Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6659
    • Профил
Новите или последните ДВГ са страхотни
« -: Февруари 20, 2019, 11:19:01 11:19 »
Инфо и картинки за новия Форд 2.7-V6 турбо: https://www.popularmechanics.com/cars/a12933/engine-of-the-month-ford-2-7-liter-twin-turbo-ecoboost-v-6-16723072/

Блока е от две части, горната където са цилиндрите и тунела на коляновия вал е от чугун, но отдолу има алуминиева рамка захваната както за блока, така и за петите на основните лагери. Това прави блока лек и здрав.
Петите на основните лагери са очертани с лазер и разцепено от блока. По този начин контактната им повърхност е 3Д и прилепване ти е много добро... Толкова добро, че двигателя може да работи без болтове на петите...
Биелите нямат втулка за Буталния болт... Имат супер покритие и хонинг за по-добро разпределяне на маслото. Това ги прави по-късно, двигателя по-нисък и същевременно по-износоустойчиви.
Хонинга на основните лагери е нещо въведено за първи път в Тойота 1HD-FTE легендарния 4.2 дизел на Ленд Круизър-100.
Другия супер двигател със супер хонинг е Ауди 3.0тди след 2010-та, хонинга толкова намалява напреженията от триене, че позволява олекотяването на блока с 8 кг. Интересно какво ще стане при ремонт и конвенционален хонинг?!

Да продължим с Форд 2.7-турбо...
Буталата имат стоманена втулка в канала на горния компресионен сегмент... Точно тако на 14 литровите дизелови тирове. В статията погрешно е посочено "top oil ring".
Заради старт-стоп системата лагерите са с допълнително противоизносващо покритие... Тествано с мръсно и абразивно масло в тест симулиращ пълния пробег за целия живот на автомобила... Износването е било минимално...
Ангренажната капак е с интегрирани водна помпа, маслени канали за VVT, маслен охладител и стойка на масления филтър.

Тоест, Форд Нано вече няма проблема на Форд Циклон, като изтече водната помпа и картера да се напълни с антифриз. Това е икономия от помпи, ангренажите и труд от поне 3.000 лева за 200.000 км пробег.