVwPlac
 ;D
Титла: Re: Технологичен пробег на различните поколения автомобили
Публикувано от: zlatkoo в Юни 22, 2018, 02:03:10 14:03
Захванал си едни теми, като тази с ретрото, дето трябва да се бистрят на по бира и таблет с нет (за факти).  :)
Титла: Re: Технологичен пробег на различните поколения автомобили
Публикувано от: турбината в Август 08, 2018, 09:05:59 21:05
Ето една класация която човека си е направил , гледал съм доста от материалите на канала му и определено може да се приеме за вярно около 95% от твърденията му . Има някои твърдения които си ги напасва към темата според това колко е запознат .  Напомням , това си  е негово виждане по въпроса и касае 2 литровите агрегати  .
Странното е че на 4то място е кой .....мотора на моя ситроен  :P и твърдението е че изкарва 400 000 км без проблем ако се следи температурния режим . Моя е дори още по простата версия с 8 клапана и 1 вал докато този показва на картинката 16 клапановия вариант .
https://www.youtube.com/watch?v=7h_pQ6mMRJ0
Титла: Re: Технологичен пробег на различните поколения автомобили
Публикувано от: Toshko в Август 09, 2018, 09:53:09 09:53
До девето място съм и съм съгласен с всичко. Обаче, за дебелината на сегментите не е прав и явно не е наясно.
Да, тънкия сегмент е и по-мек, но е и по-лек. Това, че твърдостта му е намалена не е проблем, защато сегментите заключват от налягането в горивната камера, а не от собственият пружинен ефект, който трябва да бъде минимален.
Маслените сегменти са такива и при Мазда и трябва много да се внимава.
Обратно на леките сегменти. Използват се в бързооборотни двигатели, износват каналите на буталото по-малко. Трябва да се подберат оптимално, 2 мм сегментите са с по-ниско налягане върху цилиндъра и не по-лошо уплътняване, но над 6000 оборота са в критичен режим, защото са тежки.

Относно задръстванията, тойотата ми има най-много картерни газове на празен ход, над празния ход изчезват, да не кажа и че смуче.
Тук пък системите старт-стоп стават малко по-логични, защото спестяват дългата работа на място, която цапа най-много. Даже един мек хибрид, който да може да пълзи до 20-30 само на електричество ще бъде идеален.

Това да правиш сложни механики и маслозависими устройства и да препоръчваш удължена смяна на масло според мен е престъпление.
Воносите и валвтрониците имат разни текстолитови и бакелитови части, които винаги са обрасли с нагар.

Интересно ако всички карат със естерна и ПАО синтетика с full SAPS (цинк, молибден, фосфор, сяра и т.н. противоизносващи присадки), които са и с висок TBN и го сменят на 5-6.000 км няма ли всички ДВГ да карат по 500.000 км? Май, да.

Обаче има нещо друго, това са 100 смени на масло грубо по поне 200 лева с филтрите. 100х200 са 20.000 лева. Като прибавим още малко обслужвания и консумативи един такъв автомобил лесно консумира пълната цена на една цяла Тесла Модел 3 за реалистичния пробег от 500.000. И това става само с обслужване, което на теслата го няма. Например, Тесла не сменя накладки и дискове заради мощното регенериране.
Титла: Re: Технологичен пробег на различните поколения автомобили
Публикувано от: турбината в Август 09, 2018, 01:20:51 13:20
Ето един авензис на 546 000 км . До колкото разбрах от видеото смяна на маслото 8000 км и само с оригинално и с промивка  ::)
https://www.youtube.com/watch?v=1pU80elNmq0