Аз снимам портрети с Канон 50мм/1.8 fantastic plastic и с още един 50мм пак Канон EF50/1.8 STM, който вече е с метален байонет и е със заоблени ламели на блендата.
Между двата трудно правя разлика, да не кажа, че пластмасовия на моменти изненадва. Само да не беше раздрънкан.
Няма да пропусна да отбележа, че ми го продадоха "чисто нов" от Фотосинтезис в Скай Сити Мол така раздрънкан. На около 20 кадъра, разбирай след една седмица познат фотограф го пипа и ме пита, защо съм купил на старо такъв евтин обектив. Ходих, обаждах им се, говорих с някакво важно човече, държаха се нелюбезно и некоректно и не ми го смениха, въпреки че беше на няма и месец. Купил съм тялото и обектива през няколко дни, тялото да е било на 100-200 кадъра, другия ми апарат е с лента, няма как аз да съм го раздрънкал. Не ми го смениха. Накрая казаха, че ще ми го приемат за ремонт, но ще ми го върнат същия. Не можело да ми го сменят. А той е толкова раздрънкан, че ако фокусираш на вертикална стена от далече снимката в ъглите е разфокусирана, защото вътре касетата с лещите виси няколко милиметра. - не ми отговаряйте на това, споменавам го винаги като стане дума за този обектив, защото съм им обещал. Случая е от 2013-14-та.
* * *
Бях се засилил да си купувам пак 50, но с бленда 1.4. Но в магазина ме разкандардисаха и вместо това ми продадоха 10-18 и по-хубавия 50/1.8.
10-18 е безценен за снимане на природа, водопади, забележителности, сгради и какво ли още не. И хора снима, в смисъл разбира се кой е на снимката.
Имам още:
- 18-55, който е китов, но не е лош. Като че ли цветовете му са малко по-бледи иначе е остър.
- 28-80, който е много стар, но е с ултразвуков мотор и снима доста аналогово и много приятно, снимките приличат на снимки на лента. Може би защото е купуван 1994-та заедно с един ЕОС-500 (известен още като EOS-Kiss). Тогава си спомням, че категорично отстъпваше на фиксирания 35мм стъклен обектив на предишния ми апарат Киев.
- 80-200 също пластмасов байонет, също от 1994-та. Прави много приятни снимки, включително портрети от разстояние. Има дълбочина и пак е пастелен и мек.
Още нещо: не трябва да се прекалява със светлосилата на обектива, нито един DSLR поне на Канон няма чувствителност под 100iso, което води до това, че дори в не много ясен есенен ден f1.8 преосветява кадъра много. Тъй че бленда 1.4 и надолу е неизползваема опция за повечето типични приложения на любителите - снимане на излети и екскурзии, които по правило се провеждат на открито. На закрито пак ще имате проблеми при портрети заради голямото фокусно разстояние, особено ако се изхвърлите с 85 мм.
Друг въпрос е ако инвестирате във потъмняващ филтър. Тоест такъв обектив без филтър не се купува, защото е неизползваем. Филтъра е добре да бъде и UV, защото снимките стават страхотни. (нямам, но съм снимал през слънчеви очила...DIY...)
С две думи нямам нито един кой знае какъв обектив. Мисля си понякога за фиксиран 85/1.2-1.4, но това са пари за турбо кит за 2JZ…
Тялото ми е EOS-100D (18МП), което като сензор отговаря на 5-7-8-10 годишните двуцифрени модели, например 40 и 60D, но е най-малкия DSLR и има тъч екран. Аз лично му намирам сериозни кусури, първо има доловим шум, второ не е много ясен, което може да е от обективите и трето така и не мога да го накарам да извади вярно бяло, съответно цветовете винаги са пренаситени все едно е снимано в ретро бардак. Не съм използвал и един тюториал за правене на бялото, така че сам съм си виновен. Понякога светлината се уцелва с някоя от стандартните настройки и стават супер снимки.
* * *
Ако се върнем на портретите, усещам, че 50 не е всичко, а е само минимума. Чел съм доста по въпроса, 85 и 135 са по-добри, особено при сериозното ограничение на 18 размазани и шумни мегапиксела. Теоретично по-късите обективи могат да се ползват от по-далеч и снимката да се изреже. На практика обаче кривината на лещата си е кривина на лещата, броя лещи, броя ламели на блендата и оптичното изправяне са много важни фактори за които трябва да се чуе изискуемият метален звук в касата на магазина.
В сравнение със сапунерки и телефони обаче, 50 мм, както и прилични обективи настроени на над 35 мм правят wow снимки, особено ако се постараеш половин минута с настройките.
В този ред на мисли, новият ми телефон Хуавей P30Lite, който не е нещо особено прави страхотни снимки, особено пейзажи и групови снимки. Цветове, острота и т.н. Евентуалната разлика в теоретичното качество се компенсира от удобството и от факта, че винаги си настройва бялото и цветовете като хората.
* * *
По отношение на марките. Напротив, посочвай марки и модели, освен ако нямаш лични причини да не го правиш.
Аз например не мога да установя какво прилично снимащо варио да си купя вече много време. Гледам с какво снимат фотографите и пак не мога да се ориентирам. Фотографите правят сериозно хубави снимки с обективи до 2.000 лева. Само да напипам какво да взема. Разбира се опцията на старо винаги я има.
* * *