Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - todorovven

Страници: [1] 2 3
2
Защото понякога в силовата електроника има практика да се разделя масата от земята за слаботоковата част. Понякога галванично, понякога през малко съпротивление или RC филтър. Прави се от съображения за безопасност или за елиминиране  на паразитни токове и евентуално съпътстващи ги смущения. Използва се и при по-мощните усилватели. Например при QUAD 405-2 масата на сигнала е разделена от масата на усилвателя със съпротивление 10 ома, а масата на усилвателя е свързана със земя и с корпуса на кутията. Затова екрана е свързан само откъм едното устройство което се явява източник на сигнал, защото ако е свързан от двете страни има случаи в които може да шунтира това разделяне. 

3
Здравейте. Не съм писал отдавна, но физически не ми остава време. Иначе влизам за по 10 минути да погледна темите. DREAL Уики са много готини и са отдавна. Не са пропуснали и Иван Рачев, Аспарух и компания.
http://dreal.net/wiki/index.php/%D0%9F%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB_%D0%B1%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0:BGAUDIO
А ето тук може да разгледате няколко снимки и да прочетете коментара под тях.
http://etheraudio.snimka.bg/business/etheraudio-moshenici.371440
Явно някой се е опарил и ги кълне яко.

Понеже е по темата видео как да си направим аудиофилски кабел за 5 минути и в края на видеото има идея как да го продадем за 1000$.


Ще пусна тема относно параметрите влияещи върху характера на звучене на средночестотните и широколентови високоговорители. Ще я пусна в затворения раздел, а ако Тошко прецени нека я премести другаде.

4
В подкрепа на казаното да добавя нещо:

Поради спецификата на смесообразуването на дизеловия двигател е възможно отдадената мощност да е по-висока от подобните топлинни машини. За сравнение парната машина има коефициент на полезно действие (КПД) 12 %, а съвременните бензинови двигатели - 25 до 33 %, при дизеловите двигатели е в границите от 35 до 40 %.
Цитат от wikipedia.
Това означава че само около една трета от изгарянето на горивото се използва за полезна работа, а останалото за нагряване на околната среда и шум.

При електродвигателите КПД е над 90%.
Отделно никой не обръща внимание на факта, че в режим на готовност ДВГ работи на празен ход 600-800 оборота, които за да се поддържат пак изгаря гориво и съответно цапа въздуха. Модерните автомобили имат старт-стоп система, но гледам че масово хората я изключват и по светофарите колите си работят.
При електромотора това не е нужно.

Прави ми впечатление напоследък един тип Йонко Мермерски обикаля из медиите и говори за това колко мръсни са електромобилите. И масово го споделят из социалните медии защото говори интересно.
Основните му тези са че производството на батерии и транспорта им до тук замърсява колкото едно ДВГ за 200 000 км. Тази цифра ми се струва преувеличена, но дори и да е вярна защо не смята колко замърсява производството на ДВГ а удобно пропуска това. Както и смяната на масло за 200 000км. Но не пропуска да отбележи че производството на електричество става и чрез горене на петролни продукти и въглища и също замърсява.
Ето какви ги говори:5
Стават наистина все по-модерни 3д принтерите. Добре е да имаш едно наум, че повечето дизайнери които работят с тези машини нямат никаква идея за материалите които използват. За сметка на това имат изключително високо мнение за себе си, което им пречи да се дообразоват като почетат малко. Иначе разликата между цнц фреза/рутер и 3д принтер е че едното отнема, а другото добавя материал. Ако могат да ти отпечатат нужната част ще е супер. Но за компресор, турбина колянов вал и подобни ще трябва още обработка, а тя също е скъпа. И печатането и фрезоването с основен инструмент са груби. После трябва фино шлайфане и полиране до точен размер и повърхностно закаляване или цементиране за да може основата да е еластична, а повърхността която се трие да е твърда. Това оскъпява доста.
А мартензита https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D1%82 най-вероятно е бонус при технологията на принтиране, защото материала трябва да е течен когато излиза от дюзата и да се охлади рязко след това за да се втърди.

6
И да допълня след малко четене. MirrorLink е стандарт който прави връзката между екрана на телефона и мултимедията в колата. Каквото се вижда на телефона това се вижда и на екрана на мултимедията. То и името му го подсказва. Връзката обикновено е през  USB. Има адаптори които от телефона вадят аудио/видео изход към мултимедията за по-старите коли, но тогава не могат да се използват бутоните и и трябва да се управлява през телефона.  Android Auto/Apple CarPlay е помощен софтуер който променя телефона така,че да е удобен за шофиране, а връзката между него и колата не намерих каква е но е твърде вероятно да е MirrorLink.
П.П. днес видях че JVC и KENWOOD са се събрали в една компания.

7
На Huawei имам таблет. Иначе се заглеждам по новите нокии. Те поне са с чист андроид и може да си добавиш каквото ти трябва без хиляди други глупости, които не може да се махнат. А като устройства изглеждат добре сглобени и с хубави материали както бяха и преди. Проблемът с Huawei ми излезна докато разглеждах Android Auto. Самият гугъл ми подсказа и разгледах.
Относно системите - Android auto, Apple CarPlay и MirrorLink общо взето са стандарт за всеки нов автомобил с нещо повече от радио и се поддържат и трите. Разгледах набързо и caraudio производителите дали имат поддръжка - на хубавите модели пише в брошурата че могат. Например този http://www.technopolis.bg/bg/CD-DVD-car-receivers/Car-receiver-JVC-KWX830BT/p/300115 а не е от скъпите и цената е като на китаец. Но преди да се купи такова устройство е задължително да се отиде до шоурум и да се чуе и изпробва как е. Между другото щатите от известно време водят икономическа война срещу ZTE и Huawei и може оттам да са проблемите с Android Auto но така влизаме в теориите на коспирацията, а така не е много академично :). Може и да е защото като повечето марки не използват чист андроид а тяхна си модифицирана версия.
Ето една статия с картинки в която може да се добие представа какво е Android Auto/Apple CarPlay:
https://www.webcafe.bg/autocafe/testdrive/id_1870306937_Kakvo_sa_Android_Auto_i_Apple_CarPlay_i_kak_da_gi_izpolzvate_v_avtomobila_si .

Цитат от края на статията: Но дори да нямате съвместима мултимедия в автомобила си със собствен 7 инчов тъчскийн екран, ви препоръчваме да си инсталирате Android Auto (засега само по горния начин) и да го използвате по време на шофиране на стойка на стъклото. Когато не е вързан за автомобил, телефонът показва орязана версия на софтуера с по-голям шрифт и по-удобна навигация предназначена за шофьори.

За тойотата може да се сложи направо някакъв mirrorlink adapter

8
Това и на мене ми звучи като по-добър вариант. А ако в колата има вече някакъв екран гледам че се продават и адаптери. Има хубави има и китайци за около 100лв. Не съм виждал на живо MirrorLink или Android Auto. На книга Android Auto като че ли е по-добре. За съжаление в мрежата се оплакват от проблеми между Huawei и Android Auto. Но това са софтуерни проблеми които с повече четене се решават.

9
То това шаси си е от преди 50 години и е проектирано за 20/40 W говорител. Това че някой е навил по-дебела бобина и е сложил по-силен магнит не променя много нещата. Трябва и друго окачване и евентуално друга мембрана (малко по-тежка). Това което съм виждал допреди 10 години е че от 20 до 50 вата на това шаси бяха еднакви, а 80 вата бяха с по-голям магнит и по-дебела бобина и тази гънка но трептилката и мембраната са същите. Свири прекрасно ако се пусне от 50-60 херца нагоре. Иначе ВКН 10211/10311 е проектиран за 60/80 вата и е по-добър избор но гледам че новите са с пластмасова мембрана и не зная дали свирят както преди. Това което не ми харесва е че шанса са попаднеш на лошо сглобен е голям и може би това е причината да ги оплюват толкова.

Какво мислите за така нареченото златно сечение на вътрешния обем 1x1.618x0.618 . Уж осигурява анулиране на образуването на резониращи честоти вътре в обема, а гледам че не го ползват много.

10
Въпреки че класическия TL е естествено продължение на идеята на апериодичното оформление, ако се налага да се направи компромис с размера и има място само за колони тип букшелф като че ли това е най-удачното решение.

11
Въздушната междина е точно на сглобката за да прекъсне пътя на магнитните линии. Ако магнитопроводът е тип Ш може средния канал да е по-къс със съответното разстояние или двата магнитопровода се разделят с изолатор със съответната дебелина. Това се явява съпротивление за т.нар. токове на Фуко и не позволява да достигнат стойности, които да наситят магнитопровода. Ето картинки

12
Почти всеки радиолюбител и направи си сам  аудио техника е чувал за фирмата Quad. Лично при мен първия конвенционален усилвател който сглобих след експериментите с интегрални схеми беше Quad 405-2 - една легенда от 70-те. После електростатични тонколони където пак те са пионери. Успях да чуя електростатици правени от главния редактор на списание радио телевизия и електроника и бях силно впечатлен. Дори бях решил да опитам да си направя и аз, но проекта остана за далечно бъдеще.
  Затова когато попаднах на ревю на тонколони на марката любопитството се обади веднага.
Ревю на английски:
 
https://www.avforums.com/review/quad-z-4-floorstanding-speaker-review.13516

http://www.the-ear.net/news/quad-z-series-loudspeakers

Там обръщат внимание най-вече че високочестотния е ‘true’ ribbon tweeter , но на мен ми направи впечатление друго:
All the Z Series models feature bass reflex loading. This incorporates a dual-chamber filter system inside the cabinet, with the reflex port exiting via a specially shaped expansion chamber in the plinth that is filled with resistive foam. “The result is the sensitivity and extension expected from a bass reflex system but with the clarity and transient attack of a closed box design”.

Това описание прилича точно на апериодично оформление, макар че я водят басрефлексна. Ето и една статия на български:
http://www.myhifi.org/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/366-z-series-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-quad

13
Само да отбележа че метода от мнението от 8-ми е за измерване импеданаса на колоната. Сега го загледах. Иначе на същия сайт имат методика за T/S:
http://audiojudgement.com/measuring-thiele-small-parameters-part1/
http://audiojudgement.com/measuring-thiele-small-parameters-part-2/
тема в diyaudio от какво се нуждаем
http://www.diyaudio.com/forums/equipment-and-tools/191164-measure-speaker-parameter.html
 

14
Ако нещо липсва в тези програми като компонент много лесно може да се направи и добави.Както ида се преработи готов такъв. Форматите с които работят и които експортват са стандартни за всяка платкаджийница.Във фирмата в която правим управления за машини платките се проектират на Cadstar. Почти всички корпуси за правени допълнително на ръка, защото е решено че е по-добре площадката да е малко по-голяма или отвора да е малко по-голям или малък според случая. Всеки елемент има в datasheet-а си накрая размери на корпуса си и ако го отвориш, както и ако имаш елемента и един шублер е за 5 минути работа да го направиш. Аз съм си играл с Orcad преди време и го правих.
От опит твърдя че в България повече от двуслойна платка, както и разстояние между и ширина на пистата по-малко от 0,2 мм не могат да направят както трябва. Опитвали сме и не става. Ползват стара и евтина технология. Но за аналогова техника каквато някой би си направил сам е предостатъчно. Ако някой иска да си направи дънна платка или двуядрена видеокарта или смартфон сам е друг въпрос. Там може да се сдобие с пълната версия на програмите(може с пари може и без) или KiCad. И да поръча платки в Китай.
Ето как се прави корпус в KiCad

Може да се добави и готов от производителя.
Едно видео как се добавят модели за симулация:


Както написах в предните постове трябва да гледаме на тези програми като инструмент с който да си свършим работа. Един канал за активен филтър или тонкоректор има десетина елемента за стерео около двадесет. В един канал на усилвател рядко са повече от тридесет. Платка 5x10 сантиметра е предостатъчна. Колкото и да орязана безплатната версия ще свърши работа. Няма да казвам как в България може да се сдобиеш с пълната версия.

В контекста на това че Тошко пенсионира един телефон ето малко идеи:
Това е малко като за деца но идеята е ценна:


Тук човека имал нужда да тества датчика на хол на сензора за скоростта на скоростната кутия на Мицубиши Галант. И го направил: https://retronics.wordpress.com/2012/07/14/the-0-android-oscilloscope/
Ползвал е Voltage divider calculator: https://learn.sparkfun.com/tutorials/voltage-dividers
Ако някой е решил да пробва да прочете бележките под клипа в ютуб Там отбелязва ,че е сгрешил съпротивленията и нивото не  е точно:

15
Ако имаш опит с подобни програми погледни как са LibreCAD и FreeCAD.
Страници: [1] 2 3