Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6629
  • Профил

Информация: http://bgnrc.info/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82/novinite-rally/item/%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%84%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%81-%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B7.html

В последните месеци във Фейсбук наблюдаваме епистоларна словесна война между Георги Петров и Иван Шопов по темата управление и лиценз на БФАС.

Предистория
БФАС е подложена на сериозни критики от дълги години за начина по който организира състезания.
Стигна се до там, че преди около 10 години беше създадена АДАС - асоциация на действащите автомобилни пилоти в която едни от най-активните пилоти са Николай Златков - собственик на рали и тунинг сервиз Проспийд и състезаващ се предимно в чужбина с построеното от него Ауди S-1 и Иван Шопов многократен участник, победител и шампион във вече несъществуващият клас Х3.
Златков например многократно е изтъквал, че не участва в националния шампионат именно заради лошата организация на БФАС, поради което от години участва единствено на планинско изкачване Валерий Великов, където винаги се класира в челната тройка, но не го е печелил. Златков се състезава и в планинско изкачване за европейската купа в категория 1 (серийни автомобили) група Е-1, където винаги има призови класирания и спечели купата на Фиа за 2014 г.

Георги Петров (бат Гого) е дългогодишен организатор на състезанията по драг в България, председател на БФДР и организатор на комисията по драг към БФАС без да е неин административен ръководител към момента (отказа се от поста преди няколко години). Петров е върховния авторитет в драга, който казано на езика на Игра на тронове подви коляно пред БФАС преди няколко години, като трансформира БФДР в комисия към БФАС. Състезанията по драг станаха официални и законни, бяха признати за международни и дори се означават с логото на ФИА.
Законни и изрядни ли са състезанията по драг обаче?
Почти нито един състезател няма лиценз.
Провеждат се състезания за автомобили, но и за мотоциклети, което не може да става без съгласуване с мотоциклетната федерация (БФАС е само за автомобили).
Правилника на дисциплината е противоречив, съдържа абсурдни, ненужни и непроверими изисквания и води до несигурност и което е по-лошото не е годен въз основа на него да бъде издадена виза за провеждане на състезания.
От комисията по драг, един е наскоро арестуван, един отказва да участва, а третия е незаинтересован.
Въпреки това
Състезанията по драг трябва да бъдат разделени на два вида, състезания в професионалните класове А, Б, Ц и другите допускащи изцяло състезателни автомобили, които са коренно променени или създадени за целта и не са годни да се състезават по пътищата и любителските класове в които участват автомобили с технически преглед годни за употреба и с шосейни гуми.
Разковничето е в любителските класове. Драга е масов и широко достъпен спорт в който е валиден принципа race what you brought - състезавай се с каквото си докарал. Това е същината на този спорт по целия свят и никакви бюрократични спънки не трябва да го променят в нещо друго в България.
Точно по тази причина много отдавна БФАС и БФДР/комисията по драг трябваше да проявят гъвкавост и далновидност и да променят националните и вътрешните си регулации така че драга да е напълно законен и лицензиран спорт в който в съответните класове вземат участите, както професионалисти със специални автомобили, така и любители без лиценз, тоест с любителска книжка и шосейни автомобили.
Типично по нашенски
Обаче нещата бяха оставени висящи и непоправими, защото не се намери колективна воля на достатъчно широко скроени деятели на спорта, които да регулират правилата и нормативната база по нужния начин.
Тази висящност остави вакуум в който да се развие състезанието на ловкост и политически хватки и в крайна сметка БФАС да бъде унищожена и заместена от АФБ, която на пръв, а и на втори поглед няма нужните компетентност и капацитет.

Миналата година се разви многоходова политическа и правна борба за власт в БФАС. Калоян Станчев, който е дългогодишен съратник на Петров в драга беше избран за председател на БФАС. За мен е голяма изненада, че за председател е бил излъчен човек извън средите на рали спорта. Демокрацията обаче е безразлична към това. Но и административните способности на Станчев са неизвестни, може да е добър администратор.
Изборът на Станчев е факт, както са факт и последвалите многобройни жалби преграждащи пътя му към заемането на поста.
Междувременно, съдебните производства по предишни жалби са довели до влизане в сила на по-стар избор на членове на управителния съвет в резултат на което Иван Шопов и Николай Златков се озоваха в две от креслата му.
Факта, че Шопов вече не се състезава всъщност е предимство, защото иначе би се създала неудобната ситуация да бъде ръководител на конкурентите си на пистата.

Превъртаме лентата на сериала до началото на 2019 г., когато се намесва СБА - държателят на правата на ФИА за България и лицензодател на БФАС за провеждането на официални и международни състезания, като отнема делегираните права БФАС да провежда състезания.
Причината за това не се разкрива.

След тримесечна епистоларна престрелка без никакъв друг резултат освен, че забавлява и информира волната и неволна публика, резултатът е че имаме нова легитимна федерация по автомобилен спорт в лицето на Автомобилната Федерация на България - АФБ, която е вече призната и от Министерството на младежта и спорта.
Как? Откъде?
До сега не стигаха деятели и желаещи да управляват съществуващата, сега изведнъж цели две федерации.

Междувременно
В началото на декември 2018 г. разколът е бил подготвен, като комисията по драг подава на БФАС правилник, който не може да бъде одобрен и съответно комисията не може да събере нужните документи за да провежда състезания по драг. Това е същият правилник писан колективно и без спазване на структура или някакъв принцип първо на страниците на Интернет форум. Промените в правилника се правят на ежегодни събирания на състезателите на принципа как им е най-удобно.
БФАС разкъсвана от спорове за власт и скандали не е могла да прозре, че само сътрудничеството и безспорните авторитети са могли да я измъкнат от капана.
Султана иска да има акъла на българина, обаче втория, който му идва на другия ден.
Трябвало е да им приемат правилника с подробни забележки връчени срещу разписка или даже да им напишат нов фокусиран изцяло върху безопасността и минималните стандарти на ФИА, разделянето по класове в крайна сметка е една таблица.
Твърдост пък е трябвало да проявяват, когато драга беше застанал пред високата порта на БФАС, а благост трябваше сега. Ако ги бяха прекарали през иглени уши за да влязат сега нямаше да имат такива проблеми.

Предпоследното развитие от сагата е писмо на БФАС до областната управа и кметството на Радомир, че насроченото за този уикенд състезание на писта Кондофрей е незаконно и трябва да бъде спряно.
Отговора на драга закъсня само с един ден, СБА дава лиценз на АФБ, които покриват с правомощията на ФИА организацията на състезанието по драг 19-21 април 2018 г. и всичко е съгласувано от министерството.

Комисията по драг показа наистина голям административен и политически капацитет и което е по-важно успя да спечели победа при това не пирова и състезанието ще бъде проведено.

Ще поискам становища от страните в спора.

Питам се дали новата федерация има капацитет да организира всички състезания от календара и да го направи по-добре от БФАС.
Ако това са хората, които не могат да напишат един правилник и да накарат участниците в дисциплината да си платят лицензи, то би било излишно да кажа, че силно се съмнявам.

Вместо заключение допълнено 01.05.2019
Законно ли е това, което става?
Напълно законно е да се учреди юридическо лице с не стопанска цел в частна полза или в обществена. Законно е да се отнемат лицензи, законно е това да бъде неправилно или незаконосъобразно, както е законно тези действия да бъдат отменяни, а след това повтаряни и така до безкрайност.
Какъв е законът всъщност?
Законът за Физическото възпитание и спорта беше обнародван на 10.18.2018 г. и влезе в сила на 18.01.2019 г.
Параграф 6 от ПЗР на закона:
"§ 6. (1) Лицензираните спортни федерации привеждат дейността си в съответствие с
изискванията на закона в срок до една година от влизането му в сила.
(2) В срока по ал. 1 спортните федерации представят в Министерството на младежта и спорта и
документите по чл. 21, ал. 1, т. 7, 8 и 10.
(3) На спортна федерация, която не е изпълнила задълженията си по ал. 1 и 2, се отнема
спортният лиценз и се заличава от регистъра по чл. 9, ал. 1, т. 1.
(4) На спортна федерация, която изпълни задълженията си по ал. 1 и 2, министърът на младежта
и спорта или оправомощено от него длъжностно лице издава безсрочен спортен лиценз."
Чл. 21:
"Чл. 21. (1) Спортната федерация подава заявление по образец за издаване на спортен лиценз,
в което посочва данни за заявителя, към което се прилагат:
1. учредителен протокол;
2. устав;
3. описание на дейностите по вида или сходните видове спорт, за които се иска издаване на
спортен лиценз, а за многоспортовите федерации по обединяващ принцип – и посочване на
съответния обединяващ принцип;
4. информация за международната спортна организация по образец, ако има такава;
5. правила за осъществяване на спортната дейност в съответствие с правилата на
международната спортна организация по т. 4, ако има такива;
6. заявление за членство или документ, удостоверяващ членство в международна спортна
организация по т. 4, ако има такова;

7. списък по образец на спортните клубове – членове на заявителя, с посочен единен
идентификационен код и актовете за приемането им за членове;
8. декларация по образец за съответствие с изискванията на чл. 15 за членовете на заявителя;
9. списък по образец и доказателства за образованието, професионалната правоспособност,
квалификация и опит на лицата, които извършват обучението, тренировъчната и състезателната
дейност в членовете на заявителя, както и договорите с тези лица;
10. програмата по чл. 20, т. 7 и акта за приемане;
11. правила за провеждане на състезания от държавния спортен календар и акта за приемане;
12. годишен спортен календар за провеждане на състезания и акта за приемане;
13. правила за статута на спортистите аматьори и на професионалните спортисти, за
придобиването, прекратяването и отнемането на състезателните права на спортистите и акта за
приемането им – само за спортна федерация по един или сходни видове спорт;
14. списък по образец на спортните обекти по чл. 20, т. 9 с приложени документи за
собственост, договори за ползване или наем или предварителни договори за сключване на
окончателен договор след издаване на спортен лиценз;
15. бюджет на сдружението и акта за приемане.
(2) Образците по ал. 1 се утвърждават със заповед на министъра на младежта и спорта и се
публикуват на интернет страницата на Министерството на младежта и спорта.
(3) Документите по ал. 1 се представят в оригинал или заверени от заявителя копия.
Документите по ал. 1, т. 7, 9, 10 и 12 се представят и на електронен носител.
(4) Заявлението и приложените към него документи се представят на български език.
Документите на чужд език се придружават с точен превод на български език.
(5) Заявлението и приложените към него документи могат да се подадат и по електронен път при
условията и по реда на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги и
на Закона за електронното управление."

Очевидно до сегашната федерация БФАС има едногодишен срок да представи необходимите документи включително удостоверение или заявление за членство във международната организация, която в случая е ФИА (Federation International de Automobile).

Вместо това
На 18.01.2019 г. СБА отнема делегираните права за провеждане на международни състезания. Това не е същото като членство. На практика закона прескача СБА, като изисква пряко членство от федерациите. Понятието делегирани права не съществува.
ФИА няма основание да откаже членство на официалната федерация с десетилетни традиции.

Очевидно отнемането на лиценза на БФАС от 18.04.2019 г. е незаконосъобразно.
Щом това действие е незаконосъобразно, то и даването на лиценз на новата федерация е незаконосъобразно.
Помислете какъв е шанса на АФБ учредена от 12 кухи клуба да стане член на ФИА.


Новата федерация иска да направяи революция и да иска да провежда официални състезания по-малко по-стриктни правила от на уличните гонки.

Накрая прави ще се окажат тези които контролират автомобилната спортна федерация през 2020-та година. Победителите не ги съдят, а в случая, който Ви представям и загубилите няма да бъдат съдени.

Като казах 2020-та...
Нещата са такива, каквито са БФАС е шунтирана и заместена от ново юридическо лице с лиценз от министерството.

Споделих със запознати мнението си, че спорта и ръководството трябва да бъдат управлявани от безспорните авторитети - организаторите на състезания. Обясниха ми, че това е точно така, 95% от организаторите на състезания са различни автомобилни спортни клубове, които участват на общите събрания на федерацията. Която и да е федерацията. През 2020-та ако приемем, че всичко тръгне по мед и масло за АФБ, нейното общо събрание ще бъде абсолютно същото като общото събрание на БФАС от 2018-та. Логично е да се избере ръководство аналогично на сегашното, предишното или следващото на БФАС.

Въпросът е дали правилникът на АФБ позволява демократично самоуправление. Много сериозен въпрос. Задайте си го.

Тогава защо е целият този шум Джийвс?
Отговорът от анегдота на Джийвс към лорд Устър е общоизвестен.

Едно клише
Кой каквото и да Ви говори, знайте, че става дума за пари.

Независимо от скорошните твърдения на Илия Царски, бизнеса на Ники Златков много малко ако изобщо може да бъде повлиян от факта дали е член на УС на някаква федерация или не. Дори бих казал, ако му беше за бизнес отдавна да е прикоткал Георги Петров, който е бизнесмен и да са написали един читав правилник, а БФДР комисията да си функционира тихо и кротко. И отново, ако ставаше дума за бизнес, експлозивният нрав на Царски щеше да бъде педагогично овладян с оглед на факта, че е един от най-добре финансираните и подкрепяни пилоти.
Нищо такова, Царски е с отнет за една година лиценз поради нарушения на правилника, пререкания и конфликти по пистите.
И отново, нищо подобно, най-масовата дисциплина - драг рейсингът не е приведен в нужния вид и съответствие, не само в края на 2018-та и началото на 2019-та, а от времето, когато БФДР стана комисия към БФАС. Ако ги бяха прекарали през иглени уши и бяха проявили гъвкавост докато са с подвито коляно да влязат в лоното на официалните автомобилни спортове, сега нямаше да се получи изненадата кръговете около БФДР да подменят успешно федерацията по автомобилен спорт. както казах, промяната е ad hoc и няма да устои на първото общо събрание в същия състав като до сега.
И още нещо, ако на БФАС наистина им се работеше и имаха нужните отношение и капацитет отново нямаше да се стигне до тук.

Запитайте се какво би могло да накара възрастен човек да се нагърби с организирането на шампионати във всички дисциплини по автомобилен спорт. При хипотезата, че не е пенсиониран автомобилен състезател или учител по физическо с магистратура по стопанско управление.
Във АФБ не виждам 18 до 27 годишни хора, а това е общоприетата възраст за безразборна работа про боно.

Говори се, че по линията на безопасност на движението има големи средства, които трябва да бъдат усвоени. Правилния изказ междувпрочем е да бъдат похаччени за определените цели, а не усвоени, тоест да бъдат направени свои чрез своене.
БФДР или комисията по драг много трудно биха обосновали легитимността си защото дисциплината им е много тясна, а огромната маса от участници са псе пак любители.
Много по-логично би било СБА и БФАС или вече АФБ да бъдат координатори или бенефициенти със съответните проекти по изразходването на такъв фонд.
През времето до сформирането на следващото широко представително общо събрание на федерацията по автомобилен спорт обаче, нивото на компетентност на тази федерация е ограничено до нивото на компетентност на комисията по драг, хора занимаващи се с драг и евентуално техните консултанти.
Трябва да се внимава и за още нещо. Правилата, номинациите и изборът, който ще бъде предоставен на въпросното бъдещо представително общо събрание. Опасността е общността на автомобилния спорт да легитимира ръководство излъчено само от комисията по драг.
Въпросът е опасно ли е това всъщност? по отношение на справяне с внезапни трудности и пречки току що доказаха капацитет.
Когато не можеш да управляваш нещо, трябва поне да го контролираш.
Надявам се след случилите се сътресения деятелите на автомобилния спорт да се осъзнаят и да възприемат по-гъвкав и държавнически подход към нещата. Дано обърнат нещата в полза на обществото. Защото въпросните средства ще бъдат изразходвани в крайна сметка в обществена полза - за безопасност на движението. Нека пожелалите и за сега получили законно властта да бъдат вкарани в рамките на обществено полезната дейност и накрая да се обори предположението, че винаги става дума за пари. Дано този път се състои такава промяна на конюнктурата, която да окаже подмладяващия ефект на работата про боно за новите ръководители на българските автомобилни спортове и автомобилизъм.

22.04.2019 г. Тодор Борисов

Неактивен zlatkoo

*
 • *******
 • 1467
  • Профил
Re: Разкол, БФАС умря, да живее АФБ
« Отговор #1 -: Април 20, 2019, 10:37:05 10:37 »
Нема начин да нема начин!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6629
  • Профил
Re: Разкол, БФАС умря, да живее АФБ - Обновена 22.04.2019
« Отговор #2 -: Април 22, 2019, 04:41:59 16:41 »
Има, че спорта се ръководи не професионално и буквоядно.
Както казах, Златков подготвя състезателни автомобили и със и без място в управителния съвет желаещите да го наемат са едни и същи, даже може да намалеят. Освен това се състезава в планинско извън България. Факта, че почти не участва у нас е всъщност плюс по отношение на заемането на ръководна длъжност.

Първоначалната публикация е обновена с точна информация и моите коментари.

Накрая нищо няма да стане, най-много някоя или някои дисциплини да се провалят за този сезон.
Смяната на федерацията изглежда като станете Вие за да седнем ние, но щом състезателите и клубовете са едни и същи, след определен не дълъг период от време ще си стане същото като досега. Няма какво да се косим.

Интересно за какво ще бъде изразходван фонда за повишаване на безопасността на движението. Очевидно, е че има стремежи част или целия да се изразходва за някакво съоръжение. Това съоръжение обаче трябва да включва обучителен център и съоръжение за всички шофьори с любителска книжка. Под всички имам предвид наистина всички и в най-малка степен собственици на мощни коли желаещи да стартират перфектно и да ускоряват 400 метра по права линия.
Представям си изграждане на полигони в областните градове, където да се полага изпит за книжка, както и изпит за възстановяване на право да управляваш МПС по пътната мрежа. постоянно действащо съоръжение за удовлетворяване на нагона на някои да карат незаконно и опасно по пътищата е много по-назад в списъка с приоритети и дори може да се разглежда като успешен рекет на малка група хора над цялото общество в резултат на който се изразходва обществен ресурс. Добре, ама утре могат да кажат, че пистата им е малка, искат вече да карат на една миля и искат да имат писти във всички градове. Тогава пак ли ще бъркаме в хазната, пък била тя и европейската?
Такива щения трябва да се задоволяват с частни средства, ако и когато се намери инвеститор на който му се струва изгодно да го направи. Има частна писта, която работи успешно. В щатите пък любимият на форума Елон Мъск изстрелва 60% от световното карго към космоса с частна фирма.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6629
  • Профил
Re: Разкол, БФАС умря, да живее АФБ - Обновена 01.05.2019
« Отговор #3 -: Май 01, 2019, 04:47:39 16:47 »
Допълнение и уточнение:

Нещата наистина изглеждат вулгарни след като проучих казуса до край и прочетох закона.

Има нов закон по който има нови изисквания за пряко членство.

Разбрах и че има опити за поправка на закона, така че делегираните права да бъдат узаконени, нещо което новият закон изключва и преурежда с изискване за пряко членство.
Грозно.
Хората в ГЕРБ наистина са се разпълзяли и Бойко Борисов наистина е изпуснал контрола.

Допълнението:
Цитат
Вместо заключение допълнено 01.05.2019
Законно ли е това, което става?
Напълно законно е да се учреди юридическо лице с не стопанска цел в частна полза или в обществена. Законно е да се отнемат лицензи, законно е това да бъде неправилно или незаконосъобразно, както е законно тези действия да бъдат отменяни, а след това повтаряни и така до безкрайност.
Какъв е законът всъщност?
Законът за Физическото възпитание и спорта беше обнародван на 10.18.2018 г. и влезе в сила на 18.01.2019 г.
Параграф 6 от ПЗР на закона:
"§ 6. (1) Лицензираните спортни федерации привеждат дейността си в съответствие с
изискванията на закона в срок до една година от влизането му в сила.
(2) В срока по ал. 1 спортните федерации представят в Министерството на младежта и спорта и
документите по чл. 21, ал. 1, т. 7, 8 и 10.
(3) На спортна федерация, която не е изпълнила задълженията си по ал. 1 и 2, се отнема
спортният лиценз и се заличава от регистъра по чл. 9, ал. 1, т. 1.
(4) На спортна федерация, която изпълни задълженията си по ал. 1 и 2, министърът на младежта
и спорта или оправомощено от него длъжностно лице издава безсрочен спортен лиценз."
Чл. 21:
"Чл. 21. (1) Спортната федерация подава заявление по образец за издаване на спортен лиценз,
в което посочва данни за заявителя, към което се прилагат:
1. учредителен протокол;
2. устав;
3. описание на дейностите по вида или сходните видове спорт, за които се иска издаване на
спортен лиценз, а за многоспортовите федерации по обединяващ принцип – и посочване на
съответния обединяващ принцип;
4. информация за международната спортна организация по образец, ако има такава;
5. правила за осъществяване на спортната дейност в съответствие с правилата на
международната спортна организация по т. 4, ако има такива;
6. заявление за членство или документ, удостоверяващ членство в международна спортна
организация по т. 4, ако има такова;
7. списък по образец на спортните клубове – членове на заявителя, с посочен единен
идентификационен код и актовете за приемането им за членове;
8. декларация по образец за съответствие с изискванията на чл. 15 за членовете на заявителя;
9. списък по образец и доказателства за образованието, професионалната правоспособност,
квалификация и опит на лицата, които извършват обучението, тренировъчната и състезателната
дейност в членовете на заявителя, както и договорите с тези лица;
10. програмата по чл. 20, т. 7 и акта за приемане;
11. правила за провеждане на състезания от държавния спортен календар и акта за приемане;
12. годишен спортен календар за провеждане на състезания и акта за приемане;
13. правила за статута на спортистите аматьори и на професионалните спортисти, за
придобиването, прекратяването и отнемането на състезателните права на спортистите и акта за
приемането им – само за спортна федерация по един или сходни видове спорт;
14. списък по образец на спортните обекти по чл. 20, т. 9 с приложени документи за
собственост, договори за ползване или наем или предварителни договори за сключване на
окончателен договор след издаване на спортен лиценз;
15. бюджет на сдружението и акта за приемане.
(2) Образците по ал. 1 се утвърждават със заповед на министъра на младежта и спорта и се
публикуват на интернет страницата на Министерството на младежта и спорта.
(3) Документите по ал. 1 се представят в оригинал или заверени от заявителя копия.
Документите по ал. 1, т. 7, 9, 10 и 12 се представят и на електронен носител.
(4) Заявлението и приложените към него документи се представят на български език.
Документите на чужд език се придружават с точен превод на български език.
(5) Заявлението и приложените към него документи могат да се подадат и по електронен път при
условията и по реда на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги и
на Закона за електронното управление."

Очевидно до сегашната федерация БФАС има едногодишен срок да представи необходимите документи включително удостоверение или заявление за членство във международната организация, която в случая е ФИА (Federation International de Automobile).

Вместо това
На 18.01.2019 г. СБА отнема делегираните права за провеждане на международни състезания. Това не е същото като членство. На практика закона прескача СБА, като изисква пряко членство от федерациите. Понятието делегирани права не съществува.
ФИА няма основание да откаже членство на официалната федерация с десетилетни традиции.

Очевидно отнемането на лиценза на БФАС от 18.04.2019 г. е незаконосъобразно.
Щом това действие е незаконосъобразно, то и даването на лиценз на новата федерация е незаконосъобразно.
Помислете какъв е шанса на АФБ учредена от 12 кухи клуба да стане член на ФИА.

Новата федерация иска да направяи революция и да иска да провежда официални състезания по-малко по-стриктни правила от на уличните гонки.

Накрая прави ще се окажат тези които контролират автомобилната спортна федерация през 2020-та година. Победителите не ги съдят, а в случая, който Ви представям и загубилите няма да бъдат съдени.

Като казах 2020-та...
Нещата са такива, каквито са БФАС е шунтирана и заместена от ново юридическо лице с лиценз от министерството.

Споделих със запознати мнението си, че спорта и ръководството трябва да бъдат управлявани от безспорните авторитети - организаторите на състезания. Обясниха ми, че това е точно така, 95% от организаторите на състезания са различни автомобилни спортни клубове, които участват на общите събрания на федерацията. Която и да е федерацията. През 2020-та ако приемем, че всичко тръгне по мед и масло за АФБ, нейното общо събрание ще бъде абсолютно същото като общото събрание на БФАС от 2018-та. Логично е да се избере ръководство аналогично на сегашното, предишното или следващото на БФАС.

Въпросът е дали правилникът на АФБ позволява демократично самоуправление. Много сериозен въпрос. Задайте си го.

Тогава защо е целият този шум Джийвс?
Отговорът от анегдота на Джийвс към лорд Устър е общоизвестен.

Едно клише
Кой каквото и да Ви говори, знайте, че става дума за пари

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6629
  • Профил
Re: Разкол, БФАС умря, да живее АФБ - Обновена 01.05.2019
« Отговор #4 -: Май 01, 2019, 08:09:04 20:09 »
Новата федерация АФБ обяви, че ще признава всички лицензи издадени от БФАС.
Мигновено и в първия възможен момент не само не признаха лиценза на Ники Златков, но и пратиха писмо до организаторите на състезание от планинския шампионат на Европа (където Златков е шампион за 2014 г.), че няма лиценз и организаторите го изгониха от състезанието.

Грозно.

При други обстоятелства бих злорадствал, но ако се абстрахираме от личността, която са прецакали е много грозно.
Не етично, дребнаво, дребно. Това не е постъпка на авторитетен ръководител.

Критикувал съм и съм окарикатурявал Златков по да кажем две причини, не се състезава в България и беше пуснал обяви и публикации във Фейсбук, че ако искаме да се състезава да му дадем пари. Хубаво, ама тогава с Ванката решихме, че и ние искаме да се състезаваме и да ни дадат пари. А и мерака за състезания не е нужда от първа необходимост. Третата причина е изборът му на състезателен автомобил, култов модел с потенциал за продажби. Но морално остарял и по-бавен от съвременните бегачки.

Шопов ако го почна и него мога да го рисувам на дълго и на широко.

Първо, вече не ми се занимава с такива неща и ми е минало.

Второ, това са хора избрани за ръководни постове в официалната и легитимна автомобилна спортна федерация. Каквито такива, следващият път други и така. Да се научат да си свикват и провеждат събранията така че съда да не ги размества и преназначава после.
Това, което става в БФАС са обичайни дори за световната практика боричкания и интриги. Федерацията обаче е на всички пилоти и клубове.

Това, което направиха АФБ е някаква върховна наглост. Все едно сега аз и приятелите ми да се пишем спортисти по нещо, вдигане на тежести, бокс, шах, фигурно пързаляне. Ама кой имал гадже боксьорка, кой балерина, кой гимнастичка, чули недочули ставаме спортисти, учредяваме федерации и тръгваме да гледаме къде спят зимен сън още и не са се пререгистрирали. После дебнем министри и гербаджии по барове, кафенета, къщи за тъщи и ресторанти, шушу-мушу и превземаме спортове.

Добре и какво като превземеш един спорт? Далавера официално няма. Връзки, контакти и авторитет. За какво ми е да стана шеф на федерацията по щанги или фигурно пързаляне. Или съм много неграмотен, или за човек като мен това няма смисъл. Далеч извън възрастта за работа про боно съм, така че далавера няма.
На автомобилната Федерация може да ми е интересно, че ще ги карам да ме возят или да дават да им карам колите. Бюджета обаче 300.000, за кого по-напред, а състезания има много и то в какви ли не дисциплини. Бюджета само за ленти и конуси не стига, камо ли за заплата, камо ли за някоя злоупотреба струваща малко повече от хонорара на добър наказателен адвокат.
Пълна безмислица.
Обаче ето на! Хората дращят със зъби и нокти, кандардисват министри, регистрират федерации и така нататък. Защо?
Ролята на Илия Царски не трябва да се подценява, но ръководителите на АФБ не са фигуранти, така че да си мислим, че си отмъщава за отнетия лиценз. Но не трябва и да се подценява.
Напоследък около него стават панаири, които не отиват на един спортсмен, но не ми се пише и за него. Една от причините, е че на Ричард Груев мед му капеше от устата като говореше за Царски.

Въобще автомобилния ни спорт не е вълнуващ и ако не беше тоя троен аксел с абордаж не бих се занимавал.

Не мисля и че АФБ изобщо е организация способна да направи нещо камоли да оправи автомобилните спортове.

Така че да се върнем на извода от първото мнение:
Кой каквото и да Ви говори, знайте, че става въпрос за пари.

И още един извод, БФАС, добра или лоша е съставена от пилотите и клубовете и пази традиция в организирането и провеждането на шампионатите. Толкова пари се отделят за автомобилен спорт от държавата, спонсорите, клубовете и пилотите, такова е нивото. АФБ не са купили правата и да искат да налеят пари в отборите, че да стане лъскаво и атрактивно. Те няма какво да направят.
Като забогатее обществото, ще забогатеят и тези, които се състезават с коли.
АФБ просто един ден казаха на всички, че те са организацията, която ще ръководи спортния и трудовия им живот. Без никакво друго основание освен, че искат и могат.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6629
  • Профил
Re: Разкол, БФАС умря, да живее АФБ - Обновена 01.05.2019
« Отговор #5 -: Май 23, 2019, 06:49:27 18:49 »
Последните развития от сагата:

На 28.05 ще има нов протест на който се очакват повече протестиращи;
Планинско Българка се провали по някакви причини;
Планинско Валерий Великов почти се е провалило поради междуособици и защото състезателите не искат да карат за новата федерация, която не им е никаква и не членуват в нея. А и никой не може да ги накара.
Митко Илиев излезе от пенсия и се зарече да се бори с всички сили за БФАС.

АФБ пускат някакви недоизказани прес съобщения в които се оплакват от нещо. Нищо не се разбира.

Цирк!

Афера.бг писа много подробно за казуса: http://afera.bg/врътката-как-автомобилния-спорт-бе-ла.html?fbclid=IwAR3Uap0A-NbT_o8QYZ10xE9LPPGU2jPcAcpADDTUHGjBnLz7inNt5ApynW8 доста тъмни краски....

Изявлението на Димитър Илиев:
Цитат
Уважаеми състезатели, фенове, приятели и деятели на автомобилния спорт,

както знаете от 2013 година съм в пенсия и не участвам в автомобилни състезания. В последните седмици обаче, по някакъв начин отново станах съпричастен към този феномен и няма как да не ви споделя мнението си относно ситуацията.

Българският автомобилен спорт беше откраднат! Най-брутално, безочливо, недемократично, ченгеджийски, насилствено и арогантно откраднат! Наглото престъпление бе извършено от хора, които не са спортисти! Никога не са били и никога няма да бъдат! Не защото не искат … напротив! Много искат, но не могат! Не могат, защото са страхливи, нямат сърце и умения, нямат спортен дух, не разбират от автомобилизъм. Нямат дори достойнството да влезнат в битка! Могат обаче подмолно да подготвят сдружение, с не демократично избран състав, с не демократичен устав, със специално предназначение – да открадне нашата история, нашата страст и любов. Да ни я отнеме завинаги и безвъзвратно, да ни прокуди като прокажени и болни! Нас, спортистите, които винаги сме давали мило и драго, за да сме там, на старта!

Не ми е мъчно за мен, не. Мъчно ми е за младите … Ако сега бях млад и надъхан, щях да се боря с крадците! Щях да ги търся, преследвам и гоня докато не си върнем откраднатото! Вие посегнахте на най-милото ни … и докато пиша това осъзнавам, че аз съм още млад . . .

Позицията на състезателите бойкотиращи АФБ и подкрепящи БФАС:
Цитат
Kosyou Iordanov
4 часа
На г-н Чолаков мога да му пожелая безаварийно и ползотворно състезание. Да говори за "група състезатели",които отказват да карат по-поръчение на Владимир Илиев е меко казано смешно!!! Ние имаме издадини лицензи от БФАС за тази година и ще караме за и по техните правила!!! Това ,че не си е платил визата си е негов проблем!!! Господин Николай Златков е предложил пред колегите да заплати визата от негово име за да може да караме,но това негово предложение е отхвърлено категорично!!! Да караме за А ФБ!? Да де да караме ама за кой точно, ще караме? Кои са АФБ?Кой ще ни управлява, Кaмен Михайлов като едноличен лидер ли( защото ние друг не виждаме)? Защо не излязоха и не казаха в дългосрочен план как ще развиват спорта? Защо не знаем техните правилници? Защо не знаем ОФИЦИАЛНО техните официални лица и комисии.? Ето за това отказваме да караме,не защото се ОБЛЪЧИНИ,ПЛАТЕНИ, ВЕРБУВАНИ или каквито ни наричат.Успехи на новата и старата ни Федерация. Успехи и на фенове и колеги!!! От ден днешен до момента в който не видя ,че има работещи и желаещи хора,да се развива автомобилен спорт ,ще си карам за единствено за удоволствие на мероприятия без участието на нито една от двете организации!!!

Позиция на Иван Шопов споделена от Димитър Илиев:
Цитат
Dimitar Iliev
2 часа ·

Иван Шопов
3 часа
През последните 24 часа чета меко казано безумни сравнения и обвинения и не мога да остана равнодушен.
Да започна с това, че Камен Михайлов се обръща с „колеги” към състезателите на България. Това, че едните спортуват и са на високо ниво, а другият шофира по пътя за работа за мен не е признак на еднаквост. Защото докато едните спортуваха, другият създаваше правила и издаваше заповеди, които пречеха на състезателите и те понесоха последствията.
Както и да е, нека приемем, че са „колеги.” От куртоазия. Може да е признак на уважение.
Какво уважително обаче има в определението „псевдо спортисти”? Как може някой така да квалифицира Шампиони на България и Европа?
Това ли е уважението на председател на някаква си федерация към тези, които ТОЙ ИСКА да управлява? Това ли е отношението, което всеки един застанал на старта заслужава? Не знам. Знам едно – това очаква всеки, който дали под натиск или по собствена воля се „приобщи” към „новата федерация”. С това го посрещат за „добре дошъл”, а какво следва – сами можете да прецените.
Днес прочетох и думите на Стефан Чолаков. Честно казано не очаквах подобно отношение от него, но имам чуството, че едно от изискванията за работа с АФБ е арогантното отношение.
Нямало шампионат на БФАС? Откога? Кой го прекрати, кога и защо? „Валерий Великов” и „Гоце Делчев” част от чии шампионат са? На АФБ ли? Може и да им се иска, но не са. БФАС МОЖЕ И ЩЕ провежда шампионат. Дали издава визи, колко струват, при какви условия – мисля, че е ясно на всеки. И е изключително учудващо, че „човек, който чете много” не знае разликата между шампионат на БФАС и ДСК. Същото важи и за „закона”.

Да кажеш, че „група пилоти” нямало да карат „е поръчка на Владимир Илиев” е изключително невярно и неуважително. Стефане, ти поне си създавал много, а и добри състезания, участвал си в комисии, бил си сред нас, ПОЗНАВАШ НИ! Как може точно ти да се изправиш и да кажеш, че пилотите изпълнявали поръчки? Не те ли е срам!
Не, Стефане. Никой не изпълнява поръчки на Илиев, Петров или Иванов. Поне не от нас. Хората с достойнство и принципи отстояват позицията си, гледната си точка и правдата. И това заслужава само уважение, а не пренебрежителните ти обиди. Срамота е, Стефане!
Ритуалното оплюване приключва с безумното твърдение, че след като по-голямата част от елита на пилотите от планинско изкачване няма да кара, то „състезанието щяло да бъде по-интересно”. Най-добре вероятно ще е да има 3 пилоти, та хем ще е евтино, хем оспорвано, хем интересно. Наистина ли Стефане? Тогава какъв е проблема? Защо започваш да обиждаш хората, които НЕ желаят да карат при условията, поставени от теб? „Който не е с мен е против мен” ли? Твое право е, но мисля, че не е правилно.
Ще се участва с всякакви лицензи, с правилници на БФАС, но под егидата и управлението на АФБ, а на финала всеки, който има проблем от спортно естество няма да може да го реши. Защото всички необходими структури ги има само на хартия Стефане, изкопирани от БФАС. Не знаеше ли?
Наистина не разбирам как някой, който и да е той, си позволява да се отнася така към истински, доказани спортисти, с национални и европейски постижения. Не уважавате ли тях, значи не уважавате дори и спорта! Не заслужавате и вие уважение!
Стига толкова, наистина. Чуствам се изключително омерзен от подобни думи и определения. Винаги съм знаел, че има хора, които се нагаждат според ситуацията, но не съм очаквал толкова явно презрение и подигравка с труда на хората.
Жалка история, господа!

И да знаете, че с вас колеги няма как да бъдем. Ние сме едно семейство, а натрапниците държим вън!

Поискал съм позиции и от Бат Гого и от Шопов отдавна, всеки чака другия първи да си каже мнението, затова ето позиция на Бат Гого:
Цитат
Joro Petrov сподели връзка.
Администратор · 20 часа
http://afb-bg.com/новини/…

За съжаление, тези които се опитаха да ликвидират Драга като дисциплина правят същото и с Планинското!!
AFB-BG.COM
НОВИНИ
СДРУЖЕНИЕ „АВТОМОБИЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ" гр. София, бул. „Симеоновско шосе" № 120 Д, ет. 2 IBAN: BG69BPBI…
Цитат
Казусът с "Българка" показва как точно се работи в БФАС
Здравейте колеги,

За пореден път последните дни „радетелите“ за доброто на автомобилния спорт поднесоха горчива чаша. Имам предвид публикуваното тази вечер на сайта на БФАС съобщение по повод предстоящото състезание по планинско изкачване   „Българка“.

Не, не е изненада, а очакван акт на самозабравили се псевдо спортисти. Ясно защо използвам толкова силни епитети, но да не слизаме на толкова ниЗко ниво.

Най-официално, за пореден път заявявам – Автомобилна Федерация на България (АФБ) изпълнява годишния календар, приет от БФАС с една едничка цел – плавен преход с минимално сътресение за пилоти и организатори. Всички точки, спечелени в състезанията през тази година, ще бъдат  валидни за крайнотогодишно класиране във всички дисциплини - както индивидуално, така и отборно. Такъв термин като „шампионат на БФАС“ просто не съществува.

За мое огромно съжаление, управителите  на БФАС продължават да ви заблуждават (точно такова е тяхното разбиране за работа в полза на спорта).

Искам да обърна внимание на всички организатори – всяко едно състезание с виза, издадена от БФАС, която не е валидирана от АФБ, се приема за нелегитимно и ще бъде санкционирано от Инспектората към ММС.

Не плащайте визи на БФАС – юридическо лице, което 19.04.2019 г. е лишено от правото да организира спортно - състезателна дейност, както и изобщо от правото да управлява автомобилния спорт в България.

Моля, ви ако имате каквито и да е, въпроси да потърсите отговорите от лицензирана организация – Автомобилна федерация на България (АФБ).
София, 22.05.2019                                            Председател на АФБ   (п)                                         

                                                                                                 Камен Михайлов

Споделено от Бат Гого, смятам, че има отношение към позицията му:

Цитат
Инж. Емил Панчев с документ и коментар за отнетия лиценз
Събота, 27 Април 2019 | София, RallyXpress
Инж. Емил Панчев с документ и коментар за отнетия лиценз
ДНЕС СЛЕД ОБЕД на личната ми пощенската кутия и тази на RallyXprеss се получи писмо от председателят на СБА инж. Емил Панчев (на снимката). Към мейла има и прикрепен файл на PDF от Правно становище на Международната асоциация за правосъдие и арбитраж (виж съдържанието на факсимилето по-долу), което третира въпроса за легитимността на избраната от 77 клуба в страната управа на Калоян Станчев на 21 април 2018 г. Документът показва една различна юридическа трактовка, която по неизвестни до момента причини в СБА са пазили неогласена.

Ето и нередактираният текст от писмото на инж. Емил Панчев, под което са и двата листа от правното становище на асоциацията:

„Обръщам се към сайта RallyXpress с желание да публикувате на страницата кратко разяснение по повод отстраняването на Николай Златков от участието му в Европейския кръг за планинско , както и  документ , който е изпратен до Съюза на българските автомобилисти още на 15.03.2019г . от „Международната асоциация за правосъдие и арбитраж“ .

Както знаете , в началото на месец януари тази година СБА лиши БФАС от правото да извършва международна дейност , от международна спорта дейности да издава международни спортни лицензи . В нарушение на това изискване, председателят на БФАС Владимир Илиев е издал лиценз на Николай Златков , поради което същият е невалиден.

Мога единствено да съжалявам за ситуацията , в която се е оказал българският състезател в Рекберг , но ако някой от екипа на Николай Златков се беше свързал с нас , можеше да се опитаме да разрешим проблема веднага.

Да напомням на всички, които желаят да получат международни лицензи , трябва да се обръщат към СБА , а за упражняване  на състезателни права в България – към Автомобилната федерация на България (АФБ) .

Приложеното копие от оригинала на Правното становище на „Международната асоциация за правосъдие и арбитраж“ показва и фактическото състояние относно състава на УС на БФАС според действащото законодателство, независимо от регистърното производство за членовете на УС в Търговския регистър .

Моля, да се запознаете внимателно със съдържанието на становището .

Използвам възможността и да призова всички състезатели и клубове да насочат всичките си усилия към спортната и състезателната дейност, защото вече дълги години автомобилния спорт страда от непрекъснатите борби, ежби и закани .

Поздрави

Инж. Емил Панчев ,
Председател на СБА

София , 27.04.2019

Да коментирам или да не коментирам.
СБА е трето надявам се "добросъвестно" лице. Не коментирам дали понятието добросъвестност има място тук и дали е в някаква релевантна взаимовръзка с отнемането на лиценза за международна дейност.
Щом е трето добросъвестно лице, без да изследвам факти и документи мога спокойно да кажа, че по отношение на тях представители на БФАС са вписаните такива, вътрешните междуособици и висящите дела не могат да мотивират поведението на т.н. добросъвестни лица. Още повече, че не се касае за премерване на стопански риск, а за делегиране на спортни права.
Как това правно становище оправдава действията на трети добросъвестни лица също не разбирам.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Въобще грозна история.

Състезателите имат право да участват в мероприятия организирани от юридическото лице в което членуват - БФАС. По отношение на тях АФБ е трето лице с неустановена добросъвестност.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6629
  • Профил
Re: Разкол, БФАС умря, да живее АФБ - Обновена 01.05.2019
« Отговор #6 -: Май 27, 2019, 03:33:49 15:33 »
Ники Златков за ситуацията с отнетия лиценз пред Сашо Диков:Не го обяснява достатъчно добре.

Както посочвам по-нагоре, новият закон урежда въпроса с правата за международни права по нов начин, като изключва мълчаливо възможността да се делегират права, като предписва направо единствената възможност - членство на федерацията в международната спортна организация ако има такава.

Закона дава срок една година или за членство или за кандидатстване за членство.
Закона също така предвижда специална процедура по отнемане на лиценз в която има срокове и стъпки, това не може да стане с административен акт без изпълнение на процедурата.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6629
  • Профил
Re: Разкол, БФАС умря, да живее АФБ - Обновена 01.05.2019
« Отговор #7 -: Май 28, 2019, 05:33:38 17:33 »
Становище на АФБ дадено на пресконференция в Прес клуб България:

Цитат
Автомобилната федерация на България призова да няма бойкот на състезанията

Автомобилната федерация на България /АФБ/, която има издаден лиценз от ММС на 19 април да организира състезания на родна територия, призова днес в Пресклуб „България“ клубовете и пилотите да не бойкотират проявите от календара. БФАС /Българска федерация по автомобилен спорт/, която е с отнето право да администрира надпреварите у нас, призовава състезателите за бойкот, изрази възмущение председателят на АФБ Камен Михайлов. Заплашено да пропадне е състезанието по планинско изкачване в Сливен „Българка“ този уикенд, стана ясно на пресконференцията. Група пилоти протестират срещу отнетия лиценз, но цялата законова и административна уредба е в полза на АФБ. Международната федерация по автомобилизъм /ФИА/ е делегирала своето представителство в България на СБА /Съюз на българските автомобилисти/, който още през 2017 г. отне правото за контакти на БФАС с международната централа, поясни председателят на СБА инж. Емил Панчев. ФИА разпознава единствено притежателят на спортната власт на територията на страната /чл. 4 от Устава/ и това е АФБ. Скандалът се задълбочи, след като СБА се отдръпна от БФАС, смята Калоян Станчев – член на УС, който преди година бе избран за председател на БФАС на Общо събрание със 70 на сто от гласовете на делегатите. Тогава обжалване на 6 клуба блокира регистрацията на новото ръководство в съда и това доведе до хронична криза и протакане на промяната до безкрай.
АФБ за пореден път се обърна към пилотите и клубовете чрез медиите, че признава всички издадени лицензи до 19 април т.г. Лицензите трябва само да се валидират във федерацията и няма краен срок за тази процедура. АФБ признава автоматично и разрешенията /т. нар. визи/ за провеждане на състезания, като тези документи също подлежат на валидиране, поясни К. Михайлов. Федерацията зачита всички точки и класирания преди 19 април т.г., които ще бъдат включени в генералното класиране за годината. АФБ ще следва спортния календар на 2019 г., във вида, в който го е приела БФАС.
АФБ се похвали с добрите отзиви от организацията на 50-годишнината на международното рали „България“. Това е добро начало, въпреки че още сме далеч от времето, когато участваха 100 и повече екипажа, каза многократният рали шампион и автоексперт Георги Петров. Над 15 000 зрители събра тази година надпреварата с половин век история, отчетоха от АФБ. Благодарност в официално поздравително писмо е изпратил и шефът на ФИА Жан Тод. Идеята да се разшири сътрудничеството с други страни и най-напред с нашите съседи вече е в ход, стана още ясно на пресконференцията. Със западната ни съседка е постигната взаимна договореност - рали „Сърбия“ да влезе в нашия календар, рали „България“ да фигурира в техния. Споразумение има вече и с Турция, като и в двете държави състезателите няма да плащат такси. Предстоят преговори с Румъния и Гърция.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6629
  • Профил
Re: Разкол, БФАС умря, да живее АФБ - Обновена 01.05.2019
« Отговор #8 -: Май 28, 2019, 08:34:35 20:34 »
Пилотите се оплакаха на Бойко Борисов и протестираха днес:

https://clubs1.bg/news/piloti-pishat-do-premiera/?fbclid=IwAR19JfJtP2XDNk1MWa5MdvAgxrYmDk53ozdvumMUi1sBhleY__vPZRy1JSM

Цитат
Голяма група наши автомобилни пилоти, които са пожелали да останат анонимни, са изпратили жалба до премиера Бойко Борисов. Тя е във връзка с отнетия лиценз на БФАС от Министерството на спорта на 18 април тази година.

В нея те изразяват своето недоволство от по думите им финансови злоупотреби, борба да се откраднат държавни средства от хора без морал и ценностна система и потъпкването на автомобилния спорт в България.


Във връзка с това писмо, днес от 13 часа ще има и протест на пилотите между сградата на Президентството и Министерския съвет в София с искане да бъде върнат лиценза на БФАС. Той е планиран да продължи до 16 часа и е втори по рода си. Първият такъв беше на 25 април.

Публикуваме пълния текст на жалбата на пилотите, получен в редакцията ни:

ЖАЛБА

ДО:

Г-н Бойко Борисов

Министър-председател на Република България

КОПИЕ ДО:

Министерствата на Финансите, Правосъдието, Младежта и спорта; Председателя на Народно Събрание; Главния прокурор на Р. България; Омбудсмана на Р. България; ГД на НАП;

Сметна палата на Р. България, както и всички водещи медии

От: Основната група български пилоти свързани с автомобилните спортове*

Във връзка с: Финансови злоупотреби и потъпкването на автомобилния спорт в България

Уважаеми г-н Премиер,
На 18.04.2019 г. Министерство на младежта и спорта обяви заповед на Министъра, с която отне лицензия №:002483 на БФАС. Този акт бе извършен напълно незаконосъобразно спрямо ЗФВС, без да е проведена дискусия по проблеми или да са установени нарушения на ЗФВС от страна на БФАС. Ние изразяваме категоричното си несъгласие с действията на Министерство на Спорта.

С този акт безцеремонно се поставя под въпрос спортната дейност на над 800 лицензирани състезатели и официални лица и бъдещето на автомобилният спорт в България. Всички тези действия по дискредитиране на БФАС са ръководени от три алчни за власт лица с цел разходване на държавни средства в лична полза: Камен Михайлов, Емил Панчев и Асен Марков.

Тяхното желание е чрез новоучредено сдружение на г-н Михайлов, да завземат контрола върху автомобилния спорт. Вече дори има факти как тази нелегитимна федерация получи финансиране от 200 000 лв. за рали България, което миналата година бе финансирано изцяло за сметка на БФАС. Неприемливо е активна федерация с над 50 години история да бъде заменена от новоучредено сдружение, без каквото и да било основание.

Поради незаконосъобразните действия спрямо БФАС в наше полезрение навлязоха другите бизнес начинания на въпросните личности. Проверка на публична информация свързана с тези лица показа, че те укриват данъци в особено големи размери и ощетяват държавата. Името на г-н Михайлов е свързано с ред съмнителни и незаконни сделки от близкото минало, сред които приватизирането през 1998 г. на “Автотранссервиз” (бившите гаражи на ЦК на БКП). Ръководеното от г-н Панчев основно дружество на СБА не се различава
особено. Информацията показва, че:

       гаражите се водят в активите на дружество на ст-ст 138 000 лв.
       неразпределената печалба от минали години е 2 271 000 лв.
       годишен оборот – 1 247 000 лв.
       декларирана печалба за 2017 г. – 9000 лв.
       декларирана печалба за 2018 г. – 4000 лв.
       реално платен данък за 2018 г. – 400 лв.
за основното дружество на СБА:
     декларираната печалба – 15 000 лв.
      ст-ст на дълготрайните активи – 11,5 млн.лв.
       приходи от дейността – 4 млн.лв.
       реално платен данък – 1500 лв.
Сами разбирате и без основни счетоводни познания, че “гаражи“ с реална стойност над 30 млн. евро генерират приход на държавата по-малък от минималната месечна работна заплата, а при приходи от 4 млн.лв. СБА е платило данък в размер на едва 1500 лв.

Нашият протест е свързан с това как лица, които очевидно не плащат данъци биха могли да извършват обществена дейност в градивна и положителна посока. Очевидно е, че моралните им норми иценности са силно занижени и за нас е недопустимо тяхното участие в обществено полезна дейност под каквато и да е форма.

Уважаеми г-н Премиер, конфликт в БФАС всъщност няма. Има борба как да се откраднат държавни средства от хора без морал и ценностна система. В резултат на гореописаните факти, нашата жалба е насочена не само към Вас, но и към всички отговорни и компетентни институции.

Молим Ви в качеството си на Премиер и председател на ПП ГЕРБ, на която ние сме членове и поддръжници, да разпоредите проверки, както по случая, така и на замесените лица с което да премахнете твърденията, че те се ползват с политически чадър лично от Вас и ПП ГЕРБ. Смятаме че, живеем в правова държава, на което Вие сте символ, в която закона е над всичко и вярваме че провинилите се ще си получат заслуженото наказание.

От състезателите и автомобилни деятели в България

Днешния протест и отговор на подкрепящите БФАС:

Цитат
Другарю Панчев, Другарю Михайлов,

В качеството ми на човек даващ нещо на автомобилният спорт, както и в отговор на вашите жалвания днес в Прес клуб България желая да имате предвид следното:

1. БФАС не сте вие! Не е нито Панчев, нито Михайлов, нито Станчев!!! Това не е СБА, гаражи на УБО или някоя от фирмите ви. БФАС съм аз, всички пилоти, фенове, комисии, въобще всичко около автомобилният спорт на България, но не и вие!!! Това че сте заблудили някой колеги не ви прави спортисти!

2. Бойкот на състезания НЯМА! Има бойкот на псевдо федерация със псевдо управление и без правила! ЗАПОМНЕТЕ ГО!!! Никой себеуважаващ се пилот няма да се присъедини към вас без едно от гореизброените!

3. В качеството си на какви точно вие решихте да узорпирате спорта? Кой от вас е слагал каска на главата си(освен “тройка кебапчета” от едно време ако са ви возили на мотор) и е карал в гората с 200км/ч за да дава мнение?
Ще ви кажа - НИКОЙ, вие не сте годни за подобно изживяване, нямате гащи! Вие сте годни да “берете” средства на чужд гръб и да си играете на началници, но 80-те години минаха отдавна запомнете го!!!

4. Защо като толкова милеете за този спорт не сте готови да водите диалог с двигателя на моторспорта в България. Ще ви кажа господа, нямате гащи дори и за това, нямате очи с които да погледнете всеки един от нас, негодни сте да кажете че ви интересува спорта докато имате лична облага от него, сетне ще го захвърлите на улицата като предишният ви работник.

5. Защо “ЧЛЕНОВЕТЕ” на вашата формация тенденциозно не работеха за спорта последните години като толкова милеят за него? Защо се бъркате в чужди състезания и издавате разрешения когато никой не ви ги търси-вие сте никой.

6. За каква история на моторспорта имате наглоста да говорите като вашата формация няма дори 1 година? Пак ли с чужда пита помен?

Точките с въпросите биха стигнали трицифрено число ако продължавам да пиша, но както винаги вие няма да имате доблеста(знаете ли какво означава тази дума) да отговорите на нито един въпрос... ЖАЛКА ИСТОРИЯ

АЗ СЪМ БФАС!!!!!

#АФБ
#КАМЕНМИХАЙЛОВ
#ЕМИЛПАНЧЕВ

Нямаше да коментирам, но не мога да се въздържа.

Писмото "жалба" до премиера, главния прокурор и всички останали звучи като упованието на лагерниците във факта, че другаря Сталин не знае какво се случва в Архипелаг ГУЛАГ. Пишели са му писма за ужасите ставащи там с убеждението, че Сталин не знае и са вярвали, че щом разбере ще закрие лагерите. Той всъщност наполовина не е знаел, а наполовина не му е пукало.
Бойко Борисов разбира се не е Сталин, но състезателите са малко като отчаяни заточеници в лагер.

Другото, което е очевидно, е че лагерниците, пардон състезателите нямат адвокат и системно икономисват от правни консултации. Никой адвокат не би допуснал такова писмени продукти да бъдат излъчвани от клиентите му.
Надявам се поне да знаят, че като пишат, че има копие до този или онзи трябва сами да ги пратят, а не просто да го пишат или да прилагат преписи и да ползват първоначалния адресат за пощальон.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6629
  • Профил
Re: Разкол, БФАС умря, да живее АФБ - Обновена 01.05.2019
« Отговор #9 -: Август 16, 2019, 09:28:48 09:28 »
Благодарение на разправията между двете федерации положението в автомобилния спорт се влошава буквално с часове.
Валят писма с които новата федерация заплашва организатори, които не са нейни членове да не провеждат състезания. Пишат и до общините. Така се провали юбилейното 50-тж поредно издание на рали "Стари Столици".
Епистоларната война във Фейсбук не стихва.
От АФБ плашат със съобщения на страницата им и постове във Фейсбук състезателите, които са техни членове, че ще ги глобяват и наказват ако участват в състезания организирани от други федерации без разрешение.

Всичко това се случва независимо от закона, който разрешава на клубовете членове на федерация с отнет лиценз (БФАС) да функционират до 6 месеца след отнемането на лиценза.

Провалиха се още състезания.
Трасето за "Писта София" организирано от АФБ е с дупки, липсващи капаци на шахти, стърчащи бордюри и износен асфалт.
Ще се провежда някаква инициатива за безопасност на движението. Същата няма и две страници написан информационен текст заедно с рекламните материали.

* * *

Карал съм състезателен картинг като дете, а като студент съм помагал да се подготвя с стезателна кола в Х3, която взе много купи и титли.
Карането на сэстезателна машина в състезателно темпо е тежък физически труд. Има много шум и по всички критерии с изключение на евентуалното морално удовлетворение може да бъде определено като неприятно. Освен това изграждането, развиването и поддържането на състезателен автомобил струват много пари.
Автомобилните състезания в България са полу-аматьорски. Елемента на личен труд е много голям дори в добре спонсорираните отбори. Не случайно доказани пилоти с титли като Димитър Илиев, Крум Дончев и Румен Дунев се оттеглиха във възраст в която все още могат да печелят. Апропо Димитър Илиев тази година се завърна за едно състезание - рали България и го спечели.
Въпросния тежък физически труд за който състезателите всъщност си плащат вместо да получават една съответстваща на условията и квалификацията им заплата (тоест много голяма) може да се полага само при идеални или близки до идеалните условия. Представям си ако аз бях състезател, че не бих толерирал разкол вэв федерации, създаване на спънки и заплахи. Просто ще разкарам бегачката и ще си купя някаква готина кола или вила и няма да им играя по свирката.
Сигурен съм, че много състезатели мислят като мен.

За да се стигне до тук, толкова лесно една нова празна федерация да превземе спортната власт в автомобилизма, това означава, че старата е би.а достатъчно слаба и делегетимирана не от друго, а от липса на интерес от зрителите, държавата и потенциални състезатели и отбори. Те просто не са правили нищо значимо за обществото. Никой не е виновен за тази ситуация, може би автомобилния спорт става ненужен.

Сигурен съм, че новата федерация просто ускорява процеса. Дали догодина ще има желаещи да полагат тежък физически труд и да си плащат? Сигурно. Има много собственици на сервизи и ателиета, което желаят да си правят реклама, които при конкуренция от истински спортисти със състезателни автомобили нямат шанс за нещо повече от това да се изложат.

Така че автомобилния спорт се движи към казионно занимание с маркетингов цел.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6629
  • Профил
Re: Разкол, БФАС умря, да живее АФБ - Обновена 01.05.2019
« Отговор #10 -: Август 16, 2019, 12:51:39 12:51 »
Важно допълнение. Отварям Фейсбук ш какво да видя!
На писта София ще има обиколка на супер колите, много тунинговани автомобили с мощност далеч над фабричната ще дефилират по описаното в предишното мнение трасе.

От началото на темата се стремя да съм обективен и да представям и двете гледни точки. За съжаление, от гледна точка на правото (аз съм адвокат) и моите морални разбирания справедливостта е на страната но старата федерация БФАС и по този начин изглежда анализа. Ако съда и изпълнителната власт направят така, че замяната се затвърди, това дори ще се окаже законно. Аз и хората, които са на моето мнение разбира се не сме длъжни да харесваме ставащото.

Обаче има още нещо.
Участието на т.н. "супер коли" (сбшрщайн от шарени каталожни части настроени от хора без диплома, но все пак...) и повече автомобили на тунинг ентусиасти и авто сервизи, което предсказах, а то вече се случва.
Старата федерация се движи от хора традиционалисти поддэржащи традициите на автомобилния спорт у нас. Групите са по ФИА, автомобилите са обезопасени по приложение "J". Обаче това са и комунистически закостенели бюрократични традиции. Последното ръководство на БФАС бяха хората от АДАС, които дълги години се бориха с предишното ръководство на БФАС, които бяха още по-големи пазители на комунистическото бюрократично нехайство. След като заеха местата им, АДАС не проявиха нужната гъвкавост и политическа далновидност, а заораха отново в бюрокрация.

Може би отварянето на спорта за богати ентусиасти и сервизи в крайна сметка ще го захвани с нужните свежи попълнения и ресурси? В крайна сметка пистата учи на много неща, а един достатъчно схватлив "дизайнер" ще чете и ще черпи опит откъдето може и ще развива автомобила докато последния започне да слуша, да се движи с нужното темпо и да не прави много номера.
Защото истината, е че в най-скъпият спорт до сега нямаше пари, а състезателите макар и много доблестни и достойни и много способни бяха прекалено бедни за да развият и да експлоатират интензивно модерни и конкурентни автомобили.

Така че всяко зло може да е и за добро.

Дано всичко мине без инциденти (защото повечето "пилоти" на тунинг бегачки могат да карат около кафето, а не на писта) докато новите попълнения се научат за карат и развият бегачките.

Радвам се че успях да видя нещо положително.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6629
  • Профил
От АФБ контрират, че макар закона да разрешава на клуб член на федерация с отнет лиценз да функционира още 6 месеца, щом има действаща федерация, тази разпоредба не се прилагала.
Тук вече се отказвам да си напрягам мозъка и да коментирам. Макар, че изрична разпоредба в подкрепа на становището на АФБ няма, а разпоредбата на която се позовават организаторите на Шипка-Дамасцена поне според мен е специална, тоест има предимство пред общите (че клубовете трябва да принадлежат към действащата федерация). И така нататък.
Гола вода и кал по гърба на всички.

Истината обаче, е че нашите състезания, а и WRC са по-скоро ретро ралита.
Технологията на серийните автомобили изпревари тази на състезателните с десетилетия.
Дори да се абстрахираме от литровата мощност, материалите, обработката, дизайна и горивния процес на днешните серийни автомобили са много по-напреднали в сравнение със състезателната технология, може би с изключение на Формула-1, където използват екстремни компаунд хибриди.

Ето какво попитах Иван Шопов във Фейсбук:
"Имам два въпроса:
1. Какъв е смисълът от автомобилния спорт в нашенската му деноминация на прага на третото десетилетие на 21-ви век?
2. Как се съотнасят технологично т.н. "бегачки" с новите автомобили произведени тази година? Например VW 1.4тси, 1.5тси, Форд Nano 2.7, Инфинити 1.8... или с кой да е хибрид използващ цикъл на Аткинсън или Милер. Апропо, изброените също са по цикъл на Аткинсън, даже 1.5тси е по Милер."

Хората ходят на работа с двигатели със stratified charge с директно впръскване, работещи по цикъл на Аткинсън, със старт-стоп системи поради което лагерите им са със специално неразрушимо покритие, с хонинг, който многократно намалява съпротивлението, с ковани хиперевтектични бутала с високо съдържание на силиций (Мале на 3 стотни) и малки хлабини и с литрови мощности гонещи 150 коня от литър с фабрични супер ефективни турбини развъртащи се от 1400 оборота без никакъв анти лаг с пълна изпускателна система, катализатор и клас на емисиите Евро-6. Хората ходят на работа и с хибриди и с електромобили.

Ние завъдихме две федерации, които се карат като цигани на мегдана, кой да управлява ретро, даже винтидж парада от сбирщайни. Има ли значение?

Като състезателите са толкова безгръбначни, че да допуснат такива издевателства и от старата и от новата федерация!
Ако бяха нормални хора на място, състезателите щяха да се съберат до един и да си основат нова трета федерация, да си я регистрират и да си поискат лиценз, който няма как да им бъде отказан, а на всички участници в предишните две да бъда забранено да заемат постове в нея. Щяха да напишат едно писмо до ФИА, че те са федерацията в която членуват всички състезатели и те трябва да имат лиценз.


Точка по въпроса!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6629
  • Профил
Re: Разкол, БФАС умря, да живее АФБ - Обновена 20.02.2024
« Отговор #12 -: Февруари 19, 2024, 11:13:28 23:13 »
По темата има развитие.  ;D

Междувременно отнеха лиценза на АФБ, върнаха им го и пак го отнеха.
За малко върнаха лиценза на БФАС в някой от промеждутъците и пак им го отнеха.

Към настоящия момент БФАС - оцелели оньори* и ентусиасти много силно се вълнуват. Спечелили са някакво дело в което без да преувеличавам не е ясно техния лиценз ли са върнали, на АФБ ли са го взели или какво е станало.
Два пъти небрежно питам в коментари какво пречи СБА да извъртят пак същия номер и да не им дадат лиценза от ФИА. Мълчат.

Днес попаднах на размяна на реплики между Иван Шопов и Крум Дончев, последния припомни на първия, че откакто е станал деец на спорта (а не състезател) - около 10 години се е стигнало до сегашното позорно положение.

Действително едно време все БФАС им беше крива за нещо, все се оплакваха.
Сегашните активисти - Шопов, Дунев и Златков да кажем съсипаха въпросната федерация.

Обаче имам една забележка изцяло в светлината на предишното мнение, което е от 2019-та, понеже всички активисти обичат да говорят за спорт и за "младите": Уважаеми, това не е спорт, а Ви е хоби.
Повтарят спорта, спорта, спорта, във всяко изречение по няколко пъти. Това е хоби на все по-малък кръг възрастни хора.
За някои е успешен бизнес.

В момента министър на спорта е Димитър Илиев.
Миналата седмица председателите на АФБ Калоян Станчев и на БФАС Румен Дунев се срещнаха с министъра и от резюмето в новините стана ясно, че ще се обединяват. Изказване направи и председателя на СБА Панчев, който всъщност държи лиценза на ФИА.
Станчев първоначално беше свързван с ГЕРБ, но на последните избори или може би предпоследните се появи в листата на Български Възход за 25-ти МИР.
Крум Дончев пък е два пъти депутат избран от листата на БСП.

Сега до колкото разбирам за да има сезон трябва да има Федерация с лиценз от министерството, която да получи и лиценз на ФИА от СБА. Такава май няма.

Самия факт, че е възможно действаща федерация (към онзи момент БФАС) да бъде превзета с набързо регистрирани клубове на името на роднини на определени дейци в определени дисциплини говори за много неща. И за председател да бъде назначен не състезател и не автомобилист.

На мен ми говори и за системна организационно-правна дилетантщина издигната в култура и политика.

Да видим ще има ли сезон за хобито, защото тази банда оньори е много далеч от всякакъв спорт.

*Оньор най-кратко обяснено е пенсионер, бивш професионалист в даден спорт.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6629
  • Профил
Re: Разкол, БФАС умря, да живее АФБ - Обновена 20.02.2024
« Отговор #13 -: Февруари 20, 2024, 12:22:26 12:22 »
Как е възможно да се превземе действаща организация с около 50 годишна история?
И то да бъде превзета не от кръг активни състезателни клубове, които са се обединили около дадени цели и ценности, а от външни на организацията хора.

Краткото обяснение, е че това са група глезльовци и позьори в различна степен. У нас професията автомобилен състезател - човек, който спортува, тренира, развива се и получава за това заплата е на ръба на съществуването. Липсва екосистема от спонсори и зрителски интерес. Липсва и широка аудитория от компетентна публика. Липсват рубрики, репортажи и специализирани издания, които да създадат такава публика и от това да последва наличие на интерес, съответно това да бъде забелязано от спонсори и бизнесмени, едните да отделят финансиране, а другите да рискуват капитал за да участват с отбор.
Тук е момента в който вече няма как да не спомена Ники Златков, който отговаря на описанието на бизнесмен, а също и на инженер, независимо дали има диплома или не, до някъде отговаря на описанието и на пилот и състезател. Защо го споменавам обаче и къде се появяват отликите от завършена фигура на спортен деец.
Златков е до някъде аналогичен на симпатичния герой Зейфорд Биибълброкс, който има ценностна система в която е център на вселената. - По тази причина поставен в бездната на абсолютното прозрение той не може да умре, а излиза от нея ухилен до ушите.
Златков не плаща заплатата на един млад състезател и никога не го е правил. Тоест, той собственик на отбор ли е или е нещо от типа "самиздат"? Същото се отнася за Илия Царски и всички останали. Повечето имат бизнес с тунинг, ремонти или инженеринг на автомобилни системи и части, а участието в състезания за тях е рекламна платформа. Това не е укоримо за всеки по отделно и само по себе си. Обаче, когато целия т.н. спорт, а всъщност хоби е построено по този начин се получават продължаващите вече повече от петилетка извращения.
За Панчев е бизнес, не знам какъв, за Михайлов е бизнес, за Златков, Царски, Дунев и т.н. е бизнес, за Станчев също е бизнес. За последния няма какво друго да бъде, защото той по начало не е състезател. Тоест, за всички е бизнес. дори за Димитър Илиев, който е в бизнеса с обучение. - само по себе си това не е укоримо.

Само че цялата тази система не разполага с административни и ръководни кадри за които бизнес е ръководенето и получаването на заплата.
Също така, системата не разполага и с безспорни авторитети в сферата на организацията и ръководенето, като същевременно всички водещи фигури да речем без Илиев са били на ръководни длъжности и са се изложили и опозорили в различна степен.

След този дълъг увод искам всъщност да Ви кажа следното.
Как може да не се сетят да си напишат един елементарен устав?!

В гласувания на общи събрания за избор на ръководни постове, приемане на бюджети и отчети, календар и правилници могат да участват само автомобилни клубове с назначен на заплата състезател участвали в най-малко 2/3-ти от състезанията в 3 последователни състезателни сезона.
Изборни ръководни длъжности могат да заемат само хора с най-малко 10 години стаж в автомобилния спорт. Като стаж се дефинира.
Председател на БФАС може да бъде само лице с най-малко 20 години стаж в автомобилния спорт.

Елементарни умозрими разпоредби и дефиниции.

Нашите обаче всичките дърпат в някаква посока, опитват се да правят мнозинства и еврибадизми и се надлъгват.

Защото това не е спорт, а е хоби. Доказателство: какви са етапите в кариерното развитие на един пилот?

Темата ме вълнува, защото е идеален пример как не се прави съдружие или сдружение. Примера е показателен, как всичко тотално се е объркало и прецакало, но никой не го е срам, не вижда собственият си принос за създалата се ситуация и продължават да дърпат във всички посоки. Абсолютно неадекватни идеи и предложения.
Единственото с което съм съгласен е това, което самите те често споменават: его, егото на всички е безкрайно голямо. Обаче нямат един читав устройствен акт.

П.П. М'да! Реших все пак да го прочета в случай, че наистина имат устав... Нямат устав: https://bfas.bg/wp-content/uploads/2018/10/USTAV.pdf

Еми те устав нямат, обаче занимават цялото общество. Даже протестират по малко.
Прикачам "устава" намерен на сайта на БФАС днес 20.02.2024 г.
По нищо не личи, че действат през 21-ви век, а не например през 19-ти.
В днешно време има средства с които може да се осигури почти 100% кворум на всяко събрание. Всички материали и становища могат да бъдат на разположение на всички клубове, а и на цялото общество през цялото време.
Въобще, диващина!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6629
  • Профил
Re: Разкол, БФАС умря, да живее АФБ - Обновена 20.02.2024
« Отговор #14 -: Март 06, 2024, 11:04:55 11:04 »
Сега във Фейсбук се вихрят едни памсквили по 250 коментара в профилите на главните действащи лица. Огромно надприказване.

Историята накратко:
От 2001-ва година датират опитите да бъде махнат Георги Янакиев от поне едно от двете председателски места, които заема, на СБА и БФАС...
Първо, кой е Георги Янакиев: Георги Янакиев в Уикипедия
Цитат
Георги Янакиев е български състезател и треньор по мотоциклетен спорт, както и спортен функционер.[1]

Състезава се в дисциплината мотокрос, в която става шампион на България.

Председател е на Българската федерация по автомобилен спорт от 1979 г., както и на Съюза на българските автомобилисти от 1990 г. Почетен вицепрезидент е на Международната автомобилна федерация (FIA).

Удостоен е с почетното звание „Майстор на спорта“. Кавалер е на орден „Стара планина“. Обявен е за почетен гражданин на Самоков.

Очевидно, спортен деятел и спортен политик ако мога да си позволя такава лека метафора.

От 2001-ва го събарят и сега 10 години след като е починал още не могат да се оправят. И за това не е виновен той.
20-30 години такива организации не се управляват току-така. Управляват се, когато са създадени и уредени от председателя в едно различно време по един различен начин.

Другото очевидно нещо, е че СБА и БФАС са замислени като две половини на едно допълващо се цяло.

Такъв председател се заменя политически грамотно, дипломатично и най-важното с изграждане на система институционализираща въпросните организации в обществена полза.

Това не може да бъде извършено от късогледи и нарцистични личности, които не знаят къде се намират и имат детски понятиен апарат.

Какъв е крайния резултат, от 2001-ва рутят Янакиев, Бог да го прости, после направиха АДАС и продължиха да рутят БФАС, после взеха властта, после им я взеха властта и накрая се самозатриха и ги затриха.

Къде е днешният почетен вицепрезидент на ФИА?!
От тази гледна точка много правилно стиска делегираните права.
СБА да направи нова федерация и да я учреди като хората.
Само че всяка организация е равна на сбора от качествата на членовете й. Нашите Бай Членове всичките си мислят, че могат да правят и управляват спорт, а всъщност хабер си нямат.

Правилно Димитър Илиев първо каза, че ще защитава БФАС, а после ги хвърли на заместник министърката.
Всеки разумен, който си направи настоящата елементарна ретроспекция би трябвало да постъпи по този начин.
Да си чакат делата.

БФАС няма устав, има една бланкетна хартия. От там трябваше да се започне още приживе на Янакиев и с негова помощ.

Само факта, че не може лесно да бъде открита страница с историята и председателите на БФАС трябва да Ви говори за какви нехайни безхаберници става въпрос. Нямат и страница в Уикипедия.
СБА също няма страница с история, част от историята на СБА, но не и на БФАС може да бъде намерена тук: https://www.sba.bg/snews/view/668

Членове на ФИА: https://www.fia.com/members