Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - alexch

Страници: [1]
1
Защо съм аспирант? Наскоро забелязах тази чудна титла на профила ми и се чудя какви са другите рангове и условията за придобиването им?

2
7:12 Viper ACR (Вайпър АЦР) нов рекорд на Нюрбургринг

Най-бързата серийна кола в света отново е Dodge Viper ACR (Додж Вайпър АЦР) с време от 7 минути и 12 секунди. Вайпър си взе обратно първенството от хилавите си претенденти Lexus LFA (V10), Corvette (V8 kompressor charge cooler) и станалия досаден вече на всички Nissan GTR 35 (V6 bi-turbo).

Четете и се наслаждавайте ;D

http://jalopnik.com/5840489/dodge-viper-acr-sets-new-nurburgring-lap-time-of-712and-some-change
http://spisanie.mobile.bg/avtomobili/dodge-viper-s-nov-rekord-na-niurburgring.html

3
Колеги, това не е поредната тема от типа "харесал съм си кола от тази обява, да я купя ли?"
Като никога се запалих да проверя една съмнително евтина Е39 523i http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11301092100722172&f1=details
Отидохме ние с Toshko от тунинг форума (за който го познава), който ми е колега, да видим за какво иде реч. Както виждате на снимките - чуден италиански внос, нищо че по ВИН се оказа 02.1996 г. и е на 204000км (което не е сигурно), а не както пише в обявата 1997 г. и 150000 км. Приехме това за простими неточности при 15-годишните коли. Иначе салона запазен, както и боята (без ръжди и сериозни драскотини). Дотук чудесно! Дойде и момента да запалим (с един от 4-те ключа  ). Има акумулатор - също добре. Въртим и веднага запали - прекрасно! Само, че явно нещо беше запекло и мотора сам се форсира до 2500 оборота, но ги достигна някак бавно и мудно, а не подскочи както се очаква. Позадържаха се високи обороти, питаме ние "авто-търговеца" какво става, той понатисна газта, изфорсира двигателя и оборотите се върнаха към нормалните. Чакаме 5 минути да позагрее и през това време проверявам аз ел. пакета. Задното дясно стъкло се свали надолу, но уви не се върна обратно. Обърнах се и какво да видя - стъклото в задната си долна част заклинено с няква пластмаса, а в горния си край явно лепено с нещо (вече черно и мръсно на вид) като строителна пяна. "Нищо" - викам си аз - "И това е търпимо". Мотора поработи около 10 мин на празен ход, с много тих и приятен звук. Загасихме го ние и дойде сублимния момент да проверим състоянието на маслото  Отваря Тошко капачката и какво да види - гъст, хубав, бял каймак (като от сутрешното мляко на детето ви) по нея. Това ни беше достатъчно, но викаме хайде и щеката да извадим. Пипаме маслото, мажем, струваме и да ви кажа 20/50 ще ви се стори рядко като вода в сравнение с това, което видяхме. Бих го оприличил направо на грес. "Авто-търговеца" обяснява, че това било, щото била работила само на място (проверете си вашите коли след 10 мин работа на място дали ще направят конденз) и пита Тошко ако не е от това, от какво е според него, на което тръгвайки си любезно му беше отговорено да отиде на майстор да му каже. И почнаха ругатните на изпроводяк: "Тоя не става за консултант!", "Така бензинов автомобил никога няма да си купиш" и т.н.т. Ние се посмяхме, почти останали доволни, че разобличихме копринения звук на мотора и си обяснихме големите печалби на фирмите за добавки за масла.
Който разбира ще знае какво имам предвид, но внимавайте с автокъщите. За пореден път се потвърди максимата - евтино хубаво няма. Но тази кола може да я купи жена или някой 18 годишен (без да подценявам тази възраст), който да я изпъне до Пловдив и после да има "ауууууу, ко стана".
Кво да правим, май ще си купувам директно от Германия  

П.С. Пуснал съм същата тема и в http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=35&t=245772 Подчертавам, че не съм давал оценки и квалификации, а само констатирам факти. Нямам нищо лично към търговеца или автокъщата.

4
Първото клипче малко спира дъха (пуснете си и звук задължително):

http://vbox7.com/play:df908dfc

Страници: [1]