Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - todorovven

Страници: [1]
1
Почти всеки радиолюбител и направи си сам  аудио техника е чувал за фирмата Quad. Лично при мен първия конвенционален усилвател който сглобих след експериментите с интегрални схеми беше Quad 405-2 - една легенда от 70-те. После електростатични тонколони където пак те са пионери. Успях да чуя електростатици правени от главния редактор на списание радио телевизия и електроника и бях силно впечатлен. Дори бях решил да опитам да си направя и аз, но проекта остана за далечно бъдеще.
  Затова когато попаднах на ревю на тонколони на марката любопитството се обади веднага.
Ревю на английски:
 
https://www.avforums.com/review/quad-z-4-floorstanding-speaker-review.13516

http://www.the-ear.net/news/quad-z-series-loudspeakers

Там обръщат внимание най-вече че високочестотния е ‘true’ ribbon tweeter , но на мен ми направи впечатление друго:
All the Z Series models feature bass reflex loading. This incorporates a dual-chamber filter system inside the cabinet, with the reflex port exiting via a specially shaped expansion chamber in the plinth that is filled with resistive foam. “The result is the sensitivity and extension expected from a bass reflex system but with the clarity and transient attack of a closed box design”.

Това описание прилича точно на апериодично оформление, макар че я водят басрефлексна. Ето и една статия на български:
http://www.myhifi.org/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/366-z-series-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-quad

2
Здравейте. По предложение на Тошко отварям тема да обсъдим програмите, които в един момент стават неизменен помощник на такива като нас.
Отначало няколко думи за това за какво се използват и какво представляват за да може да се ориентираме.
Първото и най-важно нещо е че това е инструмент. От нас зависи как ще го използваме и дали ще подберем правилния. Защото например един гвоздей може да се забие и с чук и с тесла. Може и с 5 килограмов боен чук, но няма да е удобно. За това е грешно да се търси коя е по-добра, по-лоша, по-красива или грозна. Това е въпрос на вкус от типа бензин или дизел и блондинки или брюнетки.
Правилния въпрос е какво има или няма и какво може или не може съответната програма.
Тук може условно да се разделят на две групи: със и без симулация на проекта. Отделно има програми чиято цел е само симулация.
Другото важно разделение е на платени и безплатни(има и с отворен код).
Общо взето процесът протича така: чертае се схема, ако е нужно се прави симулация на работата на схемата, ако е нужно се проектира платка за готово изделие.
Понякога на човек му е нужно просто набързо да начертае блокова или електронна схема. Има с какво. В края на поста ще го покажа.
 И сега някои от най-разпространените програми и техните особености. Разликите между тях са в размерите на платката, поддържаните слоеве, брой на елементи,библиотеки и др. Съвременните версии предлагат повече от достатъчно. Ако някой елемент или footprint(цокъл,слот) липсва всички имат инструмент за да се направи и добави или промени съществуващ.
1. Altium Designer (до 2007 познат като Protel)
2.Cadence OrCAD
Двете най-известни програми. Не се наемам да определя коя от двете е по- ... И двете имат всичко и могат всичко. Това са големи, тежки, мощни и скъпи програми. Имат готови библиотеки за елементите на големите производители. Изучават се в университетите. Като цяло мненията са че Altium е с по-удобен интерфейс, а в Orcad по-лесно се чертаят схеми. Въпрос на вкус. Симулаторът на Orcad е известния PSpice.
3.Zuken CADSTAR
По-малка, лека и бърза програма. Оптимизирана за проектиране на платки. Няма вграден симулатор. Има безплатен вариант CADSTAR Express с ограничения 300 пина 50 компонента.
4.EAGLE
От 2016 г. е придобит от Autodesk. Има симулатор. Има безплатна версия ограничена до 2 страници схема, 2 слоя платка и 80 cm2 платка. Има версии за Win/Mac/Linux.
Това са професионални много разпространени програми и има много ръководства и видео уроци за тях.

KiCad
Отделям я защото е free and open source. Ограничения няма. Възможностите и са на нивото на Altium и OrCAD.По-малка и по-лека е от тях. Има версии за Win/Mac/Linux. От 2013 към проекта се включват и от BE-CO-HT отдела на ЦЕРН. Те допринасят много за добрите качества на програмата. Като всеки free and open source проект документация и ръководства има много. Видео уроци също.

И накрая:
Един американски магазин за електроника www.digikey.com  https://www.digikey.bg/
е направил на сайта си онлайн инструмент за чертане на блокови и електронни схеми: Scheme-It
Не е нужна регистрация. При регистрация има възможност да се запази проекта в сайта иначе се пази в кеша на браузъра.
https://www.digikey.com/schemeit/project/  Try It Now ,после I Agree и чертаем  :)


Страници: [1]