Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен nikku

*
  • 109
    • Профил
Суб с Български НЧ говорител ВКН1231
« -: Март 29, 2014, 08:38:51 08:38 »
 Здравейте !
Искам да спретна суб с наличен говорител ВКН 1231.Първо измервам TS параметрите.
Fs       28,84 Hz
Re        6,82 ом
Qts       0,33
Qes      0,42
Qms     1,54
Le        1,67 mH (1K)
Mms    56,09 gr.
Vas    194,45 L
SPL      92,4 dB (1W/1m)
 След снемане на параметрите правя симулации с BassBox Pro 6
Стандартна симулация 70 л.без претенции,ясно е ,че трябва да се премине на друг вид ОТ
Например Дубъл Бас Рефлекс?Очаквам предложения.Симулациите са правени при мощност P=20 Вата
Не мисля да слагам по мощен.Сигнала ще взема от един Акай 1010,който ще подава сигнал към Фронталните ОТ.Моно стъпало 20 Вата без корекции филтър 150-200Хц.навярно активен.С две думи искам да се получи 2.1 система.
« Последна редакция: Март 29, 2014, 08:43:39 08:43 от nikku »
Re:Суб с Български НЧ говорител ВКН1231
« Отговор #1 -: Март 29, 2014, 12:44:16 12:44 »
Е все пак разума надделя  ;D .Какво не е наред според теб с този драйвер ? аз мисля че си е напълно подходящ .Избора на филтър наистина е по добър с активен филтър и стъпало .Има вариант да го пуснеш и без активно усилване но незнам какво ще изкара.Варианта който мислиш да ползваш изход от този акай 1010 незнам какво представлява но ако няма отделен изход за суб няма да стане директно. Някъде из линка за линквиц имаше дадена проста схема с делител за съгласуване когато се свързва към нискоомен изход на усилвател .при всички случай филтъра на суба е изклучително важен - ако ще слушаш и музика хубаво е да вземаш сигнал и от двата канала.Това че не е 16 или  18 хрц изобщо да не те притеснява .

Неактивен Toshko

*
  • 6471
    • Профил
« Отговор #2 -: Март 29, 2014, 11:23:43 23:23 »
Аз имам само едно възражение и то е че нещо което на 40 херца е на -6 дб, т.е. четворно по-тихо от средното ниво не е субуфер.

Суб бас честотите са тези под 60 херца съотретно съдържат 1 и 1/2-ра октава от 20 до 60 херца.
Никой не е в състояние да ме убеди, че нещо, което още в средата на суб обхвата е на четворно по-ниско ниво отколкото трябва е субуфер!

Виж, ако го направиш в затворено оформление с Qtc 0.707 и му приложиш правилния активен Бътъруърт 2-ри или при оформление с Qtc 0.5 Линквиц-Райли 2-ри и в двата случая с допълнителен операционен усилвател, който да добави gain равен на нивото при желаната честота на 0 дб, но с обратен знак. т.е. ако оформлението дава 20хз@-20 дб, трябва да добавиш стъпало с гейн 20 дб в сигналната верига.

Следващото нещо, което ми прави впечатление, е че окачването на този говорител изглежда се е одървило, защото при не типичните 56 грама дава 28 херца резонанс вместо под 25... това, което ме притеснява още повече е Qms, който доста сваля Qts, което в случая е излишно.
При този висок BL на мотора без замисляне бих минал два-три пъти гофъра с памук с кореселин! Qts ще остане в рамките на 0.4, Fs ще падне много, а Qms ще се вдигне, всичко са само положителни ефекти.
Можеш да симулираш с по-меко окачване и по-висок Qms например 3 ;)

20W не са мощност за суб ;) еле па за суб с 12-ка с прилична, но не достатъчна чувствителност от 92-3 дб! Да беше някоя 15-ка с Qts над 1 и чувствителност над 96 дб на ОБ или в H рамка да чуеш бас на 0.5 вата ;)
Кутийните басове искат мощ и то голяма!

Не се мъчи с екзотични вентилирани обеми, защото стават големи и не звучат никак добре. Заложи на затворен обем с линквиц трансформ. Ако го догодиш до 25 херца@-15 дб директно ти давам схемата и стойностите на моя трансформ и си готов ;) излиза без пари!

Поздрави!

Неактивен nikku

*
  • 109
    • Профил
« Отговор #3 -: Март 30, 2014, 05:29:07 17:29 »
 Тошко прав си за разлика от западняците  и ние и руснаците се опитваме да правим нещо,без да влагаме кой знае какви инвестиции.Но положението е такова.С качествени скъпо струващи говорители ,както е поговорката "И Баба знае...". Разбирам в случая е задължителен активен филтър ,подходящо ,качествено стъпало,задължително смесване на двата канала ляв и десен.
Намерих една схема за филтър дали е подходяща,не се наемам да кажа ,не съм на ти с радиотехниката.

Неактивен Toshko

*
  • 6471
    • Профил
« Отговор #4 -: Март 30, 2014, 07:10:06 19:10 »
Говорителя си ти е хубав, просто тоя Qms яде баса. Qms означава колко енергия разсейва и колко връща обратно окачването. Колкото е по-нисък, толкова повече енергия разсейва окачването, т.е. държи се като фрикцион, колкото е по-висок Qms, толкова повече енергия складиа и връща, т.е. държи се като пружина.
При говорители със силен мотор какъвто е твоя, даже се съмнявам дали не е на 50 мм бобина с тази голяма индуктивност и по-голяма маса, няма нужда окачването да разсейва толкова много енергия, защото Qes върши абсолютно същата работа.
Причината българските 12-ки да са с такова окачване е за да се постигне баланс в двата края на мембраната - движимия и движещия, Qes действа в движещия край през бобината, а Qms на далечния движен край, така в нито един момент от цикъла на мембраната отделните участъци на мембраната не си предават инерция или поне това е минимално, т.е. не се налага цялата мембрана да се отпуска върху периферията или пък външната част да натиска прекалено бобината.
Qms са слоевете мазило нанесени на текстилната страна на гънката - т.е. на предната страна.
При промиване с кореселин отпред на такъв говорител увеличаваме Qms, а при промиване от задната страна окачването омеква и понижаваме Fs.

Мани я тази схема, на магазина има чипчета операционни усилватели за по 5 лева, които вършат същата работа при това с управляем gain, а не със загуба на ниво и без изискване на 1 волт входящо ниво.

Та, може България икономически да е на дереджето на руснаците, но нека поне не бъдем толкова заблудени като тях, през интернет дори севернокорейците имат достъп до последните и предпоследните достижения на науката.
Искаш ли да ти взема оферта за такъв миксер, активен филтър и Линквиц Трансформ? като активния филтър може да е симетричен стерео ;)
 Мисля че няма да е скъпо и ще имаш истински бас ако искаш и до 20 херца на 0 дб ;) Помисли, дали ще промиваш гънката. Ако промиеш гънката ще стигнеш по-ниско в същата кутия, т.е. по-малко мощност и повече бас.
Линквиц Трансформ се може да се приложи на произволна затворена кутия, като няма ограничения, но е желатено корекцията да не превишава 20 дб и трябва да се съобрази, че колкото по-малка е кутията толкова по-мощен усилвател ти е необходим. И това е!

Поздрави!
« Отговор #5 -: Март 30, 2014, 09:58:45 21:58 »
http://www.linkwitzlab.com/filters.htm#2
Ето такива филтри ти трябват - активни .Най добре си потърси схема из нета - има бол правени с отзиви от DIY ри с платките и всичко . Не са много сложин .Повечето са шепа операционни усилватели за 2-3 лв и резистори .За руснаците ..има от тях доста големи капацитети във всички области но няма да намерите лесно информация от такива .Силно комерсиализирани са ,даже повече от нужното .Иначе в рускоезичния чат има доста информация но повечето е плява и трябва доста ровене .

Неактивен nikku

*
  • 109
    • Профил
« Отговор #6 -: Март 31, 2014, 05:46:13 17:46 »
...
При промиване с кореселин ...
 Мисля че няма да е скъпо и ще имаш истински бас ако искаш и до 20 херца на 0 дб ;) Помисли, дали ще промиваш гънката. Ако промиеш гънката ще стигнеш по-ниско в същата кутия, т.е. по-малко мощност и повече бас....
Линквиц Трансформ се може да се приложи на произволна затворена кутия, като няма ограничения, но е желатено корекцията да не превишава 20 дб и трябва да се съобрази, че колкото по-малка е кутията толкова по-мощен усилвател ти е необходим. И това е!...
http://www.linkwitzlab.com/filters.htm#2
Ето такива филтри ти трябват - активни .Най добре си потърси схема из нета - има бол правени с отзиви от DIY ри с платките и всичко . Не са много сложин .Повечето са шепа операционни усилватели за 2-3 лв и резистори ...
Здравейте!
Тошко ,мисля ,че идеята за промиване на гънките не е от най добрите,с кореселин става но за изцяло гумени гънки,не ми се рискува,а и искам ВКН-а да е в оригиналният си вид.Постнете някоя схема за LR  Филтър за конкретният говорител,колегата турбината е дал линк,но не ми е много ясно,така  ,че помагайте! 
 Колега Турбината ,за усилвател  мога  да взема едно стъпало например Gianclone нещо от този сорт с LM xxxxx чип,търся проста схема за смесване на двата канала  на входа,нещо  подобно:
« Отговор #7 -: Март 31, 2014, 06:28:14 18:28 »
http://circuitschematicelectronics.blogspot.com/2011/03/subwoofer-booster-circuit.html
Това го хванах на посоки произволно . И тука гледаш има хиляди .Избираш нещо което е според възможностите четеш отзиви и мнения и така . Имай предвид само елементната база е пак много важна - само хубави кондензатори и ако има оригинален дизайн на платката най добре за да няма непредвидени изненади.
https://www.google.bg/search?q=active+subwoofer+filter+schematic&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Rog5U7SwG-WIzAOPgIGoAw&ved=0CCoQsAQ&biw=1024&bih=616#facrc=_&imgdii=_&imgrc=raJQRSfc_xskIM%253A%3B-6NbOqc9oA6mqM%3Bhttps%253A%252F%252Flh5.googleusercontent.com%252F-bhvCcpeRCqU%252FTW-iBfCIsSI%252FAAAAAAAAAOE%252FKTVYbIFXfmc%252Fs1600%252FBass%252Band%252Bsubwoofer%252Bbooster.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fcircuitschematicelectronics.blogspot.com%252F2011%252F03%252Fsubwoofer-booster-circuit.html%3B1558%3B930
http://diyprojectfile.blogspot.com/search/label/Subwoofer%20Filter
« Последна редакция: Март 31, 2014, 06:35:55 18:35 от турбината »

Неактивен Toshko

*
  • 6471
    • Профил
« Отговор #8 -: Март 31, 2014, 06:29:09 18:29 »
Току що говорих с инженера който ми прави 4 каналния усилвател с активните филтри и Линквиц Трансформ: http://penkiller.com/index.php?topic=992.0.
Офертата му за:
1. стерео активни филтри Линквиц-Райли 4-ти ред на каквато честота кажеш; - т.е. ще можеш да ги ползваш и за стерео ако искаш.
2. суматор; и
3. Линквиц трансформ сметнат специално за твоята кутия с твоя говорител еквализиращ до каквато честота кажеш на 0 дб.
Е 100 лева без кутия и захранване.

Това означава, че от теб се иска да направиш например 50 литрова кутия с малко вата и да монтираш говорителя на нея. След това съобщаваш на инженера точните параметри на говорителя и че кутията е 50 литра и чакаш доставка по пощата.

Точно за гумени гънки промивенато с кореселин е безумие, защото ги унищожава или в най-добрия случай не им прави нищо. Твоя говорител има гънка от гумиран плат обърната с плата навън, върху платняната страна е нанесено специално вещество-промазка, което не е гъвкаво, то понижава Qms. Като го промиваш просто го отстраняваш и Qms се вдига. Като промиваш гумата я отстраняваш, но това става защото е много тънък слой, ако беше гумена гънка просто щеше да се нацепи.

Поздрави!

Неактивен nikku

*
  • 109
    • Профил
« Отговор #9 -: Април 02, 2014, 05:02:16 05:02 »
 Здравейте!
Иде дойде 100 лв. за суматор, LR Transform предполагам още толкова за крайно стъпало стават 200 лв. За тези пари е възможно да се вземат 2 нови БГ 12 -ки плюс крайно стъпало и да се мине на три лентови колони ,може и чифт Visaton W200S
 Наистина няма да се получи честота  ,близка до заветните 25 Хц.но вече ще имам три лентова система.
 Ако имах подходящият усилвател и добри фронтални колони си струва да се дадат тези парички.Все пак ще обмисля предложението.Така в този случай ще имам бас слизащ до 25 Хц и суб с неголеми размери-примамливо предложение :)Имам 2 бр.Visaton BG20 малко ползвани в ТЛ при мощност 7-8 вата в перфекто техническо състояние.При възможен бартер се навивам.
http://penkiller.com/index.php/topic,1107.0.html
  Засега интереса от евентуален купувач е нулев!
 Поздрави!
« Последна редакция: Април 03, 2014, 05:18:02 17:18 от nikku »

Неактивен nikku

*
  • 109
    • Профил
« Отговор #10 -: Април 07, 2014, 01:04:20 01:04 »
 Здравейте!
Налага се ,да си отговоря сам.Чифта Visaton BG20 - продадени.Отпада офертата .Мисля си какво ми струва да опитам да си направя филтър сам,още повече че мога да измервам индуктивности ,каквито  искам с  Dayton DATS.Добре сметнат филтър,индуктивностите по всяка вероятност ще са с желязна сърцевина,суматор на двата канала ,предусилвател ,качествено  крайно стъпало -ще се опитам да наглася нещата.В Интернет има много схеми,предлагат се и китове.Надявам се  да се  справя със задачата! Прилагам  примерна  схема
 Поздрави!

Неактивен Toshko

*
  • 6471
    • Профил
« Отговор #11 -: Април 07, 2014, 11:08:44 11:08 »
Проблема, е че нещото няма да свири бас.  :D
Просто филтър не е достатъчно, трябва и еквализация.
С филтър единствения ти шанс е да направиш кутия с Qtc 0.707 и да й приложиш 2-ри ред бътъруърт филтър от много ниска честота така че да компенсираш завала на затворената кутия. И пак няма да стане като с Линквиц трансформ.

Суб се прави с говорител с тежка мембрана и много ниска резонансна честота, така с 15-ка в 60 литра можеш да ростигнеш много по-добри резултати отколкото с 12-ка в 300 литра... Говорители за суб бас са например моите Дайтон 15 инча с 240 грама мембрана и резонанс 16.6 херца при Qts 0.28. Не че са мои, просто затова ги купих.
Е те такъв говорител като имаш, тогава ползваш схеми за усилвател и филтър за суб.  ;)

Като искаш да ползваш Hi-Fi аудиофилски говорител с лека хартиена мембрана за суб няма лошо, но го направи както трябва иначе няма да имаш суб. Повярвай ми 25 херца на 0 дб си заслужават много! Има какво да се чуе и просто звука става напълно друг! Разбирам те че по една или друга причина искаш да минеш с по-малко вложения, но има един санитарен минимум под който не може да се пада иначе цената става всъщност безкрайно голяма, защото резултата клони към нула.

« Отговор #12 -: Април 07, 2014, 03:28:06 15:28 »
Добре де , като куца електрониката що не вземеш един як усилвател от кар аудиото който в повечето случай може да работи в мостова схема на 1 канал и си има нужните филтри и настройки за суб вариант . Ще си изработиш едно заранване само и си готов .Потърси има и втора употреба страхотни усилвателни стъпала за без пари .

Неактивен nikku

*
  • 109
    • Профил
« Отговор #13 -: Юни 10, 2014, 05:45:15 17:45 »
Здравейте!
 Намерих и втори говорител ВКН1231Б .Разликата е в магнитната система ,иначе параметрите са сходни.Така ще се прави стерео суб.Като идея споменавам  един проект на Visaton Petit Orgue
http://www.visaton.com/en/bauvorschlaege/2_wege/petitorgue/index.html
,конструкцията е ОБ ,не открих никъде в нета как се правят сметките,ако някой знае моля да сподели.
Поздрави!

Неактивен Toshko

*
  • 6471
    • Профил
« Отговор #14 -: Юни 10, 2014, 10:50:57 22:50 »
Цитат
ОБ, Н и U рамки са отворени конструкции, които се симулират с THE Edge и Mathcad листите на Мартин Кинг, които аз имам   :D

Ти разгледа ли внимателно системата на Визатон?

За ОБ и подобните те съветвам да четеш http://www.quarter-wave.com

Не мога да разбера, не може ли просто да си направиш едни нормални колони?

Темата вече е много разводнена, обсъдиха се всякакви варианти и идеата с ОБ е вече върхът.
Говорителите ВКН1231 са стар модел и са чисти Hi-Fi, не стават за суб бас по ред причини, малък ход, твърде лека мембрана и т.н. Класическият суб за hi-fi е затворен и с активна еквализация или поне с добре подбран активен филтър и отделно регулиране на нивото.
Повече ще ви обясня в отделна нарочна тема.

Само за саксия, пепелник или полилей не сме ги обсъждали още!