Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 366
1
Aisin
First gear 4.148
Second gear 2.370
Third gear 1.556
Fourth gear 1.155
Fifth gear 0.859
Sixth gear 0.686
Final 3.23
Tyre 195/65/15

Ford
First 4.48:1
Second 2.87:1
Third 1.84:1
Fourth 1.41:1
Fifth 1.000:1
Sixth 0.74:1

Final 2.77-3.16
Tyre 255/45/19

2
Баш си е ефекта Равенол.
На тойотата две смени с Амсойл на 5-6.000 ужасна чернилка, а си познавам мотора, винаги го държи чисто и самия той е чист отвътре - проверено на 210.000 при реглаж на клапани.
Направо се вбесих, че съм налял нещо, което ми го цапа.
След това 3-4 смени с X-clean FE и X-max беше добре и сега с Равенол на над 3.000 стои чисто. Като готиното, е че същия Равенол потъмня за 100 километра в бензинов мотор на 20.000, тоест доказано мие, когато има какво да се мие.
Потъмняването след 2.000 километра е стареене на маслото и оксидация. Нормално е маслото да стане тъмно след 8-9.000 км, когато вече със сигурност е зацапано с продукти от горенето.

***

Колкото до вискозитета и икономията, 0-30 спрямо 5-40 е поне 5% икономия през лятото и може би 10% зимата.
Най-мощния БМВ V-10 P85 (1.000 коня), който е върхова технология по отношение на обработка на повърхностите и е с един сегмент и пневматични пружини на клапаните печели 4.5% мощност само от специалното масло. Това са директни 4.5% намален разход, дори повече, защото триенето е константно дори при частичен товар.

3
Ето това е миене.
Значи са му прекалено дълги интервалите, маслото работи след като се насити с мръсотия и я отлага по двигателя. Новото масло започва директно с "товар" от мръсотия. Бих го сменил един път на 4-5.000.
Опитвам се от вчера да намеря данни за това дали група II/III+ с малко естери (които са и добър разтворител) не са по-добри в т.н. омекотяване. По принцип PAO трябва да са най-добри във всичко и то с много с изключение на разтваряне на присадки.
За сега не намирам данни.

4
Интересно е това със механичния шум.
VST е 14,3 при 100 градуса и 3,9 HTHS, тоест доста яко.

Ще пускам тема за миещия ефект на маслата.
В Джетата налях същото като в тойотата, SSO, такова дават.
За 200-300 километра изми мотора, като дори изчисти блендата под капачката за маслото. Самото масло потъмня и се изцапа много бързо. Да не кажа, че в 1,4тси на 300 км е по-мръсно от в 1HD-FTE на 3000 км!
Толкова за глупостите и шарлатанските истории, че някое масло потъмнявало, защото миело. Ако мие, ще мие веднага, а не на 6.000 км да е черно като катран и колата да неще да върви, както ни шарлатаносват.
Ако потъмнее веднага, ОК, ако го сипеш и остане чисто и на 3-5-6.000 на нищо не прилича, просто е боклук.
Като гледам след 3-5.000 ще го сменя със същото за да не цапам мотора и да си остане чист.
Абе ти имаш ли кожух отвътре на предния капак?
В интерес на истината, аз също чух някакъв звук като от газоразпределнието при първото каране по магистрала с Равенола в тойотата и много се издразних. Интересно, че изчезна. Така се издразних, че нададох газ до дупка и му казах, ако ще се чупи да се чупи, нема му се моля и да му слугувам, повече нищо не мога да направя за него. Тоя вместо това се отпуши и продуха и сега върви супер и държи налягане за чудо и приказ.


Джетата дава някакъв напълно поразителен разход, вероятно се дължи отчасти и на 0-30-ката.

5
Звука на ТДС-те кара постоянно да мислиш за шпера... Омегата я пързалях на всеки завой.

6
Така е, но административното право нехае. ;D
Санкциите са на просто извършване. Закона и а двоична разделителна способност, има-няма. Единствено в много специфични случаи съда може да намали наказанието под минималното, ниски доходи или множество смекчаващи вината обстоятелства, като тук пак е 1 или 0.
Аз вече хулиганствам по много специфични празни отсечки извън града, а скоро май само в чужбина или на писта.
Като студент съм ходил на лекции за под три минути от НДК до НБУ... Като ученик цигулките и волгите бакшиши возеха със 120 в тунела на НДК и със 140 по Цариградско... ОК-ките с рейсърите правеха Люлин-Млафост (двата края на града) за 7 минути. В днешно време не можеш да прекосиш Севлиево за 7 минути.

7
Няма, но няма и таблет да ти връчи глобите, затова ти взема талона като ходиш в КАТ да те изцицат.
За описаните нарушения е трябвало и малко да те набият  ;D ;D  ;D
Като цяло те е пожалил.

8
Новото TSI 1.4 110 KW EA211 е коренно оптимизирано спрямо старото EA111 до степен да нямат нищо общо.
EA211 е толкова технологичен, че дори мокрите сънища на тунинг маниаците не са достатъчно смели!
Олекотени биели, специални покрития, оптимизиран поток през главата, 5 мм стебла на клапаните, олекотен колянов вал, свръх твърд алуминиев блок със стоманени втулки, чардж килер, супер напреднала охладителна система с намалени хидравлични загуби.
Двигателя е толкова развит, че не подлежи на тунинг просто защото никой не може да проектира по-добри части без 200 инженера и супер компютър.
Тунингова се до 200 коня и 300 н.м.

Самата кола е с доста усъвършенствано независимо окачване и силни спирачки.
Едни KYB Excel-G или висок клас Монро, 17-ки с качествени гуми и чип ще я преобразят в супер забавна кола за ентусиасти и сериозно каране.
Въпреки че и в сегашния вид като сложа лоста на спорт практически няма какво повече да желая.
Смешния разход и предполагаемо практически неограничения експлоатационен живот със редовна смяна на масло на 8.000 км и редовна поддръжка ме карат да смятам всеки мъчещ и влачещ стара кола за прост човек.
За да не обидя никого, ето сметката:
Примерна кола от обяви...Кола+обслужване, гуми, масла, регистрация и застраховка 19.500 лева.
Предимства през която и да е по-стара кола: липса на поддръжка и потресаващо нисък разход (отчетен освен от мен и от всички журналисти и потребители дали отзиви)
Спокойно можем да кажем, че има реална икономия на 1000 лева от гориво и още 1000 от поддържа.
На лизинг: 5.000 първоначално и разсрочване на 15.130 (с лихвите) за четири години прави вноски по 315 лева месечно. Вие обаче и сега карате кола, която за това време ще Ви набута минимум 8.000 лева повече и освен това не е нова, вероятно върви по-малко и вози по-лошо.
Реалния нетен паричен поток за новата кола излиза 148,50 лева месечно.
Има още един не калкулиран +, че го няма ходенето по мъките, висенето по майстори, времето без автомобил поради престой в сервиз.
А и след тези 4 години ще се окажете със 7 годишна кола на 80.000 километра, която има още доста да се експлоатира.

Пак напомням, че това не е някаква икономична талига, а пълноценен автомобил с респектиращи параметри и доста широка следа, който се усеща много добре на пътя.

Допълнение: За да съм идеално точен, всеки който има кола за 5.000 или 5.000 и излишни 150 лева на месец е прост човек, който изпуска първокачествен автомобилизъм слугувайки на стара кола и тумба неграмотни бурсуци (майстори), каквито са майсторите по принцип.

9
Айде и първия ремонт е вече факт.
Появи се едно па-па-па, та-та-та изпод колата, но не от двигателя и не от гърнето. Странна работа. Като дам газ изчезва и след 20 секунди пак почва да "пъка".
Реших, че е работа на два цилиндъра. Обаче ги няма четирите соленоида, значи мотора работи само на 4.
Днес на студено запали с леко нестабилна работа. При втория студен старт вече му светна инспекцията...
Грешка: "малък постоянен теч от маркуча за бензиновите пари.".  ;D
Епоксидна смола и алуминиево тиксо решиха проблема.

Тези гуми Дънлоп наистина си заслужават "А" рейтинга на мокро. По морето вали цал ден, няколко пъти набивам спирачка до дупка, АБС-а не тръгва. Спират брутално! Накрая се притесних да не е развален, едвам успях да го пусна.

10
Благодаря!
Добавих разказ за огледа, купуването и обслужването, който е доста интересен, както и Carfax доклада, който ще изтече след месец и ще изчезне.
Мислех, че е с верига, оказа се, че е с ремък. Комплекта на Контитех е 114$, което в сравнение с 400+ лева за Дайко за шкодата е без пари дори с доставка и митни сборове.

За работата на директното и индиректното впръскване, ако съдим по Лексус за които съм чел, индиректното е по-добро между примерно 1500 и 3000 оборота, когато обаче работи и директното на да кажем 15% дали за да не прегреят дюзите или за оптимизиране не знам.

11
Или новата кола на жена ми.
В началото правя уговорка, че съм възхитен от автомобила и всички суперлативи са верни, но все пак това не е най-добрата кола на света, въпреки че е страшно добра.
Суперлативите започват.

Прочетете още и за Ситроен Ц-Елисее, един недооценен автомобил: http://penkiller.com/index.php/topic,2356.msg17189.html#msg17189 приликите с концепцията на Джета са много, малка-голяма кола. Ако бяха от една марка, Джетата щеше да е топ модела, а C-Elysée средния клас.

Джета 2016 г. американско изпълнение на 20.000 километра:
Двигател турбо с директно впръскване 1.4 TSI - 150 коня при 5000 оборота и 250 н.м. при 1400-3500. Новата версия с намален диаметър и увеличен ход.
Трансмисия автоматична, Айсин 09G - класически автоматик с хидропрео разувател.
Дължина около 4.64, ширина около 1.78, междуосие 2.65, следа над 1.5 метра. Тегло около 1360 кг.
Гуми 195/65/15 на железни джанти 6х15 инча. Веднага изхвърлих гнусните фабрично всесезонни Бриджстоун (четете надолу за тях) и сложих Dunlop Sport Blue response 91V.
Спирачки 288 мм отпред, отзад по-малки.

Масло по книжка VW 502 между 5W-30 и 5W-40 синтетично. Съветника на Равенол дава първи избор Ravenol SSO 0W-30, което вече карам на Тойотата, такова и налях, плюс всички филтри на Mann. Оказаха се същите парт номера като филтрите, които свалихме от колата с разликата, че нямат печат VW. Масления на Ман даже не е хартиен, а бял не тъкан текстил, което е по-добре и е по-сигурно.

"Екстри":
Електрическо серво, цветен тъч дисплей на радиото, блутут, aux, usb и cd/dvd, борд компютър с доста параметри, регулируеми по височина седалки, 510 литра багажник, 4 ел. стъкла, обикновен много силен климатик, мулти волан, круиз контрол с много копчета и извеждане на скоростта на таблото, халогенни фарове, следене на налягането в гумите през датчиците е абс без модули в джантите. Общо взето е това.

Автомобила е прекрасен!

Стъпва леко, но меко, следата е широка, държи се уверено и стабилно в завой. Много тих и безшумен с изключение на типичния за класа весел звънлив кънтеж от окачването и гумите при висока скорост, който обаче на мен лично ми доставя удоволствие и ми дава усещане за пътуване с нов автомобил. Предвид, че шума е доста слаб и усещането е за тишина и лекота не е проблем.
Ще започна от пространството, защото мотора и трансмисията са великолепни. Да поизхабя суперлативите.
Отпред пространството може да се нарече голямо или нормално. Волана се регулира по височина и дълбочина. Позицията се намира лесно и е доста удобна въпреки пределно простите седалки, които все пак се регулират на височина. Самите постни седалки обаче имат мека облегалка и имат прилична странична опора. Усещането зад волана е изненадващо приятно. Поне на мен ми е просто весело, спокойно и леко на душата в този автомобил.
Има повече дължина за краката от в Тойота LC-100. Нищо отникъде не те притеснява, ергономията на всичко е супер.
Отзад обаче мястото за крака е огромно. Висок съм 193 и сядам спокойно зад себе си без да ми опират краката в седалката. Не само не ми опират Ами мога и да си ги размахвам. Жена ми е висока 182 зад нея или тя зад мен се возим в пълен комфорт.

Сменихме Шкода Фабия 2012 комби просто защото това е автомобил персон и половина за майка, бебе и количка. Зад жена ми никой не може да седне или е страшно сгъчкан и пред бебето също никой не може да седне.

Има много място или както казва Джей Лено, има всички видове място. Буквално.

Двигателя обаче е върховен.
Бях много предубеден, карал съм 1.0 еко буст, който е супер анемичен, мести се малко по-добре от жигула с хубав бензин и Нисан Кашкай 1.3 с вариатор, който не е анемичен, но се движи странно и в много обороти при ускорение.
Оообаче! Подкарвам, моторчето (оказа се, че изобщо не е "моторче") работи супер тихо, предавките ги реди далеч под 2000 оборота, като от време на време забива най-горната възможна и работи на 1200, дори 1100 оборота без проблем. Няма вибрации, шум или замисляне.
При малко повече газ от ниска скорост или от място оборотите много бързо отиват на 3-4000, ускорява светкавично. Тоест, ускорението започва светкавично и с голяма лекота двигателя се развърта. Има авторитетно ръмжене като го натискаш повечко.
В движение до 140-160 ускорява много пъргаво. Няма нужда от газ до дупка.
Всички изпреварвания стават с лекота.
Движението с около 140 е безшумно и ускорява без проблем на 6-та.
Колата се усеща бърза и "спортна". даже внимаваш да не дадеш много газ, защото като превключи надолу започва да ускорява доста пъргаво.
В завой с ниска скорост рязката газ води до въртене на гуми.
Доускорението от 70-100 км/ч става на 2500-3500 зависи на коя предавка върне и те натиска в седалката, нещо което поне аз не съм очаквал от 1.4.
Ускорението до 100 е между 8.2 и 8.6 секунди. Доста респектираща стойност, която е и напълно реална.
Лоста на скоростите може да се премести на S, което е спортен режим, тогава държи предавките и оборотите не падат под 2000-2500 и реагира още по-пъргаво.

Разхода на гориво е зашеметяващо нисък.
От палене в гаража, излизане, каране в село със задръстване 1 км, каране 15 км извънградско, паркиране и по обратния път до гасенето в гаража - 6.6/100, като съм изпреварвал и съм карал нормално.
Чисто извънградско с около 100 и без много да се пазя - 5.3/100.
Бургас-Лозенец с висока скорост до 100 мили в час и изпреварвания, все пак без да раздавам яка газ - 5.74/100.

Скоростна кутия Айсин 09G
Много държах кутията да не е DSG, защото жена ми ходи на тенис на един километър и на работа на 2-3 все в задръстване. DSG-то не би издържало много да пълзи постоянно на полусъединител.
Работи много добре. Като всеки съвременен автомат заключва хидротрансформатора на всички предавки. Работи бързо, шеста е доста дълга.
Има спортен и ръчен режим.
Понеже е компактен въртящия момент на двигателя е ограничен на 250 н.м. 1.8т със 170 коня също е 250 н.м. след фейслифта 2015-та и в новия модел 2019-та двигателите са два, 1.4, който се слага на всичко и 2.0Т, който е на спортния модел и е само с DSG.
Има други щатски Фолксвагени със 400 н.м. версията 09M включително CC 3.6.
Като купихме колата преди няколко дни в Бургас беше 37 градуса и усетих, че на маслото му дойде малко зор по 2-3 превключвания на пусната газ. Ще го сменя с Равенол ATF-WS. Допълнителна причина да искам да го сменя, е че колата е пътувала два месеца с морски контейнер от щатите и е седяла цяла зима от което всичко по окачването и спирачките, което е могло да ръждяса е ръждясало. Опасявам се от влага в маслото.
Като я покарахме 300-400 км май вече работи идеално, но пак ще го сменя. Автоматите пускат най-много стружки като са нови.

Независимо окачване на всички колела, отзад е мулти линк. Колата пипа пътя много финно и приятно. Има известен шум от работата на окачването, но в никакъв случай не е колкото на Пежо 308 да речем, където нова кола тропа и никога не спира да тропа. Да кажем шума и потропването са колкото на нова W222, която на 80.000 спря да го прави.
Гумите са напомпани на 2.5 бара, а по книжка има алтернативно комфортно налягане 2.3, предполагам ще вози още по-добре и ще стане съвсем безшумно.

Разхода както споменах е комично нисък и съдейки по неупотребяваните спирачки, двигателя ще се разработи още и ще падне още малко.
Да Ви кажа за американския разход по EPA... Ами извънградско й дават 39 mpg, което е точно 6/100. Ние я караме как ли не, дори жена ми не пада под 100 на празен път и ни дава твърдо над 40, 42 до над 44 mpg... Или иначе казано както я караме по черноморието дава 5.3-5.6 и не повече от 5.7, всичко на климатик... Отдавна съм разбрал, че в САЩ не се кара толкова бавно, колкото европейците си мислят. За да даде 6/100 може би трябва да не се пада под 130, което са 80 мили в час. Да не се окаже, че 39 mpg са при 90 мили в час (145 км/ч) с колкото всъщност се кара по американските магистрали.
При 70-80 на 6-та обаче не е най-икономична, усещам, че най-много й харесва около и над 100, може би между 100 и 120 (2100 оборота) където обаче дава малко над 5/100.

Допълнение, покупка от меко казано особняк...
По телефона беше леко дръпнат. Но все пак ми прати VIN номера. Понеже държах колата да е с нормален автомат, а не DSG, трябваше да е американка. В България сигурно единствената не удряна американска кола е моя Мустанг (и на него му пуснах Карфакс). Всички коли внос от щатите са купувани от търгове с най-различни удари и т.н. salvage title. Написах статия по въпроса с оперативния лизинг и застраховането, защото четох за да си обясня системата, която ни захранва с евтини нови коли с наистина леки удари: http://penkiller.com/index.php/topic,2430.0.html
И така, сакралния въпрос, който задавам е: "Колко мито и ДДС си платил?" Предишния кандидат продавач беше платил 1.800 лева... Тоест колата и транспорта са му излезли 6.000 лева, тоест колата е под 4.000 лева. По вина Carfax върна удар отпред и множество отворени въздушни възглавници. Не става, защото по правило възглавници се отварят само при поддали греди и рогове. Въпреки, че удара беше само в капака, явно е дръпнал маската и не е бил с чак толкова ниска скорост. А и пробега беше малко над 100.000 км.
Минаваме на нашата.
Няма отворени възглавници, "runs and drives" и допълнително "damage to front left suspension". До тук добре. Обаче продавача казва, че я е взел оправена от Щатите, което е възможно, оправят ги мексиканци, които не вземат по 100$ на час. Напънах се още малко, VIN-а в Гугъл направо ми извади обявата от търга, смачкан калник, счупена броня, счупен фар, капака много леко изкривен по ръба отстрани и вратата закачена 1 см по предния ръб. Бърза консултация със съдружниците на братовчеда в застрахователния сервиз и ми казаха, че новите възглавници имат и механични, а не само инерциални датчици и че щом няма отворени възглавници, значи няма мръднали рогове и греди. Колата е оправена прилично +/- половин милиметър на фугите, видях и малко шкурки под рубинено червения металик (ползвали са оригинална боя), но друг не би ги видял и нищо не си личи.
Калника, бронята и двата фара са нови, фаровете даже са европейски. Капака и вратата са оправени.
До тук добре.
Оглед
Намираме колата с един сантиметър прах, не си личи блажна боя ли е, металик ли е, що е.
Минахме през три сервиза.
На диагностиката нищо, лайв дата, температури ОК, работи на 92°С, което ми хареса, няма прекъсвания на няколко хиляди цикъла, диагностиката чете всичко, всичко присъства. Помни само една мека гума, че е имало.
Интересно, че не помни късо или open circuit във фар или мигач... Може да е нямало.
Двигателя работи перфектно. Отворих капачката на маслото и си заврях ухото в отвора, напълно хомогенен и монотонен звук на тиха механична работа вътре в мотора. Маслото черно и на минимума. Продавача особняк тихичко ми каза, че не е сменяно, не разбрах дали се гордее или се срамува или просто ми помага да не му купя колата. На пипане маслото беше течливо, достатъчно мазно и не много мръсно. Приех, че може да е на 20.000 км. Сервизната книжка девствена отвсякъде.
Междувременно докато караме между сервизите, в колата е страшна шумотевица, отляво има цикличен шум, а от четирите края на колата виене и бучене. Все едно всички лагери са заминали, а предния ляв даже се разпада...
Викам му, че тука май лагери се обаждат, той вика, к'во от т'ва, те са по 40 лева 'си ги смениш. - 'Ш 'си ги смена аз! ;)
От опит знам, че американските всесезонни гуми са потресаващи, а направо цикличния шум може да бъде само от крива или сплескана гума, ама си мълча. Отзад бяха някакви два галоша, отпред оригиналните.
В сервиза за окачване и геометрия. Колата почти на център по фабричните стойности, които си извадих от Интернет, защото имаха данни до предишната по които само сходността беше що годе добре, другото разбърникано.

Default
Quote:
Originally Posted by ReFreSh View Post
Hi TDIx2,
Can you let me know the factory range on your alignment result copy?
Primary angles
FRONT CASTER LEFT.... min6.0~max7.2
FRONT CASTER RIGHT...min6.4~max7.2
FRONT CAMBER LEFT....min-0.7~max0.3
FRONT CAMBER RIGHT..min-0.7~max0.3
FRONT TOE LEFT..........min0.00~max0.15
FRONT TOE RIGHT........min0.00~max0.15
FRONT TOE TOTAL........min0.00~max0.35
==========================
REAR CAMBER LEFT....min-1.5~max-0.5
REAR CAMBER RIGHT..min-1.5~max-0.5
REAR TOE LEFT..........min0.10~max0.25
REAR TOE RIGHT........min0.10~max0.25
REAR TOE TOTAL....... min0.15~max0.50
REAR THRUST ANGLE 0.2
==========================
Secondary angles
toe out on turns (left and right) min0.8~max1.5
front ride height (left and right) 15.3" to 16.1"
rear ride height (left and right) 15.3" to 16.1"
TDIx2 is offline     
По каталог двата предни надлъжни наклона са различни, левия от 6°, десния от 6.4°, така и беше стойностите посредата на допуска, десния с 0.4° по-наклонен... Викам, виж, левия е прибрал назад. Отговаря ми, че нищо й нема, това било допустимо, ама кисел и притеснен.
Казах на момчетата, че има удар отляво и front left suspension damage, да намерят какво е сменяно. На бургаски ми отговориха, бате, тука нищо не е "лашкано" и ми показаха чертите бяла боя от завода на кормилните накрайници и гайките за регулиране.
Очевидно нищо не беше "лашкано". Викам, явно мексиканците имат бяла боя.
Видях, че състоянието отговаря на кола на 20.000 км, явно ще купувам. Върнахме се при жена ми, дадохме да се измие, колата стана рубинено червен металик, замълчах си за шума, шкурките и няколко драскотини, железните джанти (с оригинални тасове) и липсата на камера за заден ход и шибидах. Направи и тя един тест драйв, връща се ухилена, много хубаво червено, добре вози и добре върви и най-важното, по-голяма е от фабията (която между другото се продава), столчето се събира без да анулира предната седалка. Нито шум чула, нито нищо.
Ще тръгваме, тоя изскача със смачкана до неузнаваемост туба от минерална вода с около литър и половина зелена течност в едната ръка и вехта поцинкована фуния в другата. Питах го какво ще прави с това, отговори, че бензина свършва...

При нотариуса...
Драмата продължава.
Отиваме, продавача няма платен данък. Тича до общината да плаща.
Броя му парите в брой и искам клауза, че ако някоя декларация му се окаже невярна или има претенции на трети лица да ги върне в двоен размер... Сви го корема. Вика, че има лошо чувство и го свива корема, пъшка. Казах му да отиде да се изсере и да подписва. Хвърля химикалки, тръгва да се отказва, какво било претенции на трети лица, утре можело да ни засъдят и той да връща парите, от тоя договор нямало да може да спи една година.  ;D ;D  ;D Да сме подпишели нормален договор иначе се отказвал.
Според мен се сдуха като си направих справка за 15 минути по телефона дали колата се издирва в КАТ, а след това ме пита няма ли да звъня да питам в кой клон има толкова пари и да ги заявя, а аз му казах, че на мен ще ми се обадят и няма да ги заявявам, а ще си ги взема и така и стана  ;D Което у мен като продавач би възбудило доверие, а не притеснение, но човека беше странен.
Тръгна си от нотариуса, аз знам, че ще се върне по изражението му като видя парите. Жена ми отвън с бебето на климатик обитават тойотата, наблюдавала как говори с трима човека по телефона и лекичко подскача, обаждал се на майка си и брат си и още някой... Мъж на 42 години.
По едно време и аз за малко да си тръгна, викам на нотариуската, чао колежке. Тя се възмути, Вие в София така ли не си плащате за изготвяне на договори (30 лева), викам да й плаща нейния познат, който ме е довел и се е отказал. Тя възмутена. Викам, добре, но само защото сме колеги, ако не бях адвокат щях да си тръгна. Докато й платих, тоя се върна потен. Разясних му че уговорките се отнасят за миналото, а не за бъдещето. Кисел и недоволен брои парите и подписа. Хванах го под ръка да ме води към паркинга да ми връчи колата докато парите са в него, че знам ли ги бургаските измамници, може да я отняма.
Там си беше, запалих и си тръгнах.
На бензиностанцията една батка почти се сби с касиерката, чаках 40 минути. Бях си забравил картата и добре, че помогнах на друга батка с камион да си купи винетка (не знаеше кой знак за по-голямо и по-малко какво означава ><) и не можеше да се оправи с менюто, та той ми купи на мен и му дадох пари в брой.

Обслужване...
На другия ден поръчах 4 нови гуми Дънлоп Спорт Блу Респонс 195/65/15 91V - най тихите (68дб) с рейтинг "А" за вода и "B" за икономия. Които в този размер струват 108 лева за брой с един ден доставка, с чакане са още по-евтини. Това е хубавото на този клас коли, че обслужваш с висококачествени консумативи и части за без пари. Това са сигурно най-добрите гуми в размера. Дори threadwear им е над 300, май 340.
Поръчах от Горна Оряховица и Равенол SSO и комплект маслен въздушен и поленов на Mann. (N.B. по каталог двигателя събира 4 литра, обаче 4 литра са да кажем около средата на пръчката. За да стигне до максимума, който по книжка е 2-3 мм над защрихованото поле на пръчката трябва да се налеят още поне 400 мл масло, тоест трябва да си купите 5 литра)
Гумите и маслото дойдоха на другия ден.
Оказа се, че маслото е сменяно, извадихме оригинални VW филтри, които са същите номера на Ман. Масления май беше Мале. Въздушния перфектен видимо малко употребяван. Съответства на наши Софийски най-много 3-4.000 км, но колата е от Пенсилвания и според Карфакс има не повече от 300 мили в България. Супер! Съдейки по:
Цитат
Vehicle manufactured
and shipped to Pennsylvania
12/07/2015 
  няма как филтър произведен на 154.09.2015 г. в Чехия да е оригиналния.
Сложих новите гуми в един много впечатляващ сервиз в Бургас (ще напиша тема с препоръка, защото наистина сервиза е супер, имат цялата гама на практически всички масла включително Равенол) и сменят масло на автомати и на машина.
Бившия Autobox Service, настоящ Авто Спектър, ул. "Индустриална" No 19: Autobox Express Service
улица „Индустриална“ 19 до TOYOTA, 8002 Southern Industrial Zone, Burgas
056 876 487
https://maps.app.goo.gl/ritoT1iuZZ81Ka7R7
При смяната на гумите огледах спирачките, Ами те са неупотребявани, фаските на накладките стърчат далеч над диска все едно са сложени вчера. Дисковете освен ръждата, която вече падна са гладки дори без минимален ръб.
Настана пълна тишина!!!
Направо се прозявах да не би да съм оглушал.
Тишина.
Няма лагери, няма виене, няма биене. Колата лети по права линия безшумно.
Понеже е лека и не много изолирана се чува даже в завой с по-висока скорост как се променя шума от ъгъла на атака на гумите.
Мотора не се чува, има приятно ръмжене, върви много, харчи нищо.

Купихме си буквално нова кола с девствена сервизна книжка за без пари. Аз съм по-щастлив от жена ми!

Карфакс:

CARFAX Vehicle History Report
Vehicle Information:
2016 VOLKSWAGEN JETTA S
VIN: 3VW267AJ3GM284140
SEDAN 4 DR
1.4L I4 F DOHC 16V
GASOLINE
FRONT WHEEL DRIVE
Standard Equipment | Safety Options
 Branded title   
Branded Title: Salvage
Damage reported   
Damage reported
CARFAX 1-Owner vehicle   
CARFAX 1-Owner vehicle
Service information available   
2 Service history records
Registered as a personal vehicle   
Personal lease vehicle
Last reported odometer reading/mileage   
13,327 Last reported odometer reading
Just say, Show Me the CARFAX!
This CARFAX Vehicle History Report is based only on information supplied to CARFAX and available as of 7/14/19 at 2:25:21 AM (CDT). Other information about this vehicle, including problems, may not have been reported to CARFAX. Use this report as one important tool, along with a vehicle inspection and test drive, to make a better decision about your next used car.
 Ownership History
The number of owners is estimated

 Owner 1
   
Year purchased   2016
Type of owner   Personal lease
Estimated length of ownership   3 yrs. 1 mo.
Owned in the following states/provinces   Pennsylvania
Estimated miles driven per year   7,415/yr
Last reported odometer reading   13,327
Title History
 Owner 1
   
Salvage | Junk | Rebuilt | Fire | Flood | Hail | Lemon    Alert!
Problem Found
Not Actual Mileage | Exceeds Mechanical Limits   No Problem
Alert! Severe problems were reported by a state Department of Motor Vehicles (DMV).

 Additional History
Not all accidents / issues are reported to CARFAX

 Owner 1
   
Total Loss
Total loss reported on 02/09/2018.

Total Loss Reported
Structural Damage
No structural damage reported to CARFAX.

No Issues Reported
Airbag Deployment
No airbag deployment reported to CARFAX.

No Issues Reported
Odometer Check
No indication of an odometer rollback.

No Issues Indicated
Accident / Damage
DMV title problems reported. Accident reported on 02/09/2018. Damage reported on 02/12/2018.

Severe Damage
Manufacturer Recall
No open recalls reported to CARFAX.

No Recalls Reported
Glossary
 Detailed History
 


Owner 1
Purchased:
2016
Type:
Personal lease
Where:
Pennsylvania
Est. miles/year:
7,415/yr
Est. length owned:
6/9/16 -
present
(3 yrs. 1 mo.)


Date:
Mileage:
Source:
Comments:
Not Reported 
 
NICB
Vehicle manufactured
and shipped to Pennsylvania
12/07/2015 
 
New Motors, Inc.
Erie, PA
814-868-4805
newmotors.com
4.6

92 Verified Reviews
Vehicle offered for sale
12/23/2015 
10 
New Motors, Inc.
Erie, PA
814-868-4805
newmotors.com
4.6

92 Verified Reviews
Pre-delivery inspection completed
Tire condition and pressure checked
Nitrogen fill tires
01/22/2016 
11 
New Motors, Inc.
Erie, PA
814-868-4805
newmotors.com
4.6

92 Verified Reviews
Vehicle washed/detailed
01/22/2016 
 
Inspection Station
Exempt from emissions inspection
02/05/2016 
 
Dealer Inventory
Vehicle offered for sale
06/09/2016 
17 
Pennsylvania
Motor Vehicle Dept.
Erie, PA
Title #7619993901 VW
Title issued or updated
First owner reported
Titled or registered as personal lease vehicle
08/16/2017 
 
Pennsylvania
Motor Vehicle Dept.
Erie, PA
Title #7619993901 VW
Registration issued or renewed
02/09/2018 
 
Pennsylvania
Damage Report
TOTAL LOSS VEHICLE
Accident reported
Vehicle declared a total loss
by an insurance company
Damage to left front
02/12/2018 
 
Damage Report
Damage reported
Damage to front
03/27/2018 
13,327 
Pennsylvania
Motor Vehicle Dept.
Erie, PA
Title #7619993901 ER
SALVAGE TITLE/CERTIFICATE ISSUED
06/25/2018 
 
Vehicle Exporter
Vehicle exported from
Miami, FL
and imported to
Varna, Bulgaria
Have Questions? Consumers, please visit our Help Center at www.carfax.eu
View Full Glossary
 Glossary
Accident Indicator
CARFAX receives information about accidents in all 50 states, the District of Columbia and Canada.

Not every accident is reported to CARFAX. As details about the accident become available, those additional details are added to the CARFAX Vehicle History Report. CARFAX recommends that you have this vehicle inspected by a qualified mechanic.
According to the National Safety Council, Injury Facts, 2015 edition, 8% of the 254 million registered vehicles in the U.S. were involved in an accident in 2013. Over 74% of these were considered minor or moderate.
This CARFAX Vehicle History Report is based only on information supplied to CARFAX and available as of 7/14/19 at 2:25:21 AM (CDT). Other information about this vehicle, including problems, may not have been reported to CARFAX. Use this report as one important tool, along with a vehicle inspection and test drive, to make a better decision about your next used car.
Damage Indicator
Damage can be a result of many different types of events. Examples include contact with objects (other cars, trees, traffic signs, road debris, etc), vandalism, or weather-related events. Not every damage event is reported to CARFAX. As details about the damage event become available, those additional details are added to the CARFAX Vehicle History Report. CARFAX recommends that you have this vehicle inspected by a qualified mechanic.
This CARFAX Vehicle History Report is based only on information supplied to CARFAX and available as of 7/14/19 at 2:25:21 AM (CDT). Other information about this vehicle, including problems, may not have been reported to CARFAX. Use this report as one important tool, along with a vehicle inspection and test drive, to make a better decision about your next used car.
First Owner
When the first owner(s) obtains a title from a Department of Motor Vehicles as proof of ownership.
Ownership History
CARFAX defines an owner as an individual or business that possesses and uses a vehicle. Not all title transactions represent changes in ownership. To provide estimated number of owners, CARFAX proprietary technology analyzes all the events in a vehicle history. Estimated ownership is available for vehicles manufactured after 1991 and titled solely in the US including Puerto Rico. Dealers sometimes opt to take ownership of a vehicle and are required to in the following states: Maine, Massachusetts, New Jersey, Ohio, Oklahoma, Pennsylvania and South Dakota. Please consider this as you review a vehicle's estimated ownership history.
Salvage Title
A Salvage Title is issued on a vehicle damaged to the extent that the cost of repairing the vehicle exceeds approximately 75% of its pre-damage value. This damage threshold may vary by state. Some states treat Junk titles the same as Salvage but the majority use this title to indicate that a vehicle is not road worthy and cannot be titled again in that state. The following eleven states also use Salvage titles to identify stolen vehicles - AZ, FL, GA, IL, MD, MN, NJ, NM, NY, OK and OR.
Title Issued
A state issues a title to provide a vehicle owner with proof of ownership. Each title has a unique number. Each title or registration record on a CARFAX report does not necessarily indicate a change in ownership. In Canada, a registration and bill of sale are used as proof of ownership.
Total Loss Vehicle
An insurance or fleet company declares a vehicle a total loss when a claim exceeds approximately 75% of its pre-damage value or if the vehicle is stolen and not recovered. This damage threshold varies by company. These companies typically take possession and obtain the title. Not all total loss vehicles result in a DMV-reported branded title. This may occur when an insurance company's definition of a total loss is different than the state DMV's definition for a branded title or when the owner of the vehicle is a self-insured company, like a fleet or rental company.
CARFAX DEPENDS ON ITS SOURCES FOR THE ACCURACY AND RELIABILITY OF ITS INFORMATION. THEREFORE, NO RESPONSIBILITY IS ASSUMED BY CARFAX OR ITS AGENTS FOR ERRORS OR OMISSIONS IN THIS REPORT. CARFAX FURTHER EXPRESSLY DISCLAIMS ALL WARRANTIES, EXPRESS OR IMPLIED, INCLUDING ANY IMPLIED WARRANTIES OF MERCHANTABILITY OR FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. CARFAX®
© 2019 CARFAX Europe GmbH, a unit of IHS Markit. All rights reserved.
Covered by United States Patent Nos. 7,113,853; 7,778,841; 7,596,512, 8,600,823; 8,595,079; 8,606,648; 7,505,838.
7/14/19 2:25:21 AM (CDT)

12
Наистина как?

В Америка всеки пейзан знае колко може да отдели на месец за лично транспортно средство, 200, 300, 400, 1000$ и така нататък.
Пейзана взема нова кола на оперативен лизинг, застрахова я по значително по-милостиви тарифи от нашите кожодери и сяда да кара. Според доходите, гаранцията и кефа си избира първоначална вноска и продължителност.
Финансов лизинг или купуване в брой се използват за по-големи и луксозни или спортни коли, често от хора над 50.

Каква е съдбата на колата на пейзана?
1. Лизинга свършва:
а. Пейзана не плаща остатъчната стойност, лизингодателя продава колата на старо. Евентуално печели нещо от разликата;
б. Пейзана плаща колата и продължава да я кара или я продава и печели нещо.

2. Пейзана се удря в друг пейзан:
а. Оправят му колата и продължава да я кара - обикновено ако колата е скъпа. В този случай застрахователя губи безвъзвратно парите за ремонта;
б. Цената за ремонта е по-голяма от оставащите вноски, същевременно колата има стойност. Застрахователя купува колата от лизингодателя и я продава при което даже успява да спечели няколко хиляди долара. При 100$ на час монтьорска работа не е трудно тази схема да бъде ефективна. В този случай никой нищо не губи, а пейзана вади следващата нова кола и не кара удряна.

Сметката е много лесна и очевидна. Вземете кола струваща 20.000 долара изплащана две години и половина с 10% първоначална вноска и 20% остатъчна стойност при 5 годишен оперативен лизинг.
Вноските са за 70% от 20.000 или за 14.000$ или 233$ месечно. 233х30 са 7.000$ + 2.000$ първоначална вноска правят изплатени 9.000$.
Остава да се плащат 11.000$.
Удар без възглавници на калник, капак, броня, фар, решетка и врата е 2.000$ части, поне 1.500$ боя и остават едни 50-80 часа труд за да станат 11.000$.
Вместо застрахователя да олекне с тези пари, той ги плаща на лизингодателя и продава колата на търг. Дори да я продаде за половината пари, пак е загубил наполовина по-малко. Много често сметката се връзва с печалба, например малко по-стара кола, тоест плащана по-дълго, по-голяма първоначална вноска и по-лек удар.
Например три годишен лизинг на същата кола или дори финансов лизинг.
Същото, но без колата да е удряна се получава при лизингодателя в края на лизинга.

Така пейзаните карат нови коли и плащат 200-500$ месечно без да им пука и в крайна сметка никой нищо не губи.

И така, с ключ: "typical us car lease plan" открих следната статия: https://cars.usnews.com/cars-trucks/how-does-leasing-a-car-work
Според статията, нещата с оперативния лизинг в САЩ са даже още по-розови, защото вноските не са придобивки, а само покриват обезценяването. По този начин вноските за кола струваща 30.000$, което там е скъпа и хубава кола (по-скъпа от базов Мустанг или Таурус) за финансов лизинг са 500$ месечно, а за оперативен са 300$ месечно.
Има забележка, че при придобиване и в дългосрочен план лизинга е по-скъп от заема и финансирането.

Обаче тук аз ще направя една забележка въз основа на експлоатирането на няколко нови коли далеч след изтичането на гаранцията и петата им година, че колите през първите 5 години не харчат нищо повече от масло и накладки. През вторите 5 години (при условие, че карата достатъчно, да речем 20-30.000 на година) ОБАЧЕ се събират един куп ремонти, случва се и някоя извън гаранционна повреда, а частите още са скъпи, защото колата е нова, а модела може би още се произвежда. И тогава вече живота не е хубав и нещата стават скъпи.
Третите 5 години при условие, че колата е проектирана да издържи 15-20 години и над 250.000 километра пак са хубави и евтини при условие, че състоянието още позволява да карате с газ до дупка и да експлоатирате пълноценно, което не винаги е така... Отделно трябва и нужната психика да караш една кола над 10 години. И отделно кола на 10 години и близо 300.000 км ако не друго е овехтяла, а съседите: а. Ти се чудят а акъла; и/или б. Те мислят за беден.

Допълнение, как се застрахова допъл отделния риск от обезценяване и пълна загуба?
"When you lease you may also need to get extra car insurance, called gap insurance, which will also add to your costs." С допълнителна застраховка т.н. GAP insurance или Guaranteed Asset Protection се покрива риска при тотална щета:
"Claims are subject to a total loss. The total loss is usually determined by the primary insurance company’s third-party appraiser."
Повече за този вид застраховки: https://en.wikipedia.org/wiki/GAP_insurance

В застраховането на лизингов автомобил и в GAP застраховането на поне две места се прилага оценка от трето лице спрямо страните по договора. Подход, който у нас съществува единствено в административното право, където измерващите уреди на КАТ трябва да бъдат тарирани от трето лице на проверката, тоест различно и независимо от проверяващия орган и проверявания. Палеативно арбитража по факти се среща и в арбитражните клаузи, но системата е недоразвита и непълна.
Въпреки добре работещият пазар в САЩ и Обединеното кралство, през 2015 г. е установено, че за всеки 100 долара премии по GAP са платени едва 10 долара обезщетения.
И въпреки това, описаната система за лизингова е на автомобили прави новите коли широко достъпни и сваля много прага на тоталите щети, което пък създава условия вторичния пазар да е пълен с от осително нови коли.
В Европа и в частност в България пазара и липсата на адекватни финансови и застрахователни услуги и тяхната цена и качество правят новите автомобили неизгодни, а вторичния пазар се състои от вехти, ненадеждни и скъпи автомобили, които са негодни да служат за основно превозно средство с икономически изгодна активна експлоатация с годишен пробег колкото средния за континента.
Средно в Европа се кара колкото в щатите - 14-15.000 километра на година.
Нормално е една 4-5 годишна кола да е на 75.000 километра и да е обезценена с между 45 и 53%, тоест да струва между 47 и 55% от това, което е струвала като нова.
Докато в САЩ 5 годишен автомобил на 100.000 мили струва почти наполовина от същия на 50.000 мили, в Европа и в частност в България това не е така.
Същевременно дори най-качествените марки като Мерцедес, Форд, Линкълн и Кадилак (проверете вой ата на фабричните гаранции започната от Ролс Ройс още през 20-те и 30-те години на 20-ти всеки разразила се с най-голяма сила през 60-те и 70-те) днес не обещават повече от около 300.000 километра пълноценен и безпроблемен автомобилизъм. Мерцедес всъщност изостават в тази надпревара. Отделни модели на Ауди са проектирани да служат надеждно след 200.000 километра. Докато Форд Мустанг Шелби 350 Ви обещава 200.000 мили до смяна на сегменти и запазване на всички останали части по двигателя и цялата кола. За топ моделите на Линкълн и Форд Ф150 проектния живот на ампртесьороте е около 200.000 километра, а на цялата кола над 300.000.
Към много издържливите автомобили трябва да прибавим и всички хибриди на Тойота с планетна трансмисия които имат практически неограничен живот на задвижването с пробези лесно надхвърлящи 500.000 км с една смяна на батерията (1.800$ с алтернативни части).
Забележете, това са върховите постижения в надеждността.
Очевидно един автомобил на 150.000 километра трябва да бъде много по-евтин от същия на 75.000 просто защото на него му остават между две и четири години ефективна ежедневна употреба.
Въпреки това в България такива автомобили на първо място се продават, а не се разфасоват и бракуват и на второ това става на баснословни цени.

Нормалният и логичен пазар би бил платежоспособните потребители да карат 3-4 години 60-100.000 км за което да плащат 30-50% от цената на нов автомобил след което автомобилите да отиват на вторичния пазар относително нови и с достатъчен остатъчен ресурс и след още 5-6 години да бъдат бракувани или да стават донори за другите, които не са навъртяло километри, тоест да се рециклират частично още на пазара.

... През това време в САЩ...
Собствениците държат автомобилите си рекордните 79.3 месеца, което да почти 7 години:
https://www.google.com/amp/s/www.cnbc.com/amp/2017/05/28/car-owners-are-holding-their-vehicles-for-longer-which-is-both-good-and-bad.html

До скоро рекордьора по най-дълъг период при първия собственик беше Тойота Ленд Круизър с над 10 години. Средната продължителност вече настига максималната.

Средната възраст на автомобилите в САЩ също е рекордна - над 12 години.
Което означава, че средния пробег на авто парка е 180.000 километра или 112.000 мили.

13
Коли и Тунинг Проекти / Re: BMW E39 523 stroke 528
« -: Юли 09, 2019, 03:15:27 15:15 »
Да, тези свещи са отворени към камерата и имат много по-голям пламък. Усеща се подобрение.

14
Коли и Тунинг Проекти / Re: BMW E39 523 stroke 528
« -: Юли 07, 2019, 11:38:30 23:38 »
Провери дали има като тези в линка.
Почти двойна междина, а 40% по-малко пробивно напрежение.
Ir fusion са спряни, но тези са същата технология: Бош FGR7DQP+

15
Коли и Тунинг Проекти / Re: BMW E39 523 stroke 528
« -: Юли 07, 2019, 10:28:03 22:28 »
NGK са много груби и долнопробни свещи.
На лексуса минах от NGK на Бош ir Fusion: http://penkiller.com/index.php/topic,808.0.html стана много мазен и определено дойдоха още коне поне колкото от спортен филтър. Спортния филтър ми бяха доказано 7-8 коня на колелата, от свещите се усети повече, тоест 10.

Страници: [1] 2 3 ... 366