Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - todorovven

Страници: [1] 2 3
1
И да допълня след малко четене. MirrorLink е стандарт който прави връзката между екрана на телефона и мултимедията в колата. Каквото се вижда на телефона това се вижда и на екрана на мултимедията. То и името му го подсказва. Връзката обикновено е през  USB. Има адаптори които от телефона вадят аудио/видео изход към мултимедията за по-старите коли, но тогава не могат да се използват бутоните и и трябва да се управлява през телефона.  Android Auto/Apple CarPlay е помощен софтуер който променя телефона така,че да е удобен за шофиране, а връзката между него и колата не намерих каква е но е твърде вероятно да е MirrorLink.
П.П. днес видях че JVC и KENWOOD са се събрали в една компания.

2
На Huawei имам таблет. Иначе се заглеждам по новите нокии. Те поне са с чист андроид и може да си добавиш каквото ти трябва без хиляди други глупости, които не може да се махнат. А като устройства изглеждат добре сглобени и с хубави материали както бяха и преди. Проблемът с Huawei ми излезна докато разглеждах Android Auto. Самият гугъл ми подсказа и разгледах.
Относно системите - Android auto, Apple CarPlay и MirrorLink общо взето са стандарт за всеки нов автомобил с нещо повече от радио и се поддържат и трите. Разгледах набързо и caraudio производителите дали имат поддръжка - на хубавите модели пише в брошурата че могат. Например този http://www.technopolis.bg/bg/CD-DVD-car-receivers/Car-receiver-JVC-KWX830BT/p/300115 а не е от скъпите и цената е като на китаец. Но преди да се купи такова устройство е задължително да се отиде до шоурум и да се чуе и изпробва как е. Между другото щатите от известно време водят икономическа война срещу ZTE и Huawei и може оттам да са проблемите с Android Auto но така влизаме в теориите на коспирацията, а така не е много академично :). Може и да е защото като повечето марки не използват чист андроид а тяхна си модифицирана версия.
Ето една статия с картинки в която може да се добие представа какво е Android Auto/Apple CarPlay:
https://www.webcafe.bg/autocafe/testdrive/id_1870306937_Kakvo_sa_Android_Auto_i_Apple_CarPlay_i_kak_da_gi_izpolzvate_v_avtomobila_si .

Цитат от края на статията: Но дори да нямате съвместима мултимедия в автомобила си със собствен 7 инчов тъчскийн екран, ви препоръчваме да си инсталирате Android Auto (засега само по горния начин) и да го използвате по време на шофиране на стойка на стъклото. Когато не е вързан за автомобил, телефонът показва орязана версия на софтуера с по-голям шрифт и по-удобна навигация предназначена за шофьори.

За тойотата може да се сложи направо някакъв mirrorlink adapter

3
Това и на мене ми звучи като по-добър вариант. А ако в колата има вече някакъв екран гледам че се продават и адаптери. Има хубави има и китайци за около 100лв. Не съм виждал на живо MirrorLink или Android Auto. На книга Android Auto като че ли е по-добре. За съжаление в мрежата се оплакват от проблеми между Huawei и Android Auto. Но това са софтуерни проблеми които с повече четене се решават.

4
То това шаси си е от преди 50 години и е проектирано за 20/40 W говорител. Това че някой е навил по-дебела бобина и е сложил по-силен магнит не променя много нещата. Трябва и друго окачване и евентуално друга мембрана (малко по-тежка). Това което съм виждал допреди 10 години е че от 20 до 50 вата на това шаси бяха еднакви, а 80 вата бяха с по-голям магнит и по-дебела бобина и тази гънка но трептилката и мембраната са същите. Свири прекрасно ако се пусне от 50-60 херца нагоре. Иначе ВКН 10211/10311 е проектиран за 60/80 вата и е по-добър избор но гледам че новите са с пластмасова мембрана и не зная дали свирят както преди. Това което не ми харесва е че шанса са попаднеш на лошо сглобен е голям и може би това е причината да ги оплюват толкова.

Какво мислите за така нареченото златно сечение на вътрешния обем 1x1.618x0.618 . Уж осигурява анулиране на образуването на резониращи честоти вътре в обема, а гледам че не го ползват много.

5
Въпреки че класическия TL е естествено продължение на идеята на апериодичното оформление, ако се налага да се направи компромис с размера и има място само за колони тип букшелф като че ли това е най-удачното решение.

6
Въздушната междина е точно на сглобката за да прекъсне пътя на магнитните линии. Ако магнитопроводът е тип Ш може средния канал да е по-къс със съответното разстояние или двата магнитопровода се разделят с изолатор със съответната дебелина. Това се явява съпротивление за т.нар. токове на Фуко и не позволява да достигнат стойности, които да наситят магнитопровода. Ето картинки

7
Почти всеки радиолюбител и направи си сам  аудио техника е чувал за фирмата Quad. Лично при мен първия конвенционален усилвател който сглобих след експериментите с интегрални схеми беше Quad 405-2 - една легенда от 70-те. После електростатични тонколони където пак те са пионери. Успях да чуя електростатици правени от главния редактор на списание радио телевизия и електроника и бях силно впечатлен. Дори бях решил да опитам да си направя и аз, но проекта остана за далечно бъдеще.
  Затова когато попаднах на ревю на тонколони на марката любопитството се обади веднага.
Ревю на английски:
 
https://www.avforums.com/review/quad-z-4-floorstanding-speaker-review.13516

http://www.the-ear.net/news/quad-z-series-loudspeakers

Там обръщат внимание най-вече че високочестотния е ‘true’ ribbon tweeter , но на мен ми направи впечатление друго:
All the Z Series models feature bass reflex loading. This incorporates a dual-chamber filter system inside the cabinet, with the reflex port exiting via a specially shaped expansion chamber in the plinth that is filled with resistive foam. “The result is the sensitivity and extension expected from a bass reflex system but with the clarity and transient attack of a closed box design”.

Това описание прилича точно на апериодично оформление, макар че я водят басрефлексна. Ето и една статия на български:
http://www.myhifi.org/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/366-z-series-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-quad

8
Само да отбележа че метода от мнението от 8-ми е за измерване импеданаса на колоната. Сега го загледах. Иначе на същия сайт имат методика за T/S:
http://audiojudgement.com/measuring-thiele-small-parameters-part1/
http://audiojudgement.com/measuring-thiele-small-parameters-part-2/
тема в diyaudio от какво се нуждаем
http://www.diyaudio.com/forums/equipment-and-tools/191164-measure-speaker-parameter.html
 

9
Ако нещо липсва в тези програми като компонент много лесно може да се направи и добави.Както ида се преработи готов такъв. Форматите с които работят и които експортват са стандартни за всяка платкаджийница.Във фирмата в която правим управления за машини платките се проектират на Cadstar. Почти всички корпуси за правени допълнително на ръка, защото е решено че е по-добре площадката да е малко по-голяма или отвора да е малко по-голям или малък според случая. Всеки елемент има в datasheet-а си накрая размери на корпуса си и ако го отвориш, както и ако имаш елемента и един шублер е за 5 минути работа да го направиш. Аз съм си играл с Orcad преди време и го правих.
От опит твърдя че в България повече от двуслойна платка, както и разстояние между и ширина на пистата по-малко от 0,2 мм не могат да направят както трябва. Опитвали сме и не става. Ползват стара и евтина технология. Но за аналогова техника каквато някой би си направил сам е предостатъчно. Ако някой иска да си направи дънна платка или двуядрена видеокарта или смартфон сам е друг въпрос. Там може да се сдобие с пълната версия на програмите(може с пари може и без) или KiCad. И да поръча платки в Китай.
Ето как се прави корпус в KiCad

Може да се добави и готов от производителя.
Едно видео как се добавят модели за симулация:


Както написах в предните постове трябва да гледаме на тези програми като инструмент с който да си свършим работа. Един канал за активен филтър или тонкоректор има десетина елемента за стерео около двадесет. В един канал на усилвател рядко са повече от тридесет. Платка 5x10 сантиметра е предостатъчна. Колкото и да орязана безплатната версия ще свърши работа. Няма да казвам как в България може да се сдобиеш с пълната версия.

В контекста на това че Тошко пенсионира един телефон ето малко идеи:
Това е малко като за деца но идеята е ценна:


Тук човека имал нужда да тества датчика на хол на сензора за скоростта на скоростната кутия на Мицубиши Галант. И го направил: https://retronics.wordpress.com/2012/07/14/the-0-android-oscilloscope/
Ползвал е Voltage divider calculator: https://learn.sparkfun.com/tutorials/voltage-dividers
Ако някой е решил да пробва да прочете бележките под клипа в ютуб Там отбелязва ,че е сгрешил съпротивленията и нивото не  е точно:

10
Ако имаш опит с подобни програми погледни как са LibreCAD и FreeCAD.
11
Още една онлайн програма заслужаваща внимание. Добре че хората полудяха по Ардуино за да може да се развиват такива проекти. Програмата е изчистена и олекотена за работа, но има сериозни възможности.
https://easyeda.com/12
Здравейте. По предложение на Тошко отварям тема да обсъдим програмите, които в един момент стават неизменен помощник на такива като нас.
Отначало няколко думи за това за какво се използват и какво представляват за да може да се ориентираме.
Първото и най-важно нещо е че това е инструмент. От нас зависи как ще го използваме и дали ще подберем правилния. Защото например един гвоздей може да се забие и с чук и с тесла. Може и с 5 килограмов боен чук, но няма да е удобно. За това е грешно да се търси коя е по-добра, по-лоша, по-красива или грозна. Това е въпрос на вкус от типа бензин или дизел и блондинки или брюнетки.
Правилния въпрос е какво има или няма и какво може или не може съответната програма.
Тук може условно да се разделят на две групи: със и без симулация на проекта. Отделно има програми чиято цел е само симулация.
Другото важно разделение е на платени и безплатни(има и с отворен код).
Общо взето процесът протича така: чертае се схема, ако е нужно се прави симулация на работата на схемата, ако е нужно се проектира платка за готово изделие.
Понякога на човек му е нужно просто набързо да начертае блокова или електронна схема. Има с какво. В края на поста ще го покажа.
 И сега някои от най-разпространените програми и техните особености. Разликите между тях са в размерите на платката, поддържаните слоеве, брой на елементи,библиотеки и др. Съвременните версии предлагат повече от достатъчно. Ако някой елемент или footprint(цокъл,слот) липсва всички имат инструмент за да се направи и добави или промени съществуващ.
1. Altium Designer (до 2007 познат като Protel)
2.Cadence OrCAD
Двете най-известни програми. Не се наемам да определя коя от двете е по- ... И двете имат всичко и могат всичко. Това са големи, тежки, мощни и скъпи програми. Имат готови библиотеки за елементите на големите производители. Изучават се в университетите. Като цяло мненията са че Altium е с по-удобен интерфейс, а в Orcad по-лесно се чертаят схеми. Въпрос на вкус. Симулаторът на Orcad е известния PSpice.
3.Zuken CADSTAR
По-малка, лека и бърза програма. Оптимизирана за проектиране на платки. Няма вграден симулатор. Има безплатен вариант CADSTAR Express с ограничения 300 пина 50 компонента.
4.EAGLE
От 2016 г. е придобит от Autodesk. Има симулатор. Има безплатна версия ограничена до 2 страници схема, 2 слоя платка и 80 cm2 платка. Има версии за Win/Mac/Linux.
Това са професионални много разпространени програми и има много ръководства и видео уроци за тях.

KiCad
Отделям я защото е free and open source. Ограничения няма. Възможностите и са на нивото на Altium и OrCAD.По-малка и по-лека е от тях. Има версии за Win/Mac/Linux. От 2013 към проекта се включват и от BE-CO-HT отдела на ЦЕРН. Те допринасят много за добрите качества на програмата. Като всеки free and open source проект документация и ръководства има много. Видео уроци също.

И накрая:
Един американски магазин за електроника www.digikey.com  https://www.digikey.bg/
е направил на сайта си онлайн инструмент за чертане на блокови и електронни схеми: Scheme-It
Не е нужна регистрация. При регистрация има възможност да се запази проекта в сайта иначе се пази в кеша на браузъра.
https://www.digikey.com/schemeit/project/  Try It Now ,после I Agree и чертаем  :)


13
Изтеглих си KiCad ,че е безплатна и с отворен код. Идеята да беше да начертая набързо каква е идеята за да ги събереш на платката и после да го извадя на 3D картинка. Обаче ударих на камък. Програмата е доста сериозна направо си е профи. Ще трябва поне няколко дена за да се разучи. Препоръчвам я на тези които ще се занимават с електроника и ще проектират.
Понеже не успях драснах набързо на един лист каква е идеята и снимах с телефона. Ето:

14
Това което казва Тошко е правилното решение наистина, но в твоя случай няма как да ги събереш вътре. Може би ще стане с 2x2 6800uf легнали един срещу друг и между тях малките филтриращи.

P.S. Да допълня. Добра практика е в паралел на кондензаторите във всяко рамо да се сложи по един високоомен резизтор като се подберат с мултицет  да са еднакви по възможност. Това изравнява напрежението върху тях на празен ход. И ги разрежда като изключиш усилвателя. Възможно е да са сложени фабрично ако не са спестили.

15
Златко я кажи точните параметри на твоите кондензатори. Доколкото виждам са : 4700 uF 50V 85 градуса. Това 50WV не съм сигурен какво точно означава затова измери напрежението за всеки случай.
Ако усилвателя не е повече от 2x50-60 вата и този капацитет става. На фабричните усилватели напрежението е преоразмерено с поне 15 % за да има накъде да пада като го натовариш и слагат по-малки кондензатори.
За по-дълъг живот на кондензатора е по-добре да се сложи с по-голямо работно напрежение и температура.
По-добре 63V и 105 градуса. Ако се намерят 6800 или 10000 микрофарада по-добре.
От българските магазини може да погледнеш и комет електроникс: http://comet.bg/
Може да погледнеш TME но се плаща и доставка: https://www.tme.eu/bg/.

Страници: [1] 2 3