Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6567
  • Профил
Имате ли велосипед? Електрически? На колко му помпате гумите?

Аз, да, електрически е, 28 Цолов, 500 вата, доста неудобен и не много качествен.
На две години, а батерията му вече пада до нула за под половин година.
Рамката е в голямо противоречие с човешката анатомия, всички полове, възрасти, ръстове и телесни индекси, които са влезли в контакт с него са паднали или са пострадали по друг начин.

Оригиналните гуми бяха неизползваеми, смених го с Continental Speedride puncture protection, нщкоито също не са цвете за мирисане.
Седалката беше т.н. гъзоръбче, смених я с такава с амортисьор.
Спирачките са символични, може и да не ги сменя.

Иначе е много приятно да не въртиш и да караш фактически електрически мотоциклет с до 37 км/ч на до 60 км.

Домързя ме да помпа затова реших да използвам компресора на колата и да напомпам до 6.0 бара, колкото пише на гумите.
Първото, което забелязах, е че отстрани са леко напукани, нищо, че са сериозна премиум марка като континентал и са нови и на възраст и на пробег.
Предната вечер пак щея върна на 5 бара. Задната остава твърдо на 6!
Дано не се пребия, защото такъв камък гуми до сега не съм карал!

п.п. изглежда, че преди съм публикувал снимки и информация да електрическото си колело само във Фейсбук. Резултата, е че информацията е потънала, а историята е непроследима.
Здравейте, имам направи си сам форум от почти 10 години, а електрическо колело от 2-3, писал съм за него няколко пъти, но само в услуга на Цукерберг! Няма откъде да знаете какво съм споделял преди, защото всичко е дълбоко архивирано в социалната мрежа и изваждането му на бяс свят е бавно и мъчително дори с най-мощното PC или смартфон, защото всичко старо се намира архивирано на далечни сървъри с бавен трансфер и дълго време за достъп.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6567
  • Профил
Тия континентали.са такъв пънкчър протекшън, че нямам думи!
Задната се спука и спадна до долу от един не много забит рън от роза.
Continental puncture protection... laughable!
Здравейте отново. Четейки почти всичко наред във форума, стигнах и до тази (според мен) подценена тема. С риск да ме провъзгласите за археолог, задето изкопавам доста стара такава, ще изкажа своя протест :) по отношение на всеобщото недолюбване на велосипеда. Това човешко изобретение ви дава, така нужната независимост от ЧЕЗ, Топлофикация, Лукойл и личния лекар! Дава и безкрайно удовлетворение от наглед простото умение да балансираш само върху две колела, но без да си яхнал картечницата (мотоциклет).
Та на въпросите: Да, имам и вече карам сигурно около половин век, почти всеки ден, с изключение когато вали силен дъжд, сняг или камъни. А... и без двете години в казармата :) През останалото време съм на "седлото". Сигурно съм фифти- фифти по отношение на хилядите навъртени километри спрямо тези с колата.
Електрически? Признавам, че последното ми 4-то колело е с батерия и с най-слабият възможен двигател 200 вата... Поради факта, че е твърде мощен за един нормално развит, макар и понадебелял човек, миналата (първа) зима му махнах батерията, защото не можеш при минусови температури да достигнеш нормално самозатопляне на тялото... Батерията изкара и тази зима в антрето на шкафа за обувки, като съм й правил само няколко цикъла заряд- разряд с нарочно конструирано товарно устройство, за да се чувства добре и да не мързелува. За всички тези години съм придобил някакви умения за оцеляване върху велосипед в градски условия и мога да твърдя: Ненужна придобивка за един здрав нормален човек е електрификацията на колелото. Да не коментираме, че ти добавя към теглото още поне 6 кг (съдя по моето). Като ново, когато го качих за първи път на рамо до четвърти етаж (ежедневна рутина) помислих, че ще ми спадне бъбрек...
За гумите въпроса е малко подвеждащ :) Той е като: с какво напрежение ще си захраниш крайното стъпало? Ами- според нуждите. От усещанията на моя т.нар. задник съм открил, че максималното налягане за гумата, невинаги е оптимално и даже може да бъде болезнено. Зависи от "балона"- диаметъра на гумата; на какъв път и настилка се кара; каква е температурата; каква е седалката; ще караш само до работата или 4 часа на разходка; дали ще караш на сняг зимата и разни други фактори. Лично аз съм останал с оптимален за мен вариант с едни  всесезонни "мишленки" 28Х36С (дано не излъжа неволно за балона) -за изключително градско каране ми е най- комфортно да ги държа на 3- 3.5 атм. Зимата- малко по меки. Максималната препоръчана от производителя стойност затова е максимална, за да не я прекрачваме :)
Надявам се, че не е прекалено невъзпитано, щото пиша, преди да бъда одобрен в първата тема...

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6567
  • Профил
На мен ми се скапа батерията, но пък си купих електрическа рикша за на село. Със солар 250 вата. Практически не ползва ток от мрежата, зарежда се изцяло от слънцето.
Има тема https://penkiller.com/index.php/topic,3209.0.html

За мен също велосипеда е много приятен, но когато не пече слънце.
София пък е град с много пресечен терен и много баири, поне по моите маршрути и пропътуването на каквото и да било разстояние за мен е равносилно да пристигна изпотен.

EV рикшата дава същата свобода, плюс защита от слънце и дъжд и почти неограничен капацитет за багаж и пазар, торби с цимент и бетон, въглища, минерална вода, пазар, плюс пътници. И разхлажда в жегите.

Колкото до правилното помпане на гумите: https://penkiller.com/index.php/topic,2625.0.html
Сметките ги проверих и точно на гумите на колелото и важат и за него. Не помня какво изчислих обаче. Под 4% компресия на борда като заложите и ще получите налягането. Разбира се и точното тегло.
Привет.
От няколко дни се опитвам да подкарам един стар осцилоскоп, дето работи (работеше) само с комп със стар Уиндоус на ЛПТ порт. И не става с виртуална машина и не става никак. И ще разказвам май за проект, как ще инсталирам на стария компютър с атлон х64 нов Уин95. Как ще намеря драйвери? Нямам идея :)Искаше ми се да сваля някои картинки с осцилоскопа, за да задам правилните въпроси на вас- знаещите. До тук резултата е 1:0 за Майкрософт!
Батерията, която се е скапала, нали изкорми елементите от кутията? Че стават едни изтичания вътре и платката на контролера умира и тя... А на онази рикша, как се поддържа батерията, докато половин година си си в София? Държиш я на подзаряд или правиш някакви автоматични цикли за поддържане здравето и?

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6567
  • Профил
Батериите са оловни 5х12В 38Ач, явно с гъстичък електролит, защото максимално спокойни и без повърхностен зарях стоят на примерно 12.95V, а дори сутрин след като са престояли през нощта са на 13.2-13.3.
Имам хора там, които през 1-2 месеца им включват зарядното.
Миналата зима есента ги навързах в паралел и ги заредих така и така ги поддържах. Тази ме домързя, само ми включват зарядното. Самото зарядно е относително умно, зарежда на нещо като 14.5 на батерия, ако не и малко повече, а поддържа на 13.8 на батерия, т.е. поддържащото му е 69В за 5-те. Което е ОК за няколко дни в хладно време. Тамън да смъкне сулфатите.
Два пълни сезона и общ пробег от сорта на 500 км... на село разстоянията са малки, колкото и да е странно, карам рикшата да кажем поне 30 дни в годината и ходя с нея навсякъде, дори между селско, на плаж, на магазин, на ресторант, напред-назад, разстоянията като са 1-2 км голям пробег не се върти. Колелото ми като му се скапа батерията беше на под 300 км за 10+години.
Представете си какъв отвратителен режим е това за автомобил с ДВГ, за 5-6 двупосочни пътувания на ден го палиш 12-15 пъти практически студен и го караш почти на празен ход с надут до край климатик. Да не говорим за дупките, кръпките, праха и разбитите пътища. Точно тези няколкостотин км годишно с удоволствие си ги спестявам.