Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 343
1
Познавам дистрибутор, който ми е и приятел и колега по старите опели... още не е успял да ми продаде  ;D
Ти какво мислиш?

Гледам, че никой не е свалил ПДФ-ите от предишната страница... Ако прочетете документа на ACEA ще разберете колко е HTHS-а на Xenum.

2
100% ПАО, мисля, че написах, нали е в позитивния списък на доказано синтетичните масла. То е за ГТР и го пише в ПДФ-а.
Х-макс и х-клийн са двете масла, които устискват над 8.000 в мотора на Тойотата. Поне 5-6 години не можех да уцеля такова.
Остава някой да пробва Яко RS, че все не стигам до него.

3
Просто се чупят и със и без Ред Лайн.
В BITOG извън UOA няма какво смислено да се прочете. Чел съм им темите, само разтягане на локуми и ЕЖК.
Включително се говорят глупости, че ако караш спокойно можело и какво да е масло, което не е вярно. Разликата в натоварването между празен ход и пълна мощност не е толкова голяма колкото може да ни се струва особено при дизелите. Пика на налягането е по-малко от 90 градуса на коляновия вал, а целия цикъл е 720, тоест по-малко от 1/8-ма от товара се пада на работния такт. Самата работа на двигателя, инерционните сили и разкъсващите сили са много по-важни, а те са почти константни и пропорционални на оборотите. Да не забравяме студения старт и устойчивостта във времето. Да, ДВГ вдига по-голям шум като му даваш повече газ, но това не означава, че има разлика дори 100% между бабешко каране и яко раздаване на газ.

Категорично съм против 300V. Амсойл е първото масло, което ми изцапа двигателите и на двете коли. Имам приятел, който също го сипа на 4 цилиндрови Хонда и Мерцедес и там стана чернилка и не му изкара особено дълго може би 4-5  смени на масло. Освен това, тези измислени марки плюс Фухс нямат сертификати и одобрения. Ти ще отидеш ли при адвокат без диплома?

4
Нищо, не съм го пробвал.
Обаче форума на Субару колективно страда последователно и от Ред Лайн и от Роял Пърпъл. Един приятел имаше Субару Аутбек 3.0 H-6 и нищо не помагаше да не се чупи постоянно.
Аз съм пробвал тамън три Мотула с естери, 8100 е-тех, което го спряха, 300V и Еко Лайт и не съм никак впечатлен.
Може би е-тех беше най-подходящо за ежедневна употреба 7-8.000 км, другите са нетрайни.

Таблица с различните базови масла: https://www.machinerylubrication.com/Read/30730/base-oil-formulations
Очевидно естетите са добри, но са най-нестабилни. Полиолифените - PAO са най-добри с най-малко недостатъци, най-вече ниска способност да разтварят присадки, поради което тубата трябва да се тръска много преди наливане.

5
Само от опит.
В документа на ACEA, май и в другите пише, че това е параметър, който постоянно намалява с работата на маслото.
Амсойл 10W-40 Power Protection даже е с 4.5, а на 6.000 км имаше по-малко налягане от Мотул X-clean 5W-30.
Амсойла е с по-евтина база от Мотул. Амсойл на едро е от порядъка на 8-10 лева, докато за Мотул и за тонове не дават повече от 40% отстъпка...

Х-макс на 8000 км е със същото налягане като ново. Може би една идея по-малко,но не значително.

Равенол ти казват точно каква база използват и твърдят нула загуба на вискозитет и нула влияние от парафини и други подобрители за цялата експлоатация.

Има долнопробни минерални масла с над 3.5, но за 1000-2000 км.

6
HTHS е въведен за да не разчитаме на недостоверния в реални експроатационни условия вискозитет по САЕ-J300.
Така например Мотул х-макс 0W-40 и Равенол SSE 0W-30 имат еднакъв динамичен вискозитет или HTHS, съответно 3.6 и 3.57.

От документа на ACEA пък можете да научите в какъв диапазон е HTHS според класификацията Ax/Bx.

7
Правен Раздел / Гугъл ми Талкинг
« -: Март 19, 2019, 02:03:01 14:03 »
Гугъл ми го говори

Подзаглавие: Диктатът на тъпаците
Според един древен афоризъм демокрацията е диктат на мнозинството над малцинството. Днес можем спокойно да кажем, че в Интернет диктатът на тъпаците става все по-очевиден, просто са повече.

Статията на проф. Герджиков „Да вярваме ли на Гугъл“ с подзаглавие „Гyгле, много ме разочарова. Вече не ти вярвам. И Вие не му вярвайте! Невежа е.“
https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7351362?fbclid=IwAR0Pl9ZKfTDA-ZKyKiX54LBI8qK4s2gaufI2TlZYJ2pE9Svc5y9rUh2V3-c
Предизвика гневни отзиви и полемика в групата Фейсбук общност на българските адвокати
Адвокат влезе в остър задочен спор с професор (направо попържня) Герджиков, като основните му аргументи са два, да си отмъсти за някаква 4-ка и че Гугъл всъщност нищо не казвал, останалото е по първи пункт и заявка, че щял да консултира адвокати по IT въпроси само за пари, а законотворци в сферата можело и безплатно. Личността на автора на попържнята не е важна, наблюденията ми са, че такива като него са много.
На първо място, но не по важност, посочвам, че само функционално неграмотен не може да схване, че професора пише в контекста на съвременник. Средата и начина на работа на Гугъл са ноторни на всеки съвременник и никой грамотен и вменяем не може да се заблуди, че става въпрос за резултатите на Гугъл. Вторият план на действието е че очевидно алгоритмите на Гугъл не дискриминират по качество съдържанието, а по други критерии, които за строго научна или изследователска информация не работят. Обществото също все още не е изработило средства да повлияе положително на информацията и да накара търсачките да я оценяват критично и да я класират според нейното качество. Може би това все още не е възможно.
Като завършил гимназиален курс на обучение по български език мога да направя езиков анализ на изказа на проф. Герджиков (който не ми е преподавал, което ме прави неутрален по отношение на личността му), че стилът му е на интелигентен човек, който пише за интелигентни хора запознати с проблемите и начина на работа на търсачката.

Говори ли ни Гугъл обаче?
Да, Гугъл ни го говори.
Въвеждането на критерии за търсене в Гугъл води до изпълняване на програмният му код, който работи по алгоритъм създаден от Алфабет Инкорпорейтед и в крайна сметка доставчикът на автоматизирана услуга на информационното общество отговаря на зададеният му въпрос с резултати, които смята, че са най-подходящи.
Предишният абзац е написан като за тъпаци за онагледяване.
Специализираните знания от автор с ценз бяха запазена марка на Интернет само в зората на неговото съществуване.
Какво е важно да знаем?
Гугъл, както и всяка друга търсеща машина връща резултати основно по правописен критерий. Избора измежду съвпаденията на ключовата дума става по алгоритъм отчитащ ранга (по-точно ранка от фамилното име на г.н. Ранк по т.н. система Пейдж-Ранк, като Пейдж също е фамилно име отчитаща връзките и цитатите на дадена страница) на страницата. Ранга обаче не е пряко рецензиран от лице с необходимия образователен ценз, за това се разчита на отзвука на страницата в Интернет и точността на съвпадението.
Следователно, когато търсим трябва да знаем, че Гугъл ни отговаря първо с това, което мисли, че е правилен отговор и второ с вече налична информация по темата. Специализираните знания са запазена територия на специалистите. Същото се отнася и за изследователските данни в суров вид. Не разчитайте на Гугъл за такива неща за да не Ви подведе или разочарова. Това което говореха бабите 2000-та година, че ще можем да се образоваме от Интернет все още не е вярно. Последния бастион на печатните издания и издателските къщи са учебниците, научната изследователска информация и базите данни, почти без изключение са платени. След като първоначалната еуфория престана, а бейби бумърите отиват към пенсия все по-рядко ще се публикуват материали като разказа на участник в създаването на транзистора за случващото се в лабораториите на Моторола през 50-те.
От няколко години Гугъл генерира собствени страници с информация по популярни теми за които има много информация в мрежата. Дали по този начин Гугъл не се възползва от труда на истинските автори качили информацията в мрежата е философски въпрос с не еднозначен отговор, но е факт, че Гугъл може да отговори и конкретно.

Гугъл е невежа, затова е способен да Ви поднесе отговор написан от други невежи.

Въпросът е до кога.


8
Допълвам, че при мен превключването на студено пак стана по-отчетливо и се усеща, а включването от N на D е по-рязко.
Аз също ще сменя цялото масло с промиване и ще дам отзиви.

9
Основно е заради гумите.
Cx от поне 5 години се качва заради дизайна. 0.30 ги устройва за разход в града и до 120 км/ч.
S90 и XC 90 са доста огромни и тежки, 4 буталца няма да ги местят леко.

XC90:
Цитат
Aerodynamics, (Cd)   0,29   0,29   0,29
Aerodynamics, (Frontal area)   2,78 m²   2,78 m²   2,78 m²

V90:
Цитат
Aerodynamics, (Cd)   0,30 - 0,33   0,30 - 0,33   0,30 - 0,33
Aerodynamics, (Frontal area)   2,30 m²   2,30 m²   2,30 m²

S90:
Цитат
Aerodynamics, (Cd)   0,26 - 0,29   0,26 - 0,29   0,26 - 0,29
Aerodynamics, (Frontal area)   2,29 m²   2,29 m²   2,29 m²

За мен всички тези данни са равносилни на Опел Омега Б с багажник на покрива, тоест зле. На омегата и 6 цилиндъра не й стигат и чупи всички мотори до 2.6 включително.

Не знам защо е посочен обхват, а не конкретна аеродинамика.
От новите коли само W222 преди фейслифта и C-класата от същото поколение са Cx 0.24, на всичко отгоре имат и огромни мотори.

Ауди също са около 0.30.

Допълнение: за Ауди съм се объркал: https://drivemag.com/news/the-most-aerodynamic-cars-you-can-buy-right-now въпреки, че трябва да видим най-новия модел.

10
Новите волва щели да бъдат ограничени на 180 км/ч. Обаче защо?
От Волво обясняват, че ограничението се въвеждало с цел безопасност.

В САЩ от много време колите са ограничени съобразно скоростния индекс на гумите с които излизат от завода.
Повечето нови фордове, дори такива с 300 коня са ограничени на 182 км/ч, защото излизат от завода с всесезонни гуми със скоростен индекс H или V. Въпреки че Таурус с 292 коня с лекота би достигнал 250 км/ч.
Фордове със спортни претенции са ограничени на 210, а Мустанг 2005-2014 (S197) е ограничен на 235. Новото Шелби е ограничен о на 290 км/ч.

Вероятно едно от съображенията на Волво е икономия от цената на фабричните гуми.

Друго съображение очевидно са 2.0 литровите двигатели. Новите волева имат основно два 2.0 литрови двигатели, бензин и дизел с различни степени на форсиране, освен това са хибриди.
И тук е очевидно, че мощността която се разпределя на всяко от 4-те бутала при продължително движение с висока скорост може да създаде проблеми с топлината.
6 или 8 бутала биха работили в по-облекчен режим при постоянно натоварване.
По света има много магистрали с голям наклон, не е сигурно дали при отпадането на електрическата част от хибридната система при изтощаване на батерията автомобила би могъл да поддържа по-висока скорост.

11
Кондензаторите са големи боклуци.
Представляват навито фолио и диелектрик. Имат механични, електрически и физични проблеми. Освен това имат и живот, който е ограничен и по време и по работа.
Чувам и кондензатори, интерконекти и други неща, но никъде не го споменавам, защото не са критерий за дизайн, нито средство за настройка. Тоест, не трябва да се отчитат.

Като си уточниш системата по фази и нива можеш да ъпгрейдват последователните кондензатори.

Бобините са една идея по-добре, но пак страдат и от механични и от електрически проблеми и имат Q фактор, който значи нещо различно от не говорителите и има значение.

Противофаза компенсира точно 1/2-ра от дължината на вълната в честотата на разделяне, затова и самата разделителна честота се подбира по разликата между дълбочината на акустичните центрове.

Двулентовата система затова е за начинаещи и е благодатна за начинаещи, защото сега донастроихза може да дойде от височината на колоните и от наклона напред-назад и от разстоянието помежду им и от ъгъла на завъртане към слушателя.

Всичко изброено барабар с кабелите о частите от филтъра като го уточниш тогава правиш изводи и го пишеш във форума да не забравиш или поне в дневник.

Разликата между аудиофилско и нормалния човек идва от там, че втория първо прави нормален цялостен дизайн, донаглася и си прави изводи въз основа на научни аргументи, тоест обяснява си как да елиминира нуждата от всички изброени настройки и защо са необходими и следващият път прави направо дизайн, който ги минимизира или ги изключва.

12
Не излязох, жената и бебето ме водиха на ресторант, пих и ракия  ;D

Благодаря за пожеланията!

Рождения ми ден е на 21.04  ;D

13
Прав си за промивното, аз също вече не ползвам. Просто над 7-8.000 сменям маслото, а на мустанга над 3-4.000 и нищо не промивам.

Още не мога да си обясня обилното количество мармалад от шипки по целия двигател на омегата навремето. А я карах с 0-40 Мотул е-тех. Може и от промивното да е.

За миенето и добавките не съм съгласен.
Абсолютно всички масла имат 95% еднакви присадки. На Равенола са посочили изрично няколко съединения на цинка. Всичките имат калций, молибден, фосфор, сяра, цинк и други или т.н. ZDDP и SAPS.

Знам ги тези легенди, не се плаши. Продухай с въздух от капачката за маслото и ще си ОК.

От същото е част и легендата, че масло се сменя на 40.000 км, защото то е с изкуствен интелект, първо си чисти при което износва мотора, после маже, накрая работи. Пълни глупости.
Демек, молекулите са му големи колкото капсули за лекарства, а вътре са като матрьошка и излиза следващата молекула.

Истината, е че между двата вида присадки миещите и мажещите има постоянен конфликт, едните поглъщат част от другите. Чел съм го виждал от достоверен източник.

14
Трябва да си пуснеш телевизора през тях за да ги разсвирил, иначе ще отнеме години. Златко е прав.

Христо, изречението, което те обърква означава да направиш BSC без самите L-R елементи, като направиш относително тесен лицев панел, симулираш го с The Edge например, намериш честотата от която тръгва платото на дифракционното повдигане и прицелваш там разделителната честота. Ако СЧ или ВЧ е 6 дб по-малко чувствителен идеално, ако не е се затихва допълнително.

15
Разделих темата за маслата Равенол в нова тема: http://penkiller.com/index.php/topic,2349.0.html
Идват с кодове за търкане за да проверите дали маслото Ви е истинско!

Страници: [1] 2 3 ... 343