Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 53
1
Ето как:


Планетна предавка с три входа, един от които е и изход. Има и верига като раздатка на офроуд джип или камион.

ДВГ и два мотор/генератора, единия от които е и стартер.

Няма предавки, няма и ремък. Няма дори спирачки като в автоматик. Фрикциона не се използва, ползват го само за демпфери. Малко странно.

Хибридите на Тойота трето и четвърто поколение използват същата принципна схема, но с редукция на големия електромотор:


Може би системата вече може да работи без него.

* * *

Прави ми впечатление, че загубите са минимални.
В първите две поколения големия мотор е директен, тоест загубите са 2-3% само заради главното верижно предаване и лагерите.
Двигателя във всички случаи върти сепаратора с осите на планетите, тоест мощността му се дели между задвижването на колата и малкия мотор/генератор, който произвежда ток, който или директно движи колата или зарежда батерията.
Във втората версия е добавена планетна редукция на големия мотор, което увеличава въртящия му момент, но и загубите. Новите версии вече има зъбно главно предаване, което също увеличава загубите. Новите модели са по-пъргави обаче.

Тази система е много по-проста и съвършена от всички чисти ДВГ задвижвания. Освен това е вечна.
Приусите без проблем изкарват 300-500.000 км с първата си батерия, а след смяна на батерията продължават да вървят като нови...

Чуйте внимателно какво има да Ви каже Хуви:


300.000 мили... Непостижимо за американските коли, Субару ще хвърли гарнитури няколко пъти, Хонда ще хвърли трансмисия, а европейска кола... ще стигне 500.000 км, като ви завлече с цена на поддръжката три пъти първоначалната... За Тойота Приус обаче 300.000 мили е типичен пробег.

2
По-интересна личност от това, здраве му кажи!
Личен сайт: http://www.camilopardo.com

Видео с Джей Лено и Форд ГТ:


3
Вчера пуснаха епизод 5 от последния сезон. Чета много противоречиви мнения и много отрицателни коментари.

Епизода се разви напълно исторически коректно.
Косъм няма да падне от главите Ви ако се предадете, камък върху камък няма да остане ако ни накарате да се бием. - Александър Македонски, Чингиз Хан, Тимур, Римляните и т.н. и т.н.
Денерис два пъти идва пред портите на града, първия път й хвърлиха отсечена глава, втория строиха армия отпред. Накрая хората биха камбаните, но червената цитадела мълчеше. Ако това беше историческо събитие, резултата щеше да бъде същия.
Освен това, пред Робърт са се предали и са го пуснали да свали лудия крал, а решиха да пазят Церсей от Денерис за разлика от предишните два града, които превзе. В самата цитадела се е намерило кой да посече лудия крал и да му попречи да изгори града.
В света на Игра на Тронове обаче Денерис довърши започнатато от баща й преди 20 години. Крушата не пада по-далече от дървото. Интересно дали след пожара няма да се излюпят още дракончета, яйцата им са разпространен сувенир.
Денерис постъпи първо като кралица на дотраките, тоест като типичен варварин.

Всички много мрънкат колко пъти е оцеляла Ария... Същата, която беше сляпа и победи най-добрата ученичка на Джакен и която след това изненада самия Джакен в храма му... тоест той й дължи живота си два пъти... И същата, която се промъкна като вятър и уби Нощния крал... и която може да си сменя лицето и да приема нъпално вида на жертвите си и изби Фрей, семейството му и придворните му. Въпрос е дали Ария изобщо може да умре или дори да може, кой може да я убие.

Прогноза за епизод 6

Джуджето вероятно ще бъде екзекутирано задето пусна брат си.
Джон Сноу вероятно също ще бъде екзекутиран по донос, че не е искал да се бие и като узурпатор на трона. Или поне на Денерис ще й се иска да го екзекутира. той все пак я отряза, когато тя го попита каква е за него и той спря до кралица. Вероятно сантименталните му чувства са се изпарили докато е гледал как гори Варис.
От друга страна, не е изключено някой да светне Джон, че може да отнеме дракона на Денерис. Джон е състрадателен, но много храбър и способен. Бран може да му отвори очите. Все пак Бран е единствената връзка с магическото минало на света в Игра на тронове от тази страна на морето.

Ария вероятно ще убие Денерис.
Санса много хубаво си е направила сметката и също може да се прояви. Няколко фамилии от севера изобщо не участват в бойните действия.

Накрая ще управлява или Санса или Джон Сноу. Може да ни изненадат като направят джуджето регент.

4


Имам само един коментар: и е по-евтина!

5
Общ Аудио Раздел / Колони за 8.600...
« -: Май 08, 2019, 08:17:11 08:17 »
За чифт все пак...
Затворен обем, 6 инчов вас, куполна среда и куполен ВЧ.
Разделителни честоти 380 и 3500 херца.
Диаграма на излъчване +/- 80° хоризонтално и +/- 10° вертикално (не се посочва височина, но вероятно е по ос около 75-80 см.
Обхват на -6дб 48-22000 херца.
Баса е почти underthings, СЧ и ВЧ съвсем. Магнитите са феритни.

Толкоз.

Слушал съм няколко парчета на SCM-19: http://atcloudspeakers.co.uk/hi-fi/loudspeakers/entry-series/scm19/
Които струват 5.000 за чифт.

Не звучат лошо, но заради затворения обем са оцветени и тъмни. Но не звучат лошо, даже доста добре.

Трилентовите би трябвало да не са толкова оцветени, защото баса работи само до 380 херца.

Струват ли 5 до почти 9.000 лева обаче?

Ако не можеш и не искаш да си направиш сам, да, имат уникален средночестотен говорител и достатъчно сложен филтър.

Все пак почти 9.000 могат да купят и по-добър звук особено ако купувача разбира и желае да си събере система сам.

Основното и най-важното е средночестотния говорител.

6
Волт Европа и Волт България Volt Europe Volt Bulgaria
Волт са новата политическа формация, рекламираща се на бял фон* с лицата на почти млади** еко хипстър кандидат юпита.

* Маркетинговите постове на бял фон бяха първата успешна вълна в социалните мрежи и особено Инстаграм. Днес обаче все повече автори, които създават наистина оригинално съдържание и по-важното големи количества от него използват снимки и сюжети наситени с повече нюанси, съответно предаващи повече информация и следователно по-полезни от клиничното бяло за промиване на мозъци;
** Когато 21 годишен модел или активист застане пред камерата развлечен или спретнат със празен замечтан поглед или гримаса на волево усилие е едно, когато го направи 37 годишен или дори около 40-така вече е друго, това е мимикрия и застой. Четвъртото десетилетие от човешкия живот между 30 и 40 годишна възраст бележи началото на професионалната средна възраст за тези започнали трудовият си живот навреме - преди средата на 20-те си години. И определено никой почти 40 годишен човек не стои сериозно върху празен лист или на бял фон, тоест без биография.

Обратно на темата.
Какво предлага Волт (че толкова ме подразниха за да им посветя цяла публикация във Велика събота следобед):

1. 15% корпоративен данък в цяла Европа. Абсурд. У нас е 10%, а вече се "радваме" на преразпределение през бюджета от над 50% за широката средна класа между 800 и 4000 лева месечно възнаграждение. Оборота и консумацията са обложени с допълнителни косвени данъци като ДДС и акцизи и да не забравяме, че държавата се грижи както за здравето ни, така и за пенсиите ни за което ни събира още пари извън преките и косвените данъци, които се наричат осигуровки. За хората с доходи до около 4-5.000 лева месечно действителното данъчно бреме е в размер на повече от половината от изработеното.
Няма какво повече да се коментира]
2. Общо европейско правителство с премиер избирани от Европейския парламент и президент избиран от народа.
Тук мога да коментирам само със заглавие на песен на Бийтълс: "Back To The USSR";
3. Това, което най-много ме подразни. Премахване на изискването за единодушие в различни европейски колективни органи и преминаване към вземане на решения с мнозинство. Ето това вече е брутално! Ако ЕС има бащи основатели, те се въртят в гроба, Бог да ги прости!
Организациите и демокрацията.
Организациите се основават за постигане на някакви цели и в зависимост от първоначалното решение на основателите те престават да съществуват когато постигнат целите си или продължават да съществуват завинаги, защото целите изискват постоянна работа за постигането им.
Основата на една организация е нейния принцип на работа. Съвета за сигурност на ООН не случайно взема решения само единодушно. Много пъти е вземал решения, много пъти е бил блокурин от някой от постоянните членове.
Демокрацията има много пороци, но не сме измислили нищо по-добро.
Напротив, измислили сме!
Единодушието.
Единодушието като алтернатива на демокрацията е тема по която мога да започна да пиша и да се замисля какво да допълня най-малко след 300 страници.
Единодушието означава сигурно и стабилно развитие основано на пълно обхващане на интересите на всички членове. Мнозинството означава повече риск, повече търкания и в крайна сметка диктат на мнозинството над малцинството - най-големият недостатък дори на утопичната демокрация.
Когато организацията е на напълно завършени висши юридически лица единодушието е единственият мислим начин за вземане на решения. Така е устроена и Европа, по важните въпроси се вземат решения с единодушие, по научни, експертни и други по които може да има повече от едно вярно мнение се гласува. Европейският парламент е експертен орган, а нормативните актове, които произвежда имат за цел да направят живота ни по-добър като приложат съвременните достижения на науката и развитието на обществените отношения, затова и там решенията се вземат с мнозинство. Важните и конкретни решения като приемане на нови членове, но и много други се вземат с единодушие.
Така и трябва да бъде, иначе това няма да се нарича Европейски, а Съветски съюз, съюз на Съвета.
Единодушието (Consillium) гарантира, че няма да бъдат налагани частно изгодни решения вместо общо изгодни.

Ако помечтаем, един ден изборите могат да се провеждат с квалифицирано мнозинство или дори единодушие. Знаете ли какво е необходимо за да се случи това? Всички участници с право на глас да бъдат квалифицирани със магистърска степен по хуманитарни науки и не само това, ами и възпитани във висши морални ценности и убедени, че съобразяването с науката и морала са най-изгодното възможно поведение. Такова общество би изпитвало съжаление към престъпниците си.
Пътя към такова повече от утопично общество вероятно е безкраен, но крачка в тази посока е единодушното вземане на решения в колкото може повече колективни органи в ЕС и в държавите членки.
Крачка в обратната посока е крачката към диктат на мнозинството над малцинството.
Още една утопия. Демокрацията би могла да бъде идеална при плурализъм на държавното тяло в множество конкуриращи се доставчици на държавната услуга. На изборите се явяват две партии или четири или n-броя. Всяка печели определен процент, тогава тя става полицай, лекар, войник, социален работник и т.н. на гласувалите за нея. Така никога нямаме диктат. Още по-добре би било, ако държавният плурализъм съществува постоянно и сменяме гражданството си както сменяме доставчикът на комуникационни услуги. Плащаш всички данъци към старата държава и се записваш към новата, на нея плащаш данъци за да провежда политиката, която ти харесва. - дори това е по-близка и възможна утопия от утопиите чистата демокрация да проработи или отделните избиратели физически лица някога да станат единодушни.

Най-доброто, което имаме днес обаче са колективните наддържавни органи вземащи решения само единодушно. Защото държавите си приличат помежду си повече отколкото съседи в два съседни апартамента. Това е state of the art утопията, която имаме на разположение и която сме постигнали, равенство и гарантирани интереси.
На практика на европейски избори се явяват организации, които искат да унищожат ЕС. Какво ще стане когато Ф+Г презакат няколко пъти И? А когато интересите направят всички възможни комбинации от Г+И, П+Ф+И и т.н. и всеки бъде прецакан по няколко пъти? - Съграждани запретвайте ръкави, ще се оправяме сами заедно с по-надежден партньор от собствените ни европейски диктатори опортюнисти изповядващи принципите на Реал Политиката - най-противното явление за последните 200 години.

27.04.2019 г. за Вас Тодор Борисов

8
То си е цяла съкровищница там.
Наскоро минах през магазина и малко си напазарувах  ;D :D ::)

По-важното, е че правят бобини по поръчка и има готови платки с усилватели. Не се подвеждайте по цената, с радиатор, кутия и захранване ще излязат няколко пъти по толкова. Въпреки това, 200 вата моно за 42 лева е доста добра цена и доста добра мощност за суб например.
Има още усилватели и готови филтри с не лоши фолийни кондензатори и бобини на въздушна сърцевина.

Купих чифтове ВК201BF8, нещо като 1035, но приличащо на 201b4t, едни са по-меки, други по-твърди, свирят добре и слизат прилично ниско, ВКС0734 и ВКС1832.
Широколентовите свирят много приятно, а средите са супер. Всичко е без пари.
Даже ги включих във филтрите на 3.5 лентовите колони и звучаха прилично.

9
Продава се Форд Мустанг S197 4.6V-8 GT тема с цялата поддръжка на колата и снимки: http://penkiller.com/index.php/topic,163.0.html

Цена: като в немското мобиле

Телефон: 0888315504

+++ към всичко изброено надолу, Форд Рейсинг хедъри, къстъм изпускателна система, която е тиха с постоянна скорост, има въртящ момент от 1000 оборота и върви неограничено нагоре, като вади звук при ускорение, спортен колд еър с присаден хартиен филтър + допълнителен за ФПЧ от голямо Ауди, софтуер, къстъм софтуер, програматор и програма с инсталация и дигитален ключ за редактиране на картите на ЕКУ-то на PC.
Нови гуми, нови дискове с нови накладки + още едни нови накладки и всичко друго ново.

Обърнете внимание на единичните цени...

Въздържах се да купувам оригинални амортесьори за отпред и отзад. Още се колебая, защото задните са по 70$, а предните комплект амортесьор, подложки под и над пружината, пружина, лагер тампон и болтове са по 117$ сглобени. Понеже колата ще се продава съмненията ми са, че ще я купи някой, който веднага ще иска да сложи още по-спортно окачване и затова ще я оставя със сегашното.

Миналата година смених дясната главина. Обикновено са по над 100 долара, но пролетно време ги намаляват, затова купих и лява. Интересното, е че оригиналната главина е Тимкен, а не Моторкрафт, новите са 1:1 с тези на колата. Задните лагери на главините също са сменени.

Интересното е как от части по 5 и по 8 долара става сметка от 750  ;D
Сметката за повдигачите и кобилиците е 446$
Общо 2100 лева без труда по монтажа. От огледи на коли миналата и тази година знам колко е вбесяващо някой да ти обяснява колко е гледана колата и да се окаже, че за 5 години е сменил задни накладки!
Поръчах всичко за което се сетих между предната и задната броня, включително анти вибриращите баласти на задните спирачки тема за такива амортесьори за спирачки: http://penkiller.com/index.php/topic,2125.0.html , всички тампончета и т.н. предни биалетки си имам нови, но не сложени, защото оригиналните са още здрави. Включително всякакви водачи, маншончета и пластинки по спирачките, тампон за третия носач над моста отзад и т.н. и т.н.
Предишната фактура за обслужване ми е 3.000$ включително бобини, свещи, гумени изолатори между бубоните и свещите с нови пружини и техническа грес и много на брой т.н. без да броим жълто ЕБЦ за 300 лева за отпред, всички дискове нови, синтетично масло навсякъде и т.н. включително усилен съединител Exedy-Daykin с по-добри демпфери, притискател, помпа и лагерче и престъргване 1/10 на маховика.
Сега взех оригинални накладки OE Моторкрафт, които също са керамични и съм 99% сигурен, че са по-добри и от Акебоно и от ЕБЦ.
Освен изброеното остава да сменя маслото на кутията и хидравликата с Равенол, 5л. са 200 лева. Сега в кутията е с Амсойл, но не ми харесва, че трябва да загрее за да започне да влиза първа лесно.

Преди години, като сменях целия ангренаж и фазиращите колела (фабричен дефект на всички мустанги) купих само повдигачите и то бяха Fel-Pro, което е Федерал Могул и трябва да е добра марка. Но сега след две смени с Амсойл се разцъкаха пак, а налягането на маслото е на макс. Този път пълен комплект от 24 повдигача и 24 кобилици и то Форд Перформанс. Все пак който ще я купува ще гледа основно двигателя, върви се обяснявай защо цъка. В интерес на истината цъкането е само от едно място, но...

Това, което не взех:
MOTORCRAFT AST223 {Click Info Button for Alternate/OEM Part Numbers} Info
Rear; Coupe; w/ 17 Or 18 Inch Wheels https://www.rockauto.com/en/moreinfo.php?pk=1020691&cc=1433389&jsn=1 - задни амортесьори по 70$ беше с жълти конита, но два пъти дадоха дефект, пратих оригиналните да се рециклират в Пловдив и да станат спортни, като цената на услугата е по-висока от цената на два нови амортесьора и са на една година или 3.000 км.

MOTORCRAFT ASTL43 {#GU2Z18A092AQ} Info
Front; w/o Special Vehicle Package https://www.rockauto.com/en/moreinfo.php?pk=8396604&cc=1433389&jsn=3 цели предни макферсони комплект всичко по 117$ сега е с жълти регулируеми конита перфектни, подложките и лагер-тампона са нови.

MEVOTECH CMS401199 {#5R3Z5A649AA, 9R3Z5A649B, MS401199} Supreme Info
Rear Lower (Only 3 Remaining) https://www.rockauto.com/en/moreinfo.php?pk=7286528&cc=1433389&jsn=8 - задни носачи по 67$ бройката, като тези на колата са перфектни, основно защото не е стартирала кой знае колко и е навъртяла 82.000 км основно в пътувания извън града от по 500 километра наведнъж.

ACDELCO 45H2163 {#19255623} Professional; Sold In Pairs Info
Rear; Coupe (Only 4 Remaining) https://www.rockauto.com/en/moreinfo.php?pk=3247014&cc=1431310&jsn=25 - 33 долара за две пружини. Ако сменям предни имам усещането, че трябва да сменя и задни пружини. Притеснява ме, че не са Моторкрафт, но Рокауто не поддържат задни пружини на Моторкрафт.

Ако не се продаде на цената на която искам, ще купя и оригиналните амортесьори и ще возя бебето. Сега вози добре, но прекалено стегнато за малко дете и не става.

Цитат
RockAuto Order Confirmation
Order *****
Tuesday, April 23, 2019 04:36 AM Central Time

Ship To:   Bill To:
***************
************ ** street   *********** street
****
Sofia, ****   Sofia, ****
Bulgaria   Bulgaria
******
*********** is not signed up to receive our newsletter, repeat customer discount and other marketing emails. Would you like to resubscribe?

    Part Number   Part Type   Price EA   Core EA   Quantity   Total
2005 FORD MUSTANG 4.6L V8
ACDELCO   18K125   Caliper Guide Pin (8708.30.9190)   $ 7.89   $ 0.00   2   $ 15.78
CARLSON   H5710   Brake Pad Shim Kit (8708.30.9900)   $ 8.87   $ 0.00   2   $ 17.74
CENTRIC   14361033 (143.61033)   Caliper Repair Kit (8708.30.9190)   $ 4.01   $ 0.00   2   $ 8.02
CENTRIC   14361026 (143.61026)   Caliper Repair Kit (8708.30.9190)   $ 4.24   $ 0.00   2   $ 8.48
ENERGY SUSPENSION   47129R (4.7129R)   Track Bar Bushing (8708.80.9990)
Regular Inventory - Add to Cart to See Price   $ 23.79   $ 0.00   1   $ 23.79
FEL-PRO   SS729211 (SS72921-1)   Valve Stem Seal (4016.93.0090)   $ 22.89   $ 0.00   1   $ 22.89
FORD   EP5Z6766A (EP5Z*6766*A)   Oil Filler Cap (8409.91.0090)   $ 5.14   $ 0.00   1   $ 5.14
MAHLE   VS50372   Valve Cover Gasket (4016.93.0090)   $ 35.79   $ 0.00   1   $ 35.79
MOTORCRAFT   BRCK5096   Caliper Guide Pin (8708.30.9190)   $ 8.33   $ 0.00   2   $ 16.66
MOTORCRAFT   EC787   Oil Filler Cap (8409.91.0090)   $ 4.05   $ 0.00   1   $ 4.05
MOTORCRAFT   JK61022EB   Belt (4010.32.0000)   $ 28.79   $ 0.00   1   $ 28.79
MOTORCRAFT   BRF1405   Brake Pad (6813.81.0090)   $ 54.79   $ 0.00   1   $ 54.79
MOTORCRAFT   BR1082   Brake Pad (6813.81.0090)   $ 31.79   $ 0.00   1   $ 31.79
RAYBESTOS   H16123   Caliper Bushing (8708.30.9190)   $ 3.52   $ 0.00   2   $ 7.04
RAYBESTOS   H5775A   Disc Brake Hardware Kit (8708.30.9190)   $ 6.75   $ 0.00   1   $ 6.75
TIMKEN   HA590017   Wheel Bearing & Hub Assembly (8708.99.9790)   $ 58.89   $ 0.00   1   $ 58.89
2007 FORD MUSTANG 4.6L V8
ACDELCO   45G0552   Stabilizer Bar Bushing (8708.80.9990)   $ 14.72   $ 0.00   1   $ 14.72
DORMAN   523212 (523-212)   Control Arm Bushing (8708.80.9990)   $ 8.80   $ 0.00   1   $ 8.80
MEVOTECH   MS40894   Stabilizer Bar Bushing (8708.80.9990)   $ 9.80   $ 0.00   2   $ 19.60
MOOG   K750139   Stabilizer Bar Link (8708.80.5500)   $ 16.99   $ 0.00   2   $ 33.98
SKF   18724   Timing Cover Seal (4016.93.0090)   $ 3.11   $ 0.00   1   $ 3.11
Shipping   International Express   $ 179.10
Customs Charges       $ 144.94
Order Total       $ 750.64
MasterCard       -$ 750.64
Balance Due       $ 0.00

И освен това:
Цитат
FORD PERFORMANCE 2005-2010 MUSTANG GT 4.6L 3 VALVE CAMSHAFT BOLT SET M-6279-463V
 FORD PERFORMANCE 2005-2010 MUSTANG GT 4.6L 3 VALVE CAMSHAFT BOLT SET M-6279-463V   
Money Back Guarantee
Item price: $35.00
Item ID: 371067435549 https://www.ebay.com/itm/371067435549
Seller: rbracingford (12377)
View order details
FORD PERFORMANCE 2005-2010 MUSTANG 3V ROCKER ARM AND LASH ADJUSTER SET M-6529-3V
 FORD PERFORMANCE 2005-2010 MUSTANG 3V ROCKER ARM AND LASH ADJUSTER SET M-6529-3V   
Money Back Guarantee
Item price: $275.00
Item ID: 372639996369  https://www.ebay.com/itm/372639996369
Seller: rbracingford (12377)
View order details

Предишни покупки, отбележете си, че в поръчката за 3.000$ има и малко части за Лексус:

Цитат
Monday, July 1, 2013 06:13 AM Central Time

Ship To:   Bill To:
Valery Borissov   Valery Borissov
General Shterio Atanasov street   General Shterio Atanasov street
    
Sofia, **********   Sofia, ******
Bulgaria   Bulgaria
+***********
***********
    Part Number   Part Type   Price EA   Core EA   Quantity   Total
2005 FORD MUSTANG 4.6L V8
FEL-PRO   TCS460721 (TCS46072-1)   Timing Cover Gasket Set (4016.93.0090)   $ 15.35   $ 0.00   1   $ 15.35
FEL-PRO   VS50664R   Valve Cover Gasket (4016.93.0090)   $ 49.79   $ 0.00   1   $ 49.79
SEALED POWER   HT2305 (HT-2305)   Valve Lifter (8409.91.0000)   $ 9.68   $ 0.00   14   $ 135.52

Цитат
Order Number  (Click for Status/Returns)
Date   Status   Total
Clutch Kit, Wheel Bearing & Hub Assembly, Crankshaft Seal, Flywheel Shim, Input Shaft Seal, Clutch Pilot Bearing   05 / 30 / 2017   Shipped   $546.90
Valve Cover Gasket, Timing Cover Gasket / Set, Valve Lifter   07 / 01 / 2013   Shipped   $267.88
Timing Set, Control Arm, Timing Cam Sprocket, Strut, Rotor, Throttle Position Sensor (TPS), Water Pump, Brake Pad, Belt Tensioner, Strut Mount, Ignition Coil, Spark Plug Wire Set, Idler Pulley, Ball Joint, Belt, Stabilizer Bar Link, Timing Cover Gasket /   01 / 29 / 2013   Shipped   $3,009.23

Съединител и други:
Цитат
Shipped
Warehouse A   
    
Quantity   
 2006 FORD MUSTANG 4.6L V8
Brake & Wheel Hub : Wheel Bearing & Hub Assembly
TIMKEN HA590017 {#4R3Z1104AA} (Standard Replacement) Info
Front

TIMKEN Warranty Information
12 months
<
Part image   
>
Buy it Again
1   No longer covered under the manufacturer's warranty
Transmission-Manual : Clutch Kit
EXEDY FMK1011 (Daily Driver) Includes CSC Slave Cylinder Info
Flag indicates this part fits vehicles sold in the USA. It does not indicate where the part was made -- manufacturers produce parts in multiple factories worldwide. GT Model; GT, SHELBY GT, Bullitt, 10th spline

EXEDY Warranty Information
12 month/12,000 mile
Part image   
Buy it Again
1   No longer covered under the manufacturer's warranty
 
Warehouse B   
    
Quantity   
 2006 FORD MUSTANG 4.6L V8
Transmission-Manual : Clutch Pilot Bearing
NATIONAL FC68329 Bore=0.6721", Outer Diameter=1.487", Width=0.732" Info
Manual trans.

NATIONAL Warranty Information
12 months
Part image   
Buy it Again
1   No longer covered under the manufacturer's warranty
Engine : Crankshaft Seal
FEL-PRO BS40644 Info
Rear; Rear Main Seal Set; PTFE Rubber; One-piece; Protective sleeve/Installation tool incl.

FEL-PRO Warranty Information
12 months
Part image   
Buy it Again
1   No longer covered under the manufacturer's warranty
Transmission-Manual : Input Shaft Seal
NATIONAL 7412S Info
FitsTremec 3650
orTremec 3150

NATIONAL Warranty Information
12 months
Part image   
Buy it Again
1   No longer covered under the manufacturer's warranty
Transmission-Manual : Flywheel Shim
ATP FS4 Multi-Pattern Design; Shims Info
Thickness 0.025"

ATP Warranty Information
Cables, clutch forks, flywheels, ring gears, transmission parts, cabin air filters and manifold part number 101330: 90 days. Front axle disconnect assemblies 12 months. Front differentials 5 year/100,000 miles. All other parts limited lifetime.
Part image   
Buy it Again
1   No longer covered under the manufacturer's warranty

Гарнитури и повдигачи за смяната на ангренажа:
Цитат
Shipped
Warehouse A   
    
Quantity   
 2005 FORD MUSTANG 4.6L V8
Engine : Timing Cover Gasket / Set
FEL-PRO TCS460721 {#JV5081, TCS46072} (Gasket Set) Info
Repair sleeve not included.; Consolidated design

FEL-PRO Warranty Information
12 months
Part image   
Buy it Again
1   No longer covered under the manufacturer's warranty
Engine : Valve Lifter
SEALED POWER HT2305 (Standard Replacement) Info
Hyd. lash adj.; 0.630" Dia. body, 1.960" O.A.L.

SEALED POWER Warranty Information
12 months
<
Part image   
>
Buy it Again
14   No longer covered under the manufacturer's warranty
Engine : Valve Cover Gasket
FEL-PRO VS50664R {#VS50433} Info
w/Grommets; PermaDry molded rubber Gaskets. incl.

FEL-PRO Warranty Information
12 months
Part image   
Buy it Again
1   No longer covered under the manufacturer's warranty
 


Много, ама много неща:
Цитат
Shipped
Warehouse A   
    
Quantity   
 2005 FORD MUSTANG 4.6L V8
Belt Drive : Idler Pulley
MOTORCRAFT YS253 {#1L2E19A216AC, 1L2Z8678AB} (Smooth Pulley) Smooth Info
Passenger Side

MOTORCRAFT Warranty Information
24 months/unlimited miles
Struts/Shock Absorbers: lifetime limited warranty to original purchaser
IMPORTANT A/C COMPRESSOR WARRANTY NOTE: To effectively restore an air conditioning system after compressor failure or other system contamination, in addition to compressor replacement, the following should also be completed: 1) Replace the A/C Receiver Drier/Accumulator. 2) Replace the A/C Expansion Valve. 3) Replace the hose assemblies. 4) Perform a complete system flush and install an in-line pancake filter (YF-2575). 5) Replace the condenser (on vehicles built prior to 1995). In the event that subsequent compressor warranty reimbursement is requested, supporting documentation that indicates the above was completed may be required to maintain the warranty coverage on the Motorcraft® compressor.
<
Part image   
>
Buy it Again
1   No longer covered under the manufacturer's warranty
Ignition : Ignition Coil
MOTORCRAFT DG511 {#3L3Z12029BA} (Standard Replacement) Info
w/ Black Coil Boots

MOTORCRAFT Warranty Information
24 months/unlimited miles
Struts/Shock Absorbers: lifetime limited warranty to original purchaser
IMPORTANT A/C COMPRESSOR WARRANTY NOTE: To effectively restore an air conditioning system after compressor failure or other system contamination, in addition to compressor replacement, the following should also be completed: 1) Replace the A/C Receiver Drier/Accumulator. 2) Replace the A/C Expansion Valve. 3) Replace the hose assemblies. 4) Perform a complete system flush and install an in-line pancake filter (YF-2575). 5) Replace the condenser (on vehicles built prior to 1995). In the event that subsequent compressor warranty reimbursement is requested, supporting documentation that indicates the above was completed may be required to maintain the warranty coverage on the Motorcraft® compressor.
<
Part image   
>
Buy it Again
4   No longer covered under the manufacturer's warranty
Suspension : Strut Mount
MOTORCRAFT AD1044 {Click Info Button for Alternate/OEM Part Numbers} (Daily Driver) Info
Front Upper

MOTORCRAFT Warranty Information
24 months/unlimited miles
Struts/Shock Absorbers: lifetime limited warranty to original purchaser
IMPORTANT A/C COMPRESSOR WARRANTY NOTE: To effectively restore an air conditioning system after compressor failure or other system contamination, in addition to compressor replacement, the following should also be completed: 1) Replace the A/C Receiver Drier/Accumulator. 2) Replace the A/C Expansion Valve. 3) Replace the hose assemblies. 4) Perform a complete system flush and install an in-line pancake filter (YF-2575). 5) Replace the condenser (on vehicles built prior to 1995). In the event that subsequent compressor warranty reimbursement is requested, supporting documentation that indicates the above was completed may be required to maintain the warranty coverage on the Motorcraft® compressor.
<
Part image   
>
Buy it Again
2   No longer covered under the manufacturer's warranty
Belt Drive : Belt
MOTORCRAFT JK61013BA {#4R3Z8620EA} (Standard Replacement) Info

MOTORCRAFT Warranty Information
24 months/unlimited miles
Struts/Shock Absorbers: lifetime limited warranty to original purchaser
IMPORTANT A/C COMPRESSOR WARRANTY NOTE: To effectively restore an air conditioning system after compressor failure or other system contamination, in addition to compressor replacement, the following should also be completed: 1) Replace the A/C Receiver Drier/Accumulator. 2) Replace the A/C Expansion Valve. 3) Replace the hose assemblies. 4) Perform a complete system flush and install an in-line pancake filter (YF-2575). 5) Replace the condenser (on vehicles built prior to 1995). In the event that subsequent compressor warranty reimbursement is requested, supporting documentation that indicates the above was completed may be required to maintain the warranty coverage on the Motorcraft® compressor.
<
Part image   
>
1   No longer covered under the manufacturer's warranty
Ignition : Spark Plug / Coil-On-Plug Boot
DENSO 6718164 (Multi-Pack) Complete Set; 8 Boots; 106mm Info
Original Equipment Replacement Part

DENSO Warranty Information
12 months on A/C Evaporator Cores, A/C Compressors, A/C Compressor Clutches, A/C Condensers, Radiators, Fuel Injectors, Fuel Pumps, Fuel Tank Sending Units, Ignition Coils (COP), Alternators, Starters, and Mass Air Flow Sensors. Parts subject to normal wear and tear are not covered (Filters, Ignition Wires, Oxygen Sensors, Spark Plugs, Wiper Blades, etc.). IMPORTANT A/C COMPRESSOR WARRANTY NOTE: In order to ensure that proper warranty credit is issued if needed, the compressor installation instructions must be adhered to. All compressors returned for defect must show proof of purchase of an A/C Orifice Tube (or A/C Expansion Valve), A/C Receiver Drier/Accumulator, and A/C System Flush or a Work Order showing the purchase of these items and that the system was flushed.
Part image   
Buy it Again
1   No longer covered under the manufacturer's warranty
Belt Drive : Belt Tensioner
MOTORCRAFT BT61 {#1L2Z6B209AA} (Standard Replacement) Info

MOTORCRAFT Warranty Information
24 months/unlimited miles
Struts/Shock Absorbers: lifetime limited warranty to original purchaser
IMPORTANT A/C COMPRESSOR WARRANTY NOTE: To effectively restore an air conditioning system after compressor failure or other system contamination, in addition to compressor replacement, the following should also be completed: 1) Replace the A/C Receiver Drier/Accumulator. 2) Replace the A/C Expansion Valve. 3) Replace the hose assemblies. 4) Perform a complete system flush and install an in-line pancake filter (YF-2575). 5) Replace the condenser (on vehicles built prior to 1995). In the event that subsequent compressor warranty reimbursement is requested, supporting documentation that indicates the above was completed may be required to maintain the warranty coverage on the Motorcraft® compressor.
<
Part image   
>
1   No longer covered under the manufacturer's warranty
 
Warehouse B   
    
Quantity   
 1999 LEXUS GS300 3.0L L6
Cooling System : Water Pump
BECK/ARNLEY 1312262 {Click Info Button for Alternate/OEM Part Numbers} (Standard Replacement) Metal Impeller; Includes Gasket Info

BECK/ARNLEY Warranty Information
36 months/50,000 miles - Ignition Wire Sets (part nos start w/175), Suspension Products (part nos start w/101 or 102), New Water Pumps (part nos start w/131)
24 Months/Unlimited Miles - New Distributors (part nos start w/1855)
60 Days - Commercial
Rest - 12 Months/12,000 Miles LimitedWarranty Details
<
Part image   
>
Buy it Again
1   No longer covered under the manufacturer's warranty
Steering : Tie Rod End
BECK/ARNLEY 1017459 {#4550339155, 4553530010} (Daily Driver) Info
Inner; Tie Rod End & Boot Kit

BECK/ARNLEY Warranty Information
36 months/50,000 miles - Ignition Wire Sets (part nos start w/175), Suspension Products (part nos start w/101 or 102), New Water Pumps (part nos start w/131)
24 Months/Unlimited Miles - New Distributors (part nos start w/1855)
60 Days - Commercial
Rest - 12 Months/12,000 Miles LimitedWarranty Details
<
Part image   
>
Buy it Again
2   No longer covered under the manufacturer's warranty
Suspension : Stabilizer Bar Link
BECK/ARNLEY 1015493 {#4883030070, 4883030080} (Daily Driver) Info
Rear; END LINK

BECK/ARNLEY Warranty Information
36 months/50,000 miles - Ignition Wire Sets (part nos start w/175), Suspension Products (part nos start w/101 or 102), New Water Pumps (part nos start w/131)
24 Months/Unlimited Miles - New Distributors (part nos start w/1855)
60 Days - Commercial
Rest - 12 Months/12,000 Miles LimitedWarranty Details
<
Part image   
>
Buy it Again
2   No longer covered under the manufacturer's warranty
Suspension : Stabilizer Bar Bushing
BECK/ARNLEY 1016464 {#4881830100, 5501373} (Daily Driver) Two Same Sized Bushings Info
Rear

BECK/ARNLEY Warranty Information
36 months/50,000 miles - Ignition Wire Sets (part nos start w/175), Suspension Products (part nos start w/101 or 102), New Water Pumps (part nos start w/131)
24 Months/Unlimited Miles - New Distributors (part nos start w/1855)
60 Days - Commercial
Rest - 12 Months/12,000 Miles LimitedWarranty Details
<
Part image   
>
Buy it Again
1   No longer covered under the manufacturer's warranty
BECK/ARNLEY 1016276 {#4881530480, 5501383} (Daily Driver) Two Same Sized Bushings Info
Front

BECK/ARNLEY Warranty Information
36 months/50,000 miles - Ignition Wire Sets (part nos start w/175), Suspension Products (part nos start w/101 or 102), New Water Pumps (part nos start w/131)
24 Months/Unlimited Miles - New Distributors (part nos start w/1855)
60 Days - Commercial
Rest - 12 Months/12,000 Miles LimitedWarranty Details
<
Part image   
>
Buy it Again
1   No longer covered under the manufacturer's warranty
Ignition : Spark Plug / Coil-On-Plug Boot
BECK/ARNLEY 1751064 (Single) Info
Multi Coil System

BECK/ARNLEY Warranty Information
36 months/50,000 miles - Ignition Wire Sets (part nos start w/175), Suspension Products (part nos start w/101 or 102), New Water Pumps (part nos start w/131)
24 Months/Unlimited Miles - New Distributors (part nos start w/1855)
60 Days - Commercial
Rest - 12 Months/12,000 Miles LimitedWarranty Details
<
Part image   
>
Buy it Again
3   No longer covered under the manufacturer's warranty
 
Warehouse C   
    
Quantity   
 2005 FORD MUSTANG 4.6L V8
Fuel & Air : Throttle Position Sensor (TPS)
WVE/AIRTEX/WELLS 5S7264 {Click Info Button for Alternate/OEM Part Numbers} (Standard Replacement) Info
Flag indicates this part fits vehicles sold in the USA. It does not indicate where the part was made -- manufacturers produce parts in multiple factories worldwide.  Flag indicates this part fits vehicles sold in the Canada. It does not indicate where the part was made -- manufacturers produce parts in multiple factories worldwide.

WVE/AIRTEX/WELLS Warranty Information
3 years/36,000 miles
<
Part image   
>
1   No longer covered under the manufacturer's warranty
Engine : Crankshaft Seal
TIMKEN 482041N {Click Info Button for Alternate/OEM Part Numbers} Info
Front

TIMKEN Warranty Information
12 months
Part image   
Buy it Again
1   No longer covered under the manufacturer's warranty
Fuel & Air : Fuel Tank Cap
STANT 10510 {Click Info Button for Alternate/OEM Part Numbers} (Locking) Locking Cap Info

STANT Warranty Information
Super Stats: Limited lifetime, other products: 90 daysWarranty Details
Part image   
Buy it Again
1   No longer covered under the manufacturer's warranty
 
Warehouse D   
    
Quantity   
 2005 FORD MUSTANG 4.6L V8
Suspension : Shock Mount
MONROE AK89 (Daily Driver) Suspension Shock / Strut Mount Kit Info
Front

MONROE Warranty Information
Limited lifetime on Reflex, Sensa-Trac, Quick-Strut, OE Spectrum, Gas Magnum, Load Adjusting and conversion kits beginning with 9000. 24 months for RV and 55 series stabilizer shocks and RoadMatic strut assemblies. No warranty on Strut/Shock mounts, Max-Lift, EconoMatic, Monromatic, Specialty and Max-Air lines. 90 days on other products.Warranty Details
Part image   
2   No longer covered under the manufacturer's warranty
 
Warehouse E   
    
Quantity   
 1999 LEXUS GS300 3.0L L6
Ignition : Spark Plug Wire Set
BECK/ARNLEY 1756170 {#9091915317, 9091915456, 9091915457} (Premium) Premium Info
Diameter: 5mm; Wire Color: Black; Conductor Type: Mag Core 500 ohm/ft; Jacket Material: Blended EPS

BECK/ARNLEY Warranty Information
36 months/50,000 miles - Ignition Wire Sets (part nos start w/175), Suspension Products (part nos start w/101 or 102), New Water Pumps (part nos start w/131)
24 Months/Unlimited Miles - New Distributors (part nos start w/1855)
60 Days - Commercial
Rest - 12 Months/12,000 Miles LimitedWarranty Details
<
Part image   
>
Buy it Again
1   No longer covered under the manufacturer's warranty
 2005 FORD MUSTANG 4.6L V8
Brake & Wheel Hub : Brake Pad
RAYBESTOS ATD1082C {#PGD1082QS} (Premium) Advanced Technology; Ceramic Info
Rear

RAYBESTOS Warranty Information
Limited Lifetime: All products except R-Line Calipers. 18 Months / 18,000 Miles: R-Line Calipers. Warranty covers defects in materials and workmanship. Normal/uneven wear is not covered.
Part image   
1   
Engine : Oil Drain Plug
DORMAN 090161 {Click Info Button for Alternate/OEM Part Numbers} Info

DORMAN Warranty Information
Limited lifetime. Manifold with Catalytic Converter 5 years/50,000 miles. Mirror Glass 12 months. Hybrid Drive Batteries 12 months.
<
Part image   
>
Buy it Again
1   
Literature : Repair Manual
HAYNES 36052 (Paper) Ford Mustang, '05-'14 Info
Flag indicates this part fits vehicles sold in the USA. It does not indicate where the part was made -- manufacturers produce parts in multiple factories worldwide.  Flag indicates this part fits vehicles sold in the Canada. It does not indicate where the part was made -- manufacturers produce parts in multiple factories worldwide. Does not include information specific to Shelby GT500 Cobra models or Boss 302 models.
Part image   
Buy it Again
1   
 
Warehouse F   
    
Quantity   
 1999 LEXUS GS300 3.0L L6
Suspension : Strut Mount
RAYBESTOS 5201483 (Economy) Professional Grade Info
Rear
Part image   
2   No longer covered under the manufacturer's warranty
 2005 FORD MUSTANG 4.6L V8
Brake & Wheel Hub : Rotor
RAYBESTOS 680318PER (Performance (Improved Stopping Power)) R-300 High Performance Rotor Info
Rear

RAYBESTOS Warranty Information
Limited Lifetime: All products except R-Line Calipers. 18 Months / 18,000 Miles: R-Line Calipers. Warranty covers defects in materials and workmanship. Normal/uneven wear is not covered.
<
Part image   
>
Buy it Again
2   
 
Warehouse G   
    
Quantity   
 2005 FORD MUSTANG 4.6L V8
Engine : Oil Filter
MOTORCRAFT FL820S {Click Info Button for Alternate/OEM Part Numbers} (Standard Replacement) Info

MOTORCRAFT Warranty Information
24 months/unlimited miles
Struts/Shock Absorbers: lifetime limited warranty to original purchaser
IMPORTANT A/C COMPRESSOR WARRANTY NOTE: To effectively restore an air conditioning system after compressor failure or other system contamination, in addition to compressor replacement, the following should also be completed: 1) Replace the A/C Receiver Drier/Accumulator. 2) Replace the A/C Expansion Valve. 3) Replace the hose assemblies. 4) Perform a complete system flush and install an in-line pancake filter (YF-2575). 5) Replace the condenser (on vehicles built prior to 1995). In the event that subsequent compressor warranty reimbursement is requested, supporting documentation that indicates the above was completed may be required to maintain the warranty coverage on the Motorcraft® compressor.
<
Part image   
>
Buy it Again
2   No longer covered under the manufacturer's warranty
Engine : Oil Pan Gasket
MAHLE OS32517 {#3L3E6710AB, 3L3Z6710AA, F4AZ6710A} Molded Rubber Info

MAHLE Warranty Information
12 months
Part image   
Buy it Again
1   No longer covered under the manufacturer's warranty
Fuel & Air : Fuel Filter
MOTORCRAFT FG1083 {#2C5E9155BB, 2C5Z9155BC, 5PE8620CB} (Daily Driver) 1 Outlet Info

MOTORCRAFT Warranty Information
24 months/unlimited miles
Struts/Shock Absorbers: lifetime limited warranty to original purchaser
IMPORTANT A/C COMPRESSOR WARRANTY NOTE: To effectively restore an air conditioning system after compressor failure or other system contamination, in addition to compressor replacement, the following should also be completed: 1) Replace the A/C Receiver Drier/Accumulator. 2) Replace the A/C Expansion Valve. 3) Replace the hose assemblies. 4) Perform a complete system flush and install an in-line pancake filter (YF-2575). 5) Replace the condenser (on vehicles built prior to 1995). In the event that subsequent compressor warranty reimbursement is requested, supporting documentation that indicates the above was completed may be required to maintain the warranty coverage on the Motorcraft® compressor.
<
Part image   
>
Buy it Again
1   No longer covered under the manufacturer's warranty
Ignition : Spark Plug
MOTORCRAFT SP514 {#PZH1F, PZT1F, SP462} (Copper) Nickel Info
Gap: .054; w/ Black Coil Boots

MOTORCRAFT Warranty Information
24 months/unlimited miles
Struts/Shock Absorbers: lifetime limited warranty to original purchaser
IMPORTANT A/C COMPRESSOR WARRANTY NOTE: To effectively restore an air conditioning system after compressor failure or other system contamination, in addition to compressor replacement, the following should also be completed: 1) Replace the A/C Receiver Drier/Accumulator. 2) Replace the A/C Expansion Valve. 3) Replace the hose assemblies. 4) Perform a complete system flush and install an in-line pancake filter (YF-2575). 5) Replace the condenser (on vehicles built prior to 1995). In the event that subsequent compressor warranty reimbursement is requested, supporting documentation that indicates the above was completed may be required to maintain the warranty coverage on the Motorcraft® compressor.
<
Part image   
>
Buy it Again
8   No longer covered under the manufacturer's warranty
Steering : Tie Rod End
MOTORCRAFT MEF221 {#DR3Z3A130A} (Daily Driver) Info
Front Outer

MOTORCRAFT Warranty Information
24 months/unlimited miles
Struts/Shock Absorbers: lifetime limited warranty to original purchaser
IMPORTANT A/C COMPRESSOR WARRANTY NOTE: To effectively restore an air conditioning system after compressor failure or other system contamination, in addition to compressor replacement, the following should also be completed: 1) Replace the A/C Receiver Drier/Accumulator. 2) Replace the A/C Expansion Valve. 3) Replace the hose assemblies. 4) Perform a complete system flush and install an in-line pancake filter (YF-2575). 5) Replace the condenser (on vehicles built prior to 1995). In the event that subsequent compressor warranty reimbursement is requested, supporting documentation that indicates the above was completed may be required to maintain the warranty coverage on the Motorcraft® compressor.
<
Part image   
>
Buy it Again
2   No longer covered under the manufacturer's warranty
MOTORCRAFT MEOE45 {#9R3Z3280B} (Daily Driver) Info
Front Inner

MOTORCRAFT Warranty Information
24 months/unlimited miles
Struts/Shock Absorbers: lifetime limited warranty to original purchaser
IMPORTANT A/C COMPRESSOR WARRANTY NOTE: To effectively restore an air conditioning system after compressor failure or other system contamination, in addition to compressor replacement, the following should also be completed: 1) Replace the A/C Receiver Drier/Accumulator. 2) Replace the A/C Expansion Valve. 3) Replace the hose assemblies. 4) Perform a complete system flush and install an in-line pancake filter (YF-2575). 5) Replace the condenser (on vehicles built prior to 1995). In the event that subsequent compressor warranty reimbursement is requested, supporting documentation that indicates the above was completed may be required to maintain the warranty coverage on the Motorcraft® compressor.
<
Part image   
>
Buy it Again
2   No longer covered under the manufacturer's warranty
Suspension : Control Arm
MOTORCRAFT MCF2240 {#4R3Z3078A, MCF20, MCSOE91} (Daily Driver) Complete Arm w/ Ball Joint Info
Flag indicates this part fits vehicles sold in the USA. It does not indicate where the part was made -- manufacturers produce parts in multiple factories worldwide.  Flag indicates this part fits vehicles sold in the Canada. It does not indicate where the part was made -- manufacturers produce parts in multiple factories worldwide. Front Right Lower

MOTORCRAFT Warranty Information
24 months/unlimited miles
Struts/Shock Absorbers: lifetime limited warranty to original purchaser
IMPORTANT A/C COMPRESSOR WARRANTY NOTE: To effectively restore an air conditioning system after compressor failure or other system contamination, in addition to compressor replacement, the following should also be completed: 1) Replace the A/C Receiver Drier/Accumulator. 2) Replace the A/C Expansion Valve. 3) Replace the hose assemblies. 4) Perform a complete system flush and install an in-line pancake filter (YF-2575). 5) Replace the condenser (on vehicles built prior to 1995). In the event that subsequent compressor warranty reimbursement is requested, supporting documentation that indicates the above was completed may be required to maintain the warranty coverage on the Motorcraft® compressor.
Part image   
1   No longer covered under the manufacturer's warranty
MOTORCRAFT MCF2241 {#4R3Z3079A, MCF21} (Daily Driver) Complete Arm w/ Ball Joint Info
Flag indicates this part fits vehicles sold in the USA. It does not indicate where the part was made -- manufacturers produce parts in multiple factories worldwide.  Flag indicates this part fits vehicles sold in the Canada. It does not indicate where the part was made -- manufacturers produce parts in multiple factories worldwide. Front Left Lower

MOTORCRAFT Warranty Information
24 months/unlimited miles
Struts/Shock Absorbers: lifetime limited warranty to original purchaser
IMPORTANT A/C COMPRESSOR WARRANTY NOTE: To effectively restore an air conditioning system after compressor failure or other system contamination, in addition to compressor replacement, the following should also be completed: 1) Replace the A/C Receiver Drier/Accumulator. 2) Replace the A/C Expansion Valve. 3) Replace the hose assemblies. 4) Perform a complete system flush and install an in-line pancake filter (YF-2575). 5) Replace the condenser (on vehicles built prior to 1995). In the event that subsequent compressor warranty reimbursement is requested, supporting documentation that indicates the above was completed may be required to maintain the warranty coverage on the Motorcraft® compressor.
<
Part image   
>
1   No longer covered under the manufacturer's warranty
Suspension : Shock Absorber Bushing
MOTORCRAFT AD1074 {#AD1031, AR3Z18197A}
Rear Upper; Insulator Only

MOTORCRAFT Warranty Information
24 months/unlimited miles
Struts/Shock Absorbers: lifetime limited warranty to original purchaser
IMPORTANT A/C COMPRESSOR WARRANTY NOTE: To effectively restore an air conditioning system after compressor failure or other system contamination, in addition to compressor replacement, the following should also be completed: 1) Replace the A/C Receiver Drier/Accumulator. 2) Replace the A/C Expansion Valve. 3) Replace the hose assemblies. 4) Perform a complete system flush and install an in-line pancake filter (YF-2575). 5) Replace the condenser (on vehicles built prior to 1995). In the event that subsequent compressor warranty reimbursement is requested, supporting documentation that indicates the above was completed may be required to maintain the warranty coverage on the Motorcraft® compressor.
<
Part image   
>
Buy it Again
2   No longer covered under the manufacturer's warranty
 
Warehouse H   
    
Quantity   
 2005 FORD MUSTANG 4.6L V8
Engine : Timing Set
CLOYES 90387SK (Standard Replacement) Info
Front; Engine VIN H; 3 Valve Engine; Does Not Contain Camshaft Sprockets.

CLOYES Warranty Information
Stock / Standard Replacement Parts: Limited Lifetime; High Performance Parts: No WarrantyWarranty Details
Part image   
Buy it Again
1   
 
Warehouse I   
    
Quantity   
 1999 LEXUS GS300 3.0L L6
Ignition : Spark Plug
BOSCH 4501 (Iridium (lasts up to 4x longer than copper plugs)) PLATINUM IR FUSION Info
Do Not Gap, Gap is Preset; Original Equipment is Platinum

BOSCH Warranty Information
Alternators & Starters w/ Part Number Not Ending In "N": 24 months; Alternators & Starters w/ Part Number Ending In "N": Lifetime Warranty for Non-Commercial Passenger Vehicles; Spark Plug Wire Sets: Lifetime; Wiper Products: 30 days; Fuel Pumps Purchased After 10/1/16: Limited Lifetime. Engine Management Parts (like Air Management Sensors, Engine Position Sensors, Gasoline Fuel Injectors, High Pressure Fuel Pumps, Ignition Coils, Pressure Sensors, Temperature Sensors, Throttle Devices) Purchased After 11/15/16: Limited Lifetime. Engine Management Parts Purchased Before 11/15/16, Fuel Pumps Purchased Before 10/1/16, and All Other Product Lines: 12 months.
Part image   
8   No longer covered under the manufacturer's warranty
Steering : Tie Rod End
MOOG ES80584 {#4546059015} (Premium) Problem Solver; Greaseable Info
Right Outer

MOOG Warranty Information
Limited lifetime (except tools & Omega power steering products). Hub assemblies and R-Series - 36 months. Steering dampers - 12 months.
<
Part image   
>
Buy it Again
1   
MOOG ES80585 {#4547059015} (Premium) Problem Solver; Greaseable Info
Left Outer

MOOG Warranty Information
Limited lifetime (except tools & Omega power steering products). Hub assemblies and R-Series - 36 months. Steering dampers - 12 months.
<
Part image   
>
Buy it Again
1   
Suspension : Stabilizer Bar Link
MOOG K90679 {#4882030030} (Daily Driver) Info
Front Right

MOOG Warranty Information
Limited lifetime (except tools & Omega power steering products). Hub assemblies and R-Series - 36 months. Steering dampers - 12 months.
Part image   
Buy it Again
1   
MOOG K90675 {#4881030010} (Daily Driver) Info
Front Left

MOOG Warranty Information
Limited lifetime (except tools & Omega power steering products). Hub assemblies and R-Series - 36 months. Steering dampers - 12 months.
Part image   
Buy it Again
1   
Suspension : Strut Mount
MOOG K90286 {#4860924040, 4860930020, 4860930050} (Daily Driver) Info
Front; Bearing Not Included

MOOG Warranty Information
Limited lifetime (except tools & Omega power steering products). Hub assemblies and R-Series - 36 months. Steering dampers - 12 months.
Part image   
Buy it Again
2   
Suspension : Ball Joint
MOOG K500101 {#4333039535} (Premium) Problem Solver Info
Front Right Lower; Premium Sealed Boot Keeps Contaminants Out

MOOG Warranty Information
Limited lifetime (except tools & Omega power steering products). Hub assemblies and R-Series - 36 months. Steering dampers - 12 months.
<
Part image   
>
Buy it Again
1   
MOOG K500102 {#4334039415, 4334939415} (Premium) Problem Solver - Design Allows Ease of Installation Info
Front Left Lower

MOOG Warranty Information
Limited lifetime (except tools & Omega power steering products). Hub assemblies and R-Series - 36 months. Steering dampers - 12 months.
<
Part image   
>
Buy it Again
1   
Suspension : Control Arm
DORMAN 520458 {#4861039085, WC120458} (Economy) Complete Arm w/ Ball Joint Info
Front Right Upper

DORMAN Warranty Information
Limited lifetime. Manifold with Catalytic Converter 5 years/50,000 miles. Mirror Glass 12 months. Hybrid Drive Batteries 12 months.
<
Part image   
>
Buy it Again
1   
DORMAN 520457 {#4863039055, 4863039085, WC120457} (Economy) Complete Arm w/ Ball Joint Info
Front Left Upper

DORMAN Warranty Information
Limited lifetime. Manifold with Catalytic Converter 5 years/50,000 miles. Mirror Glass 12 months. Hybrid Drive Batteries 12 months.
<
Part image   
>
Buy it Again
1   
 2005 FORD MUSTANG 4.6L V8
Engine : Intake Manifold Gasket / Set
FEL-PRO MS966871 {#MS19408} Info
Lower Set

FEL-PRO Warranty Information
12 months
Part image   
Buy it Again
1   No longer covered under the manufacturer's warranty
Engine : Valve Lifter
SEALED POWER HT2305 (Standard Replacement) Info
Hyd. lash adj.; 0.630" Dia. body, 1.960" O.A.L.

SEALED POWER Warranty Information
12 months
<
Part image   
>
Buy it Again
10   No longer covered under the manufacturer's warranty
Engine : Timing Cam Sprocket
DORMAN 917250 {Click Info Button for Alternate/OEM Part Numbers} (Economy) Info

DORMAN Warranty Information
Limited lifetime. Manifold with Catalytic Converter 5 years/50,000 miles. Mirror Glass 12 months. Hybrid Drive Batteries 12 months.
<
Part image   
>
Buy it Again
2   
 
Warehouse J   
    
Quantity   
 1999 LEXUS GS300 3.0L L6
Suspension : Strut
KYB 341266 (Original Ride Quality) GR-2 / Excel-G (Rebate/Promotion Available!)  Sale! Info
Front

KYB Warranty Information
Lifetime: All Branded KYB Shock Absorbers, Struts, Strut-Plus and Strut Cartridges (Except Electronic and Self-Leveling Units) One (1) Year: Strut Mounts, Boots, Hardware and Steering Stabilizers. 180 Days: Electronic and Self-Leveling units.Warranty Details
<
Part image   
>
Buy it Again
2   
KYB 341267 (Original Ride Quality) GR-2 / Excel-G (Rebate/Promotion Available!)  Sale! Info
Rear

KYB Warranty Information
Lifetime: All Branded KYB Shock Absorbers, Struts, Strut-Plus and Strut Cartridges (Except Electronic and Self-Leveling Units) One (1) Year: Strut Mounts, Boots, Hardware and Steering Stabilizers. 180 Days: Electronic and Self-Leveling units.Warranty Details
<
Part image   
>
Buy it Again
2   
Suspension : Strut Bellow
KYB SB103 Height: 3.75 in x Length: 7.5 in x Width: 3.75 inch; 1 Boot per Package Info
Rear

KYB Warranty Information
Lifetime: All Branded KYB Shock Absorbers, Struts, Strut-Plus and Strut Cartridges (Except Electronic and Self-Leveling Units) One (1) Year: Strut Mounts, Boots, Hardware and Steering Stabilizers. 180 Days: Electronic and Self-Leveling units.Warranty Details
Part image   
Buy it Again
4   No longer covered under the manufacturer's warranty10
Информация: http://bgnrc.info/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82/novinite-rally/item/%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%84%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%81-%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B7.html

В последните месеци във Фейсбук наблюдаваме епистоларна словесна война между Георги Петров и Иван Шопов по темата управление и лиценз на БФАС.

Предистория
БФАС е подложена на сериозни критики от дълги години за начина по който организира състезания.
Стигна се до там, че преди около 10 години беше създадена АДАС - асоциация на действащите автомобилни пилоти в която едни от най-активните пилоти са Николай Златков - собственик на рали и тунинг сервиз Проспийд и състезаващ се предимно в чужбина с построеното от него Ауди S-1 и Иван Шопов многократен участник, победител и шампион във вече несъществуващият клас Х3.
Златков например многократно е изтъквал, че не участва в националния шампионат именно заради лошата организация на БФАС, поради което от години участва единствено на планинско изкачване Валерий Великов, където винаги се класира в челната тройка, но не го е печелил. Златков се състезава и в планинско изкачване за европейската купа в категория 1 (серийни автомобили) група Е-1, където винаги има призови класирания и спечели купата на Фиа за 2014 г.

Георги Петров (бат Гого) е дългогодишен организатор на състезанията по драг в България, председател на БФДР и организатор на комисията по драг към БФАС без да е неин административен ръководител към момента (отказа се от поста преди няколко години). Петров е върховния авторитет в драга, който казано на езика на Игра на тронове подви коляно пред БФАС преди няколко години, като трансформира БФДР в комисия към БФАС. Състезанията по драг станаха официални и законни, бяха признати за международни и дори се означават с логото на ФИА.
Законни и изрядни ли са състезанията по драг обаче?
Почти нито един състезател няма лиценз.
Провеждат се състезания за автомобили, но и за мотоциклети, което не може да става без съгласуване с мотоциклетната федерация (БФАС е само за автомобили).
Правилника на дисциплината е противоречив, съдържа абсурдни, ненужни и непроверими изисквания и води до несигурност и което е по-лошото не е годен въз основа на него да бъде издадена виза за провеждане на състезания.
От комисията по драг, един е наскоро арестуван, един отказва да участва, а третия е незаинтересован.
Въпреки това
Състезанията по драг трябва да бъдат разделени на два вида, състезания в професионалните класове А, Б, Ц и другите допускащи изцяло състезателни автомобили, които са коренно променени или създадени за целта и не са годни да се състезават по пътищата и любителските класове в които участват автомобили с технически преглед годни за употреба и с шосейни гуми.
Разковничето е в любителските класове. Драга е масов и широко достъпен спорт в който е валиден принципа race what you brought - състезавай се с каквото си докарал. Това е същината на този спорт по целия свят и никакви бюрократични спънки не трябва да го променят в нещо друго в България.
Точно по тази причина много отдавна БФАС и БФДР/комисията по драг трябваше да проявят гъвкавост и далновидност и да променят националните и вътрешните си регулации така че драга да е напълно законен и лицензиран спорт в който в съответните класове вземат участите, както професионалисти със специални автомобили, така и любители без лиценз, тоест с любителска книжка и шосейни автомобили.
Типично по нашенски
Обаче нещата бяха оставени висящи и непоправими, защото не се намери колективна воля на достатъчно широко скроени деятели на спорта, които да регулират правилата и нормативната база по нужния начин.
Тази висящност остави вакуум в който да се развие състезанието на ловкост и политически хватки и в крайна сметка БФАС да бъде унищожена и заместена от АФБ, която на пръв, а и на втори поглед няма нужните компетентност и капацитет.

Миналата година се разви многоходова политическа и правна борба за власт в БФАС. Калоян Станчев, който е дългогодишен съратник на Петров в драга беше избран за председател на БФАС. За мен е голяма изненада, че за председател е бил излъчен човек извън средите на рали спорта. Демокрацията обаче е безразлична към това. Но и административните способности на Станчев са неизвестни, може да е добър администратор.
Изборът на Станчев е факт, както са факт и последвалите многобройни жалби преграждащи пътя му към заемането на поста.
Междувременно, съдебните производства по предишни жалби са довели до влизане в сила на по-стар избор на членове на управителния съвет в резултат на което Иван Шопов и Николай Златков се озоваха в две от креслата му.
Факта, че Шопов вече не се състезава всъщност е предимство, защото иначе би се създала неудобната ситуация да бъде ръководител на конкурентите си на пистата.

Превъртаме лентата на сериала до началото на 2019 г., когато се намесва СБА - държателят на правата на ФИА за България и лицензодател на БФАС за провеждането на официални и международни състезания, като отнема делегираните права БФАС да провежда състезания.
Причината за това не се разкрива.

След тримесечна епистоларна престрелка без никакъв друг резултат освен, че забавлява и информира волната и неволна публика, резултатът е че имаме нова легитимна федерация по автомобилен спорт в лицето на Автомобилната Федерация на България - АФБ, която е вече призната и от Министерството на младежта и спорта.
Как? Откъде?
До сега не стигаха деятели и желаещи да управляват съществуващата, сега изведнъж цели две федерации.

Междувременно
В началото на декември 2018 г. разколът е бил подготвен, като комисията по драг подава на БФАС правилник, който не може да бъде одобрен и съответно комисията не може да събере нужните документи за да провежда състезания по драг. Това е същият правилник писан колективно и без спазване на структура или някакъв принцип първо на страниците на Интернет форум. Промените в правилника се правят на ежегодни събирания на състезателите на принципа как им е най-удобно.
БФАС разкъсвана от спорове за власт и скандали не е могла да прозре, че само сътрудничеството и безспорните авторитети са могли да я измъкнат от капана.
Султана иска да има акъла на българина, обаче втория, който му идва на другия ден.
Трябвало е да им приемат правилника с подробни забележки връчени срещу разписка или даже да им напишат нов фокусиран изцяло върху безопасността и минималните стандарти на ФИА, разделянето по класове в крайна сметка е една таблица.
Твърдост пък е трябвало да проявяват, когато драга беше застанал пред високата порта на БФАС, а благост трябваше сега. Ако ги бяха прекарали през иглени уши за да влязат сега нямаше да имат такива проблеми.

Предпоследното развитие от сагата е писмо на БФАС до областната управа и кметството на Радомир, че насроченото за този уикенд състезание на писта Кондофрей е незаконно и трябва да бъде спряно.
Отговора на драга закъсня само с един ден, СБА дава лиценз на АФБ, които покриват с правомощията на ФИА организацията на състезанието по драг 19-21 април 2018 г. и всичко е съгласувано от министерството.

Комисията по драг показа наистина голям административен и политически капацитет и което е по-важно успя да спечели победа при това не пирова и състезанието ще бъде проведено.

Ще поискам становища от страните в спора.

Питам се дали новата федерация има капацитет да организира всички състезания от календара и да го направи по-добре от БФАС.
Ако това са хората, които не могат да напишат един правилник и да накарат участниците в дисциплината да си платят лицензи, то би било излишно да кажа, че силно се съмнявам.

Вместо заключение допълнено 01.05.2019
Законно ли е това, което става?
Напълно законно е да се учреди юридическо лице с не стопанска цел в частна полза или в обществена. Законно е да се отнемат лицензи, законно е това да бъде неправилно или незаконосъобразно, както е законно тези действия да бъдат отменяни, а след това повтаряни и така до безкрайност.
Какъв е законът всъщност?
Законът за Физическото възпитание и спорта беше обнародван на 10.18.2018 г. и влезе в сила на 18.01.2019 г.
Параграф 6 от ПЗР на закона:
"§ 6. (1) Лицензираните спортни федерации привеждат дейността си в съответствие с
изискванията на закона в срок до една година от влизането му в сила.
(2) В срока по ал. 1 спортните федерации представят в Министерството на младежта и спорта и
документите по чл. 21, ал. 1, т. 7, 8 и 10.
(3) На спортна федерация, която не е изпълнила задълженията си по ал. 1 и 2, се отнема
спортният лиценз и се заличава от регистъра по чл. 9, ал. 1, т. 1.
(4) На спортна федерация, която изпълни задълженията си по ал. 1 и 2, министърът на младежта
и спорта или оправомощено от него длъжностно лице издава безсрочен спортен лиценз."
Чл. 21:
"Чл. 21. (1) Спортната федерация подава заявление по образец за издаване на спортен лиценз,
в което посочва данни за заявителя, към което се прилагат:
1. учредителен протокол;
2. устав;
3. описание на дейностите по вида или сходните видове спорт, за които се иска издаване на
спортен лиценз, а за многоспортовите федерации по обединяващ принцип – и посочване на
съответния обединяващ принцип;
4. информация за международната спортна организация по образец, ако има такава;
5. правила за осъществяване на спортната дейност в съответствие с правилата на
международната спортна организация по т. 4, ако има такива;
6. заявление за членство или документ, удостоверяващ членство в международна спортна
организация по т. 4, ако има такова;

7. списък по образец на спортните клубове – членове на заявителя, с посочен единен
идентификационен код и актовете за приемането им за членове;
8. декларация по образец за съответствие с изискванията на чл. 15 за членовете на заявителя;
9. списък по образец и доказателства за образованието, професионалната правоспособност,
квалификация и опит на лицата, които извършват обучението, тренировъчната и състезателната
дейност в членовете на заявителя, както и договорите с тези лица;
10. програмата по чл. 20, т. 7 и акта за приемане;
11. правила за провеждане на състезания от държавния спортен календар и акта за приемане;
12. годишен спортен календар за провеждане на състезания и акта за приемане;
13. правила за статута на спортистите аматьори и на професионалните спортисти, за
придобиването, прекратяването и отнемането на състезателните права на спортистите и акта за
приемането им – само за спортна федерация по един или сходни видове спорт;
14. списък по образец на спортните обекти по чл. 20, т. 9 с приложени документи за
собственост, договори за ползване или наем или предварителни договори за сключване на
окончателен договор след издаване на спортен лиценз;
15. бюджет на сдружението и акта за приемане.
(2) Образците по ал. 1 се утвърждават със заповед на министъра на младежта и спорта и се
публикуват на интернет страницата на Министерството на младежта и спорта.
(3) Документите по ал. 1 се представят в оригинал или заверени от заявителя копия.
Документите по ал. 1, т. 7, 9, 10 и 12 се представят и на електронен носител.
(4) Заявлението и приложените към него документи се представят на български език.
Документите на чужд език се придружават с точен превод на български език.
(5) Заявлението и приложените към него документи могат да се подадат и по електронен път при
условията и по реда на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги и
на Закона за електронното управление."

Очевидно до сегашната федерация БФАС има едногодишен срок да представи необходимите документи включително удостоверение или заявление за членство във международната организация, която в случая е ФИА (Federation International de Automobile).

Вместо това
На 18.01.2019 г. СБА отнема делегираните права за провеждане на международни състезания. Това не е същото като членство. На практика закона прескача СБА, като изисква пряко членство от федерациите. Понятието делегирани права не съществува.
ФИА няма основание да откаже членство на официалната федерация с десетилетни традиции.

Очевидно отнемането на лиценза на БФАС от 18.04.2019 г. е незаконосъобразно.
Щом това действие е незаконосъобразно, то и даването на лиценз на новата федерация е незаконосъобразно.
Помислете какъв е шанса на АФБ учредена от 12 кухи клуба да стане член на ФИА.


Новата федерация иска да направяи революция и да иска да провежда официални състезания по-малко по-стриктни правила от на уличните гонки.

Накрая прави ще се окажат тези които контролират автомобилната спортна федерация през 2020-та година. Победителите не ги съдят, а в случая, който Ви представям и загубилите няма да бъдат съдени.

Като казах 2020-та...
Нещата са такива, каквито са БФАС е шунтирана и заместена от ново юридическо лице с лиценз от министерството.

Споделих със запознати мнението си, че спорта и ръководството трябва да бъдат управлявани от безспорните авторитети - организаторите на състезания. Обясниха ми, че това е точно така, 95% от организаторите на състезания са различни автомобилни спортни клубове, които участват на общите събрания на федерацията. Която и да е федерацията. През 2020-та ако приемем, че всичко тръгне по мед и масло за АФБ, нейното общо събрание ще бъде абсолютно същото като общото събрание на БФАС от 2018-та. Логично е да се избере ръководство аналогично на сегашното, предишното или следващото на БФАС.

Въпросът е дали правилникът на АФБ позволява демократично самоуправление. Много сериозен въпрос. Задайте си го.

Тогава защо е целият този шум Джийвс?
Отговорът от анегдота на Джийвс към лорд Устър е общоизвестен.

Едно клише
Кой каквото и да Ви говори, знайте, че става дума за пари.

Независимо от скорошните твърдения на Илия Царски, бизнеса на Ники Златков много малко ако изобщо може да бъде повлиян от факта дали е член на УС на някаква федерация или не. Дори бих казал, ако му беше за бизнес отдавна да е прикоткал Георги Петров, който е бизнесмен и да са написали един читав правилник, а БФДР комисията да си функционира тихо и кротко. И отново, ако ставаше дума за бизнес, експлозивният нрав на Царски щеше да бъде педагогично овладян с оглед на факта, че е един от най-добре финансираните и подкрепяни пилоти.
Нищо такова, Царски е с отнет за една година лиценз поради нарушения на правилника, пререкания и конфликти по пистите.
И отново, нищо подобно, най-масовата дисциплина - драг рейсингът не е приведен в нужния вид и съответствие, не само в края на 2018-та и началото на 2019-та, а от времето, когато БФДР стана комисия към БФАС. Ако ги бяха прекарали през иглени уши и бяха проявили гъвкавост докато са с подвито коляно да влязат в лоното на официалните автомобилни спортове, сега нямаше да се получи изненадата кръговете около БФДР да подменят успешно федерацията по автомобилен спорт. както казах, промяната е ad hoc и няма да устои на първото общо събрание в същия състав като до сега.
И още нещо, ако на БФАС наистина им се работеше и имаха нужните отношение и капацитет отново нямаше да се стигне до тук.

Запитайте се какво би могло да накара възрастен човек да се нагърби с организирането на шампионати във всички дисциплини по автомобилен спорт. При хипотезата, че не е пенсиониран автомобилен състезател или учител по физическо с магистратура по стопанско управление.
Във АФБ не виждам 18 до 27 годишни хора, а това е общоприетата възраст за безразборна работа про боно.

Говори се, че по линията на безопасност на движението има големи средства, които трябва да бъдат усвоени. Правилния изказ междувпрочем е да бъдат похаччени за определените цели, а не усвоени, тоест да бъдат направени свои чрез своене.
БФДР или комисията по драг много трудно биха обосновали легитимността си защото дисциплината им е много тясна, а огромната маса от участници са псе пак любители.
Много по-логично би било СБА и БФАС или вече АФБ да бъдат координатори или бенефициенти със съответните проекти по изразходването на такъв фонд.
През времето до сформирането на следващото широко представително общо събрание на федерацията по автомобилен спорт обаче, нивото на компетентност на тази федерация е ограничено до нивото на компетентност на комисията по драг, хора занимаващи се с драг и евентуално техните консултанти.
Трябва да се внимава и за още нещо. Правилата, номинациите и изборът, който ще бъде предоставен на въпросното бъдещо представително общо събрание. Опасността е общността на автомобилния спорт да легитимира ръководство излъчено само от комисията по драг.
Въпросът е опасно ли е това всъщност? по отношение на справяне с внезапни трудности и пречки току що доказаха капацитет.
Когато не можеш да управляваш нещо, трябва поне да го контролираш.
Надявам се след случилите се сътресения деятелите на автомобилния спорт да се осъзнаят и да възприемат по-гъвкав и държавнически подход към нещата. Дано обърнат нещата в полза на обществото. Защото въпросните средства ще бъдат изразходвани в крайна сметка в обществена полза - за безопасност на движението. Нека пожелалите и за сега получили законно властта да бъдат вкарани в рамките на обществено полезната дейност и накрая да се обори предположението, че винаги става дума за пари. Дано този път се състои такава промяна на конюнктурата, която да окаже подмладяващия ефект на работата про боно за новите ръководители на българските автомобилни спортове и автомобилизъм.

22.04.2019 г. Тодор Борисов

11
Какво може да се постигне в аудиото. Независимо от кого. Любителите могат да постигнат не по-лоши резултати от професионалистите ако разполагат със същите материали и части. Може би по-бавно, но накрая ще добутат нещата до чист, детайлен и прозрачен звук с добри АЧХ, ФЧХ и кръгова диаграма.

Стъпалата са няколко и са разделени по три критерия:
1. Знания;
2. Но знанията са просто суета, когато нямаме материалите, частите и говорителите върху които да ги приложим, затова на второ място ще поставя материалознанието. Кой каквото и да Ви говори, накрая става дума за материалознанине, диамант, графит, карбон, кевлар, метализиран полипропилен, ламинирано алуминиево фолио, дълговлакнеста хартия, шпула навита от правоъгълен посребрен проводник на ребро и т.н. и т.н. накрая дизайна свири през материалите;
3. Кой каквото и да Ви говори, винаги става дума за пари. Знанията струват пари, апаратурата също, а частите още повече.

Приятно е да мислим, че относителния застой продължаващ вече към 40 години в принципната схема и материалите на озвучителните тела са свалили цената на говорителите направени от качествени материали до бюджета на средния любител. Може да се каже, че за около 1000-1500 евро за говорители, 500-1000 евро за филтри и още 500 за кутии всеки може да получи толкова добри колони, че да не им намира кусури при ежедневно слушане.
Разбира се възможни са и колони направени с по-непретенциозни говорители и филтри, които да излязат до 1000 лева и пак да стават за слушане.

Къде обаче е границата и възможно ли е да имаме усет за това какво може да се подобри и какво не?
Защо има толкова много добре звучащи колони, много от добрите колони са много различни като конструкция и дизайн, а звучат подобно.

Стигнал съм до извода, че възможното, мислимото и постижимото в баса и средните честоти са известни и достъпни практически за всички в рамките на умерен бюджет.
Простите физика и механика предопределят, че изискванията към материалите, следователно и към цената и качеството нарастват с броя на циклите в секунда и от около 2.000 цикъла в секунда нагоре ускорението, масата, двигателната сила и контрола стават критични. Същевременно октавите между 2000 и 10000 цикъла са най-критични и носят най-много информация. Средните и високите честоти съдържат допълнителната информация за всички основни звуци в първите 6-7 октави, те ги допълват и поясняват. Затова освен качествените говорители за висока среда и високи честоти, трябва и качествено разделяне, което да постави звуците на съответното им място и да ги възпроизведе в нужното време, двете неща значат почти едно и също.
Над 2 килохерца започват и проблемите с насочеността на излъчване, интермодулации, лоша импулсна характеристика на комбинациите от филтри и говорители, модулирането на по-високите честоти от механични резонанси в по-ниските честоти и други.
Както мощните усилватели с висока скорост на нарастване на напрежението се ценят, така и говорителите с голям честотен обхват и тяговъоръженост са ценни.
Добри и желани параметри са 80V/uS и 200 кХз за усилвателя и обхват до 200 кХз. за високочестотния говорител.
Доказано е на практика, че материала на магнита и магнитовода оказват влияние на микро детайлите, тоест на високите честоти и на финните детайли в звука, които биха могли да бъдат изядени от обикновено желязо и феритен магнит. Изследванията показват, че над 1 килохерц стандартните феритни магнитни системи имат разделитечна способност не по-голяма от тази на 16 битов запис семплиран на 44.1 килохерца. Това е доста малко, по-малко от разделителната способност на SACD, грамофонна плоча и на всички по-нови формати като ДВД-аудио, блу рей и т.н., които са с по-голяма дълбочина на кодирането и в пъти по-висока семплираща честота.
Днес повечето източници са по-добри от т.н. стандарт на компакт диска - "Червена Книга" или Red book CD.

С какво разполагаме?

Неодимови и кобалкови или АЛНИКО магнити, както и с електромагнити. При желязото имаме екзотични материали и Пермалой.
За мембрани имаме алуминиева пчелна пита, алуминиево фолио, полипропилен, каптон и други материали от които се изработват фолийни високоговорители. Да не забравяме берилиевите и диамантените куполи.
Какво е новото?
Нови неща няма.
Новите типове електродинамични преобразователи са от 50-те и 60-те, електростатици, лентови и AMT говорители. Големите новости в материалите са диамантените, графеновите и берилиевите куполи, но те се прилагат в стар конвенционален тип говорители, каквито са куполните високочестотни.

Теорията показва, че лентите и преобразувателите на въздушно движение AMT са най-новите и най-добрите електродинамични системи за средни и високи честоти.
Имам някои колебания по отношение на AMT за над 10 килохерца, защото за тях се знае малко, особено за качеството на мотора и способността му да се справя с инерцията на мембраната, която е много по-тежка от на лентов ВЧ.

Опита на другите показва, че дву или три лентова система с високочестотен започващ да работи ако може и под 2 килохерца най-бързо, евтино и лесно. Разбира се такава система не позволява високи или дори нормални нива заради малкия претоварен високочестотен. Обаче позволява малко музика да влезе в стаята при вас, ако са взети всички мерки може да заслужи комплимент със звука си. Това е масовата дизайнерска школа дори сред хора с инженерно образование и много знания.
Малко по-високия клас системи, както и класическото разделяне е на 500 и 5000, което варира между 130-350 и 3500-7000 херца. Тези разделителни честоти отново не са оптимални. Говорител работещ от 150 до над 3000 херца трябва да отговаря на противоречиви изисквания и пак не става.
Същевременно баса работещ до 500 или повече херца също не работи добре, като страдат всички честоти.
Въпреки това, такава система с правилните говорители може да работи по-добре от предишната, като разделяне на 250-500 херца анулиращо повдигането от лицевия панел и следващо над 5000 херца водят до много добри резултати. Това е система, която може да се слуша без никакви забележки и да има много голяма динамика. Такава е системата ми Н-рамка с ОБ, 18 инча бас, 6 инча профи среда и отгоре лентов високочестотен. От достатъчно голямо разстояние дори няма проблеми с насочеността на средата.
Следващата ми система е 4.5 лентова, свири още по-безупречно и преодолява повечето проблеми присъщи за което и да било озвучително тяло.
Бас до около 80-100 херца слизащ до под 20, ниска среда 12 инча компенсираща повдигането работеща до около 200 херца, още една 12-ка среда между 80 и 700 херца, висока среда 3.5-4 инча между 700 и 7.500 и отгоре лентов ВЧ. Странно, но от четвъртия-петия път всичко с филтрите се получи, фазово и амплитудно нещата се получиха и колоните свирят прекрасно или по-скоро не свирят, звука не идва от тях, а някъде от пространството помежду им без да си личи, че е звук от колони.
Кусурите, които аз чувам или по-точно не чувам са в лентата на високата среда. Прекрасните хартиени 12-ки не могат да се качат по-нагоре не за друго, а защото след кова ще има проблеми около разделителната честота с високата среда. Самите 12-ки спокойно работят с добро излъчване поне до 2 килохерца.

След всички опити и четене съм стигнал до извода, че най-критичния обхват и най-критичната лента е между 700 и 7000 херца.
Това трябва да бъде най-скъпият и най-качествен говорител в системата. Кръгъл конусен говорител с мембрана отпада автоматично. Създават проблеми и с насочеността и с разделянето и са тежки, колкото и да са леки на хартия. 7000 херца е само октава и малко под горната гранична честота на слуха. Лентовите говорители отпадат, защото дори големите имат проблем в долния край на този обхват.

Остават хорни и AMT. хорните имат собствени проблеми, защото в най-добрия случай имат наклон на АЧХ, който трябва да се коригира с филтър, който е последователен на сигнала и ще опорочи идеята за детайл.
AMT от друга страна няма резонансна честота както и лентовите, излъчва контролирано и има достатъчно чувствителност/тяговъоръженост за да извади детайлите и импулсите.

Към днешния ден не виждам алтернатива на лентовите говорители за последната октава от обхвата.

Всички тези размишления бяха продиктувани от факта, че за AMT и съпоставката им с лентовите високочестотни няма никаква информация. Какви вълни формират, каква е аеродинамиката на сгъстявания в хармониката въздух. Каква е инерцията на хармониката. Все пак изтласквания въздух има инерция и е прикачен към хармониката. Разликата между трептяща и съкращаваща се система е съществена.
Интуитивно ми се струва, че AMT ще работи по-добре и по-балансирано като бипол, защото силите пред и зад мембраната ще се балансират взаимно.

Вместо заключение.
В аудиото може да се постигне много, но не всичко. Записа също е много важен. Както писах и в други теми, от близо 30 години големите инвестиции са в киното, онлайн музиката и видео клиповете, затова и източниците на музика вече не са традиционните компакт дискове. Бих казал, че в днешно време грамофонните плочи са по-добре мастерирани. Имам поне 3-4 СД, ДВД и блу рей плеъра, няма как нито един да не свири. Имам относително просто, но старо и хубаво сони ЦД, както и Ямаха 993, Ямаха блу-рей плеър и Пионер ДВД, СЦ и SACD.
Усилвателя също е много важен особено ако няма да слушаме съвсем тихичко, където кривите на Флетчър обуславят субективните възприятия. За тихо слушане имам специален регулируем лауднес на пред усилвателя Ямаха С-85, който е съобразен именно с кривите на чувствителността на слуха.
От всичкият ми опит и всичкото четене и учене стигнах до извода, че именно обхвата 700 до 7000 херца е най-критичен и че именно за него трябва да се намери супер говорител. Има планарни и AMT говорители, които покриват този обхват без проблем и с контролирана диаграма на излъчването. Другия вариант е колона излъчваща всички честоти през хорна или вълновод и съответно интегрирано или дискретно BSC. Като последния вариант не противоречи на употребата на супер говорител 700-7000.
За трети вариант не се сещам.

12
Линк: https://automedia.investor.bg/a/2-novini/37833-kakvo-se-sluchva-s-tesla-model-3-sled-41-842-km-probeg-video

Ток: 549$, други 36$ месечно и едни гуми.

За бензин, това щяха да бъдат поне 13-14.000 лева за по-маломощен и малък автомобил от теслата.
Отделно поне 4 смени на масло по поне 300 лева и едни накладки за поне 600. Една смяна на трансмисионно и диференциално масло е още поне 800.
Още 2.600 за поддръжка. Теслата има диференциал, затова махаме 200.

16.400 - 960 = 15.440 икономия за първата година. И колата вече не е 50.000$, а 40.000$, като втората ще стане 30, а третата 20.000$... и на 120.000 км ще бъде още като чисто нова.

Въпросът е, давате ли 34.000 лева за кола с над 300 коня,която вдига 100 почти като Мустанг?
Да не говорим, че на 4-5 години колата с икономиите излиза към 10.000$.

Такъв начин на употреба почти точно се припокрива с начина по който използвах Тойотата първите четири-пет години. Да обзавеждаш вила апартамент да прекарваш фиданки и всичко това на двата края на България. Отделно София Варна Бургас всеки месец. Отделно ако си ерген и трябва да ходиш по гаджета и да ги возиш насам натам. Ходенето на ски са още едни пет-шест хиляди километра годишно да отидеш един път в чужбина и по два пъти на Банско и Боровец.
Както съм писал и в други теми сега самолетите разтовариха доста от пробега с автомобил просто защото са по-евтини но въпреки това при над 25000 на година сметката на електромобила се връзва идеално.
Да не говорим Каква е сметката на електромобил Купен на старо. Параметрите на електромотора са константни ако ще и за два милиона километра. Имаш два лагера на мотора и редуктор редуктор azafran циално масло двата Лагера струват колкото всички останали лагери.

13


Три пъти го засичах, над 4.5 0-100 не мога да го изкарам, а вероятно е и по-малко!
Пълното тегло с пилот и гориво вероятно е близо 600 кг или 3 кг/к.с. в най-лошия случай.
Прави 1.7-2g в завоите, което е колкото Формула-1 от началото на 80-те!

14
Aудиотехника / Дифракция на звуковите вълни
« -: Април 08, 2019, 02:26:21 14:26 »
Ако искате да разберете дали някой разбира от акустика, попитайте го какво е дифракция.
Дифракцията не е само баналния феномен на излъчване на звуковите вълни все по-насочено със скъсяване на дължината на вълната.
На дифракцията са подвластни много повече елементи от поведението на озвучителните тела и различните оформления отколкото предполагаме. В това число хорните и останалите вентилирани оформления.
Този феномен обуславя в голяма степен как, къде и колко се разпространяват звуковите вълни.

15
В момента има промоция, най-най-скъпата Шкода Супърб, комби с оборудване L&K, автоматик 4х4 DSG-7 и 272 коня 2.0 турбо струва 67.000 лева с ДДС.
http://www.skoda-auto.bg/models/superb
0-100 му дават 5.8 секунди, разхода е до 10/100, което ако е вярно е прекрасно. Гумите са супер малки и съответно евтини 215/55/17, което е и добре и зле, добре защото са леки и евтини, зле, защото до сега съм се возил върху "дюшеци" 285/60/18... и знам колко е важно да имаш страшно много гума върху асфалта.
Плюс на автомобила, е че въпреки размерите си е изключително лек - 1600-1700 килограма. За сравнение двете ми алтернативи, които ще излязат и малко по-евтино са Форд Таурус 4х4 3.5 с 292 коня и 350 н.м. и Линкълн Континентал 4х4 2.7 би-турбо с 335 коня и 515 н.м. тежат по около 2 тона и стъпват на не по-малко от 18-ки с 245 мм гуми с доста по-голям диаметър на колелата.
Още нещо: 82.5 × 92.8 mm
диаметър по ход... със сгъстяване 9.3:1...
Докато 2.7 би-турбо е оразмерен 83х83 мм и е сгъстен на 10.3:1
3.5 и 3.7 V-6 на Форд имат ход 86.7 и бутала 92.5 и 95.5 съответно, при сгъстяване 10.8 за последните версии...

В тази кола ме притесняват две неща - емблемата, но това мога да го преживея и скоростната кутия. Карах чисто нов Кодиак със 150 коня дизел и 7DSG и останах очарован, но подчертавам, че беше чисто нов. На мощните модели съединителите са в маслена баня, което е добре. Въпреки това, чета, че тези коли не се справят много добре с пълзене в задръстване и многократни маневри за паркиране.

Имате ли опит и какво мислите? До сега съм карал само автоматици с изключение на Чероки 4.0 и Мустанг 4.6 с ръчни кутии. Семейно комби с ръчна кутия не ми се връзва, все пак с него ще сменям LC-100 автоматик и трябва да е удобно.

Обадих се за тест драйв и ще пиша. Пишете и Вие.

Страници: [1] 2 3 ... 53