Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6338
  • Профил
Готови ли сме за обществени* търсачки и социални мрежи?

Допълнение: имаме нужда и от обществени торент тракери: http://penkiller.com/index.php/topic,1817.0.html

Pay per view крайна сметка ще убие всички спортове които се разпространяват по този начин.
Сега те се изкушават от високите приходи които pay per view им осигурява.
Но тези приходи са благодарение на огромната маса фенове които изведнъж биват лишени от достъп до разпространението на любимите си спортове Формула 1, бокс, тенис и така нататък.
След няколко години прилагане на Pay per view феновете на всеки един спорт неминуемо ще намалеят. Тогава едновременно вече няма да има кой да плаща за pay per View или платени пакети за телевизия и няма да има достатъчно фенове на спорта, просто средата му ще бъде разрушена. (по време на финала в Синсинати Фейсбук страницата на Григор Димитров сподели нелегално предаване на живо, защото знаят, че почти никой в България няма да гледа мача)
В дългосрочен план Дори някои спортове може да започнат да се практикуват от по-малко хора благодарение на същите порочни практики.

Това за което говоря в първия абзац е лесно наблюдаемо от всеки който чете тази публикация.
Нещото, което не е толкова лесно за всеки да види, е че принципа на pay per view се прилага и наобратно, като: "плащам за да ме видиш".
Тук не става дума за някакви ексхибиционисти, а за масовата практика бизнеса да плаща за да бъде показван от търсачките в интернет и от социалните мрежи.
Платените кликове обаче ангажират вниманието и времето на информационното общество по такъв начин че заместват и останалото културно, научно, информационно и развлекателно съдържание което потребителите биха потребили. Същевременно развитието на доставчиците на тези услуги неминуемо се изкривява в посока улесняване на приходите от платени линкове и кликове.
Така разнообразието на пренасяното през Интернет съдържание намалява. От биологията и генетиката знаем че намаленото разнообразие води до израждане.
Дори да не правим толкова отдалечена аналогия същият пример за израждане поради намалено разнообразие можем да намерим и в политическите системи като днес приемаме че еднопартийните политически системи са най-лоши, а многопартийните, където политическият плурализъм процъфтява са най-добри.

Надеждите ни че Интернет ще предостави по-достъпна и добра среда за обучение, култура и развитие на личността започват да се охлаждат.

Това е процес който сам се задълбочава понеже сме активни и пасивни потребители на pay per View принципа, ние едновременно преживяваме две неща, първо разглезени сме от високото качество на съдържанието онлайн защото то е създадено от професионалисти и или ние сме платили за да го видим, или някой платил за да стигне то до нас, на второ място това професионално съдържание отнема от времето ни за самообучение и усъвършенстване, в резултат ние сме прочели по-малко книги и сме извършили по-малко целенасочени проучвания във връзка със собствените си интереси.

В крайна сметка аз плащам за своята Интернет връзка и тази цена не е субсидирана от никого, нито от държавата нито от която и да било частна фирма.
Ето защо аз желая да потребявам съдържание генерирано на не търговски принцип. Такова например е цялото съдържание настоящият форум.

Очевидно е че към момента на хората които мислят като мен им се налага да се провират между съдържанието създадено с Pay per view за да достигнат до информацията която наистина им е необходима.

Още нещо е очевидно, необходими са ни обществени социални мрежи и обществени търсачки. Бих плащал с 50% повече за Интернет,  което е много повече от всичко, което бих похарчил за спонсорирани линкове, но искам Фейсбук с приятели и без реклама и Гугъл, който ми дава информация от свободни сайтове, а не от търговски.

*Обществените услуги са такива за които плаща цялото общество. До тях се стига, когато достатъчно много хора имат нужда да потребяват дадена услуга на не търговски и не комерсиален принцип. Важни услуги като телевизия, радио, железопътен транспорт, медицина, основно и средно образование се финансират от обществото по консенсус, че не можем да се доверим на стопански субекти да го правят.

Допълнение:
Идеята за обществени услуги за информационното общество вече се заражда спонтанно и независимо на различни места: https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/aug/30/nationalise-google-facebook-amazon-data-monopoly-platform-public-interest - в случая това са академичните среди в Обединеното Кралство. Ник Сринек (Nick Srnicek) е преподавател в университета Сити. Той предлага направо национализация на съществуващите услуги, а не създаване на конкурентни обществено финансирани такива.
Може би е прав, а аз имам твърде либерални възгледи.

Може би социалните мрежи и торент тракерите трябва да станат свойство на устройствата и самоличността ни. Всеки сам да хоства и поддържа своят профил, който да бъде свързан с профилите на тези, които той желае. Все пак ние плащаме пълната и не субсидирана цена на достъпа си до Интернет и би трябвало да имаме право да определяме с кого споделяме поведението си и какво съдържание потребяваме.
Днешната система ни ловува и закрепостява в маркетингов Лабиринт с намаляваща полезност.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6338
  • Профил
Пояснение относно лъскавото професионално съдържание.
Вероятността да си купите новото M5 е много по-малка отколкото да ви се наложи да си направите домашна вентилация или да поправите прахосмукачката си. Това е така дори за тези от вас които вече имат новото M5 или могат да си го позволят.
Независимо от това силното и натрапчиво платено предлагане на репортажи за хай енд стоки измества всичко останало. Така рекламната pay per view индустрия изяжда вашето свободно време. На пръв поглед никой не печели от това, но когато веднъж са ви закрепостили към своите медийни рекламни аутлети по същите канали които се поддържат с ненужния хай енд ни продават и същинските продукти които генерират оборота им.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6338
  • Профил
Re: Готови ли сме за обществени търсачки и социални мрежи?
« Отговор #2 -: Септември 02, 2017, 03:47:18 15:47 »
Платеното съдържание, което приковава вниманието на хората кара обществото да изпада в абсурдната хипотеза на максимата:
"Горят си сиромасите свещите, броят на богаташите парите."
От профила на Кеворк Кеворкян във Фейсбук.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6338
  • Профил
Фейсбук и Туитър блокираха Тръмп без решение на съд или заповед на прокурор. Без да се обосноват или да изложат мотивите си.

В момента никой не може да се свърже с него през социалните мрежи. Никой не може да прочете негова публикация. Не му вземат и интервюта.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6338
  • Профил
Така, така: https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/01/18/4164654_reporteri_bez_granici_ne_moje_socialnite_mreji_da/
Цитат
"Репортери без граници": Не може социалните мрежи да контролират свободата на словото

Цитат
"Законите на обществения дебат бяха създавани от парламентите и прилагани от съдии, но сега корпорациите от частния сектор отговарят за това. Техните норми не са определени в демократична рамка със система за контрол и баланс, те не са прозрачни и не можете да ги обжалвате пред който и да е съд."

Цитат
"Живеем в политическа дистопия", каза генералният секретар на RSF Кристоф Делоар. "Организацията на обществения дебат не трябва да се оставя на пазарните сили или на индивидуалните интереси. Трябва да наложим демократични задължения на водещите дигитални играчи."Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6338
  • Профил

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6338
  • Профил
Re: Готови ли сме за обществени търсачки и социални мрежи?
« Отговор #7 -: Ноември 18, 2021, 04:08:14 16:08 »
Как да не искаме обществена социална мрежа.

Коментарът ми е по повод заявката на Бойко Борисов, че няма да подава оставка.

В синдиката на крадците главният Вор не е изборна длъжност, а по заслуги.
В ОЧЗ върховният тиран също не се избира и не може да подаде оставка. Това, че ОЧЗ е в криза се дължи на неплодотворните усилия на членовете.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6338
  • Профил
Re: Готови ли сме за обществени търсачки и социални мрежи?
« Отговор #8 -: Февруари 07, 2022, 03:34:47 15:34 »
И да не сме готови, може да ни се наложи да си направим сами:
https://www.clubz.bg/123927-zukarbarg_zaplashva_da_spre_facebook_i_instagram_v_evropa

Цукерберк заплашва да спре Инстаграм и Фейсбук в ЕС.
Дано го направи, управляват се безобразно и безогледно, има и цензура, при това доста несправедлива.

Мързи го да докара тук американските лични данни и да пуска обезличени заявки към тамошните масиви след като обработи нашите.

Вероятно алгоритмите му ще хабят ужасно много ток по този начин.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6338
  • Профил
Внимание: Изкуственият интелект броди и чете всичко, използва и имплементира без да му мигне окото:
 https://www.computerworld.com/article/3684734/this-lawsuit-against-microsoft-could-change-the-future-of-ai.html не праща авторски права...

Още една причина социалните мрежи, търсачките и AI да бъдат обществена собственост. Които останат частни да водят стриктен протокол на използваните материали и степента на взаимстване.

По същият начин по който авторите, продуцентите и изпълнителите имат колективни организации за упражняване на авторски права, трябва обществата чрез представителите и ръководителите си да наложат контрол и отчетност на AI.

Освен работещите AI, трябва да има други изкуствени интелекти контролиращи и проверяващи за оригиналност на работата му.
Защото, когато първият пълноценен изкуствен интелект заработи, той ще присвои за собственикът си цялата интелектуална собственост на света.

Въпросът е дали Изкуственият интелект е средство за производство, което може да бъде притежавано от едно лице.