Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 387
2
Това с ламината е много идейно.
Аз имах подобна идея, но с фурнир за вратата на асансьора на моя етаж.

3
Ето ги и конверторите.
Вече сме близо.
Стоповете и мигачите са разделени заедно с контролерите.

4
Интересна информация:
https://clubs1.bg/news/tri-izvoda-sled-parvite-3-dni-testove-na-katalunya/

Рейсинг Пойнт (бивш Форд Индия) и отбора на Равенол са плътно зад челната тройка:
Цитат
За момента изглежда най-големи шансове да е по-близо до водещите 3 тима има Рейсинг Пойнт. В тима са изкопирали в голяма степен миналогодишната кола на Мерцедес и това не бе отречено и от конструктора на тима Андрю Грийн.

5
С Равенола налучкахме наистина най-доброто:
https://www.bobistheoilguy.com/forums/ubbthreads.php/topics/4892200/ravenol-usvo-oils

От две-три години го хвалят много.
Доставят масла за поне един отбор във Формула-1.
Някои от приказките и подобрителите им са без аналог. Както и серията UVSO. Реално синтетично масло само и единствено с ПАО и естери в базата. Както и някакви много модерни неща, които ги има единствено в Равенол.

Още два линка:
https://oil-club.de/index.php?thread/1892-ravenol-ssl-0w-40/&s=4efa9391d390afd3ee2f8eb82448fff57e43cd31

И

https://www.bobistheoilguy.com/forums/ubbthreads.php/topics/5035189/1/ravenol-ssl-0w-40

Хвалят точно тези, които използваме SSL и DXG.
SSO, които слагам на джетата и Ленд Круизъра според мен е просто 0-30 вискозитета на SSL.

Май за първи път срещам всеобщо неоспоримо и неоспоримо мнение в Bobistheoilguy (BITOG), че има едно масло и всички останали. Из олзват думи, като cuttin edge и cutting above.

Преди като съм чел, троловете на "бутиковите масла" го описваха като средна хубост, скъпа европейска екзотика... Сега гледам, че са замлъкнали дълбоко.
Доста често срещам мнения, че има един добър UOA на Royal Purple и той е на диференциално масло в Нисан със 100 коня...
Амсойл вече не ги обсъждат.

6
Тая работа не е като оная работа.
Диодите се оказаха най-малкият проблем. Макар че и те не се намират в удобна деноминация.
Вече са монтирани на горната половина на стопа.
Предвид, че има още два пъти по толкова бяло стъкло на багажника обмислям да продължа поне стоповете и там за да станат по-големи. Но нека минем първо Технотест.

За конверторите отново. Изглежда наистина са необходими. Първия конвертор чете PWM сигнала от двата стопа. Интересно защо от левия стоп следи два кабела, а от десния един. Този конвертор вади отново двупроводен сигнал, но само в три проводника, ляв и десен стоп-мигач и габарит(running light).
Явно отляво взема стоп/мигач и габарит, а отдясно само стоп/мигач.
Този конвертор е PWM френдли и вади използваем двупроводен сигнал с обикновен прав ток.
Вземаме този сигнал и през втори конвертор го правим на трипроводен, два отделни мигача ляв и десен и един извод за стоп.
До тук прекрасно.
И пак до тук свършват логиката, знанията по електротехника и познаването на електронните елементи.

Схемата в стопа е доста сложна с много т.н. драйвери за диодите. И е още по-объркана защото два от захранващите кабели правят едно и също - светват стоп-мигача. На една и съща платка има диоди и за габарити и за стопове/мигачи.
Платките с диоди обаче са две с по 8 диода за стопове.
Захранват се от отделни букси.
Всичко е залято с бяла боя, пистите не си личат.
Схемата е доста сложна и неясна.

Проблемите са поне три:
1. Как да се отдели частта с диодите за да се командва отделно, но да се запази драйверната част. Тоест, да ги използваме с техните драйвери, които ги палят правно и ги пазят (с обикновен резистор им се съкращава живота);
2.1. Как да се накара стопа да работи само като стоп и да не мига (например като се отдели от инсталацията и се захранва от конвертора);
2.2. ако не става, как да се захрани от втория конвертор;
3. Дали и как can модула на колата да се излъже така че да не разбере, че сме пипали стоповете и да не се изключи.

За тази работа трябва инженер специалист по електроника.

Хубавото в моя случай за сега, е че ще използваме оригиналните букси и че ще получим готов сигнал на място без да теглим кабели и да прецакване други модули, огледала и фарове. Фаровете май са най-скъпото нещо в тази кола.

КАТ вече връща всички, а офицерите често слизат като минава американска кола. Те вече не са офицери, а началници.
Пътните полицаи спират от движение регистрирани коли с червени мигачи.
Май ще поръчвам още два конвертора.

Прилагам снимки.

7
Aудиотехника / Филтри
« -: Февруари 18, 2020, 01:36:55 13:36 »
Да започнем с този безценен линк: https://tubecad.com/2017/11/blog0403.htm

Няма по-музикален филтър от последователния филтър и в частност от трилентовия последователен филтър. При импулси сумата от изхода е възможно най-подобна на входа. При другите филтри дори не прилича.
Може би има малко разхубавяване, защото трите говорителя са свързани последователно, но това е само в най-ниските и може да се отстрани като се премине към втори ред на един от говорителите, но това са подробности и нивото е ~-60 дб.

Разделянето на относително малки говорители на 700 херца също е оптимално.
Ако се правят нови колони с достатъчно тесен лицев панел може да се избегне BSC само с L-pad на средата (или пък достатъчно малка среда -6дб спрямо баса) и евентуално единичен резистор на високите. Единичния резистор пък ще смъкне разхубавяването на още по-ниско ниво.

П.П. след справка в нета установих, че това не е обикновен последователен трилентов филтър, а каскаден. Само малко съм се забавил с изобретението, има го в наръчник за Хай-Фи на Филипс от 1969-та  очевидно моята версия е каскадна по отношение на ВЧ, защото му прави затихването по-стръмно (това беше и първоначалната ми идея преди години, като мъчих LT-Spice да изплюе добър филтър): https://tubecad.com/2017/11/blog0403.htm - натам си четете.

8
фотография / Re: Снимки всякакви
« -: Февруари 17, 2020, 05:18:29 17:18 »
Ето това е приятна работа!
Ако работи и хоремага с варени кренвирши, сланина, домати наполовина, хлюб на четвъртина, сирене и лук...  8)

9
Поддръжка и Ремонти / Re: Проблем с AHC - Land Cruiser 100 4.2TD
« -: Февруари 17, 2020, 05:16:12 17:16 »
Няма към кого. Аз скоро правих равносметка, че го карам 14 години и първите 9 се учих да го поддържам.

Сферите са метален балон, който вътре през средата е преграден с гумена мембрана, от едната страна изместеното масло от "авортесьора", от другата азот под налягане.
Сверата се прецаква само по 1.5 начина: 1. азота постепенно бяга през мембраната - за около 8-10 години или над 150.000 км, налягането спада, мембраната се опъва, нямаш пружини, колата вози по-лошо от картинг. 0.5 - не усещаш, че окачването ти няма ход и е на заварка и караш още, тогава гумата удря в дъното и се къса, возията си остава отвратителна, но сферата вече не подрежи на рециклиране.

Няма друг известен начин за прецакване на сфери.

Рециклиране: при навиване на цицка/вентил, както правят масово на Ситроен, сферите са рециклируеми до безкрайност. Гумата прави много малки колебания, от едната страна е с химически инертно масло, от другата с инертен газ, на практика не старее.
При съмнение, че сферите са тръгнали да заминават, подпираш джипа, отвинтваш, оливаш се с масло, носиш на ситроенаджия, помпа на 26 бара или колкото там беше, караш нови 8-10 години.

Така че няма как проблема да е в сферите, защото те дават диаметрално противоположния симптом - разрушително и плашещо твърдо возене, което се усеща като удари.

Ако имаш нормалните стойности и можеш да сравниш, наляганията ти показват, колко са омекнали торсионите и пружините.
Ще премериш и моите, че аз натягах и подлагах на око според публикации на потребители. Майсторите, които имаха диагностика не ми бяха симпатични и не ми се занимаваше.

10
Поддръжка и Ремонти / Re: Проблем с AHC - Land Cruiser 100 4.2TD
« -: Февруари 17, 2020, 03:12:51 15:12 »
Където пише 8 стъпки, това вероятно са стъпки на затваряне на амортизиращия отвор, мисля бяха 24 или 30 или нещо такова.

Под референтни имам предвид, колко трябва да бъдат, а не колко си измерил. В този софтуер няма ли данни за допуска?

11
Напоследък препоръчвам на всички да се качат да покарат Джета 1.4ТСИ-150 с американски Айсин, Рено Меган 1.3тсе със 7дсг и Нисан Кашкай от последното поколение.
Не непременно за да си купят такъв автомобил, а за да си сверят часовника с новите технологии и нивото на усъвършенстване на всичко. Возия, обем, простор, ергономия, вървене и разход.
Караш Меган и търсиш нещо по-добро. 95% няма да намериш освен ако не ти извадят Ягуар XJ350/358 от склад с найлони не каран от типичните първи и втори собственик цигани - в културния смисъл на понятието циганин, защото съм сигурен, че има роми, които се грижат за автомобилите си.
Ягуара ще ти вземе акъла с возия и лекота на движението, както и с нисък разход за такъв грамаден автомобил. - но само този модел.
Повечето коли с 6 цилиндъра и кутия 6F35/50/55 също ще те грабнат с лекотата с която се движат. Другото, което много може да те впечатли е двигателя Форд Циклон 3.5 (дуратек) почти 350 н.м. и 288 коня. Момента не е много, но двигателя е еталон по мощност, тишина и управление и под 2000 оборота дърпа все едно е с Мако турбо, например като СААБ 2.0-150 или Волво 440 1.7, ама повече, по-тихо и по-приятно. Има и високи, върти се везшумно и без да тъпче почти до 7000 оборота.
Единствен недостатък: водната помпа, която е ангренажна ролка и може да изтече в картера, риск, който след 2013-2015-та е силно намален, но остава.

12
600 коня на колелата и 9.9 секунди с три-четири дни работа...
Кола за 3.500 лева, двигател за под 1.000 лева и части за 10-20.000$.Двигателя е уникален!

Тези обаче имат огромен опит и качествен екип. Показват, че формулата за бърза кола е известна и много гъвкава.

По-лесно ще бъде само с електромобил.

13
Поддръжка и Ремонти / Re: Проблем с AHC - Land Cruiser 100 4.2TD
« -: Февруари 15, 2020, 06:46:50 18:46 »
Това на което са завинтени сферите са соленоидите.

Дай референтните стойности за налягания.
Чете стъпките на "амортесьорите" и положението на превключвателя между комфорт и спорт.

Обади ми се през седмицата да дойдеш да ме повозиш и да те повозя и аз: 0888 31 55 04 - Тодор

П.П. намерих схемата моментално:
https://www.landcruiserclub.net/community/attachments/6856329685_a5fe564b14_z-jpg.72966/

С това търсене: https://www.google.com/search?q=lc100+ahc+solenoid&oq=lc100+ahc+solenoid&aqs=chrome..69i57.5490j0j4&client=ms-android-huawei-rev1&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

Мързи те да търсиш с Гугъл ли?

14
Статия за Ford Barra 4.0 : https://www.carsguide.com.au/car-advice/ford-barra-engine-everything-you-need-to-know-74011

Уикипедия: https://en.wikipedia.org/wiki/Ford_Barra_engine

От статията е цитата, че турбо версията я кръстили чайка, защото щяла да сере върху всичко:
Цитат
The last word surely has to go to Gordon Barfield, the engineer in charge of turbocharging the Barra six. “I named the [turbo motor] ‘Gull’, as in ‘Seagull’, because we knew it was going to [crap] on everything.”

Няма много данни по каталозите.
Последните версии след 14-та 15-та година май са с директно впръскване?

15
Супер, какво стана с шестака и какъв беше?

Да махнеш тоя гнусен дебитомер, 2020-та сме! Тая клапа е рестриктивна, а вътре потенциометъра е ненадежден и няма да спре да ти прави номера колата всеки ден да работи различно. Сложи една Мега с МАП сензор на оригиналната букса на инсталацията. Ще отпушиш и коне. Купи си някакъв счупен компютър и му ползвай кутията и буксата. И без това с тоя хедър има нужда от настройка.

Иначе супер. NE-то отваря пътя за всякакви LET-ове и други подобни. Дай видео как работи и върви.

И се мяркай по-често от веднъж на 4 години.

Страници: [1] 2 3 ... 387