Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6659
    • Профил
Животните очумавени зорлем
« -: Август 24, 2018, 12:33:38 12:33 »
Дума е политически вестник, но в случая написаното съвпада със собствените ми разсъждения.

Вигенин: Странни съвпадения пораждат съмнения около кризата в Странджа
Дума
23. Август 2018   434   0

Съвпаденията по случая с умъртвените от чума животни в село Воден стават толкова много, че почваме да считаме, че наистина става въпрос за умисъл. Това заяви секретарят на ПГ "БСП за България" Кристиан Вигенин на пресконференция в централата на партията.  Той призова прокуратурата да подходи по-сериозно към искането на БСП да бъде извършена цялостна проверка на дейността на БАБХ, както и на обществените поръчки, които са правени през предишни години./Снимка БГНЕС/
Бих задал въпрос - как така се оказва, че на 6 юни т. г. министър Порожанов променя заповед, с която акредитира, Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински  институт, но го акредитира да извършва диагностика на болестта чума при дребно преживни животни. На 19 юни  т. г., само две седмици по-късно, съответният институт вече излиза с първите проби, с които е "открито" това заболяване в село Воден и започва цялата сага с избиването на животни, коментира Вигенин. Народният представител поиска от министър Порожанов да разясни, кое е наложило тази промяна на 6 юни и как така се оказва, че наистина малко след това заболяване е вече открито.  Вигенин припомни, че по информация на хора от агенцията, предишни години е имало подобни случаи - когато се изменят в тази посока заповеди и малко по-късно се оказва, че съответното заболяване се открива и в България в определени огнища. Затова считаме, че е нужна цялостна проверка. В конкретния случай събитията след това показват, че наистина ситуацията е доста особена, допълни той.
Що се отнася до факта дали целта е усвояване на европейски средства, искам само да припомня, че през миналата година ООН по прехрана и земеделие и световната организация за здравеопазване на животните, обявиха болестта чума по дребните преживни животни като цел за елиминиране до 2030 година, уточни Вигенин. По думите му това е обвързано със съответните финансови ангажименти, създаване на един глобален алианс, в който се включва и Европейската комисия.
Струва ми се, че това заболяване, което беше открито на територията на ЕС, логично ще доведе и до повече средства, които да бъдат отделени от страна на Европейската комисия в борба с него, заяви Вигенин, като разясни, че се очаква значително по-големи средства за службите и институциите в България, които ще водят тази борба. Тя е свързана, както със съответните мерки за наблюдение и профилактика, така и с ваксини, диагностика, тестове и т.н. Всичко това в контекста на обществената поръчка, както беше обявена, беше и прекратена не съвсем законно, води до нашите сериозни съмнения, че всичко, което преживяха хората в Странджа, беше направено с умисъл, с една ясна цел - да се усвоят средства, обясни Вигенин.
Струва ми се, продължи социалистът, че тук има и сиво кардинален елемент, който трябва да бъде внимателно проверен и виновните да получат съответно възмездие за това, което сториха.
Във връзка с темата Кристиан Вигенин ще бъде командирован на 6 и 7 септември на среща в Брюксел, организирана от Европейската комисия. По време на срещата ще бъде изискана информация, в контекста на мерките, които се предприемат, така, че този въпрос да не остане неизчистен.

Източник: http://m.duma.bg/node/173713