Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 368
1
Коли и Тунинг Проекти / Re: Astra z20let проект
« -: Август 23, 2019, 10:31:51 10:31 »
Каза, че му е два дена работа.
Трябваше много отдавна да отидеш при него.
Каза също, че има много изпищяли от Сливен.

2
Коли и Тунинг Проекти / Re: Astra z20let проект
« -: Август 22, 2019, 06:37:12 18:37 »
Видях, то е доста насипно...
Сега стискаме палци.

3
Коли и Тунинг Проекти / Re: Astra z20let проект
« -: Август 21, 2019, 08:07:21 20:07 »
Моя Косьо ли?
Егати стечението!  ;D

Ако си там може да мина.

4
Дръжката от гаечен ключ ме кефи най-много.
Амбицираш ме и аз да взема да си обзаведа гаража. Първо трябва да изхвърля страшно много гуми.

5
Колата днес се продаде.
Цената е супер и за двете страни, от една за жена ми, която я е купила 2014-та с томбола от фирмата в която работи (остатъчната стойност на оперативен лизинг) и я продаде на абсолютно същата цена днес през 2019-та. От друга страна за купувача, който я получи за 1000 лева под максимума на застрахователната стойност и със сумати подаръци.

Първо, минах през гумаджийница и му изправих джантите (стоманени) и му балансирах и наместих гумите.
Гумите са Фулда на не повече от 5.000км.
Пълен ангренажен комплект Дайко с ремък, ролки, помпа и шпилкш на 3.000 км сменени на 28.01.2019-та (650 лева с труда)
Заредих му до горе Шел в-пауър дизел, който ще се окаже, че харчи и не върви. Подарък Бардал БДЦ нова тенекия. Дало му 7/100 до Бургас? Цял ден въртяхме в София, даде 8, чак ме изненада.
Гражданска от миналия месец и Каско на две седмици изцяло платени.
Комект зимни гуми.
Накрая като каза, че няма пари му намалих 100 лева и дадох малко под половината  от цената по прехвърлянето.
Данъка и него платихме днес, 16.80 лева за цяла година за Дизел 1.6 -75 коня с Евро-5. Егати! Най-доволен май остана от това.

Това е първата кола, която продавам.

Доволен съм, дано и купувача да е доволен.

* * *

За ДПФ-а
Зимата смених датчика за диференциално налягане на ДПФ-а, който струва около 80-100 лева. Оказа се че ДПФ-а дава пренебрежим до отрицателен бекпрешър. Отрицателния бекпрешър не е грешка, става, когато изводите за маркучите са перпендикулярни на потока и често се вижда при мерене на хедъри и изпускатели.

След смяната на това нещо колата повече не е пушила.
Регенерациите се усещат само по повишения от 700 на 900-1100 оборота празен ход, неравномерната работа и лека загуба на мощност. Освен това цялото нещо минава за 5 минути и 2-3 километра.
Макар че проблема е решен, първо развихме фобия от фабията, второ я намразихме, както и дизелите и трето жена ми от край време искаше автоматик.
Началото на миналия месец купихме Джета 1.4 тси автомат 2016 г. на под 20.000 км.

Шкодата се продаде на първия, който я гледа.

6
В Германия съм  ;D
П.П. бебето се вози в другата кола.
П.П. имам още към 250 оборота неизползвани...

7
Важно допълнение. Отварям Фейсбук ш какво да видя!
На писта София ще има обиколка на супер колите, много тунинговани автомобили с мощност далеч над фабричната ще дефилират по описаното в предишното мнение трасе.

От началото на темата се стремя да съм обективен и да представям и двете гледни точки. За съжаление, от гледна точка на правото (аз съм адвокат) и моите морални разбирания справедливостта е на страната но старата федерация БФАС и по този начин изглежда анализа. Ако съда и изпълнителната власт направят така, че замяната се затвърди, това дори ще се окаже законно. Аз и хората, които са на моето мнение разбира се не сме длъжни да харесваме ставащото.

Обаче има още нещо.
Участието на т.н. "супер коли" (сбшрщайн от шарени каталожни части настроени от хора без диплома, но все пак...) и повече автомобили на тунинг ентусиасти и авто сервизи, което предсказах, а то вече се случва.
Старата федерация се движи от хора традиционалисти поддэржащи традициите на автомобилния спорт у нас. Групите са по ФИА, автомобилите са обезопасени по приложение "J". Обаче това са и комунистически закостенели бюрократични традиции. Последното ръководство на БФАС бяха хората от АДАС, които дълги години се бориха с предишното ръководство на БФАС, които бяха още по-големи пазители на комунистическото бюрократично нехайство. След като заеха местата им, АДАС не проявиха нужната гъвкавост и политическа далновидност, а заораха отново в бюрокрация.

Може би отварянето на спорта за богати ентусиасти и сервизи в крайна сметка ще го захвани с нужните свежи попълнения и ресурси? В крайна сметка пистата учи на много неща, а един достатъчно схватлив "дизайнер" ще чете и ще черпи опит откъдето може и ще развива автомобила докато последния започне да слуша, да се движи с нужното темпо и да не прави много номера.
Защото истината, е че в най-скъпият спорт до сега нямаше пари, а състезателите макар и много доблестни и достойни и много способни бяха прекалено бедни за да развият и да експлоатират интензивно модерни и конкурентни автомобили.

Така че всяко зло може да е и за добро.

Дано всичко мине без инциденти (защото повечето "пилоти" на тунинг бегачки могат да карат около кафето, а не на писта) докато новите попълнения се научат за карат и развият бегачките.

Радвам се че успях да видя нещо положително.

8
Благодарение на разправията между двете федерации положението в автомобилния спорт се влошава буквално с часове.
Валят писма с които новата федерация заплашва организатори, които не са нейни членове да не провеждат състезания. Пишат и до общините. Така се провали юбилейното 50-тж поредно издание на рали "Стари Столици".
Епистоларната война във Фейсбук не стихва.
От АФБ плашат със съобщения на страницата им и постове във Фейсбук състезателите, които са техни членове, че ще ги глобяват и наказват ако участват в състезания организирани от други федерации без разрешение.

Всичко това се случва независимо от закона, който разрешава на клубовете членове на федерация с отнет лиценз (БФАС) да функционират до 6 месеца след отнемането на лиценза.

Провалиха се още състезания.
Трасето за "Писта София" организирано от АФБ е с дупки, липсващи капаци на шахти, стърчащи бордюри и износен асфалт.
Ще се провежда някаква инициатива за безопасност на движението. Същата няма и две страници написан информационен текст заедно с рекламните материали.

* * *

Карал съм състезателен картинг като дете, а като студент съм помагал да се подготвя с стезателна кола в Х3, която взе много купи и титли.
Карането на сэстезателна машина в състезателно темпо е тежък физически труд. Има много шум и по всички критерии с изключение на евентуалното морално удовлетворение може да бъде определено като неприятно. Освен това изграждането, развиването и поддържането на състезателен автомобил струват много пари.
Автомобилните състезания в България са полу-аматьорски. Елемента на личен труд е много голям дори в добре спонсорираните отбори. Не случайно доказани пилоти с титли като Димитър Илиев, Крум Дончев и Румен Дунев се оттеглиха във възраст в която все още могат да печелят. Апропо Димитър Илиев тази година се завърна за едно състезание - рали България и го спечели.
Въпросния тежък физически труд за който състезателите всъщност си плащат вместо да получават една съответстваща на условията и квалификацията им заплата (тоест много голяма) може да се полага само при идеални или близки до идеалните условия. Представям си ако аз бях състезател, че не бих толерирал разкол вэв федерации, създаване на спънки и заплахи. Просто ще разкарам бегачката и ще си купя някаква готина кола или вила и няма да им играя по свирката.
Сигурен съм, че много състезатели мислят като мен.

За да се стигне до тук, толкова лесно една нова празна федерация да превземе спортната власт в автомобилизма, това означава, че старата е би.а достатъчно слаба и делегетимирана не от друго, а от липса на интерес от зрителите, държавата и потенциални състезатели и отбори. Те просто не са правили нищо значимо за обществото. Никой не е виновен за тази ситуация, може би автомобилния спорт става ненужен.

Сигурен съм, че новата федерация просто ускорява процеса. Дали догодина ще има желаещи да полагат тежък физически труд и да си плащат? Сигурно. Има много собственици на сервизи и ателиета, което желаят да си правят реклама, които при конкуренция от истински спортисти със състезателни автомобили нямат шанс за нещо повече от това да се изложат.

Така че автомобилния спорт се движи към казионно занимание с маркетингов цел.

9
Здравей!
Пускайте нови теми да раздвижим форума.

10
Всичко свързано с автомобила / Re: Aisin 09G v Ford 6F
« -: Август 08, 2019, 10:18:41 22:18 »
7Gtronic в W222-500
На първия скрийншот е 6-та, на втория е 7-ма.

12
Поддръжка и Ремонти / Re: Дискове и накладки
« -: Август 05, 2019, 10:36:05 22:36 »
И двете.
Най-вече лагерите.
Обаче много малка Кривина или издутина на фланеца се превръща в стотни или десети по периферията.
Кривината на фланците се компенсира като се престъргват дисковете на струг, който се хваща за главината, сигурно си гледал клиповете.
Провери все пак. Виж и апаратите, да не се износват накладките под ъгъл, отвън повече, отвътре по-малко. Това пък са т.н. отворени апарати, плаващия апарат се криви от много употреба и пасивната страна не е успоредна на буталата.
Аз смених всичко, плъзгачи, водачи, пластини и т.н. отчасти и за кеф.

13
Поддръжка и Ремонти / Re: Дискове и накладки
« -: Август 05, 2019, 09:09:35 21:09 »
ЕБЦ-то е боклук, имам такива отзад на тойотата, като загреят даже свирят и ми надраха новите АТЕ-та.
Но не е от дискове или накладки

Мустанга го правеше ама същото 1:1, както и след няколко спирания и то точно от по-висока скорост, не от 140, а баш от 160.

Главини. Ама да знаеш, че и дисковете са криви вече от тия вибрации.

14
Поддръжка и Ремонти / Re: Дискове и накладки
« -: Август 05, 2019, 09:10:25 09:10 »
Такива сложих на тойотата и също съм доволен.
При нея обаче се монтират в главината, а джантата ляга на отделен горен фланец със шпилки. Така е и сенатора и този дизайн криви дискове много по-малко.

15
Поддръжка и Ремонти / Re: Дискове и накладки
« -: Август 04, 2019, 02:26:01 14:26 »
Желязото е ОК, ама вътре има няколко лагера, поне два, мен ме съмнява да могат да издържат 20 години. Единия държи и те лъже при преглед, но в движение като стиснеш с апарата и главината мърда с диска и го криви.
А и плюс това, то е дебело, ама повърхнината му е мръсна и ръждива, няма как да я изтъркаш права. При ските, един градус в канта е няколко градуса в коленете... Грешката се пренася и мултиплицира.

Страници: [1] 2 3 ... 368