Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте, казвам се Диян Йорданов и съм от Варна. В младежките ми години (в средата на 90г)получих подарък ретро усилвател "JVC" за който ми трябваха тонколони. Подготвих се, прочетох книгите на Попянев купих говорители (Благоевградски) и реализирах проект на двулентово озвучително тяло с филтри от втори ред. Резултата според мен беше посредствен и не след много време смених ръчно правените тонколони с купени от магазина. След почти 30г ми се появи желание отново да реализираме проект на тонколони надявам се този опит да е далеч по успешен. Също в този форум да намеря отговори на въпроси които ще възникнат по време на работата по новия ми проект!

Неактивен lordoff

*
  • 226
  • Кирил
    • Профил
Здравей и добре дошъл!  8)
Тук не е много "шумно", както ще забележиш, но вероятно просто времето на тази форма на общуване отминава.
Въпреки това има доста интересни и ценни неща, особено в областта аудио.
За мен, разбира се. Не по-лош е раздела с автомобилната тематика.
Ако скоро не си се интерсувал от аудио проекти,
вероятно като първа стъпка е добре да се изработи нещо готово и на 100% работещо.
Troels предполагам си го чел? Ако не, силно препоръчвам. http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Loudspeaker_Projects.htm
Обикновенно търсачите на готови решения първо там се спират. :-)
« Последна редакция: Май 20, 2025, 02:50:05 14:50 от lordoff »
different is easy, better is a lot more difficult
Благодаря, за посрещането! Реализирането на първи  проект "нещо готово и на 100% работещо." ще е по разумен сценарий. Определено ще следвам стъпките на хора които са реализира ли проекти с добър, а защо не и с отлични резултати.
Здравейте,
Казвам се Росен Ставрев от София на 39г.Попаднах тук случайно търсейки в youtube клипове за хидравличното окачване на Тойота Ленд Крузър J100 на който съм голям фен от тинейджърските ми години и най-накрая успях да се сдобия с такъв преди няколко месеца.Та така попаднах на админа на страницата,който има същият джип :).Изненадвам се приятно,че тук май насочеността е повече към аудио-то.Фен съм на винтидж аудио техниката имам 2 ресийвъра на Сансуй от 70-те години,2 грамофона на Торенс,2 сд плеъри на Сони от края на 80-те години,колони на Джей Би Ел,имам и няколко продукта на Етер аудио.

Неактивен Toshko

*
  • 6763
    • Профил
С тойотата си се прецакал, казвам го като собственик на такава от 19 години.
Бавна, харчи и поддръжката е като на МТЛБ, начесто, много позиции, сложна, трудна и скъпа. Апропо, доста от нещата ги пише в сервизната книжка. Интервалите за масла на кутия, раздатка и диференциали са много кратки, регулират се лагери на главини и се прегресират, сменят се течности на окачване и т.н. разправията се спира. Настройват се торсиони, сменят се задни пружини. Непрекъснато някаква глупост илзиза от строя.

Както и да е.

Добре дошъл!

Пусни тема и ще те упътя!

За аудиото, заповядай и пусни тема в моята система да ти видим играчките :-) ще взема и аз най-после да го направя.

Неактивен lordoff

*
  • 226
  • Кирил
    • Профил
...Както и да е.

Добре дошъл!

Пусни тема и ще те упътя!
[size=78%]Оплю детската мечта на човека, сега чакай да пусне тема... Мога да се обзаложа, че няма. [/size]
different is easy, better is a lot more difficult
  Здравейте!  :)
Името ми е Костадин Костадинов.
Роден съм през 1978 година. Професията ми е електроинженер. Интересите и заниманията ми са в Електротехника (силни токове), електроника, озвучаване, механика. Относно автомобилите - предпочитам автомонтьорите да се занимават с тях. Само по необходимост се занимавам с електрониката и електротехниката на личния ми автомобил.
   Опитът ми в озвучаването и електроакустиката е скромен и бавно развиващ се. Причината е ясна - първоначално липсваха средства, сетне започна да оскъдява свободното време, нужно за хоби заниманията. Първите ми стъпки в озвучаването бяха да си купя ВКН0922 (понеже бе сравнително евтин, спрямо останалите по-качествени високоговорители). Понеже нямах инструменти и материали, доста време високоговорителят се разхождаше без кутия. Звуците бяха доста разнообразни, но далеч от възможностите на говорителя. Усилвател естествено нямах. Първоначално купих кит стерео усилвател с MDA2020. Естествено, че изгорих единия канал, по някое време. Нямах подходящ трансформатор, кутия, еквилайзер... Продадох го овреме. Сетне, както всеки любител, си направих транзисторен усилвател. Той, естествено, не заработи веднага. Горяха едни резисторчета на втората секунда от включването на захранването. Необходимо бе изучаването на половината теми по схемотехника на усилватели клас АВ. Най-сетне, намерих грешката в изписването на стойностите на въпросните резистори. Разлика само един порядък!?!
Най сетне чух звука на усилвателчето. Схемата е с много добри параметри, с MOS транзистори крайни. След много дълго време, успях вече да си сглобя озвучително тяло с въпросния ВКН0922. От книгата на Д. Попянев използвах примера за озв. тяло с фазоинвертор, обем 48 литра. Е, тогава вече чух звуци от телевизора и радиото, които не предполагах и че изобщо присъстват в музикалната картина. Честоти от 35 Hz нагоре вече чувах. Много след това, придобих компютър. Още много след това започнах да работя и със софтуера ARTA и LIMP. От вторичните суровини се сдобих с ВЛД 40-8. Възстанових си го и работи прекрасно.
  Занимавах се няколко години, любителски, с озвучаване на театрални пиеси.
Надявам се във форума да общуваме по темите за озвучаване.
Не е срамно да не знаеш, срамно е да не се учиш!
Re: >>Представяне на нови потребители<< ПИШЕТЕ ПЪРВО ТУК >>
« Отговор #310 -: Септември 21, 2025, 04:12:41 16:12 »
Здравейте, името ми е Румен Живков, занимавам се с електроника, завършил съм ВМЕИ.
Попаднах на сайта търсейки информация за едни стари български високоговорители. Видях и други интересни статии, разработки и проекти и реших да си направя регистрация за пълното ползване на предоставените материали. Поздрави към всички!