Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 289
1
Инструменти / Хоби магазин с инструменти
« -: Март 21, 2018, 05:20:24 17:20 »
Здравейте, купих си една ръчна фреза за да правя фаровете показани в тази тема:
http://penkiller.com/index.php/topic,2072.0.html
Изглежда, че дисковете от комплекта са за стъкло или други твърди материали, защото са абразивни и много бързо разтапят пластмасата, а са и доста чупливи.
Затова се разтърсих и намерих тези:
https://hobbybg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=127&products_id=1006&zenid=aaeff656404d6083db7ae2e8c3c2c3cf - диамантени пак абразивни
https://hobbybg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=127&products_id=731&zenid=aaeff656404d6083db7ae2e8c3c2c3cf - метални със зъби
https://hobbybg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=127&products_id=1003&zenid=aaeff656404d6083db7ae2e8c3c2c3cf - пак метални със зъби

Дано металните не се чупят като абразивните, защото често те удрят по лицето или някъде по тялото. Работя само с очила и маска заради праха.

3
Думите... / Срутище
« -: Март 21, 2018, 01:22:02 13:22 »
Оказва се, че думата срутище не била включена в речника на българския език и съответно не е част от книжовната норма.

Според някой си академик Петър Иванов, думата била нелегитимна. Уикипедия също не била надежден източник. Академикът също посочва, че словоформирането било присъщо на страдащите от шизофрения.

Срутището обаче отдавна е в речника.
Дума, която я няма в книжовния език се нарича диалектема.
Диалектема остава такава докато се среща само в диалекта или диалектите.
Верига отличителна черта на диалектемите, е че звученето и морфологията им подсказва към кой диалект принадлежат. Звученето на "срутище" не го свързва с нито един диалект, по-скоро думата е в съзвучие с книжовната норма и е с висока степен на аналитичното, откъсната от синтетизма и зеукоподражанието и терминологична.
Въпросната диалектема вече е обхванала всички диалекти и наречия и всички говорещи езика я използват.
Думата вече е легитимна и е въпрос само на инат от страна на академиците да не бъде включена в речниците.

*

Срутище означава място на естествено или причинено срутване на земя, скали или друго. Може да означава и занемарена сграда, занемарена машина или инсталация стига да са големи и да могат да бъдат онаподобени с геологично срутване.
Срутище се припокрива със свлачище отчасти, но свлачище е термин, който точно отразява движение на земни маси, което може и често става по скрит под земята хоризонт. Срутването и срутището са нещо друго. Срутището е място, където има денивелация и стават срутвания. Предполага се, че има здраво ниво върху което се случва срутването.

Затова срутище се използва за обрушване на земя и скали върху път.
За разлика от свлачището, срутището не е естествено състояние на геологията на местността. Например, обилните валежи през определен период ерозират необичайно много почвите и скалите, затова където никога не е имало свлачище става срутище. Занапред няма нито свлачище, нито ново срутище. Не разчистено то срутище си стои като особеност на терена вече характеризиран със състоялите се вече срутвания също както ветровала остава дълго след като е вилнял смерч.

4
До колкото знам* електролитите в комерсиалните изделия се подбират по два критерия, минимален капацитет за постигане на минималните параметри и минимална цена.
По тази логика, всеки по-качесъвен кондензатор ще подобри звука.

Интересното, е че веригата на звуковата намотка на говорителя в крайна сметка се затваря през кондензаторите на захранването И през диодите на токоизправителя. Тоест, диодите са в паралел на кондензатора и заедно работят. Да не говорим, че нещата стигат до вторичната намотка и дори до първичната и в крайна сметка до статиите на генераторите на електроцентралите на половин Европа.
Колкото по-добър кондензатор имаш в захранването, толкова по-малко ще чуваш електроцентралите на Косово, които половин зима работят извън паралел на мрежата.

Ако се ограничим само с вторичната намотка, греца и кондензаторите, то кондензатор с нисък ESR и голям капацитет ще анулира напълно предишните два елемента и ще позволи по-голяма динамика и по-детайлен звук. Кондензатор, който е зле с високите честоти е зле и с детайлите.

Човека не чува над 20 кХз., това обаче не означава, че не може да възприема бързи импулси или кратко време между две събития. Кофти кондензатора в захранването, като основа на цялата електрическа верига задвижваща в крайна сметка мембраните на говорителите може да действа точно като амортесьор, ограничаващ импулсите, като физически отдава енергия бавно. Амортесьора в аудиото се формира между Qes, изходното съпротивление на усилвателя, кабелите и последователните части на филтъра и той ограничава главно инерцията на мембраните, но не и сигнала. Хубаво е разбира се да имаме баланс между Qes, BL, дампинг фактора и ролята на говорителя в системата.

Някои смятат, че за максимална прозрачност на усилвателя е добре в захранването наред с качествени електролити да има и качествени филийки кондензатори със съществен капацитет, това ще позволи на високите честоти, преходните процеси и импулсите да черпят нужната им енергия за да звучат естествено.

Сега си мисля, дали ламповите усилватели не звучат по начина по който го правят заради различните схеми и различната роля на кондензаторите в тях.

*Все пак нямам диплом по електроника, нито много съм се интересувал.

6
Аз го смятах, количеството енергия не е чак толкова много.
100 киловата са достатъчни за 500 километра на голям автомобил.
Аз изминавам 500 километра за около две седмици, това са под 10 киловата на ден. 10 киловата са 2 и 1/2-ра часа работа на мощен бойлер.

При големите преселения от София пътуват няколкостотин хиляди автомобила, да кажем 500.000. Когато започнем да ползваме масово електромобили, батерии под 100 kW няма да има. Да приемем, че всеки ще дозареди батерията си с 200 kW за да измине 500-1000 километра или дори да отиде и да се върне на 400-500 километра.
Ще бъдат необходими 100.000 MW (сто хиляди мегавата), това е един 1000 мегаватов реактор работещ 100 часа, или два работещи 50 часа. Четири 1000 мегаватови реактора ще се справят за 25 часа.
Разбира се обичайно колите не са 500, а 300 хиляди, а дозареждането няма да бъде 200, а в рамките на 100kW, тогава сметката става 300.000х100 или 30.000 MW, тогава два 1000 MW реактора ще се справят за 15 часа.

Двата нови реактора за Белене са ни крайно необходими. Днешният капацитет на енергетиката с включени в сметката всички студени резерви едва покрива предвидимите в близко бъдеще нужди. Ако отчетем и тенденцията за отопление все повече на ток картината става лоша.

7
Температура след интеркулера по-ниска от околната

Наскоро се сблъсках с този привиден парадокс в един известен състезателен автомобил.

Отговора четете в тази тема в раздела за регистрирани:
http://penkiller.com/index.php/topic,2074.0.html

8
Напазарувах малко части.

9
Начи, това, че е песен работа не е баш така.
Особено с конкретните режещи дискчета. Малко отиват към досадно и шумно нещата.

Резултатите са доста прилични обаче.

Предвидливо пробвах пистолета за горещ силикон на едното крило на ОБ колоните, което беше счупено. За дърво и шперплат става супер.
Обаче не е в състояние да прави плавен и непрекъснат лепилен шев. Първото пускане е рязко и прави купчинка, която трябва да разнесеш.

10
Резултата е супер. Акумулатора държи 13.08 дни след като е зареден.
Процедурата е точно следната:
- Разреждане до около 9 волта, но гледайте да не пада под 9. 9.15-9.2 под товар е ОК, без товар много бавно пак се връща над 11;
- Зареждане на голям ток до 15.6-15.7 волта;
- Превключване на малък ток при което напрежението пада на 13 8-13.9 волта. Това е и доказателство, че на големия ток акумулатор не може да се зареди напълно;
- Зареждане на малък ток до 14.6-14.7;
- Опционално, превключване на поддържащо напрежение 13.8-13.9 волта.

Важно: дълговременното поддържащо напрежение е 13.4 волта, като на 6 месеца трябва да се прави разрядно-зарядна процедура.

Важно: При разреждане напрежението постепенно пада до 11.6 волта след което остава там известно време като се колебае между 11.6-11.7 волта. Когато най-сетне падне под 11.6 под товар, това означава, че акумулатора е напълно разреден от използваемият си заряд. След това форазреждате на собствен риск. Най-безопасно е като видите 11.5 и после 11.4 да прекъснете разреждането и да започнете зареждането. Ако е паднал или слаб акумулатор риска от разреждане до 9 волта е оправдан.

Колкото и да е странно, разклащането така че да се чуе, че електролита се Плиска е много полезно. Акумулатора работи като мести сярна киселина от електролита на плочите и обратно. Когато го разреждаме стационарно, електролита около плочите отслабва, докато в останалият му обем има още активна киселина.
Същото се отнася за края на зареждането, около плочите има много концентрирана киселина, а по-далеч от тях по-слаб електролит. Разклащането ще помогне да се смесят и електролита да поеме още киселина от плочите. Това помага и за по-добрата десулфатизация.

Всъщност, цялата процедура е за да разбие стабилните химически форми, които се образуват по плочите и намаляват ефективно участващите в реакцията съответно площ и киселина.

Сега прилагам процедурата на единия дежурен акумулатор.

11
Мислех, че ще бъде много по-тежка и неблагодарна работа. Оказа се съвсем приемливо трудно и сложно. Най-важното, е че успях да измисля как да стане сравнително бързо.

Отделих частите необходими за дългите и лесно ще стане отделен фар.

Късите също се движат добре, ще успея да запазя дори автоматичното регулиране на нивото и май и мигача.

12
Малко инструменти...
Ръчна фреза и пистолет за горещ силикон...

Снимах и баластите и декоративния елемент от който ще си изрежа. Единия баласт е китайски много добре работещ от фаровете на омегата.

С фрезичката особено с дисковете за рязане се работи само с очила и с маска.

13
Подготвих се с по два филтъра за тойотата и за мустанга.
Hengst H17W24 е с увеличен обем от някакъв бус. Иначе е М22х1.5 с гумичка 72.

14
Направих зарядно-разрядна процедура на акумулатора на мустанга.
Дано не съм го презорил.

Разредих го до 9 волта, което беше прекалено.
След това го зсреждах до 15.7 волта на 8А, което само спадна на 5-6А.
След това го дозаредих на 2А.
При превключването от 8 на 2 ампера напрежението падна от 15.7 на 13.88.
След това го зсреждах до 14.35 на малкия ток.
На 14.35 волта премериха тока и той се оказа 0.44 ампера. При превключване на голямата мощност тока ставаше 1.05 ампера.
Дозареждане до 14.7 волта, когато тока вече беше незначителен.
Цялата процедура отне 15-16 часа. Върнах се от работа за да превключва и после да изключа. Добре, че имах ходения насам-натам.

Тема за мустанга и мнение за конкретното обслужване: http://penkiller.com/index.php/topic,163.msg15131.html#msg15131

15
Всичко свързано с автомобила / Re: Горива
« -: Март 16, 2018, 03:38:27 03:38 »
Накратко за Авиа в една снимка...
Сипах един шот добавка Бардал по спешност и мисля да ги забравя. Нещо подобно на лошия Ромпетрол. Не чак толкова зле, но и не съм чакал повече от четвърт резервоар да се запуши нещо или да се натрупат сажди.

Страници: [1] 2 3 ... 289