Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Toshko

Страници: 1 ... 365 366 [367] 368 369 ... 387
5491
DIY (Направи си Сам) / Re:Подобрение на ОТ
« -: Юли 04, 2011, 11:46:43 11:46 »
Сигурен ли си?  ;D

Има хора на друго мнение...  ;)

http://www.hifikit.se/index.php?id=40  ;)

А може да си купиш още два баса и да си направиш такива:

http://www.hifikit.se/index.php?id=41  ;)

Не бягай около късмета си! Цял живот имаш да слушаш не български говорители за десет пъти повече пари и с няма и половината свирня!  ;)

Я хубавичко им загледай спецификациите  ;)

В този сайт: http://hifikit.se/ напиши "Gamma" в полето за търсене  ;)

А е бил 10 вата, когато усилвателите са били по 20, сега със съвременните усилватели всички такива говорители поемат 50 и нагоре без проблем... въпрос на перспектива и техника  ;)

Моя съвет е да похарчиш разумно едни около 100 лева и после да се кефиш какъв подарък ти е направила социалистическа България, че и в днешно време още ни ги прави тия подаръци  ;)
... Иначе викаш Шведите са балъци че си ги купуват, а ние сме тарикати, че се натискаме за китайско...  ;)

5492
Ти остави другите мизерий, ние нито сме го обиждали, нито сме искали отстъпка, нито сме се пазарили, просто прегледахме колата и вече като видяхме бозите по капачката и по пръчката и като пипнахме маслото, просто казахме: "благодаря довиждане!". - Нищо Повече!!!

А мръсния селянин като запали и като взе да опустосва, два-три пъти се спирам и тръгвам да се връщам назад... ама за какво да го бия като има форуми... да ми яде гъза сега! Реално ако го бях набил без да имаме никакви отношения, според единия прочит е хулиганство, а според другия би било проява на раздаване на справедливост, а според третия тоя от обикновен галфон, щях да го направя онеправдана жертва...

Единствено много се чудихме тоя отчаян котур пълен с грес, защо подяволите го продава за кола, като и за части би изкарал достатъчно ако не и повече пари при това без да прецаква някой не разбиращ фен с тая гробница!

Иначе всеки има право да си продава каквото си иска и да му търси колкото си иска пари, но не приемам това аграрно отношение, ние да му кажем, благодаря довиждане, а той да вземе да ни нарежда... беше си баш за юмрук в зъбите, ама не е моя работа... виж, тоя на когото я е продал тая кола би имал чудесно оправдание... дано да няма такъв след темата, която пуснахме... аграра да си пласира гробниците за части и да не знае много!

 ;D ;D ;D

5493
Ми аз параметрите, които имам са ми от измервания на 11 мои и на един приятел говорители.

Мембраните и окачванията са 1:1 на нови, стари и пра стари говорители  ;) Разликата е в магнитите, но само в материала, като сила са пак еднакви...

QTS отново е ~0.4-0.5 с тенденция да намалява при разработване на окачването... Най-сигурно е някой да ти ги измери.

АЧХ също е идентична за всички говорители с тази мембрана и това окачване...  ;) то това им е чара на тези говорители, че 30-40 години са с еднакви параметри. Нали в темата с измерванията, доказахме, че съвременен говорител с феритен (керамичен) магнит, производство миналата година, има идентични параметри, както на симулации, така и на измерване с такъв от 1980 с колабтов магнит  ;)

Затова дишай спокойно и мисли кога ще ги обзаведеш със високи и филтри. Каквото не ти е ясно - питай, ще ти се отговори. (само не ги чупи  :D)

Поздрави!

5494
Глупости!! Вината си е в мен, пък и аз съм си фен на Високоговорители АД, преди време имах няколко вкн но имаше малко бурни вечери и свързване както си знам само аз и им се видя края, но минало.
В момента като бутам мембраната с пръст няма хъркащи и стържещи звуци, хода си е нормален. Ще ги използвам предимно вкъщи но ако се наложи да озвучавам нещо с тях на пълна сила дали ще успея или да го забравя това?

Естествено, че можеш да ги слушаш на пълна сила, но при няколко условия:

1. Това да е тяхната пълна сила;
2. Това да НЕ Е пълната сила на усилвателя*;
3. Акустичното оформление да ги натоварва надолу до резонансната честота на говорителите*2;
4. Ако 3 не е изпълнено, то в сигнала да отсъстват прекалено силни нискочестотни сигнали.

*1 - Усилвател работещ на максимална мощност генерира правоъгълни сигнали, всякакви хармоници (изкривявания) и т.н., което са не типични и много неприятни за говорителя сигнали.
- Например 20 ватов усилвател, издънен до дупка и работещ на клипинг може да изкърти 300 или 500 ватови говорители съвсем спокойно!!! - важи за всеки усилвател и всеки говорител!

*2 - отново важи за всяка комбинация от озвучително тяло и говорител! Говорители с резонансна честота 25 херца, сложени в кутии настроени на 40 или 50 херца, ще имат безконтролно поведение на мембраната при честоти по-ниски от честотата на настройката. В този диапазон хода на мембраната ще е обусловен само от еластичността на окачването  ;)

Говорителите са Hi-Fi или иначе казано за висококачествено възпроизвеждане, а не за РА или Public Address - т.е. не са за озвучаване на големи открити или закрити пространства при концерти, речи, митинги и други подобни.
 
Във всичките си версии имат ход на мембраната около 3.5-4мм в посока или общо 8 мм, което хич не е малко!

Трябва да установиш кое е максималното ниво на което можеш да ги слушаш, пусни няколко различни песни и усилвай звука докато установиш на око около 5 мм ход на мембраната, би трябвало да ги постигнеш между 20 и 70 вата в зависимост от музиката и това колко ниски честоти има в нея.

Имай предвид, че разликата между 20 и 40 вата не е чак толкова голяма  ;) при 20 вата говорител с чувствителност 91 дб/ват ще създава звуково налягане от 104 децибела на 1 метър пред себеси, а същия захранен със 70 вата ще създава 109 децибела при същите условия. При 100 вата пък звуковото налягане ще е 111 децибела  ;)

Като отчетеш, че най-ниските честоти са моно, то спокойно можеш да приемеш, че 108-те дб при 50 вата могат да се умножат по две и да получиш 111 децибела общо от двете колони  ;) - наистина напълно достатъчно! А ако приемем, че бас рефлекса им е настроен като хората, то можем да приемем, че децибелите при 50 вата са 114...  ;)

Както виждаш, 50-60-70 вата на канал са ти напълно достатъчни, още повече че силата на тези говорители е в качеството, а не в мощността! на моите 4 омови 12211 съм им пускал 150 вата синус на 20 херца без да изгорят и без да се повредят... но им ги пуснах от усилвател, който е 600+ вата при 4 ома  ;) тоест все едно ти да пускаш 50-60 вата от биемата, даже пак няма да е същото  ;)

Та, установи на око до къде можеш да усилваш и ги слушай така. дори да озвучаваш някой хепънинг, по-добре си поиграй да ги разположиш по-близо или между публиката, отколкото да се опитваш да ги дъниш - на никой не му е приятно да слуша издути мъчещи се говорители  ;) пък и могат да те изоставят насред проявата, което би било крайно неприятно!
Още повече, че отзад не случайно пише 100 вата, нали?  ;)

5495
Почнах да си играя и в момента свири изкарва бас!даже му пуснах един тест от 5hz do 100 и в началото само плякна малко ама то явно е от самия си говорител но сега свири но ме е страх да го усилвам повече аз попринцип исках да ги ползвам с пълна пара дето се вика дали ще могат да издърържат 3-4 Часа под клип на усилвателя или пак ще започне подобен проблем усилвателя и Биема В220

Никой говорител не може да издържи и 5 минути клип на усилвателя  ;)

Плякане?  :D прескочил си механичния ход на мембраната и най-вероятно бобината е ударила в дъното на магнитната система.

Ше слушаш без да пляка и без да ти свети лампата за клипинг!

А като буташ мембраната леко с пръст, чуват ли се хъркащи и стържещи звуци?

И последно, кажи за какво точно ги използваш тези колони?

А, и да те предупредя! След тия вандалски истории, да не започнеш после и ти да плюеш по благоевградските говорители!

5496
Ама ти ли го развали?

В смисъл успя да батисаш 12-ка с кобалтов магнит!?!?  :'( :'( :'( Ужас!

Процедурата се нарича Центроване и не можеш сам да я извършиш!

Отлепят се трептилката и гънката и така се вади цялата мембрана заедно с бобината и мишурите (кабелчетата).
След това се завинтва магнита към шасито и цялата система се цнтрова и се лепи.

Това нещо сам не можеш да го направиш, защото процепа е тесен и това е работа за професионалист!

Около теб специалисти, които могат да ти помогнат има в Девин и Пловдив. Потърси ги, ремонта би трябвало да ти струва около и не повече от 20 лева.

А от какъв зор развинти магнитната система? При самото и сваляне може да се повреди звуковата бобина!

Можеше само да я разхлабиш и като я мърдаш насам-натам съвсем по малко (части от милиметъра) да намериш положението в което нищо никъде не опира. Но най-вероятно проблема е друг и ти трябва специалист!

Много ме е яд за говорителя! Сега вместо да си направиш 4 бобини и да купиш 4 кондензатора и да слушаш хубав звук, ще се занимаваш с излишни работи!

5497
Според тоя галфон дросела на тракшън контрола служел за борд компютъра, а моторчето на авто пилота било за нещо друго  :D
А такова масло не бях пипал! След 7-8 разтривания с пръсти стана на фитили!!!  :o :o :o Освен че стана на фитили, ставаше и за лепило, защото... лепнеше  :o :o :o ??? ??? ???

И накрая галфона ни изпрати с псувни и ругатни, че не съм ставал за консултант и че ние бензинова кола немало да си купим?!?

Е да, ама си купихме! Това ме подсеща, че няма да е лошо Сашко да пусне една тема за Бемвиту  :)
Това дето взехме извън града харчи 7-9 в града 12-14 и е 523, 2.5-170 коня, кожа, ел всичко в т.ч. и шибидах и задна ел щора, щори на задните прозорци, авто пилот, сензор за дъш, автоматични фарове, ксенон, бампютур, чейнджър, подгряване, климатроник и т.н.... ама Сашко да си пусне тема да се пофали!
Най-важното, е че му сипахме Мотул 8100 5W40 и нищо не му стана, даже му хареса...  ;)

5498
Хоби / Re:Какви са Вашите Хобита
« -: Юли 02, 2011, 12:55:35 12:55 »
Здрасти, добпре дошли във форума!

Количката от клечки прилича на АМЦ Гремлин


Само да питам, сглобил ли си или си сглобила? Или е печатна грешка?

Поздрави!

5499
DIY (Направи си Сам) / Re:Подобрение на ОТ
« -: Юли 01, 2011, 07:18:12 19:18 »
Нещо ми се виждат прекалено изрязани отворите за баса? Що така? Опитай се да възстановиш кръглата форма на отвора за баса, защото от там ще издиша.

Ватата е там, не за да обира, вибрации, резонанси и тем подобни! :D Тя има и функция против стоящи вълни, но основната и задача е да накара обема да се държи като по-голям и едновременно да вкара механични загуби, които служат за целта на говорителя да му се струва, че свири в по-голяма кутия. - това е много общо казано.

На филтъра ти си му няма нищо! Можеш да облепиш стените с дунапрен и в средата на обема да сложиш вълнена вата Визатон. Аз съм много доволен от тази вата!
http://www.steadygroup.com/articledetails.php?id=397 - мисля че в пакета са две парчета, тамън по едно за всяка колона.

Ако не те мързи, можеш да похарчиш около 60 лева за един лист тополов шперплат от лесоцентър (аск гугъл за адреса им в София) от което да си изрежеш или да ти изрежат два нови лицеви панела. Другия вариант е да отидеш в Практикер или Мосю Бриколаж и да поискаш да ти отрежат две парчета ПДЧ със съответните размери.

Фазоинвертор (т.е. да ги трансформираш от затворен обем във бас рефлекс) можеш да си позволиш да слагаш само ако занесеш басовите говорители на измерване и им снемеш характеристиките. Нормалната цена е 10-15 лева на говорител.
След това публикуваш характеристиките по форумите с което допринасяш за повишаване на форумната обща култура и ги въвеждаш в програма като Бас Бокс-6 Про и започваш да си играеш с обеми на кутии и диаметри и дължи на фазоинвертори - лесно е и е забавно. Можеш да им направиш и нови кутии, досегашният ми опит с благоевградските говорители показва, че това винаги се отплаща и звукът си заслужава.

Ако ти е за кеф и парите не са ти чак такъв проблем общо със всичко ще похарчиш има-няма ~100-130 лева за тези колони, като пътьом ще научиш един куп нови и интересни неща  ;) - аз това го правя без замисляне  ;)
Това са, вата, измерване, дърво, лепило и труд от теб. Предполагам разполагаш със зеге, молив и отвертка...

Поздрави!


5500
Ама паралелно на всеки канал са вързани по две колони при това различни ли? Нормално е да чуваш само тези с по-нисък импеданс или при еднакъв, по-чувствителните.

Прието е че две колони, т.е. стерео двойка, са напълно достатъчни за възпроизвеждане на цялата звукова сцена. Разбирай сцената на концертна зала.
При 4 колони, при това два различни чифта, задължително има интерференции, разлика в чувствителността, разлика в диаграмата на излъчване и т.н. и не става!
Варианта с 4 колони е те да са еднакви и да са свързани куадрофонично ако са в четирите ъгъла на помещението или да са поставени огледално една върху друга.

Друг вариант няма! Пусни само двете колони с благоевградските говорители. Временно преди да си направиш филтрите, махни филтъра на баса и пусни пищялката през двата кондензатора... всъщност послушай ги само с баса без никакви филтри  ;) после кажи какво си чул  ;)

5501
Офффф че съм загубен!

Написал си 12211!!! А не 12311!!!  :D :D :D

Стойностите на филтъра на баса при 4 ома (ВКН 12211) стават 0.32 мх и 4.98 мф (кефф по-евтина бобина)
Внимание: При ~15-16 ома импеданс @ 4 кхз за 4 омовия, Нч филтъра остава със същите стойности и ще работи, но импеданса на колоната би бил прекалено неравномерен и това би затруднило усилвателя! Тоест може и без зобел, но това би затруднило усилвателя

Директно можеш да използваш вариант 2 или 2.1 на филтъра за високочестотните за да минеш по-тънко с бобината и там!

Зобела става:

Кондензатор: 9.4 мф
Резистор: 5 ома

Извинявай! Щах да те подведа!

5502
При всички случаи ще имаш филтри и на баса и на високите.
 Но не се притеснявай, има руски кондензатори по 2.50 лева... кеф ти хартиено маслени, кеф ти фолийни... има 10, 15, 20, 22 и 30 мф  ;) в София се продават на поне две места. За такава висока разделителна честота 2 до 4 килохерца, бобините ще са малки и евтини, примерно 5-10 лева за бройка.  ;)

Прилагам схема на филтъра за 8 ома бас и 2х8 ома Вч в паралел, сложил съм зобел, не че не знам импеданса на 12 инчовия при тази честота - има го в темата с измерванията, но освен че изравнява импеданса, зобела подобрява и импулсната характеристика.
 Внимание: При ~25 ома импеданс @ 4 кхз за 8 омовия Нч филтъра остава със същите стойности и ще работи, но импеданса на колоната би бил прекалено неравномерен и това би затруднило усилвателя!

Филтъра е за два 8 омови високочестотни свързани паралелно, пред тях има 4 ома резистор, който да им свали чувствителността, защото иначе много ще надвикват баса.

Типа на филтъра е Линкуиц-Райли (Linkwitz-Riley), Уикипедия за този филтър: http://en.wikipedia.org/wiki/Linkwitz%E2%80%93Riley_filter

Кондензаторите могат да бъдат всякакви други, но не и полярни електролити.

Стойности за зобела,
Кондензатор: 10 мф
Резистор: 9 ома
(на моите съм изпробвал зобел с 8.2 ома и 10 мф с отлични резултати, но моите са отрязани на 1.5 кхз, т.е. по-ниско, затова те съветвам да намериш или догодиш точно 9 ома...)

Вариант-2 За филтъра на високочестотните (2х8 ома Вч в паралел)
Ако искаш да можеш да си регулираш нивото на високите като сменяш един резистор, то стойностите на филтъра за високочестотните стават:
Кондензатор: 4.98 мф (разбирай 5)
Бобина: 0.32 мх - разбирай точно толкова!

При този вариант, резистора пред високочестотните отива пред целия филтър и можеш да си го сменяш както искаш. Естествено без да падаш под 2 ома и да качваш над 6 за да не се размърда импеданса прекалено много.

Вариант 2.1 за филтъра на високочестотните (2х 15 ома в паралел)
Ако намериш пък две 15 омови такива: http://vissokogovoriteli.bg/products/VV-104_108_1015-B.htm ги връзваш пак в паралел и свързваш един резистор 8-9 ома паралелно на тях, така ще използваш стойностите на филтъра за високочестотните от вариант 2  ;) като представяне във високите тези до 16 и тези до 22 килохерца нямат особени разлики...
Внимание: препоръчвам точно този вариант, защото с него се гарантира стабилен импеданс на озвучителното тяло за всички честоти!

Предлагам ти Линкуиц-Райли, защото вероятността за гаден резултат е значително по-малка от при Бътъруърт (това, което използват всички). При Бътъруърт в 90% от случаите се получават гадни пикове, а фазите никога не са като хората! При Линкуиц-Райли единствено трябва да обърнеш фазата на високочестотните и най-много да те грози дупка от 1-2 децибела, което е напълно не забележимо  ;)
Единственото друго възможно усложнение, може да бъде, че може да се наложи да наклониш леко колоните назад за да влязат ВЧ и НЧ съвсем във фаза, това става като подложиш 2-3 см летвичка под предния край на кутията  ;)
Ако ги сложиш на рафт или стойка и центъра на баса ти е на нивото на ушите, няма нужда дори от летвичка  ;) - препоръчвам ти да направиш точно така.

Любопитен факт: Правилото, че акустичните центрове на отделните говорители трябва да лежат на една вертикална линия се отнася само и единствено за Линкуиц-Райли филтрите!!! При всички останали филтри, оптималното е отделните ленти да са дефазирани на 90 градуса спрямо съседните им!!!  ;)

Поздрави!


5503
Аз бих попитал Розберг "ти кой си?"  :D роба на Шумахер?  :D

Ий, бате ви Шуми ако му дадат кола ще им скъса гьона на тия сополанковци!

5505
За това мнение, Моro попада под ограничено форумно запрещение!

Няма нужда да те познавам за да заключа,че си комплексар предвид на това,че говориш наизуст и неверни неща,а когато ти се каже го избиваш на лични нападки.Дискусия с такива като теб няма как да се получи,а пък чувството за собственост на тема..няам думи.Ми отвори си блог бе -на тва пише форум!


Администратор: За оцветения в червено текст, потребителя попада под ограничено форумно запрещение!
Никой не го е предизвикал или обидил! В Пенкилер Комплексари не пишат! Тук сме избягали от комплексарите!


Такова поведение е недопустимо! Особено при положение, че не е предизвикано с нищо!
Освен това, дискусията е по рутинен въпрос, едва ли не попадащ в общата култура на повечето авто люботели!
Ако беше по отношение на някоя новост или нещо неясно и спорно за което има оскъдна информация и ако обиждащият беше доказан авторитет в поне една област би било допустимо да си послужи назаем с изрази и думи от диалектите и тарикатските говори! - Случаят не е такъв!
Моrо просто си безобразничи на усвест!

Настоящото мнение се явява последно предупреждение!

Страници: 1 ... 365 366 [367] 368 369 ... 387