Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен topper

*
 • ***
 • 101
  • Профил
Re:ДВГ си отива
« Отговор #60 -: Септември 16, 2014, 06:06:37 18:06 »
на първата страница на тази тема бях смятал  -  Необходими  са на всеки 10мил. население по 2  АЕЦ централа от 2ГВ (като козлодуй).  и това е само за да си караме колите.

А ако репим да махнем всички фосилни централи за електричество и в добавка И да зареждаме колите с електричество - ще трябва да се построят 5000 централи като Козлодуй.  даже мисля , че съм чел някъде, че трябва да са 10 хиляди АЕЦ.  !!!!

и то със сигурност няма да стане  едновременно да си  боднем  Теслите в контакта  щото ще замирише на бакелит  хахаха

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6567
  • Профил
Re:ДВГ си отива
« Отговор #61 -: Септември 16, 2014, 11:56:51 23:56 »
Подценявате Хомо Сапиенс!
Те излязоха от пещерите и полетяха в космоса!
След 1000 години търговията с петрол забавила батериите с 50 години ще се споменава в един абзац!

Ами ако всеки има втора батерия вкъщи, която се зарежда през деня от фотоволтаиците на покрива и фасадата?
100 киловата идват от 10 панела по 1 киловат за 10 часа.

Щом трябват АЕЦ,ще строим!

И студения термоядрен синтез ще направим, това е процес при който се извлича направо електричество без бойлер, флуид пренасящ топлината, турбина и генератор, направо ток!
Re:ДВГ си отива
« Отговор #62 -: Септември 17, 2014, 01:04:49 01:04 »
Ще си позволя да копирам собствено мнение по въпроса от един друг форум .Държа да отбележа че дявола не е толкова черен но все пак инвестицията в електроцентрали и преносна мрежа обезсмисля в голяма степен електрическия автомобил в този вид - изгаряне на въглища -зареждане батерия -разреждане през електромотор.
През бензиностанциите в момента минава горивото - респективно енергията нужна за задвижването на транспорта с ДВГ .За да минеш на електромобили тая енергия трябва да се генерира от въглища .Потреблението на горива е приблизително 220 млн литра средномесечно и 1.2 млрд на 6 месеца .220 000 тона гориво на месец -при средна енергийна стойност 12 квт/ч за килограм 12000 за тон -1.2 мгвт прави 220000х1.2 =264000 мегавата или 264 гигавата енергия .Средно месечното производство на електроенергия в БГ е 170 гигавт/ч електроенергия. Текущото потребление на течни горива сумирано с текущото потребление на електроенергия става 264 + 170 =434 гигават/ч Горното е чисто теоретично без да се отчитат загуби от трансформация при прехвърляне и акумулиране на тая енергия в самите транспортни средства .

Айде някой да обясни как постепенно ще се получат 1.5 пъти повече пренос и производство на електроенергия ? Може би ще направим 2-3 АЕЦ за електрички ? Ще изградим още една електропреносна мрежа за електрички ? Ще горим тройни количества въглища заради тия псевдо екологични и икономични недоразумения ? Кой ще плати инвестицията в енерго системата и в стойноста на кое ще се калкулират тя самата и стойноста вредните емисии ?
Може би там някъде в далечното бъдеще към 2090 г като открият извличането на енергия от етера -да.
Дотогава да им се порадваме на супер возилата

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6567
  • Профил
Re:ДВГ си отива
« Отговор #63 -: Септември 17, 2014, 02:02:58 02:02 »
В този друг форум казаха ли ти да смяташ с не повече от 35 или дори не повече от 20%, защото първото е кпд на двг, а второто на автомобила, тоест твоите 264 гигавата са всъщност 50 за което биха ни стигнали просто 4-те ВВР 440, дето си стоят така... или Белене...
Re:ДВГ си отива
« Отговор #64 -: Септември 17, 2014, 09:15:14 09:15 »
В този друг форум казаха ли ти да смяташ с не повече от 35 или дори не повече от 20%, защото първото е кпд на двг, а второто на автомобила, тоест твоите 264 гигавата са всъщност 50 за което биха ни стигнали просто 4-те ВВР 440, дето си стоят така... или Белене...
Преобразуването от механична единица джаул към квт е просто едно конвертиране .Тоест това е съотношение на произведената електроенергия без отчитане на КПД на топлоелектроцентралите и количеството въглища спрямо енергията в изходната суровина -течните горива.
Ако трябва да бъдем точни - загубите от трансформация при електромобила е към 20% .Нещата не са съвсем зле , но далеч от розовата картина която ни представят по медиите .При всички случай обаче необходимата електрическа мощност липсва в момента ,електропреносната мрежа също.
Ако се минава по тоя път с цялостно електрифициране рано или късно ще стигне в задънена улица електромобила .Трябва отделна силова електропреносна мрежа за зарядните станции вероятно в обществени депа и поне още една АЕЦ защото ако електроенергията е от въглища просто няма смисъл да се отива по нататък .Отделно не виждам никой да мисли за заводи за обезвреждане на опасните отпадъци от милионите стари литиеви батерии .Сега ги хвърляме в зелено кошче сложено на входа на техномаркет  :D

Неактивен topper

*
 • ***
 • 101
  • Профил
Re:ДВГ си отива
« Отговор #65 -: Септември 18, 2014, 11:43:27 11:43 »
варианата за фотоволтаици на покривите и батерия в мазето  го смятам за реалистичен.  е не тук - първо в щатите и европа.  тук по скоро ще се практикува пак зареждане от слънчев ток, но само през деня докато колата стои паркирана.  принципно не е проблем да има зарядни станции за коли и да се контролира кога и коло ток потребяват за да не се претовари системата.   
     в интерес на истината -  може И да се случи вариант на много бомбастично развитие на ел.коли -   не е нещо  свръх-невероятно това което е нужно да се случи - например цените на батериите да паднат 2 пъти , а капацитета им да се вдигне 2 пъти.  И ако цените на фотоволтаиците паднат 2 пъти  - тогава ДВГ ще стане екзотика за сантиментални богаташи  ;D

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6567
  • Профил
Re: ДВГ си отива
« Отговор #66 -: Юли 29, 2017, 12:50:48 12:50 »
Цитат
Все повече страни и производители дават заявка, че ще се откажат от автомобилите, задвижвани от двигател с вътрешно горене. Какво е бъдещето на колите с ДВГ?
http://m.dir.bg/dnes/news/26139693/
3-4 години след нас и другите осъзнаха, че ДВГ си отива.

Почти цялата статия:
Цитат
Преди броени дни Великобритания заяви, че работи по нов закон, който ще забрани продажбата на дизелови и бензинови автомобили през 2040 година.

Обединеното кралство обаче не е единствената страна, която има подобни намерения.

В началото на 2016 година, Норвегия стана първата страна в света, която реши в близко бъдеще елиминира продажбата на автомобили с ДВГ. Всъщност, норвежците са по-радикални от британците, защото смятат да започнат с прехода към електромобили само след 8 години - през 2025 г. Първоначално това няма да стане с нормативни забрани, а с бонуси за всеки, който замени старата си кола с електромобил.

По плановете на скандинавците всеки шофьор трябва да се е разделил със своя бензинов или дизелов автомобил до 2050 г., когато доминацията на електромоторите по норвежките пътища ще бъде пълна.

Има голям шанс тези планове да се реализират, защото Норвегия вече стимулира продажбата на електромобили с държавни дотации на стойност 420 милиона евро годишно. Днес в скандинавската страна се движат над 135 000 електромобила, което е доста при население от малко над 5 милиона. Всъщност, 30% от продадените за 2016 г. нови автомобили в Норвегия са били електромобили.

Германия също планира да премахне колите с ДВГ от своя пазар, като това ще стане след 13 години - през 2030 г. Немците обаче нямат конкретна идея, как да постигнат това - едни предлагат това да се постигне със стимули, а други искат пълна забрана на регистрациите на коли с ДВГ след 2030 г.

Франция също има стратегия, който да доведе до края на колите с ДВГ. Това трябва да стане с инвестиции в по-чиста енергия, отказ от употребата на въглища и по-високи стимули за закупуването на електромобили. Французите твърдят, че постепенно ще насочат автоиндустрията си към отказ от ДВГ.

Доста други страни също обмислят в определен момент да се откажат от автомобилите с ДВГ. Индия например бе обявила, че след 2030 година ще продава единствено електромобили, но много анализатори гледат скептично на това заявление - населението на азиатската страна е бедно, все още смята колата за лукс и разчита предимно на бензинови мотопеди.

Автопроизводителите обаче не стоят със скръстени ръце и се подготвят за бъдещето, в което ДВГ ще е само ръмжащ и димящ спомен. И докато някои компании просто инвестират повече пари в развитието на електрически и хибридни технологии, то други отиват доста по-далеч.

Toyota например публикува официален план, според който японската марка ще преустанови производството на дизелови и бензинови автомобили до 2050 година. Toyota е известна със своите иновативни хибриди, като именно те и тяхното масовизиране са първата стъпка в плана. Междувременно компанията е и лидер при разработката и производството на водородни коли. Toyota обяви тази седмица, че е постигнала значителен напредък, създавайки батерия, която може да се зарежда за броени минути. Всичко това показва, че амбицията на японците е наистина голяма и те ще изпълнят плана си.

От Volvo са дали заявка, че след 2019 година ще продават единствено плъг-ин хибриди и електромобили. Шведите планират да пуснат първата си електрическа кола именно през 2019 година, и до 2021 г. да имат 3 изцяло електрически модела.

Renault планира постепенно да се откаже от дизеловите двигатели. През 2020 година дизеловата опция ще изчезне от двигателната гама на Clio, а малко по-късно това ще стане и с Megane. Французите ще се насочат към хибридите и електромобилите, но не са съобщили кога смятат да се откажат и от бензиновия ДВГ.

Според консултантската компания AlixPartners повечето европейски производители ще предприемат подобен ход и в близко бъдеще ще заменят дизеловите си двигатели с плъг-ин хибриди. Прогнозата е, че през 2030 година пазарният дял на дизеловите коли ще спадне от сегашните 52% на едва 9%.

Не всички автопроизводители обаче са съгласни с подобен бърз преход към електрически автомобили.

По всичко изглежда, че Daimler ще са последните мохикани на дизеловите двигатели. Наскоро шефът на германския концерн Дитер Цетше заяви, че макар бъдещето да е на електрическите коли, то още не е настъпило.

"Заслужава си да се борим за дизела", сподели Цетше, цитиран от Bloomberg.

Според шефа на Daimler дизеловите двигатели все още са най-доброто и удачно решение за монтиране на големи SUV модели, лимузини, ванове, камиони и автобуси. Всъщност печалбите на Daimler продължават да растат именно заради дизеловите двигатели на марката.

От BMW също нямат намерение да се отказват скоро от дизеловите си двигатели.

За някои желанието на големите немски концерни да продължат продажбите на дизелови автомобили е странно и съмнително.

Обърнете внимание на удебеления шрифт.

Твърдя, че омегата ми с 2.5 тдс 130-140 коня и тойотата ми с 4.2 1hd-fte 204-250 коня са много до напълно бездимни.
Тоест, дизели с около 50 к.с./л са напълно наред с емисиите.
Тойотата на последния Годишен Технически Преглед (ГТП) даде около 100 пъти по-ниски емисии от нормата с нафта от Марешки. При това се заговорихме с проверяващите и доста я форсирахме.

Тоест, очевидно форсирането до 100 к.с./л както са повечето съвременни дизели ги прави не екологични.
Най-вероятно някой чисто нов дизел или смърди, или пуши гъст черен дим. Обикновенно това е Ауди или Фолксваген.

Чакам електромоторите с нетърпение!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6567
  • Профил
Re: ДВГ си отива
« Отговор #67 -: Януари 26, 2019, 05:09:55 17:09 »
Дори Лада до края на 90-те развива перспективни електро прототипи.
https://autobild.bg/%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%be%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d0%b7/

Ако не беше икономическият край на пост съветска Русия като минимум щяха да се появата си мобилни като прототипа "Рапан" - на снимката.
Рапан е футуристичен cab forward дизайн на градски бизнес автомобил за малки и средни разстояния. С такова нещо спокойно може да се пътува с 90-100 в най-дясната лента на 4 лентова магистрала.

Това което руснаците не дочакаха са новите батерии. Иначе рапани е готов за пускане в производство и днес. Личи си, че е истинска разработка. Дизайна очевидно е като на А-класа, Крайслер Ню Йоркър и новия камион на Тесла, тоест формата следва функцията, пространството е оптимизирано.
Какво е cab forward четете тук: http://penkiller.com/index.php/topic,2172.msg15957.html#msg15957