Aудио Техника > Aудиотехника

Re: Конструиране на бъдещите колони на Милен

(1/14) > >>

zlatkoo:
Добре де, до сега винаги си твърдял, че българските говорители почти нямата аналог цена спрямо качество.

Toshko:
Точно така е. Но какво ще постигне вкъщи един начинаещ любител?
Сложна кутия от скъп материал. Кутиите освен това са големи. Трилентови колони не се слушат отблизо. Акустичния център трябва да бъде на 105 см от пода - нивото на ухото на седнал слушател.
Най-доброто съотношение цена-качество все още не значи евтини, нали? 2х12 140 лева, 2х5 100 лева, 2хВЛД 200 лева, 200 лева материал и разкрой, 200-300 лева филтри, 100 лева други, 1040 лева.
И пак питам, какво ще прави начинаещ с Hi-Fi части?
От тази есен са сменени материалите от които се правят някои части от ВКС и ВВК и особено капачките на мембраната.
ВКН 12311 от 3-4 години не съм виждал нови по магазините.
При наличие на излишни пари могат да се купят хубави хартиени екземпляри произведени до средата на 2017 г., след това само с индивидуална преценка.

Най-разумно е да се вземат две букшелф колони, които свирят достатъчно добре и не се издават, че са малки по размер.

Междувременно може да се направи ОБ проект за слушане отблизо. Има вариант да бъде и с три ленти, като третата лента може да бъде среда/мидбас с отворено шаси, която да работи между 150-200 херца и 1 килохерц. Даже при ОБ е желателно да има такава свързваща лента ако ШЛ е мъничък. Така ще имае пълен ОБ от баса до високите и звука ще бъде уникален. Мога и аз да направя проекта.

Не трябва да се подценяват и широколентовите проекти с качествени говорители.
100% е сигурно, че чифт неодимови широколентови за 200 долара ще свирят по-добре от система правена от аматьор. На всичко отгоре ще бъдат по-евтини и много по-красиви и удобни.

Проблема с трилентовите колони са и разделителните честоти. Класиката с говорители от типа на благоевградските и други от 60-те е разделяне на 500 и на 5000 Херца. Което не е оптимално. 500 херца е ни риба, ни рак, нито е до 1000 за да чуеш хубавата мембрана, нито е до 100-200 за да разтовариш баса от излишна работа и да имаш по-чист бас и по-чисти среди. 500 и 5000 искат още една разделителна честота на 100 херца, тоест са по-подходящи за 4 лентови колони.
Самият аз съм направил каквото говоря - използвам български говорители. Правил съм експериментална 4 лентова система. Направих си домашна 4 лентова система в която ВКН работи от 100 до 1000 херца на акустичен екран, където се представя блестящо. Новия модел на ВЛД-80 - NdRL-81 е пуснат от около 10.000 херца. Тоест, каквото пиша и говоря, това правя.
ОТГ1-01 имам и са разглобени, не ги слушам и се каня да ги изхвърлям/подарявам/продавам, но ги държа за да пробвам разни неща заради големия интерес към тях, а и със свалени мрежи са атрактивни. Но човек живее веднъж и в този живот няма толкова много време за безсмислици като ОТГ1 ако е без трета лента или без по-хубава кутия например.

Снимките надолу са на ОБ проект, който и аз бих направил, защото със сигурност ще звучи супер.
За среда съм набедил ВКН09370, но не е задължително да бъде той, може да се подбере българска среда с отворено шаси и резонанс около и под 100 херца, която да покрие от 100 херца до над 500. Ще стане супер. Сметката е следната: 140 за два ВКН12311, по-добре два 12211, тоест 4 ома, 50 за две среди или два мидбаса, 40 за два широколентови Визатон FRS5X, 35 за два вълновода, останалото зависи как ще направиш филтрите, едни 70 лева за желязо за трансформатори не ти мърдат, другото е мотаене и кондензатори. т.е. още 100, 435 ги изкарвам. За акустично по-проста и по-съвършена система от три класически ленти в затворена кутия. Разделителни честоти - 120 херца за баса отгоре 12 дб/окт. LR-2, 250 за средата отдолу 12 дб/окт. LR-2 - връзката става от повдигането от акустичния екран, трета разделителна честота проба с 6 дб/окт. - 1250 херца - локална нечувствителност в човешкия слух или т.н. кинаджийска разделителна честота, корекция - 6 дб/окт от 30 херца с една голяма бобина.

Милен:
Благодаря за отговорите,

Мнението на Тошко предизвика у мен повече въпроси от колкото преди това :)

Фабрични колони не ми се купуват защото предпочитам да се позанимавам, удовлетворението е по-голямо когато човек сам направи нещо от колкото ако го получи на готово, дори и да е може би по качествено.

Да стаята не е голяма, но има къде да сложа по големи колони (за в бъдеще може да се преместят в по-голяма стая). Да кутиите биха били сравнително големи - по предварителни симулации BassBox-а ми дава около 135-140 литра.

Може не всички говорители да са български. Предполагам лентовият ще е доста натоварен ако работи от 4kHz а обхвата му започва от 3kHz. Може да използвам и някой куполен с по ниска долна граница. Или някой широколентов за среда.

ОБ конструкциите и еквализацията са ми доста екзотични и непознати.

Друг вариант е със 6 инчови басове май бяха 09360 дву или може би три лентови зависи с какви говорители се комбинират. Но тези колони може да са като втори допълнителни, хем да си имам едни по-големи с по голям честотен обхват и едни букшелф-и.

Последното мнение на Тошко малко ме демотивира, като пари приблизително такава сума бях предвидил, но щом тази работа не е за аматьори.... май ще се откажа.

Успех!

Toshko:
Виж пак последното мнение, защото е допълнено.
Не е за аматьори, защото ще трябва аз да си направя колони дистанционно чрез теб.
Ако направиш едни мини колони за 100 лева, хем ще имаш ШЛ за по-голяма система в бъдеще, хем ще натрупаш опит и ще си тренираш ухото.

ОБ категорично ще свири много по-добре от просто огромни сандъци с много проблеми.
Многото проблеми на огромните сандъци струват пари за оправяне през филтрите. Самата вата за големите сандъци струва не малко пари.

Лентовите с хубав филтър нямат проблем с 4-5 килохерца, дори с 3. Хубав филтър означава голям и скъп. И стръмен съответно.

Много лесно се демотивираш. Просто започни от нещото, което ти е достъпно. Иначе не ми е проблем да те хлъзна да сковеш едни сандъци и да пълним форума със съдържание и да трупаме актив. Това ще промени ли факта, че в стаята ти ще се появят големи скъпи и неизползваеми сандъци в които ще има и някоя грешка, която ги обезсмисля?

Или ОБ, или 5 минутните тонколони, които са супер яки, или качествени широколентови в готини кутии - имам и такъв проект доста премислен при това. На 5 минутните колонки има видео на прототипа във Фейсбук: https://www.facebook.com/PenkillerDIY/videos/746194082130527/ - само като видиш за какъв контрол на мембраната става въпрос трябва да ти стане ясно, че системата е супер. Тема за 5 минутните колони: http://penkiller.com/index.php/topic,1194.0.html

Направи първо нещо от изброеното, слушай го критично, идеите за еволюция сами ще ти дойдат.

Да правим направо три ленти за стая в която не можеш да ги чуеш??

Милен:
След обсъждане с Тошко реших да се спра на двулентови колони с 6 инча бас ВКН 09360 и широколентов. Като се сдобия с говорителите ще пиша.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия