Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 54
1
Разрушена ли е системата за проектиране на европейските производители?
Раздута и бюроктаризирана вертикална система на субординация дава точно такива резултати. Шефовете виждат, че конкуренцията вече е постигнала нещо, питат учените, които казват, че е възможно.
Надолу по системата обаче е пълно с правоспособни проектанти, които не са изградени кадри и нямат мисия, съответно не могат дори да догонват при съществуващи образци.
Може би прекалено дългото производство на модулни конвенционални автомобили ги е заблудило, че могат да проектират съвременни високотехнологични продукти, а те всъщност не могат.
Автомобила с ДВГ е банална конвенционална технология. Такива се произвеждат по гаражи и ателиета от десетилетия.
Модерните "екстри" на един автомобил от висок клас без проблем се събират в нисък клас смартфон и като сензори, и като изчислителна мощност и като софтуер.
Отделно захранването, управлението и задвижването се оказаха по-голямо технологично предизвикателство отколкото началниците на европейските брандове предвиждаха и очакваха. Качествения електрически автомобил се оказа по-сложен отколкото европейците си въобразяваха.
Оказа се, че трябват високи технологии с които не разполагат, както и материали, които не са достъпни за тях.
Революцията започна със стъпката ин хаус (in house), която Илон Мъск предприе още със Спейс Екс и се оказа прав. Мъск прибра ин хауз разработката на технологии и софтуер и в Тесла и отново спечели.
Всички останали останаха да аутсорсват повечето модули и части и сгрешиха, защото във фирмата няма никой, който да знае как се прави цял автомобил. Дремят по бюрата и чакат Бош и Сименс да им проектират ключовите възли, а Бош, Сименс и Валео хабер си нямат.

https://insideevs.com/news/370543/vw-inexpensive-ev-now-2023-release/

3
От повече от 10 години имам форум и чак сега събрах достатъчно информация и самочувствие да пусна такава тема.

Как всъщност се избира и купува употребяван автомобил?
Моят отговор на този въпрос е бих казал не конвенционален и много по-сигурен от общите съвети за изтърканите педали и шумовете от двигателя.

На първо място ще посоча, че днес има Дачия и именно това е автомобила, който стои в основата на автомобилизма в наши дни като най-евтин, освен Дачия има и Тойота, Пежо, Ситроен, Мерцедес, Тесла, Фискър и други премиум супер модерни автомобили.

Ситуацията е много особена, защото технологиите, обмена на кадри и информационната революция в комбинация с глобалния пазар направиха така, че няма лоши автомобили и избора от пълната палитра производители е реален.

И така, основата на всичко.
Трябва да си купите нова кола.
Ако не е нова, тя трябва да бъде възможно най-нова.

Средния пробег в ЕС е 14.000 км годишно, за всичко над това трябва да се търси причина. По-голяма кола и по-западна държава обясняват до към 20.000 на година.
Кола на старо над 3-4 годишна възраст също трябва да се купува с причина. Тогава са най-изгодни (45-35% от първоначалната цена) и относително запазени.
Точно по тези критерии 50-70.000 км и обезценяване над 50% има учудващо много коли във всички мобилета, но те не се радват на особен интерес, защото не са претрупани с екстри и пакети.
Кола над 100.000, за 150.000 не говорим трябва да се купува много евтино и най-вече не трябва, както и над 5-6 годишна. Просто броя на студените стартове е един и същ независимо от пробега. Двигателя и да е здрав (Тойота), периферията овехтява.

Още не сте убедени, че 10-12 годишния премиум германски автомобил с примамлива цена не е за Вас?
Първо, вероятно не карате и не ходите никъде, затова не ми пука за Вас, затова ми се махнете от форума и ходете да си харчите парите без да черпите нездравословна увереност от публикациите ми. Каквато те нямат за цел да Ви дадат така или иначе.

Второ,
Автомобилите през 60-те живееха 60-100.000 километра при нормална употреба и континентален климат. Това не означава, че на 100.000 загасват и повече не вървят, а че са прокъсани, ръждиви, неугледни, нуждаят се от ежемесечна поддръжка не са надеждни и са морално остаряли след такъв пробег и 5-6 години. Запомнете това, то важи за всички следващи периоди след съответния пробег.

През 70-те нещата не се променят особено, автомобилите са прости и все още относително евтини, хубавите издържат 150.000 километра преди да тръгнат отвсякъде.

През 80-те отделни модели са почти в модерната епоха като има успешни опити за ергономия и качество, но силите им стигат за около 200.000 километра. Легендите за милионници, първо ако се отнасят за премиум V8 модели никой не Ви казва колко богати хора ги поддържат и с какви средства, второ ако е за някой дизел, всичките са толкова морално остаряли, бавни, шумни и харчливи, че към 90-та са за авто морга, освен това се нуждаят от много по-сложна поддръжка отколкото в България се знае.

90-те не донесоха много по отношение на пробега, просто повече коли започнаха да прехвърлят или достигат 200.000. W140 на 200.000 се разпада отвсякъде. Причините са много, оказа се, че пуловете не са надеждни за повдигачи на клапани, че два 4 цилиндрови вала на общ ремък или верига имат сериозни хармоници. Повечето двувалови коли от 90-те са дълбоко несъвършени, затова минаха на ремъци, понеже са по-еластични и елиминират междуваловия успокоител, който иначе се чупи.
Освен това, през 90-не забраниха някои пластмаси, колите натежаха, навлязоха масово катализаторите, а мощностите едвам достигнаха 150 коня от 2.0 литра и 220 от 3.0, като дори имаше регрес към 136 и 204.
Поради тези причини колите от 90-те с по-лигавия си дизайн много трудно изпъкваха на фона на тези от 80-те. Независимо, че еволюцията на хартия на всички параметри е еднопосочна към бъдещето, субективното усещане при сравнение между коли с над едно десетилетие разлика във възрастта не винаги беше в полза на по-новата. Освен това тези автомобили течаха и непрекъснато им се чупеше първобитната електроника. Често разхода беше по-висок, а тяговъоръжеността по-ниска, 180 коня на 1.4 тона не е по-малко от 220 на 1.74, даже е повече.
90-те родиха легендите и всички отрицателни тенденции битуващи и днес в разбиранията на автомобилистите.

Около 2000-та е много интересен, но и много незрял период. Вероятно това са най-некачествените и ненадеждни автомобили в историята.
Има прекрасни образци като Cab Forward дизайна на Крайслер в 300М и Додж Интрепид, както и прекрасният елегантен и комфортен W220 на Мерцедес. Това обаче са кошмарно изпълнени автомобили, както и повечето им съвременници. Дори здравите като миньорска кирка лексуси от епохата са сакати с непоправимите си окачване и спирачки.
Тази епоха в автомобилостроенето само затвърди глупостите и легендите от 90-те. Автомобилите около 2000-та година са просто скапани по една или друга причина.
Реалният им живот може да се определи като под 200.000 километра, като мога да дам примери от всички марки. Който не е виждал Мерцедес 500 на 160.000, той да не вярва.

От 2000-та насам и особено от 2005-та обаче започна един непрекъснат и много бърз прогрес. Купетата почти не ръждясват, окачванията са здрави, стабилни и комфортни, почти всички коли започнаха да спират, а разхода на гориво стана чувствително по-нисък и което е най-странното продължава да пада и сега.

На практика 2000-2005-та можехме доста равнопоставено да избираме между автомобили произведени в три различни десетилетия. Гледайки Е34, Сенатор А или Б, Омега А или Б, 124-ка, очиларка, Ауди 80, А4 96-та, Ауди 100 от първите, Пура, Слонче, Е39, Пежо 605, Пежо 607, Астра F, Кадет, Астра G, БМВ Е38, Алфа 33, Пежо 206, Пежо 307, Тойота Ярис или Корола, Мерцедес Ц класа от всички поколения наравно със 190 и т.н. и т.н. човек можеше много да се колебае, защото избора беше напълно реален, а изброените са напълно съпоставими, нищо, че са модели от преди 80-та до след 2000-та.
Причината беше първо във вече изтъкнатите особености и второ и по-важно, старите коли бяха карани по-малко. Светът пътува все повече и повече и по работа и за почивки. Затова масово пробега на изброените беше приблизително еднакъв за запазени екземпляри, просто старите коли са натрупали по-малко километри в младостта си и след това са попаднали в ръцете на друга категория хора, които по едни или други причини карат по-малко, новите са карани по-близо до съвремието от по-активни първи собственици.
Тук правя забележка, че в днешни дни евтините самолети режат сериозно от пробега на автомобилите, особено при пътувания на над 1000 километра, като напоследък е по-евтино да отидеш със самолет дори до Черна Гора, а за двама души на над 1.500 километра в Европа самолет, екстра багаж и рентакар за седмица е по-евтин вариант от леката кола. Но това е от скоро.

И така, около 2005-та започнаха да излизат доста прилични и изпипани автомобили като W211 и Ауди А6, които чувствително вдигнаха летвата по отношение на пробега със запазване на търпимо техническо и козметично състояние. Да кажем, че това поколение автомобили има живот над 300.000 километра и то без проблем. Тук трябва да посочим и възрастта, която също уверено е над 10 години.

Дачия. Без Дачия за основа на всичко не е възможно една такава публикация да бъде пълна и изчерпателна или дори обективна и вярна.
В годината в която аз придобих Ленд Круизър 100, мой приятел си купи Дачия Логан комби 1.5 dci, днес Ленд Круизъра е на 270.000, дачията също. По дачията са правени категорично по-малко ремонти, за цена да не споменавам, че Ленд Круизъра е глътнал няколко Дачии или поне една в ремонти, а поддръжката не е нищо по-малко от свирепо скъпа. Да кажем, че са еднакво захабени, като дачията обаче е по-малко ръждива. Не знам дали Ви е известно, че дачията побира багаж почти колкото тойотата и вътре не е по-къса, а и тавана е доста висок... Има хубав климатик, вози не по-лошо и се управлява много леко и приятно.
Въз основа на последния факт можете да си избирате нова кола по цвят и размер и цена разбира се.

Колите еволюират, хората уж също, но много по-бавно. Каквото е било достатъчно 1990-та е достатъчно и сега. С несъществени изключения съвременните автомобили са достатъчно качествени и имат достатъчно високи характеристики.

Десетилетията вече са петилетки, дори по-малко, толкова бързо се развиват технологиите.

2010-та е свързана с мой любим факт показващ развитието на технологиите. Ауди обявиха, че си хонивговат цилиндрите по нова технология, което намалява съпротивлението при въртене до толкова, че успели да олекотят блока с 8 килограма. Ганьо естествено веднага се пита: "А аз как че му праа основен ремонт на тоо двигател като му е толкова изкелеферчен хонингу?!". Но не това е въпросът.
Около 2010-та излезе и 1.4 тси, излязоха и 3.5 екобууст на Форд и Циклон 3.5, които са фантастични двигатели, започнаха да навлизат хибриди, Тесла се появи на хоризонта, Ауди извадиха А7.
На практика всички автомобилни производители въведоха нови изключително модерни и ефективни модели.

Последния различим скок в автомобилостроенето са моделите и фейслифтовете от 2015 +/- 2 години, Форд извадиха екобууст Нано, Мерцедес смалиха турбо V8 моторите, Фолксваген извадиха ново TSI, има страшно много хибриди, всички коли имат Андроид и АйОс съвместимост. Логиката и практичността съвсем се завърнаха след ужасното десетилетие 1995-2005 в което американците се лутаха, а немците дерибействаха.
Разликата между модели 10-та и 15-та година може да е по-голяма и по-видима отколкото между коли от 90-та и 2000-та.
Колите след 2010-та станаха изключително здрави, пробега е ограничен само от съвестта на собственика, смяната на масло на под 10.000 км и редовна поддръжка. Масово за хибридните модели пробег от 500.000 не е немислим, а смяната на около 10 kW батерия струва под 2.000$ и се налага на над 200.000 км.

* * *

И така, всяка недоказана теория си остава хипотеза.

Реших да проверя има ли коли от премиум високия среден клас отговарящи на изискването за средногодишен пробег от 14-15.000 км, които са обезценени над 50% за 4 години.
Справка с мобиле.де показва, че има.
Ауди А6 и А7 съществуват с пробег до 70-80.000 километра на 4 до 6 годишна възраст и цена 22-25.000 евро.
Какви са особеностите?
Моделите са 2.7тди, 1.8т, 2.0тди, 3.0т с малко екстри, повече от половината са с предно предаване. Ситуацията е същата с Мерцедес Е-класа, 6 цилиндров комби Т-модел със задно може да се намери на под 100.000 км за между 18 и 22.000 евро дори след 2014-та с 9 степенна скоростна кутия. БМВ 5-та серия също се намира в този ценови диапазон и на малко километри.
Същото се отнася за топ модели на френските марки, като те са поне година по-нови и на още по-малко километри.

Общото между всички автомобили карани колкото средното на континента и обезценени над 50% за над 4 години, е че не са типичните претъпкани с екстри модели с топ моторизация.
Логиката, е че човек каращ до 20.000 километра годишно купуващ премиум модел просто няма да похарчи 25.000 евро за екстри. Нормалния човек добавя кожени седалки, круиз контрол и шибидах и си прави много добре сметката трябва ли му 4х4 и дали 204 коня от 2.7 тди не са му достатъчни спрямо 245 или повече от 3.0тди.
От друга страна, някой който го бият парите през ръцете или не си плаща колата сам, защото е директор и му е служебна конфигурира с лопатата и не му пука, после кара пак така.

Още нещо. При среден пробег от 14.000 км на година за континента, обезценяване от 55% за 4 години и живот на автомобила от 250.000 км при семейна употреба цената изглежда така:
60.000 евро х 0.45 е 27.000, а х 0.40 (за 5 г. автомобил) прави 24.000 евро. Това е при условие, че пробега е до 70.000 км. Какво правим ако пробега е 150.000? Той е двоен, съответно и възрастта е двойна. Колко трябва да струва този автомобил на 8 години?
Повечето разумни източници са единодушни, че на 10 години обезценяването е поне 80%, а за 8 годишна е доста оптимистично да приемем само 70-75%
Средно поне 65%, аз бих казал и 70%, като от там трябва да се пазарите надолу.
Получава се така, че за типичния премиум автомобил на 150.000 километра и възраст 5 години не трябва да плащате повече от 25-30% от първоначалната му цена.
На 8-10 години и 200.000 не следва да се плащат повече от 10% от първоначалната цена.
Произволен резултат относно обезценяването: https://www.quora.com/Whats-the-average-10-year-old-car-s-depreciation

Защо обаче масово срещаме бих казал безсрамни оферти за 5-ци Е-класа и особено аудита на 5 години за по 30.000 евро?! Това би трябвало да означава, че като нови са стрували поне 75.000. Колкото S-класа или Ленд Круизър 200 без ДДС... даже ЛЦ-200 струваше до последно под 150.000 лева с ДДС или само около 60.000 евро. На всичкото отгоре предложенията под 120.000 километра са рядкост и са още по-скъпи.
Запомнете, че автомобил с двоен да средния за континента пробег трябва да струва почти двойно по-малко от такъв с нормален пробег.

* * *

Обаче какъв автомобил да си купим? Това е въпросът. Наистина.
Дали да бъде по-висок клас, дали среден или нисък, по-нов или по-стар.
Не се лъжете по бабини деветини, че на някой дедо му карал 20 години някаква кола и на нея й нямало нищо. Нямало й е защото я е карал общо 30.000 километра и накрая се е разпаднала.

Автомобилът трябва да бъде възможно най-нов. Новите коли имат повече вътрешно пространство, по-прости са за поддръжка, харчат по-малко и вървят повече. Едно от нещата, които ме накараха да пусна тази тема е сравнението между Фолксваген Джета 2016-та и повечето премиум седани среден-висок клас от 80-те, а дори и 90-те.
Джета: междуосие 2.66, тегло 1.36 т., багажник 510 л. и купе с достатъчна дължина, че да позволи двама възрастни с ръст над 180 и над 190 см да седнат един зад друг и задния да не му опират коленете и да маха с крака. Ускорение до 100 8.2 секунди, максимална скорост 220 км/ч, среден разход 7/100, извънградски разход между 4.7 и 6., автоматик с 6 предавки.
Опел Сенатор, БМВ Е28, Е12 и Е34 имат точно същите характеристики, но са по-бавни, по-тесни и харчат до над 3 пъти повече. Междуосие около 2.68, близко тегло, близък по-обем багажник, дори по-малък. Мерцедес 123 и 124 също попадат в групата с уговорката, че имат по-дълго междуосие.
Оказва се, че един автомобил от нисък клас, обаче от 2016 г. предлага повече от премиум седаните от 80-те и дори 90-те. На всичко отгоре върви повече и спира по-добре.
Citroen C-Elysee е още по-прост и бюджетен автомобил, който обаче предлага купе с обем колкото на 124-ка, по-голям багажник, 1000 кубиковия му 3 цилиндров мотор върви повече от версията 200 и харчи наполовина.
Ако гледате какъвто и да било автомобил с дължина до 4.8 метра до 2005-та, C-elysee, Джета и още няколко модела предлагат от всичко по повече + радостта от нов автомобил. Или относително нов.
Форд Мондео от 2010-та насам е наистина огромен автомобил с огромно вътрешно пространство и модерни двигатели. Предлага вътрешното пространство на А6 при несравнимо по-ниски цена и разходи.
Опел Инсигния има повече пространство от Омега Б и е значително по-надежден от нея.
Форд Таурус особено след 2015-та има габарити и вътрешно пространство на S-класа при реален градски разход около 13/100 и извън градски около 7-8, както и много лукс, здравина, простота, 4х4 и 292 коня на ниска цена с евтина поддръжка.
Ауди не произвеждат само 3-ка тди с екстри струващи колкото половината кола, 1.8 тси, 2.0 тди и 2.7 тди са съвсем легитимни съвременни двигатели, които ще Ви дадат всичките ускорение и ефективност, които можете да желаете с концепцията на Мондео, но в малко по-луксозна опаковка.
Ауди А8?! Няма нищо по-нелепо от стара А8-ца или въобще стара представителна лимузина. Тези автомобили са във високия престижен клас, но на 10 години са ирелевантни и абсурдни. Понеже се опитват да бъдат наистина авангардни, за около десетилетие всичко в тях започна да изглежда много ретро и неизползваемо, а колите от ниския и средния клас са по-добре и по-ергономично оборудвани.

Да не забравяме френските автомобили. Практически нямат лош модел през последните 10 години, двигателите са високотехнологични, имат и хибриди. Просто трябва да сте ОК с един двигателен мост и ускорение до 100 около 8 секунди, а след това да се наслаждавате на прекрасните френски дизайн и обзавеждане.

Фолксваген Пасат. Друго освен точка не може да му се сложи. ДСГ е безнадежден източник на проблеми, двумасовия маховик с който върви е още по-голям и скъп проблем. Пасатите през последните 10 години са едни от най-лошите автомобили, като границата на започване на проблемите е една от най-ниските в индустрията, около 140-150.000 километра ще трябва да вадите сериозни пари за маховик, съединители, мехатроници и други. Имат и безбожно скъпи електронни амортесьори. Протъркват се и се мокрят кабелни снопове, ДПФ-ите се регенерират непрекъснато, пълнят маслото с гориво и т.н. и т.н. Има много случаи при които нови собственици на относително "свежи" употребявани Пасати имат по 3-4 неуспешни опита да излязат от София с тях. Спрели горивни помпи, малки пожари, проблеми с елктрониката. Истинско Безобразие.

На другия полюс са Шкода. Всички искат да карат Шкода, защото имат добър дизайн, цените са достъпни или по-скоро адекватни, а колите са лишени от недоправените и евтино коструирани и произведени "екстри" на останалите ВАГ-ове. Последния дизел за който си струва да мислите е стария модел на 2.0 тди-150 коня, който е безпроблемен. Естествено проблемите с ДСГ са същите като при ВАГ, но поне останалото е кола, а не едно голямо недомислие.

Обратно към поредните неуспешни опити за излизане от София е БМВ 7-ма серия. Не стига, че може да Ви остави на пътя заради разнообразни проблеми с електрониката, но и случаите да хвърли мотор на доста под 200.000 не са изключение. V8 турбо мотора на F01 е толкова скапан, че за текущи собственици имаше промоция от 6.000 лева за цял мотор без периферия! ще оправите мотора, ще ви се счупи кутията и то на три места. Ще оправите кутията и пак ще си карате разбрицляка с провиснал таван и малко място за главата на задната седалка.
3.0 атмосферно БМВ с 272 коня?! Масторите ми са и сервиз за глави, пукат се около резбата на свещите, истинска свинщина. Последния тест на Ауто Билд на БМВ 528 с 4 цилиндровия турбо мотор показа, че тази "екстра" е пренесена и надолу в гамата и традицията се пази. Плюс дълбоки V-образни сенки в горната част на хода на буталото в цилиндъра. Сложили електрическа водна помпа, чудесно, обаче се чупи, а бордната диагностика не я хваща навреме и двигателя прегрява, което го разкрасява допълнително... в очите на сервизите...
Въобще БМВ с гротескните си табла с две кръгчета със стрелкички ми приличат най-много на Лада 2103 или 06 отвътре.
Хубави и здрави модели са F10 520 и 525 дизел, но те пък са дизел.

Мощни автомобили. Мощните автомобили се амортизират много по-бързо от останалите. Трансмисията и спирачките са подложени на натоварвания, които растат в геометрична прогресия с мощността и скоростта. Двигателя изгаря няколко пъти повече гориво през живота си спрямо двигател на семеен автомобил, всичката топлина от тази работа трябва да излезе през радиаторите и ауспуха, затова и живота на двигателя и всичко около него е многократно намален.
СУВ и високопроходими модели. Освен че харчат поне двойно, като същевременно са субективно двойно по-бавни и много по-неустойчиви от седан или комби са и скъпи и със скъпа поддръжка. Трите диференциала означават, че ще сменяте три пъти повече масло, при това три пъти по-често, смяна на 40.000 километра не е нетипична. Накладките изкарват наполовина, гумите струват двойно. Освен ако не карате ама наистина спокойно, нямате проблем с цената и имате нужда от пространството и багажника СУВ-а е най-лошия възможен вариант от всяка гледна точка. Ако все пак искате СУВ, вземете си американски и само американски, Форд Експлорър и Джип Гранд Чуроки, както и роднините им са най-доброто, което можете да изберете. Евтини части, проста поддръжка и голям безпроблемен пробег. Тук няма изхвърляния с технологии и модули поставени в критични режими.
Дизел. Вие сериозно ли? Дизела капитулира, като новите модели дори имат програмирана анемичност до 2500 оборота за да могат да минат тестовете за емисии. Освен това са шумни, миришат, скъпи са, капризни са и не харчат по-малко.

TSI е истината, макар, че ТСИ е марка на Фолксваген, turbo stratified injection е термина обясняващ горивния процес при който горивната камера се пълни на слоеве, инертен или беден, обогатен и отново инертен и/или обеднен слой. Резултата, е че двигателя работи като такъв с намален обем. Всички са комбинирани с променливо газоразпределение, което позволява пасивен ЕГР, тоест да останат повече изгорели газове в камерата и същевременно лек цикъл на Аткинсън, когато двигателя връща част от въздуха в смукателя променяйки съотношението на сгъстяване и разширяване в полза на разширяването. Тази технология се използва от всички производители на турбо двигатели с директно впръскване и се постига ефективна работа като на добре работещ двигател с по-малко от половината на реалния ходов обем. Разбира се магията работи само в режимите, които не изискват преминаването към процес на горене с хомогенна смес, когато се използва пълния обем на цилиндрите за постигане на по-голяма мощност. При 1.4тси след фейслифта на климатик максималната скорост при която се използва stratified charge е почти 130 км/ч до когато двигателя харчи абсурдно малко. Същата технология се използва и в серията на Форд ecoboost и новите Nano, като 2.7 V6, Тойота, Мерцедес и БМВ, като последните две немски марки нещо не могат да конфигурират автомобил, който реално да се възползва от технологията и да ни изненада с добър разход, а още по-малко със здравина. GM обаче използват stratified charge и цикъл на Аткинсън плюс изключване на цилиндри на 6 литрови атмосферни двигатели с директно впръскване много успешно.
Хибриди? Да, във всички деноминации, но гледайте батерията да бъде поне 10 киловата и трансмисията да е планетна. Точно Фолксваген се изложиха с хибрида на Джета, като го оборудваха с батерия от, внимание: 1 (един) киловат, което го прави просто по-сложен и по-скъп, а и ненадежден. Ценното в истинската хибридна технология, е че дори двигателя да работи, комбинацията от планетна скоростна кутия с три входа и два изхода позволява въртящ момент да се предава направо към колелата, но излишъкът от мощност, който винаги е налице освен евентуално в някаква идеална комбинация от скорост и обороти, да се трансформира от мотор/генератора и да се предава на колелата от втория електромотор. Батериите на хибридите Тойота вече се ремонтират с нови клетки на цена под 3.000 лева, а гаранцията е много дълга, правят понякога и жестове извън гаранция ако сте обслужвали колата при тях.
Хибрида на Форд в модела Фюжън бие тойотите по всички показатели във всички тестове на журналисти. - важно е да се знае. Недостатъка му е малкия багажник.

Американски автомобили. Да. Не се подлъгвайте по репутацията, която си спечелиха като проспаха едни 20 години от 80-та до 2000-та година. Колите от този период пак не са лоши, те са функционални, прости, приятни, удобни и евтини. Просто бяха с по-ниски характеристики и леко странни. Когато американците приключиха с всички моделни семейства и платформи от 90-те се възродиха с изключително добре премислени и смислени автомобили с дълъг живот и много добри характеристики. Възродиха и повечето спортни модели при това на световно ниво.
Относително леки автомобили (което се приема за благородна характеристика) и с цялостен дизайн днес могат да се намерят във Франция и САЩ и почти никъде другаде. Всички двигатели са модерни, използват само здрави и хубави трансмисии на Тремек и ZF, купетата традиционно са красиви и удобни, а разхода на гориво е винаги по-нисък от на аналогичния германски автомобил. Като прибавим евтините части изборът става очевиден.

Надявам се тази тема да развенчае мита за здравите стари коли и скапаните нови.
Надявам се също да се замислите много добре какво трябва да си купите. Претъпкан с екстри и много каран автомобил или разумно конфигуриран на малко километри. Големите разходи за поддръжка идват след 150.000 километра, което е допълнителен фактор за намаляване на цената. Или да се откажете да се хвърляте на премиум автомобил и да си купите Дачия, Пежо, Рено, Фиат, Форд или друг автомобил за нормални хора.

4
За мен отговорът е да и в тази тема ще Ви разкажа защо.

Според Кларксън и цяла плеяда негови имитатори и подгласници като Дъг Демуро важните характеристики на автомобила са острото управление, малкото накланяне в завой, бруталното ускорение, ултра бързите скоростни кутии, звука, агресивния дизайн, спортните седалки и други характеристики все в този дух, например безбройните инфотейнмънт функции и напълно безчислените екстри.

Като човек за очнал да се интересува от автомобили през 90-те много добре помня какъв беше идеала на кварталните гъзари, спекуланти и дребни престъпници тогава, какъв стана в началото на новия век и какъв е сега. Тунингован автомобил с много добавени екстри, джанти, затъмнени стъкла, музика Пионер или Алпин, вътре натрупано с украшения, при възможност двигателя леко пипнат, шумна изпускателна система и други в същия дух. Всевъзможни БМВ-та, опели, лади, Субару, мерцедеси и фордъве претърпяваха трансформация във возило мечта.
Принципа на всичко това беше да се трупа и да се добавя и по този начин да се "подобрява" автомобила. На запад тази мода започва още през 70-те и 80-те, като  можете да добиете представа как са изглеждали коледните елхи за богаташи от сайтове като 1000sel.com в САЩ тунинга започва още по-рано - през 60-те, но там поне не наблягат на лъссавото, а на реалния перформанс.

Цялото това поле за изява на гаражните майстори се дължи на концепцията за автомобил в периода от 50-та до 90-та. В този период автомобилите са относително леки и прости, пътищата са лоши, а скоростите са относително ниски.
Може да се приеме с достатъчна точност, че след 90-та тунингован ето на нов автомобил е безпредметно, защото по-нагоре в гамата има по-динамичен модел или друга марка предлага всичко от което се нуждаем. Въпреки това тунинга продължи да съществува с ориз мен по инерция и в ценовата дупка между евтините и скъпите модели.
Немските марки като харчещи най-много за маркетинг буквално отглеждат поколения потребители възприемащи автомобила модулно като сбирщайн от части и системи и им ги продават буквално на части в каталога. Японците и американците малко или повече създават автомобили, които са едно цяло, завършен дизайн с всичко необходимо и малък брой опции.

Да се върнем на така наречените автомобилни журналисти и здравия разум.
На първо място, нито Кларксън, нито Демуро някога са имали тунинг проект, нито пък разбират технически от автомобили на ниво автомобилен любител, да не говорим майстор или механик.
На следващо място, те пропагандират агресивни и бързи автомобили с характеристики надхвърлящи далеч нужното за приятно или безопасно пътуване по обществени пътища.

Работата е там, че през 80-те дори W126 и 6 цилиндровите опели и БМВ-та имаха 14 цолови джанти, съответно предните спирачки на модели дори с 200 коня бяха 276 ММ например. В началото на 90-те по-високите версии на повечето средни и големи модели получиха спирачки над 290 мм и започнаха да спират наистина много. Днес Фолксваген Джета има почти 290мм предни дискове и спира много.
Очевидно вече няма нужда да се ъпгрейдват спирачките на който и да било автомобил, защото дори малките и средни автомобили имат достатъчно големи.
През 80-те дори мощните коли рядко развиваха 100 км/ч за под 10 секунди, а тези, които го правеха имаха линейна крива на мощността и въртящия момент, съответно те бяха пропорционални на оборотите. Колите бяха пикови и като прибавим скоростните кутии с малко предавки изборът беше ускорение на кикдаун за изпреварване или доста по-умерено движение по пътя.

Ентусиастите мечтаеха за еластичността на огромен двигател с някакъв разумен разход.

Днес имаме променливи фази на газоразпределително, турбо, директно впръскване, променливи смукатели и изпускатели и скоростни кутии с много предавки. Всичко, което желаехме от старите си автомобили го имаме във всеки автомобил над 150 конски сили. Тунинга и тук е релевантен. Още повече, че повечето прилични съвременни автомобили развиват 100 за поне 8 секунди и имат максимална скорост над 200 при която не се чупят.

Комфорта също се повиши много, материалознание то и технологиите днес ни дават пружини, амортисьори и не на последно място големи там они, които бяха немислими през 80-те. Днешните коли возят по-добре от всякога и същевременно са по-стабилни от всякога.

Хората обаче са едни и същи. Страничните и надлъжните ускорения предизвикващи дискомфорт са едни и същи и в каруца и в кола от 80-те и днес. Никой няма нужда от прекалено бързо кола, да не говорим за такава с директно кормилно управление реагираща нервно около централното положение, която непрекъснато върви наляво или надясно и не можеш да се отпуснеш.

Защо тогава ни натякват и ни насаждат да преяждаме с перформанс характеристики?

Първият отговор е защото аудиторията на автомобилните издания е такава, че този вид шоу съдържание се продава по-добре. Това обаче не са непременно купувачите на нови автомобили, а просто хора консумиращи медиен продукт и евентуално спортни автомобили от една ниша, която изчезна, тази на Субару и Мицубиши.
Тук отбелязвам, че журналистите осакатиха най-много пазара и дизайна на по-скъпите т.н. премиум автомобили. Никой производител на автомобил над 30-35.000 долара или евро не смее да предложи комфортен или наистина голям автомобил освен ако не се касае за Ролс Ройс и Майбах, въпреки, че и тях ги тестват на писти.

5
Не, не си внушавате и не, не е защото задните пружини са омекнали.

В даден момент обикновено след 8-10-15 години повечето коли особено произведените между 70-та и 2000-та година вирват предница и започват да возят лошо. Гледал съм снимки от каталози, чудил съм се, до сега нямах обяснение на този феномен.
Особено старите опели без изключение страдат от това. Практически няма Рекорд, Кадет, Аскона или Сенатор без 4-5 пръста между предната кума и калника и без извинение сговнена возия.

Ето Ви отговора: https://en.wikipedia.org/wiki/Work_hardening

Интуитивно бях сигурен, че е така още преди 20 години, но никога не съм търсил сериозно по въпроса. Много пъти съм питал майстори и всички са ми казвали, че няма такова нещо.
Специализираната литература обаче е единодушна, трите типа окачване: въздушно, хидро-пневматично и пружинно (торсионите не са в списъка, защото са регулируеми) имат еднакъв живот - около 8 години или 150-200.000 километра.
Азота на хидро пневматичното бавно преминава през мембраните на сферите, гумата на въздушното се къса, а пружините се отърват и се вирват.
Наздраве!

Имам познат запален автомобилист, който обаче не чете и няма някакви задълбочени научни знания. Той ми е казвал, че на 8-10 години се сменят пружинки, тампонче, амортесьорче.

6
Поддръжка и Ремонти / Добавки за гориво
« -: Юли 29, 2019, 05:54:53 17:54 »
Както знаете, от скоро експлоатираме '16 Фолксваген Джета VI 1.4tsi 150 коня автоматик: https://penkiller.com/index.php/topic,2431.0.html
Набързо й навъртяхме няколко хиляди километра. След употреба на гориво Лукойл 100 от изхода на Бургас: https://penkiller.com/index.php/topic,1679.0.html освен, че над 4000 оборота имаше ускорение на тласъци и намалена мощност...
Забелязах, че на студено двигателя започна леко да потреперва. След няколко дни направо усетих прекъсване. Първо реших, че са свещи. Направих си труда обаче да проуча въпроса онлайн и попаднах на много подобни случаи с подобни оплаквания. Не са свещи, а обикновено е един горивен инжектор, който започва леко да се запушва.
Странична бележка: горивата и бензина и дизела имат естествено свойство да цапат и да запушват инжектори и жигльори. Бензин, дори високооктанов за да стане автомобилно гориво трябва да има миещи и почистващи добавки. Без нужните добавки бензина е гориво, но не автомобилно.
И така, проучването ми мина през свещи и стигна до сигурни и широко наблюдавани признаци на леко запушени инжектори за високо налягане.

Потърсих добавки за GDI и попаднах на сайта на Дунев: http://www.dunevmotorsport-r21.com/обслужване-и-поддръжка-на-бензинови-д/ и тази добавка, която не бях чувал: https://www.bgprod.com/catalog/gasoline-fuel-system/bg-44k-fuel-system-cleaner/
Ставала и за обикновени инжекциони, все пак вече доста двигатели с директно впръскване имат и впръскване в порта. Купих две добавки, цената е 50 лева, което е на границата да те откаже, но предвид, че не съм я чувал и я продава Дунев реших да я пробвам.
Налях я още на паркинга отпред на около 3/4 резервоар, което са под 50 литра.
Покарах градско да кажем 10 километра и още на следващата сутрин усетих, че прекъсването намаля съществено.
Покарахме още да кажем 100 километра, тоест със зор сме изгорили общо 10 литра или 1/4 от горивото и добавката и студената работа на мотора се изчисти почти идеално. Горивото в момента е 1/2-ра, просто колата харчи много малко.
Като изгоря целия резервоар ще пиша пак.
За сега съм много доволен.

Като взех добавките дойде самия Дунев да си говорим и ми похвали маслата Driven, че били за директно впръскване и предотвратявали LSPI - low speed pre ignition, прегледах им данните набързо, голяма трагедия, не се връзвайте, нямат пълни публикувани данни, пламна температура под 200 градуса, хвалят се, че нямат калций и натрий, а имат молибден и ZDDP, тоест формулата им е като на масла от 50-те и 60-те... нямат и високотехнологични присакди т.н. супер молекули, а също и титан, волфрам и т.н. както казах, не се връзвайте.
https://www.bobistheoilguy.com/forums/ubbthreads.php/topics/4094321/Re:_VOA_Joe_Gibbs_DRIVEN_DT40_ - 212 градуса пламна температура и чисто ново САЕ-40 с вискозитет 12 при 100 градуса... :o

Други добавки, които знам, че работят са Бардал BDC и Редекс.

Какви добавки за гориво използвате и с какъв успех?

9
Продава се Шкода Фабия II комби 2012 г. на 106.000 км.
Сменени преди 3.000 километра ангренажен ремък, ролки и водна помпа. Карана със синтетично масло сменяно на под 10.000 км. (Кара 3-7.000 на година) Нови предни накладки. Сменен диференциален датчик на ДПФ-а. Нов акумулатор. Изцяло платена гражданска. Два комплекта гуми, летните са Фулда на половин сезон.
Много запазена и хубава кола, сядате и карате.
Възможен коментар на цената, но само на място.
https://m.mobile.bg/details/11562222587939247

10
Ами същото като LT-1, темата е много популярна в Пенкилер: https://penkiller.com/index.php/topic,769.0.html
Само че стария мотор LT-1 е 450 коня (460 в някои версии), а новия е 495, степента на сгъстяване е запазена на 11.5:1
Въртящият момент на LT-1 e до 630 н.м., докато LT-2 постига 637 н.м. ...
Разликата в максималната мощност, която е около 10% се постига с около 10% увеличение на оборотите на максимална мощност, от 6000 за LT-1 на 6450 за LT-2 може би и няколко процента подобрено пълнене.
Вероятно принос от няколко коня има и сухия картер благодарение на който коляновия вал се върти с по-малко съпротивление.
Статия за новия мотор:
https://www.rodauthority.com/news/411-on-lt2-everything-you-want-to-know-about-c8s-powerhouse/

Спецификации на стария мотор: http://gmauthority.com/blog/gm/gm-engines/lt1/
Спецификации на новия: http://gmauthority.com/blog/gm/gm-engines/lt2/

Базовите двигатели станаха по 500 коня, други новини няма.
Освен, че от зор да слязат под 3 секунди до 100 км/ч сложиха скоростна кутия с два съединителя с което компрометираха основното качество на американските коли, вечната експлоатация при правилна поддръжка. Дано пуснат версия с нормален автоматик или ръчна кутия. Предишния корвет C7 имаше 7 степенна ръчна кутия, което е супер екзотично и интересно решение.
Ускорението до 100 е безразлично, това, което ни прави живота интересен е ускорението, което възприемаме със сетивата си, а то е едно и също при еднакви предавателни числа и тяговъоръженост. Дори Мустанг 5-го поколение с V8 има значително по-голямо максимално ускорение измерено в g в сравнение с Тесла Модел 3 LR независимо, че разликата в ускорението до 100 е 2-3 десети от секундата отново в полза на мустанга.
В пъти повече предпочитам по-плавното ускорение с хубав автоматик в сравнение с бързите и неприятни превключвания на DSG и подобните.

11
Cars that I love to hate

BMW, most VW's, non S class MB's, Audi, Chrysler, GM, old cars hailed for their... lack of anything to like except for actual valuable and beautiful classics, new cars and youngtimers that are hailed to be very practical or indestructible that just happen to be from good manufacturer and in the hands of people spending several times the initial purchase price for maintenance and fuel (LC-100, MB-124, 140 and the likes) that live 300.000 km instead of 200.000, but cost 3-4 times more than cars with service life of 250.000 км... but are sometimes pushed to reach a million km by people who are totally lost.

Обичам да мразя

БМВ, повечето Фолксвагени, Мерцедеси, които не са ЕС класа, Ауди, Крайслер, Дженерали Моторс,  стари коли възхвалявани за тяхната... пълна липса на каквито и да било добри параметри, освен наистина ценни и красиви класики, нови коли и янгтаймери възхвалявани за това, че били много практични и неразрушимакоито просто се е случило да са от добър производител и в ръцете на хора склонни да похарчат няколко пъти придобивката им цена за поддръжка и гориво (Ленд Круизър 100, Мерцедес 124, 140 и подобните), които живеят 300.000 вместо 200.000 км, но струват колкото 3-4 коли с експлоатационен живот 250.000 км... но понякога биват измъчени да стигнат 1.000.000 км от напълно объркани хора.

12
Всички сме се питали как така като налеем ново синтетично масло и нагласим нивото на максимума след няколко часа или на другия ден нивото се вдига.
Ето как!
Възвратния клапан на филтъра не държи, цялата маслена система заедно с маслото във филтъра се изтичат обратно в картера през маслената помпа вероятно заедно с не малко боклуци.
Входа на филтрите е отстрани, а изхода през средата.

Усъмних се че и на мустанга и на Тойотата филтрите връщат по странното поведение на нивото на маслото. Като меря на път винаги е където съм го оставил. Като меря на другия ден е над максимума.
Явно любимите ми Хенгст не са чак толкова хубави.

Реших да сменя хенгста на тойотата с един шампион, който ми се подмята из гаража.
Сложих и леген със засъхнало старо масло и умрели буболечки отдолу. Приготвих се психически да се омажа с масло.
След страшно напъване...
... Нищо!
Помислих, че халюцинирам, че имам загуба на чувствителност и че не усещам стичащото се по пръстите ми масло. Обаче не, наред съм си! Масло няма!
За първи път виждам празен филтър на който му се вижда дъното. Три капки в легенчето на двигателя и нищо в легена на пода.

Последната снимка е след 10 минути работа и пет минути чакане.

Двигателя е мит (детайлиран) вчера. Да не ми падне мръсотия като сменям филтъра. ;D :P

Сега с филтрите започвам търсене на качествени, както с маслата.
Последно имам добри впечатления от Ман, за Джетата дойде идентичен на оригиналния Фолксваген с елемент от бял нетъкан текстил, което е най-доброто.

П.П. за съвсем начинаещите обяснявам, че източването на маслото от системата всеки път като се загаси двигателя прави всеки студен старт много по-сух, което е страшно вредно.
Следете за този феномен и ако го забележите сменяйте филтъра незабавно с друга марка.

13
Всичко свързано с автомобила / Aisin 09G v Ford 6F
« -: Юли 18, 2019, 06:51:57 18:51 »
Aisin
First gear 4.148
Second gear 2.370
Third gear 1.556
Fourth gear 1.155
Fifth gear 0.859
Sixth gear 0.686
Final 3.23
Tyre 195/65/15

Ford
First 4.48:1
Second 2.87:1
Third 1.84:1
Fourth 1.41:1
Fifth 1.000:1
Sixth 0.74:1

Final 2.77-3.16
Tyre 255/45/19

Джетата е със скорости дълги колкото на 2.7 би-турбо, само шеста на Форда е по-дълга.
Забелязах, че от втора на трета не иска да превключва под 2.000 оборота, явно заради голямата разлика 1.52 пъти, при Форда разликата е даже по-голяма 1.55 пъти.
VW има разлика 1.347 между 3 и 4, а Форд 1.3

В крайна сметка VW има обхват 6.046, а Форд 6.054, доста близко.

Форда има едно сериозно предимство, че 5-та предавка е директна, нещо много рядко в напречна кутия. Това означава, че на нея ще върви много, освен това е подходяща за каране между 60 и 100, тоест по завои.

Впечатляващо е че 1.4 моторче има същите предавателни числа като 3.5, 3.7 и 2.7, 3.0 и 3.5 турбо. Още по-впчатшяващо е с каква лекота работи с толкова дълги предавки.

За сравнение слагам дългия диференциал 2.77:1 на атмосферните 3.5 и 3.7 с 4х4. Как са го мислили за атмосферни 3.5 с няма и 350 н.м. не ми е много ясно. Карах такъв, функционира перфектно, работи безшумно и без вибрации и върви много.

14
Или новата кола на жена ми.
В началото правя уговорка, че съм възхитен от автомобила и всички суперлативи са верни, но все пак това не е най-добрата кола на света, въпреки че е страшно добра.
Суперлативите започват.

Прочетете още и за Ситроен Ц-Елисее, един недооценен автомобил: http://penkiller.com/index.php/topic,2356.msg17189.html#msg17189 приликите с концепцията на Джета са много, малка-голяма кола. Ако бяха от една марка, Джетата щеше да е топ модела, а C-Elysée средния клас.

Джета 2016 г. американско изпълнение на 20.000 километра:
Двигател турбо с директно впръскване 1.4 TSI - 150 коня при 5000 оборота и 250 н.м. при 1400-3500. Новата версия с намален диаметър и увеличен ход.
Трансмисия автоматична, Айсин 09G - класически автоматик с хидропрео разувател.
Дължина около 4.64, ширина около 1.78, междуосие 2.65, следа над 1.5 метра. Тегло около 1360 кг.
Гуми 195/65/15 на железни джанти 6х15 инча. Веднага изхвърлих гнусните фабрично всесезонни Бриджстоун (четете надолу за тях) и сложих Dunlop Sport Blue response 91V.
Спирачки 288 мм отпред, отзад по-малки.

Масло по книжка VW 502 между 5W-30 и 5W-40 синтетично. Съветника на Равенол дава първи избор Ravenol SSO 0W-30, което вече карам на Тойотата, такова и налях, плюс всички филтри на Mann. Оказаха се същите парт номера като филтрите, които свалихме от колата с разликата, че нямат печат VW. Масления на Ман даже не е хартиен, а бял не тъкан текстил, което е по-добре и е по-сигурно.

"Екстри":
Електрическо серво, цветен тъч дисплей на радиото, блутут, aux, usb и cd/dvd, борд компютър с доста параметри, регулируеми по височина седалки, 510 литра багажник, 4 ел. стъкла, обикновен много силен климатик, мулти волан, круиз контрол с много копчета и извеждане на скоростта на таблото, халогенни фарове, следене на налягането в гумите през датчиците е абс без модули в джантите. Общо взето е това.

Автомобила е прекрасен!

Стъпва леко, но меко, следата е широка, държи се уверено и стабилно в завой. Много тих и безшумен с изключение на типичния за класа весел звънлив кънтеж от окачването и гумите при висока скорост, който обаче на мен лично ми доставя удоволствие и ми дава усещане за пътуване с нов автомобил. Предвид, че шума е доста слаб и усещането е за тишина и лекота не е проблем.
Ще започна от пространството, защото мотора и трансмисията са великолепни. Да поизхабя суперлативите.
Отпред пространството може да се нарече голямо или нормално. Волана се регулира по височина и дълбочина. Позицията се намира лесно и е доста удобна въпреки пределно простите седалки, които все пак се регулират на височина. Самите постни седалки обаче имат мека облегалка и имат прилична странична опора. Усещането зад волана е изненадващо приятно. Поне на мен ми е просто весело, спокойно и леко на душата в този автомобил.
Има повече дължина за краката от в Тойота LC-100. Нищо отникъде не те притеснява, ергономията на всичко е супер.
Отзад обаче мястото за крака е огромно. Висок съм 193 и сядам спокойно зад себе си без да ми опират краката в седалката. Не само не ми опират Ами мога и да си ги размахвам. Жена ми е висока 182 зад нея или тя зад мен се возим в пълен комфорт.

Сменихме Шкода Фабия 2012 комби просто защото това е автомобил персон и половина за майка, бебе и количка. Зад жена ми никой не може да седне или е страшно сгъчкан и пред бебето също никой не може да седне.

Има много място или както казва Джей Лено, има всички видове място. Буквално.

Двигателя обаче е върховен.
Бях много предубеден, карал съм 1.0 еко буст, който е супер анемичен, мести се малко по-добре от жигула с хубав бензин и Нисан Кашкай 1.3 с вариатор, който не е анемичен, но се движи странно и в много обороти при ускорение.
Оообаче! Подкарвам, моторчето (оказа се, че изобщо не е "моторче") работи супер тихо, предавките ги реди далеч под 2000 оборота, като от време на време забива най-горната възможна и работи на 1200, дори 1100 оборота без проблем. Няма вибрации, шум или замисляне.
При малко повече газ от ниска скорост или от място оборотите много бързо отиват на 3-4000, ускорява светкавично. Тоест, ускорението започва светкавично и с голяма лекота двигателя се развърта. Има авторитетно ръмжене като го натискаш повечко.
В движение до 140-160 ускорява много пъргаво. Няма нужда от газ до дупка.
Всички изпреварвания стават с лекота.
Движението с около 140 е безшумно и ускорява без проблем на 6-та.
Колата се усеща бърза и "спортна". даже внимаваш да не дадеш много газ, защото като превключи надолу започва да ускорява доста пъргаво.
В завой с ниска скорост рязката газ води до въртене на гуми.
Доускорението от 70-100 км/ч става на 2500-3500 зависи на коя предавка върне и те натиска в седалката, нещо което поне аз не съм очаквал от 1.4.
Ускорението до 100 е между 8.2 и 8.6 секунди. Доста респектираща стойност, която е и напълно реална.
Лоста на скоростите може да се премести на S, което е спортен режим, тогава държи предавките и оборотите не падат под 2000-2500 и реагира още по-пъргаво.

Разхода на гориво е зашеметяващо нисък.
От палене в гаража, излизане, каране в село със задръстване 1 км, каране 15 км извънградско, паркиране и по обратния път до гасенето в гаража - 6.6/100, като съм изпреварвал и съм карал нормално.
Чисто извънградско с около 100 и без много да се пазя - 5.3/100.
Бургас-Лозенец с висока скорост до 100 мили в час и изпреварвания, все пак без да раздавам яка газ - 5.74/100.

Скоростна кутия Айсин 09G
Много държах кутията да не е DSG, защото жена ми ходи на тенис на един километър и на работа на 2-3 все в задръстване. DSG-то не би издържало много да пълзи постоянно на полусъединител.
Работи много добре. Като всеки съвременен автомат заключва хидротрансформатора на всички предавки. Работи бързо, шеста е доста дълга.
Има спортен и ръчен режим.
Понеже е компактен въртящия момент на двигателя е ограничен на 250 н.м. 1.8т със 170 коня също е 250 н.м. след фейслифта 2015-та и в новия модел 2019-та двигателите са два, 1.4, който се слага на всичко и 2.0Т, който е на спортния модел и е само с DSG.
Има други щатски Фолксвагени със 400 н.м. версията 09M включително CC 3.6.
Като купихме колата преди няколко дни в Бургас беше 37 градуса и усетих, че на маслото му дойде малко зор по 2-3 превключвания на пусната газ. Ще го сменя с Равенол ATF-WS. Допълнителна причина да искам да го сменя, е че колата е пътувала два месеца с морски контейнер от щатите и е седяла цяла зима от което всичко по окачването и спирачките, което е могло да ръждяса е ръждясало. Опасявам се от влага в маслото.
Като я покарахме 300-400 км май вече работи идеално, но пак ще го сменя. Автоматите пускат най-много стружки като са нови.

Независимо окачване на всички колела, отзад е мулти линк. Колата пипа пътя много финно и приятно. Има известен шум от работата на окачването, но в никакъв случай не е колкото на Пежо 308 да речем, където нова кола тропа и никога не спира да тропа. Да кажем шума и потропването са колкото на нова W222, която на 80.000 спря да го прави.
Гумите са напомпани на 2.5 бара, а по книжка има алтернативно комфортно налягане 2.3, предполагам ще вози още по-добре и ще стане съвсем безшумно.

Разхода както споменах е комично нисък и съдейки по неупотребяваните спирачки, двигателя ще се разработи още и ще падне още малко.
Да Ви кажа за американския разход по EPA... Ами извънградско й дават 39 mpg, което е точно 6/100. Ние я караме как ли не, дори жена ми не пада под 100 на празен път и ни дава твърдо над 40, 42 до над 44 mpg... Или иначе казано както я караме по черноморието дава 5.3-5.6 и не повече от 5.7, всичко на климатик... Отдавна съм разбрал, че в САЩ не се кара толкова бавно, колкото европейците си мислят. За да даде 6/100 може би трябва да не се пада под 130, което са 80 мили в час. Да не се окаже, че 39 mpg са при 90 мили в час (145 км/ч) с колкото всъщност се кара по американските магистрали.
При 70-80 на 6-та обаче не е най-икономична, усещам, че най-много й харесва около и над 100, може би между 100 и 120 (2100 оборота) където обаче дава малко над 5/100.

Допълнение, покупка от меко казано особняк...
По телефона беше леко дръпнат. Но все пак ми прати VIN номера. Понеже държах колата да е с нормален автомат, а не DSG, трябваше да е американка. В България сигурно единствената не удряна американска кола е моя Мустанг (и на него му пуснах Карфакс). Всички коли внос от щатите са купувани от търгове с най-различни удари и т.н. salvage title. Написах статия по въпроса с оперативния лизинг и застраховането, защото четох за да си обясня системата, която ни захранва с евтини нови коли с наистина леки удари: http://penkiller.com/index.php/topic,2430.0.html
И така, сакралния въпрос, който задавам е: "Колко мито и ДДС си платил?" Предишния кандидат продавач беше платил 1.800 лева... Тоест колата и транспорта са му излезли 6.000 лева, тоест колата е под 4.000 лева. По вина Carfax върна удар отпред и множество отворени въздушни възглавници. Не става, защото по правило възглавници се отварят само при поддали греди и рогове. Въпреки, че удара беше само в капака, явно е дръпнал маската и не е бил с чак толкова ниска скорост. А и пробега беше малко над 100.000 км.
Минаваме на нашата.
Няма отворени възглавници, "runs and drives" и допълнително "damage to front left suspension". До тук добре. Обаче продавача казва, че я е взел оправена от Щатите, което е възможно, оправят ги мексиканци, които не вземат по 100$ на час. Напънах се още малко, VIN-а в Гугъл направо ми извади обявата от търга, смачкан калник, счупена броня, счупен фар, капака много леко изкривен по ръба отстрани и вратата закачена 1 см по предния ръб. Бърза консултация със съдружниците на братовчеда в застрахователния сервиз и ми казаха, че новите възглавници имат и механични, а не само инерциални датчици и че щом няма отворени възглавници, значи няма мръднали рогове и греди. Колата е оправена прилично +/- половин милиметър на фугите, видях и малко шкурки под рубинено червения металик (ползвали са оригинална боя), но друг не би ги видял и нищо не си личи.
Калника, бронята и двата фара са нови, фаровете даже са европейски. Капака и вратата са оправени.
До тук добре.
Оглед
Намираме колата с един сантиметър прах, не си личи блажна боя ли е, металик ли е, що е.
Минахме през три сервиза.
На диагностиката нищо, лайв дата, температури ОК, работи на 92°С, което ми хареса, няма прекъсвания на няколко хиляди цикъла, диагностиката чете всичко, всичко присъства. Помни само една мека гума, че е имало.
Интересно, че не помни късо или open circuit във фар или мигач... Може да е нямало.
Двигателя работи перфектно. Отворих капачката на маслото и си заврях ухото в отвора, напълно хомогенен и монотонен звук на тиха механична работа вътре в мотора. Маслото черно и на минимума. Продавача особняк тихичко ми каза, че не е сменяно, не разбрах дали се гордее или се срамува или просто ми помага да не му купя колата. На пипане маслото беше течливо, достатъчно мазно и не много мръсно. Приех, че може да е на 20.000 км. Сервизната книжка девствена отвсякъде.
Междувременно докато караме между сервизите, в колата е страшна шумотевица, отляво има цикличен шум, а от четирите края на колата виене и бучене. Все едно всички лагери са заминали, а предния ляв даже се разпада...
Викам му, че тука май лагери се обаждат, той вика, к'во от т'ва, те са по 40 лева 'си ги смениш. - 'Ш 'си ги смена аз! ;)
От опит знам, че американските всесезонни гуми са потресаващи, а направо цикличния шум може да бъде само от крива или сплескана гума, ама си мълча. Отзад бяха някакви два галоша, отпред оригиналните.
В сервиза за окачване и геометрия. Колата почти на център по фабричните стойности, които си извадих от Интернет, защото имаха данни до предишната по които само сходността беше що годе добре, другото разбърникано.

Default
Quote:
Originally Posted by ReFreSh View Post
Hi TDIx2,
Can you let me know the factory range on your alignment result copy?
Primary angles
FRONT CASTER LEFT.... min6.0~max7.2
FRONT CASTER RIGHT...min6.4~max7.2
FRONT CAMBER LEFT....min-0.7~max0.3
FRONT CAMBER RIGHT..min-0.7~max0.3
FRONT TOE LEFT..........min0.00~max0.15
FRONT TOE RIGHT........min0.00~max0.15
FRONT TOE TOTAL........min0.00~max0.35
==========================
REAR CAMBER LEFT....min-1.5~max-0.5
REAR CAMBER RIGHT..min-1.5~max-0.5
REAR TOE LEFT..........min0.10~max0.25
REAR TOE RIGHT........min0.10~max0.25
REAR TOE TOTAL....... min0.15~max0.50
REAR THRUST ANGLE 0.2
==========================
Secondary angles
toe out on turns (left and right) min0.8~max1.5
front ride height (left and right) 15.3" to 16.1"
rear ride height (left and right) 15.3" to 16.1"
TDIx2 is offline     
По каталог двата предни надлъжни наклона са различни, левия от 6°, десния от 6.4°, така и беше стойностите посредата на допуска, десния с 0.4° по-наклонен... Викам, виж, левия е прибрал назад. Отговаря ми, че нищо й нема, това било допустимо, ама кисел и притеснен.
Казах на момчетата, че има удар отляво и front left suspension damage, да намерят какво е сменяно. На бургаски ми отговориха, бате, тука нищо не е "лашкано" и ми показаха чертите бяла боя от завода на кормилните накрайници и гайките за регулиране.
Очевидно нищо не беше "лашкано". Викам, явно мексиканците имат бяла боя.
Видях, че състоянието отговаря на кола на 20.000 км, явно ще купувам. Върнахме се при жена ми, дадохме да се измие, колата стана рубинено червен металик, замълчах си за шума, шкурките и няколко драскотини, железните джанти (с оригинални тасове) и липсата на камера за заден ход и шибидах. Направи и тя един тест драйв, връща се ухилена, много хубаво червено, добре вози и добре върви и най-важното, по-голяма е от фабията (която между другото се продава), столчето се събира без да анулира предната седалка. Нито шум чула, нито нищо.
Ще тръгваме, тоя изскача със смачкана до неузнаваемост туба от минерална вода с около литър и половина зелена течност в едната ръка и вехта поцинкована фуния в другата. Питах го какво ще прави с това, отговори, че бензина свършва...

При нотариуса...
Драмата продължава.
Отиваме, продавача няма платен данък. Тича до общината да плаща.
Броя му парите в брой и искам клауза, че ако някоя декларация му се окаже невярна или има претенции на трети лица да ги върне в двоен размер... Сви го корема. Вика, че има лошо чувство и го свива корема, пъшка. Казах му да отиде да се изсере и да подписва. Хвърля химикалки, тръгва да се отказва, какво било претенции на трети лица, утре можело да ни засъдят и той да връща парите, от тоя договор нямало да може да спи една година.  ;D ;D  ;D Да сме подпишели нормален договор иначе се отказвал.
Според мен се сдуха като си направих справка за 15 минути по телефона дали колата се издирва в КАТ, а след това ме пита няма ли да звъня да питам в кой клон има толкова пари и да ги заявя, а аз му казах, че на мен ще ми се обадят и няма да ги заявявам, а ще си ги взема и така и стана  ;D Което у мен като продавач би възбудило доверие, а не притеснение, но човека беше странен.
Тръгна си от нотариуса, аз знам, че ще се върне по изражението му като видя парите. Жена ми отвън с бебето на климатик обитават тойотата, наблюдавала как говори с трима човека по телефона и лекичко подскача, обаждал се на майка си и брат си и още някой... Мъж на 42 години.
По едно време и аз за малко да си тръгна, викам на нотариуската, чао колежке. Тя се възмути, Вие в София така ли не си плащате за изготвяне на договори (30 лева), викам да й плаща нейния познат, който ме е довел и се е отказал. Тя възмутена. Викам, добре, но само защото сме колеги, ако не бях адвокат щях да си тръгна. Докато й платих, тоя се върна потен. Разясних му че уговорките се отнасят за миналото, а не за бъдещето. Кисел и недоволен брои парите и подписа. Хванах го под ръка да ме води към паркинга да ми връчи колата докато парите са в него, че знам ли ги бургаските измамници, може да я отняма.
Там си беше, запалих и си тръгнах.
На бензиностанцията една батка почти се сби с касиерката, чаках 40 минути. Бях си забравил картата и добре, че помогнах на друга батка с камион да си купи винетка (не знаеше кой знак за по-голямо и по-малко какво означава ><) и не можеше да се оправи с менюто, та той ми купи на мен и му дадох пари в брой.

Обслужване...
На другия ден поръчах 4 нови гуми Дънлоп Спорт Блу Респонс 195/65/15 91V - най тихите (68дб) с рейтинг "А" за вода и "B" за икономия. Които в този размер струват 108 лева за брой с един ден доставка, с чакане са още по-евтини. Това е хубавото на този клас коли, че обслужваш с висококачествени консумативи и части за без пари. Това са сигурно най-добрите гуми в размера. Дори threadwear им е над 300, май 340.
Поръчах от Горна Оряховица и Равенол SSO и комплект маслен въздушен и поленов на Mann. (N.B. по каталог двигателя събира 4 литра, обаче 4 литра са да кажем около средата на пръчката. За да стигне до максимума, който по книжка е 2-3 мм над защрихованото поле на пръчката трябва да се налеят още поне 400 мл масло, тоест трябва да си купите 5 литра)
Гумите и маслото дойдоха на другия ден.
Оказа се, че маслото е сменяно, извадихме оригинални VW филтри, които са същите номера на Ман. Масления май беше Мале. Въздушния перфектен видимо малко употребяван. Съответства на наши Софийски най-много 3-4.000 км, но колата е от Пенсилвания и според Карфакс има не повече от 300 мили в България. Супер! Съдейки по:
Цитат
Vehicle manufactured
and shipped to Pennsylvania
12/07/2015 
  няма как филтър произведен на 154.09.2015 г. в Чехия да е оригиналния.
Сложих новите гуми в един много впечатляващ сервиз в Бургас (ще напиша тема с препоръка, защото наистина сервиза е супер, имат цялата гама на практически всички масла включително Равенол) и сменят масло на автомати и на машина.
Бившия Autobox Service, настоящ Авто Спектър, ул. "Индустриална" No 19: Autobox Express Service
улица „Индустриална“ 19 до TOYOTA, 8002 Southern Industrial Zone, Burgas
056 876 487
https://maps.app.goo.gl/ritoT1iuZZ81Ka7R7
При смяната на гумите огледах спирачките, Ами те са неупотребявани, фаските на накладките стърчат далеч над диска все едно са сложени вчера. Дисковете освен ръждата, която вече падна са гладки дори без минимален ръб.
Настана пълна тишина!!!
Направо се прозявах да не би да съм оглушал.
Тишина.
Няма лагери, няма виене, няма биене. Колата лети по права линия безшумно.
Понеже е лека и не много изолирана се чува даже в завой с по-висока скорост как се променя шума от ъгъла на атака на гумите.
Мотора не се чува, има приятно ръмжене, върви много, харчи нищо.

Купихме си буквално нова кола с девствена сервизна книжка за без пари. Аз съм по-щастлив от жена ми!

Карфакс:

CARFAX Vehicle History Report
Vehicle Information:
2016 VOLKSWAGEN JETTA S
VIN: 3VW267AJ3GM284140
SEDAN 4 DR
1.4L I4 F DOHC 16V
GASOLINE
FRONT WHEEL DRIVE
Standard Equipment | Safety Options
 Branded title   
Branded Title: Salvage
Damage reported   
Damage reported
CARFAX 1-Owner vehicle   
CARFAX 1-Owner vehicle
Service information available   
2 Service history records
Registered as a personal vehicle   
Personal lease vehicle
Last reported odometer reading/mileage   
13,327 Last reported odometer reading
Just say, Show Me the CARFAX!
This CARFAX Vehicle History Report is based only on information supplied to CARFAX and available as of 7/14/19 at 2:25:21 AM (CDT). Other information about this vehicle, including problems, may not have been reported to CARFAX. Use this report as one important tool, along with a vehicle inspection and test drive, to make a better decision about your next used car.
 Ownership History
The number of owners is estimated

 Owner 1
   
Year purchased   2016
Type of owner   Personal lease
Estimated length of ownership   3 yrs. 1 mo.
Owned in the following states/provinces   Pennsylvania
Estimated miles driven per year   7,415/yr
Last reported odometer reading   13,327
Title History
 Owner 1
   
Salvage | Junk | Rebuilt | Fire | Flood | Hail | Lemon    Alert!
Problem Found
Not Actual Mileage | Exceeds Mechanical Limits   No Problem
Alert! Severe problems were reported by a state Department of Motor Vehicles (DMV).

 Additional History
Not all accidents / issues are reported to CARFAX

 Owner 1
   
Total Loss
Total loss reported on 02/09/2018.

Total Loss Reported
Structural Damage
No structural damage reported to CARFAX.

No Issues Reported
Airbag Deployment
No airbag deployment reported to CARFAX.

No Issues Reported
Odometer Check
No indication of an odometer rollback.

No Issues Indicated
Accident / Damage
DMV title problems reported. Accident reported on 02/09/2018. Damage reported on 02/12/2018.

Severe Damage
Manufacturer Recall
No open recalls reported to CARFAX.

No Recalls Reported
Glossary
 Detailed History
 


Owner 1
Purchased:
2016
Type:
Personal lease
Where:
Pennsylvania
Est. miles/year:
7,415/yr
Est. length owned:
6/9/16 -
present
(3 yrs. 1 mo.)


Date:
Mileage:
Source:
Comments:
Not Reported 
 
NICB
Vehicle manufactured
and shipped to Pennsylvania
12/07/2015 
 
New Motors, Inc.
Erie, PA
814-868-4805
newmotors.com
4.6

92 Verified Reviews
Vehicle offered for sale
12/23/2015 
10 
New Motors, Inc.
Erie, PA
814-868-4805
newmotors.com
4.6

92 Verified Reviews
Pre-delivery inspection completed
Tire condition and pressure checked
Nitrogen fill tires
01/22/2016 
11 
New Motors, Inc.
Erie, PA
814-868-4805
newmotors.com
4.6

92 Verified Reviews
Vehicle washed/detailed
01/22/2016 
 
Inspection Station
Exempt from emissions inspection
02/05/2016 
 
Dealer Inventory
Vehicle offered for sale
06/09/2016 
17 
Pennsylvania
Motor Vehicle Dept.
Erie, PA
Title #7619993901 VW
Title issued or updated
First owner reported
Titled or registered as personal lease vehicle
08/16/2017 
 
Pennsylvania
Motor Vehicle Dept.
Erie, PA
Title #7619993901 VW
Registration issued or renewed
02/09/2018 
 
Pennsylvania
Damage Report
TOTAL LOSS VEHICLE
Accident reported
Vehicle declared a total loss
by an insurance company
Damage to left front
02/12/2018 
 
Damage Report
Damage reported
Damage to front
03/27/2018 
13,327 
Pennsylvania
Motor Vehicle Dept.
Erie, PA
Title #7619993901 ER
SALVAGE TITLE/CERTIFICATE ISSUED
06/25/2018 
 
Vehicle Exporter
Vehicle exported from
Miami, FL
and imported to
Varna, Bulgaria
Have Questions? Consumers, please visit our Help Center at www.carfax.eu
View Full Glossary
 Glossary
Accident Indicator
CARFAX receives information about accidents in all 50 states, the District of Columbia and Canada.

Not every accident is reported to CARFAX. As details about the accident become available, those additional details are added to the CARFAX Vehicle History Report. CARFAX recommends that you have this vehicle inspected by a qualified mechanic.
According to the National Safety Council, Injury Facts, 2015 edition, 8% of the 254 million registered vehicles in the U.S. were involved in an accident in 2013. Over 74% of these were considered minor or moderate.
This CARFAX Vehicle History Report is based only on information supplied to CARFAX and available as of 7/14/19 at 2:25:21 AM (CDT). Other information about this vehicle, including problems, may not have been reported to CARFAX. Use this report as one important tool, along with a vehicle inspection and test drive, to make a better decision about your next used car.
Damage Indicator
Damage can be a result of many different types of events. Examples include contact with objects (other cars, trees, traffic signs, road debris, etc), vandalism, or weather-related events. Not every damage event is reported to CARFAX. As details about the damage event become available, those additional details are added to the CARFAX Vehicle History Report. CARFAX recommends that you have this vehicle inspected by a qualified mechanic.
This CARFAX Vehicle History Report is based only on information supplied to CARFAX and available as of 7/14/19 at 2:25:21 AM (CDT). Other information about this vehicle, including problems, may not have been reported to CARFAX. Use this report as one important tool, along with a vehicle inspection and test drive, to make a better decision about your next used car.
First Owner
When the first owner(s) obtains a title from a Department of Motor Vehicles as proof of ownership.
Ownership History
CARFAX defines an owner as an individual or business that possesses and uses a vehicle. Not all title transactions represent changes in ownership. To provide estimated number of owners, CARFAX proprietary technology analyzes all the events in a vehicle history. Estimated ownership is available for vehicles manufactured after 1991 and titled solely in the US including Puerto Rico. Dealers sometimes opt to take ownership of a vehicle and are required to in the following states: Maine, Massachusetts, New Jersey, Ohio, Oklahoma, Pennsylvania and South Dakota. Please consider this as you review a vehicle's estimated ownership history.
Salvage Title
A Salvage Title is issued on a vehicle damaged to the extent that the cost of repairing the vehicle exceeds approximately 75% of its pre-damage value. This damage threshold may vary by state. Some states treat Junk titles the same as Salvage but the majority use this title to indicate that a vehicle is not road worthy and cannot be titled again in that state. The following eleven states also use Salvage titles to identify stolen vehicles - AZ, FL, GA, IL, MD, MN, NJ, NM, NY, OK and OR.
Title Issued
A state issues a title to provide a vehicle owner with proof of ownership. Each title has a unique number. Each title or registration record on a CARFAX report does not necessarily indicate a change in ownership. In Canada, a registration and bill of sale are used as proof of ownership.
Total Loss Vehicle
An insurance or fleet company declares a vehicle a total loss when a claim exceeds approximately 75% of its pre-damage value or if the vehicle is stolen and not recovered. This damage threshold varies by company. These companies typically take possession and obtain the title. Not all total loss vehicles result in a DMV-reported branded title. This may occur when an insurance company's definition of a total loss is different than the state DMV's definition for a branded title or when the owner of the vehicle is a self-insured company, like a fleet or rental company.
CARFAX DEPENDS ON ITS SOURCES FOR THE ACCURACY AND RELIABILITY OF ITS INFORMATION. THEREFORE, NO RESPONSIBILITY IS ASSUMED BY CARFAX OR ITS AGENTS FOR ERRORS OR OMISSIONS IN THIS REPORT. CARFAX FURTHER EXPRESSLY DISCLAIMS ALL WARRANTIES, EXPRESS OR IMPLIED, INCLUDING ANY IMPLIED WARRANTIES OF MERCHANTABILITY OR FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. CARFAX®
© 2019 CARFAX Europe GmbH, a unit of IHS Markit. All rights reserved.
Covered by United States Patent Nos. 7,113,853; 7,778,841; 7,596,512, 8,600,823; 8,595,079; 8,606,648; 7,505,838.
7/14/19 2:25:21 AM (CDT)

15
Наистина как?

В Америка всеки пейзан знае колко може да отдели на месец за лично транспортно средство, 200, 300, 400, 1000$ и така нататък.
Пейзана взема нова кола на оперативен лизинг, застрахова я по значително по-милостиви тарифи от нашите кожодери и сяда да кара. Според доходите, гаранцията и кефа си избира първоначална вноска и продължителност.
Финансов лизинг или купуване в брой се използват за по-големи и луксозни или спортни коли, често от хора над 50.

Каква е съдбата на колата на пейзана?
1. Лизинга свършва:
а. Пейзана не плаща остатъчната стойност, лизингодателя продава колата на старо. Евентуално печели нещо от разликата;
б. Пейзана плаща колата и продължава да я кара или я продава и печели нещо.

2. Пейзана се удря в друг пейзан:
а. Оправят му колата и продължава да я кара - обикновено ако колата е скъпа. В този случай застрахователя губи безвъзвратно парите за ремонта;
б. Цената за ремонта е по-голяма от оставащите вноски, същевременно колата има стойност. Застрахователя купува колата от лизингодателя и я продава при което даже успява да спечели няколко хиляди долара. При 100$ на час монтьорска работа не е трудно тази схема да бъде ефективна. В този случай никой нищо не губи, а пейзана вади следващата нова кола и не кара удряна.

Сметката е много лесна и очевидна. Вземете кола струваща 20.000 долара изплащана две години и половина с 10% първоначална вноска и 20% остатъчна стойност при 5 годишен оперативен лизинг.
Вноските са за 70% от 20.000 или за 14.000$ или 233$ месечно. 233х30 са 7.000$ + 2.000$ първоначална вноска правят изплатени 9.000$.
Остава да се плащат 11.000$.
Удар без възглавници на калник, капак, броня, фар, решетка и врата е 2.000$ части, поне 1.500$ боя и остават едни 50-80 часа труд за да станат 11.000$.
Вместо застрахователя да олекне с тези пари, той ги плаща на лизингодателя и продава колата на търг. Дори да я продаде за половината пари, пак е загубил наполовина по-малко. Много често сметката се връзва с печалба, например малко по-стара кола, тоест плащана по-дълго, по-голяма първоначална вноска и по-лек удар.
Например три годишен лизинг на същата кола или дори финансов лизинг.
Същото, но без колата да е удряна се получава при лизингодателя в края на лизинга.

Така пейзаните карат нови коли и плащат 200-500$ месечно без да им пука и в крайна сметка никой нищо не губи.

И така, с ключ: "typical us car lease plan" открих следната статия: https://cars.usnews.com/cars-trucks/how-does-leasing-a-car-work
Според статията, нещата с оперативния лизинг в САЩ са даже още по-розови, защото вноските не са придобивки, а само покриват обезценяването. По този начин вноските за кола струваща 30.000$, което там е скъпа и хубава кола (по-скъпа от базов Мустанг или Таурус) за финансов лизинг са 500$ месечно, а за оперативен са 300$ месечно.
Има забележка, че при придобиване и в дългосрочен план лизинга е по-скъп от заема и финансирането.

Обаче тук аз ще направя една забележка въз основа на експлоатирането на няколко нови коли далеч след изтичането на гаранцията и петата им година, че колите през първите 5 години не харчат нищо повече от масло и накладки. През вторите 5 години (при условие, че карата достатъчно, да речем 20-30.000 на година) ОБАЧЕ се събират един куп ремонти, случва се и някоя извън гаранционна повреда, а частите още са скъпи, защото колата е нова, а модела може би още се произвежда. И тогава вече живота не е хубав и нещата стават скъпи.
Третите 5 години при условие, че колата е проектирана да издържи 15-20 години и над 250.000 километра пак са хубави и евтини при условие, че състоянието още позволява да карате с газ до дупка и да експлоатирате пълноценно, което не винаги е така... Отделно трябва и нужната психика да караш една кола над 10 години. И отделно кола на 10 години и близо 300.000 км ако не друго е овехтяла, а съседите: а. Ти се чудят а акъла; и/или б. Те мислят за беден.

Допълнение, как се застрахова допъл отделния риск от обезценяване и пълна загуба?
"When you lease you may also need to get extra car insurance, called gap insurance, which will also add to your costs." С допълнителна застраховка т.н. GAP insurance или Guaranteed Asset Protection се покрива риска при тотална щета:
"Claims are subject to a total loss. The total loss is usually determined by the primary insurance company’s third-party appraiser."
Повече за този вид застраховки: https://en.wikipedia.org/wiki/GAP_insurance

В застраховането на лизингов автомобил и в GAP застраховането на поне две места се прилага оценка от трето лице спрямо страните по договора. Подход, който у нас съществува единствено в административното право, където измерващите уреди на КАТ трябва да бъдат тарирани от трето лице на проверката, тоест различно и независимо от проверяващия орган и проверявания. Палеативно арбитража по факти се среща и в арбитражните клаузи, но системата е недоразвита и непълна.
Въпреки добре работещият пазар в САЩ и Обединеното кралство, през 2015 г. е установено, че за всеки 100 долара премии по GAP са платени едва 10 долара обезщетения.
И въпреки това, описаната система за лизингова е на автомобили прави новите коли широко достъпни и сваля много прага на тоталите щети, което пък създава условия вторичния пазар да е пълен с от осително нови коли.
В Европа и в частност в България пазара и липсата на адекватни финансови и застрахователни услуги и тяхната цена и качество правят новите автомобили неизгодни, а вторичния пазар се състои от вехти, ненадеждни и скъпи автомобили, които са негодни да служат за основно превозно средство с икономически изгодна активна експлоатация с годишен пробег колкото средния за континента.
Средно в Европа се кара колкото в щатите - 14-15.000 километра на година.
Нормално е една 4-5 годишна кола да е на 75.000 километра и да е обезценена с между 45 и 53%, тоест да струва между 47 и 55% от това, което е струвала като нова.
Докато в САЩ 5 годишен автомобил на 100.000 мили струва почти наполовина от същия на 50.000 мили, в Европа и в частност в България това не е така.
Същевременно дори най-качествените марки като Мерцедес, Форд, Линкълн и Кадилак (проверете вой ата на фабричните гаранции започната от Ролс Ройс още през 20-те и 30-те години на 20-ти всеки разразила се с най-голяма сила през 60-те и 70-те) днес не обещават повече от около 300.000 километра пълноценен и безпроблемен автомобилизъм. Мерцедес всъщност изостават в тази надпревара. Отделни модели на Ауди са проектирани да служат надеждно след 200.000 километра. Докато Форд Мустанг Шелби 350 Ви обещава 200.000 мили до смяна на сегменти и запазване на всички останали части по двигателя и цялата кола. За топ моделите на Линкълн и Форд Ф150 проектния живот на ампртесьороте е около 200.000 километра, а на цялата кола над 300.000.
Към много издържливите автомобили трябва да прибавим и всички хибриди на Тойота с планетна трансмисия които имат практически неограничен живот на задвижването с пробези лесно надхвърлящи 500.000 км с една смяна на батерията (1.800$ с алтернативни части).
Забележете, това са върховите постижения в надеждността.
Очевидно един автомобил на 150.000 километра трябва да бъде много по-евтин от същия на 75.000 просто защото на него му остават между две и четири години ефективна ежедневна употреба.
Въпреки това в България такива автомобили на първо място се продават, а не се разфасоват и бракуват и на второ това става на баснословни цени.

Нормалният и логичен пазар би бил платежоспособните потребители да карат 3-4 години 60-100.000 км за което да плащат 30-50% от цената на нов автомобил след което автомобилите да отиват на вторичния пазар относително нови и с достатъчен остатъчен ресурс и след още 5-6 години да бъдат бракувани или да стават донори за другите, които не са навъртяло километри, тоест да се рециклират частично още на пазара.

... През това време в САЩ...
Собствениците държат автомобилите си рекордните 79.3 месеца, което да почти 7 години:
https://www.google.com/amp/s/www.cnbc.com/amp/2017/05/28/car-owners-are-holding-their-vehicles-for-longer-which-is-both-good-and-bad.html

До скоро рекордьора по най-дълъг период при първия собственик беше Тойота Ленд Круизър с над 10 години. Средната продължителност вече настига максималната.

Средната възраст на автомобилите в САЩ също е рекордна - над 12 години.
Което означава, че средния пробег на авто парка е 180.000 километра или 112.000 мили.

Страници: [1] 2 3 ... 54