Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - турбината

Страници: [1] 2
1
И така , вчера лимона ме сюрпризира с вода в трети цилиндър . Мотора е 1.8 бензин 8 клапана . След 40 000 км без аварийно каране , накрая от много хвалене се окоти мъжката . Без никаква пред история на заболяването , дори оня ден смених маслото . И вчера паля сутринта и тък ...паля тък само и не превърта . Развих свещите и завъртях , напрай фонтан . В трети цилиндър вода . Днес отворих главата с много нерви и търесене на разни ибани ключове и гарнитурата издухана между трети и втори . Оказа се че е с втулки мотора ...кат хонда да го еба френския боклук . Гарнитурата просто е изгнила от старост , там е много тънко парченцето клингерит направо се е разяло . Мисля че не е отварян мотора и това си е оригиналната гарнитура . Вода нямам в маслото , малко сопол на тръбата за картерните газове . Нито е надувала радиатора нито нищо . Свещите бели чисти без варовик без налепи ..явно е пробило съвсем скоро . За пръв път ми се прецаква мотор така от само себе си. Обикновено има сериозна борба да бъде убит чрез прегряване или други аварийни режими с месеци преди ремонта  ;D

2
Фотоапарати / Проблем с камера
« -: Юни 13, 2017, 09:05:07 21:05 »
Един въпрос към разбиращите от фототехника . Имам една миникамера Panasonic HX-A1M . Това е мини екшън камера от типа на гоопро. Има два режима на работа , нормален и нощен . Смяната на режима става като се сменя едно предпазно капаче на винт пред обектива . Обаче с течение на времето предния защитен капак за дневни снимки се надраска и матира до степен че изображението бе мъгла и на зърна . Това е просто една лайняна пластмаса плексиглас или нещо подобно . Естествено опитах да го полирам и стана още по -зле въпреки че бях изключително внимателен с кечето . Та след тази интервенция камерата не иска да обърне в дневен режим , стои в нощен и на светло не излиза нищо . Тоест работи си отлично но само в нощен режим . Самото превключване по принцип става автоматично , сменят се две капачета пред обектива , едно е чиста пластмаса за нощните снимки и пише IR , другото е с IR син филтър покритие за дневните . Завива се избраната наставка отпред и тя си минава в тоя режим автоматично . Но вече не ще , както обясних . Някакви идеи как да я накарам да си работи в дневен режим ? Камерата е вече без гаранция и не ми се хвърлят пари за сервизи . DIY решения моля  :)

3
Пускам тази тема за да коментираме при желание методите приложими в домашни условия за термична обработка на стоманите . Аз лично имам опит само с такива DIY методи , ако има хора с интереси по материята още по-добре . Основното което трябва да се уточни че говорим само за стомани , във всичките си разновидности на инструментални , легирани , специални , неръждаеми и т.н .
Разбира се шаманството изисква малко теоретична подготовка . Но за начало трябва да се каже че почти всяка стомана може да бъде закалена в домашни условия . Самото закаляване е процес на образуване на железен карбид в метала при загряване над определена температура . При рязко охлаждане този карбид остава включен в състава на основния материал и поради факта че има голяма твърдост придава твърдост и на целия материал . Естесвено термообработката на металите е цяла наука , но при домашните методи за закалка е необходимо да се знаят един набор от базисни правила за да си свършите работа .

4
Тунинг-Направи си Сам / Мега на газ
« -: Март 22, 2017, 11:45:29 23:45 »
Реших да опитам мегата как е на газ .
Колегата bdd ми писа и поствам тук част от описанието на монтажа
Най-съществената разлика между газта и бензина е,че докато при бензина със загряване на двигателя трябва да се намаля горивото,при газта е обратното-със загряването на двигателя,а от тук и на газта,трябва да се увеличава горивото.Температурата на газта към дюзите непрекъснато се изменя според товара и оборотите,т.е. според консумацията.Използва се входа на мегата за температура на въздуха да се настройва газта,към тоя вход се свързва датчика за температура на газта.Тоя датчик е най-добре да е монтиран малко преди газовата рейка.

Захранването на бензиновите и газовите дюзи става през реле,аз ползвам реле-превключвател,така е само едно реле-превключва подаването на "+" към дюзите.Бобината на релето се захранва с плюс от контактния ключ и се задейства чрез свързване към минуса на акумулатора (купето).Всички релета по системата газ/бензин се задействат чрез свързване към минуса.Имат поставен диод паралелно на бобините им,диодът е свързан наобратно към захранването на бобините,т.е. когато релето е захранено през диода не тече ток и когато се прекъсне захранването,токът на самоиндукция се разрежда през диода-така се гасят напреженията на самоиндукция при изключване на релето.
Датчика за водата се свързва към мегата чрез реле превключвател.Клемата на котвата на релето (общата клема на силовата верига на релето) се свързва към мегата.Другите две силови клеми се свързват: едната,която при изключено  реле има връзка с котвата е свързана към датчика за водата,а другата,която се свързва с котвата при включването на релето,се свързва към резистор (ползвам потенциометър 4,7кОм),който е свързан към минус.Работата на резистора е да имитира датчика на водата,когато си на газ.

Датчика за температура на газта се свързва чрез реле-превключвател.Клемата на котвата се свързва към извода на мегата за температура на въздуха.Когато релето не е включено,изводът му,който има връзка с котвата е свързва към резистор (потенциометър),който е свързан с минуса.А изводът,който при включено реле има връзка с котвата,се свързва към датчика за температура на газта.
Бобините на релетата са свързани паралелно и се свързват към минуса с един общ ключ.Към същия този ключ е свързан и извода на на мегата за превключване на таблиците,тъй като това превключване става чрез включване към минус. 

Така вече свързаните датчици и резистори работят така:
Когато не са задействани релетата,нормално затворените им контакти захранват бензиновите дюзи,отчита се водата чрез датчика за вода,а сигналът за температура на въздуха е съпротивлението на резистора (потенциометъра,работещ като реостат).Когато релетата се задействат при включването им към минус чрез ключа,те превключват и така вече се захранват газовите дюзи,сигналът за температура на водата е през резистора (потенциометъра),а датчикът за температура на газта вече е свързан към извода за температура на въздуха на мегата.Сиреч в таблицата за температура на въздуха ще виждаш температурата на газта и чрез тая таблица ще правиш корекции на газ.
Работата на резисторите е да фиксират постоянно положение на маркера,показващ температурата в таблиците.Ако ги няма резисторите тоя маркер ходи където си иска.Чрез промяна стойността на съпротивлението на резисторите може да се донастройват горивата,защото чрез тях лъжеш мегата за температурата и можеш да обогатяваш и намаляш горивото.Резисторът,който е към релето за водата влияе,на количеството впръсната газ.А резистора,който е към релето на въздуха (газта)-влияе на бензина.

Разбираш,че вече на бензин нямаш корекции по температура на въздуха.На газ нямаш корекции по температура на водата.Просто мегата няма двойни таблици за гориво и въздух.

Начертах и направих снимка на схемата на свързване на релетата и датчиците,но не знам как да я кача в това съобщение

5
Един малко специфичен въпрос .Глава на рено дизел , не безизвестния мотор F3P .Хвърли гарнитура след идтичане на водата от спукан маркуч .До преди това около 6-7к км не е имало проблем .Гарнитурата беше сменена януари 2014 и след това не е изхвърлял вода до този момент когато се пръсна един маркуч изтече водата и светна червената лампа .Проблема единия е че блока е ужасно корозирал на 3 и 4 цилиндър но това имам идея как ще го оправя .Другото е че виждам няколко пукнатини по главата .Така характерните по бренера и между клапаните .Но има една между бренера и клапана - леглото не е спукано.Какво е вашето мнение може ли да остане така ?

6
Въпроса който си задавам и не намирам отговор е следния. Стоков бензинов регулатор на 2.5 бара .Турбиниран мотор на 1 бар . Вакуумния маркуч на бензиновия регулатор е вързан на колектора но, винаги има едно но .На празен ход ясно че пада налягането заради вакуума който разтоварва пружината чрез мембраната .Под товар и атмосферен режим мембраната не играе и имаме 2.5 бара .Под товар и буст режим имаме 2.5 бара плюс буста в колектора .Тоест 1 бар буст и 2.5 стоково налягане на регулатора - 3.5 бара бензин в рейката .Тука ви става ясно защо много пишман тунери си кютат с малки инжектори,стокова електроника  и в общи линии не си чупят мотора на на 0.6 -0.8 бара
Обаче кое е по добре тоя вариант или да се откачи камерата на мембраната за да дава постоянно 2.5 бара ? Щото при едно подаване на газ почва да играе налягането според буста и кога помпата сварила да качи кога не ,един господ знае .

7
Здравейте , преди години 4-5 може би и повече в момент на умопомрачение се снабдих с със следните компоненти за кар аудио
ДВД  сони MEX R1 четири канално
НЧ говорител PIONEER 1000W двунамотъчен
уселвател двуканален Herz EP2 стерео бридж режим около 200 W моно .
И след като навързах и пуснах по най некадърния начин ДВДто директно към колоните на колата които са общо 6 броя - 2 отзад на кората 2 долу в краката и две пищялки горе на таблото суба в бридж режим през изхода за суб на ДВДто сега се чудя дали мога да префасонирам цялото аудио ?
Дайте идеи какво може да се подобри .
http://www.avitel-bg.com/hertz-ep-2x
http://vbox7.com/play:523e4ce4

8
Малко да си ъпна темата .
След като всичко работи и настроих криво ляво електрониката , възникна очаквания проблем -инжекторите .Малки са и за да ползвам пълните възможности на разредения мотор и буст към 1-1.2 бара ми трябват големи инжектори .
В момента съм с 215 сс инжектори /приблизително 220 к.с/и те на 0.5 клякат .
Дилемата е че не ми се инвестират още 800-1000лв в инжектори щото нито ходя на състезания нито ми трябват 350 к.с.
Освен тия на колата разполагам е една торба 150сс инжектори .
Вариантите са втора рейка с тия 150 кубиковите
Или цигании с комбинирано пръскане на дросела .
Първото не си струва усилията , рязане и заваряне на смукател .Припасване на втора рейка и пак половинчат резултат понеже ще трябва да се направи така че да пръска два пъти на цикъл като едната секция е със големите едната секция с малките инжектори .
Другото което си мисля дали няма да стане ако на дросела сложа 4 броя 150сс инжектори които ще бъдат 4и5 съответно 7-8 за двете секции на мегата .
Пак ще си пръскат заедно с другите в същия алгоритъм просто ще пръскат на дросела .
Това са 600сс на дросела на всеки цикъл .
Другия вариант който е малко по сложен е да си налепя още една малка мега само за тия инжектори във вариант само гориво и опростено управление по сигнал от бобините ,тоест моно инжекция .Да подпира с гориво другата .Тази вариант също няма да ми струва нищо - частите ги имам .
Как ви се струва тази атеизъм ?

9
След дълго мотане най накрая взех сериозно да направя тоа MS , и въпросите изникнаха .Та ще напиша какво ме спъва засега и ако има някой желаещ да сподели инфо ще е добре.
След като си играх 3-4 дена с 1 версия платка 2.2 с референтния дизайн , реших че тая платка е пълен шит . Направих сбирщайн от модули .Захранване и процесорна част е еднаква и при MS 2 .Разлика има в управлението на инежекторите ,управлението на празния ход и входните вериги на VR сензорите.
Дизайна на мойта платка си е мой .Мога да променям всичко без проблем , въпроса ми е конкретно за моя случай .
Ако ползвам варианта от MS1 с два мосфета и един TIP142 без флайбак /инжекторите са високомни/ ще работи ли версията на софтуера за MS2 3.0 с тях коректно ?
Не съм решил с какви бобини да бъде .Най ми е лесно с оригиналната и дистрибутор но не не мога да вдяна дали може да работи така мегата със запалване и гориво ?
Искам да ползвам оригиналната шайба на вала 60-2 , 6 бр високомни бош инжектори и евентуално  оригиналната бобина с дистрибутора .В момента нямам нерви да търся едис да махам дистрибутор и да окабелявам допълнително .Мегата ще е в кутия от мотроник , на неговата инсталация .

10
Всички знаем какво е амтомобилен маховик .Мен ме интересува дали това което виждаме на клипа се случва и със маховика развъртян на 6000 оборота ?
Ако ли не ...то тогава какво пречи да се добави такъв диск свободно нанизан на първичния вал  ;D ефекта откъм тегло на останалите въртящи части ще уау

11

Все съм гледал такива мотори и на самолети от старите и на коли ама този направо кърти .Пълен манияк даже е с компресор мотора :o

12
Точно това е въпроса - как да го свържа ? Не става "кабела от едната страна антената от другата.."
Денон РМА520 има изходи само за двата усилени канала и изход за запис REC.
Това е мъката да няма DSP ..от източника има цифров и аналогов изход но още там ли да го закача на една линия с усилвателя ?

13
Моята Система / Избор на усилвател
« -: Ноември 19, 2012, 02:12:51 14:12 »
Здравейте колеги.Моля за вашето мнение кой усилвател е за предпочитане или и двата са един дол дренки .Денон 500 5та серия или маранц 603 или 6 та серия ? Резервния вяриант е маранц втора ръка с добра цена но модел 6100 но е многоканален а не стерео като първите два но пък е на добра цена и почти нов ?

14
ПОЕЗИЯ / Песента на мотора
« -: Юни 13, 2012, 07:37:33 19:37 »
Песента на мотора.

Аз мотора най голям съм
на двигателите цар съм
ей ги пеят буталата
дърпат те напред колата.

Шест във строй са подредени
бягат те не губят време.
Вала също се върти
силите си не пести

Щом запали се искрата
в огън пържи се главата
а маслото циркулира
маже всичко без да спира.

Феродото пък пропушва
щом от Нютон има нужда.
После идват колелата
правят ластик по земята.

Тъй през облака от прах
БМВто всява страх
и обира всички комплименти
напук на свойте опоненти.

15
DIY (Направи си Сам) / Любителски тонколони
« -: Май 02, 2012, 07:51:45 19:51 »
Първо искам да се извиня на всички ако темата не е за този раздел.Модератора ако прецени може да я изтрие или премести.
Става въпрос за колони сътворени от мен преди преди доста години.Два говорителя
1 ОДТ 19-508 20 W
2 interconti 160 мм 4 ома 20W /нищо друго не пише/
кутия 20мм ПДЧ височина 500мм ширина 220мм дълбочина 330мм
Вътре е разделена с наклонена преграда и отвор от горната страна като стените са изолирани с вата иначе е отворен обем без пълнеж.Има и някакви измислени двулентови филтри от тип "добри кит"
Към колоните ползвам купешки активен суб JAMO но е без фазоинвертор на сигнала от най ниския клас и усилвател JVC RX E100 RSB
Та въпроса е дали може нещо да се пооправи по тия сандъци да зазвучат сносно за
слушане на музика без претенции за особено качество или да отидат на боклука и да си взема някакви по малки тонколони от големия битак / ;D така викам на хипермаркета/
Благодаря предварително за отговорите .
Поздрави.

Страници: [1] 2