Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - турбината

Страници: [1] 2 3 ... 84
1
Поддръжка и Ремонти / Re: Свещи за газ
« -: Юни 01, 2019, 12:45:25 12:45 »
Ами то не става въпрос удар , натисната е странично веоятно . Не си личи много добре на снимката но изолатора на централния електрод е спукан до колкото виждам или така ми се струва ? Електродите на свещите общо взето са доста меки и се кривят лесно . Най куриозното което съм виждал е страничния електрод отлепен от заварката , паднал в камерата и беше минал през сегментите . Естесвено чисто срязване , а мотора работеше щото искрата си остава макар и разтегната . Но компресията си бе отишла частично в тоя цилиндър .

2
Точно обработката е била скъпа и дефицитна . Всичко се е дялало и режело на ръка . А за тая работа се иска инструмент и професионална подготовка , тоест майстор . А майстора е било скъпо удоволствие , особено такива известни със градежите и хубавите къщи . Затова повечето от нормалните къщи са ги правели , сами като са наемали само калфи за тежкия труд . Като се отчете че и хората са били неуки и е нямало откъде да откраднат занаята  , градежите са си такива каквито са . Гледали са един от друг комшията как го е направил и така .

3
Поддръжка и Ремонти / Re: Свещи за газ
« -: Юни 01, 2019, 12:08:04 00:08 »
Или е фабричен дефект , което е много странно и аз за първи път виждам такава свещ а съм виждал бая дефектни свещи  . Или по вероятното ако е сваляна главата има някои не махат свещите и при поставянето в мотора свеща е натисната някъде по железата .

4
Москвича направо ще литне с една мега . Само една тригер шайба трябва да се направи , дросел и датчик за входящия . Ако се махне делкото да се направи с една двойна бобина направо ще стане супер . Тия мотори много страдат от лошите смеси и неоптимизираното запалване . Помня едно време им слагахме електронно запалване , бяха много модерни тиристорните  и веднага се усещаше разликата . Според мен само от запалването и мегата ще качи 10 коня без проблем .

5
Грешката на такива проекти според мен е че се залага на нещо едва ли не вечно , а истината е че просто ставаш роб на тая дървения . Ако не се подържа каквато и къща да е след 10-15 години почва да си отива бавно и сигурно . Това са неща съвсем естествени в съвременния динамичен живот , но просто младежа трябва да поживее малко повече за да получи нужния опит . Просто 10 години от живота му са заминали за някаква налудничава мечта сам да проектира и да си прави всичко . Всичко в тая къща е правено на парче , достроявано и преправяно което гарантира крайния резултат една цигания в общи линии . Ценното в случая е желанието на човека да тръгне по свой път и по свой начин да направи нещата . Но в един момент ако не намери баланса между откриването на топлата вода и истински полезното за него самия, ще продължи да кове дъски в тая колиба до края на дните си .

6
Поредната вестникарска тъпотия изсмукана от пръстите . Старите дизели които не отговарят на стандарта за движение в няколко големи германски градове могат да бъдат карани навсякъде другаде . Няма такъв закон който да ги задължава да ги бракуват . А в случая за предаден на скрап такъв автомобил се получава отстъпка при закупуването на нов . Не знам колко е в момента но мисля че е между 3 и 5к евра . Преди десетина година имаше такава кампания и срещу бележка за предеден на скрап автомобил без значение какъв е можеха да си купят чисто нова дачия за 5к евра . Имам един познат в Мюнхен разправя че имало германци ходят в Полша и купуват някой таралясник само и само да го добутат до някой пункт и да вземе бележката .

7
За момента трансформацията на NiCD батерия за 12 волта винтоверт изглежда така
- 3 броя кочествени високо токови елементи ..около 30лв
- 1 бр BMS платка ....около 15 лв
- умения с поялника да се извърши трансформацията 
- зарядно за 10.8 волта винтоверт вероятно най евтиното около 10-15лв , нямам идея колко може да струва
Вероятно за някакъв много скъп и запазен винтоверт може да се направи такава инвестиция но в повечето случаи новия е по добро решение .
Аналогичен винтоверт по новите стандарти се води 10.8 волта . Някаква търговска уловка е , 3 броя литиеви елементи с напрежение 4.2 волта са 12.6
За тест взех един винтоверт 10.8 волта от бриколаж тяхна си стока , няма марка пише само 1er франция произход за 40лв с една батерия 1.3 Ач . Мисля че винтоверта е отличен за домашно ползване . Напълно китайско но не от най долнопробното . Редуктора е стандартен , ефтин регулатор , елементите китайски но маркирани като 20с което си е около 20А ток .

8
Само за протокола , на Мъск му изгоря първо секретния военен спътник за 1 милиард долара който изстреля малко преди да качи скапаната си тесла в орбита . А след това изгоря при кацането и централния двигател който в действителност е най важния и скъп в платформата . Така че продуктите на необразовани гении шанаджии като Мъск се палят  и още как . Но за другото се прав , корупцията е пропила  автомобилния бранш из основи .

9
Дефектен ЕГР , като разправям че не струва пукната пара тая система не ми вярвате . Вероятно при азиатците причината е в бруталните задръствания в които се виси с часове , горивата или нещо друго което е осрано в колата като версия на софтуера , еко норми или нямам идея  . Някак си няма логика само в Корея да пламнат 50 автомобила а по цял свят да няма нито един друг изгорял по тази причина .

10
За приемането на повече енергия за кратко съм съгласен , но другото е относително . Законите на електротехниката не могат да бъдат прескочени така лесно . Стартерните оловни батерии отдават огромни токове - 1000 и повече ампера за относително не малък период . Причината е не само технологията но и размера на плочите . Просто няма как такива токове да преминат без да разрушат проводниците ако не са оразмерени за такива токове . Така че тия кондензатори неминуемо придобиват размери съответстващи на комутираните токове и напрежения . А при по ниската им енергийна плътност от тази на батериите няма как да ги бият по нищо . Предивството им както казах е в бързия заряд , това все пак е относително бързо защото не става моментално разбира се . Минават минути и десетки минути при колемите капацитети докато се повиши напрежението . И другото е че нямат ограничения в броя заряд разряд ако се експлоатират правилно . Отлично допълнение към електромотора  и на хибридите и на елктромобилите .

11
https://www.google.com/search?q=BMS+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%B0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjlyaLNjvDfAhWOiIsKHc2hAVEQ_AUIDigB&biw=1280&bih=531
Набор мосфетни ключове и шунтови резистори . Не позволява да превиши определен ток на товара , пази отделните клетки от пренапрежение и разреждане . Литиевите клетки ако са читави могат да отдават голям ток , вътрешното им съпротивление е от порядъка на 25 милиома и съответно да прегреят от големите токове във винтоверта . При калпавите елементи няма такава опасност , мойта оловна батерия е 105 милиома . 3 броя качествени литиеви елемента са там някъде 75-100 милиома вътрешно съпротивление .
ПП Само да допълня че за заварките на батериите не става всяка лента , тая дето се ползва е специална никелирана или от някаква сплав специално за целта която не се дупчи от натряването . На обикновена ламарина тоя уред не заваря а прави дупки .

12
Става от всякакви големи трафове , принципа е на пункшвайса . Една вторична намотка с 1-2 волта напрежение но огромен ток . Аз лично ги запоявам , почиствам мястото със шкурка и с обикновен поялник си ги запоявам . Тези ленти които се свързват за големи токове са слаби , при големи токове почват да греят затова е хубаво да има дебела шина или меден проводник . На моя винтоверт всичките тия лентички хем са оригиналните бяха посинели от прегряването .
С винтоверт ми писна да се ебавам с тия NiCd вите елементи , съживяват се и пак след 4-5 зареждания получават мемори ефект и трябва да се правят цикли със зарядното . Затова едната батерия я изкормих и сложих 2.8Ач оловен акумулатор от тия геловите . За сега е отличен , ще видя колко ще изкара но като нов тоя винтонерт не е въртял така както върти с това акумулаторче . Гледах варианти с LiPo акумулатори но това излиза скъпо за момента . BMS платката за 3 клетки е около 15 лв , 3 броя качествени акумулатора са вероятно около 30лв вероятно и повече .

13
С тия кондензатори работата е малко в сферата на рекламата . Как имат 4 пъти по малка енергийна плътност , пък отдават по голяма енергия от акумулаторите ? Сравнението трябва да е 1 а/ч акумулатор с 0.25 а/ч зареден кондензатор . Или с равни по габарити и напрежение модули от котдензатори и акумулатори .
Суперкондензатора не е нещо ново , най опростено казано това е стандартен кондензатор с покритие от графен на плочите . Практически графена е сажди , най обикновени сажди които се поучават по особена технология , количества графен има и в изгорелите газове он ДВГ .Предимството на комбинацията с кондензатор и акумулатор е че акумулаторите работят в оптимален режим с малки токове на разряд което им увеличава капацитете и отдадената енергия . Не съм проучвал как стои въпроса със саморазряда , но едва ли е малък при такава енергия запасена в кондензатора .  Така или иначе запасената енергия не е безплатна , тия кондензатори струват пари . Доказани са като технология подходяща за градския транспорт който се движи с определена цикличност и има възможност за зареждане по често .

14
Аз съм твърдо за ограничаване на всички дизели , не само германските .Простото причина за пушеците е че тази технология е в задънена улица . От нея няма какво повече да се изкара и почват да си играят с разни катализатори , ад блу , сонди , гасене на светофар , еко режими и не знам още какви дивотии . А новите мотори са еднодневки маслояди , капризни към консумативи и стил на каране , капризна и бъгава електроника по мотора . На 100к км са вече с полу изчерпан ресурс . Последните 30 години се наляха милиарди в дизеловите мотори заради малоумните еко норми фокусирани само върху СО емисиите . Накрая чак се сетиха че дизелите пушат и отделят още куп вредни газове дори след катализаторите . Сега ще се отиде в другата крайност , недъгави електромобили или хибриди сапунерки .
Целия цирк е заради глобалните процеси в световната икономика и прекомерното разрастване на автомобилните гиганти . Инвестира се в технологии от които имат печалба , при спад на цените след навлизането на много големи инвеститори при даден продукт технология , следва изтегляне на ключови инвеститори от сегмента заради ниските печалби . Това ще се случи и със електромобилите и хбридите , целта на големите корпорации не е да наводнят пазара с евтини електромобили а да печелят повече с по-малко инвестиции .

15
Поддръжка и Ремонти / Re: Свещи за газ
« -: Октомври 09, 2018, 11:42:03 23:42 »
Ето един малък полуреален тест как влияе разстоянието на електродите върху работата на свеща . Казвам полу реален защото в горивната камера има и още един ефект наречен отвяване на искрата от движението на гориво въздушната смес . Моето лично мнение е че предписаните от производителя свещи с предписаното между електродно разстояние е оптималното и за газ . На практика може да се пробват и други свещи с подходящи характеристики но резултата не е гарантиран и са възможни влошени характеристики на мотора . Проба грешка в общи линии

Страници: [1] 2 3 ... 84