Мустанга е с обикновена помпа, просто наляганията са големи и то с 5W-20, което оригинално е полусинтетика в най-добрият случай. Тези 4.5 и 5.2 бара са на напълно загрял двигател с оригинален термостат.
Но ако се върнем на ХЕ, то с прилично САЕ-40 държи също яки налягания и в движение не пада под 4-5 бара.
Основната идея на цялото писане, е че капризните мотори се познават по таблицата с температури и вискозитети приличаща на хороскоп за 12-те зодии

Умната помпа също не е нещо непременно лошо, то е все едно да имаш два високодебитни байпасни клапана и да ги избираш през соленоиди, независимо, че същото тя го прави с променлив обем за цикъл по някакъв си начин. Слагаш по-гъсто масло или с по-висок HTHS -дебита пада заедно с охлаждането на всичко и мазането на цилиндрите.
Същото става и когато на кола като мустанга или ХЕ или много такива, включително Ягуар V8 от края на 90-те и т.н. шибнеш по-тежко масло, дебита пада с всички последствия.
Скапаните стари опели CIH, както и GM смол блок с мижавите си помпички са точно с таблица за маслата половин страница и могат да се карат от 0-30 до 15-50 и всичко помежду и което е по-смешното: правил съм го и като уцелиш сезона и температурите, зимата с 0-30 имаш същото или по-добро налягане от лятото с 15-50. В такъв частен случай може да се каже, че лятно време има полза от гъсто масло, просто защото металургично несъвършеният мотор с големи вариации в режима на работа има нужда от такова постоянно адаптиране. От друга страна обаче 0-40 Кастрол RS беше чисто ПАО и май с него работеше най-добре във всички сезони. - само че тогава не разбирах толкова и под огромен обществен натиск съм го ползвал едва няколко смени.
Дори камионския 1hd-fte харесва повече 0-30 пао отколкото каквото и да било друго 5-40, 10-40, 0-40 и т.н. и си държи налягане и т.н.
Даже на колегата 523 Е39 почти спря да харчи масло с Равенол SSL и Мотул х-макс 0-40 и двете спрямо Мотел х-цес 5-40 с което го разтропа и го накара да започне да харчи масло. С двете пао масла поне не трака.
Има нещо друго обаче. Не съм виждал автомобил да се е счупил при що-годе съвестен първи собственик. Които карат повече карат и до 300.000, не съм чул тропащ, тракащ или развален такъв двигател. Все има кой да каже и да даде съвет, поне около мен и тъста с кодиака и колегите с Рено, Ауди, БМВ, Мерцедес, Лексус и т.н., повечето не много нови, няма изтропал или прецакан двигател, има на сериозни пробези. Единственият двигател, който съм чупил е 2.5тдс, който спука блок и бутала, но нямаше следи от износване и проблемите нямаха нищо общо с маслото.
Изобщо за да водим този рагговор трябва да има някакви автомобили с двигатели влияещи се привидно благотворно от по-гъсто масло. Кои може обаче да са те?
Кола при първи собственик мръднеш ли от оригиналния вискозитет, автоматично спира да върви и вдига разхода. Няма начин да остане с него, или ще го изтърпи цял пробег или ще го хвърли, както аз хвърлих на 1.000 км Мотул 300V от тойотата, просто защото рязко загуби мощност, а тоя боклук се сгъсти ли и аз не знам, нещеше да върви и почна да харчи.
Та, откъде идват тези наблюдения в които не се съмнявам? Тоест, че се наблюдава утихване или някакво подобрение от гъсто масло е сигурно, но къде и защо?
Еми много просто, вторичния пазар. У нас се внасят най-евтините автомобили. Съответно във всяка възрастова и ценова категория тук идва най-евтиното и счупено от западния пазар. хората някой път забравят да си сменят маслото по 20-30.000 км... както един собственик на Ягуар ми се похвали, докато се опитваше да ми го продаде,много здрав кай мотор, забравям да му сменям маслото по 20.000 и е глей, нищо му няма, перфектен! Прегрявани, аварирали, някои чупят картер, маслото изтича, продължават и т.н. първия собственик като се осере, с извинение, пуска на пазара на ниска цена да отвърже и това пристига у нас лъснато. И вътре троп-троп и хлоп-хлоп.
Или просто великите немски премиум марки, които немците си ги знаят, държат цена и никой обаче не смее да ги задържи след 150.000, съответно някъде там продават, а до тогава като знаят, че пазара им е гарантиран от бедни гъзари нямащи пари за нова, карат и сменят на 30к, спестят 500-1000 евро от обслужване и ходят да си ги харчат по кръчмите в алпите и им тече вайцен бира по брадата и се оригват на апфелщрудел, а ние тука седим и правим изводи.
Та великите немски автомобили са едни прости счупеняци, които се самоизяждат и самоунищожават. Там и с грес да караш спасение няма.
Карайте Фиат, Рено, Нисан, Тойота, Форд и т.н. и си свиркайте!