Но трябва колоната да е нагласена по усилвателите.
Винаги съм си мислил, че Гейна трябва да бъде еднакъв.
А, не мисля, че драйверите трябва да ги съобразяваме с каквито и да било КС. Opposite. :-)
Тя, тая работа с гейна си е един вид "висш пилотаж". Не всяка топология и не всяко стъпало се чувства добре ако му намалиш гейна от 40 на 25 примерно.
Снощи (понеже първо се съмнявам в себе си, после в другите) попрочетох за стотен път и Линквиц, както и други...
Да, препоръчват еднакви стъпала за всяка лента, но само от практичност, удобство и универсалност!
Изравняването на нивата си се правят в кросоувъра, независимо DSP или аналогов.
Ако DSP-то е 64bit, floating point добре. Атенюирането теоритично не прави поразии, Но ако не е???
Отделно, в аналоговия крос на изхода ако имаме делител и след него КС с голям гейн... Пак поразия. И напразно пилеене на енергия.
Ако ти е любопитно, разгледай някой service manual на някой доказан профи монитор.
Небезизвестния стар добър Genelec 1031А да речем. Там двете стъпала са с подобна топология (с оглед на ремонтопригодност), но едното е с гейн 26dB, другото с 24.
Според драйверите :-) И настройката се извършва на изхода на кроса. Не с прост делител/атенюатор, разбира се. Genelec не биха си го позволили. Поне не в онези години.
По-горе се чудеше за приятен, евтин вариант за КС... По-евтино от това да вземеш на старо някое готово многоканално КС мислено за кино, няма.
Освен моделите, дето споменава Линквитц, се сещам за едни мнооого яки многоканални Tag Mclaren....
Виж го как изглежда "тва животно" :-) Всеки канал е на практика абсолютно автономен, със собствено захранване
https://i.servimg.com/u/f46/19/42/72/23/tag_mc12.jpgOutlaw и Emotiva имат разни интересни от бюджетна гл. точка модели....
Нямам идея как се представят, но в облекчените условия на една активна с-ма, за мен са готина достъпна алтернатива, особено на вторичния пазар.
https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/outlaw-model-5000-multichannel-amplifier-review.10585/....Или ресийвър, като му махнеш предусилвателната част. Но не са много такива, пригодни. На 90% са си компромис.
Хубавото, издържано от към компоненти и механика DIY строене на ус-ли излиза скъпо. Често много над очакванията. Проверено! :-)