Здравей Гост

Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
Коли и Тунинг Проекти / Re: BMW E39 523 stroke 528
« Последна публикация от Toshko - Октомври 19, 2019, 11:27:39 23:27 »
Това е вече с Бардала, нали?
Повдигачи.
Вероятно използваш прекалено гъсто масло.
Причатква си като класически CIH Опел.
Вариациите, които наблюдаваш според температурата са защото вискозитетния индекс не съвпада с металургичния индекс на разширение и свиване на мотора. От напълно студен до загрял двигател много хлабини се променят. Повечето намаляват.
По-гъстите масла имат по-малък вискозитетни индекс, защото като загреят си остават относително по-гъсти. Повдигачите не харесват това, защото като загреят не могат да се пълнят.

Лошото е че като караш с по-гъсто масло повдигачите работят повече, защото вместо да се пълнят и изпразват на всеки такт минимално, те се изпразват повече преди да се напълнят пак и просто се износват вътрешно. Аз затова смених сменени повдигачи на мустанга, защото си правих експерименти с 10W-30, което беше около cst 10@100°C, тоест доста близо до САЕ-20, но все пак почти 20% по-гъсто.
Другото, които се случва, е че от гъсто масла в определени моменти точката на контакт между повдигачи и леглото му в главата не се смазва и главата се износва.

Съветвам те да пробваш с правилно масло САЕ-40 не по-късно от 13.5 или дори със 30, каквото ти дават.

Другия вариант е просто да нямаш шумоизолация.
2
Коли и Тунинг Проекти / Re: BMW E39 523 stroke 528
« Последна публикация от hip-hopotam - Октомври 19, 2019, 05:55:12 17:55 »
Ето го на 1500оборота някъде гадното тракане.Спрял съм до стена за това се чува вътре в купето.Вече 50000км си претраква в тея обороти.
Да обобщя:
Нови вериги трите броя пълен комплект
Нови повдигачи
Ревизирана глава
Сегменти
Други бутала и биели
Шлайф на колянов вал
Ревизиран Ванос два пъти, втория път ревизирах напълно друг ванос
След ревизията на мотора драстично намаля,но пак го има
На студено го няма на топло масло се появява,като я загрея добре след яко каране пак намаля почти до изчезване.
https://youtu.be/PO9qqJh8AYk
3
Коли и Тунинг Проекти / Re: Astra z20let проект
« Последна публикация от Toshko - Октомври 18, 2019, 02:06:38 14:06 »
Сега нали всичко е стегнато, нищо не тече и не тресе? Намерили са се всички липсващи скоби и болтове и т.н.
Без да вземам страна ще ти обърна внимание, че почти същото ти се случи с всички останали майстори до които опря.
Забравената скоба си е забравена скоба. Аз затова съм спрял да се занимавам с тунинги, защото независимо къде съм ходил, включително в големи сервизи с име не са достатъчно самостоятелни и никой не ти вниква в идеите, желанията и мислите, накрая е едно и също. Факт, че при мен спънките са един порядък по-малко (10 пъти), но пък аз работя нещо в което съм много организиран и съм им почти колега, та успявам да ги организирам и да предвидя грешките и недоглежданията. Освен това когато имаш собствени проекти от начало до край, това отново е организационен опит.
Не случайно споменавам DIY проекти, същите номера съм си ги погаждал на себе си пък с един порядък повече. Това е творчески процес от бял лист. Всичко, което не е смяна на накладки или на ангренаж е в някаква степен по-рядко срещано или даже уникално, тоест творчески инженерен процес. Следвам един голям сервиз, които правят много яки състезателни коли. Направиха казанчета за интеркулер и турбо пътища като хората сигурно от 10-тия път на 70% до постижимия оптимален дизайн, хедърите им са по същия начин, от бял лист, 10-15 опита и още не приличат на Ф1, Наскар или ГТ сериите, въпреки, че е заринато от картинки навсякъде и идеите и образците са безплатни. Сещам се за един друг, също много бърз, който строши 10 мотора докато тръгне, още ги троши и още под капака не изглежда съвсем както трябва. Само да се научиш как се слагат много яки валове отиват 2-3-4 глави, защото заради големите гърбици се копае около тунелите за валовете.
Говоря по принцип за направи си сам хобито в частност автомобилната му деноминация. Същото е обаче и с тонколоните, бюрата и дори дрехите. Майсторите са майстори, но са в различна степен развити като творци. Забелязал съм, че дори да става дума за обслужване повече от 2-3-4 задачи едновременно ги блокират. Ако отидеш със списък с 10 неща ще стигнат най-много до петото. По едно време ходех в един сервиз на които съм им правил списъци със задачи, парт номера на части и съм им печатал сервизните ръководства с допълнителни пояснения. Били ми се подигравали, че си нося списък. Аз не им се подигравам, че докато изпълнят списъка ходя по три пъти. В друг сервиз тихомълком ми бяха сипали АТФ Партс Мастер (3$ литъра) в кутията на мустанга, сваляли и качвали рейка без нужда и други подобни. На друго място ми прецакаха чисто нов кормилен прът при работа по гърнета. На друго място ми бяха монтирали и счупили предишния кормилен прът при смяна на ламбда сонди. В първия голям и известен сервиз, който споменах два пъти не можаха да ми направят реглаж на сходимостта, а след това 3-4 месеца държаха професионалния софтуер за редакция на картите, който аз съм си купил без да го инсталират.
Затова съм се научил да ходя подире им, да им правя упътвания и да им помагам. Който почне да охка и да пъшка, че му давам акъл, а той е много велик и много знае го заплювам и повече не се занимавам с него. Косьо, въпреки, че е може би майстора с най-голяма обща компетентност и огромен опит не само, че не се сърди, ами е и доволен, че му върша част от работата и не му се налага да рови или да рискува, защото аз съм сигурен за всичката информация, която му давам. И въпреки това не съм по-голям майстор от него, а просто начетен многознайко, който кара много и е имал повече от 10 коли. Има такива тънкости и сфецифики, които всеки път научавам и след това бързо забравям, които правят разликата между майстора и любителя.
И пак за Косьо, не те е върнал, взел те е и те е направил. Дезорганизацията така или иначе си върви след теб.
Като и двамата сте дезорганизирани и не сте направили една подробна проверка пак трябва да си доволен. Нито той те е хванал да ти организира едно едночасово предаване с преглед, нито ти си го изискал. Явно сте големи творци и слаби бюрократи.  ;D Аз и в Тойота съм ги ловил да идват да ми издават колата с оглед, защото и те обичат да ти вземат парите и тогава да ти дадат ключа и да ходиш да си я търсиш на паркинга... и пак ми нямаше диска на навигацията и някакъв приемчик ли, майстор ли, ми счупи ДВД-то пред очите. Пред мен бръкна вътре с отвертка или клещи не помня и счупи изкарващия механизъм. После ми подариха някакво по-ново ДВД дето пак няма България, а аз го вкарах вътре с разглобяване и сега мога да го сменя пак така, а без него не ми зареждат повече от половината менюта за поддръжка, органайзер, телефон и т.н. и т.н. нищо не съм им казал, даже не съм ги плюл във форума. Преди много, много години пред очите ми строшиха кормилен накрайник на омегата, която беше относително нова, нагряха го, охладиха го и го спраскаха като солета едни в голям сервиз в Овча Купел. Продадоха ми нов накрайник, платих си реглажа и накрайника и ги забравих, сега едва си ги спомних.
И да мрънкаш и да не мрънкаш, или ще имаш добри отношения с майстора на опели Х или не. Или ще му вържеш кусур за някаква скоба, или не. Или ще си изградиш трайни отношения с даден майстор при който има всичко и може всичко и ще го подпомагаш, или дезорганизацията ще си продължи по старому. Особено пък с тунинга не съм виждал случай да не трябва да доправяш. При такъв творчески процес просто без твоето участие не става. Или какво да каже Я. който след близо 100.000 в сервиза Х. преди много години на Кондофрей му излетя пистов ли, ангренажен ли ремък или и двата и това нещо така и не даде 9-ка? Примерите са безброй и безкрай и са едни и същи.
Въпроса е каква е твоята психическа нагласа, да си вършиш работа с някого и да обменяте опит и знания или да им търсиш кусури все едно си им работодател. Друг супер талантлив майстор прави само обслужвания и казва, че си е дал сметка, че или ще тунингова гладен, или ще обслужва сит. Имай предвид, че всеки който тунингова нарушава това правило в своя вреда и за твоя изгода.
Мога да ти кажа и като доста старателен адвокат, повечето ми продукти са изключително изпипани и завършени, прегледани, премислени, усъвършенствани и е вложено огромно старание. Повечето ми дела са спечелени, да не кажа почти всички. Това обаче си има цена и клиентите развиват алергия към мен. Буквално. Единици са тези, които знаят колко струва да ти се изпипат нещата. Повечето са буквално скарани с мен при спечелени дела. Така си върви живота. Търсят по-евтини, патят си понякога жестоко и фатално и ако не са идеално фалирали накрая се връщат. Да не говорим за договори и консултации. Да изпипаш нещо до край особено с дезорганизиран клиент е много трудно и скъпо и мотивацията е също по-малко и трудно постижима.
4
Коли и Тунинг Проекти / Re: Astra z20let проект
« Последна публикация от hip-hopotam - Октомври 18, 2019, 08:03:49 08:03 »
Не вземам никаква страна,не познавам никои от вас.
Все пак какво сглоби и след разработката какво следва?Сега си със стандартно турбо докато разработиш мотора?
5
Коли и Тунинг Проекти / Re: Astra z20let проект
« Последна публикация от ivan93 - Октомври 18, 2019, 05:54:32 05:54 »
Колата беше там 30 и няколко дни.Той през повечето време не си вдигаше телефона.Аз като отидох да я взема той с колегата му си огъваха железа за оградата.
Почна да събира брони, някой маркучи, малко жици и т.н.
Ходих до магазина да му купя 2-3 скоби, че той нямаше.
По едно време видя, че стабилизиращата щанга не е стегната ама мотора вече беше качен и стана малко тъпо.Аз му бях казал че съм го свалял целия със скоростите надолу, то това е и правилния начин, ако имаш подемник разбира се.
Криво ляво запалихме, тръгнах и след 400 метра хвърлих един маркуч, който влиза в термостата, не беше сложена скоба.
Това моето не са "коментари", просто споделям как се е развил "проекта" и какво се е случило.
6
Коли и Тунинг Проекти / Re: Astra z20let проект
« Последна публикация от hip-hopotam - Октомври 17, 2019, 11:30:10 23:30 »
По принцип това са нормални неща който се отстраняват при запалване на мотора.Аз избягвам да допускам грешки от тоя тип за да няма коментари като твоя,но това ми коства половин до един ден загряване до перки и оглед на автомобила за течове,каране,минаване на разбито трасе,изстиване на автомобила и оглед на флуидите,пак загряване до перки и т.н.
Явно нещо не сте се разбрали с майстора и ви е дошло в повече и на теб и на него и грешките са налице.Нямате комуникация нещо.
7
Коли и Тунинг Проекти / Re: Astra z20let проект
« Последна публикация от ivan93 - Октомври 17, 2019, 08:22:04 20:22 »
Аз му казах режи каквото трябва, смело и безотговорно.Сега аз ще трябва да се занимавам.
Днес се ядосах и реших да оправя скобата и едни маркучи за вакуум, че не бяха както трябва, а и не беше вързан регулатора на горивото.
Още на втория ден му звънях да го питам защо претриса съединителя, уж беше нов и си работеше.
Оказа се, че тампона(предния) не беше стегнат и гайката беше отишла накрая на болта, щеше да стане интересно, ако беше изпаднал болта.
Не ми харесва как върви, на моменти се зачудва леко, ще сложа буустметър да видя дали не издиша отнякъде.
8
Коли и Тунинг Проекти / Re: Astra z20let проект
« Последна публикация от Toshko - Октомври 17, 2019, 04:09:45 16:09 »
Еее, айде честито!
Как е върви ли добре?
За култура от Иво разбрах, че трябвало да се режат и греда и броня и затова сте се отказали.
9
Коли и Тунинг Проекти / Re: Astra z20let проект
« Последна публикация от ivan93 - Октомври 17, 2019, 12:37:26 12:37 »
Мда, остана да си оправя скобата дето почва даунпайпа, че е сложена накриво и издиша, пък сондата е там и може би бърка смесите, да си сложа другия кулер от евото,защото там не се случинтова,алармата да оправя че е орязана и някой други дреболии за довършване.Не съм я карал много,защото ключа който е за заключване остана там и чаках няколко дни да ми го прати.Има 500км минати.
10
Отново за субективизма и търсенията...Тези хора пресъздават начина по който са записвали Бийтълс.

Общо взето, микрофоните са безброй, около 5 микрофона само за барабаните, два за китарите и още няколко за вокалите.
Групата е свирила едновременно, затова звука от всеки инструмент прониква частично и в останалите микрофони, особено барабаните.
Има и ефекти и предусилватели със специфичен звук и много трикове.

Всеки, който се е опитвал да конструира поне един добре премислен чифт колони знае за какво преплитане на фазите става въпрос и колко изкуствена е всъщност т.н. стерео сцена и въобще цялата звукова картина.

Въпреки това, барабаните са изцяло моно, ако приемем че всички микрофони са еднакво отдалечени от всеки барабан, слушателя е поставен посредата на барабанния комплект. Същото се отнася и за цялата група, всички микрофони са при източника на звук, има един общ микрофон за цялото студио и още един за барабаните, като и двата са моно и слущат само за създаване на усещане за реверберация и обем на помещението в което се случва изпълнението. Излишно е да пояснявам, но с цел да изкуша незапознат читател ще го направя. Звука пристига със закъснение при двата допълнителни микрофона, съответно се получава ефект на реверберация. Сериозни научни трудове изследват приятните и неприятни реверберации, колко трябва да са забавени спрямо основния сигнал и на какво ниво трябва да бъдат. По този начин тон режисьора може да запише двата допълнителни микрофона на отделни пътечки и да ги добави към стерео записа с нужните ниво и закъснение за да накара записа да звучи като изпълнен в реална акустична обстановка вместо в анехоична камера. Макар че не свирят в напълно акустично мъртва среда, микрофоните приемат огромен процент директен звук и минимален и много по-слаб звук от същинските реверберации. По тези причини такъв запис би звучал като записан в анехоична камера - глухо и сухо.

Корелацията с лампови и първобитни транзисторни усилватели, споменатите радио апарати и колони със затворен обем оцветяващи звука е очевидна. Оригиналните записи са правени на лампова техника и първобитни монитори, които са били близки до домашната техника по това време, съответно "разкрасяващите" елементи на записа са съобразени със звуковата "сигнатура" на въпросната техника.
Когато прослушаме такъв запис на съвременна 4 лентова система, която елиминира помещението и не оцветява и се задвижва от супер плеър, супер предусилвател и супер усилвател с буквално 0.0003% изкривявания в клас А и има динамика от 3дб, то част от първоначалната магия на музиката се губи, защото изваждаме елементи, които първоначално са отчетени. Например реверберацията можеше да бъде 1 мили секунда по-закъснена и 3 децибела по-усилена, което щеше да окраси и оцвети звука.

Накрая на видеото се вижда как със съвременния метод на запис и старата техника и снемане на звука един човек записа цялата песен. Ако прослушате оригинала ще видите, че приближението е над 90%...
Страници: [1] 2 3 ... 10