Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Toshko

Страници: [1] 2 3 ... 386
1
Да, 228°С пламна температура, мерси! При съвременни двигатели масово с над 100 коня от литър и доста често с над 130...
Аз съм напипал пламна температура 256 или 258°С, което е близо до масло за газови турбини и турбо-вентилаторни реактивни двигатели и не го пускам.
HTHS 3.8 е добре, всичко останало сочи за минерално масло.

* * *

Както и да е. Отворих темата по друг повод.
Безумието "спор тънко срещу дебело масло" продължава да се вихри и в частност още по-голямото безумие 5W-20 или 5W-30 за Форд Модулар 3V.

Първо, има поне 4 адски сериозни бюлетина на Форд в които се посочва, препоръчва, предписва, умолява и напомня на всички собственици на V8 и V10 SOHC 3V да използват само и единствено SAE 5W-20.

Ето моите изцяло технически обосновани аргументи:

 С какво точно 5W-20 е те достатъчно добра смазка за Форд Модулар, че да трябва да се използва масло с по-висок вискозитет?

1. Сегменти. Най-горният компресионен сегмент във всички ДВГ работи на полу-сухо смазване. Няма маслен клин, баня или каквото и да било. Разчита се на малкото масло оставащо в хонинга на стената на цилиндъра. В случая имаме стоманена риза хонингована финно за масло с вискозитет до 9 CST при 100°C реалната работна температура на това място е по-скоро 150-200°C пиково, средно е около и под 150°C с излагане на до 2.000°C.
По-високитя вискозитет означава по-дълги молекули с по-високо вътрешно триене във флуида.
Логично по-гъстото масло ще навлиза и ще се задържа по-трудно в хонинг направен за по-тънко и течливо.
Със САЕ-30 сегментите ще премахват маслото по-лесно от хонинга. Резултат: повече износване.
2. Основни и биелни лагери. Минималното налягане на маслото при 2.000 оборота на 4.6-3V е 5.2 бара на загрял двигател! Тоест вероятно е поне 6 бара дори с нискокачествена смазка и вероятно някъде преди 7 бара с аботна байпасен клапан.
5.2 бара е толкова много, че лагерите няма да задерат дори с вода или 0W8.
Бележка: 0W8 не е 2.5 пъти по-"рядко", САЕ 20 е 7.8-8.8 CST (стандарта 20 е до 9.2 включително), докато САЕ-8 е 5-6 CST, колкото са евтините САЕ-20 след 3-4.000 мили.
Маслената помпа за тези двигатели е голяма с голям дебит и голямо налягане.
Преминаването от типичния вискозитет около 8.5-8.8 CST@100°C за САЕ-20 към типичния вискозитет от поне 9.9 до ~12.5CST@100°C на САЕ-30 ще доведе до по-малък дебит с между 20-30% до 50-60% и повече. Това означава, че охлаждането на лагерите ще намалее поне наполовина. И без това в лагерите се развиват температури от порядъка на 150°C, тези температури просто ще се повишат. Напомням, че композицията на лагерите включва неща като олово, калай, мед и т.н., а т.н. че упки са алуминиеви. Дори съвременните високотехнологични лагери, които нямат калай и олово, пак да алуминиеви, а алуминия губи механична якост при около 200°С и то претърпява постоянни промени в структурата на метала - омеква.
Намаления дебит през лагерите означава директно намален дебит на смазването на буталата и сегментите, както директен през специалните отвори, така и индиректен през разпръскване. Това пък още повече влошава нещата със самите бутала и сегменти.

3. Газоразпределение. Допускане в главата на тези двигатели са такива, че САЕ-30 просто не може да протича в достатъчно големи количества през опорите на разпределителния вал.
Соленоидите управляващи фазиращите колела на разпределителните валове са направени с марки отвори като са САЕ-20.
Повдигачите са на хлабина почти 0. С гъсто масло каквото влезе не може да излезе, но преди това не може и да влезе. Просто повдигачите работят с повишен ход докато се охлабят достатъчно за да могат да пропуснат САЕ-30. Само че при този процес обработката на повърхностите е загубена и започва необратимият процес на разрушаване.
Кобилиците и гърбиците се смазват от отвор за излишното масло на повдигачите, който е свързан с насочваща чашка с дупка на кобилицата сочеща към ролера и гърбицата. Логично със САЕ-30 дебита тук ще бъде намален повече от двойно.
ВВТ колела. Тук имаме разделителни сегменти като на Ванкел работещи на хлабина 0. Те просто опират във външния корпус отвътре. Излишно е да се обяснява колко пъти по-лошо ще се смазват с по-гъсто масло.

4. Маслена помпа. Флуидите са несвиваеми. Тоест, маслените помпи имат константен дебит и обем за дадена скорост на въртене. Да, обаче пропускливостта на двигателя са САЕ 30 е грубо казано наполовина по-малка. Помпата пък е преоразмеререна дори за САЕ-20 на 10.000 километра, тоест САЕ-12-16.
Резултатът, е че първо байпасния клапан работи непрекъснато, което между другото го износва.
Второ, излишното налягане се разтоварва вътрешно и през самата помпа, което пък я износва нея по първи начин.
Трето, излишното налягане натоварва задвижването на помпата, което я износва по трети начин.
Четвърто, ако си мислите, че 6-7-8-9 бара не могат да раздуят алуминиев корпус, помислете пак. А и не е едно и също дали 8.5cst или 12cst текат наобратно през модули на зъбите, луфтове и хлабини сте в грешка. Получава се натиск на колелата към корпуса, което износва помпата по четвърти начин.

5. Маслен филтър... Маслените филтри са с тенекиен корпус, който няма безкрайна здравина и не е невъзможно да се скъса, пръсне, разцепи и т.н.
Оставете, че 7-8 бара могат да Ви взривят филтъра, белята е по-голяма.
Масленият филтър има предпазен клапан, който представлява пружина под филтър елемента, която при свръх налягане се свива и маслото минава байпас между входа и изхода. Идеята е при студен старт с гъсто масло филтъра да не пречи. Е при дебитите и ноляганията при които работи системата на тези двигатели със САЕ-30 това ще се случва през повечето време.
Просто такова количество САЕ-30 през този филтър особено на студено ще го избутва заради съпротивлението на хартията.

Има митове и легенди, че едва ли не проектанта на 3V двигателите бил казал, че биле проектирани за 5W-30, както и някакви други светила също биле казали, че САЕ-20 било само за по-нисък разход и емисии.
Същевременно хората карат по 200-300.000 мили със САЕ-20 и двигателите им работят идеално. Има фирми използващи 6.8-V10 3V в тежки условия в камиони и навъртат но 200-300.000 мили с работа на 4-6.000 оборота! Това се равнява на 1-2.000.000 нормално каране на лек автомобил.
Повечето наглеци форумни "професори" са пишман гаражни "състезатели", които карат на няколко събития годишно от което черпят авторитета и аргументите си.

Собственици на сервизи обаче споделят, че 3V двигатели карани с по-гъсто масло изкарват 160-170.000 максимум преди да започнат да харчат масло. А също и че когато ревизират двигатели, капаните с по-гъсто масло имат повече износване в главата, а и навсякъде.

2
VK означава широколентов.
Типично за този тип говорителчета с такава мембрана звучат супер.
Пробвай да ги интегрираш с ОТГ-тата... първо външно...

3
DIY (Направи си Сам) / Re: От с вк 0822
« -: Юли 03, 2020, 02:16:53 14:16 »
Ти си направил същото, само че бас бокс е нефелна програма, която не отчита много неща.
Включил ли си портовете в симулацията? А лицевия панел - т.е. да го включиш и да въведеш точни размери...
Няма как да отчете допълнителния товар от въздуха.

Графиката ти е принципно 1:1 с моята. И напълно се покрива с измерванията на босетата из нета.
Като отчетем, че те имат нещо подобно на НЧ филтър на 50-60 херца и прехвърлящ резистор на по-ниско ниво, всичко става ясно и точно.

Не можеш да ги свързваш така, защото както си забелязал звука се е прецакал.
Трябва да са три тройки последователно, всяка тройка в паралел. - така имаш най-малко индуктивност и най-добър импеданс.
При първата ти схема си на -6 дб спрямо 3х3, тоест около 8 ома вместо около 4.
При сегашната ти схема обаче проблемът е много по-голям, защото 9-тия говорител е 4 ома и получава точно четири пъти повече мощност от 8-те останали взети заедно.  ;) тоест субективно разликата в нивото е минимум двойна. Белята е голяма, защото при 4 кратна разлика в нивото, 8-те практически не се чуват - затова тази схема е неправилна.

При 3х3 товара е 1:1 спрямо 1 говорител, което е супер! Освен това можеш да сложиш един зобел на цялата колона и да изправиш импеданса по конец. При което всички коригиращи вериги ще ти работят идеално. А ако при 3х3 със зобел използваш DSP корекция или просто си пуснеш калибрацията на ресивъра с микрофон ще стане супер идеално. Чак аз се замислям да си направя!!!
Високочестотен - максимум 1 брой супер висококачествен (поне 50-100 лева за брой  ;D ;D ;D) пуснат през един малък кондензатор определен на слух.
И получаваш уникални колони!

4
DIY (Направи си Сам) / Re: От с вк 0822
« -: Юли 03, 2020, 12:04:07 12:04 »
Как са свързани 9-те говорителя? ;)
3х3 последователно и трите тройки в паралел? Или 3х3 в паралел и трите тройки последователно? То се получава едно и също.

Как бяха свързани преди?

5
Искам да кажа за Марксизма.
1. Тия BLM биле марксисте. Не, в най-добрият случай са ленинисти от болшевишки тип;
2. Герб биле комунисте - тиражира се от много места напоследък. Не, в най-добрият случай са не идеологическа организация от болшевишки тип, тоест нищо общо (ленинистите поне имат две идеологии, една параванна и една основана на марксизъм болен от корона вирус);
3. Комунисти няма и никога не е имало. Комунизма е утопична научна идеология - мислен експеримент по въпросите за технологиите, развитието на обществените отношения и икономиката. Комунизма е основан на научния труд основан на наблюдения и изводи на Карл Маркс. "Капиталът" обаче се изучава във всички икономически факултети, наблюденията върху процесите и изводите са безспорни научни факти. дори при сегашното ниво на технологията, изводите на Карл Маркс са със силата на природен закон в икономиката. За по-простите обяснявам, че между наблюдавалите и описали природните закони са както Исак Нютон (класическа механика и гравитация), така и Алберт Айнщайн (относителност и релативистични ефекти) и Томас Янг, Макъл Фарадей и Макс Планк (квантова механика). Никое от изброените не противоречи на останалите, а само ги допълва.

Сега гледам, че да си марксист или да знаеш какво е комунизъм (в научният утопичен смисъл на понятието) е станало обидно, гнусно и срамно.

А всъщност всички сме марксисти, особено дипломираните икономисти. Така нареченият марксизъм не е нищо повече от абсолютно правилни наблюдения и изводи.

6
DIY (Направи си Сам) / Re: От с вк 0822
« -: Юли 02, 2020, 10:07:11 22:07 »
Какво е разположението в стаята?

7
DIY (Направи си Сам) / Re: От с вк 0822
« -: Юли 02, 2020, 07:31:09 19:31 »
Как си го свързал синфазно или противофазно?

Откъде слушаш? Откъм единия или откъм 8-те. Слуша се откъм единия.

Не си прави филтър, а коригираща верига. BSC + байпас за високите.

8
DIY (Направи си Сам) / Re: От с вк 0822
« -: Юли 02, 2020, 09:37:26 09:37 »
Какъв е деветия говорител?

9
До момента през 2020-та година форумът е регистрирал над 1.5 милиона уникални прочитания на страници, а още не сме минали средата на годината.
Това сочи към средно 250.000 импресии месечно, което са 10.000 до 60.000 уникални посещения на месец.

Интернет много забравя, а пенкилер е вече на над 10 години и съответно има памет за доста години назад. Никога не е архивиран или променян, което е предимство.

10
DIY (Направи си Сам) / Re: От с вк 0822
« -: Юни 29, 2020, 12:46:44 12:46 »
Добре де,нали босе били измамници.Защо трябва да правя същата колона като тяхната.Както и да е.Ето какво ще направя.Ще направя нов капак на който ще сложа моите фазоинвертори,ще запуша другите дупки,ще измисля някакъв средночестотен говорител,ще направя филтрите и ще видим какво ще се получи.Вата да слагам ли?

Тогава още не са се биле изпедепцали толкова.
Освен това за разлика от нас са измамници с диплома имаща нещо общо с аудиото.

Защо ще измисляш някакъв средночестотен, дизайна е с 9 еднакви.

Охохохох:
https://www.google.com/search?q=bose+901+frequency+response&newwindow=1&sxsrf=ALeKk02c3xZZwBEB8URucNDNOYK9XsxdRg:1593426728144&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwib8uyQ6abqAhWNepoKHc9hAu4Q_AUoAXoECAwQAw&biw=1311&bih=672

Ама добре ми се получават симулациите. АЧХ на 901 все пак е снета с коригиращите вериги.

11
DIY (Направи си Сам) / Re: От с вк 0822
« -: Юни 29, 2020, 08:45:14 08:45 »
На Босе не е ли същия?
Виж новите модели, в собствен обем е. Всички фирми за части предлагат. Така ще свири по-добре.

Това е темата.
Само че индуктивността ще бъде някаква огромна, като за първи ред филтър на 40-60 херца. Тоест ще я навиеш на Ш+I ламели за трансформатор.

Кондензатори ще си вземеш 4-5 фолийни полипропиленови и ще пробваш как ти харесват високите най-много.

12
DIY (Направи си Сам) / Re: От с вк 0822
« -: Юни 28, 2020, 07:37:13 19:37 »
Не, това така или иначе е крив говорител с пик около резонанса на говорителите и още един около честотата на настройка.

Обърни внимание на шантавите фазаинвертори.

Виж параметрите на ВК0822, има много лека мембрана и много малък Vas.

Девети говорител и коригираща верига RLC. Има тема във форума, намери я и дай линк, казва се коригираща верига за широколентов.

13
DIY (Направи си Сам) / Re: От с вк 0822
« -: Юни 28, 2020, 02:51:05 14:51 »
Буфери, хахахах!
Общата площ на 9 говорителя е колкото на 13-14 инчов бас. Можеш да ги коригираш с трафове(индуктивности) по 50 лева и кондензатори по 10 на колона, като не броим двата резистори.

ВЧ нямат място в този проект.
Или ако имат, то е един ВЧ от предната страна, която сега ти е задна.
Трябва да ги довършиш с 9-ти говорител на гърба в собствен малък обем като за среда и там можеш да сложиш и един супер ВЧ. И гърба да ти стане лице. И тогава ще видиш чудо.

Аз вече вярвам, че свирят като посмятях малко. Даже ако си от София искам и да ги чуя.

Намери си чертежи и снимки на новите модели 901 да видиш как са направени.

14
DIY (Направи си Сам) / Re: От с вк 0822
« -: Юни 28, 2020, 02:25:26 14:25 »
чакай, че ми стана интересно... Една симулация.
Особеното, е че съм добавил по 2 грама прикачена маса на въздуха към всеки от 9-те симулирани говорителя (не е много реалистично, но). Ако се вкопаят и лицето се огради може да се разчита на около 60% прикачане на въздуха в така формираната кухина.
Кутията е 80 литра настроена на 40 херца с портове подобни на твоите. 40 херца излизат на доста прилично ниво и има огромен пик на ~65 херца, където според някои е най-голямата енергия на баса.

T/S параметрите са тези: http://penkiller.com/index.php/topic,592.0.html

Май си намерил супер лесен и ефектен проект. Браво!

15
DIY (Направи си Сам) / Re: От с вк 0822
« -: Юни 28, 2020, 12:27:31 12:27 »
Да, ама босето е с 9 говорителя...

В общи линии много прости колони, принципа им не е line array или на български "звукова колона", а дифузно звуково поле от 8-те, КОИТО ТРЯБВА ДА СОЧАТ КЪМ ЗАДНАТА СТЕНА и някакъв пряк звук/презенс от 9-тия говорител, който сочи към слушателя.

Нямаш никакъв проблем да ги свържеш 3х3 ще стане 8-9 омова колона. Даже 3х3, по три последователно и после всичките в паралел.
Или 4х2, по 4 в паралел и двете четворки последователно, а 9-тия говорител в паралел на двете четворки.
DVR ще дадат около 3-3.5 ама, а импеданса ще е над 4 ама.

Така или иначе тези колони задължително се коригират за още бас и високи с BSC с добавен кондензатор. Така е и оригинала.

Страници: [1] 2 3 ... 386