Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6642
    • Профил
Проблеми със законовата уредба на авторското право при споделяне в Интернет

Пуснах нова статия на сайта на кантората:
http://www.interius.bg/2014/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b5%d0%bc%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d1%81-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%83%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b1%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%b2%d1%82/
Всъщност това са преработени мотиви към един мой законопроект от 2008-ма година...
Четете с мярка и удоволствие! ;)
Утре сутринта в Любословие http://penkiller.com/index.php/topic,1074.0.html на което съм заместник главен редактор ще излезе статия за историята на авторското право с исторически данни, препечатана статията от линка и допълнителен коментар.

Извадка от статията:
Днес авторското право особено върху музика, филми и въобще изделия на развлекателната индустрия се намира на кръстопът. Технологиите за пренос на данни направиха споделянето толкова лесно, че дори най-законопослушните народи и хора на планетата теглят и споделят обекти на авторско право без да се отчитат на носителите му. Може да се направи заключение, че споделянето на обекти на авторското право вече е станало естествена човешка дейност.
Индустрията с нейните огромни лобита трябва да избира, дали да върви срещу интересите на публиката си и да се бори за непременно заплащане на всяко възпроизвеждане на авторски материал или да се модернизира и да намери нови и съвременни начини да се финансира. Напоследък основните проблеми при сключването на конвенции за новите носители на информация са възможностите за защита на съдържанието. Въпреки че защитата на съдържанието е залегнала още в основите на конвенциите за DVD и BLU-RAY, по времето когато те станаха достъпни за масовия потребител не съществуваше техническа пречка за безпроблемното снемане и презапис или разпространение на съдържанието им, това е така нареченото рипване (DVD rip, BLU-RAY rip). Тоест, технологиите са безпомощни пред средствата за споделяне.
Първо ще ви запозная с един хубав материал за историята на защитата на авторското право на онлайн изданието БЛИЦ (с известни съкращения на продуктовото позициониране), а след това можете да прочетете мнението ми по съвременната уредба на проблемите при споделяне на обекти на авторско право у нас. Любопитното, е че което е позволено от гражданския закон се преследва с превратно тълкуване на наказателния закон и то грешката допускат обичайно държавните органи на разследването и обвинението по искане на едни частни стопански субекти срещу други такива. Разбирайте, че фирмите се клеветят една друга пред полицията по икономически съображения от което произтича превратно прилагане на закона и злоупотреба със средствата на процесуалната принуда. Никой не бива осъден, защото деянията не съставляват престъпления, но натиск оказва самото наказателно преследване.


Поздрави!