Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6177
    • Профил
Какво е да си световна супер сила
« -: Юли 15, 2018, 01:56:38 13:56 »
Ръководителят на супер държавата ни прави остра забележка, че той* харчи много пари да ни пази от тези на които непрекъснато даваме много пари за горива, суровини и други. Същевременно ни мъмри, че са ни малки военните разходи.

Очевидно ние никога няма да разберем какво е да си роден в супер държава, но можем да наблюдаваме случващото се.

Супер държавата плаща 4.5% от своето БВП за отбрана на военната организация, която ръководи. Понеже ги плаща преимуществено на собствени производители, то ефектът, е че плаща минимум 35-40% по-малко, колкото е преразпределението през бюджета. Така само по очевидни съображения се оказва, че разходите й са всъщност 2.7% от БВП.

Останалите, които харчат по 1-2% от своето БВП всъщност наистина харчат толкова. Колкото по-слаба е дадена държава съюзник, толкова по-близки са стойностите на похарченото и действителният процент от БВП, защото нямат собствено производство на оръжие.

Икономиката на НАТО е остаряла. Когато САЩ са си правили сметката, повечето оръжие в алианса е било американско производство. Стотици и дори хиляди самолети Старфайтър и Фантом заедно с хиляди боеприпаси са продавани от САЩ на съюзническите държави за сметка на задължителните им военни бюджети. Така разходите на САЩ са се компенсирали вероятно до степен да излязат на печалба.

Напоследък обаче Европа е започнала да лети на собствени самолети. Да, по-малките като Швеция слагат американски двигатели в своите СААБ Грипен, но да видим до кога. Англия, Италия и Германия имат Юрофайтър, Франция има Рафал. Всеки произвежда нещо, дори военно джудже като България има оръжейна промишленост способна да произведе танкове, бронетранспортьори и самоходни артилерийски установки, всички боеприпаси и калашници.
Най-големите ни разходи за отбрана бидейки политическо, военно и икономическо джудже са за кораби европейско производство.
Както се вижда от таблицата:
https://bg.wikipedia.org/wiki/Военновъздушни_сили_на_България
Единственото ни американско оръжие са няколко малки учебни хеликоптера, всичко останало е европейско или съветско.

Отделно от тези съображения са още две:

1. Имаме ли нужда някой да ни пази от руснаците с цената на 4.5% от 17 трилиона долара?
Това е военен бюджет от 765 милиарда долара. Руснаците са 147 милиона. Излиза, че САЩ харчат по 5.200 долара годишно за охрана от всеки един руснак.

В действителност НАТО или САЩ не са изхарчили и един долар за да защитават когото и да било от Русия. Всъщност НАТО никога никого не е защитавало.

За сметка на това само в Ирак и Афганистан са похарчили поне 600, а може би над 1.200 милиарда.
Американците кръстосват моретата и се репчат на Китай с 11 атомни супер самолетоносача, строят и още няколко. Поддържат флотилия от стелт бомбардировачи, които са изцяло нападателно оръжие до колкото не са необходими за поддържане на атомния паритет и принципа за гарантирано взаимно унищожение.

2. Русия има ли намерение някога да ни напада? Живеят добре и се конкурират с Финландия за най-образована държава в света. Първата пост социалистическа държава с положителен демогравски прираст (2012 г.) и за сега единствената. Може би единствената или една от малкото в Европа. Дали това са условия за подемане на завоевателна война?

Не съм НАТО скептик. Алианса трябва и ни е изгодно да съществува по много други причини, които нямят нищо общо с Русия. Всъщност НАТО съществува в лъжа от самото си създаване. НАТО е изгодно на Европа с нейния бурен социален, икономически и политически живот за избягване на войните. Изгодно е и на държави като България за защита от съседите. На балканите силите са много изравнени и има регионална супер сила. Ако не бяхме в НАТО опасността някой да реши да си пробва късмета да заграби малко територия щеше да бъде реална.

Европа обаче няма външни врагове.

Време е НАТО да бъде поставено на основата на реалността.

Струва ми се, че Тръмп е по-добър педагог отколкото сме склонни да вярваме. Може би трябва да гледаме до какво водят действията му вместо да обсъждаме думите с които ги обяснява при това буквално.
Тръмп ни казва, че не иска да плаща за да ни охранява от търговските ни партньори. Разбира се това е облечено в политическа коректност с думи като "недопустимо", плащате милиарди... Цитат:

"Много е тъжно, когато Германия сключва огромни сделки за нефт и газ с Русия. От нас се очаква да я пазим от Русия, а тя отива и плаща на Русия милиарди долари. Смятам, че това е много нередно."

Кое е много нередно според Тръмп?

______________________________
* Тази и следващите персонификации на държавата с нейният избран администратор са по Бойко Борисов, който харчи държавни, сиреч наши пари с манифестиран анимус**, че са му лични спестявания.

** Анимусът е вътрешното отношение на дееца към... деянието.