Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6435
  • Профил
ДВГ си отива вече със страшна сила, дойдоха кондензаторите!

При това в автобус при това вече обслужващ линия на градския транспорт в София:
http://topgear.bg/6877-Имаме-си-първи-електрически-автобус - линка е актуализиран

8.000.000 километра са страшно много цикли на зареждане и разреждане ;) а и както знаем кондензатора е много по-евтин от батерия!

Неактивен topper

*
 • ***
 • 101
  • Профил
цената на кВтч едва ли ще е по ниска от батерия.  няма как да знам точно, но все пак енергията на литър обем е  от 100-1000 пъти по малка при кондензаторите.... но съм казвал и друг път - голямо бъдеще за кондензаторите , но като енергоносител за хибриди.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6435
  • Профил
Ултра кондензатор с капацитет 20 kW. На страницата на Топ Гиър пише, че пробега с едно зареждане е 20 км, а на страницата на проосп, че ли ията е 11.2 километра:
http://chariot-electricbus.com/projects/sofia/

Ултра кондензаторите в конвенционалната си форма имат около четири пъти по-лошо съотношение капацитет/тегло от литиевите батерии.
Това в което са по-добри добри обаче са бързото зареждане и разреждане. При зареждане са десетки до стотици по-бързи, при разреждане също.
Затова индустрията вече е стигнала до очевидното и практичното:
https://newatlas.com/nawa-technologies-carbon-ultra-capacitor/54972/ хибриден захранващ блок от голяма литиева батерия и по-малък кондензатор. Този хибрид позволява да се съхранява много енергия за дълго време, да се поема всичката рекуперирана от моторите енергия и не на последно място да се отдава много енергия за кратко време. Последното качество на супер кондензаторите, да отдават енергия бързо ще позволи да се правят мощни и бързи градски коли с малко и евтини батерии. Сега за да е мощен даден EV автомобил той трябва да има съответната голяма батерия, която да позволи бързо отдаване на много енергия от порядъка на стотици киловати.

Следващото поколение кондензатори обаче може напълно да замени литиевите батерии, а и на доста по-ниска цена.

И сега вече наистина се пренасяме в бъдещето:
Супер кондензаторите използват графен в конституцията си. Поради което са механично много здрави. От супер кондензатор може да се изгради самата конституция на автомобил или самолет... Така превозното средство няма да има отделна дискретна батерия, а цялото ще представлява батерия с огромен капацитет. Това ще позволи и нов дизайн на Планета на самолета. Също и нов дизайн на автомобила,който още увеличава полезното пространство.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6435
  • Профил
И тук има много да се чете за хибридните литий-кондензаторни батерии:
https://forums.tesla.com/forum/forums/ultracapacitor-ev
Двоен живот на батериите, когато са хибрид с ултра кондензатор. Включително на стартовите оловно-киселинни батерии за камиони...
Двоен пробег със същия заряд при някои условия, особено в града.
С тия кондензатори работата е малко в сферата на рекламата . Как имат 4 пъти по малка енергийна плътност , пък отдават по голяма енергия от акумулаторите ? Сравнението трябва да е 1 а/ч акумулатор с 0.25 а/ч зареден кондензатор . Или с равни по габарити и напрежение модули от котдензатори и акумулатори .
Суперкондензатора не е нещо ново , най опростено казано това е стандартен кондензатор с покритие от графен на плочите . Практически графена е сажди , най обикновени сажди които се поучават по особена технология , количества графен има и в изгорелите газове он ДВГ .Предимството на комбинацията с кондензатор и акумулатор е че акумулаторите работят в оптимален режим с малки токове на разряд което им увеличава капацитете и отдадената енергия . Не съм проучвал как стои въпроса със саморазряда , но едва ли е малък при такава енергия запасена в кондензатора .  Така или иначе запасената енергия не е безплатна , тия кондензатори струват пари . Доказани са като технология подходяща за градския транспорт който се движи с определена цикличност и има възможност за зареждане по често .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6435
  • Профил
Въпроса е че супер кондензатора може да отдаде многократно по-голям ток от сравним по капацитет акумулатор от какъвто и да било тип включително литиев.
Комбинацията литий-кондензатор ще позволи на по-евтини автомобили да рекуперират много повече енергия.
Сега качествените електромобили имат огромна батерия и огромни мотори за да могат да рекуперират и да ускоряват рязко. Просто малката батерия не може да отдаде нужния ток наведнъж, докато кондензатора може и да го отдаде и да го приеме обратно.

Тази технология позволява електромобили от 150-200 киловата (200-300 конски сили) без компромиси в характеристиките и дизайна. тоест, нормални автомобили, които ще бъдат и по-евтини. Батериите също поевтиняват. Скоро ще има електромобил за 30.000 долара с 200 киловата батерия и въпросните 150-200 киловата задвижване с пробег над 1000 километра. Ще вдига 100 за 5-6 секунди и ще бъде оптимален за потребителя.
За приемането на повече енергия за кратко съм съгласен , но другото е относително . Законите на електротехниката не могат да бъдат прескочени така лесно . Стартерните оловни батерии отдават огромни токове - 1000 и повече ампера за относително не малък период . Причината е не само технологията но и размера на плочите . Просто няма как такива токове да преминат без да разрушат проводниците ако не са оразмерени за такива токове . Така че тия кондензатори неминуемо придобиват размери съответстващи на комутираните токове и напрежения . А при по ниската им енергийна плътност от тази на батериите няма как да ги бият по нищо . Предивството им както казах е в бързия заряд , това все пак е относително бързо защото не става моментално разбира се . Минават минути и десетки минути при колемите капацитети докато се повиши напрежението . И другото е че нямат ограничения в броя заряд разряд ако се експлоатират правилно . Отлично допълнение към електромотора  и на хибридите и на елктромобилите .