Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 381
1
Браво! малко некво никво сцепление. Да взема да отида с тойотата, че с мустанга с летни гуми ще съм по-зле от ламбото. А може и с джеата на жена ми.  :o ;D че тия зимни гуми още не са виждали сняг.
Интересно колко е входа.

2
Още едно продължение по отношение на етикетите "еднодневка" и "сапунерка".

Едно мое старо наблюдение, което при последното ми пътуване из Европа, този път във Франция се затвърди и обоснова окончателно. Автомобили като Q7 и Х5 чисто нови във френския трафик не стоят като 8 годишни "направени"  ;) (сещате се, фейсови брони, фарове и стопове... и други цигании) да приличат на 4 годишни в нашия трафик.
Луксозните и премиум автомобили, но не пребоядисани, фолирани, лакирани и накичени стоят като същите сапунерки, но по-големи. Същата еднодневка, същата лъскава играчка, само собствениците казват, че са по-богати, по-глупави, по-арогантни или и трите. Движат се със същата скорост по същите пътища до същите места.
За да осъзнаете това трябва да видите Q7, Х5 или друга немска или английска (Рейндж Роувър) "тежкарска" кола между 30 или 300 нови Рена, Ситроени, Пежа, Фордове и Фиати. Блясъка, прозрачните фарове с лилави оттенъци, лъскавия "бял" хром, свежите джанти и прозорци, всичко е еднакво. Трафика изглежда еднакъв, едните просто са по-големи и по-скъпи, но изглеждат също толкова обикновени и южуални като останалите. Сливат се. Няма разлика. Рено, Пежо, Форд и Ауди 2019-та имат еднакви диодни фарове и еднакво лъскава боя.

Изберете си кой да е премиум автомобил. Всички са направени да се карат 15-20 години от да кажем 4-ма собственици по следната схема:
1-ви 3-6 г.,
2-ри 4-8 г.,
3-ти 5-10 г.,
4-ти  6-12 г или до безкрайност.
Новите коли се карат 20-40.000 на година до 3-4 годишна възраст, като годишния пробег постепенно нараства в този период. Между 3 и 7 години се карат около 20.000 на година, след това средния годишен пробег пада на средния европейски 12-14.000 на година между 6 и 12 години и след това общо взето автомобила не става за интензивна употреба и пада на под 10.000 километра годишно. Така за 15 години се навъртат между 240 и 300.000 и автомобила се хвърля. Няма Ауди, няма Рено, няма БМВ, няма Форд, на 15 години в това е сядано минимум 20.000 пъти, палено е студено още толкова, таркаляно, жулено, товарено, чупено, блъскано, боядисвано и поправяно.

Много често средния клас имат много повече и смислена развойна дейност от премиум класа. Пример: преди 20 години Форд похарчи 1.000.000.000 (един милиард) долара за конструирането на второто поколение Мондео. Мондео още е най-продаваната кола в класа си в Англия и на други места. Причината не е че хората са тъпи и бедни и затова карат Форд, а че автомобила е много добър.

Старите коли бяха направени за пробег 60-100-150.000 км и това е. 6-8 години и хвърляш. Това го казвам като човек имал, поддържал и ремонтирал много коли, включително стари, включително кърпил, реставрирал, възстановявал и тунинговал. Като разглобиш една стара кола, всичко е афиф, зачатък, про-форма, тънко, нефелно, несериозно, необработено или направо липсващо. Цели части от купето ги няма или са много нефелни. Вижте една Ланча, ако ще и Интеграле, Опел или БМВ от 70-те и 80-те. Трагедия, тънички гредички, тънички ламаринки, няма обработка, няма грундове, няма подкалници, нищо. Ауди 100 яйце, ужас, разнебитено по проект. Ментета. Целия салон сглобен на пластмасови щифтчета и дибли, рапидки, няма изолация, вратичките тънички, механизмите боклучиви, инсталацията пародия. 5 жици и петте не работят. Куплунги тип пустер клема от железарията.
Не случайно стиснатите немци ги даваха за по 600-1000 марки на 8-10 години, не защото са балъци и не защото са богати. Немците са нещо страшно, ужасно и понякога отвратително във финансово и материално отношение. Дори са гнусни на моменти. Двама пенсионери на една салата и една бира е национален манталитет. Купуват си Дачия Докер, изрязват си стари чаршафи по формата на прозорците и ги монтират с магнитчета отвътре за да не им пече на морето. Паркират и две седмици тътрят крака обути в сандали по прахоляка без да погледнат колата. - лято 2019-та - Лозенец! Тези изпълнения са национален манталитет.
Затова не си мислете, че сте на далавера, когато немец ви продаде нещо евтино или Ви го подари. Не сте.
Вече от дистанцията на времето можем да обобщим категорично каква беше съдбата на 8-10 годишните Рекорди, Аскони, БМВ-та, 123-ки и други "подаръци" от западна Европа, които Ганьо влачеше 1990-та година...
По днешните стандарти гордия собственик бял ден не виждаше:
Съвсем скоро се сменяха цялото окачване, целия ауспух и се правеше основен ремонт на двигателя.
По някое време на 10-12 години му цъфнат веждите и праговете и му се разпадне конструкцията на макферсоните - айде тенекеджия, кърпене и боя.
Накрая 5-те жици и 3-те релета откажат, нищо не свети, губят се тоци, неще да пали, айде на електриджия.
Седалките изкорубени и на цвят все едно котка е раждала. Стърчат конци, тук-там сцепено.
И всичко това БЕЗ смяна на дискове, смятайте колко и как е карано в 5-10-те години на мъчения в България.

Затова като се говори за стари коли трябва да се уточнява дали става дума за американски автомобили между 1950-та и 1973-та, които пак са цирк на колела за поддръжка с чукчета, карбуратори, делка и радиатори - редовен консуматив или за европейски същински боклуци за еднократна употреба между 1970-та и 1995-та, даже бих разтегнал периода на абсолютните непоносими боклуци до 2005-та.
След това вече информационната революция принуди производителите да се напрегнат сериозно, защото информацията се разпространява мълниеносно.

Като твърдя, че французите винаги са давали на клиентите си това за което плащат, а немците никога. Особено тежки за немците са сравненията между коли като Ксантия, Меган и Лагуна и БМВ 3 и 5, С и Е-класа, А4 и А6, за Пасат да не говорим, че от IV насам е скъп като БМВ, а е най-некачествената немска кола.
Като цяло сравненията между по-долен клас масов автомобил и по-горен премиум, но с близки размери или обеми винаги са с трагична развръзка за премиум автомобила и излиза, че никой не трябва да си го купува. Примера може да се разтегне чак до сравнението между Форд Таурус V и S-класите W221 и W222. Да не говорим за сравнението между Фиат 500, Рено Клио и Мини Купър или Меган и БМВ 1-ца.
Всъщност, достатъчно перверзен е факта, че Мерцедес А-класа е на базата на Рено Меган, двигателите са обща разработка, тоест на Рено, но МБ са дали пари, а май имаше и други мерцедеси на тази база.

Мондео и Е-класата от W211 насам може да се различават външно, но в Мондеото има повече място и простор.

Друго брутално сравнение, което ми идва наум е Нисан Кашкай и БМВ X-6, майтап, а?! Ама в нисана има повече място и на двата реда седалки, а отпред е огромен във всички измерения и Е по-удобен. От БМВ-то много хора ги болят гъзовете и гърбовете.

Аргумент за всички тези сравнения:
Реното за 40.000 изминава поне 200.000 километра без проблем в качеството на личен автомобил. БМВ-то за 120.000 (накичена 3-ка или средна 5-ца) е толкова скъпо и отвратително за поддръжка, че я измине 200.000, я не преди да започне да те връща в сервиза от сред път.
Защо плащаме тройната цена, която всъщност е петорна? С по-скъпия автомобил нито изминаваме петорно разстояние, нито петорно по-бързо, нито се уморяваме по-малко, а караме по същите пътища със същите ограничения.

Немците са си създали собствен клас на гъзарски анти-автомобили и са си отгледали и възпитали клиенти. Затова и те се конкурират по безмислени показатели.

Толкова по въпроса със сапунерките еднодневки.

Идеалният автомобил е американски с френски дизайн и концепция. Или просто съвременен Ситроен C6 4x4 произведен в САЩ.


П.П. за цената на Ленд Круизър-100 могат да се купят 2-4 черокита или поне 2 Додж Рам... дори 2-3 F-150. Всеки от които да пробяга не по-малко от ЛЦ пред пенсия... При не по-малък комфорт на возене.

3
Добре дошъл!
Трябва да натрупаш 15 смислени мнения преди да видиш разделите за регистрирани. Предполагам вече го знаеш.

Какво ще произвеждаш с тях?

4
Уникален автомобил!

Сравнение с други автомобили от подобен клас:

Фиат 500х - отстъпва по комфорт, пространство, седалки, вървене и разход; Не е по-добър с нищо, освен в строго алпийски условия, защото е 4х4.
Ситроен С-елисее - по-нисък клас, подобна концепция, отстъпва във всичко с изключение на пространството отзад и големия багажник.
Фолксваген Джета - джетата е по-бърза и може би една идея по-икономична с повече пространство особено отзад. Но няма чак толкова добра возия и автоматика й не работи толкова съвършено. (макар, че самата Джета е на "образцово" ниво за какъвто и да било автомобил) Накланя се повече в завой. Половин клас по-прост автомобил, но пък по-динамичен и икономичен и малко по-просторен с осезаемо по-мощен двигател. Разликата е че джетата е като олицетворение на съвършения автомобил от 80-те (нищо, че е 2015-2019), който никога не беше произведен, финна, лека, проста и пъргава с малко романтика. Реното е твърдо автомобил от 21-ви век с много високо ниво на технологиите и усъвършенстването на всеки един технически и инженерен детайл.

Седалките на Мегана са по-добри от на всички изброени и още много автомобили. Както и управлението.

Двигателя си върши работата блестящо, като се има предвид, че сме го катерили на 1800 метра в Алпите. Не усеща много сериозни баири, а на магистралата няма проблем да ускори отчетливо и с лекота от 120-140.

Споделяй само с работещ ник и който иска да цитира да се позовава на Пенкилер пак с работещ линк.

Абсолютно сериозен претендент за личен автомобил, както и еталон, ако нещо не е по-добро, купете си Меган!

5
Прекрасен автомобил!

Карахме кола под наем Рено Меган Комби на 18.000 километра.

Изминати 400 километра: магистрала, планински път, градско по лед, планински път със сняг и лед с вериги и пак чиста магистрала.

Супер удобни седалки.
Красиво табло.
Предостатъчни мощност и ускорение.
Еластичност и отзивчивост.
Изключителна икономичност.
Тишина и комфорт.
Прекрасна работа на автоматичната трансмисия със 7 предавки и два съединителя.
Возията и окачването са най-впечатляващото нещо в този автомобил. Вози като кола от супер висок клас с усещане за лукс. Не вози, а глези. Не се клати и не е мека, устойчива е по завои и същевременно не друса, малки неравности не се усещат. Автомобила стъпва като нещо средно между Бентли, Ситроен и чисто нов Ленд Круизър 100/200 с хидро-активно окачване. Возията е сравнима с тази на W-220 карат на не много напомпани чисто нови 16-ки и е по-добра от W-221 и W-222, както искате ме разбирайте и ако искате ми вярвайте, но това са фактите. Няма хлабаво, няма скърцане, няма т.н. неопределеност или халтавост. Просто съвършено окачване.
Който си търси съвършеният семеен автомобил в момента и да има и душа и сърце, това е колата! Кара се подчертано приятно и дава удоволствие.
Окачването стъпва изключително уверено и сигурно и слага мощността много добре на пътя. С летни гуми се оправя на лед и сняг (на равно и при паркиране, но все пак). Във Франция рентакарите са с летни гуми, ако искаш си вземаш вериги. Аз си купих от бакалията за 40 евро и си ги донесох в България за да не им давам 65 евро за наем за една седмица.

Вървенето еповече от достатъчно.
Шума на мотора е приятен.
Кутията работи супер, не се разбира, че е с два съединителя, а не автомат. Работи категорично по-добре от ДСГ на VW. То е така отдавна с французите, дори роботизираните им кутии с един съединител в Ситроен работят много добре и изкарват 200.000 без проблем, след това просто сменяте съединител и продължават да работят.

Разход по магистрала и шосе 110-140 км/ч под 6/100.

Общия разход за 400 км. включващ описаното в началото + 1 час работа на място за слагане на вериги на две коли + още два пъти дълга работа на място за разглеждане и сваляне на вериги, 50 километра в планината и из курорта включително пъплене с вериги 20 километра - 6.4/100.

Багажника е доста приличен, побира без проблем два огромни куфара и чанти със ски обувки и може да се трупа още. Не бих обмислял друга версия освен комбито.
Салона е супер добре направен.

Единствения минус е леко ментеливия инфотейнмънт екран. Но пък навигацията работи добре.

Двигател:
1330 см3 4 цилиндъра
140 коня при 5000 оборота
240 н.м. при 1600 оборота
директно впръскване и турбо

Трансмисия:
7- степенна с двоен съединител с възможност за ръчно превключване, което работи доста добре.
Реагира по-бързо и отзивчиво от VW много по-бързо и отзивчиво.

Окачване:
- Съвършено!
- Идеално!
- не се накланя при спиране.

Гуми:
205/50/17 на много красиви джанти.

Спирачки:
Дискови с всички системи, много приятни, силни и отзивчиви.

Автомобила се усеща много по-добре от всичко немско, което съм карал, включително нови пасати, шкоди, БМВ 5-ци и 7-ци и S-класи. Не нямам температура!
Да, няма бароков разкош, но се кара, води, върви, спира, завива и вози по съвършен френски начин!

Питайте ако искате още информация. Много държах да опиша този автомобил докато впечатленията ми са пресни.

А, да, висок съм 193 и имах място във всички посоки. И ми беше удобно.

6
Ебаси разкошния музикален звук!
Браво!

Обаче може да напишеш благодарение на penkiller.com и в заглавието и в описанието.
Много се гордея с този проект и ти трябва да се гордееш, защото го доразви идеално правилно!

Чак сега можах да пусна клипа, защото бях извън България на ски. Честито счупено ребро  ;D френския лекар каза, че е виждал и по-счупени. И ме прати обратно да карам ако искам, което аз не направих, добре, че изпуснах само един ден.

7
Много са хубави. Имат нужда от разкриване, че отначало звучат метално.

Трябваше да вземеш повече по-малки, за да променяш честотата и да слушаш какво става.
И сега можеш да си вземеш още няколко по 10мФ и да ги добавяш.

Изтегли си програмата Edge на Tolvan Data.  С нея можеш да симулират точното поведение на средночестотния говорител на екран/бафъл с тези размери. И много точно да се прицелиш в разделителна честота.

Вземай Беринджъра и започвай да твориш. На етап 0 - подготвителен, вече даде 10% от цената му за кондензатори.

8
Да, нали са фолийни неполярни?
При мен много подобен 8 ома бафъл се реже на много подобна честота. Даже акустично идентичен. Но това е временно.

9
Да, нали са фолийни неполярни?
При мен много подобен 8 ома бафъл се реже на много подобна честота. Даже акустично идентичен. Но това е временно.

10
8 ома, нали? За толкова е тази стойност.

11
Картината рязко се промени!

Средата е ОБ.

Съответно със сигурност филтъра не е само филтър.

300 херца вече ми звучат логично, ама не са 300, а реални 500, които се удължават надолу от наслагването на предната и задната вълна обусловено от разстоянието около бафъла.

Пробвай 40-50 мФ кондензатор, това е първи ред филтър и трябва да работи на бафъл с такива приблизителни размери. Аз имам такива горни бафъли за с един и високи.
Суба трябва да е качествен щом е за тези колони.

Активен процесор 100%, който ще ти развърже ръцете за години напред DIY! Беринджър DVX2496, май беше 500 лева. Няма алтернатива. Мартин Кинг го използва. Трилентов е, приема цифров сигнал, прави всички познати на човека филтри, стръмности, завали, Q-та и т.н. контролира гейна на всеки канал и е еквилайзер ако искаш Херц по Херц.
При желание може да се модват даковете както искаш и има огромен опит с него.

12
По въпросите, които задаваш виждам, че активните филтри с потребителски интерфейс са единственият ти шанс.

Дай да видим снимки.

13
Провери цените на пасивните филтри!

14
Категорично мини ДСП или Беринджър DCX2496, това ще ти отвори вратата към невероятно много експерименти и развойна дейност.
Отделен усилвател за бас можеш и сам да си направиш, купуваш кутия, правиш ако захранване -схемата е елементарна и я имаме във форума, усилвателна част купуваш каквато и каквито искаш, можеш да сменяш даже, има купища усилватели с много качествени чипове. Подбери си напрежение, да могат да се свързват мостово и паралелно. Възможностите са без край.

15
Браво!
Старото не изглежда зле.

Сега вече чакаме отзиви.

Страници: [1] 2 3 ... 381