Да добавим половината гама на Равенол - златните туби с надпис USVO, на тях изрично е посочено, че базовото масло е PAO.
Като Равенол имат още предимства, например, че работят с Формула-1 и имат всички нови високотехнологични добавки като OFC (organic friction modifiers), три-атомен молибден и волфрам, а освен това имат и стандартните ZDDP цинк, фосфор и т.н.
Не на последно място, лицензирани са и по ILSAC GF 5 и 6 и по Dexos, което е много важно против LSPI и по ACEA и API. Пишат си и номе ата на лицензите и одобренията.
Тоест, като пише "APPROVALS API SN Plus, API SP Resource Conserving, GM dexos1™ Gen 2 (Lizenz-Nr. D10709HK081), ILSAC GF-6A"
Всичките тези организации наистина са одобрил или лицензира и продукта.
"RAVENOL DXG SAE 5W-30 is a PAO (Polyalphaolefin) based, fully synthetic low friction motor oil"
Горното е ясно обявено и заявено на златните туби USVO
А също и:
"For the development of RAVENOL DXG SAE 5W-30 the proven formulation of tri-nuclear molybdenum, tungsten and OFM (Organic Friction Modifiers) was used. A highly polar Group V base oil was used in this formula, which has good compatibility with the PAO used."
И не на последно място:
" Pourpoint -57 °C
Noack Volatility 6,0 % M/М
Flashpoint 256 °C"
Няма такова масло!
Внимание: DXG не е подходящо за много немски автомобили, защото има HTHS 3.1, тоест е енергоспестяващо и не отговаря на ACEA C3, което е HTHS>3.5
За немски коли изискващи сае-30 използвайте SSO, а за сае-40 SSL и двете са ACEA C3.
Други масла, които са ПАО са Мотул х-макс и ЯКО RS 0W-40.
За Амсойл имам силни съмнения, освен това те на практика нямат стандарти, лицензи и одобрения.
Държат си базата в тайна, която тайна е такава само от потребителите, нали се сещате.
Ред Лайн, Роял Пърпъл и т.н. За мен и да имат здрава база и да са натъпкани с добавки не стават за съвременен чист и прецизен двигател, а за бегачки и драгстери и смяна на 1-2.000 км.
Същата работа е и Фухс, скъпо и претенциозно, а откровен сбирщайн написан само с "препоръки", несериозно. На практика прави бели, трепе ДПФ-и, троши повдигачи и т.н.
Пазара на масла е пълен леш и по-зле ще става. Мобил на немските опаковки си пишат HC synthese... Мобил-1 вече не е толкова отделна марка, изпомешан е с по-ниските гб класове, които едно време изобщо не ги отразявахме.
Автомобила е най-скъпата и често употребявана вещ след жилището.
Бъдете сериозни!
Карайте или с изброените, или с фирменото масло купено от представителството. При голяма закъсвация, масата Тойота са хубави. Мерцедес, също са хубави.
Сменяйте на 6 до 8.000.
Нулипайте си трип 1 на компютъра при смяна и Сменяйте на 6 месеца, 180 часа или 8.000 км.
Като навъртите 3-4-5.000 км за 140-160 часа пак Сменяйте, двигателят е работил много на място.
Аз съм установил, че при идеален микс на каране, 180 часа са около 8.000 км и точно тогава трябва да сменяте маслото. Или на 6 месеца.
Така правят американците и счупен двигател там преди 250.000 мили там няма.
Гледайте Хуви, от над 100 коли, обикновено най-евтините на пазара в САЩ една му изтропа и то беше 45 годишен Корвет.