Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6177
  • Профил
Волт Европа и Волт България Volt Europe Volt Bulgaria
Волт са новата политическа формация, рекламираща се на бял фон* с лицата на почти млади** еко хипстър кандидат юпита.

* Маркетинговите постове на бял фон бяха първата успешна вълна в социалните мрежи и особено Инстаграм. Днес обаче все повече автори, които създават наистина оригинално съдържание и по-важното големи количества от него използват снимки и сюжети наситени с повече нюанси, съответно предаващи повече информация и следователно по-полезни от клиничното бяло за промиване на мозъци;
** Когато 21 годишен модел или активист застане пред камерата развлечен или спретнат със празен замечтан поглед или гримаса на волево усилие е едно, когато го направи 37 годишен или дори около 40-така вече е друго, това е мимикрия и застой. Четвъртото десетилетие от човешкия живот между 30 и 40 годишна възраст бележи началото на професионалната средна възраст за тези започнали трудовият си живот навреме - преди средата на 20-те си години. И определено никой почти 40 годишен човек не стои сериозно върху празен лист или на бял фон, тоест без биография.

Обратно на темата.
Какво предлага Волт (че толкова ме подразниха за да им посветя цяла публикация във Велика събота следобед):

1. 15% корпоративен данък в цяла Европа. Абсурд. У нас е 10%, а вече се "радваме" на преразпределение през бюджета от над 50% за широката средна класа между 800 и 4000 лева месечно възнаграждение. Оборота и консумацията са обложени с допълнителни косвени данъци като ДДС и акцизи и да не забравяме, че държавата се грижи както за здравето ни, така и за пенсиите ни за което ни събира още пари извън преките и косвените данъци, които се наричат осигуровки. За хората с доходи до около 4-5.000 лева месечно действителното данъчно бреме е в размер на повече от половината от изработеното.
Няма какво повече да се коментира]
2. Общо европейско правителство с премиер избирани от Европейския парламент и президент избиран от народа.
Тук мога да коментирам само със заглавие на песен на Бийтълс: "Back To The USSR";
3. Това, което най-много ме подразни. Премахване на изискването за единодушие в различни европейски колективни органи и преминаване към вземане на решения с мнозинство. Ето това вече е брутално! Ако ЕС има бащи основатели, те се въртят в гроба, Бог да ги прости!
Организациите и демокрацията.
Организациите се основават за постигане на някакви цели и в зависимост от първоначалното решение на основателите те престават да съществуват когато постигнат целите си или продължават да съществуват завинаги, защото целите изискват постоянна работа за постигането им.
Основата на една организация е нейния принцип на работа. Съвета за сигурност на ООН не случайно взема решения само единодушно. Много пъти е вземал решения, много пъти е бил блокиран от някой от постоянните членове.
Демокрацията има много пороци, но не сме измислили нищо по-добро.
Напротив, измислили сме!
Единодушието.
Единодушието като алтернатива на демокрацията е тема по която мога да започна да пиша и да се замисля какво да допълня най-малко след 300 страници.
Единодушието означава сигурно и стабилно развитие основано на пълно обхващане на интересите на всички членове. Мнозинството означава повече риск, повече търкания и в крайна сметка диктат на мнозинството над малцинството - най-големият недостатък дори на утопичната демокрация.
Когато организацията е на напълно завършени висши юридически лица единодушието е единственият мислим начин за вземане на решения. Така е устроена и Европа, по важните въпроси се вземат решения с единодушие, по научни, експертни и други по които може да има повече от едно вярно мнение се гласува. Европейският парламент е експертен орган, а нормативните актове, които произвежда имат за цел да направят живота ни по-добър като приложат съвременните достижения на науката и развитието на обществените отношения, затова и там решенията се вземат с мнозинство. Важните и конкретни решения като приемане на нови членове, но и много други се вземат с единодушие.
Така и трябва да бъде, иначе това няма да се нарича Европейски, а Съветски съюз, съюз на Съвета.
Единодушието (Consillium) гарантира, че няма да бъдат налагани частно изгодни решения вместо общо изгодни.

Ако помечтаем, един ден изборите могат да се провеждат с квалифицирано мнозинство или дори единодушие. Знаете ли какво е необходимо за да се случи това? Всички участници с право на глас да бъдат квалифицирани със магистърска степен по хуманитарни науки и не само това, ами и възпитани във висши морални ценности и убедени, че съобразяването с науката и морала са най-изгодното възможно поведение. Такова общество би изпитвало съжаление към престъпниците си.
Пътя към такова повече от утопично общество вероятно е безкраен, но крачка в тази посока е единодушното вземане на решения в колкото може повече колективни органи в ЕС и в държавите членки.
Крачка в обратната посока е крачката към диктат на мнозинството над малцинството.
Още една утопия. Демокрацията би могла да бъде идеална при плурализъм на държавното тяло в множество конкуриращи се доставчици на държавната услуга. На изборите се явяват две партии или четири или n-броя. Всяка печели определен процент, тогава тя става полицай, лекар, войник, социален работник и т.н. на гласувалите за нея. Така никога нямаме диктат. Още по-добре би било, ако държавният плурализъм съществува постоянно и сменяме гражданството си както сменяме доставчикът на комуникационни услуги. Плащаш всички данъци към старата държава и се записваш към новата, на нея плащаш данъци за да провежда политиката, която ти харесва. - дори това е по-близка и възможна утопия от утопиите чистата демокрация да проработи или отделните избиратели физически лица някога да станат единодушни.

Най-доброто, което имаме днес обаче са колективните над държавни органи вземащи решения само единодушно. Защото държавите си приличат помежду си повече отколкото съседи в два съседни апартамента. Това е state of the art утопията, която имаме на разположение и която сме постигнали, равенство и гарантирани интереси.
На практика на европейски избори се явяват организации, които искат да унищожат ЕС. Какво ще стане когато Ф+Г прецакат няколко пъти И? А когато интересите направят всички възможни комбинации от Г+И, П+Ф+И и т.н. и всеки бъде прецакан по няколко пъти? - Съграждани запретвайте ръкави, ще се оправяме сами заедно с по-надежден партньор от собствените ни европейски диктатори опортюнисти изповядващи принципите на Реал Политиката - най-противното явление за последните 200 години.

27.04.2019 г. за Вас Тодор Борисов

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6177
  • Профил
Re: Волт Европа и Волт България Volt Europe Volt Bulgaria
« Отговор #1 -: Септември 20, 2021, 07:06:40 19:06 »
Партия Волт ще направи едно полезно нещо. Ще предостави целите си листи на "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев.

Двамата служебни мисинстри, които показаха, че може да има разлика без сложни пируети, гениални хрумвания и свръх човешки усилия. Тоест, показаха, че работа може да се върши и като просто се полага съвестно и последователно някакъв квалифициран съзидателен труд.

Дано направят разлика и дано получат достатъчно подкрепа за да не увиснат да търкат банките под непрестанните атаки на останалите.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6177
  • Профил
Re: Волт Европа и Волт България Volt Europe Volt Bulgaria
« Отговор #2 -: Септември 21, 2021, 04:46:35 16:46 »
Корнелия кури ПППП, че нямали идеология. Корнелия не разбира, че пазарното стопанство* и частната инициатива** са идеология, а също и демокрацията и разделението на властите.
Тя косвено отрича корупцията като първопричина за бедите ни. Според нея първопричината са законите, а последствието е корупция.
Корнелия не знае, че добрият съдия може да съди справедливо и без закон, законът трябва на този, който не познава живота или се колебае.
Гарантът за справедливост е обладаващият интегритет правоприлагащ или правораздаващ. Законът няма собствени очи и уши.
Същото се отнася за Христо Иванов и той си мисли, че законът е вплетен в континиума на пространство-времето. Работата обаче не се върши от закон, а от работник.
Законът разбира се трябва да бъде адекватен. Адекватен закон могат да напишат адекватни хора***, които са установили помежду си какво е адекватно. Не които са се разбрали да натъкмят нещо, а са установили, намерили са правилното, формулирали са го адекватно и тогава вече са се съгласили.

Новите политици изглежда разбират последователността в която трябва да протекат събитията, съответно естеството на R&D процесът, който трябва да протече.

___________________________________________________
* и ** Ако сме се разбрали, че пазарното стопанство и частната инициатива са нещо хубаво и това е нашата идеология трябва да търсим начини да ги улесним и евентуално подпомогнем - това е дясната политика. На всеки разумен е известно, че дерегулацията, умерените данъци и доброто правосъдие са добри за частните стопани. Естествено още по-добре е за тях, когато работниците им има къде да си дават децата на детска градина, пътуват кратко до работа, здрави са и се хранят добре (открито от левия Хенри Форд в условията на най-дивият капитализъм по това време)

*** Адекватен е отруденият от съзидателен високо квалифициран и ефективен труд, било интелектуален, физически или комбиниран, който живее достатъчно социално и стопански интензивно и достатъчно сложно.
В този смисъл Корнелия и Христо не са много адекватни.