Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1489
    • Профил
Re: Тема за общи приказки
« Отговор #60 -: Май 10, 2021, 05:27:37 17:27 »
Ясно, значи си е дъното на китайското производство. Така и предполагах, все пак лампи за тая цена. Вероятно не му е харесало на човека, и за това го продава.
Нема начин да нема начин!
« Отговор #61 -: Май 11, 2021, 01:24:09 13:24 »
За гейна и атенюатора.
По принцип там където са по-големите токове, там са и по-големите проблеми. Така че наистина е най добре атенюацията да се случва преди усилвателя. Ще дам моята гледна точка. Тя е идеологическа и чисто технически няма значение. Обичам да гледам на системата не като един комплект, а като отделни компоненти. Заради независимостта, която дава - във всеки един момент когато решиш може да сложиш друг усилвател или тонколони, без да се налага да се прави нещо специално. Затова когато съм си правил тонколони гледам да е с равна АЧХ. А ако трябва някаква допълнителна корекция вече на ниво сигнал. Но това е за малки мощности - 50-100 вата. Истинско кощунство и разсипия на материал е да се правят пасивни филтри на мощна система. И при големите токове вече започват да оказват влияние дължината и дебелината на кабелите, активното и реактивното съпротивление на филтрите и много други неща. Даже и взаимната индукция между кабелите за нискочестотния  и високочестотния, когато са един до друг. Там е незаменим варианта усилвателя да е свързан с късо парче кабел близо до говорителя и да работи само в нужния диапазон.
Така че променлив гейн + атунюатор - твърдо за. Но атенюатора преди усилвателя, а не на говорителя.
  И още един  бонус при такава конфигурация. Както знаем филтри по-големи от първи ред влошават импулсната характеристика и много променят фазата. Това важи и за пасивни и за активни. Изключение правят така наречените subtractive crossovers. При тях независимо от стръмността на среза, импулсно и фазово са като първи ред. Има с процесор, може да се направят и с операционни усилватели. Пример от чичо Елиът: https://sound-au.com/articles/derived-xovers.htm

Неактивен zlatkoo

*
  • 1489
    • Профил
« Отговор #62 -: Септември 24, 2021, 04:24:49 16:24 »
Интересно видео, и доста практично с тия сглобки от ПВЦ.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1489
    • Профил
« Отговор #63 -: Януари 21, 2022, 03:56:15 15:56 »
Как се сглобяват говорители в Тайланд.
https://www.youtube.com/c/CarShopThailand/videos

Неактивен Toshko

*
  • 6687
    • Профил
« Отговор #64 -: Януари 21, 2022, 03:57:51 15:57 »
Да Ви бъзна, че имам няколко нови проекта, един ОБ, всъщност два ОБ.
Смятам да си преправям 18-ките с ОБ.
Май ще помагаме форумно, а и с други сили и специалисти за един интересен проект на приятел от форума. - пак ОБ

Неактивен zlatkoo

*
  • 1489
    • Профил
« Отговор #65 -: Януари 22, 2022, 09:26:41 09:26 »
Не бяха ли 15-ки?

Неактивен Toshko

*
  • 6687
    • Профил
« Отговор #66 -: Януари 22, 2022, 11:16:09 11:16 »
Не, първите ми бафъли са 18-ки в Н-рамки и отгоре малко ОБ с 4 отворени ръба.
Другите са ОБ с по 2 12-ки, СЧ с плоска мембрана от 700 до 7.000 и ленти, а отдолу затворени субове с 15-ки.
« Отговор #67 -: Юни 05, 2022, 02:32:44 14:32 »
Момчета някъде в началото на тази тема бе станало въпрос за недолюбваните STK...  Неотдавна бях купил ресивър за части, заради трафа и самата кутия най-вече. Оказа се, че е с доста мощните stk 402-120y. Направихме му платка по схемата от pdf-а. Та понеже имам и направен усилвател с lm3886,  трябва да ви споделя, че стк-то е супер и го предпочитам. Вероятно липсата на защити и най-вече такава от късо кара всички да плюят на стк... докато виждам, че са се използвали в доста маркови усилватели сони техникс сансуй ямаха и кой знае колко още. А, и е пълно с китайски имитации, а оригинлано стк обикновено струва повече от лм

Неактивен Toshko

*
  • 6687
    • Профил
« Отговор #68 -: Юни 07, 2022, 05:34:05 17:34 »
Уж LM3886 беше мерцедеса на чиповете.

Аз много искам прост многоканален усилвател с 6 или 8 канала за активна система. И по възможност искам да си го направя сам.

Неактивен lordoff

*
  • 218
  • Кирил
    • Профил
« Отговор #69 -: Юни 08, 2022, 01:19:46 01:19 »
Уж LM3886 беше мерцедеса на чиповете.
Не съм сигурен за това, но този сайт в часта си "Resources" вероятно ще ти бъде доста интересен:
https://neurochrome.com/
different is easy, better is a lot more difficult
« Отговор #70 -: Юни 08, 2022, 01:53:15 13:53 »
30$+ за една платка? Тез са изтрещяли ;)
Не искам да ви подвеждам, LM3886 е супер, в началото на темата стана въпрос за стк, и реших да се включа
« Последна редакция: Юни 08, 2022, 02:25:17 14:25 от barobgb »

Неактивен lordoff

*
  • 218
  • Кирил
    • Профил
« Отговор #71 -: Юни 08, 2022, 04:11:42 16:11 »
30$+ за една платка? Тез са изтрещяли ;)
Напротив. 30$ са нищо пари за know how. Платката е безплатна добавка. :-)
Лично аз не съм запален на тема чип ус-ли, но нали стана дума....
Още малко храна за любопитството: https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/lm3886-class-ab-gainclone-chip-amps-diy-kit-and-assembled-since-1999.7765/
Истинския проблем е, че тези чипове (както и редица други) бързо и сигурно се превръщат
в ненамираеми и невъзможни за закупуване.
« Последна редакция: Юни 08, 2022, 04:51:29 16:51 от lordoff »

Неактивен Toshko

*
  • 6687
    • Профил
« Отговор #72 -: Юни 08, 2022, 09:36:51 21:36 »
4 слойна платка оптимизирана да не бръмчи и шуми.

Малко нисък ви се вижда slew rate. Не знам как ще звучат високите при високи нива.
Нещо ви се е загнездило, че си трябват 40V/us.

Имаме тукашни дискретни готови усилватели на добри цени.
Бих си купил обаче импулсно захранване от Apex и бих го филтрирал до безобразие. Само че няма кой да ми отговори може ли то да понася допълнителни капацитети.

Чудя се, като се правят многоканални системи, как уцелват гейна да е еднакъв, особено с различни усилватели.

Или да му блъсна 6х 240 вата на канал еднакви със slew rate 80V/us и да се свършва  ;D
Хем транзисторните са и с по-малък дампинг фактор.

Неактивен lordoff

*
  • 218
  • Кирил
    • Профил
« Отговор #73 -: Юни 09, 2022, 10:40:37 10:40 »
Чудя се, като се правят многоканални системи, как уцелват гейна да е еднакъв, особено с различни усилватели.
Ами няма нужда да е еднакъв gain-a, напротив. Както и да са еднакви стъпалата (като концепция) за всички ленти.
Имам приятел с хубава 3 лентова активна с-ма, с аналогов дискретен крос... Знаеш го, Калоян (machinow в "другия" форум)
Първото, което е отличително, 100% DIY е! :-)
И трите стъпала за всяка лента са крайно различни. Според предназначението. :-)
Неговите например са 250W НЧ, 50W СЧ, 15W ВЧ (пиша по спомен)
Нивата първоначално се напасват с атенюатор на изхода на крос-а, който по-късно може да бъде заменен с прост фиксиран делител.
Но това е доста несъвършенно решение и пълно с недостатъци. Калоян, понеже е доста на "ти" с материята, след измерване и напасване, модифицира гейна на самото стъпало.
И тук идва голямата играчка в подбор, проби, тестове на различни кс стъпала за всяка лента.
Традиционно, повечето diy-ри пробват за СЧ или ВЧ лампови SE, където е истинската им прелест. Но има и други "екзотики" :-)

Неактивен Toshko

*
  • 6687
    • Профил
« Отговор #74 -: Юни 09, 2022, 08:44:02 20:44 »
Е как да няма нужда, то иначе се получава нова динамична тон режисура  ;D

Жалко че хората се захласват по лампи, на мен ми звучат като MIDI синтезатор.