Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Търся си под дърво и камък, макар и да не е спешно, NDRL, ВЛД 80 - 8, ВЛД 40 - 8. Никакъв проблем не е да са със скъсани лентички, стига трафчетата да са здрави. Не ме притеснява и неугледния вид или преклонна възраст :) Отговарям бързо на лични съобщения и ще бъда признателен ако някой изрови от някое мазе един чифт!
Поздрави!
Явор
Re: Търся да купя ВЛД високочестотни говорители
« Отговор #2 -: Юли 17, 2017, 09:34:28 21:34 »
Дебна в онлайн битаците вече няколко месеца, дори съм си заложил да ме известява автоматично. Търся постоянно и всичко в Гугъл свързанл с ВЛД. Двама ми писаха, ама единия колега има 4 омови Влд 40, а другия 15 ома. Втория ми иска "по 50лв. на  парче", което не е разумна цена, специално за Влд 40, според мен.
« Отговор #3 -: Юли 17, 2017, 09:37:32 21:37 »
Готов съм да се изръся и за NDRL доста повече, там има и сантимент за мен, а и за други, като нас.
« Последна редакция: Юли 17, 2017, 10:20:19 22:20 от Явор »
« Отговор #4 -: Юли 17, 2017, 09:46:57 21:46 »
Продължавам да търся.. Който търси намира :)

Неактивен Toshko

*
  • 6683
    • Профил
« Отговор #5 -: Юли 17, 2017, 11:16:21 23:16 »
50 лева за запазени е ОК, аз не бих се разделил с моите за по-малко. Купувани са преди години за по 40.
ВЛД-80 и NdRL са по-добри.
ВЛД-13 ги има нови, на намаление са по малко повече от 80 лева за брой.
« Отговор #6 -: Юли 18, 2017, 02:44:32 14:44 »
 За сега само 40 изкачат. Може да взема едни 40 да си правя експерименти :) според теб 4 или 15 ома по-добре. Ако мисля за филтрите има значение...
За ВЛД 80 и NdRL бих дал повече, стига да се намерят.

Неактивен Toshko

*
  • 6683
    • Профил
« Отговор #7 -: Юли 18, 2017, 04:50:42 16:50 »
NdRL си купи нови, ателието на професор Вълчев още работи.
На две преки от моя офис е, мога да отида да ги видя ако ще си купуваш.
40 са много луксозни също, не са верни приказките за фазови проблеми, изкривявания и т.н.
Единственият им проблем, е че не са по 500 евро бройката, да видиш как ще ги пускат през LR-4 с кондензатори за 300 лева и сребърни бобини и ще заспиват на тиха музика пусната през тях.
Като са по 50 лева и всякаква гад и психопат развиват всякакви теории и кретенизми.
То си е съвсем класическа хорна без милиметър отклонение, при това възбуждана от лентов драйвер без компресионна камера и без фазов палец. Всяка хорна има дори повече проблеми.
Ползите обаче също са налице, ниски изкривявания и пределно ниска честота. Че няма кой да положи усилие и да плати нужната цена за филтри и за система не е проблем на Дека-кели или труда на Иван Вълчев през 60-те и 70-те, нали?
Даден е Хай-енд на народа, той какво го прави е вече друг въпрос...
« Отговор #8 -: Юли 18, 2017, 10:53:25 22:53 »
В търсене остават само Влдд 80. Влд 40 намерих два с изгорели лентички и ще ги закърпвам :) Влд 80 са ми на сърце и още се търсят...
« Последна редакция: Юли 19, 2017, 08:20:16 08:20 от Явор »

Неактивен Toshko

*
  • 6683
    • Профил
« Отговор #9 -: Юли 19, 2017, 11:17:50 11:17 »
NdRL са новия модел на ВЛД-80.
При сравнима цена не бих се колебал.
Незнам дали знаеш, но всичките са конструирани от професор Вълчев. Логично е да ползваш най-новия модел.

Имай предвид, че моделите с радиатори мрежички са много по-трудно за оправяне от тези без.
Тоест, влд-13 и 40 са ремонто пригодни, обаче 80 не е.
NdRL почти не гори, да не кажа изобщо.
« Отговор #10 -: Юли 19, 2017, 01:19:30 13:19 »
Тези неща ги знам.
В едните ми озвучителни тела съм "внедрил" ВЛД 80 като супер туитър. Работят си добре.
Миналата година звънях на АРЛ за чифт NDRL mk2, но като ми казаха 240 лв. без ДДС за чифт взех да се колебая. Чел съм колко са хубави, ама 300 лв. с доставката не е лесно решение, при положение, че моите ВЛД 80 ги купих в перфектно и заводско здраве за 25лв. общо двата. Затова търся и втора ръка, за да не боли толкова. Иначе до сега съм успявал да изгоря (скъсам) само една лентичка и то само, защото исках да тествам до колко ще издържи при ВЛД 40. 
Имах един чифт от старото производство ВЛД 40, ама не са баш като 80-ките. Тях ги продадох за 25 лв. чифта, да ме пита човек защо не си ги държах.
 ВЛД 13 пък са с най-ниската чувствителност, сега ги продават без рупор (за което има противоречиви мнения). Съвременното производство го плюят много. Аз не виждам какво толкова има в този говорител. Само трафчето да е изпълнено кадърно, другото е железария :)
Честно казано, ако Професора беше жив щях да си купя NdRL без значение цената, но сега не искам да нагушвам търговците. Просто това не е справедливата цена на производството. Виж ако плащах и за технологията и ноу-хау е друго нещо - там материалите са с най-ниската стойност.

Неактивен Toshko

*
  • 6683
    • Профил
« Отговор #11 -: Юли 19, 2017, 02:41:12 14:41 »
Тоест, по 60 евро за бройка. Не е толкова много, но са поскъпнали. С това ДДС какво искат да кажат не знам, че са продали повече от 25.000 евро ли? Тоест към 420 бройки на година? Не е невъзможно.

При цените които посочваш няма какво да мислиш за нови. За 25 лева чифт 80-ките са достатъчно добри!

ВЛД-13 съм си купил 4 броя чисто нови и са много хубави. водят се нечувствителни, но всъщност са към 90 дб.
« Отговор #12 -: Юли 20, 2017, 09:55:02 09:55 »
ВЛД  13 без рупор не е ли някакво недомислие, в смисъл пада допълнително чувствителността. Защо ги продават вече без него...?

Неактивен Toshko

*
  • 6683
    • Профил
« Отговор #13 -: Юли 20, 2017, 11:39:38 11:39 »
Рупора е патерица поначало.
През 50-те години на 20-ти век магнитите са били слаби и е бил необходим буста в чувствителността между 6 и 12 децибела.
След това VLD-80 е с по-силни магнити и няма нужда.
13 е старата конструкция с новите магнити и без хорна.

Неактивен Toshko

*
  • 6683
    • Профил
« Отговор #14 -: Юли 20, 2017, 04:28:21 16:28 »
Допълнение: рупора има още една функция освен патерица... Не е чиста патерица, първо,защото има полезната и използваема функция на контролираната диаграма на излъчване. Тя се запазва до честотата на която лентичката започва да излъчва толкова насочено, че става директен излъчвател. Тоест, като се стесни излъчването, звуковата вълна не се разширява вече по контура. Това както и да е. Хорната има използваеми качества.

Хорната повишавайки ефективността намалява необходимите ход и мощност за дадено звуково налягане. Следователно, хорна, която повдига 10-12 децибела може да намали изкривяванията 10-15 пъти.
Подчертавам, че това се отнася строхо за средно-високочестотни хорни с прав не нагънат контур. Нискочестотните хорни в популярният им известен вид всъщност не са хорни и внасят много изкривявания.