Здравей Гост

Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
Инструменти / Хоби магазин с инструменти
« Последна публикация от Toshko - Март 21, 2018, 05:20:24 17:20 »
Здравейте, купих си една ръчна фреза за да правя фаровете показани в тази тема:
http://penkiller.com/index.php/topic,2072.0.html
Изглежда, че дисковете от комплекта са за стъкло или други твърди материали, защото са абразивни и много бързо разтапят пластмасата, а са и доста чупливи.
Затова се разтърсих и намерих тези:
https://hobbybg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=127&products_id=1006&zenid=aaeff656404d6083db7ae2e8c3c2c3cf - диамантени пак абразивни
https://hobbybg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=127&products_id=731&zenid=aaeff656404d6083db7ae2e8c3c2c3cf - метални със зъби
https://hobbybg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=127&products_id=1003&zenid=aaeff656404d6083db7ae2e8c3c2c3cf - пак метални със зъби

Дано металните не се чупят като абразивните, защото често те удрят по лицето или някъде по тялото. Работя само с очила и маска заради праха.
3
Думите... / Срутище
« Последна публикация от Toshko - Март 21, 2018, 01:22:02 13:22 »
Оказва се, че думата срутище не била включена в речника на българския език и съответно не е част от книжовната норма.

Според някой си академик Петър Иванов, думата била нелегитимна. Уикипедия също не била надежден източник. Академикът също посочва, че словоформирането било присъщо на страдащите от шизофрения.

Срутището обаче отдавна е в речника.
Дума, която я няма в книжовния език се нарича диалектема.
Диалектема остава такава докато се среща само в диалекта или диалектите.
Верига отличителна черта на диалектемите, е че звученето и морфологията им подсказва към кой диалект принадлежат. Звученето на "срутище" не го свързва с нито един диалект, по-скоро думата е в съзвучие с книжовната норма и е с висока степен на аналитичното, откъсната от синтетизма и зеукоподражанието и терминологична.
Въпросната диалектема вече е обхванала всички диалекти и наречия и всички говорещи езика я използват.
Думата вече е легитимна и е въпрос само на инат от страна на академиците да не бъде включена в речниците.

*

Срутище означава място на естествено или причинено срутване на земя, скали или друго. Може да означава и занемарена сграда, занемарена машина или инсталация стига да са големи и да могат да бъдат онаподобени с геологично срутване.
Срутище се припокрива със свлачище отчасти, но свлачище е термин, който точно отразява движение на земни маси, което може и често става по скрит под земята хоризонт. Срутването и срутището са нещо друго. Срутището е място, където има денивелация и стават срутвания. Предполага се, че има здраво ниво върху което се случва срутването.

Затова срутище се използва за обрушване на земя и скали върху път.
За разлика от свлачището, срутището не е естествено състояние на геологията на местността. Например, обилните валежи през определен период ерозират необичайно много почвите и скалите, затова където никога не е имало свлачище става срутище. Занапред няма нито свлачище, нито ново срутище. Не разчистено то срутище си стои като особеност на терена вече характеризиран със състоялите се вече срутвания също както ветровала остава дълго след като е вилнял смерч.
4
До колкото знам* електролитите в комерсиалните изделия се подбират по два критерия, минимален капацитет за постигане на минималните параметри и минимална цена.
По тази логика, всеки по-качесъвен кондензатор ще подобри звука.

Интересното, е че веригата на звуковата намотка на говорителя в крайна сметка се затваря през кондензаторите на захранването И през диодите на токоизправителя. Тоест, диодите са в паралел на кондензатора и заедно работят. Да не говорим, че нещата стигат до вторичната намотка и дори до първичната и в крайна сметка до статиите на генераторите на електроцентралите на половин Европа.
Колкото по-добър кондензатор имаш в захранването, толкова по-малко ще чуваш електроцентралите на Косово, които половин зима работят извън паралел на мрежата.

Ако се ограничим само с вторичната намотка, греца и кондензаторите, то кондензатор с нисък ESR и голям капацитет ще анулира напълно предишните два елемента и ще позволи по-голяма динамика и по-детайлен звук. Кондензатор, който е зле с високите честоти е зле и с детайлите.

Човека не чува над 20 кХз., това обаче не означава, че не може да възприема бързи импулси или кратко време между две събития. Кофти кондензатора в захранването, като основа на цялата електрическа верига задвижваща в крайна сметка мембраните на говорителите може да действа точно като амортесьор, ограничаващ импулсите, като физически отдава енергия бавно. Амортесьора в аудиото се формира между Qes, изходното съпротивление на усилвателя, кабелите и последователните части на филтъра и той ограничава главно инерцията на мембраните, но не и сигнала. Хубаво е разбира се да имаме баланс между Qes, BL, дампинг фактора и ролята на говорителя в системата.

Някои смятат, че за максимална прозрачност на усилвателя е добре в захранването наред с качествени електролити да има и качествени филийки кондензатори със съществен капацитет, това ще позволи на високите честоти, преходните процеси и импулсите да черпят нужната им енергия за да звучат естествено.

Сега си мисля, дали ламповите усилватели не звучат по начина по който го правят заради различните схеми и различната роля на кондензаторите в тях.

*Все пак нямам диплом по електроника, нито много съм се интересувал.
6
Да питам едно въпросче. Като се сменят кондензатори на захранването на домашен усилвател, трябва ли да са точно със същия капацитет, или е по добре да са по големи. Във стил мечо пух...
7
DIY във Всички Области на Бита и Познанието / Re: Плот в кухнята.
« Последна публикация от zlatkoo - Март 21, 2018, 09:35:15 09:35 »
Лакирах, доволен съм от резултата. Само да споделя, ако се байцне и шлайфа още една две ръце жилките на дървото ще се покажат още по добре, защото байца попива различно в твърдото и мекото.

Тук още не беше изсъхнал. Използвах лак сатен, не ми трябва да е прекалено бляскаво.
 Ето го на сутринта.

 Не е чак толкова червено, просто на светлината от балкона, или излиза прекалено тъмно, или червено.
8
DIY във Всички Области на Бита и Познанието / Плот в кухнята.
« Последна публикация от zlatkoo - Март 20, 2018, 10:04:06 10:04 »
Най накрая дойде време да свалим прозореца между остъкления балкон и кухнята. Направихме кофраж.

Сложих "арматура".

Взех си малко пясък от пясъчника зад блока, и замазах.

Готовоо.

От баухаус си взех готов плот 30 на 200 см. за 24.50. Скроих и залепих с моментфикс.

Прво го изшлайфах, после минах с байц, накрая пак шалйф. Фаските ги направих с шкурка 40 на шлайф машинката най накрая.

 Остава лакиране, и някои довършителни работи наоколо.
9
Електромобили и Хибриди / Re: Икономика на електромобилите
« Последна публикация от Toshko - Март 20, 2018, 09:21:20 09:21 »
Аз го смятах, количеството енергия не е чак толкова много.
100 киловата са достатъчни за 500 километра на голям автомобил.
Аз изминавам 500 километра за около две седмици, това са под 10 киловата на ден. 10 киловата са 2 и 1/2-ра часа работа на мощен бойлер.

При големите преселения от София пътуват няколкостотин хиляди автомобила, да кажем 500.000. Когато започнем да ползваме масово електромобили, батерии под 100 kW няма да има. Да приемем, че всеки ще дозареди батерията си с 200 kW за да измине 500-1000 километра или дори да отиде и да се върне на 400-500 километра.
Ще бъдат необходими 100.000 MW (сто хиляди мегавата), това е един 1000 мегаватов реактор работещ 100 часа, или два работещи 50 часа. Четири 1000 мегаватови реактора ще се справят за 25 часа.
Разбира се обичайно колите не са 500, а 300 хиляди, а дозареждането няма да бъде 200, а в рамките на 100kW, тогава сметката става 300.000х100 или 30.000 MW, тогава два 1000 MW реактора ще се справят за 15 часа.

Двата нови реактора за Белене са ни крайно необходими. Днешният капацитет на енергетиката с включени в сметката всички студени резерви едва покрива предвидимите в близко бъдеще нужди. Ако отчетем и тенденцията за отопление все повече на ток картината става лоша.
10
Температура след интеркулера по-ниска от околната

Наскоро се сблъсках с този привиден парадокс в един известен състезателен автомобил.

Отговора четете в тази тема в раздела за регистрирани:
http://penkiller.com/index.php/topic,2074.0.html
Страници: [1] 2 3 ... 10