Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5841
  • Профил


Какви са цветовете на роклята? Златисто и бяло или черно и синьо?


(оригинала е прикачен отдолу облечен на собственичката, затова не превъртайте докато не се убедите че сте сигурни какво виждате!)

Ами квадратчетата А и В тъмно и светло ли са или пък един и същи цвят?
Защо не ги запазите на компютъра си и не си поиграете малко с Пейнт за да се убедите, че А и В са в еднакъв цвят!
Цитат
Струва ви се, че квадратче "А" и квадратче "В" са с противоположни цветове. Оказва се обаче, че техният цвят е абсолютно еднакъв, но мозъкът ни ги вижда като различни.
Това е илюзията на Аделсон – цветът е идентичен, очите ни лъжат.
Известната и изумителна илюзия е създадена от Едуард Аделсон – професор по мозъчни и когнитивни науки в МИТ. Той обяснява, че причината за тази илюзия се дължи на няколко неща:
– Мозъкът вижда цветовете във връзка с останалите около тях.
– Мозъкът по естествен път се нагажда към сенките, за да възприема естествения цвят на обектите.
Квадратче "В" е в сянка и тъй като като изображението прилича на шахматна дъска, мозъкът ни автоматично решава, че "В" е бяло.

Цитат
В последните дни снимката на една рокля буквално заля социалните мрежи и се превърна в повод за сериозен спор между потребителите. За какво спорят? За цвета! И не, тук не става дума дали цветът е хубав, или не.
Оказва се, че хората просто я виждат по различен начин.
Част от потребителите виждат роклята с бели и златисти ивици, но други се кълнат, че роклята е със сини и черни ивици.
Така снимката на роклята се превърна в нещо доста по-голямо от обикновен спор в социалната мрежа. Превърна се в тема за анализ на специалисти – за човешката биология, за зрението и за това как мозъкът ни е еволюирал, за да разпознава различните цветове в огряната от слънчева светлина планета Земя.


Цитат
Журналистите се свързват с професор по Цветно зрение

Едно от предположенията на учения е цветно осветление в помещението, където е снимана роклята.
Цветно осветяване може да промени начина, по който мозъкът ни възприема цветовете, обяснява Нейц.
Той дава за пример червена кола, която може да ни се стори бяла, ако е осветена само от светлините на спирачките (те също са червени). Ученият разказва, че той самият е обърквал цвета на старата си червена кола. "Бях паркирал на една улица и вървях обратно към колата си. Тогава човекът, който беше спрял пред мен, натисна спирачките си и на мен вече собствената ми кола ми изглеждаше бяла".
Момичето, което публикува снимката в „Тъмблър“, признава, че е видяла на живо роклята и казва, че истинският ѝ цвят е синьо и черно. Според Нейц е възможно снимката да е направена на синкава светлина, която може направи роклята да изглежда бяла за човешкото око.
Това обаче не обяснява защо едни хора я виждат по един начин, а други – по коренно различен.
„Снимката най-вероятно е заснета в помещения със синкава светлина, което кара мозъка ни да мисли, че роклята в действителност е бяла. Това обяснение е логично. Не е логично обаче защо мозъкът на едни хора възприема дрехата като синя, а на други като бяла“, казва д-р Нейц, който подробно е изучавал темата за зрението и различните възприятия на човешкия мозък при индивидите.
„Реално вие виждате по-различно от човека до вас. Но тук става дума за прекалено огромна разлика“, казва д-р Нейц пред „Вайс“.
„Сега ще прекарам остатъка от живота си в търсене на отговор по темата. Мислех си, че ще намеря лек за слепотата, но явно няма да стане“, шегува се специалистът.
Неврологът Бевил Конуей от колежа Уелсли, Масачузец, е съгласен с д-р Джей Нейц, че отговорът може да има връзка със светлината, но обяснява още:
„Докато гледате снимката, мозъкът ви се опитва да се разграничи от представата за цветовете, която имаме заради дневната светлина и светлосенките“, обяснява Конуей пред „Уайърд“.
„Така хората или изключват синьото си – и виждат бяло и златно, или пък изключват златистото – и виждат синьо и черно“, допълва още специалистът.
Тук може би става въпрос за оптическа измама. Доказателство е, че някои хора, които първоначално са виждали роклята като бяла и златна, по-късно започват да я виждат с черни и сини ивици. Това се случва, след като потребителите видят оригинала на роклята (ето го тук), която действително е тъмна. Мозъкът ни явно приема, че в началото сме се заблудили и променя представата ни за цвета на роклята.


Благодарение на Вести.бг
Света съвсем се побърка .Виждам я тая тъпа рокля в черно и синьо , долу на втората снимка е малко по наситен цвета .Кви са тия зелени червени бели и други такива идиотщити дето ги виждат другите незнам .Егати зомбитата  ;D
А долу тия квадратчета ....по голяма глупост едва ли може да има .Червена кола осветена със червена светлина ставала бяла ....А тия квадрати както и да ги осветявам си остават по тъмни и по светли  :D
  с квото и да ги осветявам се различават - по наситеноста на оцветяването , те идиотите първо говорят за цветове на черно бели квадрати ?! А после бил противоположен цвета - противоположен на кое ?
И съм 100% убеден че доста хора като ги гледат тия неща и четат "учените" какви коментари им лепят си викат "...ей колко е напреднала науката .." - науката ама за промиване на мозъци .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5841
  • Профил
Покажи роклята на домочадието, ще бъдеш изненадан!
Аз първо я видях бяло и златно, сега си е синьо и черно. Голям смут! Мислех, че е измама!
1/4 от хората виждат бяло и златно, 1/4 синьо и черно, 1/4 са като мен, първо бало и златно, после синьо и черно и последната 1/4 от човечеството вижфа разни други цветове, като зелено, черено и т.н.
Вчера сничката беше при митко цонев, по CNN и дори в централната емисия на БНТ!

А за квадратите... Искам да си направиш едно селфи на физиономията след като свалиш картинката на компютъра си и я провериш с Пейнт! Използвай изтязване и сложи част от единия квадрат в другия или смукни с пипетата и се опутай да смениш цвета на другия квадрат!
Цвета е еднакъв!

Представям си колко още други такива несъответствия има!
Нека да е малко по-научно като коментираме тая вестникарска сензация .
Първо човешкото око улавя светлина отразена от обектите и в зависимост от дължината се получава цветната картина .Работата с тая снимка обаче не е такава - тука имаме образ на електронен екран а не наблюдение на действителен обект.
Няма как една статична снимка заснета и запаметена в цифров вид , тоест образ кодиран като цветност един път да се променя според това кой го разглежда .Снимката си е една и съща а се влияе от възпроизвеждането на ТВ , монитор или там на каквото устройство го гледате заради настройки , цветова гама и други особености на възпроизвеждането които са доста обширна материя..
Това с квадратите пък е още по елементарно .Такъв предмет в действителност не съществува .Компютърно генерирана графика , уловката е че са подбрани такива цветове че като се борави с HUE на монитора се докарва положение в което двата квадрата изглеждат в черно бялата гама с различна  тоналност но не са такива в оригиналната картинка .Човешкото око не е компютър за да улови такава минимална разлика в градацията , но затова пък има такава технология която оцветява старите черно бели фотографии и филми точно на тоя принцип по градацията на черно бялата картина .Аз нищо чудно не виждам и в двата примера но както и да е , имаме сензация .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5841
  • Профил
Ама ти показа ли снимката на накой, който я вижда различно от теб и да поспорите какво се вижда, като я гледате на един и същи екран?

Квадратите са идеално еднакъв цвят, а изглеждат много различни.
За тези които имат съмнения какво виждат , следния тест може да им даде представа накъде отиват нещата .
http://www.color-blindness.com/farnsworth-munsell-100-hue-color-vision-test/#prettyPhoto
А също и този документ с доста полезно съдържание по темата
http://www.color-blindness.com/wp-content/documents/Color-Blind-Essentials.pdf
В интерес на истината искам да добавя че "роклята " я погледнах и на друг монитор и на  лаптоп и на телевизор който ползвам за монитор , разлика има като най фрапиращо изглежда в бяло и черно както и квадратите имат очевидна разлика в градацията  .Първоначално ги гледах тези неща на големия монитор - 50" LED SONY който си ползвам за основен монитор и цветовете са такива каквито написах преди светло синьо-черни ивици на роклята и квадратите са с почти незабележима разлика в градацията .
« Последна редакция: Март 03, 2015, 02:00:29 14:00 от турбината »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5841
  • Профил
Аз нямам съмнение, че три дена ми се редуваха двата основни варианта и от време на време виждах черното малко по различно.

Благодаря за информацията, изчетох я и ми беше много интересно!
Причината обаче не е цветна слепота.
Тук става дума за грешни сигнали към мозъка, които го карат да разконспирира не законспирирани обекти.
Например ако тигър лежи и дебне сред жълти цветя бихме искали да го видим, нали?
Или ако тигъра е огрян от синя светлина поради което изглежда зелен, бихме искали мозъкът ни да го разконспирира и да ни го покаже жълт.

Това става и със снимката, съдържа белезите на нещо скрито и неистинско, затова мозъкът на някои хора изключва синия цвят и ни показва това, което според него е истина.
Снимката е направена на изкуствено луминисцентно или диодно осветление, което както знаем е струйно и синее. Ние виждаме това нещо не като синьо облъчено със синьо, а като бяло-резедаво на златни черти облъчено със синьо.

Според мен не е случайност и това, че "разконспирирания" обект е на райета като някои хищници и отровни насекоми, тоеа допълнително ни алармира и включва системите за защита от заблуда.
Точно така е , аз това имах предвид че има разлика във възприятието защото цветоусещаното е микс от реакцията на трите цветочувствителни рецептора в окото - червен син зелен .А при много хора цветното зрение е нарушено в различна степен от възраста , промени в организма и биологични особености - тоест няма гаранция че всчки виждаме даден цветен нюанс по един и същ начин .Отделно пък техниката с която се възпроизвежда цветната картина може да подведе всеки .Проблема е повечето ТВ ползват 8 или 10 битово кодиране за цвят .Като при моя вариант на SONY TV който гледам има 8 битност на цвета като в действителност всеки пиксел е с истински 6 бита и останалите 2 бита се ползват през определен брой пиксели , тоест има групи от 8 битови пиксели във заливката от 6 битови пиксели .Така цветноста въпреки че идва от РС като 32 битова - в действителност в тоя случай не е.Градацията в тоя случай е доста под реалната но напълно задоволителна за приложението .Така че на какво гледаме дадено изображение е изключително важно за вярното цветопредаване .При шарп примерно пък има освен 3 те основни и 4ти жълт пиксел специално за този цвят .Не случайно мониторите за професионалисти които се занимават с фотография и печат  имат специални изисквания за калибрация на цветовата гама и струват маса пари .