Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6642
    • Профил
Статии за самолети
« -: Септември 01, 2017, 10:53:38 22:53 »
Четете ли такива неща за самолети и ако да, какви?
https://en.wikipedia.org/wiki/McDonnell_Douglas_F-4_Phantom_II
В момента съм зачел как е проектиран един много противоречив самолет от 20-ти век Ф-4 Фантом II.
Много мощен и много бърз самолет, той никога не успява да постигне доминация и винаги има слаби места. Просто защото дизайнерите му не са предсказали добре ситуациите в които ще попада. Нещо като прогнозата, че въздушните боеве ще се развиват на 10.000 метра през втората световна война. Напълно погрешно.

От Фантома естествено прескачам на Ф-3 Демон https://en.wikipedia.org/wiki/McDonnell_F3H_Demon
Това е самолета чието развитие се явява фантома.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6642
    • Профил
Re: Статии за самолети
« Отговор #1 -: Септември 21, 2017, 12:11:37 00:11 »
Любопитен факт:
Цитат
МиГ-23 показва доста добра способност за незабележимо проникване във въздушното пространство на други държави. През 1989 г. сирийски пилот с МиГ-23МЛД пресича на малка височина израелската граница и каца на военно летище, искайки политическо убежище. През същата година кубински пилот с МиГ-23 по същия начин бяга в САЩ. И в двата случая присъствието на МиГ-овете във въздушното пространство е открито едва когато те приближават летищата и започват радиопреговори за кацане. През същата тази 1989 г. либийски МиГ-23 се разбиват в планински масиви в Южна Италия и о-в Крит. И в двата случая не са открити от ПВО на държавите.

Познавам пилот на МиГ-23, казва, че с лекота е правел 2.4 мах и че е било известно, че е труднозабележим за радари и е ползвал тактика да лети по коритата на реки. Влизали са по съседните държави основно без да искат без никой да разбере.