Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Бай Кольо

*
 • *
 • 9
 • Форсирай Свободно!
  • Профил
Космич в космоса/проекта 2140/
« -: Април 16, 2019, 05:48:33 17:48 »
Здравейте на всички.
В нашето семейство, винаги е имало Москвичи, общо взето цялата рода имаха Москвич. Първата ми кола беше от марката, по наследство от баща ми. Случи и се обичайното, отиде за скраб, поради ред причини. След няколко години без екземпляр от известната у нас кола, наричана как ли не (джуган, дядо Иван, копач  ;D ;D ;D) вече не се издържаше и реших отново да бъда по-щастлив и спазарих един 2140, произведен 1987г. Естествено, не беше много гледан, но не беше и много каран, което беше добре. Всичко по колата беше оригинално и работещо. Винаги съм знаел как искам да изглежда (харесвам го и сега, когато е ръждясал и времето е оставило следи) и понеже, не можах да завърша първия (този, който отиде на вторични), съм се зарекъл, че този ще го довърша, даже да се стига до крайности. Идеята на проекта е, колата да изглежда тунингована 80-те години на 20-ти век. За това, в нея ще видите и доста стари уреди и агрегати, както и неизбежното-съвременни такива.
Купето съм направил до половина, кърпене и чистене на ръжда, както и полагане на грунд и разни антикорозионни защити. Окачването е в процес на подобрение (в момента колата стои пред блока, защото нямам работилница от 1 година), почти всички части са налични, като паралелограм на Уат на задния мост, както и допълнителни щанги успоредно на ресьорите, амортесьори монро (за сега по 1бр. на колело). характера на автомобила, би трябвало да се доближава и по визия и по функционалност до състезателните автомобили от края на 70-те и началото на 80-те години на 20-ти век. Форсирането на ДВГ-то, не е лесно, защото има доста части за модела, но ние нямаме достъп до тях. У нас, е най разпространен 1,5 литровия и много рядко се среща 1,7 литров и никога1,6, 1,8, 20 литровите. Иначе тунинг части има доста (5 вида разпределителни валове, три вида колянови валове, 5 вида бутала, както и няколко вида цилиндрови глави), но в Русия, от където ние не можем да пазаруваме свободно. За мое улеснение, реших да сложа турбокомпресор и мисля че ще е и за по-малко пари. Идеята ми винаги е била 1,6 атмосферен с 4 хоризонтални карбуратора, но при липсата на части, решавам проблема радикално с покупката на турбо. Все пак е нещо, а и все ще има щипка любов и малко агресия с такава конверсия. Харесах си Garrett T3 от WV 2, 1,6 TD. Съотношенията му са съответно:
Компресор А/R 42 и турбина с A/R 36. Въпросът е дали да го взима, или да търся нещо друго.
До колкото разбрах от Гугъл, подобна турбина е имала Ланчиа

"Lancia delta integrales had the same Garret T3/4(or T35 if you like),Evo-1 deltas had the .60 comp. fitted along with an awfully small .36 exhaust housing,that explains the lightning quick acceleration.."
Дайте мнение, какво да правя, докато е топла турбината, защото няма да стои дълго обявата.
Поздрави!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6208
  • Профил
Re: Космич в космоса/проекта 2140/
« Отговор #1 -: Април 16, 2019, 06:18:02 18:18 »
Т35 е турбина т3 и компресор малък т4, което е напълно различно животно.

Дизеловото турбо е аналогично на Ескорт RS1.6 или както се казваше
Турбото е малко и старо, ако няма да го напъваш много става. Известно е с голям бек прешър, ниска ефективност и голям лаг.
По тези причини не е много подходящо за атмосферни-турбо конверсии, защото не пасва на голям атмосферен вал и обърква дебита през мотора във всички режими извън да речем 3500-5500 оборота, когато има оптимални съотношения на налягането и дебит.

Неактивен Бай Кольо

*
 • *
 • 9
 • Форсирай Свободно!
  • Профил
Re: Космич в космоса/проекта 2140/
« Отговор #2 -: Април 16, 2019, 06:40:38 18:40 »
Според мен, до 3000 оборота, е хубаво да няма фул бууст, че биелните лагери, буталата и втулките на буталните болтове, не обичат много рано да им дават зор. Но което казваш за дебита, е проблем да. Никакъв опит с турбо коли нямам, освен формули и графики, които разбирам до някъде. Но в полу-атмосверен режим, е интересно какво може да се очаква. Намерих също и К14 и К24 (най-вече срещани в Голф 2 1.6.TD), както и Гарретт TB2559,което е Сааб 9000, както и едно Mitsubishi TE04H, от Крайслер Дайтона 2.5 бензин. Ето интересното, коя турбина да взема.
Пояснение:
Не съм фен на турбо с водно охлаждане, да не му се закача водата. Това е компромис, за сметка на прегряване на ос и лагери/втулки/, но понякога се налага. Мицубито и Т25 са с вода, а останалите Т3, К14 и К24 са само на масло и са си дъртички.
Re: Космич в космоса/проекта 2140/
« Отговор #4 -: Април 16, 2019, 08:37:59 20:37 »
Гарета от СААБ или Митсубишито, което е по-читаво като състояние, обаче и двете ще са лагави, защото са доста стари като концепции. За бензинка по-добре да има и вода, поне не пържи толкова маслото.

Неактивен Бай Кольо

*
 • *
 • 9
 • Форсирай Свободно!
  • Профил
Re: Космич в космоса/проекта 2140/
« Отговор #5 -: Април 17, 2019, 05:28:34 05:28 »
Лаг...Нека тая дума да не я споменаваме повече. Или поне да имаме дифиницията и. Ампутираме лаг проблема. Лаг турбо според мен, няма, но има лаг тунингатори.  Даваш газ и...не върви, за момент, после пък къса джапанките без да си предвидил...Въпроса е когато идва въртящия момент на даден ДВГ, малко преди това, турбината да удари едно рамо и след това да рита. Лаг ще имаме, когато момента "малко преди" не е там където сме искали. Няма лагави турбини, има лошо подбрани съотношения. Твърдо казвам, че успешните експериментатори, са единици в България. Дали ще изореш ясака със стар, или нов трактор, все тая. Не искам да обидя никого, просто смятам, че старото разбиране за стар и нов, не е вече актуален и то не само за турбото, а като цяло за света.Турбината, няма да е Т3. По Космича недодяланици, няма да има. Ако някой може да даде конкретен опит с турбините, нека да сподели. Нямам практически опит с тея железа, но това не е необичаен проблем.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6208
  • Профил
Re: Космич в космоса/проекта 2140/
« Отговор #6 -: Април 17, 2019, 09:50:01 09:50 »
Евала за ентусиазма!

Лаг значи две неща едновременно, всичко под оборотите на сработване му викаме лаг и времето да надуе над тях.

Предвид че проекта е на Москвич, ми се струва, че турбото трябва да бъде ново за 200 евро от немския е-бей. Нещо като гт25-28, виж какво се предлага. Мисля че това е оптималния компромис между стари и нови технологии.

Искам да видя при такъв анонс какъв Хедър ще направиш!

Знам за по-големите мотори на АЗЛК. Има доста читави. 1.5 честно казано е доста хилав и недодялан в много отношения.
Горещо ти препоръчвам, да събереш пари и да купиш 2.0 от Русия. Не е чак толкова невъзможно. Ще намерим някой руснак да го прати.
Мисля, че ги има и чисто нови, имат сайт на производителя, разгледай го. Мисля, че имаше направо готов турбо 2.0 или по-голям мотор.

Москвича ми харесва, защото купето конструктивно е много добре направено.

Оказва се, че всички версии 3317, 3318, 3313 (1.8 за бензин 76) и 3320 използват блока на 412... най-големите ризи и бутала са 88 мм.
Приемаме, че може да се намери колянов вал най-много от 1.7, който е с ход 75 мм (при 70 за 412).
Можеш да получиш двигател с ход 75 и бутало 88, което прави 1823 см3 над 300 см3 повече е 1/5, както искаш го смятай, дали като 600 оборота по-ранно тръгване на турбото или като 20-40 коня отгоре безплатно (съответно върху 100 или върху 200).

Според мен трябва да пробваш да си поръчаш от завода в Разград комплект къстъм бутала и сегменти и да разстържеш едни ризи до 88 мм като ползваш стандартни биели от 1.7.

Както се казва, с 1.8 литра 120 коня и малко повече можеш да ги стигнеш и без турбо.

Електроника абсолютно задължително, даже започни от електрониката и инсталацията. Трябва да имаш поне по 360 см3 на цилиндър, най-добре по 400 сс и хубав смукател. Задължително трябва да можеш да управляваш свободно запалването и горивото, тоест преди да правиш каквото и да било, присаждаш смукател, правиш главата като нова и настройваш двигателя да работи свободно с 400 сс инжектори. т.е. слагаш инжекцион.
На следващо място уточняваш какви бутала и ризи ще ползваш, купуваш ги и по тях правиш поне трислойна метална гарнитура по поръчка, но не от Симеон, а от завод за гарнитури, има в България.
На етапа с поръчването на бутала решаваш със или без турбо въз основа на това как и дали ти харесва как работи с инжекциона. Поръчваш си съответната височина на буталата.

Неактивен ivan93

*
 • ***
 • 115
  • Профил
Re: Космич в космоса/проекта 2140/
« Отговор #7 -: Април 18, 2019, 12:25:48 12:25 »
И аз съм за идеята за заменянето на карбуратора с инжекцион. При американците в summit racing има много добри такива и на поносима цена.Въпроса е дали ти се занимава с транспорта.
Дали ще правиш турбо или атмосферен мотор разликата не е голяма, пак трябват валове, всмукател и т.н.
Грешно е всеобщото мнение, че с турбо е по-евтино, дори е по-скъпо, просто получаваш повече за парите.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6208
  • Профил
Re: Космич в космоса/проекта 2140/
« Отговор #8 -: Април 18, 2019, 12:50:11 12:50 »
Хората не разбират ползата от свободната настройка с електроника. И тук ще посоча, че една смяна на гърне или термостат се нуждае от пренастройка. да не кажа, че на кола с променливи фази на валовете смяната на вискозитета на маслото изисква пренастройка, но това е друга тема.

Това, което всъщност никой не разбира, е че мощността е равна на CRxVxRPM/900 което е валидно за VE 75% при основания за пълнене в по-голям процент резултата просто се дели на 75 и се умножава по предполагаемия по-голям процент обемна ефективност. За двуклапанни коли с хубави проходни гърнета и пропусклив въздушен филтър захранен със студен въздух може да се приеме 80-83% в случай, че вала е над 240 градуса и спокойно вървят до 6000 оборота.
Очевидно обема и сгъстяването са множители във формулата за мощността, следователно и тя е правопропорционална и на двете. Повече обем и повече сгъстяване означават повече мощност.
Да проверим Москвич 1.5 турбо по аграрен дизайн с подръчни средства. Аз не съм видял дори на газ 1.5 да върви от 1500 до 6000 като хората на повече от 0.5, но да кажем 0.6. 8.8х1.5х1.6х5800/900 = 136 коня (множителя 1.6 е надуването на турбото) нямаме основание да предполагаме по-голям коефициент на пълнене от 75%. Добавено тегло от системата поне 20-25 кг. като 136-те коня трябва да бъдат съществено редуцирани, защото тези сетъпи вървят само на газ, която обикновено е газообразна... Остават малко над 100 реални коня.
Да проверим Москвич строукър 1.82 л. сгъстен на 11:1 (може и повече, но 11 не е никакъв проблем за малка камера с добър бензин и относително централна свещ)
11х1.82х6500/900 = 144 коня при 75% пълнене, но хубавия смукател и който и да е читав хедър + намаления мъртъв обем на камерата определено ще дадат поне минимума за отпушен двуклапанен двигател от 83% пълнене, затова получаваме 144/75х83=159 коня и значително по-добри характеристики практически във всичко, по-добри реакции, повече вървеж от ниски и средни и значително по-нисък разход. Дори да смъкнем оборотите обратно на стандартните 5800 имаме сигурни 142 коня.
Дори да се откажем напълно от строукъра пак ни остават 117 коня от стандартното 1.5 л.!

Всичко това е възможно благодарение на една проста и елементарна електроника, която може да се върже и само на делкото без секвенциално пръскане и четачка на коляновия вал. Буквално са десет жици. Всеки тунинг трябва да започна от електрониката. С атмосферен най-обикновен сгъстен Москвич с инжекционен смукател и читав прост хедър цял ден ще бия всички турбо москвичи в държавата!

Без електроника просто ще го счупиш или ще направиш поредния таралясник с турбо на газ, който се опитва да се счупи, но не успява съвсем, но и не върви като хората и го караш между 3000 и 4500 оборота.

Неактивен Бай Кольо

*
 • *
 • 9
 • Форсирай Свободно!
  • Профил
Re: Космич в космоса/проекта 2140/
« Отговор #9 -: Април 23, 2019, 02:56:08 02:56 »
Тея формули с тея сметки...
Прост пример. Два еднакви двигателя с еднакви диаметър и ход на бутало, С.С. и разпредвалове, имат разлика едва от 10 % един спрямо друг, само защото единия е карбурация другия спринцовка! 90vs113 к.с. Сигурно се сещате кои са моторите. И как Немеца, не е смятал по тая формула и от 1.8, да извади 170-180 к.с ? Ядосал се немеца и сложил турбокомпресор и извадил едва 160 к.с.  V-tec-а Хонда вади 1 към 1 литрова мощност с клизма. Двигател Рено, 1.2 в16 - 75 к.с. при положение че тоя мотор, да речем е наистина съвременен, няма литрова мощност по формулите ти. За сравнение м412 е 1,5л, 75 к.с. но карбуратор и по-малка с.с. че и ход спрямо диаметър на цилиндъра е като за трактор и само едни 278 кубически сантиметра разлика.
Преди всички други сметки, трябва да се гледа на главата на един мотор, като на такава, всичко друго е второстепенно. Хубаво пълнене, става лесно с голям ход на буталото, но при липса на такъв, в моя случай е 70мм вече обръщаме поглед към главата, клапани и разпределителен вал. Ако там не се пипа, ако щеш и ядрено гориво му сипи, най-много да гръмне  :D Най-просташки изразена моята формула е: Докато не почне да олива с бензин през изпускател и смукател, начи е малко пълненето. Коефициента на пълнене, завизи от коефициента на продухване на цилиндъра и максимата на Мечо Пух. Когато нямаме условия да направим добро пълнене в атмосферен двигател, просто го правим турбо. Както казва един авер, турбо слагат онези, които не могат да правят атмосферки. Не можем, вярно е. От 3 години се опитвам да си купя колянов вал 75мм и от около 10 години, "злой" разпределителен вал. Ми не става, и накрая ги спряха от производство, защото Москвич фалира. Другото по Москвича, ДВГ-то не е химера. Главата лесно става с 40мм клапани /има месо/ и други водачи и порт и др. Но с въртящите железа, е проблем. И търсейки като тока, най-прекия път, гледам на турбото като на колянов и разпределителен вал. Ясно е че повишаването на мощността с такава схема, няма да е дори и 30%, но пътя на тока...
"Щом те бие, значи е фаза"  ;D

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6208
  • Профил
Re: Космич в космоса/проекта 2140/
« Отговор #10 -: Април 23, 2019, 05:38:52 17:38 »
Прост, сложен пример, сметките са такива.
Не може да няма вал поне от Нива 1.7 или двигателя е друг?
Разрови руските онлайн битаци, ще си намериш поне 1.7 ставащо на 1.8, по-евтино ще ти излезе и повече ще върви.

Разсъжденията ти са принципно правилни, като не може атмосферен, слагаш турбо. Пиши поне на завода в Разград какви здрави бутала имат за 1.5, евентуално и ризи да го направиш на 88 мм и какво разбират под здрави.

това за дългия и късия ход тотално ти е убягнало. Да, дългия ход ускорява повече потока, но не е предимство. Предимството са малките бутала и компактната горивна камера - това целят конструкторите, а дългия ход е следствие.

Неактивен ivan93

*
 • ***
 • 115
  • Профил
Re: Космич в космоса/проекта 2140/
« Отговор #11 -: Април 23, 2019, 05:42:14 17:42 »
Чакай сега.Тва за оливането с бензин е пълна глупост, все едно слушам един приятел, който троши вече втори мотор и му се подиграват.
Първото и най-важно е да имаш точна и ясна цел, колата ежедневна ли ще е, скрападжийски тунинг ли ще е, драгстер ли ще е.След това трябва да знаеш колко би си позволил да похарчи, тия двете неща са леко така свързани.
След като имаш точен отговор на тези два въпроса е по-лесно.Само да ти дам жокер, че от второто много зависи първото.
Re: Космич в космоса/проекта 2140/
« Отговор #12 -: Април 23, 2019, 09:13:11 21:13 »
Явно трябва да се изразя по-разбираемо относно “стар” и “нов” - окей, нека бъде “по-малко ефективен” и “по-ефективен”, с кое ще стигнеш 160 коня по-лесно - с архаичен двигател 1.6 90 коня или със хонда vti дето вече си е 160 коня? Нещата в тая посока са се развили МНОГО и ефективността си е ефективност, да направиш повече дебит, по-бързо със по-нисък бекпрешър не е никак малко. Най-подходящо ще е някое турбо от бензинка около 200 коня заводски, защото няма да тормози много железата в ниски, няма да се развърта чак толкова бавно, и ще има някакъв дебит и на по-ниско налягане, на каквото се предполага че ще караш.
Малко шантриш и със “най-прекия път”  ;) ясно е, че ако търсеше баш най-прекия, щеше да цопнеш двг и скорости от неква 15-20 годишна кола 6-8 цилиндъра, и да не се занимаваш повече.
Тошко, тия турбини от ибей, са сравнително близка имитация на оригиналите, даже частите са взаимно заменяеми, обаче явно матряла и качествения контрол не е баш ОК. Примерно, самите перки са някак по-грубовати, и грантирано са по-тежки, и то не малко, което си се отразява на спуул-а значително. Също така на повечето гейтовете са някви извратени на по 1 бар, при нормално 0.5. Иначе за парите си, и за налягания до бар стават.

Неактивен Бай Кольо

*
 • *
 • 9
 • Форсирай Свободно!
  • Профил
Re: Космич в космоса/проекта 2140/
« Отговор #13 -: Април 23, 2019, 10:27:47 22:27 »
Почти всяко предприятие, произвеждащо автомобили и бензинови двигатели, има свои филиали или специализирани лаборатории, в които на базата на стандартните модели се разработват по-форсирани модели, предназначени за по-луксозни или спортни автомобили.Редица спортни организации също имат свои работилници, където се извършва форсирането на бензинови двигатели.Форсирането на двигателя обхваща изменение в ходовия му обем, степента на цгъстяване, формата на горивните камери, фазите на газоразпределението и горивната уредба. като пример за тъкъв подход към форсирането на един стандартен бензинов двигател могат да се посочат отделните етапи на развитиена двигателя Рено 16.
      През 1965 г. френското държавно предприятие Рено пуска в производство нов модел лек автомобил Рено 16 с 4-цилиндров двигател, развиващ 40,15 kW при 5000 об/мин, при общ ходов обем 1470куб.см. литровата мощност на двигателя е само 28,25kW/1.
      Цилиндровият блок и главата са отляти от алуминиева сплав под налягане. коляновия вал е стоманен и лежи на пет основни лагера.Буталата са с плоски дъна, с два уплатнителни и един маслообиращ пръстен. горивните камери имат трапецовидна ворма и са разположени в главата. тази форма на горивните камери осигорява много еластична характеристика на двигателя при ниска честота на въртене на коляновия вал, но от друга страна е пречка за достигане на по-големи литрови мощности.
      Разпределителния вал е расположен високо в блока и се задвижва от едноредова галова верига.Клапаните са поставени в един ред и се задвижват от разпределителния вал чрез къси повдигачи и кобилици, които се люлеят около обща ос. карбуратора е еднокамерен с падаща струя.
      Три години по-късно за нуждите на един по-луксозен модел на същия автомобил двигателят е форсиран и от 40,15kW при 5000об/мин. мощноста му е повишена на 60, 58kW при 5750 об/мин.За да се получи такова значително увеличения на мощноста (51%) в двигателя са били направени следните изменения.
На базата на същия блок диаметъра на цилиндрите е бил увеличен с 1mm и от 76mm е станал 77mm, докато ходът на буталото е нараснал с 3mm от 81mm на 84mm.Дори такова незначително увеличение на диаметъра на цилиндрите е наложило цилиндровите втулки да бъдат външно обработени в зоната на надлъжната ос на двигателя, за да се осигори по-добра цирколация на охлаждащата течност около тях.
      Вместо старите трапецовидни горивни камери в главата са оформени нови, полусверични камери, а клапаните вместо в един ред са вече в два реда, наклонени един спрямо друг на 49 градуса. новата конфигърация на горивната камера е позволила да се увеличи диаметъра на смукателните и изпускателни отвори, с това и диаметъра на главите на клапаните, които от 35mm стават 40mm (смукателните клапани) и от 31mm на 35,5mm за изпускателните клапани.Едновременно с това смукателните тръбопроводи са станали по-прави, с което допълнително се е намалило аеродинамичното съпротивление на смукателната система. Тъй като полусверичната горивна камера е подходяща за двигатели, работещи с по-голяма честота на въртене на коляновия вал, а реконструирания двигател е бил предназначен за по-широк диапазон от експлоатационни режими, вместо да бъде геометрично правилна полусвера, горивната камера е "деформирана" чрез допълнително вдлъбване до смукателния клапан.Така се е постигнало по-добро завихряне на горивната смес при ниски обороти на коляновия вал и съответно по-устойчива работа при частични режими на натоварване.

      Увеличения ходов обем (от 1470 на 1565 куб/см) и по-големите механични и топлинни натоварвания са довели до значително усилване на някои от детайлите му.Така блока е с множество допълнителни вътрешни и външни ребра и частично удебеляване на стените му. Шийките на коляновия вал запазват диаметрите си, но повърхността е циментована и закалена. основните и мотовилковите лагери са променени и от калаено-оловна сплав стават от аломиниево-калаена сплав.клапаните са с две пружини, а разпределителния вал се задвижва с двъредова галова верига.Карбуратора е двукамерен, със значително по-голямо проходно сечение на дифузорите.
      По-нататъчното форсиране на този двигател е било свързано с приспособяването му за спортния автомобил "Алпин 1600 S".И при този модел цилиндровата глава остава същата, както и при модела "TS" но диаметъра на смукателния клапан нараства от 40mm на 42mm.Освен това се увеличава и ходът на клапаните:на смукателния от 8,69 10,0mm, а на изпускателния от 8,69mm на 9,45mm.Пълненето с горивна смес е подобрено и от по-големия диаметър смукателния отвор, който от 34mm става 37mm, и от двата двукамерни карбуратора "Вебер" с хоризонтална струя.Диаметъра на изпускателните  клапани остава същия.За сметка на това фазите на газоразпределението са коренно променени. Смукателния калпан се отваря 53 вместо 21 градуса преди ГМТ и се затваря 83 вместо 59 градуса след ДМТ.Изпускателния клапан започва да се отваря 73 градуса преди ДМТ и се затваря 43 градуса след ГМТ, докато при модела "TS" той се е отварял 59 преди ДМТ и се е затварял 21 градуса след ГМТ.Времетраенето на отваряне на клапаните е нараснало на 316 градуса за смукателния клапан и на 296 за изпускателния, като преди това е било 260 градуса и за двата клапана. Припокриването на клапаните е нараснало от 42 градуса на 96.
      Ходовия обем също нараства малко и става 1596куб/см чрез малко увеличаване на диаметрите на цилиндрите с 0,8mm.Много по-забележимо е увеличението на степента на сгъстяване , която нараства 8,6 на 12,25.Това нарастване на степента на згъстяване се дължи на формата на дъната на челата,от плоски стават изпъкнали, полусферични.
      Благодарение на тези изменения в конструкцията на двигателя, отнасящ се главно до газоразпределението му, ефективната му мощност се е повишила от 60,58kW при 5750об/мин. на 116,78kW при 7000об/мин. т.е. 93%. сравнение с мощността на първия двигател R16 (40,15kW) тя е нараснала с 290%-почти три пъти, и то без съществено изменение на основните детайли на двигателя-цилиндров блок, колянов вал, мазилна уредба и др.

Един от любимите ми учебници колеги. Издаден е 1980г.

Неактивен Бай Кольо

*
 • *
 • 9
 • Форсирай Свободно!
  • Профил
Re: Космич в космоса/проекта 2140/
« Отговор #14 -: Април 23, 2019, 10:57:02 22:57 »
Чакай сега.Тва за оливането с бензин е пълна глупост, все едно слушам един приятел, който троши вече втори мотор и му се подиграват.
Първото и най-важно е да имаш точна и ясна цел, колата ежедневна ли ще е, скрападжийски тунинг ли ще е, драгстер ли ще е.След това трябва да знаеш колко би си позволил да похарчи, тия двете неща са леко така свързани.
След като имаш точен отговор на тези два въпроса е по-лесно.Само да ти дам жокер, че от второто много зависи първото.
Скрап тунинг разбира се. То всичко което ми трябва, са все части втора ръка. С изключение на стругарските работи и някои части по окачването. Паралелограмът на Уат е от реактивни щанги от Нива. Гърнето е от пожарогасител  ;D , седалки от корса GSI Хич не вярвам на частите, които в Бг се продават за оригинални и предпочитам да си купя оригинални, здрави и работещи от моргата. Оригиналните дискове брембо, ги видях колко стават!