Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 59
1
Ето защо маските пропускат след 15 минути (според А. Кунчев 2014 г.) Коментара е мой въз основа на знанията от средното ми образование, аудиото (разделителни филтри) и няколко научни изследвания за автомобилни въздушни филтри:

Маската има капацитет. Основно свойство на капацитетите е че при подходящи условия се разреждат със скорост и загуби обусловени от вътрешното им съпротивление.
Филтър работещ с товар по-голям от порите му се задръства, а при по-малък започва да проявява свойства на капацитет и проводник. Освен това вирусите остават суспензирани в слюнка и вода само докато постоянното вдишване и издишване не ги изсушат. Следващото, което става е вирус върху тъкан - да приемем, че има триене или привличане. Вирус върху вирус задържа ли се?
И сега ако задълбая в потока на флуида със и без маска ще се окаже, че маската на пределен капацитет е по-лоша от мократа лигавица.
Особено при натоварване над капацитета за упражнения, т.е. дишане през устата, устните вече не формират граничен поток, а вдишваме струя именно през натоварения с нежелани подразмерни частици филтър.

Важно допълнение: Използваната маска е опасен биологичен отпадък. Практически никой не я третира по начина по който трябва.
При излизане от болница, лаборатория, бакалия или обществено място маската трябва да бъде незабавно свалена с два пръста за ластика и хвърлена в най-близката кофа без да я докосваме до нищо, а след това ръцете да се дезинфекцират. Повечето от нас просто я свалят, носят я и я хвърлят на задната седалка на колата за достатъчно дълго време.
При положение, че това не се спазва, ефекта ще бъде обратен.
Ефекта ще бъде обратен, тоест маските ще повишат разпространението точно заради правилото да се носят и навън. Причината, е че от магазина до вкъщи ще влачим торбите със същата маска, която потенциално току що е уловила опасните вируси. И ще пъхтим в нея докато ги издишаме всичките.


Публикация споделена от Мангъров:

"
Цитат
Цитирам:

доц. Ангел Кунчев за маските, 2014 г. : "Грипът се предава твърде лесно и например носенето на хартиени маски е пълна смехория – тя почва да пропуска вируси още на 15-тата минута. Затова и 100% превенция за да не хванеш грип няма кой да препоръча."

доц. Ангел Кунчев за маските, 2019 г.: "Медицинската маска не се препоръчва за здрави хора"

доц. Ангел Кунчев днес:" Обмисляме въвеждането за задължително носене на маски на открито"

ген. Мутафчийски за маските март 2020 г: "Здрави хора нямат нужда от маски, маски трябва да носят само болните"

ген. Мутафчийски за маските 1 октомври 2020 г.: "Шансът да дочакаме ваксина са маските"

ген. Мутафчийски за Коронавируса: "Много хора, яко ще измрат"

Докато човечеството спи вечния си сън ще ни изтребат като мухи!!!

От Лора Димитрова
"

2
Ето защо елекромобилите освен ДВГ ще унищожат и традиционните производителиПричината си има име: аутсорсинг (outsourcing)
Когато купуват от външни доставчици всяко модулче, инсталацията, скоростната кутия, много от частите на двигателя, окачването, амортисьорите, навигацията, тапицерията и въобще почти всичко, производителите вече не притежават собствено ноу-хау, собствени технологии и не са способни на иновации. Мениджмънта е превърнал много производители в хитроумен участник в търговската снабдителна верига. Само че еко системата, която ги превърна в такива в момента се разпада.
Производителите разчитат на доставчиците си на части и модули да ги издърпат напред с иновационни продукти и EV технологии. Обаче това няма да се случи.

3
Пълноценно автомобилно забавление със 100 коня и карбуратор - Разбира се Лада


4
Наскоро си купих два диска Брембо за колата. И вътре изненада, голяма листовка с картинки и доста подробно упътване.
Четете надолу...
Настоящата тема е продължение на поне следните две теми:
http://penkiller.com/index.php/topic,2375.0.html - дискове и накладки
http://penkiller.com/index.php/topic,2632.0.html - биене в дисковете се оправя така, а не с машина...

Обиколили сме* над половината сервизи предлагащи услугата престъргване на дискове с машина докато са на главината. Знам за още два където не сме ходили.
*ние сме, аз приятели и колеги.

Защо практически 100% от нашите автосервизи не са в състояние да сменят спирачни дискове?
1. Реномиран сервиз #1, по време на престъргване на дискове на колата ги питаме може ли след процедурата да сложим индикатор за да видим какво се е получило.
- Отговарят ни, че това го правят предватително срещу заплащане за да се види дали биенето е от криви дискове.
?!? Тоест в 99% от случаите престъргват на сляпо.
Въздържанието от употребата на индикатор се наблюдава абсолютно навсякъде. Престъргвали сме дискове в поне още два сервиза.
2. Реномиран сервиз #2, питам ги може ли да сменим задни дискове, като ги стегнем с гайки до усилието с което се стягат джантите и да измерим с индикатор. съответно да го направим в няколко положения, да маркираме и да си записваме и да ориентираме дисковете спрямо главините в положението в което имат най-малко биене.
Първо, нямат индикатор, второ ме гледат като някакъв ненормален все едно чета форуми (а аз всъщност ги пиша) и говоря глупости. Трето, нямат гайки 14х1.5, още по-малко пет еднакви шайби.
*-> А какво и защо всъщност искам.
В кашона на дисковете дойде лисковка с размерите на вътрешна страница от вестник от 90-те. В тази листовка с картинки и подробен текст е описана задължителната процедура по монтаж. Показано е и как точно се слага индикатор. Задължително се монтира и стяга без джанта и се мери, съответно се върти по главината и се избира положението с най-малко биене.
Имайте предвид, че тази елементарна листовчица в кашончето е възможният минимум от знания за да монтирате спирачен диск. Ако случайно някога сте разгръщали сервизно ръководство, там има много повече изисквания, материалознание, процедури и проверки.
Освен това, ако си направите труда да измерите, отбележите и запишете данните като хората, ще намерите средното нелуво ниво, най-високото и най-ниското, съответно ще бъдете в състояние дори да изберете страната от която да монтирате диска. Евентуално всички тези данни могат да Ви насочат просто да зачистите главината или определено място от нея.
Едни дискове се карат между 50 и 250.000 километра, така че 2-3 часа отделени при монтажа им ще се изплати в дълги години безпроблемна експлоатация. Така или иначе съвременните коли са много надеждни и не се нуждаят от постоянно сервизиране. Освен ако разбира се не се наденете на вибриращи спирачки - нещо, което повечето хора лекуват между 1 и 3 години с много мъки и разходи. Защо? - Защото сервизите са неграмотни.
Ще пусна тема вв форума със снимки.
П.П. Комплекта гайки и шайби от най-скъпите издържащи стягане 220 н.м. струва 7.50 лева. Динамометричен ключ струва под 100 лева, индикатори също се намират за под 100 лева.
Тоест, сервизите нямат оборудване струващо колкото един комплект евтини дискове. Комплекта от смазки и консумативи за смяна на части по спирачната система струва 200 лева и стига за десетки автомобили, но и него го нямат.
каква "услуга" извършват тези хора всъщност?

п.п. всъщност не виждам как машина/струг базиран на фланеца на диска към джантата ще го изправи към равнината на спирачния апарат - накладките при положение, че между шенкела на който се държи апарата и диска ила лагер-главина и още една монтажна равнина. Точно затова индикатора се базира на шенкела или амортисьора и мери биенето именно спрямо тази равнина. Някъде мернах друг модел струг за главина, който изглежда се хваща за точките на монтаж на апарата. Струва ми се доста по-адекватно. най-добре е да се мери, да се върти и при нужда да се използват подложките против биене, които са много тънки и нищо не променят.

П.П. Отделно, че от мерак да докаже, че дисковете ще ги има и в Европа, инж. Митко обърна с краката нагоре всички каталози и верно намери. Само дето бяха за шпилки 12.5 с отвори 13.7, а не за 14х1.5 с отвори 14.5, на ги разпробивахме и отворихме работа на бай стругар. (Около 5 минути) важното е да е весело.

Очаквайте снимки на въпросното упътване с картинки.

5
Разцепващо ревю за пътното поведение на новия Шевролет Корвет С8:
https://www.motortrend.com/cars/chevrolet/corvette/2020/how-to-make-the-c8-corvette-handle-even-better/

Недозавива, при отнемане на газта изведнъж презавива-завърта се, износва гумите неравномерно, няма чак толкова сцепление и върти гуми от 130 км/ч, без да е толкова мощен, че да го прави.

В статията разказват, че новия Корвет има силно изразена склонност да се завърта рязко при отнемане на газта в завой, това се дължало на слабите настройки на електронния диференциал с ограничено приплъзване.
Не, това се дължи на естествена склонност на шасито да го прави, плюс немарливостта на инженерите, които са настройвали колата да компенсират с наличен инструмент за настройка.

Същият източник на проблеми позволява на автомобила с едва около 490 коня да върти гуми при интензивно ускорение от 130 км/ч, нещо, което други автомобили с 490 коня, същото тегло и гуми не правят. Тук имаме доказателство и подозрение, че задната стабилизираща щанга е прекалено мека.
Нещо, което се потвърждава и от изразеното недозавиване.
Същата некадърна школа на GM беше окепазила цели две поколения опели от края на 70-те до началото на 90-те години на 20-ти век. Твърди отпред, меки отзад, те едновременно недозавиваха дори на спирачка в завой и бяха склонни да тръгват с гъза напред при не много уточнени действия на шофьора в завой.
Оправиха този лош характер едва през 1994-та в Омега-Б, когато недозавиването стана предсказуемо и прогресивно, а презавиването плавно и също прогресивно. Тоест, пътното поведение на ГМ платформа V-rwd се доближи до това на БМВ (малък германски автомобилен производител в постоянен упадък, опитваш си да догонва образците в бранша с безмислени екстри и мощни, скъпи и много трошливи двигатели) без колата да стане наистина бърза, сигурна или безопасна.

Настройките на окачването не били оптимални. Инженерите на ГМ пренастроили ъглите и сходимостта така, че колата станала по-стабилни и започнала да износва гумите по-малко на писта. Остава въпросът защо не е била настроена по начало. Или защо в упътването не са посочени поне два набора от параметри за настройване.

Като прибавим факта, че пускането на C8 беше забавено заради проблеми с коравостта на Монако, който се усукваше под влиянието на въртящият момент от двигателя се получава един анти автомобил. Проблемите с усукването най-вероятно са още там и са решени с някакви кръпки и доработки. Познайте какво ще стане, когато добавените втвърдяващи детайли се уморят и крепежните им остареят.
Предишните корвети също бяха халтави и паянтови, представям си този какъв ще бъде на няколко години. ГМ има силна традиция и в това, прекрасните и красиви Камаро, Транс Ам и Файърбърд имат едни от най-слабите купета заради 5-те огромни дупки в тях - предно и задно стъкло, врати и заден капак. Живота им преди да се разпукат и да повехнат е не повече от 70-80.000 км. Затова не виждаме повече от тези красиви автомобили. Колкото до пътното поведение, версиите с 5.7 не са нищо по-малко от ужасяващи.

Били ни давали много с новия Корвет за под 60.000 долара... Напротив, цената е точна и даже висока.

6
Две неща, еднопосочния съединител на статора и заключващия съединител, ако има такъв. Нищо друго.


7

Видео от магистралата:Снимам ги от линкълна.

8
Играчка-Плачка с вискозитета на маслата в съвременни двигатели

Мита за по-гъстите масла не си отива и стои тук упорито.
Псевдо специалисти по цял ден плашат потребителя, че тролчетата с пилите и чуковете седят в засада и само чакат да налее предписаното САЕ-30 или САЕ 20 за да поломят двигателя.

Откъде идва легендата:
Някъде между 50-те и 80-те се произвеждат двигатели на изключително ниско металургично и технологично ниво с груби повърхности, плоски триещи/плъзгащи повдигачи или кобилици, лагери с композиция, не успокоени сегменти с не равномерен пружинен ефект, неточно отляти и обработени бутала от некачествена емулсия на алуминия и което е най-лошото: малка боклучива маслена помпа. Това е времето когато автомобилите са евтини и струват между една и няколко заплати и никой не планира тези индустриални изделия да живеят активно повече от 6-8 години, а често и дори само 3.
Въпреки това, повечето такива автомобили имат двигатели проектирани за работа със масла САЕ-20 и САЕ-30 (Рено 10 е за 20, Лада е за 30) Причината за това, е че тези двигатели са маломощни и всичко по-гъсто е ненужно и ще ги направи още по-маломощни.

Масовото САЕ-40 се появява много късно през 70-те, когато колите още са евтини, съответно буталата и лагерите още са боклучиви, а мощността расте до и над 60 к.с./л. Тогава се появяват и двигатели понасящи САЕ-50. Много от немските машини имат едни сложни таблици с температура на околната среда допускащи от САЕ-5w-30, през 15-40 до 10-50 и 15-50.
Постепенно с еволюцията на охладителните системи и металургията предписаните смазки се върнаха на до 0-40 през 90-те и отново до 5-30 и 0/5-20 в днешни дни.

Обичайно в миналото автомобила се е карал до 60-80.000 със САЕ-20 или 30, после 40, които се е водило дизелово и накрая като съвсем се разтрака, падне му налягането и започне да харчи масло се е използвало САЕ-50. Често последното пътуване е ставало с диференциално масло САЕ-140.
Цялата работа приключвала на 120-150.000 километра.

Основната причина автомобилистите да харесват гъстото масло, е че в стар и евтин двигател с малка маслена помпа, гъстото масло вдига налягането в системата осезаемо. Също намалява шума, който обикновено е от газоразпределението или лагери и бутални болтове на границата на разпадането.
И въпреки това, поради лошите ефекти, които описвам надолу, дори със САЕ-50 много от старите мотори отново губеха налягане след дълго пътуване, защото много части в тях просто прегряваха от ниския дебит, например тунелите на разпределителния и колянавия вал и биелите откъм биелния лагер. Всичко това като се качи в температурен режим 30-40-50° нагоре заради ниската циркулация се отваря и маслото тече свободно без да създава налягане.

Истината, е че когато дойде дилемата по-гъсто масло е време да си купите стойка за двигател и едно голямо гедоре. Няма нищо страшно. Спазвайте ръководството, използвайте добра шлайф база, напълнете го с нови части и този път го карайте с пълна синтетика и качествено гориво и я сменяйте на 5-8.000 километра заедно с висококачествени филтри.

Край на историческата ретроспекция.

* * *

В днешни дни

Да вземем за пример два много масови двигателя последно поколение: VW AE888 и Форд Еко Бууст Нано V6 - отнася се и за всички съвременни двигатели чак до Форд 4.6-3V от 2005-та

Тези двигатели имат променлива маслена помпа (4.6 няма, той държи високо налягане постоянно) с две фиксирани налягания на маслото, например 1.8 и 3.5 бара, които избира според оборотите и товара.

Типичното масло е САЕ 5W-30 за турбо дизелите и турбо бензиновите с директно впръскване и 0/5W-20 за атмосферните и хибридите.

Препоръчаното масло за Екобууст е 5-30 с HTHS 2.9-3.4 типично 3.1.
Съответно вискозитета при 100°С ще бъде между 9.9 и 12. Напомням, при малък товар и ниски обороти двигателя държи 1.8 бара, а при останалите режими 3.5.

Какво ще стане ако преминем на САЕ-40, дори да е 0-40?
Ще имаме 13.5-15 cst@100°C и HTHS типично над 3.5.
Ако сравним САЕ 30 с CST=10 и САЕ 40 с CST=15 това означава директно намаляване на дебита на масло през двигателя и турбините с поне 50% за еднакъв HTHS, а всъщност повече заради по-високитя кинематичен вискозитет.
Подчертавам, маслените помпи са с много голям капацитет, съответно налягането винаги е константно - 1.8 или 3.5 бара. Просто соленоида ще работи с по-голям duty cycle за да държи зададеното налягане. Циркулацията на маслото ще бъде много по-ниска и всичко в контакт с него ще бъде много по-горещо, съответно и самото масло ще работи при по-висока температура. Съответно и охладителната система ще се натовари с допнително количество топлина.
Което е най-лошото, тази топлина ще се опитва да тече през места и детайли, които ще развият положителна температурна разлика върху сечения, които не са металургично предвидени да пренасят топлина. В случая с биелните лагери просто ще нагряват биелите и колянавия вал.
-> всичко това означава, че целият двигател ще бъде малко крив при режима на работа предизвикан от 50% по-малко циркулация на масло. Всички отвори в двигателя няма да бъдат с формата и размера с които е предвидено да бъдат.
Същевременно двигателя ще произвежда и допълнителна топлина от горивния процес, защото по-гъстото масло ще му пречи да се върти така както е проектиран.

Примера с двигателите с фиксирана помпа регулирана само с байпасен клапан е още по-лошо.

Отново, типичното САЕ 5W-20 има CST ~8.5@100°C и HTHS 2.6-2.7 с малки изключения (знам за едно) 2.9.
Преминаването на каквото и да било САЕ-30 отново означава CST поне 10, по-често 11-12 и HTHS понякога и до 3.6, типично 3.1-3.4.

И тук имаме разлика от 50% в циркулацията.

Форд 4.6-3V има минимално налягане на маслото на топло при 2.000 оборота от 5.2 бара, иначе светва чека.
Регулирането на налягането обаче е само с байпасен клапан, който сработва на 6-7 бара.

Това означава огромен дебит през байпасния клапан, което го износва, огромно налягане върху масления филтър, което в повечето случаи просто мачка предпазната пружина и двигателя работи без маслен филтър.

Но стига негативизъм. Има хора на които такива аргументи не им действат.

Замислете се обаче, слагате ли грес на часовника си или използвате часовникарска смазка? Двигателят в автомобила Ви е изработен по-точно от часовника Ви! С какво смазвате шевна машина или тъкачен стан? Защо не слагате грес или диференциално масло?

При положение, че в съвременните двигатели имате гарантирано константно налягане на маслото и всичко в тях е проектирано точно за това налягане защо бихте използвали различно от предписаното масло? На цената на понижена циркулация и охлаждане.

Какво в двигател с ролерни кобилици и верига тип метален ремък без пълно проникване на зъбните колела се нуждае от омекотяващият ефект на гъстото масло? Нищо. Сегментите обичат най-новото масло, което можете да им осигурите. Горния компресиране сегмент е на полу-сухо мазане. Тоест, колкото по-тънко масло, което не се обира от сегментите и влиза в хонинга, толкова по-добре. Колкото по-нисък HTHS, толкова по-добре за сегментите. Тоест, при константно налягане, т.е. гарантиран маслен клин във всички лагери, единствената група с претенции по отношение на смазката са буталата-цилиндрите и сегментите и точно тази група се нуждае от възможно най-тънко масло.
Дори буталния болт се нуждае от тънко масло, защото на студено гъстото просто ще го остави на сухо. Ако имате намерение да карате един двигател дълго, то е добре да не му се изнасят каналите за сегментите в буталата, а точно там имате нужда от тънко масло, което на първо място да стигне до там в достатъчни количества.

Това е. Няма нито една рационална причина да се използва гъсто масло, нуждите на двигателя са точно обратните.

* * *
Не Ви харесва?

Купете си електромобил!

9
Новини / За жълтите павета
« -: Септември 02, 2020, 09:17:16 21:17 »
За това дали е добре да се вадят жълти павета настлани там 1907 г. и да се хвърлят по депутатите
Не съм готов да осъдя едно такова действие.
Бащите основатели може са искали народното събрание да бъде заобиколено от големи, тежки и лесно достъпни предмети. Да имат народните избраници едно на ум. Може би сега жълтите павета ще изпълнят историческото си предназначение.

За риска да убиеш човек като мяташ павета
!Можеш да убиеш депутат, полицаите са с каски!

За отношенията между премиера и президента
Защо президента и премиера се мразят?
Много просто, те са съквартиранти и имат битови проблеми.

За хвърлянето на павета
Жълто паве се мята с вик по депутат, когото харесвате.
Черните павета хвърлени тихо са истински опасните.

За реалността на Бойко Борисов
Бойко Борисов: Видяхте ли, това е вот на доверие!

10
Наука / Еволюцията по руски
« -: Август 28, 2020, 12:23:14 12:23 »
Страхотна статия: https://nauka.offnews.bg/news/Biologiia_16/Zashto-gubim-mozak-i-zashto-otceliava-naj-glupaviiat_155319.html

Има няколко спорни и направо неверни момента:

- Мозъка намалява от 30.000 години, защото се оптимизира и става по-бърз. Броя на клетките, връзките и невроните е същия или увеличен, намаляват разстоянията и консумацията на енергия. Мислим по-сложно и по-бързо. - измислете си ключови думи, има достатъчно материали по въпроса.

- Къде е хипотезата на патриархат, когато най-умния е и най-силно и въобще случаите в които умния се окаже и силен.

- При шимпанзетата наблюдаваме по-слабите и ниско в йерархията да примамват женските тайно със социални умения и пак да ги опъват. Отритнатият умен също може да прикотка женска.

- Иначе не става ясно дали статията е хипотеза или теория, по-скоро първото. Но е много добра хипотеза. При това с либерален и конкурентен привкус. Ако действително се наблюдава естествен подбор чрез напускания на различните по-шумни, то представете си колко трудно е било това, съответно колко умен трябва да си за да го съобразиш. Възможно ли е умните да са зарязвали глупавите да да не ги носят на гърба си?
По-големият мозък е пряко свидетелство за по-богата на протеини диета, а при запазване на пропорциите и за по-голям ръст.
Да не се окаже, че точно естествения подбор в полза на умните, съответно способните ги е правил и по-едри, формирали са се класи и касти в обществата и висшата каста е напускала тъпата и неспособна нисша такава.

11
Докато се опитвах да прозра какво всъщност става, когато избухна епидемията от корона вирус и да напипам реалните коефициенти на заразените спрямо твърдо установените факти направих пътьом една констатация, че палеативните и необосновани мерки на управляващите, СЗО и на практика целия свят са като на неандарталец, който гука и ръмжи, държи хората далеч един от друг, а видимо болните прибира в пещерата да ги налага с компреси и да им бае.
Неандарталеца е прост (поне в моето сравнение), той знае, че ако държи хората далеч един от друг те нямало да се заразяват. Това колко е вярно е друг въпрос. И това прави, държи ги далеч един от друг.

Напоследък започва да ми се струва, че неандерталци са членовете на обществата. Правим политически протести само и основно с простащини, карикатури, хумор със спорно качество (минимум изтъркан) и някаква жалка не оригинална сатира.

Практически т.н. протестиращи се манифестират като пълни негодници (каквито може да не са). Менда Стоянова казала, кои са тия дето ми искат оставката, активисти направили група, кои били искащите оставката й, три дена не могат да се съберат 7.000 човека. А трябва да са 300.000 от реалните 1-2-3 милиона. Това обаче няма да стане, защото повечето хора са възпитани и чувствителни или поне се имат за такива. Рядко има гьонсурати ектроверти пердета, а още по-рядко имат какво да кажат и нямат нищо против "да се излагат" пред неограничена аудиотрия от негативни непознати. Съответно тези граждански инициативи са напълно безплодни напъни, които не реализират реалната подкрепа на каузите.
Всъщност каузата не е оставката на някоя си, някой си, правителството или парламента. Пояснявам, че в хаоса, който се създаде и при демострираните капацитет и резултати всички изброени са си за оставка. Обаче не защото са анимационни герои, стари или непривлекателни и дори не заради дикцията, некултурното им говорене и другите им личностни, характерови и професионални кусури. Има обективни критерии.

Ето защо пуснах ето тази публикация във въпросната група, където всеки е интелектуалец, но всички пускат едни и същи плоски шеги:
"
Цитат
Уважаеми сънародници,
Няма нужда протестът или гражданските инициативи да се примитивизират с подигравки и онагледяване с външният вид.
Исканията и въобще целите и заниманията на хората и техните формални и не формални сдружения са най-голямото свидетелство за техния капацитет.
Достатъчно е само едно ниво над чисто повърхностното и анализ от грамотен съвременник не политолог и не тесен специалист публицист за да се формулират основания за оставки, промени и въобще критика на статуквото обосноваваща нуждата от оставка на много изборни и не изборни постове и народното събрание.
За 15-20 години най-ниското ниво на писана онлайн реч, което се роди под покривалото на анонимността на масовия Интернет е завладяло изказа на мнозинството.
Защо прибягваме до употребата на примитивни и просташки изразни средства? Това е неплодотворно и е израз на безсилие. Качва на масата на диалога хора, които по принцип няма какво да кажат и присъстват само защото имат граждански права и свобода на изразяване. Такова натрупване не вдига качеството.
Бъдете обосновани, градивни и конструктивни, а ако не можете, търсете такива хора, учете се от тях и ги подкрепяйте.
Когато не можете да изразите дадено чувство, емоция или желание на литературен език вместо на диалект или тарикатски жаргон, това означава, че не сте компетентни по темата.
Това квази демократично самозалъгване на стадото е основният проблем за липсата на политически плурализъм и адекватно народно представителство. Като се хвърлите телом и духом допринасяйки само с карикатури и писане на глупости, а не с търсене на адекватни представители Вие възпроизвеждате статуквото. натрупването на онлайн сатирици и карикатуристи няма критична маса, това е маргинализиращо действие.
Да кажем, че не сме съгласни по грамотен и приемлив начин. Аз самият се поколебах няколко пъти дали да приема поканата за членство в тази група, защото съм се нагледал на шаржове и псевдо интелигентски изстъпления на централен софийски тарикатски говор. Има много по-сдържани и кротки хора от мен, който изобщо няма да подкрепят подобни инициативи. - а това е модела на повечето днешни инициативи, който може да се опише с "редуциране" на гражданския диалог до под критично съдържание.
"

Отдолу не чак мазало, но твърдо отстояване на правото на хумористите да бъдат такива и завиране на главата в пясъка, че то така е най-добре. то всъщност така е най-лесно, особено ако друго не можеш.

Един господин схвана, че имам предвид, че трябва да се преследва крайната цел със средства годни за постигането й и евентуално е подразбрал, че говоря за якото бачкане предхождано от якото учене, които още не са се състояли. Заподозрял, че искам да съхраня ценностната си система. Не е вярно, не чувствам заплаха за ценностната си система, а само за обезмислянето й и превръщането й в ирелевантен реликт, което не е същото. не е добре да проповядваш просвета, морал и трудолюбие на народ от карикатуристи и сатирици, те друго освен да те осмеят не могат.

Отговорих му така:

"
Цитат
Даже не се опитвам да си съхраня ценностната система, защото не е застрашена. Виждам, че това са едни неплодотворни лутания, даже не и усилия. Защото глезльовците, които си подслаждат живота с хумор всъщност се самозалъгват, че и неориентирания е значим. да значим е докато упражни активното избирателно право и се изкаже.
Как се обяснява на такъв народ за съзидателния съвестно положен труд необходим за всяко нещо?
Сега имаме 7 милиона публициста и нито един работник да им свърши работата по неформулираното задание: бебето плаче.
Добре бебето плаче защото му е топло/студено, жадно, гладно, напикано или насрано или не дай си Боже, нещо го боли. Кое от всичко? Всичко наведнъж?
Колко информация има в ръмженето на неандерталеца? Ясно, е че е недоволен. Добре.
Има си хора, често стават политици, знаят тези неща и ги използват. Бебето плаче, неандерталеца ръмжи, да миличко, сега ще ти стане хубаво! 😃 бебето и неандерталеца започват да гукат, пускат бюлетина и ела да видиш, много скоро започват пак да плачат и да ръмжат.
Не бе, нека се шегуват! Няма безкрайна интерпретация и разкодиране, този "хумор" не може да се интерпретира до завършено произведение или задание, той е нищо, аномалия на общественият дебат, черна дупка.
Трябва да се търсят хора под дърво и камък, да се търси да се слуша и да се учи и после да се работи.
Осъзнаят ли повечето хора целта и пътя за постигането й, днешното политическо статукво ще стане ирелевантно от само себе си. То не може да прави на идиот осъзнато общество или общество осъзнало, че трябва да следва осъзнати с грамотно формулирани цели и програми.
Комплименти за формулировката и благодаря за коментара, беше ми полезен.
".

Мои публикации по същата тема, за Конституцията и политическия плурализъм тук: http://penkiller.com/index.php/topic,2657.0.html
За промяната на Конституцията

Промяна на Конституцията?
Проблемът не е в конституцията, а в липсата на политически плурализъм.
Една партия се задържа 11-12 години във властта, защото дясното се разпадна под радиацията излъчвана от Иван Костов. Левите се орезилиха по причина на прекалена демократичност и липса на единна власт вътре в партията, тоест разпълзяха се във всички посоки.
Остана една дясно-ляво-народняшка партия доминираща във всички видове власти с изборни длъжности и техните производни.
Белята, уводен номер на ГЕРБ беше, че спряха да плащат обществените поръчки раздадени от предишното управление, гарнирана с хаотични, но усърдни действия по усвояване на евро фондове. Въпреки демонстрираният лош нрав икономиката и институциите се съпротивляваха със законни средства и що-годе нещата вървяха по някакъв приемлив начин. Стигна се до изстъпленията със сметките, възбудиха се протести и правителството съвсем закономерно падна.
Междувременно пак няма политически плурализъм, алтернативите немощни и отвратителни. Въпреки това БСП се върна на бял кон и направи правителство, което освен, че беше минирано се самосаботира по най-различни начини.
Междувременно пак няма политически плурализъм.
Избор между орезилени, отвратителни и разпадащи се доведе пак ГЕРБ. Христо Иванов министър, бламираха го, подаде оставка. Отбелязваме, че май не е корумпиран и има харизма на водач на тежкотоварен камион. Влязоха цели осем партии. Загатна се за криза, избягаха.
Междувременно няма политически плурализъм, провежда се идиотски референдум анблок (за да се вдигнат процентите на участите абсолютно изкуствено). Айде, пак дойде ГЕРБ, вече със значително по-удобни патерици.

Long story short:
ГЕРБ трябваше да остане в историята още 2013-та година. Но това не се случи по липса на политически плурализъм.
Твърде, твърде дълго една партия управлява, което се отразява на всички не пряко избирани органи, комисии и агенции в държавата. От ВСС и КЕВР до общинските експертни съвети.
Държавата е счупена.
Механизмите заложени в Конституцията предвиждат политическо многообразие, мандатност и постоянна промяна в представителството, които да балансират интересите на народа и неговите отделни групи.
Държавата е вече счупена, защото всичките й органи са преминали през няколко мандатни цикъла под плияние на една и съща политическа сила.
Без да са мафия в криминалния смисъл на думата, те са станали мафия по функция на вътрешна бюрократична обвързаност, кариеризъм, клиентелизъм и обикновено интересчийство. Законите на Мърфи и на паркинсон са безпощадни. Ако нещо може да се прецака, то се прецаква, некадърникът винаги достига до пост над нивото му на компетентност, администрацията и бюрокрацията винаги достигат ниво на бездействие, неефективност и мудност.

Сега Бойко ще пише Конституция. Но каква? В най-добрият случай решаваща проблемите породени от продължителното му еднопартийно вертикално субординирано управление. тоест, Бойко иска да адаптира общественият строй към счупената версия на институциите и държавата, които той волно или неволно е създал.
Възможно ли е това? Може би за него работят философи, юристи енциклопедисти с класическо образование ("къде ги нема" както казваше другарката Димитрашкова).
Моят прост адвокатски мозък вижда само едно решение, ремонт на демокрацията и плурализма, а не на основния закон в който са заложени демокрация и плурализъм. При сегашните условия не би трябвало дори да посмеем да обсъждаме конституционна реформа.
Абстрактно:
Конституцията предвижда демокрация и плурализъм въз основа на прогноза за определена степен на гражданска политическа инициативност и определено насищане на обществото с активно ангажирани общественици.
Очевидно проблемът, е че обществото е не достатъчно инициативно и няма достатъчен брой качествени общественици, които да работят и разсъждават съзидателно и сериозно върху обществените проблеми.
Решението ще дойде от създаването на реален политически плурализъм. Ако щете, утопично, обществена комисия издирваща хора с подходящ ценз, опит и морални качества. - тази обществена комисия трябва да работи постоянно като задна мисъл в съзнанието на всеки гражданин, но ето че не работи.
Необходими са лесен достъп до кандидатура и пари.
Кандидат за народен представител да се става с 500 подписа, за предпочитане електронни и субсидия да се изплаща по 11 или повече лева на глас на всички с над 500 гласа. Усвояване през карта за общо определени цели (например изготвяне на предложения, наемане на икономисти, юристи, инженери, архитекти, психолози, теолози, лекари и други за проучвания и проекти) и задължение за отчет на разходите. Не усвоените средства се пренасят. Препоръчително, просто да ги подсетим, всеки кандидат или действащ политик да подържа уеб сайт със минимална структура по образец. ЦИК поддържа списък с уеб сайтовете на всички кандидати и действащи пряко избрани политици.
Нещо такова.


Направих си експеримент, дали мога да обоснова оставка без лозунги, карикатури и простащини, без призиви за обесване, затвор (без да го изключвам) и други гадости.
Оказа се, че мога, ето по този начин:

Защо Бойко трябва да подаде оставка без лозунги
1. Не му вярваме и имаме големи съмнения.
- не вярваме на почти нищо с което ни баламосва поради опита, който имаме;
- имаме големи съмнения, защото все пак не е обвинен или осъден, че злоупотребява с властта си по не етичен, не морален и може би незаконен начин.
2. Назначава некадърници, неадекватници и карикатури. В случая с правосъдния министър един вменяем и грамотен юрист, който обаче в конюнктурата на ГЕРБ и постовете си изглежда невменяем и неграмотен, което е даже по-лошо, значи длъжностната характеристика е такава.
3. Харчи пари за глупости. С лека ръка харчи огромни суми необосновано, без мотиви. Никъде не могат да се прочетат анализи какъв ще бъде резултата от харченето на един, друг или трети милиард. Повечето похарчени едри суми са за влияние и благоволение от великите сили и ЕС. При това се харчат очевидно неефективно за стари технологии и вехти морално остаряли проекти.
Същевременно в държавата има гладни и без достъп до образование, квалификация и социални услуги, дейност, която може да се финансира с малка част от съмнителните инвестиции. - разходи със сигурна възвръщаемост през пазара на труда от който социално декласираните отсъстват трайно.
4. Цунами от корупция на всички нива. От правораздаването, през публичните разходи, административните услуги и международните отношения.
5. Създава лоша среда и ни влошава качеството на живот по всички изброени причини. Некадърниците, които кадрува все пак са нормални хора с повечето пъти нормална психика, те също са креативни като всеки хомо сапиенс. Креативният неграмотник обаче създава хаос на усърдието, възпроизвежда корупцията, клиентелизма и неграмотността. От това следва само един пример: 6.
5.1. Къса ни нервите и ни губи времето по всевъзможни поводи. Трябва да крещим за да не се сече Пирин. Накрая се отказва да строи мега ски курорт 500 километра по на юг от Алпите с пряк излаз на Средиземно море в ниска планина природен парк. - малка и единствена за нас.
Същото се случва по повод най-различни безумни идеи и опити на властта. Е наша работа ли е да скитаме по улиците и да си дерем гърлата по умозрими въпроси? Можем ли да обхванем всички глупости, приумици и кражби по този начин?
6. ЗУТ, устройственият закон за големите градове и въобще планирането на кварталите, курортите и инфраструктурата.
Няма друга държава с кръстовища с по-малък радиус предизвикващи задължително спиране и задължително минаване през нас едното при десен завой. Нямаме код за проектиране на наклони на улици и тротоари с наклон за само очистване, нито за нива на откритите почви под нивата на тротоари и улици, така че дъждът да мие настилките. - цяла Европа има такъв код за проектиране.
Нямаме паркинги в упи-тата, нито отстояния, нито гаражи, нито тротоари, нито входове, пътни връзки и отбивки. Резултатът, е че на квалифицираните специалисти, адвокати, инженери, конструктори, проектанти, архитекти, нотариуси, вещи лица, счетоводители, бизнесмени и всякакви други общественици се пречи да работят нормално и да бъдат мобилни. Както и на всички останали. На практика София, Варна, Бургас и Пловдив са застроени като гета и имат инфраструктура на гета. Сградите са първобитни и нефункционални.
Общественото пространство е враждебно и не предлага условия за социален живот и контакти, особено за подрастващи и учащи се. Те са редуцирани до потребители на банални вулгарни развлекателни услуги. Паркове и площади няма. Паркинги няма. Автомобилистите са врагове и дойни крави.
Па същият начин няма визия за образованието, което е захвърлено.
По същият начин няма визия за бизнеса и производствата.
Външната политика е срамна.
Няма визия за електромобили.
Няма визия за екология.
Няма комплексно проектиране на курортите. Природата се разрушава и плячкосва. Седи недостъпна и скрита.
Ето за това, понеже 11 и повече години на Бойко Борисов нищо от не изчерпателно изброеното не му дойде на ум. Тоест, не го видя, не му се провидя, не му светна, не се захвана, не възложи да се намерят темите и въпросите и да се разработят, той трябва да си ходи. Отделно скандалите и вече пълната излагация. Нямаме нужда обаче от последните аргументи. От нищо друго освен изброеното.
И вече ако Фортуна (провидението) и Господ са рекли, някъде може да излязат годни доказателства, които да бъдат събрани по надлежния ред и свидетели и да си направим кефа да го съдим и осъдим за това, което се окаже и докаже. Отнася се за всеки заемал ръководна позиция. Не може да сваляш за да съдиш. Това не е самоцел. Не може да съдиш и тогава да търсиш за какво. Ако кацне птиченцето, добре дошло. Сигурното осъждане е на некадърност и незаинтересованост, на не достатъчна просветеност и мотивираност - това ни е в кърпа вързано. Няма нужда да плачем, да си късаме потниците, да ревем и да скандираме нелепици. Изводът, че някой е за затвора се прави въз основа на правилно събрани и интерпретирани доказателства.
Отделно от възмездието от закона, ние имаме още повече нужда да си положим нужното количество добросъвестен, съзидателен, целенасочен труд за да създадем нормална държава.
Ето как обясних защо Бойко и пуделите му трябва да си ходят без да го/ги нарека нито веднъж мутри или престъпници. Последното може да е лично мнение или впечатление, усещане, но не е факт и не е толкова важно. Има достатъчно добри практични и рационални причини тези да не управляват. Нека си упражняват евентуалното хоби да си играят на мафиози на не изборни длъжности и извън властта. Пък ако прокуратурата намери за нужно, нека си упражни държавния монопол върху обвинението и да ни сюрпризира. Обществото може толкова.

За изборната и политическата система:

Уважаеми Слави,
Кажи ни истината, вярно ли, е че мажоритарен вот в два тура с абсолютно мнозинство може да доведе до диктат на около 4% от избирателите при 25 кандидата или около 10% при 10 кандидата?*
Съответно, такава избирателна система ще остави между 96 и 90% от хората напълно не представени.*
Отговори с да или не. (като на референдума)
Извън конкретния отговор ако искаш развий допълнителни съображения.
Проблемът с изборите у нас, е че няма кого да избираме. Тоест, проблемът, е че е нарушен принципът на политическият плурализъм. Как и от кого се издигат кандидатури.
На следващо място идва проблема с непрестанните атаки срещу субсидиите за партиите.
Аз съм за премахване на прага за влизане в парламента и премахване на прага за получаване на субсидии. Имаш 1.000 гласа, това са 11.000 лева годишно. Много пари за кандидат от малък град. Може да наеме зала, да напечата брошури, да плати на архитекти и адвокати да му разработят предложения за предизборната платформа.
И не е толкова страшно. 6.000.000 избиратели по 11 лева прави 66 милиона за политически плурализъм при 100% избирателна активност. Крадат ги или ги пилеят с един подпис ежедневно, понякога и по няколко пъти на ден.
Тези две елементарни промени ще отпушат политическият модел.
Върховната ценност на демокрацията е изборът, тоест плурализмът.
*Пояснение:
"Мажоритарен избор в два тура с абсолютно мнозинство", първо е много неясно и общо. Би следвало да означава, че двамата кандидата с най-високи резултати от първия тур се явяват на втори и този с повече гласове печели.
Така при 10 кандидата с изравнени сили, на първи тур всички ще получат около 10%, някои 12, някои 15, може би 20%, а други 5-6-7% и т.н. процента.
Така на втори тур ще се явят двама кандидата с около 20-30% обща подкрепа от които двама единият ще отпадне.
Да си представим един голям МИР в който за 10-20 депутатски кресла се състезават 200-300 кандидата, даже са малко, но да си представим. От тези 200-300 на втори тур ще отидат 40 ако местата са 20 и автентичният избор на избирателите на 260 от кандидатите ще се загуби. почти 87% от избирателите вероятно ще бъдат изправени пред избор, който не желаят. Ако изобщо отидат на втори тур. Ами ако изборът е между корпоративно добре подкрепени кандидати на партии от статуквото. (100%) какво значение има вторият тур тогава?
Вторият тур легитимира порочният избор, който приключва на първия.
Очевидно, е че такъв тип избори се купуват и се печелят с много по-малко пари и гласове, отколкото пропорционалната система с мажоритарен елемент - пренареждане на листите.
Отделен е въпросът за издигането на кандидатурите и участието в изборите.


 * * * * * * * * *

Всичко се свежда до просвета, морал и труд.
Трябва да се даде пример и посока на обществото. Да се дефинират ценностите и да се отстояват.

Петиция за оставка на Борисов #3: https://www.peticiq.com/1___________-?fbclid=IwAR3lD7uj_uysjbkYXthR9iMUz1FHKJVIFOKyOPbawa16vpse8dN2PvTDXJM

13
Да се научи наизуст!
Цялата поредица е ценна, но тази серия е особено ценна:За да повишиш оборотите на максимална мощност, трябва да удължиш времето за пълнене с толкова с колкото намалява на новите желани обороти спрямо текущите.

14
За промяната на Конституцията

Промяна на Конституцията?
Проблемът не е в конституцията, а в липсата на политически плурализъм.
Една партия се задържа 11-12 години във властта, защото дясното се разпадна под радиацията излъчвана от Иван Костов. Левите се орезилиха по причина на прекалена демократичност и липса на единна власт вътре в партията, тоест разпълзяха се във всички посоки.
Остана една дясно-ляво-народняшка партия доминираща във всички видове власти с изборни длъжности и техните производни.
Белята, уводен номер на ГЕРБ беше, че спряха да плащат обществените поръчки раздадени от предишното управление, гарнирана с хаотични, но усърдни действия по усвояване на евро фондове. Въпреки демонстрираният лош нрав икономиката и институциите се съпротивляваха със законни средства и що-годе нещата вървяха по някакъв приемлив начин. Стигна се до изстъпленията със сметките, възбудиха се протести и правителството съвсем закономерно падна.
Междувременно пак няма политически плурализъм, алтернативите немощни и отвратителни. Въпреки това БСП се върна на бял кон и направи правителство, което освен, че беше минирано се самосаботира по най-различни начини.
Междувременно пак няма политически плурализъм.
Избор между орезилени, отвратителни и разпадащи се доведе пак ГЕРБ. Христо Иванов министър, бламираха го, подаде оставка. Отбелязваме, че май не е корумпиран и има харизма на водач на тежкотоварен камион. Влязоха цели осем партии. Загатна се за криза, избягаха.
Междувременно няма политически плурализъм, провежда се идиотски референдум анблок (за да се вдигнат процентите на участите абсолютно изкуствено). Айде, пак дойде ГЕРБ, вече със значително по-удобни патерици.

Long story short:
ГЕРБ трябваше да остане в историята още 2013-та година. Но това не се случи по липса на политически плурализъм.
Твърде, твърде дълго една партия управлява, което се отразява на всички не пряко избирани органи, комисии и агенции в държавата. От ВСС и КЕВР до общинските експертни съвети.
Държавата е счупена.
Механизмите заложени в Конституцията предвиждат политическо многообразие, мандатност и постоянна промяна в представителството, които да балансират интересите на народа и неговите отделни групи.
Държавата е вече счупена, защото всичките й органи са преминали през няколко мандатни цикъла под плияние на една и съща политическа сила.
Без да са мафия в криминалния смисъл на думата, те са станали мафия по функция на вътрешна бюрократична обвързаност, кариеризъм, клиентелизъм и обикновено интересчийство. Законите на Мърфи и на паркинсон са безпощадни. Ако нещо може да се прецака, то се прецаква, некадърникът винаги достига до пост над нивото му на компетентност, администрацията и бюрокрацията винаги достигат ниво на бездействие, неефективност и мудност.

Сега Бойко ще пише Конституция. Но каква? В най-добрият случай решаваща проблемите породени от продължителното му еднопартийно вертикално субординирано управление. тоест, Бойко иска да адаптира общественият строй към счупената версия на институциите и държавата, които той волно или неволно е създал.
Възможно ли е това? Може би за него работят философи, юристи енциклопедисти с класическо образование ("къде ги нема" както казваше другарката Димитрашкова).
Моят прост адвокатски мозък вижда само едно решение, ремонт на демокрацията и плурализма, а не на основния закон в който са заложени демокрация и плурализъм. При сегашните условия не би трябвало дори да посмеем да обсъждаме конституционна реформа.
Абстрактно:
Конституцията предвижда демокрация и плурализъм въз основа на прогноза за определена степен на гражданска политическа инициативност и определено насищане на обществото с активно ангажирани общественици.
Очевидно проблемът, е че обществото е не достатъчно инициативно и няма достатъчен брой качествени общественици, които да работят и разсъждават съзидателно и сериозно върху обществените проблеми.
Решението ще дойде от създаването на реален политически плурализъм. Ако щете, утопично, обществена комисия издирваща хора с подходящ ценз, опит и морални качества. - тази обществена комисия трябва да работи постоянно като задна мисъл в съзнанието на всеки гражданин, но ето че не работи.
Необходими са лесен достъп до кандидатура и пари.
Кандидат за народен представител да се става с 500 подписа, за предпочитане електронни и субсидия да се изплаща по 11 или повече лева на глас на всички с над 500 гласа. Усвояване през карта за общо определени цели (например изготвяне на предложения, наемане на икономисти, юристи, инженери, архитекти, психолози, теолози, лекари и други за проучвания и проекти) и задължение за отчет на разходите. Не усвоените средства се пренасят. Препоръчително, просто да ги подсетим, всеки кандидат или действащ политик да подържа уеб сайт със минимална структура по образец. ЦИК поддържа списък с уеб сайтовете на всички кандидати и действащи пряко избрани политици.
Нещо такова.

15
Едно върховно автомобилно изживяване. Индулгенция на Иън Тирел на най-високо ниво.
Пее песента от "Италианската афера", бих казал доста добре, настройва оригиналната Миура от филма, след това я кара по същият път като в началото на филма и накрая се среща с Марчело Гандини в домът му.Потресаващо!

Страници: [1] 2 3 ... 59