Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bmwww

*
  • *
  • 49
    • Профил
Трудов договор - въпрос !
« -: Февруари 10, 2014, 06:12:33 18:12 »
.
« Последна редакция: Март 19, 2014, 08:33:18 20:33 от bmwww »

Неактивен Toshko

*
  • 6674
    • Профил
Re:Подялба на имот (дарение) !
« Отговор #1 -: Февруари 11, 2014, 09:12:30 09:12 »
Това са едни от най-ужасните казуси.

Първо трябва да си отговориш на въпроса, дали тази която живее там наистина не иска да дава пари или всъщност не може да даде пари. Много е важно и има разлика.

Всички уговорки за да може да се докаже, че са се състояли, кога са станали и какви са точно, се записват на хартия и се подписват от страните. В случая един договор между съсобственици как ще се ползва имота или един договор за наем със сила и на предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот едновременно ще прекъснат давността и ще уредят отношенията по начина по който са се уговорили.

Като няма къде да живее жената, не е голяма трагедия и да го придобие сама. До колкото разбирам е етаж, а не цялата къща с двора и т.н.

Освен това, между наследодател и наследник придобивна давност не тече. Между съсобственици теоретично има придобивна давност, но е правна научна фантастика да се докаже, че единия съсобственик е своил и владял само за себе си.
Затова не се притеснявайте и не се карайте с роднините си.
Ако много се притеснявате, пуснете едно писмо на местния нотариус, да не си позволява да издава глупави нотариални актове и ще сте спокойни. Писмото да е с входящ номер в канцеларията му.

Поздрави!

Неактивен bmwww

*
  • *
  • 49
    • Профил
« Отговор #2 -: Февруари 11, 2014, 10:59:25 10:59 »
.
« Последна редакция: Март 19, 2014, 08:31:13 20:31 от bmwww »

Неактивен Toshko

*
  • 6674
    • Профил
« Отговор #3 -: Февруари 11, 2014, 11:17:19 23:17 »
Не е много сигурно коя е ощетената сестра.
Тази, която не живее там от къде има жилището си, таткото т.е. дядото дал ли й е ниви, това-онова, кола навремето, вила, пари за сватбата. Всички тези неща трябва да се отчитат.

Освен това, ако имат договор за издръжка и гледане, имота още не е техен, защото още не са си изпълнили договора ;) нищо че им е прехвърлен, те имат нотариално поето задължение да гледат дъртите.  :D
И от тази гледна точка, сестрата, която живее отделно и вдига джабала, гледа ли дъртите? ;) Дава ли пари за издръжката им? ;) Ходи ли да ги завива, да ги отвива, да им пали печка, да им готви и т.н? М?
А дъртите мое ли да й развалят на нея договора, защото не си го изпълнява или да си отменят дарението, защото ги е изоставила?

Както виждаш всякаква теза може да се отстоява, да не говорим, че всяка е малко или повече вярна ;)

Затова гледайте да се разберете! ;)

Иначе закона е кратък и лаконичен, при липса на съгласие за ползването и управлението на съсобствен имот, същия се продава и се делят парите, а ако е поделяем се дели на равностойни части и се тегли жребий коя за кого.

Поздрави!

Неактивен bmwww

*
  • *
  • 49
    • Профил
« Отговор #4 -: Февруари 11, 2014, 11:25:15 23:25 »
.
« Последна редакция: Март 19, 2014, 08:31:25 20:31 от bmwww »

Неактивен Toshko

*
  • 6674
    • Профил
« Отговор #5 -: Февруари 11, 2014, 11:34:50 23:34 »
И цялата разправия е за дял от 5.000 лева колкото струва половин етаж от къща незнам-къде-си.

А дъртите да хванат и да си отменят дарението мене ако питаш и да сключат договор с някого за гледане и издръжка, като по възможност да не е някой който ще бърза да ги умори!

... пиша ти такива неща, защото не можеш да решаваш дребни, но типични морални проблеми с правни средства.
Да си стоят съсобственички и да си гледат живота, да ядат, да пият и да се целуват ако има желаещи! Това ми е съвета!

От тези истории излиза само гадост и никой нищо не печели.

Неактивен bmwww

*
  • *
  • 49
    • Профил
« Отговор #6 -: Февруари 11, 2014, 11:37:20 23:37 »
.
« Последна редакция: Март 19, 2014, 08:31:37 20:31 от bmwww »
« Отговор #7 -: Февруари 12, 2014, 12:32:45 00:32 »
Предполагам че дарителя във всеки един момент може да декларира отказ .Особенно в този случай.Това е най разумно иначе ще се изпотрепят за няма нищо.Ако почнат да се съдят такива дела се точат с години .Имота не може да бъде разделен по този начин чрез дарение - в смисъл приемлив и за двете страни.

Неактивен bmwww

*
  • *
  • 49
    • Профил
« Отговор #8 -: Февруари 12, 2014, 12:44:20 00:44 »
.
« Последна редакция: Март 19, 2014, 08:31:51 20:31 от bmwww »

Неактивен Toshko

*
  • 6674
    • Профил
« Отговор #9 -: Февруари 12, 2014, 01:12:48 01:12 »
Ми да се съдят и да продават тогава.
Като няма съгласие има съд, това е друга мъдрост или заклинание няма.

Даренията е отменят в изброените в закона случаи, опит за убийство на дарителя например, мисля че и изоставянето е основание. Основанията за отмяна са близки до тези за лишаване от наследство и с обявяване за недостоен, обидата и клеветата също май бяха основания. Дарения се отменят и за допълване на нарушени  запазени части от наследство при това без срок назад във времето.

Това са пълни глупости.

И илко струва, нали гледам цели къщи над 100 квадрата с по над декар двор не могат да ги продадат за,  15.000 евро, колко да им струва половината етаж? - николко, никой не ще етаж па камоли половин!

Ако едната сестра не ти е майка не се занимавай, ако ти е, кажи й да преговаря упорито!

Поздрави!

Неактивен bmwww

*
  • *
  • 49
    • Профил
« Отговор #10 -: Февруари 12, 2014, 01:20:07 01:20 »
.
« Последна редакция: Март 19, 2014, 08:32:23 20:32 от bmwww »

Неактивен bmwww

*
  • *
  • 49
    • Профил
Re:Трудов договор - въпрос !
« Отговор #12 -: Март 19, 2014, 08:50:29 20:50 »
Значи да си побутна темата макар и променена вече . Искам да попитам конкретно 2  въпроса !
1.Колко е обезщетението за неизползвам платен годишен отпуска след напускане от моя страна ?
2.Ако ме уволнят отивам ли на борсата и за какъв срок !

Втория въпрос е защото не мога да ги накарам да ме съкратят ,а по взаимно съгласие не ми е оферта да напусна !
« Отговор #13 -: Март 19, 2014, 09:04:33 21:04 »
Според дните които имаш да ползваш до момента .От минали години евентуално и за 2014г за 3 месеца колкото се полагат до март примерно.Давноста май е 2 години назад ако не се лъжа.
Според трудовия договор заплащането. Или си ги ползваш преди да напуснеш или ти ги плащат - това не е обезщетение .Само не знам като не става по взаимно съгласие как ще ти ги платят.
Ако не искаш по взаимно съгласие и със съкращение става с 1 месечно предизвестие от твоя страна. За последствията най добре отиди в бюрото по труда да се консултираш щото има разлика после.

Неактивен bmwww

*
  • *
  • 49
    • Профил
« Отговор #14 -: Март 19, 2014, 09:10:42 21:10 »
Точно това ме вълнува ... при взаимно съгласие отивам на борсата за 4 месеца по 7.20лв. на работен ден или грубо към 600лв. за 4 месеца ,а при съкращение отивам за 8 месеца по 60% от заплатата ! Ясно е ,че няма да искат да ме съкратят защото те реално не съкращават работници или работно място и излиза все едно съкращават мен и след 2 дена наемат друг ! Затова питам ако направя така ,че ме уволнят ще ида ли на борсата и за колко време и пари !