Здравей Гост

Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
Коли и Тунинг Проекти / Re: Astra z20let проект
« Последна публикация от Toshko - Януари 18, 2019, 11:37:46 11:37 »
Не толкова гладък цилиндър.
Чисти се по този начин, защото това хонинговане не е като заводското.
Грубия цилиндър прецаква сегментите. Много е важно всичко да е кръгло и сегментите да са за този размер.

Да се изчисти и заглади малко хонингования цилиндър на ръка.
След механичната обработка цилиндъра остава доста груб, а не като в завода. За да не хвърляш първите сегменти след 5.000 км трябва да ги позатъркаш с паста и парцалче от естествена кожа. Има такива за пастиране.
От измит на машина блок по парцала остава видимо оцветяване от стружки.

Но не се престаравай.
2
Коли и Тунинг Проекти / Re: Astra z20let проект
« Последна публикация от jungleraver - Януари 18, 2019, 11:21:43 11:21 »
Паста и кожа?!?

Хонинга задължително се прави и оставя както е - груб, след това се прави ключа на сегментите, монтират се на буталата, и се сглобява. Изключително важно е, за да може да се напаснат сегментите, ако ги пуснеш на гладък цилиндър никога няма да се случи и ще харчи масло като звяр, а компресията няма да е като хората. Гладкия цилиндър не задържа и масло по стените, което пак е пагуба.
3
Коли и Тунинг Проекти / Re: Astra z20let проект
« Последна публикация от ivan93 - Януари 18, 2019, 09:39:50 09:39 »
Дай малко инфо, че за първи път чувам за паста и агнешка кожа.
Звънях в Първомай, началник цеха беше много добър и ми каза, че те не могат да направят това.Поговорихме си и стигнахме до извода, че е най-добре да се премери ведъж вала, да се поръчат лагери, арп болтовете и после пак да се мери всичко стегнато и накрая шлайф колкото трябва за да излезнат хлабините.
4
Коли и Тунинг Проекти / Re: Astra z20let проект
« Последна публикация от Toshko - Януари 17, 2019, 09:54:57 21:54 »
Всеки, който изтърпи да му висиш на главата и да му казваш какво да прави.
Няма срамно!

Допълнение: до много скоро довършването на размера с хонинг се отричаше. Напоследък на все повече места чета и за над 1 стотна корекция с хонинг.

Каквото и да мислим и да говорим, не довършиш ли цилиндрите с паста и агнешка кожа, след 5.000 километра трябва да отвориш и да ги смениш. Просто няма как да се  обработи толкова финно цилиндъра.
5
Коли и Тунинг Проекти / Re: Astra z20let проект
« Последна публикация от jungleraver - Януари 17, 2019, 09:02:35 21:02 »
Задължително по заводските спесификации за z20let, намери ги!!!
Не мога да ти препоръчам друже, който съм препоръчал до сега, така се е усрал, че после ми е грях на душата :-[
6
Коли и Тунинг Проекти / Re: Astra z20let проект
« Последна публикация от ivan93 - Януари 17, 2019, 06:41:56 18:41 »
Добре, значи ще търся каталог.
Обаче днес се поразчетох и за силно модифицираните мотори могат да варират леко хлабините.Ще търся стандартните по каталог.
Остава въпроса - къде да нося железата ?
7
Продължение...

Основните алтернативи на Ф-16 са
Грипен: https://en.wikipedia.org/wiki/Saab_JAS_39_Gripen
Юрофайтър: https://en.wikipedia.org/wiki/Eurofighter_Typhoon
F-18: https://en.wikipedia.org/wiki/McDonnell_Douglas_F/A-18_Hornet
Да не забравяме и МиГ-29/35, щкаквито не ни предлагат: https://en.wikipedia.org/wiki/Mikoyan_MiG-29 и https://en.wikipedia.org/wiki/Mikoyan_MiG-35

Да започнем от най-неподходящия, не за друго, а защото е скъп - Юрофайтър.
Това е самолет поколение 4++, слабо забележим в предната полусфера, способен е на супер круиз при по-чиста конфигурация (свръхзвук без форсаж). Това е много модерен и бърз самолет. От тягата, теглото, горивото и размерите му съпоставени със скоростта, далечината на полета и супер круиз от 1.5 маха може да се заключи, че има усъвършенствана и съвременна аеродинамика в хоризонтален полет. Ускорението и скороподемността му също са впечатляващи.
Толкова е скъп, че е безпредметно да го разглеждаме.

Ф-18 също е съвременен и усъвършенстван многоцелеви самолет, който обаче е двумоторен и скъп. Скоростта му на хартия отстъпва на останалите, но не много запознатите трябва да имат предвид, че бойните мисии протичат при дозвукова и трансзвукова скорост при всички съвременни самолети. Оптимизиран е за морско базиране и ролята на лек бомбардировач със самозащита на изтребител. Спечелил е първата в света въздушна битка между изтребители докато на себе си има бомбен товар, след това е продължил мисията по бомбардиране, довършил я е и се е прибрал на самолетоносача Саратога.

Стигаме до моя фаворит JAS-39 Gripen
Още с първите няколко изречения ще разберете защо ми е фаворит.
Самолета е създаден по военна доктрина за не симетричен отговор на по-малка и слаба държава срещу по-голяма и силна, а именно на Шнеция срещу СССР/Русия. Поради което тактиката, доктрината, плана за използването и стратегията се опират на следните негови характеристики:
- Може да оперира без външни агрегати от 600 метрова писта - сравнително равно двулентово шосе;
- Всички отвори за обслужване са на височината на очите и ръцете на мъж висок 180 см;
- Обслужва се от екип от 6 човека, главен меганик и 5 помощници;
- Много кратко време за привеждане в бойна готовност и много кратко време за презареждане, обслужване и повторно излитане след мисия.

Списъка с характеристиките му продължава в същия дух.

Грипен срещу Ф-16
От Уикипедия и от тук: https://aviatia.net/gripen-vs-f-16/ разбираме, че грипен има сериозно предимство в скороподемността над 300 м/с срещу 254 м/с, тавана на полета е над 1000 метра по-висок 16000 срещу 15000, далечината на полета при въздушен патрул е 900 километра, докато за Ф-16 няма данни за боен радиус от повече от 550 километра.

Оръжието в случая самолет оптимизирано за не симетричен отговор* вдига многократно до неприемливо ниво цената за агресия против защитаваната държава. Тактиката за употреба на леки изтребители с гъвкаво базиране означава, че ще бъдат нанесени големи щети на атакуващата армия. Такъв тип самолет може да бъде укрит и използван дори при тотално нападение с всички родове войски и да се постигне изгоден за отбраняващият се обменен курс. При достатъчен брой самолети цената става прекалено висока и потенциалния агресор променя военната си доктрина и планове съответно. Тоест, при наличието на достатъчно ефективно оръжие на не симетричния отговор, войната с по-силен противник е възможна само при наистина голяма политическа криза и основателен и непреодолим повод.

За какво ни е необходим изтребител въобще?
За въздушна полиция (air policing), което е патрулиращ прехващач на дозвукови цели. Да мислим за нещо повече, като патрулираща въздушна отбрана при сегашното ни икономическо състояние и при това, което ще имаме в близкото бъдеще е абсурдно. Нуждата от отбрана на небето ни от военни цели противопоставими на изтребител ако изобщо има такава трябва да бъде задоволена само и единствено с ПВО ракети и то отново мобилни и гъвкави позволяващи ефективно използване против превъзхождащ противник.
Целите, които трябва да прихващаме са основно пътнически и товарни самолети.
Навлизане на изтребител на неприятелска страна не се очаква.
Бомбардировъчни мисии не се очакват.
Очевидно ние се нуждаем от прехващач, наземен или патрулиращ с възможно най-кратко време за задействане, най-голяма скороподемност и най-голям радиус на действие.
Очевидно е и кой е този самолет, като същевременно това е и най-евтиният вариант.

Колкото до политическата коректност, двигателя, голяма част от въоръжението и много други части на Грипен са американски. Руски части в Грипен няма.

*не симетричен отговор е например обширната съветска и руска ракетна програма в това число и за носители самолети ракетоносци ТУ-22М3, ТУ-95М и ТУ-160 с които по-бедната страна отговаря на непосилните за нея 11 авионосни съединения на САЩ. Напоследък Русия създаде и твърдяни супер ракети преодоляващи всяка ПРО или ракетен щит. Този отговор се превръща в основен стълб на паритета и сдържането.
8
Коли и Тунинг Проекти / Re: Astra z20let проект
« Последна публикация от Toshko - Януари 17, 2019, 05:31:04 17:31 »
Всичко се вади от каталог. Трябва да си намериш.
9
Коли и Тунинг Проекти / Re: Astra z20let проект
« Последна публикация от ivan93 - Януари 17, 2019, 05:24:38 17:24 »
За блока и буталата ми е ясно, главата и тя е лесна.
Най-големия ми проблем е да разбера какви хлабини ми трябват в биелни/основни лагери.По нагоре са дадени някакви допуски, но не знам дали за всеки вал са едни и същи или различни.
Другия проблем е къде да закарам блока/буталата и вала  за да ги направят кадърно.Аз ще си сглобявам сам всичко със арп-та за лагерите.
10
Коли и Тунинг Проекти / Re: Astra z20let проект
« Последна публикация от Toshko - Януари 17, 2019, 04:17:53 16:17 »
0.018 до 0.045 е от 1.9 до 4.5 стотни.
Този и следващия ти трябват.

Така е, теоретично се износват, може би 4 цилиндровите малко повече.
Двигател каран на дълги разстояния можеш и на 300.000 да го отвориш с "нови" лагери.

Блока без бутала в никакъв случай няма да го правиш!
Всяко бутало е малко различно. Можеш да избереш бутала и след това да премериш блока, да се прецени кой от два съседни размери бутала ще се вземе, да вземеш буталата и всеки цилиндър се прави по неговото бутало. Задължително.
Страници: [1] 2 3 ... 10