Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 303
2
Поддръжка и Ремонти / Re: Горива
« -: Май 20, 2018, 01:33:40 13:33 »
Да похваля горивата бензин Лукойл 100 октана E10 и Петрол 100 октана E7, пробвах ги и двете и съм изключително доволен. Най-доброто гориво, което съм сипвал на мустанга.
Върви прекрасно, двигателя е тих и еластичен, отдава мощност плавно. Има мощност в ниските.
Разход ми даде 8.8 със средна скорост около 100, смесено шосе и магистрала на климатик, изпреварвал съм и не съм се опитвал да карам икономично. Навсякъде съм се движил около ограничението.

Тези бензини са със 10% спирт и леко парят на кожата ако Ви капне.

Може би има подобрено смесообразуване заради спирта или скоростта и плавността на горенето са по-линейни. Защото има много начини да направиш 100 октанов бензин.

Затова в Америка октановото число е дадено, като (RON+MON)/2, тоест, сбора на октановите числа получени по изследователския метод и по моторния метод разделен на две.

В Европа използваме RON, който дава между 8 и 12 единици по-високо октаново число спрямо MON.
Затова нещо, което в Америка се казва 93 октанов бензин може да е всъщност 97 до 99 октана по приетия в Европа стандарт RON. Важното, е че по MON, който се провежда на по-високи обороти с подгрята гориво-въздушна смес и променлив аванс е дал по-малък октан.
Разликата между октановото число по двете системи се казва чувствителност на бензина. Например 97 RON може отново да се окаже 93 R+M/2, защото по моторния метод е само 8 пункта по-малко или 89 октана.
Така по-слабо чувствителния 97 RON може да се продава под същото октаново число като 99. Затова в Америка октановото число на бензина е по-коректно определено.

Струва ми се, че добавянето на етанол води до по-малка чувствителност и съответно до по-високо реално октаново число, което и се усеща.

Ако нашето 100 е в вякакви нормални стандарти, то по американския начин на изчисляване в най-лошия случай е 94 октана, а в най-добрия е 96.

Ще си поръчам софтуер за 94 октанов бензин с отключена възможност за самообучение за да хване евентуалния по-висок октан.
 
* *
 *

За първи път сипах лошо гориво в чужбина. Някакъв забутан Шел на Халкидики. Сипах 55 литра 100 октана Shell V-power Racing и е като лошото гориво от най-лошия период у нас от преди 5-10 години.
Вероятно октана му не е и 95 и има и други проблеми.
Защо ли не съм изненадан, че точно Шел се изложиха. Развалиха ми рахата.

3
Виж модела на някоя лампа.
След това й намери схемата и описанието.
След това пробвай с мултицета. Подгрева има верига.
След това прозвъни, на същата верига трабва да са подгревите и на някои други лампи. И така ще стигнеш до извода на трафа, който ги грее.
Обаче те вероятно се греят с изправено напрежение, тоест ще стигнеш до изправителна лампа.
Всичко е супер елементарно и логично. Тук там някой резистор. Кондензаторите са малки.
Напреженията са високи, предупреждавам те.

4
фотография / Re: София в снимки
« -: Май 17, 2018, 05:34:45 17:34 »
Защото няма паркинг, кино и ресторант като хората.
Някой трябва да го таргетира и маркетира.

5
Ами казвам, че с Мотул х-клийн фе 5-30 имам повече налягане отколкото със супер синтетично бутиково масло 10-40. Преди това пак като теб правих проби с 10-40 Мобил 3000 и с него имах по-ниско налягане.
Следващото, което ще сипя е или същото, или х-макс 0-40 или вече по-малко вероятно Яко RS 0-40.
За мен е важно да е истинска синтетика, да има съответното CF  и да става за дизели.

Да, маслото стои учудващо светло до 5-6-7.000 км.и е така през последните 260.000 км, като мотора ми отвътре е доказано чист.

Внимавай да не го счупиш от експерименти. Здрав е, но тегли три тона.
Този Енеос по характеристики е еквивалент на Кастрол Магнатек с изключение на това, че е много по-гъст.
Да, обаче САЕ вискозитета вече няма много общо с налягането на маслото особено при долнокачествените масла.
Има вискозитетен индекс, HTHS и присадки, които променят нещата коренно.

Мисля, че си го сменил твърде бързо. Оплакванията ти звучат и като някакви проблеми с горивната система. Сипи двойна доза Бардал one shot и след това изкарай два резервоара с големи дози Бардал BDC.
Този двигател се кара и с 20W-50, трябва да понася гъсти масла.
Причината за неравномерната работа е увеличеното съпротивление, което кара горивната система да работи повече.
Снабдяването с въздух също влияе. При мен имаше леки вибрации преди да почистя смукателите със спрей. Чистител за карбуратори и дроселови клапи върши работа. Пръскаш 30 секунди докато някой държи над 1500 оборота. Почивка една минута и пак пръскаш 30 сек.
Смукателя на дизела е много важен. Ако не го изчистиш може да те побърка.

Преди теб е карано с 15W-40, вероятно има налепи навсякъде.

6
Като откачиш всички други захранвания. Разследвай.

Марлята е акустично одеало.
Малко ограничава хода на мембраната.

Извън фото раздела тези снимки ги слагай в мнението, защото така не се вижда добре и разгонваш фамилията на хората с по-бавен Интернет като мен в момента.

7
Преди да го пуснеш трябва да подадеш само подгревно напрежение на лампите и да ги оставиш така няколко дни. Даже 1/2-ра подгревно напрежение. Да се нагреят много леко до червено.
Така им се оправя вакуума. Иначе може да се повредят ако направо ги пуснеш.

Тази техника е вечна. Може да има изгорели резистори или изсъхнали кондензатори. Кондензаторите се сменьт съд същият тип. Резисторите навсякъде метални. Керамични с жичка само ако са били такива.

Какъв е говорителя?

8
Браво на тях, тоест Кенууд са били превзети.

Първото, което си качил май е със специализиран дисплей, не е видео дисплей за операционна система. Но за 230 лева е идеално.

Ето това: http://www.technopolis.bg/bg/CD-DVD-car-receivers/Car-receiver-JVC-KWM540BT/p/300124 има всичко и е по-евтино от китаец.

А това Сони е на ценато но скъп китаец и има още повече неща: http://www.technopolis.bg/bg/CD-DVD-car-receivers/Car-receiver-SONY-XAV-AX100/p/303382

Интересно, че искат USB връзка. Но така пък имаш зареждане.

Тойотата е 2006-та, никакъв адаптор няма да помогне.

9
Или специализирано Гугъл Андроид устройство, или нещо, което да бъде интерфейс на телефона ми. Или и двете.
Китайските само като видях двете опции, със стандартен звук и с качествен и това беше края на обмислянето. Има и много случаи на изгорели и после по нашите сервизи не могат да помогнат.
Аз се навигирам само с телефона, независимо че на едната кола имам навигация и то хубава. На Тойота навигациите са от хубавите.
Едно е да кажа на глас къде отивам и да натисна едно копче, друго е това да ме мъчи.

10
Току що прочетох за Андроид Ауто.
https://www.techradar.com/news/android-auto

Не разбрах дали няма направо 2 дин андроид устройство за кола от Гугъл. Нещо като таблет за вграждане.

Дали авто плеърите от големите марки поддържат Андроид Ауто?

И ти ли си с Хуавей?
На мен вече ми писна от P20lite.

11
Защо да купуваме ментета със съмнителна гаранция, като можем да имаме много по-добри качество и функционалност на същата цена.

https://en.wikipedia.org/wiki/MirrorLink

http://www.mirrorlink.com

И така, концепцията е следната, 2 DIN Сони, Кенууд, Алпайн, Пионер или друго марково устройство за авто забавление с тъч екран, DVD и блу-рей аудио и с поддръжка на Mirror Link.
Стандарта Mirror link ще издържи повече от 10 години.
Всеки телефон с навигация е по-добър от всяко устройство на повече от година. Да не говорим за другите удобства.

Имате качествено вградено мосфет стъпало, авто плеарите четат всичко и имат 2 години гаранция, а сред това гарантиран сервиз.

Направи си сам елемента е идеята ми да вградя безжично зареждане или в поставката да чаши или н жабката в подлакътника.

Свързвам си телефона с плеъра и го ползвам през неговия екран. Разговори със свободни ръце, навигация, Интернет и т.н. При желание и плейлист вместо флашка. Зарежда се в поставката без да го пипам. Като си сменя телефона съм сменил и навигацията. Има навигон и Гугъл навигация за всеки Андроид телефон.

Има сонита и пионери от 600 лева нагоре, които поддъпжат мирор линк.

Омръзна ми да слушам за китайски ментета продавани от търгаши за цени доближаващи 1.000 лева. Това няма гаранция и сервиз, а се чупи.

Марковите приставки за навигация са на космически цени над 1.000 рева, тоест комплекта с главно устройство е поне към 2.000, което е несериозно.

Мисля, че има авто плеъри в единичен дин с излизащ сензорен дисплей, които също имат мирор линк.

Всички авто плеъри вече имат микрофон и свободни ръце, може да се диктува гласово през мирор линка.

Няма логика един и същи човек да дава 500-1000 лева за 8 ядрен телефон с >3 гб рам, навигация и т.н. и същия да дава още 1.000 лева за същите функции, но с по-стар хардуер и по-ниско качество.
Като купуването на телефон е периодично на 1-2 години. Мисля, че е достатъчно скъпо за да дублирам функции с друго устройство. При това телефона ми знае къде живея и работя, помни история. Мога да му заредя зони от вкъщи и т.н.

Пжмагайте с проучването на функционалностите. Например възможност екрана на телефона да се показва само при повикване ако не води навигация. Или да може да се извиква с бутон.

12
Ето това е 84 мм даунпайп.
Голям разширителен обем и по-важното, е че липсват близки стени.
Струята веднага след турбото иска да се движи настрани и не толкова назад. Малкия диаметър оказва силно съпротивление като принуждава газовете да заемат формата му.
Може да имаш 25 см даунпайп на голям диаметър и след това с две колена със свиване отвътре на изхода на коляното да минеш на по-малък диаметър. Ефекта пак ще е налице.

Браво, радвам се.

13
Абсолютно, никой нормален човек не би си купил спортен филтър от плат с масло след като прочете това.

Ще ме извиняваш, но не си прав да се съмняваш в изследването. Тези хора са застанали с имената си, дали са марки и модели, адрес на лабораторията и модел на машината.
За теб това ако е нищо за мен не е. Резултатите са 100% верни.
Всеки засегнат от неверни данни може да ги осъди на много пари ако нещо не е така.

Аз имам и панелен филтър JR на лексуса. Измерихме повишаване на мощността от 6-7 конски сили на колелата на диното в Хеед спрямо оригинален филтър Тойота на под 1.000 км видимо чист.
Колега също има панален JR в БМВ Е39 523
И двамата перем или по-точно не перем с голяма досада. Аз лично от мързел го бях докарал до 10.000 км при което филтъра е в безобразно състояние сиво-кафяв, а колата е тиха и не върви.

Панелния филтър е много по-различен.
Кутията на филтъра действа като самостоятелно устройство куплиращо смукателната тръба към буферен обем, още една смукателна тръба и в крайна сметка околната среда. Много по-различно е, защото ги няма загубата на акустични вълни, плътност и налягане.
И двете коли, които споменавам имат много усъвършенствани филтърни кутии и хелмхолцови резонатори, които запазват акустичната енергия без участието на филтъра като отразяващ елемент.

При панелния тип спортен филтър, поне първите 300 километра може да се използва и усети ползата от по-голямата пропускливост.
Според изследването между най-рестриктивния и най-пропускливия филтър разликата е 37.5 мм воден стълб (1.5 инча) @или 0.00375 бара, което е 1/266-та част от 1 бар. Това е разлика от която кола с 266 к. с. ще загуби 1 конска сила заради намален дебит и може би още по една заради загуби и объркано газоразпределение.

Спортен филтър със спортен еърбокс за мен е абсолютна грешка и технически по-несъвършенно решение от оригиналната филтърна кутия на коя да е нормална съвременна кола от последните 30 години.
Щом мустанга тръгва повече с хартиен филтър с единствена разлика изменен отразяващ характер, значи е време да се помисли и за хелмхолцов резонатор...
Формула-1 също има сложен еърбокс, който запазва акустичната енергия, дори турбо формулите имат.

Другото за което мисля е двоен въздушен филтър.

Спортен филтър нали не значи мазно парцалче, а такъв с повишен дебит?
Значи мога да имам спортен хартиен филтър, който ми струва 25 лева годишно.
Даже твърдя, че бая големия Хенгст, който сложих има предостатъчно дебит плюс останалите предимства на голямата отразяваща площ и супер добро двойно филтриране.
Тоест, за какво спорим? Аз не споря, че намаленото съпротивление при всмукване е добро, напротив.
Твърдя, че загубата на отразяваща способност на устройството куплиращо с околната среда е загуба на енергия и мощност. Твърдя, че стар спортен филтър пропуска и филтрира по-лошо от нов.
И твърдя, че не всеки филтър от омаслен плат пропуска по-добре от всеки хартиен. Обратното също е възможно.

14
Не помня. Има преходници.

Страници: [1] 2 3 ... 303