Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6629
    • Профил
За раздела
« -: Декември 24, 2013, 09:14:13 21:14 »
Ако още не ви е станало ясно, няма какво повече да се разправяме с компактдиска! Има HD лослес записи кодирани в много по-дълбоко в 18, 20, 24, 32 и т.н. бита и семплирани на много по-висока честота от 96, 192 и повече килохерца. Има нови видове плеъри и нови видове записи, дигиталните филтри вече са достъпни и използват PC интерфейс, ако искаме да сме сериозни, трябва да се образоваме по въпроса!

Има всякакви софтуери за обработка на музика, за анализ на звука, има дигитални филтри, които могат да се вграждат в персонален компютър.

Едни колони криво-ляво ще си направим или ще си купим, усилватели дал господ, обаче какво ще слушаме на тях и как ще го възпроизвеждаме???

Ето за това е този раздел.
Re:За раздела
« Отговор #1 -: Декември 25, 2013, 10:30:38 10:30 »
Въпроса за записите е наистина огромен по обем и търпи постоянна корекция.Аз слушам само лослес но ги пиша на презаписваеми дискове и слушам на ДВД което е 192кхц с мултибитник ДАК който мисля че е 10 битов но не помня вече.Нищо особено но засега задоволително.
Излиза по добре отколкото през аудио изхода от лаптопа.На десктопа имам хубава аудио карта но не мога там да слушам директно.
Те самите формати имат доста високо качество и ако са рипвани от оригинални добре обработени дискове хубаво ама от там нататък докато стигне до аналоговия вход на усилвателя става мътна и кървава  ;D

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6629
    • Профил
Re:За раздела
« Отговор #2 -: Декември 25, 2013, 06:15:59 18:15 »
Вече има много групи, които директно качват на сайтовете си стерео т.е. 2х192/24, някои са алтернатив рок, други джаз, ню уейв и т.н.

Дошло ми е на ума, че може такива записи да се просвирват с някакъв сървър или медия плеър от сорта на попкорн или домашно PC и от там по коаксиален или оптичен кабел директно в дигитален филтър/процесор с ДАК и в два-три стерео усилвателя. не е толкова сложно, дори Зигфрид Линквиц го препоръчва на сайта си, както плрепоръчва и DIY LM1856 или LM3886, китове, кутии, захранвания и т.н. дал господ. Самият аз доказах, че за 500 лева може да се направят активни филтри, активна еквализация и 4 моно канала в кутия с входове, изходи, клеми, захранване и т.н.

Та, като ти дадат оригиналния студиен запис 192/24 от там го прекарваш пред един дигитален пулт и си правиш собствен микс, който вече наистина звучи добре на твоята система в твоето помещение... или си правиш един неутрален микс на някакви монитори (DIY активно еквализирани по конец примерно) и след това си го просвирваш през процесор, който ти изправя твоите колони по твоето помещение.

Много по-смислени са тези неща отколкото да четем глупости от сорта на едни какво бяха написали на изложението, примерно че филтър първи ред (т.е. от две части за комбинация мидбас-пищялка) са го оптимизирали 5 години?!?!?!?!
Да не говорим, че тук процеса е стоиш пред графичен интерфейс на компютър и настройваш DSP херц по херц и децибел по децибел.
Отделно човек може да си вземе микрофон и нещата да станат наистина сериозни.

Всичко описано е по-евтино от едно провалено или неуспешно правене на колони!

И още нещо, ако всички започнат да слушат такива системи, търсенето на лентови ВЧ с кобалтови или неодимови магнити рязко ще нарастне ;)

Колкото до 10 битов DVD ДАК, той всъщност не е 10 битов, а колкото е записа, но сигнала се разлага на по-прости "изрази", като същевременно семплиращата честота се вдига многократно до някакви мегахерци. По същият начин има CD дакове на 1 бит, но на няколко мегахерца. По-удобно е, защото така по-лесно прекарват сигнала през дигитален филтър. Последното вече не знам защо е така.

Поздрави!
Re:За раздела
« Отговор #3 -: Декември 26, 2013, 04:39:42 04:39 »
Не съм голям специалист по тия битове но мисля че има значение генерално концепцията .Записа още като лослес в РС е конвертиран с някакво ниво на битност през кодек който се ползва .После запис върху носител и после ДВД или ЦД възпроизвеждане с конвертиране в аналогов сигнал  . Тоест имаме един вид софтуерен DSP в самия компютър като са избегнати доста от ограниченията на един външен ДАК.Хардуерен процесинг има и в самото ДВД за многоканално аудио и там е 24 или 32 битово като стерео дака не играе при него.Тоест имам езотеричната идея че стерео ДАК мултибитник вграден във ЦД фабрично има превъзходни шансове да изкара аналогов сигнал с по добро качество от саморъчно налепен дак в дървена кутийка и захранван с батерийка поставен между РС и усилвателя.
При този случай възпроизвеждане направо през РС и външен ДАК има огромно значение плейването от самото РС със какъв софтуер става и хардуерното изпълнение на на цифровата  - аналоговата част на дака и шината за пренос.За читав такъв вариант сумата  която се иска за налични в момента е доста висока и неоправдана поне за мене.Виждам добър вариант в комбо усилвателите на YAMAHA с вграден ДАК.