Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Цифрова ефирна телевизия в България
« -: Декември 01, 2013, 09:38:13 21:38 »
На 1 март беше поставено начало на  излъчването на безплатна наземна цифрова ефирна телевизия, както и бе поставено “ началото на края “ на аналоговото ефирно разпръскване, което окончателно приключи на 30 септември тази година. В 8 месечния период на едновременно наземно аналогово и цифрово ефирно разпръскване потребителите трябваше да се запознаят с начина по който ще приемат канали с по – високо качество на звук и картина и да направят еднократна инвестиция за закупуване на оборудване чрез което ще могат да гледат повече канали, да се запознават с програмата на съответния канал, да слушат радио и др.
Ако все още имате затруднения при избора на антена, декодер или как да свържете сет-топ-бокса за телевизора  и  да настроите декодера за да приемате правилно картина, Ви предлагаме следните разяснения:


ЗА ДЕКОДЕРA

За да се гледа безплатно цифрова ефирна телевизия е необходимо Вашия телевизор да разполага с вграден DVB – T тунер с MPEG 4 технология, но повечето домакинства в България притежават стари телевизори, които нямат вградени тунери или имат  DVB – T тунери с MPEG 2 технология, която позволява само въпроизвеждането на звук, но не и на картина, тъй като в България е приет стандарт   МPEG 4.
Aко не може да закупите телевизор с вграден DVB – T тунер с MPEG 4 технология, то може да закупите външен сет – топ - бокс  DVB-T с MPEG 4 технология. С декодера ще имате възможността да се насладите на по – хубава картина и звук, както и възможноността да гледате филми, които сте качили на Вашата външна USB памет или външен хардуер, като качеството на картина може да достигне до 1080p или FULL HD взависимост от това дали телевизора и декодера поддържат такава резолюция.


ЗА АНТЕНАТА

За да гледате безплатно цифрова ефирна телевизия освен декодер Ви е необходимо да разполагате и с антена, която да свържете към антенния вход на декодера. Дали ще бъде вътрешна или външна се определя от мястото от където ще се гледа.
Ако се намирате в отдалечен край или живеете в град, но сигнала трудно достига до Вас, защото попадате в така наречената “ дупка “ се налага да закупите външна антена. За разлика от аналаговия сигнал, който се приемаше чрез хоризонтално поставени елементи на антената на покрива при приемането на цифровия сигнал антената може да бъде поставена на балкона, но със задължително вертикално разположени елементи под ъгъл от 90 градуса, в противен случай няма да може да се приема добър сигнал.
При използване на вътрешна антена тя трябва да бъде разположена до прозорец или на такова място, при което качеството  на сигнала да е над 60 %, което ще позволява приемането на всички канали без картината да замръзва или екрана на телевизора да бъде черен.Как да свържем телевизора с декодер?

За да определите с какъв кабел да свържете телевизора с декодера е необходимо да видите в задната част на телевизора какви аудио – видео входове има.

 Вариантите са :

1.   Вход за чинчове

Ако Вашия телевизор разполага с вход за чинчове трябва да закупите кабел, на който единия край трябва да има 3 чинча обозначени с червен, бял и жълт цвят,  които се поставят съобразно цвета във входа за чинч на телевизора, а в другия край на кабела трябва да има SCART  накрайник или чинчове които съответно се поставят в декодера. Картината която ще гледате ще бъде в стандартна резолюция 576i.

2.   Scart вход

Голям процент от телевизорите разполагат с вход за Scart кабел. Ето защо Ви е необходимо да си вземете Scart кабел, с който да свържете декодера с телевизора. Ако телевизионния приемник е сравнително нов при този вид свързаност декодерът автоматично превключва телевизора към приемане на цифрова картина, без да се налага използването на дистанционното на телевизора.
Картината която ще гледате ще бъде в стандартна резолюция 576i.


3.   HDMI вход

Съвременните телевизори разполагат с HDMI вход. Когато свържете телевизора и декодера посредством HDMI кабел Вие ще имате удоволствието, освен да се насладите на картина със стандартна резолюция 576i, но и да гледате телевизия с висока резолюция до 1080p или FULL HD.

Ако обаче телевизора не разполага с нито един от гореспоменатите входове то едиствения начин да гледате безплатно цифрова ефирна телевизия е да си вземете декодер DVB– T с MPEG 4 технология с RF модулатор.
Връзката му с телевизора се осъществява посредством коаксиален кабел чийто първи край се поставя в антенния вход на телевизора, а вторият се слага във входа на RF модулатора  на декодера обозначен  като “ RF OUT “.
Настройка на декодера за приемане на цифрова ефирна телевизия

При първоначално пускане на декодера трябва да направите няколко настройки:

1.   Изберете  > Държава > България

2.   Изберете  > Eзик > Български

След като бъдат направени настройките маркирайте полето „ Автоматично търсене „ и натиснете бутона от дистанционното на декодера ОК за да започне намирането на всички канали, които се излъчват към настоящия момент, както и радио станции.
След като бъдат намерени каналите трябва да отидете в менюто на декодера и да направите още няколко настройки. Те са:

1.   Да изберете резолюция на картината.

•   Ако е стар телевизора и не поддържа HD картина изберете стандартна резолюция 576i.

•   В случай, че телевизора може да поддържа картина до 720p или HD READY изберете резолюция  720p – 50 херца.

•   Ако телевизора може да поддържа картина до 1080p или FULL HD изберете резолюция  1080p – 60 херца.


2.   Да проверите дали е зададен режим на приемане на картина – Аuto

ВАЖНО: Смяната на канали и увеличаването на звука ще се усъществява посредством дистанционното на декодера, а с дистанционното на телевизора ще се включва или изключва телевизионния приемник.

Ако закупите телевизор с вграден тунер DVB – T с MPEG 4 технология трябва да закупите единствено антена, която да включите в антенния вход на телевизора, за да може да приемате цифров сигнал. След което да зададете автоматично търсене на канали. След като приключи сканирането излезте от менюто на телевизора.


Николай Будев
Независим консултант по телекомуникации
http://www.nvb.bg/