Здравей Гост

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Toshko

Страници: 1 ... 374 375 [376] 377 378 ... 383
5626
Тунинг-Направи си Сам / Re:Съвет за турбо на C20let
« -: Февруари 26, 2011, 05:10:39 17:10 »
За другите неща нямам мнение, най-малкото, защото не съм ги виждал и не знам данни.

Т4 турбина? Да, ама каква Т4B или Т4Е... Т4Е е категорично голяма за този двигател!
Мсъщност дори някоя от малтие Т4В ще е голяма... тоест тя няма да е голяма ако се търси вървене от 5500 до 8000 оборота и 2 бара, но за нормално каране определено няма да стане.
Варианта голяма турбина и 2.0 двигател е сгъстяване 10:1 и надуване 0.6-0.8 и разни екстри като малко работа по камерата, като заобляне на ръба на скуиш банда + придаване на наклон на целия скуиш банд... високото сгъстяване + турбо налага и ограничение на леглата на клапаните  ;) - над 50% от топлината на клапана се отвежда от леглото... тоест 2-3 ъгъла е допустимото...
Всичко това със скуишовете и леглата на клапаните се прави с цел намаляване на предпоставките за детониции.

Тоест LET с голяма турбина и пригодност за ежедневно каране е възмонжно, но при определени условия, в най-общи линии това са все мерки пълненето на двигателя да става като на атмосферен и да се разчита на висок коефициент на пълнене в режимите на максимална мощност и въртящ момент, а в ниски да се разчита на високата ефективност (голямо сгъстяване) за да върви двигателя и без надуване...

Иначе ниско сгъстяване, голяма турбина и малък двигател = дино куийн  ;)

На лет добри резултати дават китайки Т3-Т4, като турбинната част трябва да е до 0.63 А/R на до 53мм колело за да има надуване преди 4000 оборота!

K-27  с по-малките версии на турбинен корпус също дава добри резултати.

За целите за които си казал, че използваш колата, е добре тръбите на хедъра да не са повече от 40 мм вътрешно ако се търси максимална мощност и не повече от 36-38мм вътрешно ако се търси ранно сработване на турбото.

Просто е безсмислено да се слагат по-големи тръби, при положение, че отворите към изпускателните клапани са 27мм вътрешно (а дали не бяха 26)... - това са 2 отвора по 5.7 см2, общо 11.4 см2 - долу-горе толкова (и по-малко) е и площа на порта... 11.4 см2 е площа на отвора на тръба с вътрешен диаметър точно 38мм  ;)
Абсолютно спокойно и даже препоръчително, могат да се използват тръби от 34 до 36мм вътрешно!!! Така и така най-тясното сечение на турбото преди началото на слота към перката в никакъв случай няма да е повече от 6 до 8 см2!  ;)
Тоест всичко над 8 см2 води до загуба на скорост в хедъра... - равните дължини са на второ място, че даже и по-назад като важност!
Една разделена турбина например от Мицубиши ЕВО ще се отрази на LET-а чудесно! Естествено със съответния разделен хедър  ;) - тя даже си има вграден гейт с разделени подходи от двете половини  ;)

Поздрави!

5627
Както и да е със скицата.. от JPG доста трудно се дорисува, щото има загуба на качество.

Идеята ми е за акустично оформлание с Вентилирани обеми и за нискочестотния и за широколентовия.

Като казвам вентилирани обеми имам предвид точно това - Aperiodic - това не е нито бас рефлекс, нито трансмисионна линия - това е затворен обем, обаче с отвор, който е акустична преграда, но не е херметичен.
този отвор на кутията позволява на по-малък обем да се държи като по-голям и освен това изглажда до голяма степен пиковете в импеданса на говорителите.

Търсете Aperiodic в гугъл  ;)

Това акустично оформление практически превъзмогва всички недостатъци на затворения обем, като в допълнение му позволява да слиза по-ниско и прави завала в ниските честоти по-плавен.

Предлагам ето този бъргарски бас ( Високоговорители Благоевград АД ): http://vissokogovoriteli.bg/products/VKN-12211_311.htm

И ето този широколентов тангбанд: http://www.steadygroup.com/articledetails.php?id=640
http://www.tb-speaker.com/detail/1208_03/w3-871sc.htm

Тези широколентови свирят изключително добре! Толкова добре, че направо не е за вярване!
Понеже широколентовия ни е малък и с ход само 0.5мм в посока, или общо 1мм, няма как да изберем ниска честота на срез, защото това би ни ограничило много в максималната сила на звука.
Хубавото в случая, е че нискочестотния може да достигне 4 килохерца. Естествено ние няма да го караме да свири чак до там...
Има едно дървено правило при правенето на разделителни филтри - че всеки от двата говорителя трябва да има обхват поне две октави съответно под и над разделителната честота...

Като отчетем кривите на чувствителността на човешкия слух (кривите на Флетчер) и като отчетем факта, че няма как да направим разделянето под 300 херца и над 8 килохерца по очевидни причини - широколентовия ще изисква прекалено стръмен филтър за толкова ниска честота (висок ред с много части и голямо фазово отместване) - нещо непосилно за любители и като отчетем, че нискочестотния посмъртно не може да се домъкне до 8 килохерца, предлагам разделителната честота да е максимално близка до 1250 херца - човешкия слух има локална нечувствителност между 1 и 1.5 кхз - справка тази тема:  http://penkiller.com/index.php/topic,43.0.html

Ето ги и кривите (забележете, че по-високо е по-нечувствително, по-ниско е по-чувствително!):Предлагам филтъра да последователен (series crossover) от първи ред - практически единствения филтър с реални аудиофилски дойстойнства! - Отбележете си също, че много рядко има предпоставки за неговото използване! В случая има!Според този: http://www.diyaudioandvideo.com/Calculator/XOver/ калкулатор, първи ред Бътъруърд ще е със стойности 15.9 mf за кондензатора и 1.02 mh за индуктивността (бубината)

Ще използваме тези стойности за отправна точка. Стойностите за последователен и паралелен филтър са едни и същи! Предимството на първи ред последователен, е че е честотно зависим и се самонагажда по импеданса на говорителите, който непрекъснато се мени според музикалния сигнал  ;)

**********************

Такаааа...

Ще ви направи впечатление, че широколентовия има 87 децибела средна чувствителност, докато нискочестотния има 91 децибела чувствителност - 4 децибела разлика са си доста - субективно се равняват на около два пъти по-високо звуково налягане...

Да обаче...  ;D
Ако не вземаме предвид така нареченото повдигане от лицевия панел  ;)

Програмата EDGE на Tolvan Data, която между другото е безплатна и само за любителски цели, предсказва с много голяма точност повдигането от лицевия панел.

В случая виждаме, че лицев панел с размери 105 на 40 см и говорител с мембрана с диаметър около 6.8 см центриран на около 7 см под горният и край ще имат повдигане от 6 децибела на 1.5 килохерца с два пика от 7 децибела от двете страни...
Така нашия широколентов Тангбанд всъщност ще има чувствителност от около 93 децибела монтиран на този лицев панел  ;)
Другата приложена картинка е амплитудно-честотната характеристика на широколентовия...

Да, обаче я да видим какво повдигане получава 12 инчов бас монтиран на съответното място - центриран на 72 см на същия лицев панел... хоп - и той получава доста повдигане...
100 херца на + 3 дб и 500 на + 6.5 дб тотално не ни устройват! Това означава изобщо да не ни огрее откъм бас! Просто ако високия бас и ниската среда са толкова по-силни от ниските честоти, няма да чуваме ниските честоти! А за какво ни е 12-ка бас ако няма да чуваме ниски... за какво са ни колони всъщност...

Повдигането от лицевия панел е причината за пишманлъка на много любители и бих казал не по-малко набедени професионалисти (дърводелци с поялник)...

Следователно имаме нужда от BSC - Baffle Step Correction  ;D Обаче искаме корекцията да се отнася само за нискочестотния говорител.

Понеже темата за BSC си е бая голяма отделна тема, предлагам на който му е интересно да си свали програмата EDGE и да я разучи - тя смята стойности за BSC автоматично - ако има въпроси нека първия да отвори нова тема и да ги задава там  ;)
В тази тема: http://penkiller.com/index.php/topic,66.0.html схемата на компенсиращ филтър, всъщност е схема на BSC верига... имайте предвид, че ако всички говорители са с еднаква чувствителност и с еднакво повдигане според мястото си на лицевия панел, схемата е без кондензатор!

При проява на комбинативност и при малко късмет може да се мине и без BSC в случая ние можем да се опитаме да направим такъв дизайн на лицевия панел, че нискочестотния да няма повдигане, а широколентовия да получи 3 децибела...
Което не пречи пак да използваме BSC но с други стойности само за да засилим баса!  ;)

Между другото въпроса с дизайна и BSC, както и каквито и да било други части и вериги е въпрос за ПАРИ  ;) - кондензаторите и индуктивностите не са без пари, а при големи стойности на елементите цената на филтъра може да прескочи цената на цялата колона!

*********************

Сега да се върнем на недорисуваната рисунка... широколентовия трябва да получи вентилационни отвори отстрани и отгоре с ширина като започнатия на снимката.
Нискочестотния трябва да получи отвор 15 на 30 см или долу на лицевия панел или долу на задния капак. Понеже не знам как ще звучи по-добре, смятам да направя тези две части разглобяеми и отделни и с форма на квадрат... така ще имам един квадрат с вентилационния отвор и един плътен квадрат. Ще мога да им разменям местата и ще мога да въртя отвора вертикално и хоризонтално  ;)

Линкове:

Ето тук Троелс Гравесен е направил апериодично акустично оформление за тия бая скъпи колони
http://www.troelsgravesen.dk/Jensen.htm

Какво е Aperiodic
http://diyaudioprojects.com/Technical/Aperiodic/

Още Апериодик
http://diyaudioprojects.com/Technical/Aperiodic/Aperiodic-Enclosures.htm

Дъра бъра по въпроса в любимия ми аудио форум
http://www.diyaudio.com/forums/multi-way/17089-how-about-sealed-box-variovent.html

Много добър линк и е показано как се прави порт за апериодик кутия
http://www.t-linespeakers.org/classics/dynaco.html

п.п. много неудобно, че няма точен превод за този вид акустично оформление на български... или поне аз не го знам...

За сега стига толкова!

5628
Първия и най-важен въпрос на който трябва да отговориш е колко големи колони можеш да поместиш в хола си или помещението в което ще ги слушаш.

Едни хубаво звучащи колони обикновенно имат стъпка 35Х40 см или 40х45 см - някъде там... и са високи около 90-100-105 см, така, че високочестотния говорител да е на нивото на ушите на седнал слушател.

Също тяка трябва да се има предвид, че за да звучат добре, някои колони изискват поне 30 до 50 сантиметра от стената зад тях и още толкова отстрани.

Малко ме притеснява изискването ти да усещаш звука... докато това е възможно в ниските... ако искаш да усетиш нещо от ниската среда нагоре има сериозна опасност да не успееш да се справиш със скромен бюджет... И това ти го казва човек собственик на усилвател Ямаха МХ-1000 (1000 вата на 2 ома и 396 вата RMSх2 канала при 8 ома...) и на 12 инчови Сървин Вега и на оупън бафъл система с 18 инчов бас и 6.5 инчова 100 ватора профи среда...  :( - тоест тегава работа с усещането...

Ако можеш да направиш скица с размери на ситуацията в стаята в която ще инсталираш системата - най-важното е къде е дивана/креслото и на какво разстояние от отсрещната стена + максимална ширина на стената срещу дивана... - от това зависи и разположението на говорителите на самите кутии...

Моят съвет е, щом ще е първа мераклийска система, да ограничиш бюджета и да направиш нещо просто, евтино и сигурно като резултат с части, които стават и за други проекти...

Поздрави!

5629
Явно човека е особняк.

Обаче, пък искам ти да му кажеш моите съображения по въпроса с неговите съображения...

А те са, че аз съм за споделянето на информация между любители и направи си сам ентусиасти - това е нещо адски полезно! Имай предвид, че направих този форум точно защото ми е омръзнало от личности, които използват форумите за лична изгода, а реално нищо не споделят в тях. - така форумите се превръщат в скъпо струващ капан за нормалните хора, които търсят информация в тях!!!

Ако погледнеш практически всички бъргарски форуми и дори ако можеше да видиш performance-bg.org щеше да знаеш, че най-известните "майстори" и "авторитети" нищо никъде и никога не са споделяли! НИТО ЕДИН ПРОЕКТ! нито Лукан Мишев, нито Тони Келеша никой от тия всезнайковци нищо никога нидъке не е казал и не е показал във форум! В аудиото е същото!!! Жоро Стоев и Радостин Атанасов не са публикували нито един проект за 5-10 години форумна дейност! Никога нищо не са обяснили... От такива хора можеш да чуеш неща като "не е така", "ти едва си нагазил в материята, докато аз плувам в нея от десетилетия" и други подобни кретенизми! Е да си заврат претенциите в най-дълбокото телесно отверстие и да ми се маат от главата!

На твоя приятел му кажи да има много здраве! Без лоши чувства, ама това си е честа проба балканска простотия!
И веднага ти казвам що. - щото той на мене няма за какво да ми отвори очите  ;) ... аз от турбо коли разбирам в степен надхвърляща собствените ми потребности...

Обаче като измъмли някоя недомлъвка и почват легендите и преданията, мистификациите и неграмотността!
Да си прави там магийте, да върши каквито желае глупости със собствената си кола, да си я пази в тайна и да се забавлява, НО да бъде така добър да не чете форуми и да не се осведомява от там!

*****************************

Дел, турбото винаги се задвижва от едно и също - теглото и скоростта на газовете. Дизелите имат по-малко и по-студени газове, движещи се с по-ниска скорост, затова и турбинните им части са толкова малки  ;)

Причината, е че дизелите имат много висока степен на сгъстяване, което означава много малко разстояние между буталото и главата. От това следва и че почти няма наклон на клапаните спрямо вертикала, а от това пък следва, че клапаните са по-малки с по-криви портове. Липсата на наклон води до ограничение в дължината на фазите и отварянето!  ;) Просто няма как да са дълги фазите и да се отварят много, защото просто клапаните ще се ударят в буталото!  ;) Освен това високата степен на сгъстяване води и до много голяма разлика между обемите на камерата и цилиндъра, което пък означава, че топлинната ефективност на двигателя е по-голяма (разширението води до падане на температурата И налягането) и следователно по-студени газове с по-малък обем...

Поради всичките тия причини дизела има малко и студени газове... просто трябва да използва малка турбина...

************************

А в колата на този потайния човек с БМВ-то има някой много глупав проблем или няколко такива... И със сигурност са вече посочени в тази тема, просто трябва да започне да ги изключва един по един за да види кой точно е... може и износен вал да е или пък не уплътняващи клапани или издухан двигате + всичко останало - клапани, вал, бедна смес, загуби от не уплътнени тръби, изпускащ гейт, лошо запалване и голямо застъпване на фазите в ГМТ  :D :D :D
 ;) То друго няма! ... е + малка турбина и неадекватен компресор, който евентуално да духа между капака и плочата на компресора  :D

5630
Аз съм фен на Михаел Шумахер.

Любим отбор май нямам, може би Лотус. Освен Лотус Ред Бул, Форс Индия и естествено Върджин.

Всъщност определено Върджин, цялото им име е Marussia Virgin Racing  :D :D :D
Маруся идва от руското участие...
Да не забравяме, че този кола е изцяло дигитално разработена! Без никакви тестове и без предишен опит във Формула-1!!! Имат две 14-ти места!!! Мисля, че нито веднъж не отпаднаха от състезание поради прекалено слаби времена. - Както знаем, до старта не се допускат коли дали времена с над 20% по-слаби от най-доброто! например ако спечелилия квалификацията е дал 1.20 минути, до старта няма да бъдат допуснати колите дали над 1.32 минути ако има такива! А с дигитално направена кола да успееш да се вредиш да стартираш не е малко!

Ето страницата на отбора:
http://www.formula1.com/teams_and_drivers/teams/191/

А Рено ги харесвам, защото караха с огромна емблема на Лада отстрани на колата  :D Дано е там и тази година!

А ето и всички отбори и пилоти, за тези, които се чудят на кого са фенове  :D
http://www.formula1.com/teams_and_drivers/

5631
Кога разбираме, че държавата го е закъсала здраво?

- Когато някой политик предложи нещо смислено и това звучи като демагогия!


Днес Волен Сидеров излезе с предложения, през бюджета да се преразпределят не повече от 37% от БВП, размера на преките данъци да се променя само с квалифицирано мнозинство от 2/3 от всички народни представители и други подобни.

Сидеров твърди, че Симеон Дянков е на същото мнение!

Ето я новината: http://novini.dir.bg/news.php?id=8070257

И тук: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/02/24/1049458_ataka_haresa_pakta_na_diankov_no_preporucha_i_stimuli/

Защо съм смутен ли?

Ами защото Сидеров излиза от амплоато си, което доста прилича на една тъмна версия на Чарли от Двама Мъже и Половина.
Ние знаем колко талантлив и умен журналист беше Сидеров до преди около 10 години. След това обаче, той си избра ролята на тъмно лилаво-кафяв крайно десен политик с националистически убеждения. Аз лично никога не съм му вярвал и винаги съм смятал, че като добър търговец, той е намерил свободна пазарна ниша и се е наместил в нея. Всъщност продължавам да си мисля същото.

Повода за моето безпокойство, е че точно Сидеров се намери да заеме тази позиция?!? Който помни по-назад от последния сутрешен блок, ще се сети, че партия Атака искаше национализация и проповядваше нещо като зле преразказан и изопачен макрсизъм!

А позицията е напълно правилна и в синхрон с каноните на икономиката!  ???
Теорията приема, че преразпределение на над 43-45% от БВП през бюджета води до ограничаване на растежа, скрита инфлация, увеличаване на контрабандата, общо обедняване на населението и други злини. При управлението на НДСВ и след това на тройната коалиция бяхме стигнали до около 43.5% преразпределение на БВП през бюджета, което беше неимоверен успех и се усещаше много силно!
В момента през бюджета се преразпределят около и над 50% от БВП. Това означава, че от всеки 100 изкарани от всеки един от нас лева с над 50 се разпорежда правителството, а на нас ни остават 49 или по-малко.

Сега да се върнем на проблема повдигнат в тази тема!
Що за  управление имаме, когато се налага крайно десните тъмно лилаво-кафяви партии, които преди това са демагогствали с абсурди като национализация и криво разбрана справедливост, да издигат либерални лозунги?

Демагогия е и е абсурдно и защото у нас няма реално противостоене и редуване във властта на консерватори и либерали. В нормалните държави те се редуват, консерваторите идват на власт, натрупват капитали и бюджетни излишъци, но не ги изразходват защото са за бавен и устойчив растеж, след тях идват либералите и изхарчват парите, после пак консерватори и така цикъла продължава.

Добрия журналист Сидеров, очевидно продължава да бъде доста добър журналист и очевидно пак напипа свободна пазарна ниша. За което го поздравявам, макар и изобщо да не съм му симпатизант!
Това за което са се сетили в Атака е да яхнат неизбежната либерална вълна, която следва след управление като сегашното  ;)
Какво имаме в момента? - Стагнация, висока цена на капитала, силно ограничена свобода на личността (или поне най-ограничената в последните 22 години), лош бизнес климат заради всичко това и поради голямата несигурност в посоката, която следва правителството. Напълно естествено е да последва либерална вълна. А кой се усети първи? Този от когото най-малко го очаквахме! - Това е и доказателство за пълна неискреност на всички политици по принцип, както и за пълната им безпринципност.

Това е проява на началото на вълната от либерална демагогия. Сега предстои да се родят още либерални демагози, което ще ни представи либерално-демагогичен спектакъл.

Демагогията според Уикипедия: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F

Демагогия според тълковен речник: http://rechnik.info/%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F

Още за демагогията: http://philosophy.evgenidinev.com/demos_agogos/

И още повече за демагогията: http://talkoven.onlinerechnik.com/duma/%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F

Дефинициите дадени в речниците са малко крайни. Аз употребявам думата в смисъла и на говорене на принципно верни неща за които говорещия знае, че няма как да се случат, но въпреки това ги говори за да придаде по-светъл оттенък на излъчването си.

Защо ли? Ами защото, 37% преразпределение през бюджета звучи прекрасно, но как се постига това? Един куп дейности трябва да отпаднат от бюджета и да започнат да се поемат от гражданите. Разликата между 50% преразпределение и 37% преразпределение е точно 26% - това означава 26% по-малко пари в бюджета или 26% по-голям БВП и същия бюджет. Е като в момента не връзваме двата края, как ще го направим с 26% по-малко пари?
Две трети квалифицирано мнозинство от всички народни представители може да се събере само ако правителството е широка коалиция... като в Швейцария например... В нашия парламент е напълно изключено да се постигне такъв консенсус!

Самите предложения в този им вид са напълно безполезно теоретизиране. Либерално би било да се представят идеи и предложения как евентуално след няколко години, например поне 5-10 да достигнем такива параметри чрез либерална политика. Тоест как да освободим обществото и бизнеса до такава степен, че за 10 години да постигнем ръст на БВП от поне 52% - т.е. 5.2% ръст на БВП на година. Само така можем след 10 години да имаме 37% преразпределение на БВП през бюджета и пак ще бъдем айде не крайно бедни, но определено бедни...
Иначе се получава досегашния абсурд! - Идва някой и казва: "От Утре се Оправяме!". - Кои сте вие дето се оправяте и как точно се оправяте?
И дажеи 5.2% годишен ръст на БВП не ни оправя! Нормално световната инфлация е 2.5-3.5% в години на устойчивост... Една груба сметка показва, че това са около поне 30% инфлация за 10 години! Ако за това време БВП нарастне с 52%, това означава реални 22% ръст. Добре ама ние в момента нямаме пари за нищо?!? Как да намалим преразпределението, като ние имаме нужда от още пари? Да намалим преразпределението с толкова след 10 години, въобще и дума да не става за сега, означава след 10 години да имаме същите бюджетни разходи като сега... тоест да си стоим все толкова бедни.

Ето тези елементарни сметки идат да покажат колко дълбоко сме затънали! 10 години устойчив и висок растеж не могат да ни изкарат от това положение!

Либерализъм и устойчивост са ни необходими за да можем евентуално да достигнем някакъв приличен растеж по-голям от инфлацията и за да дойдат някакви инвеститори в държавата, които реално да налеят пари в производство. - Щото има два вида бедни, гладни и скромни. Като се е видяло, че ще сме бедни, по-добре да сме скромни и сити бедни със свобода на стопанската инициатива, достъп до евтин капитал и устойчиви либерални закони.

Поздрави!

ЗАБЕЛЕЖКА: Макар и логиката да е вярна, числата и сметките ми са сбъркани и ще ги поправя!

5632
Спаска Митрова Спечели Битката с Македонското Правосъдие и Бащата на Детето си!

Преди доста се чудех, дали да не сефтосам раздела "Резил" с една тема по въпроса, но се въздържах и ето сега възнаграждавам македонците с похвална тема...

През юли 2009 година Спаска Митрова е прибрана в затвора. И тук всички източници се разминават за какво точно е вкарана в затвора.
Според едната версия това е в изпълнение на влязла в сила присъда за обида и клевета срещу съда (нарекла ги била агенти и доносници). Според другата версия е арестувана след битов скандал.
А има и трета версия, че е осъдена за дето пречела на бащата да се вижда с детето си с което е нарушила съдебното решение по бракоразводното дело. (нашата сънародничка е разведена с бащата на детето си)
До колкото на мен ми е известно присъдата е за възпрепятстване на бащата да вижда детето, тоест не изпълнение на съдебно решение. - без коментар, дали е правилно да прибираш майка на бебе в затвора и да даваш детето за отглеждане в социален дом... като и тук медиите се разминават, като според едни е било в социален дом, а според други при бащата временно?!?

http://www.btv.bg/news/svetut/balkanite/story/1426644429-Spaska_Mitrova_specheli_roditelski_prava_nad_dashterya_si.html

http://dnes.dir.bg/news/delo-popechitelstvo-dashterja-spaska-mitrova-8061557

Темата отразена от Нова Телевизия

Някой е положил доста усилия да отрази случая в Уикипедия! - ЦЪК

Дневник: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/02/23/1048881_spaska_mitrova_okonchatelno_specheli_roditelskite/Както и да е! Важното, е че според повечето ни медии македонският съд всъщност вече три пъти излиза с едно и също решение, че детето трябва да бъде отглеждано от майката! Първото решение е, това което стана повод за присъдата за нарушаване на съдебно решение, второто е по току що приключилото дело и третото потвърждава второто  ;D5633
Aудиотехника / Re:Възпроизвеждане на Ниски Честоти
« -: Февруари 23, 2011, 09:15:52 21:15 »
И за да ви отчая още повече, ето един калкулатор в който въвеждате диаметъра на мембраната на нискочестотният си говорител и максималния ход на мембраната.
http://www.lautsprechershop.de/tools/index_en.htm?/tools/t_lautsprecher_en.htm
Ето от тук: http://www.lautsprechershop.de/english/index_tools.htm

Ако например въведете 42 см (колкото е мембраната на 18 инчов бас) и ход 3.5мм (това означава +/- 3.5 или общо 7мм ход), резултата за 28 херца е 104 децибела максимум!

103 дб при 28 хз. пък ще има 15 инчов бас (34 см диаметър на мембраната) с ход +/- 5мм или общо 1 см.

Не очаквайте много повече от ход +/- 5мм от повечето нормални говорители! Рядко има суб-бас говорители с ход достигащ до +/- 12мм, но те не са за слушане на музика, а за ефекти за домашно кино и подобни...

Един 20 см (8 инча) говорител с ход +/- 5мм ще е способен на едва 91 дб при 28 херца...

Два 6.5 инчови баса (16.5-17 см) със същия ход ще дадат 93 децибела... (Евентуално и то ако усилвателя успява да ги удържи)

Отвележете си, че посочените децибели важат само за добре направени басрефлекс кутии! Иначе звуковотоналягане може да бъде с до 4 дб по-ниско  :D

И докато 15 или 18 инчовият ви бас издъхват работейки на максимален ход, средата и пищялката ви ще се задоволят с 5-10 вата за да им изравнят звуковото ниво  ;D

Забележка: диаметъра на мембраната е по-малък от номиналния диаметър на говорителя. За ефективен диаметър се приема диаметъра на мембраната + 1/2-ра от гънката около нея. - така 45 сантиметровите 18-ки всъщност имат около 42 см диаметър на мембраната, а 15 инчовите обикновенно имат 34...

Поздрави!

5634
Между другото, първо прочетох статията на Троелс, после се разрових за снимки и най-накрая прочетох нова за мен тема в която участват повечето форумни аудио "гурута"  :D :D :D

Ето я темата в която гурутата се надпреварват кой да изръси по-голяма тъпотия: http://www.bgaudioclub.org/forum/viewtopic.php?t=1914

Симпатяги! С огромен опит при това!

Стоев (Жоро Стоев) душичката, написал, че таноя имал супер лека мембрана и голяма чувствителност  ??? :D - Бахтън от таквизи специалисти! - 90 грама мембрана и 92 децибела чувствителност!?! - нищо леко и нищо супер чувствително, но така са супер опитните ни спецове!  :D :D :D

Аудиомастера (Радостин Атанасов) пък говори за невероятното сфазиране - ахахахаххх... Който е прочел статията с реално проведени измервания, вече знае, колко разфазиран е всъщност този говорител  ;D ;D ;D - Ма тоя образ непрекъснато пише за ОГРОМНИЯТ си опит  :D
Забележете също така, че тия типове са дращили небивалици през 2007-ма година! А статията на Троелс е от 2005 година! Това е така, защото не знаят английски и четат само суеверия и алхимий публикувани от пияни руснаци в разни руски форуми  ;) - А какво е един съвременен човек при това "специалист" и "занаятчия", който е откъснат от информация и няма възможност да следи, да чете и да се информира?!? - Да! Точно така! Познахте!  ;)

Тия типове, не правят измервания - ама никакви, не им разбират, без никакво замисляне взаимстват безплатни и свободно публикувани от известни направи си сам специалисти проекти и в общи линии по никакъв начин не могат да докажат твърденията си с измервания и технически параметри! За сметка на това владеят философстването около програми като бас бокс...

Да сте видели някъде Троелс или Мартин Кинг да обосновават звука на системите си, като обясняват какъв огромен опит имат? А да сте видели някъде да говорят глупости, които са диаметрално противоположни на действителността? - Не нали?

За да не вземат да променят нещо в темата съм я запазил и я прикачам тук  като рар архив ;D

5635
Таной Монитор Голд - 15... Или за какво е цялото Винтидж Пъшкане?!?

Tannoy Monitor Gold - 15... Or why is the whole vintage sighing?!?

Ето една много добра статия на Троелс Гривенсен:
Главна статия:
http://www.troelsgravesen.dk/tannoyMG15.htm
Подобряване на филтрите:
http://www.troelsgravesen.dk/MG15XO-up-grade.htm

Разправий с купищата недомислици
http://www.troelsgravesen.dk/MG15-problem.htm
Отбележете си, че с тези проблеми може да се справи само човек като Троелс или като Мартин Кинг или някой от другите 2-3-ма човека като тях в световен мащаб... сигурно са и повече, но всичките са сериозни инженери и професионалисти с истински опит със скъпите играчки!
И също така си отбележете, че Троелс няма абсолютно никакъв проблем със споделянето, а не е като наще порове тука дето се правят на загадъчни, че си пазят професионалните тайни, а истината, е че те нямат тайни, защото нищо не знаят по принцип!  :D

В Основната статия Троелс пише истинско техническо ревю на Таной Монитор Голд - 15 инча!
Мери всички параметри, проверява филтрите, дори прави ъпгрейд на филтрите.
И не на последно място дава изключително компетентното си слушателско мнение!


Най-отдолу има коментар от английски читател на сайта му, който споделя много интересни неща!


Пускам тази тема, защото ми е омръзнало от цялото това пъшкане по адрес на винтидж (ретро/вехтошарски) говорители, усилватели и какво ли още не!

Няколко самопровъзгласили се форумни аудио "гурута" у нас твърдят, че не са чували нищо по-добро точно от този Таной Монитор Голд!?! WTF!?! ЕДИТ: Намерих темата (вж. мнение № 2 тук по-долу) в която го обсъждат едва след пускането на настоящото. Иначе целия "Аудио Клуб България" - bgaudioclub.org е пълен със спорадично позоваване на "най-добрия говорител", който гурутата били чували - от там и интересът ми към него...

Макар и добър говорител, този Таной е много далеч като технологии и като подход от нещо, което да се нарече с превъзходна степен като "НАЙ"!
Компресионния говорител и басово-средно честотния говорител са изключително много извън фаза един спрямо друг  :D, амплитудно-честотната характеристика е изключително крива, звуковата картина е изключително разфокусирана...

Самите инженери от звукозаписните студия, които са ги използвали по предназначение през 60-те и 70-те казват, че това са доста ръбати и недодялани като звук произведения... макар и могъщи и с реалистичен тембър, те нямат детайли, свирят криво и даже не дават достатъчно добро стерео изображение!  ;)

И как да имат, като никой никога не е вземал мерки за сфазиране на двата говорителя, или за изглаждане на АЧХ!

Естествено доброто възпроизвеждане на ниски честоти... пардон, изключително доброто възпроизвеждане на ниски честоти И барабани си е повод за празник всеки път като ги слушаш...
Ниските нива на изкривявания се дължат на мощния магнит, хубавата бобина и добри конструкция и материал на мембраната. Тези ниски изкривявания позволяват да се слуша на много високи нива без слуха да се дразни, тоест да се достигне по-висок реализъм с реалистични сценични нива... - точно каквото е и предназначението на тези колони  ;)
А то е да бъдат слушани от тон режисьор в помещение направено специално за тях и пуснати през ужасно много апаратура, която е настроена по тях (тоест равна АЧХ)... А от мониторите се изисква да имат голям динамичен запас и да предават вярно съотношението между силата на отделните звуци... - това, което всъщност тези говорители правят...
Всъщност, това е нещо, което повечето читави 15 инчови говорители правят... както и повечето големи компресионни високочестотни говорители правят - голям запас от мощност и голяма пъргавина заради мощния магнит...  ;)

А HI-FI е нещо друго  ;)

Не ме разбирайте погрешно! Ако напипам чифт Dual-concentric Tannoy Monitor Gold със сигурност никога не бих се разделил с тях! И със сигурност свирят по-добре от повечето неща, които са чували повечето от хората, които ще прочетат тази тема...
Работата е там, че когато някой се нарича професионалист, това предполага и опит наред със знанията и уменията! А възхваляването на система с толкова много кусури показва пълната липса на сериозен опит с добри системи! Както и липсата на опит в правенето или поне в опити за правене на безкомпромисни системи!

ОБАЧЕ! Обаче, в следващият момент същите тия празнословци ще започнат да ви облъчват каква уникална система могат да ви измайсторят, като се опират на "ОГРОМНИЯТ" си опит и знания...?!? - А сега де!?!
Това си е обкновено въвеждане в заблуда! Показват ти нещо шарено и прехвалено и ти говорят че ще ти продадат нещо много добро... ти си мислиш за шареното и прехваленото, а в същото време търгаша ти набутва нещо доста по-недодялано, което освен че има най-малко недостатъците на прехваленото + пълна липса на което и да било от предимствата му!  :D :D :D

Цената на чифт Дуалконцентрик Таной Монитор Голд е коло 2000$... - това е само за говорителите, кутиите им се правят по чертеж... навремето са се продавали като направи си сам - комплект говорители и филтри + няколко различни чертежа на кутий...

За 2000$ Можете да си съберете комплект от 12 или 15 инчови нискочестотни Фостекс или Сканспийк, 8 инчови широколентови Фостекс с Алнико / Al-Ni-Co ( т.н. кобалтови магнити) и високочестотни Фостекс с хорна и отново Алнико магнити + цената на частите за филтрите + доставка, мито и ДДС до България... - всичко това чисто ново!

Проверете например в Мадисаунд https://www.madisound.com/

Ето например този 15.5 инчов бас на Фостекс (естествено има всякакви други басови говорители...)
https://www.madisound.com/store/product_info.php?cPath=45_228_260&products_id=8207

И ето този направи си сам комплект (Кит / Kit) https://www.madisound.com/store/product_info.php?cPath=35_158&products_id=8775
С този комплект не е задължително да правите кутиите. Просто получавате говорители + филтър и атенюатор за високочестотния и ви остава да направите само филтъра между баса и широколентовия  ;)


Два баса Фостекс + комплекта широколентов и високочестотен = 1564$, това с ДДС е 1876 долара  ;) Тамън ви остават  123 долара за доставка, а митото ще е под 5%...

И да не забравяме, че 2000$ колкото струват два Таноя от 60-те (които може да са фабрично счупени, както половината разглобени и премерени от Троелс!) с ДДС са 2400$ без доставката... Което значи, че всъщност имаме на разположение по-голям бюджет...

Информацията е най-ценното нещо! А в наща държава е много възможно някой да ви оскубе много сериозно за някакво гаражно производство или в най-добрия случай за магазинска ширпотреба с обща цена на говорителите не повече от 200$!

Поздрави!

п.п. ДДС се начислява върху цена по фактура, доставка и мито! По-нагоре сметките са ориетнтировъчно-схематични...

5636
Коли и Тунинг Проекти / Re:BMW 328i SE Auto 1999
« -: Февруари 20, 2011, 10:32:01 22:32 »
Честито! Имаш ли снимки на звяра?

Ето какво казва Карфолио за тази кола:
http://www.carfolio.com/specifications/models/car/?car=96173

6 цилиндвор редови двигател  ;)
84х84мм ход на буталото и диаметър на цилиндъра
10.2:1 сгъстяване
Четири клапана на цилиндър с два горни разпределителни вала действащи през хидравлични пулове + система VANOS

Ускорение от 0 до 100 км/ч за 7.2 секунди  :o :o :o - уха!

Преместих темата тук в Коли и Тунинг Проекти - да прави компания на Мустанга  :)

И без това се оказа, че има обемна ефективност (Volumetric Efficiency - VЕ т.е. коефициент на пълнене) 83% в режима на максимална мощност.
Освен това има литрова мощност от 69 конски сили от литър обем! И вади точно 100 нютон метра от литър обем! - Абсолютно превъзходни характеристики!

Мустанга при 305 коня и 430 н.м. (т.е. в оригинален вид) например има 66.3 к.с./л. и 93.4 н.м./л. при това с по-ниско VЕ от 79%  ;)

По начало 2.8 мотора на БМВ дълги години им беше най-модерния, нещо като традиция още от 70-те, винаги първи е получавал най-модерния инжекцион и редовно е имал равна или дори по-висока мощност от съвременното му 3.0...

Чак като излезе 3.0 258-260 коня преди няколко години, 3.0 моторите станаха по-технологични.

Между другото дълги години с Мерцедес беше същата работа, когато 3.0 беше 175-180 коня, 2.8 имаше 177 и 185, а после и 193 коня... И там също 2.8 първи получи модерен инжекцион.

Предполагам и при двете марки това се дължи на факта, че се конкурират помежду си...

5637
Може единична дюза с 4 маркуча  ;) и да ползваш L-Джетроник за пейсмейкър  ;) - той си знае всичко - и студен старт и режим пълна газ... пропорцията и заложените смеси са му аналогични на тези с които се кара на газ  ;)

Просто трябва така да оразмериш дюзата и налягането, че да постигнеш смес 13.5:1 на празен ход и 12.7:1 на пълна газ  ;)
Останалото Джетроника сам ще си го направи... реално той дава честотата и дължината на импулсите и съотношението между дължините на импулсите за различните режими е винаги правилно... Като догодиш дебита на дюзата да е верен за максимални обороти на пълна газ, останалото само ще си дойде на мястото... стига естествено да има достатъчно бързодействие...

Варианта с постоянното пръскане също не е лош. Но при него единствено вярната комбинация е МАП+Обороти!
Сечението на отвора да е равно на оборотите умножени по МАП-а

1000х0.4 (без газ) = 400,
2000х0.7 (постоянна скорост на 4-а) = 1400
3000х1 = 3000
3000х0.8= 2400
6000х1=6000
4500х0.8=3600

Студен старт - докато си на стартер да отваря на 50% - повечето двигатели палят със смес 3-4:1  ;D - просто загубата на гориво е много голяма при студени стени на цилиндъра!
Работа на студено - датчик за температура, който под определена стойност на съпротивлението става множител на МАП-а, а над определена стойност се игнорира  ;)

то друго в едно просто ЕКУ-няма... е освен ускорителна помпа, но това се компенсира с по-тежък и следователно тежък и следователно инертен шибър (ако дозатора е шибърен)... та тежкия шибър като го засилиш да го отваряш, за момент ще се отвори малко повече преди да се върне в целената позиция...
Всъщност, можеш с двата електромагнита да управляваш именно шибърен дозатор... - така кривата на ВЕ-то (на пълненето) ще ти залегне в профила на шибъра... ако е линейна и шибъра става чист конус, ако във високи пада, шибъра в края си минава към цилиндрична форма вместо да завърши с връх...  ;)

мммм, дам... пропорцията е вярна...

5638
Тогава се предавам!

Върнете аванса и отвинтете газта до край! - дано и приседне!  ;D - Ако така не стане просто не знам!

5639
Ето ти една идея:
http://en.wikipedia.org/wiki/Jetronic

К-Джетроник -
Цитат
Mechanical fuel injection. The 'K' stands for German: "Kontinuierlich", meaning continuous.

И още една идея: Всичките L-Джетроници пръскат всички дюзи по веднъж на всеки оборот, тоест по два пъти на един работен такт.

А К-Джетроника пръска постоянно. Няма принципна разлика между смукател за L - Джетроник, Мотроник или К -Джетроник... Всичките имат дизайн на смукателя, който максимално улеснява пълненето и позволява на отделните цилиндри да се пълнят максимално еднакво!  ;)
При L-Джетроника едното пръскане винаги е на затворен клапан, а второто винаги на отворен клапан.  ;)

Просто ще си изработиш 4 дюзи за газта и ще ги монтираш като инжектори  ;) За да имаш хубави ниски обороти, ще трябва смукателите да са дълги, примерно над 30 сантиметра... - така няма да позволиш на впръскването, което се случва при затворен клапан да бяга към съседните цилиндри...

5640
Когато средата на застъпването на фазите съвпада с ГМТ, продухването на свежа смес в ауспуха е най-голямо  ;)

Защото около ГМТ буталото стои на едно място... и не освобождава обем, следователно колкото влиза през смукателния клапан, толкова и излиза през изпускателния... - това до някъде е добре - докато бъдат изгонени всички изгорели газове (намаляване на мъртвите обеми), но само до някъде!

Като закъсниш вала, средата на застъпването на фазите идва в момент в който буталото вече е отворило обем над себеси и непрекъснато отваря нов, като слиза надолу. - по този начин повече смес ще остане в двигателя.

Когато отваряш изпускателния клапан по-късно, позволяваш на газовете да оказват натиск върху буталото по-дълго време. - това е необходимо защото в турбо двигателя налягането остава високо с около 30 градуса на к.вал по-дълго. Докато при атмосферен двигател след 90 градуса след ГМТ в такта горене налягането започна рязко да пада, турбо двигателите имат използваемо налягане до около 120 градуса след ГМТ.

Нещо повече - един двигател със 150 конски сили използва между 6.5 и 7.5 килограма въздух за минута и между 540 и 650 грама гориво (подчертавам грама, а не см3! в см3 е 740 до 890 см3).

Следователно общия дебит в тегло през мотора е 7.05 до 8.14 килограма гориво-въздушна смес за минута.

Турбото се движи от тегло, скорост и температура! Изгорелите газове са горещи, имат много по-голям обем и налягане и затова се движат бързо!

Следователно, ако има продухване, резултата, е че съотношението между използваната и продуханата смес става такова, че температурата и налягането не са достатъчни.

*********************************************

Както и да е! Факта, че не можете да докарате надуване е силно обезспокоителен! Нещо е много сгрешено! На мен тоя рестриктор 35мм изобщо не ми звучи добре! Освен това подозирам, че изобщо не можете да нахраните двигателя! - Турбо двигателите са много по-толерантни на богата смес!  ;) Спокойно можете да му развъртите кранчетата до край!

Има един трик чрез който навремето някои японски инженери са вдигали налягането на турбото на турбо мотоциклетите си... - Като поставили по-рестриктивна изпускателна система...  :o Което си е абсурд в случая де...
Но може да пробвате, като напъхате една по-малка тръба в ауспуха... - така се получанаи ефект като от скъсяване на дължината на изпускателната фаза на вала  ;)

Другото, което можете да направите е да върнете аванса, примерно на 1 до 3 градуса статичен  ;) - вместо предполагам 8-10 по книга... като същевременно отвинтите кранчетата до край, както ви казах по-нагоре - това определено ще даде жега на турбото  ;) и ще видите дали изобщо това турбо ще надува или няма да надува  ;) - ако така надуе, значи сте на прав път... просто ще качвате аванса и ще обеднявате, докато отново се скапе, след което ще върнете малко аванса и ще обогатите малко...  ;D

ХЪМ... Между другото... къде ви е свързана картерната вентилация?  :D :D :D - се пукна от смях, ако сте я оставили на оригиналното и място  :D :D :D - така никога няма да надуе, но за сметка на това може да обърнете някой семеринг  :D :D :D - Запушете дупката на смукателя за картерните газове и оставете маркуча да се вее свободно!

Прегледайте също маркучите на стъпковото моторче и клапичката по вакум линията към сербото на спирачките...  ;)

Страници: 1 ... 374 375 [376] 377 378 ... 383