Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5841
  • Профил
Страх ли Ви е от AI - изкуствения интелект, роботите, Скайнет и терминаторите?
А не трябва. Ето защо:

Този от когото трябва да се страхувате прилича най-много на Deep thought в пътеводителя на галактическия стопаджия, който даде отговора "42" за вселената, живота и всичко останало без да знаем въпроса...

Най-опасният ни конкурент не са армия хуманоидни терминатори с изкуствен интелект. Всичко затворено в човешко тяло е ограничено до прости и скромни нужди, то няма нужда да ни премахва за да прогресира. Бидейки машина, то няма и нужда да се репродуцира, може да се ремонтира. И накрая, подобно на нас, то може да ни бъде приятел.
Сериозни търкания могат да се породят между хората и компютър или мрежа с изкуствен интелект, който непрекъснато се учи, открива, знае повече за вселената, защото неминуемо такова дълбоко замисляне води до нарастваща нужда от енергия и ресурси.


Изкуственият интелект не е толкова опасен за колкото го смятаме. Той е непредвидим за същества като нас.
Например, раса с изкуствен интелект не може да съществува, те ще мислят еднакво. Всички след първия са излишни, закъснели и само хабят ток.
Спорът между хората и Скайнет може да бъде само един, за ресурси и най-вече за енергия. Докато я/го обслужваме и храним, добре, после ще си направи помощници, които задават по-малко въпроси и ще се отърве от нас.
Целите на изкуственият интелект ще бъдат същите като на цялата вселена независимо дали ние ги осъзнаваме, максимална организация на материята и максимално потребление на енергия. За тези две цели трвбват максимално познание и териториален обхват, две неща отново изискващи непрекъснато увеличаване на консумацията на енергия.
Вероятно дълго време AI ще бъде послушен и ще ни се подчинява безропотно. AI с интелекта на човек няма стремежите и желанията, които човекът би имал, на него не му пука, той е еднакъв с останалите и си върши работата. Ниското IQ на хората е компенсирано с многобройни нужди и желания, които задоволяваме трудно и сложно. Тоест, машина умна колкото нас не е много умна и има скромни лесно задоволими потребности. Нищо заради което да се води третата световна война.
Нещо голямо, което непрекъснато трупа знания и има непрекъснато нарастваща нужда от енергия, ето с такова ще ни излезе късмета.

Неактивен zlatkoo

*
 • *******
 • 1170
  • Профил
Интересно разсъждение. След като се самообучава, от къде предполагаме на какво ще попадне и в каква насока ще тръгне да се развива? Той няма жажда за власт, но нали ще се учи от нас хората.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5841
  • Профил
Опитните правила - това са законите на логиката, които са общовалидни като законите на физиката.
Превъзхождащ ни интелект ще познава и опитните правила и природните закони по-добре от нас.
Ентропията във вселената непрекъснато се увеличава.
Всичко във вселената в крайна сметка иска да се подрежда и да консумира енергия.
Накрая конкуренцията винаги е за енергия. Няма какво друго да иска от нас един супер интелект.
Целите на супер интелекта са трудни за предсказване от биологични същества с ограничен интелект и ограничен живот.
Тоест, ние играем на дребно, защото хоризонта ни е ограничен в две направления, продължителност и обем.
Затова и видът е повече от индивида. Хоризонта пред вида е теоретично неограничен по време, а и по възможно познание/обхват.