Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 5900
    • Профил
Блу-рей аудио и концерти
« -: Март 30, 2014, 05:58:23 17:58 »
Онлайн сп. "Любословие", главна редакция "Направление неделна самодейност и самозадоволяване на културните потребности"

Предлагам в тази тема да споделяме отзиви за концерти и музика записани на блу-рей (Blue-ray)
(приемаме отзиви и за блу-рей рипове ;) )
Дефиниция на блу-рей аудио стандартите:
http://penkiller.com/index.php/topic,1100.00
От скоро имам блу-рей плеър http://penkiller.com/index.php/topic,1099.0.html и трябваше да придобия и блу рей записи, започнах с демо 3D диск и Огненият пръстен (Pacific Rim) 3D http://www.imdb.com/title/tt1663662/ - между другото, кефа е страхотен и образа е по-добър от на кино!
Но съм в много по-голяма степен меломан отколкото киноман.
Затова минах през Дюкян Меломан и от наличните около 5 блу-рей записа си избрах:

І. "An evening with Dave Grusin" - Вечер с Дейв Грусин (# HUI-32928-09 на Конкорд Мюзик), който за да правя сравнение дублирах и с CD (# HUI-31995-02) http://www.blu-ray.com/movies/An-Evening-with-Dave-Grusin-Blu-ray/22372/

Цената е 35 лева в Дюкян Меломан

Дейв Грусин е композитор на филмова музика на едни от най-запомнящите се в музикално отношение холивудски филми като "На златното езеро" от 1981 г. http://www.imdb.com/title/tt0082846/

Audio
English: DTS-HD Master Audio 5.1
English: LPCM 2.0
English: Dolby Digital 5.1
English: Dolby Digital 2.0

Както виждате възможностите за слушане на два канала стерео са две. Изпробвайте ги и вижте коя има по-голям битрейт. По-надолу в представянето на Лед Цепелин понеже няма какво толкова да се каже за музиката ще отделя повече внимание на звука, четете там.

За съдържанието

1. Интрото или първо парче "Fratelli Chase" звучи първоначално грабващо и приятно, но понеже знаете, че слушате голям симфоничен оркестър постоянно очаквате момента в който всички инструменти ще изреват и звука ще избухне... още повече, че сте видяли обложката и сте се настанили да слушате в очакване на експлозивен звук например като на Кармен от Жорж Бизе... Това никога не се случва и в края на парчето се чувствате все едно сте изгледали уводните надписи на някой приличен игрален филм с цвета на втория ешелон на Холивуд.

2. Второто парче е прилично.

3. "Мария" от Уестсайдска История е страхотно изпълнена от Джон Секада

4. "Makin' Whoopee" - идиом означаващ да се попляскваме в любовно-сексуалния смисъл, изпълнява го Пати Остин като соло вокал... ми освен, че се подиграват на игривия тайгър Уудс, който много се пляскал и затова брал ядове, развел се и т.н. друго много интересно няма... Не че не е приятно, приятно е, обаче ако очакванията ви са изкривени от певици като Монсерат Кабайе http://bg.wikipedia.org/wiki/Монсерат_Кабайе може малко да ви се доспи...

5. И добре че са парчетата 3 и 5 за да не ви е яд ако сте си купили този диск, в четвъртото парче Нестор Торес изпълнява на флейта вокалната партия в "I feel Pretty" от Уестсайдска История... впечатляващо и много приятно!

Натам продължават с още приятна музика като 8. На златното езеро от едноименния филм, 10. "Moon River", 11. "Америка" отново от Уестсайдска история и общо взето е това.

Ако сте един от тези хора чуващи високи честоти много добре, то блу-рей аудиото е за вас, също и ако мястото ви на слушане е в средата между фронталните колони и сте свикнали да стоите седнали, то блу-рей пуснат през ресивър разполагащ с калибриращ микрофон ще ви даде страхотно стерео и изключително качествен звук.

Дублиращият аудио диск звучи бумтящо и качеството на високите честоти не е същото. Като разликата в качеството не се дължи само на по-слабия откъм битрейт и детайли формат на компакт диска. Според мен, първо компакт диск записа е правен с микрофон в залата, докато блу-рей записа е от сценичните микрофони и второ тон режисьорите са различни и CD-то не е мастерирано за Hi-Fi система, а за дръжкофони и автомобили. Явно тон режисьорите смятат, че съвременните домакинства слушат/гледат ДВД и Блу-рей, а компакт дисковете се използват за нещо друго.
За сметка на това ако искате да разберете, дали дадени колони могат да изпълнят помещението с могъщ нискочестотен звук можете да използвате този запис.


II. Лед цепелин - "Селебрейшън Дей" (Led Zeppelin Celebration Day) записан на живо на 10-ти декември 2007 г. в лондонската зала 02 Арена

Номера на изданието е 8122-79688-4, това означава два компакт диска и един блу-рей диск. Цената в Европа е около 26 евро, а у нас се продава за 35 лева.

Блу-рей диска е страхотен. Единствения проблем, е че тези от вас с по-големи телевизори ще видят много отблизо огромни и много потни доста възрастни хора как свирят страхотен рок енд рол. Ако аз бях режисьор на видеото, щях да показвам Джими Пейдж малко по от далеч... другите са по-добре.
Детайлите са страхотни и звука е страхотен.

Audio
English: DTS-HD Master Audio 5.1 (48kHz, 24-bit)
English: LPCM 5.1 (48kHz, 24-bit)
English: LPCM 2.0 (48kHz, 24-bit) - това ще слушате ако от менюто на блу-рей диска изберете "стерео" или 2 канала. Според мен концерти трябва да се слушат през две големи фронтални колони, както са и озвучени в действителност. Можете да пуснете и 5.1 канала и да изберете ресивъра ви да ги миксира до 2 канала стерео. Последното е вариант за който не трябва да забравяте, защото LPCM пътечките на двуканалното възпроизвеждане са отделно мастерирани от останалата музика и може баланса на звука да е по-различен.
DTS-HD и Dolby true HD означават многоканален 24 битов запис със семплираща честота от 96 килохерца.
За това какво е PCM, какво е семплираща честота и какво е дълбочина на кодирането в битове четете тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Pulse-code_modulation
Малко ми е странно как така DTS-HD Master Audio пък със семплираща честота от 48 килохерца.

Отново за звука на компактдисковете, и тук звука им е мътен и бумтящ, даже още повече. Високите отново са по-лоши и отново записа е от мястото на публиката, а не от сценичните микрофони. Даже имам чувството, че шут барабана и въобще барабаните понеже са моно инструмент, а вероятно и понеже концертните озвучителни системи всъщност не слизат толкова ниско, са свалени от микрофоните, а останалото е взето от стерео микрофон над публиката. Не знам защо правят така, но записите на CD и блу-рей и този път са различни и с различно качество.
В записа присъстват 30 и под 30 херца на прилично ниво, със сериозни стерео колони чувството е като в репетиционна на барабанист и бас китарист. Ще препоръчам и тези два диска за любителите на бас тестове. Направо ще ви стане кеф какви ниски вадят колоните ви! Останалото обаче е напълно не музикално, измъчени високи на границана на клипинга на нещо по сигналната верига вероятно микрофона, вяли среди и някакво измъчено пляскане и околен шум от публика... и масивно присъствие на БАС.

Явно идват лоши дни за любителите на стереото. Пак ще повторя, според мен концерт трябва да се слуша и гледа на чифт хубави стерео колони, а не на 5.1, 7.1 или 7.2 канала, на 7.2 го слуша диригента ;) също е опция, но да направят меню да си избираме, позиция в публиката пред сцената (т.е. където е тон режисьора в зала-1 на НДК например), позиция на балкона и позиция в оркестъра където е диригента. А не различни записи, стереото качено на някакъв LPCM и други подобни изненади.


Плейлиста според мен няма нужда от представяне или разяснение.
Просто ще копирам списъка с песните:
Tracklist

Disc 1
CD1-1  Good Times Bad Times 3:10
CD1-2  Ramble On 5:37
CD1-3  Black Dog 5:18
CD1-4  In My Time Of Dying 11:01
CD1-5  For Your Life 6:08
CD1-6  Trampled Under Foot 6:02
CD1-7  Nobody's Fault But Mine 6:24
CD1-8  No Quarter 9:00

Disc 2
CD2-1  Since I've Been Loving You 7:35
CD2-2  Dazed And Confused 11:19
CD2-3  Stairway To Heaven 8:28
CD2-4  The Song Remains The Same 5:35
CD2-5  Misty Mountain Hop 4:48
CD2-6  Kashmir 8:48
CD2-7  Whole Lotta Love 6:49
CD2-8  Rock And Roll 4:19

Blu-ray
BD-01  Good Times Bad Times 3:10
BD-02  Ramble On 5:37
BD-03  Black Dog 5:18
BD-04  In My Time Of Dying 11:01
BD-05  For Your Life 6:08
BD-06  Trampled Under Foot 6:02
BD-07  Nobody's Fault But Mine 6:24
BD-08  No Quarter 9:00
BD-09  Since I've Been Loving You 7:35
BD-10  Dazed And Confused 11:19
BD-11  Stairway To Heaven 8:28
BD-12  The Song Remains The Same 5:35
BD-13  Misty Mountain Hop 4:48
BD-14  Kashmir 8:48
BD-15  Whole Lotta Love 6:49
BD-16  Rock And Roll 4:19


*      *
*

И така, след първите ми срещи с блу-рей записите, съм много впечатлен и се радвам, че техниката се е развила толкова много. Същевременно обаче разбирам, че блу-рей или която и да е технология не може да замести кадърното изпълнение и кадърната тон режисура.

Споделете вашите впечатления и вашата колекция от музика с висока разделителна способност!

Сега съм се наточил на един блу-рей на Рей Чарлз, не съм му кой знае какъв фен обаче ми се гледа и слуша Рей Чарлз  ;D

Поздрави и слушайте повече музика!
Re:Блу-рей аудио и концерти
« Отговор #1 -: Януари 24, 2015, 07:32:20 19:32 »
Ето един страхотех концерт в Берлин: "David Garrett: Rock Symphonies - Open Air Live" . Записа е Blu-ray резолюция 720p звук 5.1.
Фрагменти от коцерта: